Daily Archives: 4 Σεπτεμβρίου, 2018

Εικόνα

Ιαπωνία: Το μυστικό ενός γάμου 80 ετών είναι η υπομονή της συζύγου

https://ift.tt/2wHSFMM


Ο Μασάο Ματσουμότο, 108 ετών, και η 100χρονη σύζυγός του Μιγιάκο, που είναι παντρεμένοι από τον Οκτώβριο του 1937, ανακηρύχθηκαν το γηραιότερο ζευγάρι από το Guinness World Records

Η Ιαπωνία είναι γνωστή για τους πολλούς υπεραιωνόβιους κατοίκους της και τώρα μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει το γηραιότερο εν ζωή παντρεμένο ζευγάρι, με τη συνολική ηλικία των συζύγων να φτάνει τα 208 έτη, ένα επίτευγμα το οποίο η γυναίκα αποδίδει στην υπομονή που επιδεικνύει τα 80 χρόνια του γάμου τους.


Ο Μασάο Ματσουμότο, 108 ετών, και η 100χρονη σύζυγός του Μιγιάκο, που είναι παντρεμένοι από τον Οκτώβριο του 1937, ανακηρύχθηκαν το γηραιότερο ζευγάρι από το Guinness World Records.

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Και αυτό οφείλεται στην υπομονή μου, αλήθεια», δήλωσε η Μιγιάκο γελώντας την ώρα που ποζάρει μαζί με τον Μασάο και άλλα μέλη της οικογένειάς τους μπροστά από το πιστοποιητικό του Guinness World Records στο γηροκομείο όπου ζουν.

«Είμαι τόσο ευγνώμων που δακρύζω», είπε στο Reuters.

Οι Ματσουμότο δεν κατάφεραν ποτέ να έχουν μια μεγάλη γαμήλια τελετή, καθώς η Ιαπωνία έμπαινε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Μασάο έφυγε στο εξωτερικό για να υπηρετήσει. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να αποκτήσουν μια μεγάλη οικογένεια, ενώ τον προηγούμενο μήνα υποδέχθηκαν το εικοστό πέμπτο δισέγγονό τους.

Το ρεκόρ για το γηραιότερο παντρεμένο ζευγάρι παγκοσμίως εξακολουθεί να παραμένει στους Νορβηγούς Καρλ και Γκούντρουν Ντόλβεν, οι οποίοι είχαν συνολική ηλικία 210 χρόνια, έναν μήνα και 34 ημέρες το 2004 όταν πέθανε η Γκούντρουν, σύμφωνα με το Guinness World Records.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Η ξηρασία στην Αυστραλία κρατά τα πουλιά στα πάρκα του Σίδνεϊ

https://ift.tt/2ChthTp


Αυτή την περίοδο ολόκληρη η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας συνεχίζει να πλήττεται από την ξηρασία κάτι που καθιστά δύσκολη την εύρεση τροφής για τα πουλιά

Στην Αυστραλία που διανύει ένα από ζεστά και ξηρά καλοκαίρια στην ιστορία της, πολλά πουλιά από τις ανατολικές ακτές της χώρας βρήκαν δροσερά μέρη να μείνουν, όπως τα προσεγμένα πάρκα του Σίδνεϊ.


Όπως εξηγούν οι ειδικοί, εξαιτίας της έντονης ξηρασίας τα πουλιά δεν μπορούν να βρουν εύκολα τροφή, για τον λόγο αυτό προτιμούν τα πάρκα που είναι δροσερά και η τροφή … άφθονη χάρη και στους επισκέπτες που αφήνουν κάτι για αυτά. Τη Δευτέρα, ένα τεράστιο σμήνος λευκών παπαγάλων άφησε άφωνους τους επισκέπτες του Queens Park στο ανατολικό Σίδνεϊ.

Με την αποξήρανση πολλών υγροβιότοπων σε όλη την υπόλοιπη ανατολική ακτή, την τελευταία δεκαετία έχουν επηρεασθεί πολλές ίβιδες οι οποίες πλέον αποτελούν κοινή θέα στο αστικό κέντρο το Σίδνεϊ. Άλλα πτηνά, όπως τα παπαγαλάκια λόρι, προτιμούν τα ανθισμένα όλο τον χρόνο πάρκα της πόλης.

