Daily Archives: 28 Σεπτεμβρίου, 2018

Εικόνα

MY HEART WILL GO ON – Caroline Campbell and William Joseph

https://ift.tt/eA8V8J

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

ΜΠΟΥΡΤΖΙ

https://ift.tt/eA8V8J

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Με Νοτοπούλου και Μπουτάρη τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Κάνναβης στη Θεσσαλονίκη

https://ift.tt/2DCayCn


Υπέρ της αποποινικοποίησης για ψυχαγωγικούς σκοπούς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης – «Δεν πρέπει να τη δαιμονοποιήσουμε άλλο και κυρίως δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε», τόνισε
η κ.Νοτοπούλου – Από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Porto Palace η έκθεση
Παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας κι Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη αλλά και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της «Salonica Cannabis Expo», ενώ το «παρών» έδωσε και η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας. «Είναι δυσάρεστο που ακόμα, ειδικά το υπουργείο Γεωργίας, δεν έχει προωθήσει την καλλιέργεια της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, ακόμα και για την ψυχαγωγία, γιατί είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος καλλιεργειών και πολύ καλό εισόδημα και για το κράτος και για τον παραγωγό και για όλα.

noto

Στη Θεσσαλονίκη από παλιά οι δύο μεγάλες βιομηχανίες της πόλης, η Βίλκα και η Σεζάρ χρησιμοποιούσαν την κάνναβη για βιομηχανικούς σκοπούς, τσουβάλια και λοιπά», ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως «για αυτούς που ανησυχούν για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, το αλκοόλ το ίδιο πράγμα δεν είναι; Αν πιεις λίγο περνάς καλά, αν πιεις πολύ μεθάς. Νομίζω ότι πια ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστούμε και εμείς».

kannav708

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει αυτό το προϊόν τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, δεν πρέπει να το δαιμονοποιήσουμε άλλο και κυρίως δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε».

Από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Porto Palace , περισσότεροι από 70 εκθέτες θα παρουσιάσουν μία πλούσια γκάμα προϊόντων όπως: φαρμακευτικά σκευάσματα, είδη διατροφής, ένδυση, καλλυντικά, ατμοποιητές, σπόρους, δομικά υλικά, αγροτικό και βιομηχανικό εξοπλισμός και εφαρμογές.

 Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά ομιλιών από γιατρούς και ασθενείς οι οποίοι θα ενημερώσουν για τα επιτεύγματα της θεραπευτικής κάνναβης ενώ φορείς θα εξηγήσουν πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρικά σκευάσματα, πως θα γίνουν καλλιεργητές, επιχειρηματίες του χώρου και θα μεταφέρουν την εμπειρία της νέας αυτής αγοράς.

1538149003199blob
1538149012784blob
1538149033697blob

kannavi_2

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Σκόπια: Η «μακεδονική» γλώσσα να γίνει μία από τις επίσημες της ΕΕ

https://ift.tt/2NP65RM


Την πρόθεση της σκοπιανής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ως έγκυρο το αποτέλεσμα του
δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και αν η προσέλευση των πολιτών κυμανθεί σε χαμηλό ποσοστό, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας

Την πρόθεση της κυβέρνησης των Σκοπίων να θεωρήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής ως έγκυρο, ακόμα και αν η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό είναι χαμηλή, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, της γείτονος χώρας Μπουγιάρ Οσμάνι.


Ο κ. Οσμάνι βρέθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με την ομόλογό του από την Αλβανία Ετίλντα Γκιόνατς για συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας Γιοχάνες Χαν. Στη συνέντευξη Tύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των τριών πολιτών ο κ. Οσμάνι ερωτήθηκε για το αναμενόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον ίδιο να απαντά στη μητρική του γλώσσα, δηλώντας ότι ελπίζει «η μακεδονική γλώσσα να γίνει σύντομα μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΔΜΓ η συμμετοχή του 40% των πολιτών των Σκοπίων θα είναι αρκετή για να δώσει νομιμότητα στο δημοψήφισμα καθώς με το ίδιο ποσοστό εξελέγη και ο αρχηγός του κράτους. Ο κ. Οσμάνι αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την πιθανότητα αρνητικής έκβασης στο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι «οι πολίτες της χώρας κατανοούν τη σημασία μιας θετικής ψήφου για την σταδιακή ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουν οι πολίτες οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μετά τις επισκέψεις πολλών ηγετών στα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Μία θρυλική νίκη του «Γερακιού της Μάλτας» αφιερωμένη στην Ελλάδα

