Daily Archives: 16 Μαΐου, 2024

Εικόνα

Whitney Houston, Dionne Warwick – That’s What Friends Are For | Live in New York, 1990 (Remastered)


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

From this Moment – Joslin – Shania Twain Cover


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Οι τετρακύλινδροι δεν «τραβάνε» στις AMG. Γι’ αυτό η Mercedes επιστρατεύει άρον-άρον και πάλι τον V8 για τα ακριβά σπορ μοντέλα της.

https://ift.tt/Dx7q4bo


Mercedes-AMG φαίνεται ότι αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα μεγάλα σπορ μοντέλα της, καθώς όπως φαίνεται οι καταναλωτές δεν αποδέχονται τον τετρακύλινδρο σε τέτοιου είδους πανάκριβα μοντέλα.
Στις αρχές Αυγούστου του 2023, ένα διαδικτυακό δημοσίευμα που επικαλέστηκε εμπιστευτικές πηγές έκανε το γύρο του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι o V8 θα τροφοδοτούσε τις C 63 και E 63 το 2026, ως αποτέλεσμα των χαμηλών πωλήσεων της τετρακύλινδρης C 63 S E PERFORMANCE.

Η Mercedes-AMG είχε διαψεύσει την είδηση, όμως τώρα οι φήμες επανέρχονται, και θέλουν την CLE 63 να αποκτά έναν twin-turbo V8 με mild-hybrid υποβοήθηση αντί για ένα plug-in υβριδικό τετρακύλινδρο κινητήρα.

Ο εν λόγω οκτακύλινδρος είναι η έκδοση M177 του V8 των 4,0 λίτρων που αποδίδει 585 ίππους και 800 Nm ροπής στις GT 63 Coupe και SL 63 Roadster.

Η απόφαση αυτή αποκλίνει από το αρχικό σχέδιο να εξοπλίσει το νέο coupé και cabrio με ένα plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης 670 ίππων, παρόμοιο με τα τελευταία μοντέλα C63 και GLC 63.

Η αλλαγή αυτή στο πλάνο έρχεται μετά την απροθυμία των παραδοσιακών αγοραστών της AMG απέναντι στο plug-in υβριδικό σύστημα με τον τετρακύλινδρο των 2 λίτρων και τους 670 ίππους.

Όπως φαίνεται, οι αγοραστές των μοντέλων της AMG είναι αποφασισμένοι να συμβιβαστούν με αρκετά λιγότερα άλογα και να έχουν κάτω από το καπό τους έναν V8 κινητήρα που ξεχειλίζει από χαρακτήρα και προσφέρει μία ηχητική -και όχι μόνο- πανδαισία. Συνέχεια

Εικόνα

To Love You More – Joslin – Celine Dion Cover


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Mercedes-Benz G-Clas

https://ift.tt/Kl45eg2

 G 580 EQ είναι διαθέσιμη προς παραγγελία στην ελληνική αγορά, με την τιμή της να ανακοινώνεται επίσημα από την γερμανική εταιρεία. Με την παρουσίαση της ηλεκτρικής G-Class στο Πεκίνο, η Mercedes-Benz σηματοδότησε την κοσμογονική αλλαγή στην ιστορία του εμβληματικού της μοντέλου. Μία αλλαγή που θα φανεί από εδώ και πέρα με το λανσάρισμα στις αγορές εάν είναι εύστοχη ή όχι.
Αν και διατίθεται στην ελληνική αγορά σε εκδόσεις βενζίνης και diesel, η ηλεκτροκίνητη είναι αυτή που τραβάει τα περισσότερα βλέμματα, καθότι από την ανακοίνωσή της ακόμα, αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη.

Το εμβληματικό αμάξωμα ως γνωστόν παραμένει, με την boxy σιλουέτα, η οποία συνδυάζεται με διακριτικές αεροδυναμικές βελτιώσεις που ρίχνουν τον συντελεστή οπισθέλκουσας χαμηλότερα από την G 450 d.
Φυσικά, μιλάμε για την ισχυρότερη G-Class της γκάμας, αφού αποδίδει συνδυαστικά 588 ίππους και 1.154 Nm ροπής, χάρη στους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες της. Οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούνται από μία τεράστια μπαταρία 116 kWh.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά και βάρος λίγο πάνω από τους 3 τόνους, η Mercedes-Benz G 580 EQ επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα.