Αυτή την περίοδο ολόκληρη η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας συνεχίζει να πλήττεται από την ξηρασία.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Iσπανία: Επαναλαμβάνεται η δίκη για τα «κλεμμένα μωρά» επί Φράνκο

https://ift.tt/2oHuDgx

Κεντρικό πρόσωπο ο Εντουάρντο Βέλα που είχε διακομισθεί στα επείγοντα την επομένη έναρξη της δίκης – Έπαιρναν τα νεογνά από τις μητέρες τους και τα έδιναν σε ανάδοχες οικογένειες προσκείμενες στο δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο
Επαναλαμβάνεται την Τρίτη στη Μαδρίτη η πρώτη δίκη των «κλεμμένων μωρών» επί καθεστώτος Φράνκο, δεκαετίες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το δίκτυο των νεογνών που απομακρύνονταν από τις μητέρες τους – συχνά κομμουνίστριες ή αναρχικές- και δίνονταν σε ανάδοχες οικογένειες -φίλα προσκείμενες στο δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο.


Αυτή η άνευ προηγουμένου δίκη ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου, την επομένη όμως αναβλήθηκε καθώς ο κατηγορούμενος Εντουάρντο Βέλα διεκομίσθηκε στα επείγοντα περιστατικά.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία ημέρα της ακρόασης πριν από την καταδίκη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ινές Μαντριγκάλ, μια 49χρονη υπάλληλος των σιδηροδρόμων η οποία κατήγγειλε τον Βέλα ότι την χώρισε από τη βιολογική της μητέρα και πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής της τον Ιούνιο του 1969.

Πρόσωπο – κλειδί ο Εντουάρντο Βέλα

Ο 85χρονος πρώην μαιευτήρας που διηύθυνε για 20 χρόνια, έως το 1982, την κλινική Σαν Ραμόν στη Μαδρίτη, αποτελεί το πρόσωπο -κλειδί του δικτύου μέσω του οποίου χιλιάδες παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο (1939- 1975). Συχνά με τη συνενοχή της Καθολικής Εκκλησίας, τα νεογνά αμέσως μετά τον τοκετό κηρύσσονταν νεκρά, χωρίς όμως να παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία στους γονείς και δίνονταν για υιοθεσία σε άτεκνα ζευγάρια, κατά προτίμηση σε εκείνα που υποστήριζαν το «εθνικο-καθολικό» καθεστώς.

Ενώ το σκάνδαλο καταγγέλθηκε για πρώτη φορά στον Τύπο το 1982, ο Εντουάρντο Βέλα, τον οποίο είχαν κατηγορήσει πολύ πριν τα μέσα ενημέρωσης και οι ενώσεις των θυμάτων, είναι ο πρώτος που θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου χάρη στις μαρτυρία της μητέρας που υιοθέτησε την Ινές Μαντριγκάλ η οποία πλέον έχει φύγει από τη ζωή. Η θετή μητέρα της Μαντριγκάλ, η οποία δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, διηγήθηκε ότι ο Βέλα της είχε προτείνει να προσποιηθεί ότι είναι έγκυος, να της δώσει ένα μωρό και να την δηλώσει ως βιολογική του μητέρα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Εντουάρντο Βέλα παραδέχτηκε ότι υπέγραψε «χωρίς να κοιτάξει» το ιατρικό αρχείο και ότι είχε παραστεί στη γέννα. Στη συνέχεια όμως έκανε πίσω, υποστηρίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του.

Έξι μάρτυρες αναμένεται ότι θα καταθέσουν σήμερα

Στη δίκη που επαναλαμβάνεται σήμερα έχει προγραμματισθεί να καταθέσουν έξι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2, ο οποίος κατέγραψε με κρυφή κάμερα την εξομολόγηση του Βέλα ότι πρόσφερε το νεογνό ως «δώρο». Σύμφωνα με μια δικαστική πηγή, θα καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην δίκη του δρ Βέλα ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης 11 χρόνια.

