Daily Archives: 28 Μαΐου, 2024

Εικόνα

Όταν ένα πολιτικό δόγμα γίνεται… chatbot

https://ift.tt/D2S3Nk7


Ο τίτλος φαντάζει, αλλά δεν είναι υπερβολικός. Το νεότερο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας σε μια παγκόσμια πρώτη για τα πολιτικά δεδομένα διεθνώς, όχι μόνο δανείζεται το όνομα του από τον ηγέτη της χώρας, Σι Τζινπίνγκ αλλά έχει αναπτυχθεί με βάση τις βασικές αρχές του δόγματος του Κινέζου προέδρου με σκοπό να μυήσει και κυρίως να εκπαιδεύσει σε αυτές το κοινό της χώρας και όχι μόνο.

Πραγματικά, το νέο γλωσσικό μοντέλο «Chat Xi PT» που διαμορφώθηκε από την ακαδημία cyberspace της χώρας «εκπαιδεύτηκε» στη βάση δεδομένων που σχηματίστηκε από τις αρχές της πολιτικής φιλοσοφίας του Σι σε συνδυασμό με τα πολιτικά και λογοτεχνικά κείμενα που ενέκρινε η αρμόδια αρχή για τη διαχείριση του κυβερνοχώρου.

Το δόγμα Σι («Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era» ή ευρέως γνωστό απλά ως «Xi Jinping Though»), πρωτοπαρουσιάστηκε από τον ίδιο, το 2017, στο τότε λαϊκό Κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η σκέψη του συνδυάζει τον παραδοσιακό κινεζικό μαρξισμό με τον στόχο της εθνικής κοινωνικής και οικονομικής ανάτασης εστιάζοντας κυρίως σε 14 βασικές αρχές που προάγουν από τη μία πλευρά τις κλασικές σοσιαλιστικές αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος με την πρόθεση για βελτίωση της διαβίωσης και ευζωίας των πολιτών.

Προφανώς για μια χώρα, η οποία χαρακτηρίζεται από την λογοκρισία και τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα για τον έλεγχο των πληροφοριών σε media και διαδίκτυο, η επέκταση των μέτρων και στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δεν προκαλεί τόσο εντύπωση. Όμως, η προσπάθεια ενσωμάτωσης της πολιτικής φιλοσοφίας του ηγέτη της στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης σίγουρα δίνει μια τελείως διαφορετική και – τουλάχιστον για την ώρα – πρωτότυπη διάσταση στο… πάντρεμα της πολιτικής με το ΑΙ σε μια εποχή που ο διεθνής ανταγωνισμός ανάμεσα στα ανερχόμενα chatbot, κυρίως δε, τα αμερικανικά, γίνεται ολοένα και πιο σκληρός.

Βέβαια, για την ώρα το «Chat Xi PT» θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για ερευνητικούς λόγους από τον αρμόδιο εγχώριο διαχειριστή του Διαδικτύου. Όμως, σαφής πρόθεση του Πεκίνου είναι η ευρεία χρήση και καθιέρωση του από το ντόπιο κοινό.

Σημειωτέον πως το δόγμα Σι ήδη περιλαμβάνεται στην ύλη των σχολείων (από την ηλικία των 10 ετών) και κυρίως των πανεπιστημίων και μάλιστα από το 2019 έχει δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή (app) υπό την ονομασία «Study Xi Strong Nation», για όσους θέλουν να… εντρυφήσουν στη φιλοσοφία του προέδρου. Όμως, η προσαρμογή στο ρεύμα της εποχής έφερε το δόγμα και στον κόσμο του ΑΙ και μάλιστα σε μετάφραση και στα αγγλικά για τους διεθνείς χρήστες.

Αν και τα αμερικανικά chatbot, με κορυφαίο το ChatGPT της OpenAI κυριαρχούν για την ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι δεδομένη η πρόθεση της Κίνας να επενδύσει στην ανάπτυξη του κλάδου και να προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα με τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Απώτερος στόχος είναι να εξελιχτεί σε βασικό παίχτη, αν όχι κυρίαρχο παίχτη στο AI, μέχρι το 2030.

Οι ντόπιες τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως η Baidu και η Alibaba, προάγουν ήδη τη χρήση μοντέλων ΑΙ στην κινεζική γλώσσα, απευθυνόμενες σε μια αγορά 1,4 δισ. κατοίκων, όμως «σκοντάφτουν» συχνά στους αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας της κυβέρνησης κυρίως δε, πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα.