https://ift.tt/2DBcbQZ


Mία ακόμη πρωτιά για το «Falcon Maltese» – Η Έλενα Αμβροσιάδου αφιέρωσε την θρυλική
νίκη του Γερακιού, στην Ελλάδα και τις γυναίκες που τολμούν να επιχειρούν
Πρώτο σε όλους τους αγώνες στο Perini Navy Cup 2018 στο Porto Cervo της Σαρδηνίας αναδείχτηκε το 88 μέτρων «Γεράκι της Μάλτας», ένα από τα μεγαλύτερα ιστιοπλοϊκά σκάφη του κόσμου, κερδίζοντας και τις τρεις ημέρες των αγώνων την πρώτη θέση, με μία μοναδική ομάδα ιστιοπλόων και την Έλενα Αμβροσιάδου να ηγείται της διοικητικής τους ομάδας.

Απέδειξε, ότι η τεχνολογία του είναι αξεπέραστη, με τα τρία μοναδικά και χαρακτηριστικά κατάρτια τεχνολογίας Dynaring, να ξεπερνάει σε ταχύτητα και ελιγμούς και τις τρεις ημέρες των αγώνων όλα τα άλλα συναγωνιζόμενα σκάφη.

geraki01

Έτσι, απέσπασε συνολικά 5 κύπελα: to Corinthian Spirit Winner day 1 (Vhernier trophy ) , το Corinthian SpiritWinner day 2 (bombardier Trophy), το Corinthian Spirit Winner day 3 (Monclear Glenoble) , to Winner of theCorinthian Spirit Class και αναδείχτηκε ο Μεγάλος Νικητής στους αγώνες όλων των τύπων σκαφών «Perini Cup Winner 2018»

Η πρωτιά του Falcon Maltese ήταν μια πρωτιά για την Ελλάδα. Η κυρία Έλενα Αμβροσιάδου στην ομιλία της κατά την απονομή των βραβείων σήκωσε την ελληνική σημαία, μίλησε για το ελληνικό πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και για την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

geraki03

Μία Ελληνίδα που έκανε υπερήφανους όλους του Έλληνες παρευρισκόμενους και που για άλλη μια φορά ανέδειξε την Ελλάδα παγκοσμίως .

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Falcon Maltese έχει Έλληνα καπετάνιο και έναν αριθμό Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι σε άψογη συνεργασία με διεθνώς καταξιωμένους ναυπηγούς ιστιοπλόους από Ολλανδία, και Αγγλία, πέτυχαν αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα . Η ομάδα που συμμετείχε είχε ηγηθεί της κατασκευής του υπερ-σύγχρονου συστήματος πλοήγησης του Falcon Maltese αλλά συμπεριέλαβε και νέους πρωταθλητές ιστιοπλόους.

Τα ιταλικά και διεθνή media έκαναν διθυραμβικές αναφορές και η φωτογραφίες με την ελληνική σημαία έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου.

Η εκπληκτική εικόνα και τα video της πλαγιοδρομίας του ωραιότερου ιστιοφόρου στον κόσμο απέσπασαν για άλλη μια φορά τον θαυμασμό των ειδικών για το state of the art and innovation που είναι το ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ .

geraki02
geraki04

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

ΔΕΗ: Αθώος ο Παναγιωτάκης και οι συγκατηγορούμενοί του στο Εφετείο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

https://ift.tt/2NQnLMI


Το δικαστήριο δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει το αδίκημα που περιλαμβανόταν στη δικογραφία για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ

Δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο δίκασε σήμερα την υπόθεση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη και ως εκ τούτου κατέληξε σε αθωωτική κρίση για όλους τους κατηγορούμενους.