«Δεκάδες γιατρού και μοναχές ένοχοι σε όλη την Ισπανία»

Νομικοί ειδικοί επί του θέματος υποστηρίζουν οτι αυτή η δίκη «μπορεί να βοηθήσει τα θύματα» και να τα ενθαρρύνει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς εκτιμούν οτι υπάρχουν «δεκάδες γιατροί και μοναχές ένοχοι σε όλη την Ισπανία» που ζουν ακόμα. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, δεν καταγράφηκαν πάνω από 2.000 καταγγελίες που υπέβαλαν ενώσεις, συχνά εξαιτίας παραγραφής των γεγονότων.

Η πρακτική της «κλοπής μωρών» παρουσιάσθηκε στη διάρκεια της καταστολής που ακολούθησε τον εμφύλιο πόλεμο (1936-1939). Τα παιδιά απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους που κατηγορούνταν ότι μεταδίδουν το «γονίδιο» του μαρξισμού. Στη συνέχεια, από τη δεκαετία του 1950, στοχοποιήθηκαν τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου, σε φτωχές ή πολύ μεγάλες οικογένειες. Το δίκτυο συνέχισε τη δράση του και μετά την επανόρθωση της δημοκρατίας, τουλάχιστον μέχρι το 1987, αυτή τη φορά με στόχο τα χρήματα.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε και στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), όταν περίπου 500 νεογέννητα εκλάπησαν από τις κρατούμενες μητέρες τους και δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες που υποστήριζαν το καθεστώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα πρωτοπόρες δυνάμεις στην τεχνητή νοημοσύνη

https://ift.tt/2CrI51U


Οι ΗΠΑ και η Κίνα αποτελούν πρωτοπόρες δυνάμεις στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την Ernst & Young.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από δημοσκόπηση της ΕΥ μεταξύ 126 επαγγελματιών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται στον αγώνα για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, με την Κίνα να ακολουθεί (32%). Ωστόσο, καθώς η πρόσβαση στα δεδομένα γίνεται όλο και πιο εύκολη και οι κυβερνήσεις διεθνώς αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στις επενδύσεις στην καινοτομία, οι ΗΠΑ και η Κίνα αισθάνονται τον ανταγωνισμό και άλλων χωρών.


Ενώ τεχνολογίες, όπως το blockchain, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, η τεχνητή νοημοσύνη θα βρεθεί στο επίκεντρο των μετασχηματιστικών τεχνολογιών για τις επιχειρήσεις φέτος. Το 39% των επαγγελματιών τεχνητής νοημοσύνης που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της ΕΥ πιστεύει ότι η μηχανική μάθηση (machine learning) θα σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των καινοτόμων τεχνολογιών το 2018. Καθώς οι επικεφαλής των επιχειρήσεων συνεργάζονται όλο και πιο στενά με τους τεχνολόγους για να πετύχουν την πλήρη ενσωμάτωση στην αλυσίδα αξίας τους, επιχειρήσεις σε κλάδους, όπως οι αερομεταφορές και ο τουρισμός, θα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πολλά ανώτερα στελέχη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι τα βασικότερα εμπόδια στην υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής είναι η αποδοχή της από τα ενδιαφερόμενα μέρη (43%) και η έλλειψη δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης (57%). Συνεπώς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα διοικητικά συμβούλια θα χρειαστεί να λάβουν μακροπρόθεσμα μέτρα για να αναμορφώσουν την υπάρχουσα νοοτροπία, προκειμένου να προσελκύσουν ανθρώπινο δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες και να παραμείνουν καινοτόμοι.

