Daily Archives: 11 Μαΐου, 2024

Εικόνα

Lara Fabian – Ta peine (Clip officiel)


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ferrari LaFerrari που απαγορεύεται να οδηγήσεις

https://bit.ly/3UWI1xh

Όταν κάποιος δίνει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για μία Ferrari, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι «Άντε να την οδηγήσω!». Όμως, όχι σε αυτήν την περίπτωση. Θα αγοράζατε ποτέ μία Ferrari που απαγορεύεται να να την πάτε βόλτα σε δημόσιο δρόμο; Ή μάλλον, ας το θέσουμε διαφορετικά: Πόσοι θα οδηγούσατε μία Ferrari με V12 κινητήρα που η τελική της περιορίζεται στα… 50 χλμ./ώρα;

Καλά διαβάσατε. Μάλιστα, μερικοί έχουν και το σθένος να πουλάνε το συγκεκριμένο πρωτότυπο (διότι περί αυτού πρόκειται) για μισό εκατομμύριο δολάρια! Φανταστείτε να δίνει κάποιος αυτό το πόσο για ένα πρωτότυπο που στο Μαρανέλο το έλεγαν «F150 Prototipo Preserve PS1» και είναι Laferrari μόνο στην όψη.


Ωστόσο, τα χρώματά του είναι εντυπωσιακά, καθώς εντοπίζουμε την τριχρωμία μεταξύ κόκκινου, μαύρου και λευκού, τα οποία χαρίζουν ένα πολύ ελκυστικό αποτέλεσμα. Ούτε η καμπίνα απογοητεύει, παρότι πρωτότυπο, καθώς τα καθίσματα έχουν κόκκινη δερμάτινη επένδυση, ενώ το ταμπλό έχει μαύρη επένδυση Alcantara και ανθρακονήματα.

Η πρωτότυπη αυτή Ferrari είναι του 2014, έχει διανύσει 16.412 χιλιόμετρα και όλα κατά τη διάρκεια δοκιμών. Αν και η LaFerrari παραγωγής αποδίδει πάνω από 960 ίππους και 900 Nm ροπής (με το σύστημα HY-KERS), μην περιμένετε ότι ο V12 των 6,3 λίτρων εδώ είναι το ίδιο.

Το πρωτότυπο που έχουμε μπροστά μας «τελικιάζει» στα μόλις 50 χλμ./ώρα. Βέβαια, έχει την επίσημη έγκριση Ferrari Classiche και πωλείται κανονικά, χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, δεν είναι νόμιμη και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σε δημόσιους δρόμους. Εκτός εάν θέλετε να κινείστε με ρυθμούς πόλης σε μία πίστα…

Ο λόγος που πωλείται και μάλιστα σε ασύλληπτη τιμή, είναι πως οι πρωτότυπες Ferrari είναι πιο σπάνιες και από τα μοντέλα παραγωγής. Υπενθυμίζουμε, ότι η ιταλική εταιρεία κατασκεύασε 500 LaFerrari και 210 Aperta.
Το συγκεκριμένο πρωτότυπο έχει την ίδια δομή και το ίδιο σωληνωτό πλαίσιο από ανθρακονήματα. Είναι όμως πιο χαμηλό, χωρίς αυτό να προσθέτει κάτι ιδιαίτερο οδηγικά ή στη συνολική της αξία.

Τώρα, πωλείται μέσω μίας αντιπροσωπείας της Alexandra Hirschi, γνωστή και ως Supercar Blondie. Η δημοπρασία ολοκληρώνεται σύντομα και η καλύτερη προσφορά μέχρι τώρα είναι στις 400.000 δολάρια.  Συνεπώς, εάν έχετε μισό εκατομμύριο για ξόδεμα, καλύτερα να κάνετε υπομονή μέχρι το 2026, μπας και η Ferrari σας κάνει τη χάρη να σας πουλήσει ένα μοντέλο παραγωγής.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Αυτές οι ράτσες γάτας λατρεύουν το νερό

https://bit.ly/4bahfXK

Οι περισσότερες γάτες μπορούμε να πούμε όταν σιχαίνονται το νερό. Αν τύχει να τις ακουμπήσει έστω και μία σταγόνα κάνουν σα να τις έχει χτυπήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Μπορεί να είχαν κάποια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν, μπορεί αυτή η απέχθεια να έχει χαραχτεί στο DNA τους ή μπορεί να το θεωρούν περιττό αφού κάνουν μόνες τους μπάνιο – σκεφτείτε ότι περνούν τη μισή τους σχεδόν ζωή κάνοντας grooming τον εαυτό τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες γατούλες που αγαπούν το νερό και δεν έχουν πρόβλημα να παίζουν μαζί του ή να τις κάνουμε μπάνιο.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ράτσες γάτας που αγαπούν το νερό και δεν το φοβούνται;