Για να τις διευκολύνει, η αρμόδια κινεζική αρχή δημιούργησε ήδη στα τέλη του 2023 μια τεράστια δημόσια βάση δεδομένων με… εγκεκριμένο περιεχόμενο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη γλωσσικών μοντέλων εκπαίδευσης. Όμως, εύλογα για κάθε… καλό κομματικό σύντροφο, η ιδανική πηγή δεδομένων είναι οι ίδιες οι αρχές του Κινέζου προέδρου.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Εκατοντάδες αστέρια εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες (vid)

https://ift.tt/FP3y40I

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης ρίχνουν φως στη δυνατότητα των ογκωδών άστρων να καταρρεύσουν απευθείας σε μαύρες τρύπες χωρίς σουπερνόβα, προσφέροντας μια εύλογη εξήγηση για τη μυστηριώδη εξαφάνιση ορισμένων άστρων.

Τα τελευταία χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν προβληματιστεί από ένα ασυνήθιστο φαινόμενο: αστέρια που φαινομενικά εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν πίσω τους σημαντικά στοιχεία. Το αίνιγμα αυτό έχει αμφισβητήσει την κατανόηση που έχουμε για τους κύκλους ζωής των άστρων και προκάλεσε περαιτέρω έρευνα για το τι μπορεί να προκαλεί τέτοιες εξαφανίσεις.

Το 2019, το πρόγραμμα Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations (VASCO) έθεσε ως στόχο να καταγράψει αστέρια που εξαφανίστηκαν τα τελευταία 70 χρόνια. Εντόπισαν περίπου 100 αστέρια που είχαν εξαφανιστεί χωρίς καμία σαφή εξήγηση. Ενώ τα αστέρια συνήθως εξασθενούν όπως ο Betelgeuse, εκρήγνυνται ως υπερκαινοφανείς ή καταρρέουν σε μαύρες τρύπες ή αστέρια νετρονίων, γενικά δεν εξαφανίζονται απλώς από το οπτικό πεδίο.

Μια νέα μελέτη εμβαθύνει σε αυτό το μυστήριο διερευνώντας τους μηχανισμούς πίσω από την κατάρρευση των άστρων. Οι συγγραφείς εξηγούν ότι στον καθυστερημένο μηχανισμό που καθοδηγείται από νετρίνα, τα νετρίνα μπορούν να αναζωογονήσουν ένα σταματημένο ωστικό κύμα, οδηγώντας σε μια επιτυχημένη έκρηξη σουπερνόβα. Αυτή η διαδικασία τυπικά οδηγεί στην εκτίναξη του αστρικού μανδύα και στο σχηματισμό ενός αστέρα νετρονίων. Ωστόσο, εάν αυτός ο μηχανισμός έκρηξης αποτύχει, η συνεχής συσσώρευση ύλης πάνω στο πρωτο-αστέρι νετρονίων μπορεί να το ωθήσει πάνω από το όριο μάζας του, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας μαύρης τρύπας.

Μια πιθανή εξήγηση για την εξαφάνιση των άστρων, που υποστηρίζεται προσωρινά από πρόσφατα στοιχεία, είναι ότι τα επαρκώς ογκώδη άστρα μπορούν να καταρρεύσουν απευθείας σε μαύρες τρύπες χωρίς τη δραματική έκρηξη σουπερνόβα. Αυτή η διαδικασία άμεσης κατάρρευσης θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένα αστέρια φαίνεται να εξαφανίζονται χωρίς ίχνος.

«Στο ακραίο σενάριο της πλήρους κατάρρευσης σε μια μαύρη τρύπα, η μάζα των εκτοξεύσεων και τα natal kicks θεωρούνται πολύ χαμηλά», εξήγησαν οι ερευνητές. «Σε αυτή την περίπτωση, η μάζα-ενέργεια χάνεται μέσω νετρίνων και, σε μικρότερο βαθμό, μέσω βαρυτικών κυμάτων. Αυτό διαφέρει από το τυπικό σενάριο όπου οι ανισοτροπικές βαρυονικές εκτινάξεις είναι οι κύριοι φορείς της ορμής».