Την υπόθεση είχε αναδείξει το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύοντας την καταδικαστική απόφαση που είχε εκδώσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την συγκεκριμένη υπόθεση. Με την απόφασή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο κ. Παναγιωτάκης και τέσσερα ακόμη πρόσωπα στελέχη της ΔΕΗ είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δυο ετών με αναστολή για «παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση». Η καταδίκη τους αφορούσε σε υπόθεση συγκάλυψης υπαλλήλου της Δημόσιας Επιχείρησης, η οποία είχε κατηγορηθεί και έχει καταδικασθεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

«Απεδείχθη ότι οι ως άνω κατηγορούμενοι υπό τις προαναφερθείσες ιδιότητές τους επέδειξαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση ώστε να κινηθεί η σχετική διαδικασία ποινικής διερεύνησης των καταγγελιών σε βάρος της υπαλλήλου, ανακοινώνοντας αμελλητί τις πράξεις αυτές στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ως όφειλαν εκ του νόμου, αφού έλαβαν γνώση αυτών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που είχε καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση για εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Με αφορμή μάλιστα το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Οι βουλευτές καλούσαν τον κ. Σταθάκη να δώσει εξηγήσεις «για την διατήρηση του κ. Παναγιωτάκη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

Απαντώντας ο κ. Σταθάκης στους 23 βουλευτές αφού ξεκαθάριζε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, βάσει νόμου, δεν ορίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλούσε τους ερωτώντες βουλευτές να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας και να μην προδικάζουν το όποιο αποτέλεσμα πριν αποφανθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Πράγματι, λοιπόν σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απεφάνθη για την υπόθεση και με απόφασή του κατέληξε σε αθωωτική κρίση για τον κ. Παναγιωτάκη και πρόσωπα που κάθονταν μαζί του στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Της αθωωτικής απόφασης είχε προηγηθεί αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας η οποία ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Στις απολογίες τους στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο τόσο ο κ. Παναγιωτάκης όσο και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και ότι δεν όφειλαν και ούτε είχαν την αρμοδιότητα να στείλουν τις είχαν καταγγελίες για χρηματισμό σε βάρος της υπαλλήλου στον εισαγγελέα, όπως αρχικά είχε δεχθεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Μετά το τέλος της σημερινής δίκης στο Εφετείο, ο κ. Θεόδωρος Μαντάς συνήγορος κ. Παναγιωτάκη και ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνήγορος τριών εκ των εμπλεκομένων προσώπων σε κοινή δήλωσή τους τόνισαν μεταξύ άλλων: «Σήμερα απεδείχθη ότι οι πολιτικές δυνάμεις (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) επιβάλλεται να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων μέχρι να κριθεί αμετάκλητα η υπόθεσή τους, γιατί διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του άδικου στιγματισμού ανθρώπων».

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ που πρότεινε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

https://ift.tt/2DBbGq5


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κληθούν ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων της
Βουλής οι 10 αρεοπαγίτες προκειμένου να καλυφθούν οι 3 κενές θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου
Εκλεισε σήμερα ο κύκλος των ακροάσεων ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής των 8 σύμβουλων της Επικρατείας που θα καλύψουν τις δύο κενές θέσεις των αντιπροέδρων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.


Η διάσκεψη των προέδρων άναψε το πράσινο φώς για τους συμβούλους Επικρατείας Δημήτριο Σκαλστούνη, Κωνσταντίνο Κουσούλη, Μιχάλη Πικραμένο και Δημήτριο Μακρή.
Αντίθετα, δεν προχωρεί η διαδικασία για τους συμβούλους Επικρατείας Παναγιώτη Ευστρατίου, Ευαγγελία Νίκα, Παναγιώτα Καρλή και Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο.

Υπενθυμίζεται, ότι για την κάλυψη της θέσης του προέδρου του ΣτΕ, έχουν προταθεί από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής οι αντιπρόεδροι Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, Αθανάσιος Ράντος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Εκτός παρέμειναν οι αντιπρόεδροι Μαίρη Σάρπ, Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κληθούν ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής οι 10 αρεοπαγίτες προκειμένου να καλυφθούν οι 3 κενές θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Οι 10 αρεοπαγίτες είναι οι Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Γεώργιος Κοντός, Ασπασία Μαγιάκου, Ειρήνη Καλού, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Γεώργιος Αναστασάκος, Ιωάννης Μαγγίνας, Δήμητρα Κοκοτίνη και Διονυσία Μπιτζούνη.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας των ακροάσεων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε διαβιβάσει στην Βουλή τον κατάλογο με τα προτεινόμενα ονόματα των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα καλύψουν τις κενές θέσεις τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στον Άρειο Πάγο.

Στην συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο τα ονόματα των δικαστών θα έχει κρίνει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ως κατάλληλα για την πλήρωση των κενών θέσεων στα δύο αυτά Ανώτατα Δικαστήρια.