Η αυτονομία που δηλώνει η Mercedes κυμαίνεται μεταξύ 434 και 473 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, η G 580 EQ δέχεται AC φορτιστή με ισχύ στα 11 kW και DC με ισχύ φόρτισης στα 200 kW.
Ως προς την τιμή της στην Ελλάδα που ανακοινώθηκε, ξεκινάει από τις 179.150 ευρώ. Είναι η φθηνότερη έκδοση της γκάμας, με την ακριβότερη να είναι η AMG G 63 στις 266.350 ευρώ.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

TUDOR FXD Chrono «Cycling Edition»

https://ift.tt/wSHWysf

Ο Giro d’Italia είναι ένας από τους τρεις μεγάλους γύρους του ποδηλατικού ετήσιου προγράμματος μαζί με τον Tour de France και τον Vuelta a España. Είναι ένας θεσμός επαγγελματικής ποδηλασίας, όπου συμμετέχουν επαγγελματίες αθλητές και ομάδες από όλο τον κόσμο. Ως γνωστόν, η αγωνιστική ποδηλασία απαιτεί από τους αθλητές τόσο σωματική όσο και πνευματική αφοσίωση σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Το ρολόι που σχεδιάστηκε για τους επαγγελματίες ποδηλάτες, καλύπτει τις ανάγκες τους ενώ ταυτόχρονα είναι λειτουργικό στη χρήση του. Είναι γνωστό ότι τα γρήγορα επαγγελματικά ποδήλατα κατασκευάζονται από ανθρακονήματα. Αντίστοιχα, η κάσα του νέου χρονογράφου TUDOR Pelagos FXD Chrono έχει κατασκευαστεί από σύνθετο υλικό άνθρακα και είναι διαμέτρου 43mm. Η ενίσχυση από στοιχεία από τιτάνιο καθιστούν το ρολόι ιδιαίτερα στιβαρό και ανθεκτικό για τις απαιτητικές συνθήκες ενός αγώνα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η κόκκινη ταχυμετρική του κλίμακα σε μορφή σπείρας με κλίση 45 μοιρών στο καντράν ώστε να προσαρμόζεται στις μέσες ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει ένας ποδηλάτης. Το μαύρο ματ καντράν του, διαθέτει κόκκινες πινελιές όπως το χρώμα της ομάδας Tudor Pro Cycling.

To νέο μοντέλο διατίθεται με λουράκι από μαύρο ύφασμα. Ο χρονογράφος είναι εξοπλισμένος με τον αυτόματο μηχανισμό ΜΤ5813 και είναι πιστοποιημένο ελβετικό χρονόμετρο COSC, με εγγύηση 70 ωρών ενεργειακής αυτονομίας, στεγανό στα 100 μέτρα. Συνοδεύεται από την 5ετή εγγύηση Tudor.

Υπενθυμίζεται ότι, η διάσημη ελβετική εταιρεία ρολογιών TUDOR διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από αυτόματα μηχανικά ρολόγια εξαιρετικής απόδοσης και αυτονομίας, που συνδυάζουν την εκπληκτική ποιότητα με την προσιτή τιμή. Η δημιουργία της Tudor έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, πίσω στο 1926, όταν ο Hans Wilsdorf, ο ιδρυτής της Rolex, κατοχύρωσε το όνομα της μάρκας. To 1946 ίδρυσε την εταιρεία Μontres Tudor S.A. για την παραγωγή και διάθεση ρολογιών με τη φιλοσοφία της ποιότητας Rolex, αλλά σε πιο προσιτές τιμές. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, τα ρολόγια Tudor τα έχουν επιλέξει οι πιο διάσημοι στον κόσμο εξερευνητές και λάτρεις της περιπέτειας, στη γη, στον βυθό και στον πάγο. Σήμερα, οι συλλογές της TUDOR, όπως οι Black Bay, Pelagos, 1926 και Royal, συνδυάζουν ιδανικά το μοναδικό στυλ του ιστορικού σχεδιασμού τους με τη σύγχρονη προηγμένη τεχνολογία. www.tudorwatch.com
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

V12 Ferrari

https://ift.tt/173MBYP

Ferrari εκφράζει με κάθε τρόπο τη δέσμευσή της στον ατμοσφαιρικό κινητήρα V12, τονίζοντας την αφοσίωσή της στη διατήρηση αυτού του εμβληματικού κινητήρα χωρίς να καταφεύγει στην υπερτροφοδότηση.Η αποκάλυψη της Ferrari 12Cilindri, η οποία διαθέτει μια εξελιγμένη έκδοση του V12 των 6,5 λίτρων από τον προκάτοχό της, την 812 Superfast, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της μάρκας να τηρεί τους αυστηρούς κανονισμούς εκπομπών ρύπων χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις.
Ο Enrico Galliera, εμπορικός διευθυντής της Ferrari, υπογραμμίζει τη σημαντική επένδυση και την προσεγμένη μηχανολογική σχεδίαση που απαιτείται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα επερχόμενα πρότυπα εκπομπών Euro6e.