Η μελέτη βρήκε στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η μαύρη τρύπα στο VFTS 243 σχηματίστηκε με ελάχιστα βαρυονικά εκτοξεύματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει προκύψει από ολική κατάρρευση. «Οι υπολογισμοί μας παρέχουν περιορισμούς σχετικά με το συνολικό γενέθλιο λάκτισμα και την απώλεια μάζας, τα οποία βρίσκουμε ότι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με την απώλεια μάζας αποκλειστικά μέσω της εκπομπής νετρίνων και ενός σχετικού γενέθλιου λάκτισμα», έγραψε η ομάδα, «παρά με εκτίναξη βαρυονικής μάζας».

Τα ευρήματα αυτά ρίχνουν φως στη δυνατότητα των ογκωδών άστρων να καταρρεύσουν απευθείας σε μαύρες τρύπες χωρίς σουπερνόβα, προσφέροντας μια εύλογη εξήγηση για τη μυστηριώδη εξαφάνιση ορισμένων άστρων. Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο εμβαθύνει την κατανόηση της αστρικής εξέλιξης, αλλά ανοίγει και νέους δρόμους για την έρευνα σχετικά με τους κύκλους ζωής των άστρων.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Καραβάτζιο: Επιστρέφει στο Μουσείο Πράδο ο πίνακας που παραλίγο να πουληθεί για 1500 ευρώ

https://ift.tt/Agdxa1R

Στο μουσείο Πράδο της Ισπανίας εκτίθεται πλέον ο πίνακας του Καραβάτζιο, ο οποίος παραλίγο να πωληθεί μόλις 1500 ευρώ σε δημοπρασία, μια πώληση που οι υπεύθυνοι του μουσείου κατάφεραν να μπλοκάρουν στις 8 Απριλίου του 2021.Ο πίνακας φέρει τον τίτλο με τίτλο «Ecce Homo» (μετάφραση: «Ιδού ο άνθρωπος») και απεικονίζει τον Χριστό, τον οποίο περιφέρουν το αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι του, αφού έχει μαστιγωθεί.
Δημιουργήθηκε από τον Καραβάτζιο περίπου 4 αιώνες πριν και απασχόλησε τα ΜΜΕ και την καλλιτεχνική κοινότητα παγκοσμίως, αφού οι ειδικοί του μουσείου Πράδο τον εντόπισαν σε έναν κατάλογο δημοπρασίας και τηλεφώνησαν στο υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, αναφέρει ο Guardian.

Παρά το γεγονός ότι αναφερόταν ως έργο του κύκλου του Ισπανού ζωγράφου του 17ου αιώνα, Χοσέ Ριμπέρα, οι ειδικοί ήταν αρκετά σίγουροι ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για έργο του Μικελάντζελο Μερίτζι Ντα Καραβάτζιο.

Αφού το υπουργείο Πολιτισμού επέβαλε απαγόρευση εξαγωγής του έργου, οι ειδικοί ανέλαβαν μια σχολαστική εξέταση και αποκατάσταση του πίνακα και νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το έργο πιστοποιήθηκε τελικά ως Καραβάτζιο και το Πράδο ανακοίνωσε ότι ο πίνακας – ο οποίος αγοράστηκε από την οικογένεια που τον κατείχε επί γενιές από έναν ανώνυμο αγοραστή έναντι αδιευκρίνιστου ποσού – θα εκτεθεί στο μουσείο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Όλοι το ξανασκέφτονται με τα ηλεκτρικά

https://ift.tt/H28eOF0

Οι εταιρείες βρίσκονται μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά «ξεφουσκώνει».  Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamborghini, Stephan Winkelmann, εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με τη μετάβαση της μάρκας στα ηλεκτρικά οχήματα, ιδιαίτερα καθώς η αγορά δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Το πρώτο EV της Lamborghini, το δίθυρο crossover Lanzador, δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσει μέχρι το 2028, υποδεικνύοντας μια μετρημένη προσέγγιση σε σύγκριση με ορισμένους ανταγωνιστές.
Ο Winkelmann αναγνωρίζει ότι ενώ η ηλεκτροκίνηση έχει πολλά άλογα, στερείται συναισθηματισμού, όπως ο χαρακτηριστικός ήχος του κινητήρα V-10 της Huracan, που είναι αναπόσπαστο μέρος της οδηγικής εμπειρίας της Lamborghini.

