Daily Archives: 10 Σεπτεμβρίου, 2018

Εικόνα

Chopin Ballade No.1 – Lola Astanova

https://ift.tt/eA8V8J

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

ΜΟΥΡΙΚΙ.

https://ift.tt/eA8V8J

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

ΜΟΥΡΙΚΙ.

https://ift.tt/eA8V8J

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Το «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς θα χτυπήσει αύριο σε όλα τα σχολεία της χώρας

https://ift.tt/2O0EhFP


  Η φετινή χρονιά αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα και με λιγότερα κενά
εκπαιδευτικών στα σχολεία
Σε ετοιμότητα θα είναι τα σχολεία της χώρας αύριο, Τρίτη, για να υποδεχθούν τους μαθητές τους. Τέρμα, λοιπόν, το διάλειμμα για μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, τα… κεφάλια μέσα.

Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480.

Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για το ότι τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της Πολιτείας υλοποιείται στο ακέραιο».

Εξάλλου, από τη νέα σχολική χρονιά, σε ορισμένες τάξεις, οι μαθητές θα έχουν νέα βιβλία σε συγκεκριμένα μαθήματα. Ειδικότερα, νέο βιβλίο θα έχουν τα Μαθηματικά της Ε’ Δημοτικού, τα Γερμανικά της Α’ Λυκείου, τα Γαλλικά της Β’ Λυκείου, καθώς επίσης και το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» της Β’ Λυκείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Gladden: Αυτό είναι το πιο… ιδιωτικό νησί στον κόσμο

https://ift.tt/2MYMgqy


Μια βίλα είναι το μοναδικό κατάλυμα στο νησί και φιλοξενεί έως τέσσερα άτομα


Ένα νησί, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο έως τέσσερα άτομα είναι το πιο… ιδιωτικό νησί στον κόσμο. Ο λόγος για το νησί Gladden, ένα πανέμορφο μέρος περιτριγυρισμένο από γαλαζοπράσινα νερά, κοραλλιογενείς υφάλους και λευκή άμμο, κοντά στο Μπελίζ.

Gladden Private Island

Αυτό το νησί αποτελεί παράδεισο για όποιον επιθυμεί να απομονωθεί, καθώς το μοναδικό κατάλυμα είναι μια κομψή βίλα, σχεδιασμένη για δύο ζευγάρια, διαθέτοντας όμως τις all-inclusive υπηρεσίες ενός πολυτελούς θέρετρου. Το προσωπικό είναι «αόρατο», καθώς διαμένει στο μικρότερο νησί πίσω από το Gladden.

Το Gladden βρίσκεται σε απόσταση 20 μιλίων από την ακτή της Placencia, στο Μπελίζ, ενώ τα νερά είναι ήρεμα και καθαρά. Το μαγικό «Gladden Split» όπου οι φαλαινοκαρχαρίες συγκεντρώνονται μια φορά το χρόνο είναι μόλις λίγα μίλια μακριά.

Η τιμή για τη διαμονή στο εντυπωσιακό Gladden αγγίζει τα 2.950 δολάρια για κάθε βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο νησί γίνεται μέσω μιας 30λεπτης πτήσης με ελικόπτερο από το Μπελίζ.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Το διαστημικό Dawn της ΝASA φτάνει στο τέλος της ζωής του πάνω στον νάνο-πλανήτη Δήμητρα

https://ift.tt/2Mgznmw


Όπως ανακοίνωσε η NASA, κάποια στιγμή ανάμεσα στα μέσα Σεπτεμβρίου και στα μέσα
Οκτωβρίου το σκάφος, που ξεμένει από καύσιμα, θα χάσει την ικανότητά του να επικοινωνεί με τη Γη
Έπειτα από 11 χρόνια διαδοχικών παρατηρήσεων και ανακαλύψεων, που το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) έκανε αρχικά στην Εστία και μετά στη Δήμητρα, στα δύο μεγαλύτερα σώματα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, πλησιάζει πλέον το τέλος της αποστολής του.

Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), κάποια στιγμή ανάμεσα στα μέσα Σεπτεμβρίου και στα μέσα Οκτωβρίου το σκάφος, που ξεμένει από καύσιμα (υδραζίνη), θα χάσει την ικανότητά του να επικοινωνεί με τη Γη. Θα παραμείνει όμως για αρκετές δεκαετίες ως κοσμικό φάντασμα σε σιωπηλή τροχιά γύρω από τη Δήμητρα, η οποία δεν διαθέτει ατμόσφαιρα, ώσπου τελικά θα συντριβεί στην επιφάνειά της.

Η κόστους 467 εκατ. δολαρίων πετυχημένη αποστολή του Dawn, το οποίο είχε εκτοξευθεί το 2007, είχε παραταθεί αρκετές φορές έως τώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες. Το σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη διαμέτρου 530 χιλιομέτρων Εστία (που τυπικά θεωρείται αστεροειδής, ενώ είναι πρωτοπλανήτης) και τη μελέτησε κατά τη διετία 2011-2012, ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα έκανε το ίδιο στη διαμέτρου 950 χιλιομέτρων Δήμητρα (που θεωρείται νάνος πλανήτης).

Και στις δύο περιπτώσεις τράβηξε εντυπωσιακές εικόνες, οι οποίες επέτρεψαν για πρώτη φορά στους επιστήμονες να δουν από κοντά τα δύο σώματα, που είναι γεμάτα κρατήρες, φαράγγια, βουνά, ακόμη και κρυοηφαίστεια.

«Η κληρονομιά του Dawn είναι ότι εξερεύνησε δύο από τους τελευταίους αχαρτογράφητους κόσμους του εσωτερικού ηλιακού μας συστήματος, αποκαλύπτοντας εξωτικά, μυστηριώδη τοπία ανόμοια με οτιδήποτε είχαμε δει ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής μηχανικός Μαρκ Ράιμαν του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Το Dawn είναι το μόνο μέχρι σήμερα σκάφος που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από ένα σώμα στη ζώνη των αστεροειδών, καθώς επίσης το μόνο που έχει τεθεί σε τροχιά διαδοχικά γύρω από δύο σώματα.

Μεταξύ άλλων, τα ευρήματα του Dawn παρέχουν ενδείξεις ότι κάτω από την επιφάνεια της Δήμητρας μπορεί να υπάρχει ένας ωκεανός, όπως στους πιο μακρινούς δορυφόρους, Εγκέλαδο του Κρόνου και Ευρώπη του Δία. Επιπλέον, η Δήμητρα διαθέτει ένα βουνό, που έχει διπλάσιο ύψος από το Έβερεστ και φαράγγια μεγάλα όσο τουλάχιστον το Μεγάλο Φαράγγι (Γκραντ Κάνιον) στις ΗΠΑ.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Σουηδία: Οι «νεοναζί με τις γραβάτες» ταράζουν τα νερά στην πολιτική σκηνή

https://ift.tt/2oSng62


Η εκτόξευση του ποσοστού των Σουηδών Δημοκρατών δυσχεραίνει των συνασπισμό
κυβέρνησης – Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος επαίρεται ότι είναι ο νικητής των εκλογών – Το κόμμα του Μακρόν εκπέμπει σήμα κινδύνου Εκλογικός «σεισμός» στη Σουηδία μετά την εκτόξευση του ποσοστού των Ακροδεξιών, του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών.

Ο  39χρονος ηγέτης του κόμματος Τζίμι Άκεσον τρίβει τα χέρια του και επαίρεται ότι, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα είναι νικητής. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες μετρούν τις πληγές του. Η Ευρώπη εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το αποτέλεσμα της σουηδικής κάλπης.

Το κόμμα «Εμπρός για την Δημοκρατία» του Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να σημάνει σήμα κινδύνου σχολιάζοντας ως επικίνδυνη την άνοδο των Σουηδών εθνικιστών.

Η Σουηδία, μία χώρα παραδοσιακά προοδευτική και φιλόξενη για τους μετανάστες, παρασύρεται από το κύμα λαϊκισμού που σαρώνει τον δυτικό κόσμο, γράφει ο γερμανικός Τύπος.Υπό τις πιέσεις των εθνικιστών,η  Σουηδία είναι ακυβέρνητη, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Liberation επισημαίνοντας ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αγωνίζονται για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο Τζίμι Άκεσον, ο ηγέτης ενός εθνικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος, είναι το πρόσωπο που αντιπροσωπεύει τη σουηδική Ακροδεξιά.