Προκειμένου τα διοικητικά συμβούλια και οι διευθυντικές ομάδες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους στην εποχή του δραστικού μετασχηματισμού, θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σύνθεσή τους και να ενσωματώσουν διαφορετικές αντιλήψεις. Σύμφωνα με το EY Center for Board Matters, το 82% των επενδυτών πιστεύει ότι η σύνθεση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των διοικητικών συμβουλίων. Η τοποθέτηση στα διοικητικά συμβούλια ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αντιλήψεις θα ενισχύσει την αναγνώριση και κατανόηση ζητημάτων, καθώς και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, αποτρέποντας τα φαινόμενα “group think”, δηλαδή της τάσης επικράτησης ενός ομοιόμορφου, κοινού τρόπου σκέψης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Guardian: Τρίκαλα, μέσα στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

https://ift.tt/2oGi5WP

Η βρετανική εφημερίδα επισκέπτεται τα Τρίκαλα και εξηγεί γιατί απέκτησαν φήμη για την καινοτομία τους – Ελπίδα ο περιορισμός του brain drain
Παρόλο που αγροτική πόλη, φαίνεται να είναι ένας απίθανος υποψήφιος για μια κορυφαία έξυπνη πόλη, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται σε αυτήν έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων, παρά την οικονομική κρίση, γράφει η βρετανική Guardian σε ρεπορτάζ από τα Τρίκαλα. Οι έξυπνες πόλεις – που συνήθως ορίζονται ως αυτές που χρησιμοποιούν τεχνολογία για τη βελτίωση των υπηρεσιών, την αύξηση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότητά τους – πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο.


Με περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να αναμένεται να ζουν στις πόλεις μέχρι το 2050, η εξεύρεση τρόπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πόλεων για τους κατοίκους τους έχει καταστεί προτεραιότητα. Σημαντικές εταιρείες όπως η Intel, η Cisco Systems και η IBM συμμετέχουν στην έρευνα νέων εφαρμογών σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα.

Ανάμεσα σε χωράφια στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, η ιστορική πόλη των Τρικάλων –με 82.000 κατοίκους – δεν ήταν προφανής υποψήφια για τη θέση της πρώτης έξυπνης πόλης του κράτους. Η χώρα αντιμετώπιζε χρηματοπιστωτική κρίση και ο δήμος είχε χρέη ύψους 45 εκατ. ευρώ, όταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξελέγη δήμαρχος το 2014.

Ωστόσο, μέσω συνεργασιών με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε πιλοτικό λεωφορείο χωρίς οδηγό και εταιρείες όπως οι Sieben και Parkguru της Ελλάδας, τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει φήμη για την καινοτομία τους που χρονολογείται από το 2004, όταν το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος τούς είχε δώσει τον τίτλο της πρώτης ψηφιακής πόλης της χώρας.

Λίγο αργότερα ορίστηκαν ως μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ η πόλη έχει μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατ.ευρώ. Από όλα τα έργα, το σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών έχει μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Από την αρχή του έτους, ο δήμος έχει λάβει περίπου 4.000 αιτήματα και σχόλια. Περίπου το 10% προέρχεται από μια εφαρμογή smartphone που κυκλοφόρησε πέρσι και τα ζητήματα επιλύονται ταχύτερα (κατά μέσο όρο σε οκτώ ημέρες αντί για ένα μήνα) – και η όλη διαδικασία είναι πιο διαφανής. Αλλού, ένα πείραμα με λαμπτήρες εξοπλισμένους με αισθητήρες μειώνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ ο καθηγητής του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, Βασίλης Σπάχος, παρουσιάζει το ρομποτικό εργαστήριό του – το πρώτο αυτού του μεγέθους σε ελληνικό δημόσιο σχολείο με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστήριξη από τον δήμο. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πέρα από τα ζητήματα τεχνολογίας, τα Τρίκαλα ήταν επίσης η πρώτη πόλη που εφάρμοσε στην πράξη την εθνική απαγόρευση του καπνίσματος του 2008 σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πόλη έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον, σημειώνει το δημοσίευμα. Το Τρίκαλα θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Activage της ΕΕ, το οποίο δοκιμάζει έξυπνα σπίτια που παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων τους ανιχνεύοντας την κυκλοφορία και την κατανάλωση τροφίμων. Τα Τρίκαλα θέλουν, επίσης, να αναπτύξουν περαιτέρω ένα γεωργικό έργο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την καλλιέργεια αρχαίων φαρμακευτικών φυτών για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η ελπίδα είναι ότι το πρόγραμμα τεχνολογικής γεωργίας θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, και θα καταπολεμήσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα Τρίκαλα και την Ελλάδα γενικότερα: τη «διαρροή εγκεφάλων».