Τονίζει ότι τα πλήρως ηλεκτρικά σπορ supercars δεν έχουν ακόμη αποδείξει τη βιωσιμότητά τους στην αγορά. «Είναι πολύ νωρίς και πρέπει να δούμε στην πορεία αν και πότε θα συμβεί αυτό», δήλωσε ο Winkelmann σε συνέντευξή του.

Εν μέσω ρυθμιστικών πιέσεων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και των κυμαινόμενων κρατικών επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά, η Lamborghini διερευνά εναλλακτικές λύσεις όπως τα συνθετικά καύσιμα.

Αυτά τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούσαν να γίνουν πιο σημαντικά εάν οι κανονισμοί εξελιχθούν, ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πρόκειται να επανεξετάσει την απαγόρευση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ακριβές μάρκες κινείται σε ένα πολύπλοκο τοπίο. Η Mercedes-Benz, για παράδειγμα, έχει σταματήσει την ανάπτυξη ειδικών πλατφορμών για ηλεκτρικά πολυτελή σεντάν για να μειώσει το κόστος και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, η Ferrari προωθεί τις προσπάθειές της για ηλεκτροκίνηση, με σχέδια να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο για υβριδικά και ηλεκτρικά supercars και να λανσάρει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο το επόμενο έτος.

Η BYD έχει επίσης εισέλθει στην αγορά με το ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητό της, το Yangwang U9, το οποίο είναι αρχικά διαθέσιμο μόνο στην Κίνα.

Η Lamborghini έχει δει επιτυχία με plug-in υβριδικά, όπως το Revuelto, αλλά η πλήρης μετάβασή της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένει προσεκτική.

Η κυκλοφορία της Lanzador το 2028 αντικατοπτρίζει αυτή τη σύνεση. Εν τω μεταξύ, η Lamborghini αναμορφώνει την αλυσίδα εφοδιασμού και τις διαδικασίες παραγωγής της για να επιτύχει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2030.

Αυτή η επιφυλακτική στάση απέναντι στην ηλεκτροκίνηση υπογραμμίζεται από τις δυνατότητες των συνθετικών καυσίμων, με σημαντική έρευνα που διεξάγεται από την Porsche.

Καθώς το τοπίο της τεχνολογίας της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζει να εξελίσσεται, η Lamborghini παραμένει ανοιχτή σε πολλαπλές οδούς για την επίτευξη της βιωσιμότητας, εξισορροπώντας την καινοτομία με την κληρονομιά και τη συναισθηματική έλξη που χαρακτηρίζουν τη μάρκα της.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το κόκκινο σημάδι στο μάτι του μωρού της ήταν ένδειξη νευρολογικού συνδρόμου

https://ift.tt/wIkHlPb

Όταν γεννήθηκε η κόρη της Danielle Gourdeau με ένα κόκκινο σημάδι πάνω από το βλέφαρο δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία: το απέδωσε στη δύσκολη γέννα. Άλλωστε και το πρωτότοκο παιδί της είχε σημάδια στο πρόσωπο μετά τον τοκετό.Όμως η κοκκινίλα δεν έλεγε να υποχωρήσει καθώς περνούσε ο καιρός. Συμβουλεύτηκε τον παιδίατρο, ο οποίος τής είπε κάτι που δεν είχε φανταστεί φυσικά: ότι ίσως αποτελούσε ένδειξη του συνδρόμου Sturge-Weber, που μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, επιληπτικές κρίσεις και άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Μια μαγνητική τομογραφία στην Κλινική του Συνδρόμου Surge-Weber στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους της οικογένειας. «Όλα όσα διάβασα για το σύνδρομο με τρομοκράτησαν» θυμάται σήμερα η Gourdeau. Η γιατρός τής είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο συνήθως παθαίνουν εγκεφαλικά ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

«Όλα όσα διάβασα για το σύνδρομο με τρομοκράτησαν» θυμάται σήμερα η Gourdeau. Η γιατρός τής είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται με αυτό το σύνδρομο συνήθως παθαίνουν εγκεφαλικά ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

«Λιποθύμησα. Δεν μπορούσα καν να συγκεντρωθώ σε ό,τι μού έλεγε. Της ζήτησα να το επαναλάβει δύο με τρεις φορές». Όταν συνήλθε και χώνεψε τις πληροφορίες, οι ειδικοί τής συνέστησαν να ξεκινήσει μια φαρμακευτική αγωγή η οποία περιλάμβανε και ασπιρίνη για την πρόληψη των κρίσεων επιληψίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο του μωρού.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε εκ γενετής σημάδι αποτελεί ένδειξη του συνδρόμου. Τα ύποπτα εντοπίζονται στο πάνω βλέφαρο και στο μέτωπο. Τα μωρά με Sturge Weber έχουν πάρα πολλά τριχοειδή αγγεία στο δέρμα και αφύσικα αναπτυγμένα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του εγκεφάλου, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών.