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι κάθε γατούλα είναι μοναδική και έχεις τις δικές της προτιμήσεις. Μπορεί να ανήκει στις παρακάτω φυλές αλλά να σιχαίνεται το νερό. Μπορεί, όμως, και να μην ανήκει στις παρακάτω φυλές, και αν όχι να αγαπάει το νερό, να το ανέχεται σε μεγάλο βαθμό.

Τουρκική Γάτα Βαν

Η Τούρκικη γάτα Βαν πήρε το όνομά της από τη λίμνη Βαν στη νοτιοανατολική Τουρκία. Είναι γνωστή για την αγάπη της στο νερό και στο κολύμπι. Πρόκειται για μια πολύ παλιά φυλή και αν είχατε την τύχη να δείτε μια τέτοια γάτα από κοντά σίγουρα θα εντυπωσιαστήκατε. Η Τούρκικη γάτα Βαν έχει πολλή ενέργεια, εκτοξεύεται ψηλά για να φτάσει τον στόχο της, αλλά μπορεί να γίνει και αρκετά αδέξια. Αν έχετε υιοθετήσει μια τέτοια γατούλα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο σπίτι και να κλείνετε τα καπάκια της τουαλέτας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Όσον αφορά τις βρύσες δεν μπορούμε να σας υποσχεθούμε ότι δεν θα τις βρείτε ανοιχτές γιατί εκτός των άλλων, η γάτα Βαν λατρεύει να παίζει και με το τρεχούμενο νερό και είναι αρκετά έξυπνη για να το κάνει.

Γάτα Αγκύρας

Η γάτα Αγκύρας είναι στενή συγγενής της Τούρκικης Βαν, γι’ αυτό κι αυτή είναι εξαιρετική κολυμβήτρια. Πιθανώς να προέρχεται από τις ψυχρές, ορεινές περιοχές της Τουρκίας. Πολλές από τις γάτες Αγκύρας παρουσιάζουν διαφορετικό χρώμα ματιών, ένα χαρακτηριστικό που τις καθιστά μοναδικές. Είναι ιδιαίτερα δραστήριες οπότε χρειάζονται αρκετή ώρα παιχνιδιού μέσα στην ημέρα, τους αρέσει να κυνηγάνε ό,τι κινείται, μπορούν να εκπαιδευτούν να περπατούν με λουρί και μην εκπλαγείτε αν πηδήξει μαζί σας μέσα στη μπανιέρα ή σε μια πισίνα.

Γάτα Σιβηρίας

Πιστεύεται ότι είναι μία από τις παλαιότερες μακρύτριχες φυλές γάτας. Το τρίχωμά τους είναι πολύ πυκνό και μακρύ, οπότε μπορούν να προστατευτούν αρκετά από το νερό. Άρα, μάλλον αυτός είναι ένας από τους λόγους που αγαπούν το νερό. Είναι πολύ δραστήριες, αγαπούν το παιχνίδι και είναι πανέξυπνες. Τους αρέσει να βάζουν τα πατουσάκια τους σε τρεχούμενα νερά, να πηδάνε μέσα σε μπανιέρες και ντουζιέρες, και να ρίχνουν τα πράγματα μέσα στον νεροχύτη την ώρα που πλένετε τα πιάτα.

Γάτα Βεγγάλης

Η ομορφιά τους είναι εξωτική και σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητες. Το τρίχωμά τους είναι κοντό, πυκνό και πολύ μαλακό. Είναι έξυπνες, εκπαιδεύονται εύκολα και μαθαίνουν γρήγορα κόλπα. Αν έχετε υιοθετήσει γάτα Βεγγάλης, θα πρέπει να συνηθίσετε να σας ακολουθεί στο μπάνιο, να κάθεται με τις ώρες δίπλα στη ντουζιέρα, να ανοίγει τις βρύσες και να παίζει με το νερό.