Όπως αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα, στις χθεσινές εκλογές, ο Άκεσον πόνταρε στα ίδια εκείνα αισθήματα που έδωσαν στον Ντόναλντ Τραμπ την απρόσμενη νίκη στις ΗΠΑ και οδήγησαν τη Βρετανία στο Brexit.

Τα στελέχη των Σουηδών Δημοκρατών αποκαλούνται «νεοναζί με τις γραβάτες», λόγω της ανοιχτά ρατσιστικής ιδεολογίας πολλών στελεχών τους.
 
Οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας κατέγραψαν το καλύτερο αποτέλεσμα στην  ιστορία τους και πλέον είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με σχεδόν 18%.

Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών,οι Σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν μεγάλες απώλειες με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 28%. Το κόμμα των  Συντηρητικών είδε επίσης τα ποσοστά του να μειώνονται, ωστόσο κατάφερε να επικρατήσει έναντι των Σουηδών Δημοκρατών με ελάχιστη διαφορά. (19%).
 
Ο γενειοφόρος επικεφαλής των Δημοκρατών της Σουηδίας

Τζίμι Άκεσον έτεινε χθες χείρα φιλίας στον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος Ούλφ Κριστερσόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. 

Την ίδια ώρα, τα παραδοσιακά κόμματα της Σουηδίας αποκλείουν συνεργασία με τους Σουηδούς εθνικιστές.

Τo Who’s Who του Τζίμι Άκεσον

Ο διοπτροφόρος Τζίμι Άκεσον γεννήθηκε στην πόλη Ivetofta το 1979. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός πεντάχρονου αγοριού.

Εντάχθηκε από μικρός στο κόμμα της Νεολαίας των Δημοκρατών της Σουηδίας. Πριν από την πλήρη ενασχόλησή του με την πολιτική, εργάστηκε ως σχεδιαστής ιστοσελίδων στην εταιρεία BMJ Aktiv, την οποία ίδρυσε με τον Björn Söder, πρώην γραμματέας του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.
 
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομία, και  φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Lund, ωστόσο δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του.

Το 1998, σε ηλικία 19 ετών, εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα ως σύμβουλος στο Δήμο του Sölvesborg.Την ίδια χρονιά, έγινε αντιπρόεδρος της νεοσυσταθείσας Νεολαίας των  Δημοκρατών της Σουηδίας. Από το 2000 έως το 2005, ανέλαβε την προεδρία του κινήματος. Στη συνέχεια αποκτά τα ηνία του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.

Ποιος θα κυβερνήσει και με ποιόν;
 
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η Σουηδία διανύει μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα κυβερνήσει; Και με ποιον;

Καμιά από τις δύο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια,δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 349 εδρών, καθώς η Ακροδεξιά ενισχύθηκε κι άλλο. Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών,οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι Πράσινοι, και οι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο, το κόμμα της Αριστεράς, συγκεντρώνουν 40,6% των ψήφων.

Με βάση τα αποτελέσματα,η κεντροδεξιά Συμμαχία συγκέντρωσε 40,3%. Η διαφορά των δύο παρατάξεων ήταν μόλις περίπου 30 χιλιάδες.

Ο «κοκκινοπράσινος» κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και των Οικολόγων εξασφάλισε το ελάχιστο δυνατό προβάδισμα έναντι της Συμμαχίας της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης: δύο έδρες.

Το μόνο που υπολείπεται είναι να γίνει μεθαύριο η καταμέτρηση των ψήφων των Σουηδών του εξωτερικού, που συχνά ενισχύουν την Δεξιά.Οι Σοσιαλδημοκράτες απώλεσαν 2,8 μονάδες σε σύγκριση με το 2014 και κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους στις εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.Στο μεταξύ,οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό να παραδώσει τα ηνία.

«Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Πρέπει να παραιτηθεί», υποστήριξε ο Ουλφ Κριστερσόν, ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και υποψήφιος της τετρακομματικής Συμμαχίας-τα κόμματα των Μετριοπαθών , των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών.
 