«Κάποιες περιπτώσεις παραμένουν ασυμπτωματικές για κάποιο χρόνο» όπως εξηγεί η διευθύντρια της εξειδικευμένης κλινικής στο Παίδων Βοστώνης, Dr. Anna Pinto. «Υπάρχουν και πολύ ήπια περιστατικά, όπου τα νευρολογικά συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα στη ζωή. Τα περιστατικά διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ τους». Σε κάποιους ασθενείς, αν οι μαγνητικές τομογραφίες δείξουν ότι δεν εξελίσσεται η ασθένεια, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σταματήσει. Αν όμως ένα παιδί εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις νωρίς στη ζωή του, αυτές μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή του. Παρόλο που το σύνδρομο δεν συνδέεται με μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ενδέχεται να υποβαθμίσει την ποιότητά της.

«Κάποιες περιπτώσεις παραμένουν ασυμπτωματικές για κάποιο χρόνο. Υπάρχουν και πολύ ήπια περιστατικά, όπου τα νευρολογικά συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα στη ζωή. Τα περιστατικά διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ τους».

Πλέον η κόρη της Danielle Gourdeau, Jasmine, είναι σχεδόν τριών ετών και συνεχίζει να παίρνει φάρμακα. Η μητέρα της όμως πιστεύει ότι η πρώιμη παρέμβαση υπήρξε σωτήρια. «Τα προγνωστικά ήταν εναντίον της, αλλά εκείνη τα διέψευσε». Κάθε χρόνο πρέπει να υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία και αν είναι καλά τα αποτελέσματα αυτής που θα κάνει στα τέσσερα χρόνια της, οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν να ελαττώσουν ή και να διακόψουν εντελώς τη φαρμακευτική αγωγή της.

Η Jasmine καθυστέρησε να κατακτήσει κάποια αναπτυξιακά ορόσημα – για παράδειγμα να κρατάει όρθιο το κεφάλι της, να κάθεται και να μπουσουλάει, αλλά σε συνεργασία με λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές έχει εξελιχθεί σημαντικά. Πλέον αναπτύσσεται κανονικά και έχει γίνει ένα κορίτσι που αγαπάει τη μουσική, τον χορό και το τρέξιμο στο πάρκο. Μοναδική υπενθύμιση του συνδρόμου της είναι το σημάδι της, που γίνεται ακόμα πιο κόκκινο όταν θυμώνει, αλλά ο θυμός της περνάει γρήγορα.

Πλέον αναπτύσσεται κανονικά και έχει γίνει ένα κορίτσι που αγαπάει τη μουσική, τον χορό και το τρέξιμο στο πάρκο. Μοναδική υπενθύμιση του συνδρόμου της είναι το σημάδι της, που γίνεται ακόμα πιο κόκκινο όταν θυμώνει.

«Είναι ένα ευτυχισμένο κορίτσι» λέει η μητέρα της, που ελπίζει ότι δίνοντας στη δημοσιότητα την ιστορία της θα βοηθήσει ώστε και άλλοι γονείς να ενημερωθούν και να παρέμβουν έγκαιρα.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Πακιστάν: Στο έλεος του καύσωνα η χώρα – Πάνω από 52 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος

https://ift.tt/oZW2rhd

 Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 52 βαθμούς Κελσίου στην επαρχία του νοτίου Πακιστάν Σιντ, στην υψηλότερη μέτρηση για την εποχή, η οποία προσεγγίζει το μεγαλύτερο ρεκόρ θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω ενός κύματος καύσωνα, έγινε σήμερα γνωστό από τη μετεωρολογική υπηρεσία.Στο Μοχέντζο Ντάρο, μια πόλη στην επαρχία Σιντ, γνωστή για τους αρχαιολογικούς χώρους της, ο υδράργυρος ανήλθε στους 52,2 βαθμούς Κελσίου το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Πακιστάν, ο Σαχίντ Αμπάς.