Maine Coon

Πρόκειται για τους ευγενικούς γίγαντες του γατίσιου βασιλείου. Έχουν πυκνό και ανθεκτικό στο νερό τρίχωμα, το οποίο είναι ιδανικό για παιχνίδια στο νερό. Η γούνα τους τις προστατεύει τόσο από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Ωστόσο, χρειάζεται συχνή περιποίηση για να παραμείνει μαλακό και λαμπερό. Αγαπούν το νερό, είναι εξαιρετικοί κυνηγοί και θέλουν να μαθαίνουν νέα κόλπα και εντολές.

Αιγυπτιακή Γάτα Mau

Ως μία από τις πιο δραστήριες και περιπετειώδεις φυλές γάτας, δεν μας κάνει έκπληξη που οι Αιγυπτιακές γάτες Mau απολαμβάνουν να παίζουν με το νερό. Η δομή του σώματός τους, τις κάνει να φαίνονται σαν να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Θεωρούνται οι ταχύτερες γάτες αφού μπορούν να τρέξουν έως και 48 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι μια από τις πιο παλιές ράτσες γάτας και η λέξη “Mau” σημαίνει στα αιγυπτιακά γάτα.

Γάτα Highlander

Είναι διασταύρωση μεταξύ της ράτσας Desert Lynx και της Jungle Curl. Σε αντίθεση με άλλες γάτες, αυτές δεν έχουν μακριά, παιχνιδιάρικη ουρά, αλλά κοντή και χαριτωμένη. Λόγω της περίεργης φύσης τους αγαπούν το νερό γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να παίξουν μαζί του σε κάθε ευκαιρία. Είναι δραστήριες και είναι από τις ράτσες που μπορούν να εκπαιδευτούν να πηγαίνουν βόλτα με λουρί – είναι σίγουρο ότι θα λατρέψουν το έξω και θα σας ζητούν επίμονα για έστω μια μικρή βολτίτσα.

Γάτα Νορβηγικού Δάσους

Έχοντας πυκνό και ανθεκτικό στο νερό τρίχωμα, δεν υπήρχε περίπτωση να μην τους αρέσει το νερό. Οι γάτες Νορβηγικού Δάσους τα καταφέρνουν πολύ καλά ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι πρόγονοί τους όχι μόνο έκαναν βόλτες στο νερό με ευκολία για να ψαρέψουν τη λεία τους, αλλά είχαν συνηθίσει να κολυμπούν και σε ανοιχτές θάλασσες. Πιστεύεται ότι ταξίδευαν με τους Βίκινγκς, κρατώντας τα πλοία και τα χωριά τους απαλλαγμένα από παράσιτα. Οπότε, λογικό είναι το νερό να έχει “χαραχτεί” στο DNA τους και να έχουν καλή σχέση μαζί του ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, οι σημερινές γάτες Νορβηγικού Δάσους προτιμούν μια πολυτελή ζωή παρά τις περιπέτειες της εξοχής.

Γάτα Σαβάνας

Οι πρόγονοι των γατών Σαβάνας είναι τα πανέμορφα αφρικανικά σεβάλ, εξού και τα έντονα κυνηγητικά τους ένστικτα. Οι γάτες Σαβάνας αγαπούν το νερό, κολυμπούν τόσο καλά όσο οι καλοί σκύλοι-κολυμβητές και είναι πιθανό να τις δείτε να πλατσουρίζουν γύρω από μπανιέρες και νεροχύτες που έχουν νερά. Επειδή είναι πολύ δραστήριες χρειάζονται αρκετή εκτόνωση μέσα στην ημέρα για να είναι ευτυχισμένες.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Χρυσή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Wushu Sanda η Δέσποινα Αποστολίδου

https://bit.ly/44F7373

  Στη Σουηδία και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Wushu Sanda, το μαχητικό άθλημα πλήρους επαφής του Kung Fu, πήρε μέρος η αθλήτρια του Fight Academy Peramatos και της εθνικής ομάδας Sanda Δέσποινα Αποστολίδου η οποία μετά από εκπληκτικες εμφανίσεις χωρίς να χάσει γύρο σε κανένα αγώνα σήκωσε την Ελληνική σημαία στο υψηλότερο σκαλί και πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 52 κιλών.