Ο Gianmaria Fulgenzi, επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων της Ferrari, επιβεβαιώνει τη στάση της μάρκας σχετικά με την υπερτροφοδότηση, τονίζοντας τη ατμοσφαιρική ταυτότητα του V12 ως απαραίτητη για την παροχή απαράμιλλων συναισθημάτων, ήχου και επιτάχυνσης σε όλο το φάσμα στροφών.

Ο Fulgenzi απορρίπτει την ιδέα των υπερτροφοδοτούμενων V12, υπογραμμίζοντας την ακλόνητη δέσμευση της Ferrari να διατηρήσει την ουσία του θρυλικού της κινητήρα.

Στο σημερινό τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Ferrari είναι η μόνη που παράγει έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα V12, χωρίς υβριδικό σύστημα, για μοντέλα παραγωγής. Η Ferrari παραμένει αποφασισμένη στην αφοσίωσή της στην καθαρή, ενστικτώδη εμπειρία που προσφέρει ο κλασικός ατμοσφαιρικός V12.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ιταλία: Διακινητές ναρκωτικών στην Ιταλία έφτιαξαν τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο για τη μεταφορά τους

https://ift.tt/NXfiUg2

 Η εισαγγελία του Τορίνο εντόπισε και εξάρθρωσε δίκτυο διακινητών ναρκωτικών, το οποίο είχε φτιάξει και επρόκειτο να χρησιμοποιήσει σύντομα ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο, το οποίο θα χρησίμευε για την μεταφορά ναρκωτικών ουσιών. Τη συγκεκριμένη σπείρα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ήλεγχαν δυο αδέλφια αλβανικής καταγωγής.
Παράλληλα, οι κακοποιοί χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με διπλό πάτωμα, προερχόμενα από την Ολλανδία, την Γαλλία και την Ισπανία, στα οποία έκρυβαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που είχαν σταλεί απο την κεντρική Αμερική.

Συνολικά, κατασχέθηκαν 204 κιλά χασίς, κοκαΐνης και μαριχουάνας. Οι Ιταλοί εισαγγελείς ονόμασαν την όλη έρευνα «Car Wash», διότι οι έμποροι ναρκωτικών καλύπτονταν πίσω από «νόμιμες δραστηριότητες βιτρίνας», κυρίως επιχειρήσεις πλυντηρίων αυτοκινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

«Καρχαρίας» και «Διαβολόψαρο»: Τα δύο υποβρύχια drones που αλλάζουν τα πάντα στη μάχη κάτω από τη θάλασσα

https://ift.tt/TykpMCo


Από τα πανάκριβα drone παρατήρησης και ελέγχου, μέχρι τα drone αυτοκτονίας που κατά χιλιάδες βλέπουμε στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να φανταστούμε το πεδίο μάχης χωρίς την παρουσία τους.Πολύ σύντομα θα είναι δύσκολο να φανταστούμε και τη μάχη στη θάλασσα χωρίς τα υποβρύχια drone – αλλά και πολλά πάνω από το νερό – που αναπτύσσουν περισσότερες από 10 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ως την Κίνα, την Ουκρανία, μέχρι και τη Βόρεια Κορέα.

Τη δράση των πολεμικών θαλάσσιων drone ήδη τη βλέπουμε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα φτηνά θαλάσσια drone-καμικάζι των Ουκρανών έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες στον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, με κόστος πολύ μεγαλύτερο από όσο χρειάζεται για την κατασκευή τους.

Δύο από τα πλέον εντυπωσιακά δείγματα υποβρύχιων drone, που είναι προχωρημένο στάδιο σχεδίασης και δοκιμών, ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Το «Ghost Shark» και το «Manta Ray» έχουν διαφορετική σχεδίαση, αλλά την ίδια λογική. Είναι δύο μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη (UUV), δηλαδή δύο υποβρύχια drone, που θα αναλάβουν την άμυνα στο πεδίο του Ειρηνικού. Αν και οι δημιουργοί τους δεν το λένε ρητά, στόχος είναι μεταξύ άλλων η προστασία από την Κίνα και τις ναυτικές δυνάμεις, ακόμη και τα δικά της UUV.

Τα δύο UUV, όπως αναφέρει αφιέρωμα του CNN, είναι το μέλλον της μάχης σε θαλάσσιο περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές.

Το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, που παρουσίασε το «Ghost Shark», τον «Καρχαρία Φάντασμα», ως ένα υποβρύχιο όχημα «μειωμένου ίχνους και με μεγάλης εμβέλειας ικανότητα για μάχη μέσα στη θάλασσα και τη συλλογή πληροφοριών».