Οι Σουηδοί Δημοκράτες, κόμμα με νεοφασιστικές και ρατσιστικές καταβολές, συγκέντρωσαν το 17,6% των ψήφων και 63 έδρες (12,9% και 49 αντιστοίχως πριν από τέσσερα χρόνια). Ενισχύθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ

https://ift.tt/2O3YCKH


Ερευνώνται όλα τα σενάρια – Η αστυνομία αρχικά υπέθεσε ότι πρόκειται για αυτοκτονία,
ακολούθως όμως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της δολοφονικής ενέργειας

Με μία σφαίρα στο κεφάλι και ένα πυροβόλο όπλο στο προσκέφαλό του βρέθηκε νωρίς το πρωί στο σπίτι του στο Βόσπορο, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας

, Μεσούτ Γιλμάζ.

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν όλα τα σενάρια, καθώς αρχικά υπέθεσαν πως πρόκειται για αυτοκτονία, ενώ στη συνέχεια βρήκαν στοιχεία που ενδεχομένως να παραπέμπουν σε δολοφονία. Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι πιθανοί εκτελεστές του, να έστησαν το σκηνικό, ώστε να παρασύρουν την αστυνομία.

Ο 38χρονος γιος του Μεσούτ Γιλμάζ, Μεχμέτ Γιαβούζ εντοπίστηκε από τους σωματοφύλακές του, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό, ενώ ήταν εκείνοι που τον βρήκαν στο κρεβάτι του, με το πυροβόλο όπλο ακριβώς δίπλα του.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Μυστήριο με σορό άνδρα ανοιχτά του Σουνίου

https://ift.tt/2QiZTir


Tη σορό ενός άνδρα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ανέσυρε το πρωί το λιμενικό, από τη
θαλάσσια περιοχή της νησίδας Αγίου Γεωργίου, νότια του Σουνίου.


Πλωτό σκάφος του τη μεταφέρει στο λιμάνι του Λαυρίου.

via Blogger anatakti.gr

Εικόνα

Ο φωτεινός πράσινος κομήτης Giacobini-Zinner θα είναι ορατός από σήμερα και για όλο το μήνα

https://ift.tt/2O3XTcr

Ανήκει στην «οικογένεια» κομητών του Δία, ο οποίος έχει «συλλάβει» γύρω του -χάρη στη
μεγάλη βαρυτική έλξη του- εκατοντάδες κομήτες<
Ανήκει στην «οικογένεια» κομητών του Δία, ο οποίος έχει «συλλάβει» γύρω του -χάρη στη μεγάλη βαρυτική έλξη του- εκατοντάδες κομήτες

Ένας κομήτης με πράσινη απόχρωση, ο 21Ρ/Giacobini-Zinner, θα είναι αρκετά φωτεινός το Σεπτέμβριο, ώστε να είναι ορατός από τη Γη με μικρό τηλεσκόπιο ή ακόμη και με ισχυρά κιάλια.

Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου ο κομήτης θα έχει φθάσει στο περιήλιό του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση της τροχιάς του από τον Ήλιο (στα 151,5 εκατ. χλμ.), αλλά ταυτόχρονα και στο περίγειό του, δηλαδή στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη (στα 58,5 εκατ. χλμ.).

Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί το 1900 από τον γάλλο αστρονόμο Μισέλ Γιακοβινί του Αστεροσκοπείου της Νίκαιας και ξανά το 1913 από τον Γερμανό αστρονόμο Ερνστ Τζίνερ του Αστεροσκοπείου του Μπάμπεργκ. Έκτοτε φέρει το όνομα και των δύο.

Ανήκει στην «οικογένεια» κομητών του Δία, ο οποίος έχει «συλλάβει» γύρω του -χάρη στη μεγάλη βαρυτική έλξη του- εκατοντάδες κομήτες. Έχει διάμετρο δύο χιλιομέτρων και θα είναι ορατός από τη Γη τις πρωινές ώρες καθ’ όλο το Σεπτέμβριο, ενώ από τον Οκτώβριο θα γίνει όλο και πιο αχνός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

via Blogger anatakti.gr