Η μέτρηση αυτή είναι η υψηλότερη για την εποχή μέχρι στιγμής και προσεγγίζει το υψηλό ρεκόρ της πόλης και της χώρας των 53,5 βαθμών Κελσίου και 54 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα.

Το Μοχέντζο Ντάρο είναι μια μικρή πόλη που βιώνει πολύ ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης, όμως τα λίγα καταστήματα που διαθέτει συνήθως είναι γεμάτα από πελάτες.

Ωστόσο, εξαιτίας του κύματος καύσωνα, τα μαγαζιά τώρα είναι σχεδόν άδεια.

«Οι πελάτες δεν έρχονται στο εστιατόριο λόγω της υπερβολικής ζέστης. Κάθομαι άπραγος στο εστιατόριο με αυτά τα τραπέζια και τις καρέκλες και χωρίς πελάτες», είπε ο Γουατζίντ Αλί, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός τεϊοποτείου στην πόλη.

«Κάνω μπάνιο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, το οποίο μου προσφέρει μια μικρή ανακούφιση. Επιπλέον, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζέστη μας έχει κάνει να αισθανόμαστε πολύ άβολα».

Κοντά στο κατάστημα του Αλί είναι ένα μαγαζί επιδιορθώσεων ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο λειτουργεί ο Αμπντούλ Καλίκ. Ο 30χρονος άνδρας εργάζεται έχοντας τα παντζούρια του καταστήματος σχεδόν κλειστά προκειμένου να προφυλαχθεί από τον ήλιο.

Από την πλευρά του, ο γιατρός Μούστακ Άχμεντ επισημαίνει πως οι ντόπιοι έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες και προτιμούν να μένουν στα σπίτια τους ή κοντά σε σημεία που διαθέτουν νερό.

«Το Πακιστάν είναι η πέμπτη πιο ευάλωτη χώρα στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε γίνει μάρτυρες βροχοπτώσεων, πλημμυρών πέραν του φυσιολογικού», είπε η Ρουμπίνα Κουρσίντ Αλάμ, συντονίστρια του Γραφείου του πρωθυπουργού για το κλίμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης λόγω των κυμάτων καύσωνα.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν ήταν το 2017, όταν ο υδράργυρος έφθασε στους 54 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τουρμπάτ, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ασία και την τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, τόνισε ο Σαρντάρ Σαρφαράζ, επικεφαλής μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Αυστρία: Τουλάχιστον 300 οστά μαμούθ βρέθηκαν σε κελάρι σπιτιού

https://ift.tt/YqWFztX

 Εκατοντάδες οστά μαμούθ αποκαλύφθηκαν σε ένα αυστριακό κελάρι κρασιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λείψανα πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 30.000 έως 40.000 ετών. Ο Andreas Pernerstorfer έκανε την απίστευτη ανακάλυψη, ενώ ανακαίνιζε το κελάρι του στο χωριό Gobelsburg, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βιέννης, τον Μάρτιο, αναφέρει δημοσίευμα του CNN.
Πρόκειται για το σημαντικότερο εύρημα του είδους του εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με τους ερευνητές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (OeAW), οι οποίοι εδώ και κάποιο διάστημα ανακτούν τα οστά.

Τουλάχιστον 300 διαφορετικά οστά ανακαλύφθηκαν στο κελάρι

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Hannah Parow- Souchon, ερευνήτρια στο OeAW, που μίλησε στο CNN την προηγούμενη Πέμπτη, π ιδιοκτήτης του σπιτιού ήθελε να ισιώσει το δάπεδο του κελαριού, γιατί είχε κλίση και αφαίρεσε λίγο μπετόν στο κέντρο. Σε εκείνη τη φάση, εντόπισε τα οστά, που στην αρχή νόμιζε πως ήταν ξύλο και θυμήθηκε μια ιστορία από τον παππού του, ο οποίος στη δεκαετία του ’60 επέκτεινε το ίδιο κελάρι και ανακάλυψε μερικούς γομφίους μαμούθ.

Έπειτα, ο ιδιοκτήτης ανέφερε το εύρημα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Μνημείων, το οποίο τον παρέπεμψε στο OeAW. Η ανασκαφή ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι τα οστά ανήκουν σε τρία διαφορετικά μαμούθ. Πιο συγκεκρτιμένα, οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 300 οστά, τα οποία βρέθηκαν πυκνά στοιβαγμένα μεταξύ τους.