ΠΗΓΗ: Guardian

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Τραγωδία στη Λέσβο: 9χρονος έχασε την ζωή του

https://ift.tt/2CjZEki

Ο πατέρας έτρωγε σε διπλανό μαγαζί και δεν αντιλήφθηκε τι συνέβη – Παιδάκια που έπαιζαν στη θάλασσα αντιλήφθηκαν το άτυχο παιδί όταν ήταν πολύ αργά – Η ταβέρνα που έχει τα φουσκωτά παιχνίδια συνήθως έχει δικό της ναυαγοσώστη αλλά δεν ξέρει κανείς αν βρισκόταν στη θέση του

Τραγωδία χτύπησε τη Λέσβο, καθώς ένας 9χρονος από την Αγιασο, έχασε τραγικά τη ζωή του από πνιγμό, στην παραλία όπου είχε πάει να κολυμπήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του μικρού, με καταγωγή από την Αλβανία έτρωγε σε σουβλατζίδικο στην παραλία των Βαρτερών. Δίπλα από το μαγαζί βρισκεται ένα άλλο εστιατόριο που έχει φουσκωτά παιχνίδια στη θάλασσα.

Το παιδί πήγε στις 4 να κολυμπήσει, πιθανώς φαγωμένο. Ο πατέρας του δεν το αντιλήφθηκε και μερικά παιδάκια που έπαιζαν δίπλα του είδαν το άτυχο παιδί όταν πια ήταν πολύ αργά. Το βρήκαν μπλεγμένο στα σκοινιά που κρατάνε τα φουσκωτά στην παραλία.

Αμέσως φώναξαν το ναυαγοσώστη του δήμου, ο οποίος και το έβγαλε για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες αλλά ήταν αργά.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, η ταβέρνα που έχει τα φουσκωτά παιχνίδια συνήθως έχει δικό της ναυαγοσώστη αλλά δεν ξέρει κανείς αν βρισκόταν στη θέση του και πού βρισκόταν.

Το άτυχο παιδάκι μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Η εν λόγω ταβέρνα έμεινε κλειστή χθες όλη μέρα και σήμερα. Περιπολικά ήταν απ’ έξω χθες και οι αστυνομικοί έπαιρναν καταθέσεις.

Η ανακοίνωση του λιμενικού:

«Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή Βατερών Λέσβου, και συγκεκριμένα από εγκατάσταση θαλάσσιας παιδικής χαράς αλλοδαπό αγόρι, ηλικίας 9 ετών.

Ο ανωτέρω ανήλικος αφού εντοπίστηκε από ιδιώτη λουόμενο στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, να έχει χάσει τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε εν συνεχεία στην ξηρά όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Κατόπιν διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και στη συνέχεια στο “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από το Λιμενικό Σταθμό Πλωμαρίου που διενεργεί την προανάκριση, αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο 29χρονος υπεύθυνος – ναυαγοσώστης της εν λόγω θαλάσσιας παιδικής χαράς».