Το υπουργικό συμβούλιο είτε σε συνεδρίαση είτε δια περιφοράς, θα ολοκληρώσει επισήμως τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις κενές θέσεις του προέδρου του ΣτΕ και των αντιπροέδρων του ΣτΕ και του Α.Π.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Εικόνες εξαθλίωσης στη Μόρια: «Το ρύζι είναι σαν πέτρα» και… κοστίζει 5 ευρώ!

https://ift.tt/2NNubvX


Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες περιμένουν πίσω από τα κάγκελα για ένα μπουκάλι νερό
και λίγο ρύζι που όπως το περιγράφουν μοιάζει σαν πλαστικό – Απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης στο ασφυκτικό hotspot – Απροστάτευτα τα παιδιά< Εικόνες εξαθλίωσης έρχονται για μία ακόμη φορά στο φως από την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας Λέσβου, έναν τόπο που έχει προσελκύσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ένα βίντεο που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποτυπώνει τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας.

Περιμένουν στην ουρά για ένα μπουκάλι νερό και ένα πιάτο ρύζι. Το δείχνουν στην κάμερα και, όπως το περιγράφουν, είναι σαν πλαστικό. «Αυτό το ρύζι πέτρα είναι. Πέτρα», λέει ένας από τους μετανάστες.

Στο τέλος του βίντεο, φαίνεται, μάλιστα, η κοστολόγηση για την κάθε ατομική μερίδα φαγητού, η οποία φτάνει τα 5 ευρώ.

Κολαστήριο η Μόρια

Το κέντρο υποδοχής ασφυκτιά και οι μετανάστες ζουν υπό άθλιες συνθήκες, με τις διεθνείς οργανώσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαιτέρως για τα παιδιά.

Πριν από λίγες ημέρες, μία έκθεση-«καταπέλτης» είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το κολαστήριο στη Λέσβο. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) στέκεται στις αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στον υπεράριθμο καταυλισμό και παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 29% όσων μένουν εκεί, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Παραθέτοντας μαρτυρίες ασθενών που επισκέφτηκαν το κέντρο φροντίδας της επιτροπής στο νησί, η IRC αναφέρει ότι, πέραν όσων έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν, ακόμη ένα 60% έχει σκεφτεί να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.

«Αρκετές φορές έχω επιχειρήσει να αυτοκτονήσω» είναι τα λόγια ενός 35χρονου Ιρακινού και πατέρα τεσσάρων παιδιών, που επικαλείται η έκθεση. «Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν τα κατάφερα είναι τα παιδιά».

Ταυτόχρονα, το 64% όσων έχουν εξεταστεί από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της ΜΚΟ εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, το 55% συμπτώματα άγχους και στρες, το 18% επιθετικότητα, το 15% προχωρά σε αυτοτραυματισμούς, το 6% εμφανίζει ψυχωτικά συμπτώματα, ενώ ένα 41% εμφανίζει μετατραυματικό στρες.

Επίσης, υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά έμφυλης και σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και ανδρών, που ανέρχονται στο 50% όλων των περιστατικών που έχει εξετάσει η IRC, εκ των οποίων το 67% είναι γυναίκες και το 33% άνδρες.

Απροστάτευτα τα παιδιά

Σύμφωνα με αξιωματούχο της UNICEF, πάνω από 7.000 παιδιά έρθουν έρθει από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ως πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Δηλαδή, κάθε μήνα έφθασαν στη χώρα μας κατά 850 παιδιά κατά μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Φλόριαν Βέστφαλ, απηύθυνε έκκληση για τα παιδιά στη Μόρια, έναν τόπο ανομίας, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Φλοριάν Βέστφαλ ανέφερε ότι ««τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά διέφυγαν από εμπόλεμες περιοχές όπως τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουν ζήσει διάφορα άσχημα πράγματα και στο τέλος αυτές τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια. Το χειρότερο για τα παιδιά είναι πως δεν είναι συχνά προστατευμένα. Τα βράδια ο καταυλισμός είναι μια περιοχή ανομίας. Σημειώνονται συμπλοκές, βιασμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις ακόμα και παιδιών».

Και όλα αυτά στον απόηχο της συζήτησης για τη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό…

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία

https://ift.tt/2DCatP5


Τα τρία άτομα που δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Ravensburg νοσηλεύονται σε σοβαρή
κατάσταση στο νοσοκομείο
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι, μετά από επίθεση που δέχθηκαν στην πόλη Ravensburg, στην νοτιοδυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο δράστης φέρεται να περιορίστηκε άμεσα από την αστυνομία και να συνελήφθη. Όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, ο δράστης εντοπίστηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης και αναγνωρίστηκε ως το άτομο που επιτέθηκε σε τρεις συμπολίτες του.