«Μου αρέσει να είμαι αρχαιολόγος. Έχω συμμετάσχει σε ανασκαφές πολλών συναρπαστικών ευρημάτων, αλλά πάντα ήθελα να ανακαλύψω ένα μαμούθ»δήλωσε η Parow-Souchon. «Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να ερευνήσουμε κάτι τέτοιο στην Αυστρία με σύγχρονες μεθόδους», συμπλήρωσε.

Οι ανασκαφές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μνημείων και την επαρχία της Κάτω Αυστρίας, εγείρουν πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων το κατά πόσον τα ζώα αυτά θανατώθηκαν από κυνηγούς της λίθινης εποχής. «Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν μαμούθ, αλλά γνωρίζουμε προς το παρόν πολύ λίγα για το πώς το έκαναν», δήλωσε η αρχαιολόγος, προσθέτοντας ότι σε αυτή την τοποθεσία μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί ως παγίδα για τα ζώα.

Μόλις οι ερευνητές ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, τα οστά θα μεταφερθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης για αποκατάσταση.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 36χρονος που τον καταπλάκωσε η οροφή σπιτιού

https://ift.tt/O8uNLEf

Θανάσιμα τραυματίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (27/5) ένας άντρας που εκτελούσε εργασίες σε σπίτι, στη δυτική Θεσσαλονίκη.Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 17.30, στην οδό Λαγκαδά, με τον 36χρονο να χάνει τη ζωή του όταν έπεσε η οροφή του σπιτιού στο κεφάλι του.
Από το συμβάν τραυματίστηκε και δεύτερο άτομο μεγαλύτερης ηλικίας και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζωή του δε διατρέχει κίνδυνο.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ντόναλντ Τραμπ: Θα μπει φυλακή, αν καταδικαστεί; Τα σενάρια για την τύχη του Αμερικανού πρώην προέδρου μετά τη δίκη

https://ift.tt/fliWb5T

 Ενώ πλησιάζει προς το τέλος της η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη τον καταδικάσει για παραποίηση των εταιρικών στοιχείων για να καλύψει τα χρήματα που έδωσε με σκοπό να εξαγοράσει τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς.Αύριο Τρίτη θα αρχίσουν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής, αν και δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων.
Δεν θα είναι η πρώτη καταδίκη του Τραμπ, αλλά καθώς πρόκειται για ποινική διαδικασία, το ενδιαφέρον είναι διαφορετικό. Ακόμη περισσότερο καθώς σε λίγους μήνες από σήμερα μπορεί να κερδίσει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο και, ως πρόεδρος πλέον, θα έχει άλλες δυνατότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται και ο πρώτος υποψήφιος που είναι και κατάδικος.

Ωστόσο, όπως τονίζει το BBC, το ενδεχόμενο να καταδικαστεί ο Τραμπ, έστω και για ένα από τα 34 αδικήματα που τον βαρύνουν σε αυτή τη δίκη, είναι υπαρκτό. Τι θα συμβεί τότε;

Ακόμη και σε περίπτωση καταδίκης θα φύγει από το δικαστήριο κανονικά μέχρι να ανακοινωθούν οι ποινές σε άλλη συνεδρίαση.

Ο δικαστής θα πρέπει να συνυπολογίσει μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία του Τραμπ, που είναι 77 ετών, το ότι δεν έχει καταδικαστεί (ποινικά) στο παρελθόν, το ότι είναι πρώην (και υποψήφιος μελλοντικός) πρόεδρος, αλλά και ότι παραβίασε τις εντολές του δικαστηρίου να μην σχολιάζει τη δίκη. Οι ποινές μπορεί να ξεκινούν από πρόστιμο ή μια ποινή με αναστολή, μέχρι και τη φυλάκιση.

Ο Τραμπ θα μπορούσε τότε να απαντήσει με έφεση, μια διαδικασία που θα πάρει πολλούς μήνες να ολοκληρωθεί. Η νομική ομάδα του Τραμπ θα μπορούσε να βασίσει την έφεση στα ανεπαρκή στοιχεία από την κατάθεση της Στόρμι Ντάνιελς. Ώσπου να κλείσει οριστικά η υπόθεση ο Τραμπ θα είναι ελεύθερος με εγγύηση.