Αυτό ήταν το 4ο χρυσό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που κερδίζει. Επόμενος μεγάλος στόχος για την αθλήτρια από το Πέραμα, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Muay Thai που θα γίνει 31 Μαΐου-10 Ιουνίου στην Ελλάδα καθώς η Δεσποινα Αποστολιδουείναι μέλος και της εθνικής ομάδας Muay Thai.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Συμβαίνουν και αλλού: Μουσείο αφιερωμένο στη… γραφειοκρατία στη Γερμανία

https://bit.ly/3ygldQ2

Γερμανία είναι διαβόητη για τη γραφειοκρατία της. Μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν να περιορίσει τον αριθμό των ισχυόντων νόμων. Πολλοί όμως εκτιμούν πως η νέα νομοθεσία που πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο στα τέλη Ιουνίου δεν επαρκεί.Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η INSM, μία δεξαμενή σκέψης για την οικονομία της αγοράς, έχει δημιουργήσει ένα ποπ μουσείο αφιερωμένο στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και ειδικά σχεδιασμένο για να ασκήσει πίεση στη γερμανική κυβέρνηση. «Γραφειοκρατία υπάρχει σε όλες τις χώρες. Αλλά στη Γερμανία ως επιχειρηματική τοποθεσία αποτελεί πλέον το νούμερο ένα μειονέκτημα – περισσότερο και από τη φορολογία και το κόστος της ενέργειας», λέει ο Τόρστεν Άλσλεμπεν, διευθύνων σύμβουλος στην INSM, προσθέτοντας πως η γραφειοκρατία αποτελεί από μόνη της λόγο για το 58% των επιχειρήσεων να μην επενδύσουν στη χώρα. Ο Άλσλεμπεν κατηγορεί τη γερμανική πολιτική και γραφειοκρατία πως σκοτώνουν την καινοτομία και το επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Πολύωρες αναμονές
Η γερμανική γραφειοκρατία τρώει σε όλους πολύ χρόνο – τόσο στις εταιρείες όσο και στους πολίτες. Πολλές υπηρεσίες, όπως μία αίτηση για ένα δίπλωμα οδήγησης ή μία ταυτότητα, απαιτούν διά ζώσης ραντεβού. Kαι το να βρει κανείς διαθέσιμη ημερομηνία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.

Σύμφωνα με το Μουσείο Γραφειοκρατίας τέτοιου είδους επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες κρατούν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 21 λεπτά. Την ίδια στιγμή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αφιερώνουν κατά μέσο όρο 13 ώρες την εβδομάδα για να έχουν εντάξει τα χαρτιά τους.

Και τα χαρτιά τους είναι πραγματικά πολλά, γι’ αυτό και ο χώρος μετά την είσοδο του μουσείου έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να θυμίζει κούφιο δέντρο, συμβολίζοντας έτσι τα 52 δέντρα που κόβονται κάθε μέρα για να παραχθεί το χαρτί που καταναλώνει ο διοικητικός μηχανισμός της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανία είναι ουραγός στην ψηφιοποίηση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι από τους τομείς που έχουν μείνει πιο πίσω από όλους τους υπόλοιπους. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα κυβερνητικά γραφεία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συστηματικά fax, το οποίο έχει γίνει πλέον σύμβολο της γερμανικής γραφειοκρατίας.

Κατόπιν των εξελίξεων σε ενωσιακό επίπεδο το 2017 θεσπίστηκε ένας νόμος που υποχρέωνε τις αρχές να ψηφιοποιήσουν περίπου 580 υπηρεσίες μέχρι το τέλος του 2022. Στις αρχές του 2024 όμως μόλις 81 υπηρεσίες ήταν πλήρως και 96 μερικώς διαθέσιμες ψηφιακά.

Γιατί προχωρά τόσο αργά η ψηφιοποίηση;

Πολλοί σπεύδουν να κατηγορήσουν τον φεντεραλισμό. Όμως κατά την Κορνηλία Φούνκε, η οποία εργάζεται στην ανάπτυξη διαφόρων software για τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα, η απάντηση είναι πιο σύνθετη. Εξάλλου υπάρχουν και άλλα ομοσπονδιακά κράτη, όπως ο Καναδάς, που τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα στις κατατάξεις για τον ψηφιακό ανταγωνισμό.