 Οι επιθέσεις έγιναν σε διαφορετικά σημεία της γερμανικής πόλης, από το ίδιο άτομο, ενώ ο ένας από τους τρεις τραυματίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί δίνουν μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Επελαύνει ο κυκλώνας «Ζορμπάς»

https://ift.tt/2NMc3mh


Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους που θα φτάνουν και τα 130χλμ/ώρα – Κύματα 11 μέτρων προβλέπονται στην Κρήτη – Και η Αττική στον «κόκκινο» χάρτη των έντονων
φαινομένων – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο – Βίντεο με οδηγίες προφύλαξης από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας – Πώς σχηματίζεται ένας Medicane – Δείτε πώς κινείται το φαινόμενο

Στους ρυθμούς του μεσογειακού κυκλώνα Ζορμπά που θα πλήξει τις επόμενες ώρες πολλές περιοχές βρίσκεται η χώρα, με την κακοκαιρία να έχει προκαλέσει ήδη πολλά προβλήματα τα τελευταία 24ωρα.


Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το νέο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και στην Αττική τόσο απόψε, όσο και το Σάββατο.

Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους με ριπές που θα φτάνουν τα 11 και τα 12 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα ακόμη και 120 με 130 χιλιόμετρα την ώρα. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο. Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του φαινομένου στις 1500 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 2100, κάτω αριστερά στις 0900 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 1500 του Σαββάτου.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα


Σε δύο φάσεις το φαινόμενο

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά του νομού.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα μικρό και πρόσκαιρο «σπάσιμο» για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του φαινομένου. Έτσι από το Σάββατο θα υπάρξει νέα ένταση των βροχοπτώσεων στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ από το απόγευμα και μετά θα υπάρχει επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα.

Την Κυριακή, τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή.

kithira

Και η Αττική μέσα στον «κόκκινο» χάρτη

Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα είναι ένταση 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Το Σάββατο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι έντασης 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ πρόσκαιρα στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουνι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9-10 μποφόρ θα πνεουν στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

20109740

Πώς να προστατευθείτε από τα έντονα φαινόμενα

Με ένα πρωτότυπο βίντεο, με κινούμενη εικόνα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να ενημερώσει τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

Δείτε το βίντεο:

Έκλεισαν τα σχολεία, πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα

Κλειστά παρέμειναν σήμερα όλα τα σχολεία Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της έντονης κακοκαιρίας,. Την ίδια απόφαση έλαβαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έτσι θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Χωρίς ρεύμα έμειναν και σήμερα πολλές περιοχές. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές», και στον Βασίλη Αδαμόπουλο, τα προβλήματα, σε σύγκριση με την χθεσινή ημέρα, είναι λιγότερα. Από το πρωί της Παρασκευής προβλήματα υπήρξαν στις εξής περιοχές: Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Αγιο Στέφανο.

Οι διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια προκαλούνται από δέντρα που πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Χθες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Πεντέλη, τα Βριλήσσια, σε μεγάλο τμήμα της Παλλήνης, την Αγία Παρασκευή, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, τον Γέρακα, την Κάτω Κηφισιά, το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο. Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων. Χωρίς ρεύμα έμεινε το απόγευμα της Πέμπτης και για δύο ώρες η Ύδρα.

4565911

Medicane: Μία σπάνια καταιγίδα σαν κυκλώνας απειλεί την Ευρώπη

Μια ισχυρή και σπάνια καταιγίδα αναμένεται να πλήξει την Ανατολική Μεσόγειο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η υβριδική καταιγίδα, η οποία συχνά αποκαλείται «Medicane» (από τις λέξεις Mediterranean και hurricane), έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τους κυκλώνες και τους τυφώνες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, κάθε χρόνο συμβαίνουν μόνον 1-2 Medicanes. Αυτές οι ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο είναι μάλλον υψηλή, αν και θεωρητικά μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου.

Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες στην Τυνησία και στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες προτού μετακινηθεί βόρεια πάνω από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Πάνω από τη θάλασσα η καταιγίδα είναι πιθανό να αποκτήσει περισσότερα τροπικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τους κυκλώνες, όπως θυελλώδεις ανέμους ακόμα και ένα «μάτι» στο κέντρο της.