Ακόμη, όμως, και εκπληρωθεί το χειρότερο σενάριο για τον Τραμπ, η πιθανότητα να βρεθεί στη φυλακή είναι μικρή, αν και όχι ανύπαρκτη. Εξάλλου, τα 34 αδικήματα του Τραμπ είναι της κατηγορίας Ε για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, με ποινές το πολύ τέσσερα χρόνια.

Υπάρχουν όμως και πρακτικές δυσκολίες που κάνουν δύσκολη την έκτιση ποινής. Ως πρώην πρόεδρος ο Τραμπ έχει ισόβια προστασία από την Μυστική Υπηρεσία, οι πράκτορες της οποίας θα πρέπει να τον προστατεύουν και… μέσα στη φυλακή.

Αλλά και πίσω από τα κάγκελα (ή έστω με το ένα πόδι μέχρι να συζητηθεί και η έφεση σε περίπτωση καταδίκης) ο Τραμπ δεν χάνει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Οι καταδικασμένοι δεν αποκλείονται από το Σύνταγμα, δεν είναι όμως βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι όντως θέλουν να ψηφίσουν για έναν πρόεδρο με ποινικό μητρώο. Ποσοστό 6% των τραμπικών λένε ότι δεν θα ψήφιζαν έναν κατάδικο, αριθμός μικρός που όμως μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές.

Τελικά όμως, μπορεί να συγχωρέσει τον εαυτό του ως πρόεδρος; Όχι, σημειώνει το BBC, γιατί οι πρόεδροι απονέμουν χάρη για ομοσπονδιακά αδικήματα και όχι πολιτειακά όπως αυτά που αντιμετωπίζει τώρα ο Τραμπ. Έχει και δύο δίκες σε ομοσπονδιακά δικαστήρια στις οποίες μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του απονέμοντας χάρη στον εαυτό του. Οι συνταγματολόγοι στις ΗΠΑ θα διαφωνούσαν: ο πρόεδρος, έστω και ένας Τραμπ, δεν έχει αυτή την εξουσία για τον εαυτό του.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Καρέ καρέ η δράση των Γεωργιανών που άδειαζαν σπίτια σε Δάφνη και Ηλιούπολη – Βίντεο ντοκουμέντα

https://ift.tt/OUg1qQY

Καρέ καρέ έχει καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το protothema.gr η δράση της συμμορίας των Γεωργιανών που είχε «ειδίκευση» στις διαρρήξεις και έβαζε στόχους σπίτια στις περιοχές της Δάφνης και της Ηλιούπολης.

Στις εικόνες φαίνονται οι δράστες να έχουν «στήσει καρτέρι» έξω από σπίτια περιμένοντας το σωστό timing για να εισβάλουν και να κάνουν πλιάτσικο. Περιμένουν δηλαδή μέχρι να σιγουρευτούν ότι το σπίτι-στόχος είναι άδειο και πως οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές λείπουν.

Η οργάνωση αποδομήθηκε πριν μερικές ημέρες από στελέχη της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών με τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες σε τέσσερα άτομα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας είχαν συγκεκριμένο επιχειρησιακό τρόπο δράσης κατά την τέλεση των κλοπών και ειδικότερα, αφού αρχικά, επιτηρούσαν τα σπίτια-στόχους εξετάζοντας αν απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές στη συνέχεια εισέβαλαν σε αυτά, τα «άδειαζαν», και κατά τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν ένα Opel Astra.

Από την προανάκριση που έκαναν οι αστυνομικοί προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει τουλάχιστον έξι διαρρήξεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη τους ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης (23/5), όταν περιπολούντες αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες ως μέσο μεταφοράς των κλοπιμαίων, αλλά και μέσο διαφυγής μετά το πέρας τέλεσης των κλοπών και εντός του οποίου κατελήφθησαν να επιβαίνουν τρεις εκ των συλληφθέντων.

Μετά από έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

· το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ,
· διαρρηκτικά εργαλεία,
· 2 αλυσίδες,
· 11 ρολόγια,
· πλήθος κλειδιών οικιών,
· κοσμήματα,
· φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και σκληροί δίσκοι,
· αποδείξεις μεταφορών χρηματικών ποσών,
· κινητό τηλέφωνο,
· 2 σετ μαχαιροπίρουνα.
from: anatakti
via IFTTT