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Γιατί οι άνθρωποι καίνε τα ρούχα της Nike

https://ift.tt/2oFhMv7

Τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, η Nike σε μία χρονική στιγμή έντονου συμβολισμού, κάνει τον Κόλιν Κάπερνικ το πρόσωπο της καμπάνιας της.
«Πιστεύετε σε κάτι. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσετε τα πάντα», γράφει η λεζάντα πάνω στο κοντινό, ασπρόμαυρο πορτρέτο του πρώην κουότερμπακ των San Francisco 49ers, ο οποίος εδώ και μία διετία αποτελεί μία πολωτική φιγούρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κόντρα στην τακτική πολλών πολυεθνικών που αποφεύγουν να αγγίξουν κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητα θέματα, τηρώντας ευλαβικά στάση ουδετερότητας προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους, η Nike έκανε τη διαφορά, στεκόμενη στο πλευρό των αθλητών με έντονη ακτιβιστική δράση και, μάλιστα, σε μία συγκυρία έντονου συμβολισμού, στην επέτειο των 30 χρόνων από το λανσάρισμα της καμπάνιας της ‘Just Do It’.

Εκτός από τον Κάπερνικ, τα τριακοστά «γενέθλια» του εμβληματικού σλόγκαν θα τιμήσουν αθλητές όπως η Σερένα Γουίλιαμς, ο παίκτης του NFL Οντέλ Μπέκαμ Τζούνιορ και ο αμυντικός των Σιάτλ Σίχωκς, Σακίμ Γκρίφιν – του οποίου το αριστερό χέρι ακρωτηριάστηκε όταν ήταν παιδί.

Ο Κόλιν Κάπερνικ είχε προκαλέσει αίσθηση το 2016, όταν – σε ένα φιλικό της ομάδας του – γονάτισε, κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου, διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική αυθαιρεσία – που είχε προκαλέσει το θάνατο πλήθους ανθρώπων, κυρίως αφροαμερικανών. Η επιλογή του να στηλιτεύσει με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική αδικία επικρίθηκε αλλά και δημιούργησε πανεθνικό κίνημα. Πολλοί συνάδελφοί του τον μιμήθηκαν, προκαλώντας την έντονη μήνιν ακόμη και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.

Credit: PA

Ο Κάπερνικ παραμένει άνεργος, κάτι που πολλοί αποδίδουν στην ακτιβιστική του δράση. Ο ίδιος έχει κινηθεί δικαστικά κατά του NFL για το αγωνιστικό «εμπάργκο» εις βάρος του και, μάλιστα, μόλις προ δύο ημερών, είχε κερδίσει την πρώτη δικαστική του μάχη κατά της λίγκας.

Οι συγκεκριμένες επιλογές της Nike προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας σε μποϊκοτάζ και δημιουργώντας το hashtag #boycottNike. Μάλιστα, ήδη έχουν αναρτηθεί βίντεο στο διαδίκτυο όπου πελάτες της Nike καίνε τα ρούχα τους!
Tags:

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Φωτιά στο Μάτι: Νέα μήνυση κατά Δούρου, Ψινάκη, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικής και Λιμενικού

https://ift.tt/2NQENWT

«Μας εγκατέλειψαν όλοι» αναφέρουν συγγενείς οχτώ θυμάτων της φονικής φωτιάς της 23ης Ιουλίου και κάνουν λόγο για κακουργηματική έκθεση κατά συρροή και ανθρωποκτονία από αμέλεια

Μια ακόμη μήνυση για κακουργηματική έκθεση κατά συρροή αλλά και για εμπρησμό από αμέλεια κατά των Ρένας Δούρου, Ιωάννη Καπακη, Ηλία Ψινακη αλλά και κατά αξιωματούχων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, κατατέθηκε σήμερα στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, από συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική.

Τη μήνυση η οποία στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου, κατέθεσαν στην εισαγγελία 16 συγγενείς θυμάτων, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους κ. Αντώνη Φούσα.

Ειδικότερα, οι μηνυτές στρέφονται κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάνη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμόδιων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ αλλά και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των παραπάνω προσώπων για το κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια.

Κάνουν λόγο για εγκληματική εγκατάλειψη των δικών τους ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους είτε απανθρακώθηκαν είτε πνίγηκαν στη θάλασσα, όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τις φλόγες.

Η συγκεκριμένη μήνυση είναι, δε, η πρώτη που στρέφεται κατά των αρμοδίων του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν για εγκατάλειψη. Χαρακτηριστική είναι η τραγική κατάληξη μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα.