Αν και είναι σχεδιασμένα να είναι αυτόνομα, τα υποβρύχια drone πρέπει να επικοινωνούν με τους χειριστές τους. Αυτό δεν είναι εντελώς αδύνατο, αλλά χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ενώ υπάρχουν απώλειες σήματος που σχετίζονται με το περιβάλλον στο νερό (θερμοκρασία, βάθος, αλατότητα). Το πώς ξεπερνούν οι σχεδιαστές αυτά τα εμπόδια είναι φυσικά ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιαστές του «Ghost Shark» λένε ότι πέρασαν πολύ γρήγορα από το σχεδιασμό στα πρώτα πειραματικά μοντέλα – και μάλιστα πιο γρήγορα από όσο σχεδίαζαν και μέσα στον προϋπολογισμό, δύο πλεονεκτήματα πολύ σπάνια στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων. Σε δεύτερο χρόνο το UUV θα μπορούσε να πωληθεί στο εξωτερικό.

Η αμερικανική πρόταση είναι το UUV που ετοιμάζει η Northrop Grumman. Το «Manta Ray» («Διαβολόψαρο») έχει ήδη δοκιμαστεί στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

Το «Manta Ray» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές αποστολές, ανάλογα με τις ανάγκες του Ναυτικού. Μεταφέρεται εύκολα σε πέντε κοντέινερ, όπως αυτά που έχουν τα εμπορικά πλοία, και είναι εύκολο να συναρμολογηθεί από την αρχή στο πεδίο, κάνοντας με τον τρόπο αυτό οικονομία στην ενέργεια.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό εφικτό για ένα τόσο μεγάλο UUV, λένε από τη DARPA, τη στρατιωτική υπηρεσία που εποπτεύει πειραματικά σχεδία για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η Κίνα ετοιμάζει τα δικά της UUV. Ειδικοί στη Δύση λένε ότι η Κίνα εργάζεται εδώ και 15 χρόνια σε μοντέλα που μάλιστα μπορούν να πάρουν και τορπίλες και ότι έχει τουλάχιστον έξι θαλάσσια drone σε διάφορες φάσεις σχεδιασμού.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Θεσσαλονίκη: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή σε κοριτσάκι 3,5 ετών

https://ift.tt/yDxVhsp

Αυξημένη εγρήγορση για συσχέτιση περιστατικών μυοκαρδίτιδας στα παιδιά με τη λοίμωξη από τον παρβοϊό συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη και της εμφάνισης συρροής περιστατικών παρβοϊού σε παιδικό σταθμό της συμπρωτεύουσας.

Ο ΕΟΔΥ απέστειλε έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να τους ενημερώσει για συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου στη Θεσσαλονίκη. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης) σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό – νηπιαγωγείο της περιοχής. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B19» αναφέρεται στο έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο θάνατος του μικρού κοριτσιού τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου δύο μήνες.

Έως και τις 26/4/2024, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας, δηλαδή, εξετάζουν τη συσχέτιση πιθανής συλλοίμωξης παρβοϊού με εντεροϊό και αδενοϊό και κατά πόσο αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδες. Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχεια προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Συναγερμός και στην Ευρώπη

Ο παρβοϊός 19, που προκαλεί λοιμώδες ερύθημα σε παιδιά, έχει σημάνει συναγερμό και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μετά από περιστατικά λοίμωξης σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ECDC για τις μεταδοτικές ασθένειες, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Νορβηγία δήλωσαν στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές αυξημένες λοιμώξεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2023 και συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μάλιστα, οι αρχές της Γαλλίας κάνουν λόγο για «ασυνήθιστο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» σε παιδιά και σε εγκύους, με ασυνήθιστο αριθμό αποβολών. Η κατάσταση επηρεάζει όλες τις γαλλικές περιφέρειες και όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, στη Γαλλία αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι μεταξύ παιδιών κάτω του ενός έτους, αριθμός υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο αριθμό θανάτων των προηγούμενων ετών. Τέσσερις από τους πέντε θανάτους αφορούσαν σε νεογνά.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί του ECDC, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό Β19, λόγω προγενέστερων λοιμώξεων, κυρίως στην παιδική ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει πως το 30% έως 40% των εγκύων μπορεί να είναι ευαίσθητες στη λοίμωξη, η οποία στις 20 πρώτες εβδομάδες της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο και θάνατο στο 10% των περιπτώσεων.

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία. Είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα. Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.

from: anatakti
via IFTTT