Το σύστημα αναμένεται να μετακινηθεί αργά πάνω από την Κρήτη και τη νότια Ελλάδα το Σάββατο πριν ενισχυθεί η ταχύτητά του και κατευθυνθεί προς τη δυτική Τουρκία την Κυριακή.

Ευτυχώς, ο Medicane το πιθανότερο είναι να απορροφηθεί στο ανώτερο ρεύμα του ανέμου της τροπόσφαιρας και δεν θα παρατείνει την παρουσία του πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, περιορίζοντας την έκταση των πλημμυρών από την καταιγίδα.

Πρόσφατα μεγάλα συστήματα όπως οι κυκλώνες Χάρβει και Φλόρενς προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες λόγω της αργοκίνητης φύσης τους.

Οι Medicanes έχουν πολλά κοινά με τις τροπικές καταιγίδες, με ισχυρούς ανέμους που κινούνται γύρω από έναν πυρήνα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Το 2014, ο Medicane Qendresa έπληξε τη Μάλτα με ανέμους που έφθαναν έως και τα 70 μίλια την ώρα και ριπές έως και 95 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο τα νερά της Μεσογείου δεν είναι τόσο εκτεταμένα ούτε τόσο ζεστά ώστε να διατηρήσουν την ισχύ που απαιτείται προκειμένου να αποκληθούν οι καταιγίδες αυτές κανονικοί κυκλώνες. Επιπλέον, λέει ο Γιοτσανάν Κουσνίρ, ο οποίος μελετά τη μεταβλητότητα του καιρού στο Lamont-Doherty Earth Observatory του πανεπιστημίου Κολούμπια η φυσική και η δυναμική των Medicanes είναι διαφορετική από εκείνην των κυκλώνων.

medicane

Πώς σχηματίζεται ένας Medicane

Όπως και οι συμβατικοί κυκλώνες, οι μεσογειακοί κυκλώνες αναπτύσσονται πάνω από ζεστά νερά. Ενώ στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό οι κυκλώνες/τυφώνες απαιτούν θερμοκρασίες γύρω στους 80 βαθμούς Φαρενάιτ (26,667 βαθμοί Κελσίου) για να αναπτυχθούν, οι μεσογειακοί κυκλώνες μπορούν να αναπτυχθούν και σε θερμοκρασίες έως 57 βαθμούς (13,889 βαθμούς Κελσίου). Ο σχηματισμός τους εξαρτάται από τον κρύο αέρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Οι κυκλώνες αναπτύσσονται γύρω από έναν θερμό πυρήνα και κινούνται από ανατολικά προς δυτικά, λέει ο Κουσνίρ, ενώ οι Medicanes έχουν έναν κρύο πυρήνα και κινούνται από δυτικά προς ανατολικά. Ξεκινούν σαν κανονικές καταιγίδες όπως αυτές στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, μόνο που είναι μικρότερες και λιγότερο έντονες. Ωστόσο μερικές φορές οι καταιγίδες αρχίζουν να προκαλούν ζέστη και υγρασία πάνω από τη Μεσόγειο, μετατρέποντας τες θερμοδυναμικά σε ενέργεια, ακριβώς όπως οι κυκλώνες. Αναπτύσσεται τότε ένα έντονο σύστημα χαμηλής πίεσης, λέει ο Κουσνίρ, «το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με κυκλώνα με σύννεφα που στροβιλίζονται παίρνοντας το σχήμα ενός ματιού». Ενισχυμένες από δυτικούς ανέμους από ψηλά οι καταιγίδες αυτές κινούνται ανατολικά.

Το δυτικό τμήμα της Μεσογείου, μεταξύ Ισπανίας και Σαρδηνίας, είναι ένα από τα δύο θερμά σημεία για τον σχηματισμό του Medicane. Η άλλη είναι το Ιόνιο, στη δυτική Ελλάδα. Αν και οι μεσογειακοί τυφώνες φαίνεται ότι θα παραμείνουν σχετικά σπάνιοι, η άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας αναμένεται να φέρει ισχυρότερους μεσογειακούς κυκλώνες στο μέλλον – ίσως μετατρέποντάς τους τελικά σε πλήρης έντασης κυκλώνες.

20100192
20108800
20110131

faros
dentro

ploia
Παλαιοπαναγιά -Αντίρριο πορθμειακή γραμμή-βγήκε η θάλασσα έξω

via Blogger anatakti.gr