Η κόρη της, που είναι μια εκ των μηνυτών αναφέρει στην μήνυση: «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των Λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο και πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Ακόμη, οι μηνυτές χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο τον ισχυρισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον οποίο η πυρκαγιά ήταν καταστροφή μικρής έκτασης, οταν μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 98 άτομα, έχουν καταστραφεί μεγάλες δασικές εκτάσεις και περιουσίες.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν και υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων και σε άλλο σημείο της μήνυσης σημειώνουν: «Δυστυχώς οι άνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια και τους Δήμους όσο και από την Πυροσβεστική και τη Αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά το νόμο αρμοδίους και υπευθύνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία».

Ακόμη, οι μηνυτές υποστηρίζουν:

– Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, πλατείες, κ.λπ. ξερά χόρτα.

– Δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρών φαινομένων και γεγονότων όπως και για πυρκαγιά.

– Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ότι την επόμενη μέρα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

– Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπει ο νόμος την προηγούμενη ήμερα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών». Και αυτό παρά το γεγονός ότι γνώριζαν την 23η Ιουλίου υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν ως τραγικότερο όλων το γεγονός πως παρά την προειδοποίηση για κίνδυνο μεγάλης πυρκαγιάς στην Αν. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τους μηνυτές, στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Σε δήλωσή του ο κ. Φούσας ανάφερε: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της Πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Αιμορραγία από τη μύτη (ρινορραγία)

https://ift.tt/2wKJgUD


Η αιμορραγία από τη μύτη συχνά προκαλεί φόβο και πανικό σε μητέρα και παιδί. Σπάνια όμως αποτελεί δικαιολογημένη αιτία που πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό.
Είναι συχνή σε παιδιά 3 έως 10 χρονών. Τις περισσότερες φορές σταματά από μόνη της και αντιμετωπίζεται με ασφάλεια στο σπίτι.

Ρινορραγία παρατηρείται συχνά όταν το παιδί σκαλίζει τη μύτη του, τη φυσά με ζήλο ή μετά από κτύπημα κατά το παιχνίδι.

Ενοχοποιούνται επίσης οι αλλεργίες, η κεντρική θέρμανση και οι ιογενείς ρινίτιδες.

Τι πρέπει να κάνω;
• Παραμείνετε ήρεμη/ος και καθησυχάστε το παιδί σας.
• Καθίστε το παιδί σε μια καρέκλα με μικρή κλίση της κεφαλής προς τα εμπρός.
• Πιέστε απαλά την μύτη του παιδιού (μόλις κάτω από το οστέινο κομμάτι) για περίπου 10 λεπτά.
• Βάλτε το παιδί σας να ξεκουραστεί και αποτρέξτε το από το να φυσά ή να σκαλίζει τη μύτη του.
• Μην τοποθετείτε ανάσκελα το παιδί σας.

Μιλήστε με τον παιδίατρο εάν το παιδί σας:
• Αιμορραγεί συχνά από τη μύτη.
• Μπορεί να έβαλε κάτι στη μύτη του.
• Επιπλέον, μελανιάζει εύκολα ή αιμορραγεί και από άλλα σημεία
• Η αιμορραγία συνεχίζει μετά από δύο προσπάθειες πίεσης για 10 λεπτά.

Πώς να αποτρέψετε την αιμορραγία από τη μύτη
• Κόβοντας τα νύχια του παιδιού σας αποτρέποντας έτσι τους μικροτραυματισμούς της μύτης
• Κρατώντας τον αέρα του δωματίου του παιδιού υγρό χρησιμοποιώντας υγραντήρα.
• Κρατώντας το εσωτερικό της μύτης υγρό με τη χρήση φυσιολογικού ορού ή ειδικής αλοιφής.

Ανδρέας Ρουσουνίδης, Παιδίατρος 

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Roberto Herrera y Silvana Capra 2008 at the Taipei Tango Festival – La Cumparsita

https://ift.tt/eA8V8J

via Blogger anatakti.gr