Η Φούνκε θεωρεί πως η προσέγγιση στη Γερμανία είναι πολύ αποκεντρωμένη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα άπειρα software και hardware για παρόμοια είδη υπηρεσιών σε διαφορετικά μέρη και αντίπαλες πλατφόρμες. «Στον ψηφιακό κόσμο η ποιότητα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το να υπάρχει μία συγκεκριμένη πλατφόρμα την οποία να ξέρουν όλοι, η οποία να έχει τον ίδιο σχεδιασμό, τις ίδιες διαθέσιμες επιλογές και ευρέως γνωστά στάνταρ», δηλώνει η ειδικός στην DW.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η κουλτούρα του εκάστοτε κράτους, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες: ενώ στη Γερμανία εδραιώθηκε πρώτα το κράτος δικαίου και οι αποτελεσματικές διοικητικές διαδικασίες κατά την περίοδο της πρωσικής ηγεμονίας, στα αγγλόφωνα και τα σκανδιναβικά κράτη, όπως και στην Ολλανδία, ήρθε πρώτη η δημοκρατία.

Μέσα στις δεκαετίες σχηματίστηκαν έτσι δύο διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων: «αυτή των υπαλλήλων του δημοσίου, από τη μία πλευρά, και αυτή των γραφειοκρατών ή υπαλλήλων του κράτους, από την άλλη. Στα γραφειοκρατικά κράτη δεν είναι το παν η αποτελεσματικότητα ή η φιλική αντιμετώπιση του πολίτη και η εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων. Πολύ συχνά το ζήτημα είναι η εφαρμογή του νόμου», εξηγεί η Φούνκε.

Υπερβολικά πολλές οι νομικές ρυθμίσεις

Η γερμανική νομοθεσία περιλαμβάνει υπερβολικά πολλούς νόμους, σύμφωνα με τον Τόρστεν Άλσλεμπεν. Στο Μουσείο Γραφειοκρατίας οι επισκέπτες μπορούν να διαλέξουν το λιγότερο αγαπημένο τους και να το πετάξουν σε έναν καταστροφέα εγγράφων.

Η Ίνες Μέργκελ, καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Κόνσταντς, θεωρεί πως γι’ αυτήν την κατάσταση ευθύνεται εν μέρει και ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας. «Η χάραξη πολιτικής επηρεάζεται συχνά από τις πιέσεις που ασκούνται στα πλαίσια των λόμπι. Πολλές φορές οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι νομοθέτες έχουν δημιουργήσει ένα μάλλον ευρύ πλαίσιο πολιτικών και μετά κάθε φορά που κάτι στραβώνει, πρέπει να γίνει μία ακόμη προσθήκη στο σχετικό πλαίσιο – για να καλυφθούν και όλες οι εξαιρέσεις».

Η Γιοχάνα Ζίμπεν, επικεφαλής του Φεστιβάλ Δημιουργικής Γραφειοκρατίας, ενός διεθνούς event που γίνεται στο Βερολίνο με σκοπό να ενθαρρύνει την αλλαγή εκ των έσω της κυβέρνησης, τονίζει πως σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα είναι δύσκολο να αλλάξουν και για δύο ακόμη λόγους: την περιορισμένη χρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού.

Μπορεί τα γρανάζια της γερμανικής γραφειοκρατίας να κινούνται αργά, το Μουσείο Γραφειοκρατίας όμως δεν θα λειτουργεί για καιρό – μονάχα έως τις 25 Ιουνίου. Και μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η επένδυση των 500.000 ευρώ για το μουσείο άξιζε.

@INSM

Πηγή: Deutsche Welle
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Καράτε: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Μαστρογιάννης στο Ζαντάρ

https://bit.ly/3UVTqgN

 Η συλλογή μεταλλίων άρχισε με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά χρώματα στο 59ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε ανδρών-γυναικών, στο Ζαντάρ της Κροατίας.Ο Κωνσταντίνος Μαστρογιάνης νικώντας τον Ολλανδό, Μπράιαν Τίμερμαν με 7-2 έγινπρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία -84 κ. Kumite.

Ο 23χρονος αθλητής της Δόξας Γαλατσίου άρχισε την προσπάθειά του την Παρασκευή (10/5) από τον 2ο γύρο και κατά σειρά νίκησε τον Λετονό, Ντενς Σαντίκοφς με 2-1, τον Γιακούμπ Αϊντάρι από το Κόσοβο με 4-0 και έπειτα τον Ισπανό, Αλεχάντρο Μολίνα με 2-1.

Βρέθηκε στα ημιτελικά, αντιμέτωπος με τον Κροάτη, Ιβάν Κβέζιτς, παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος πέντε ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 6-3, εκπληκτικό ιπόν ισοφάρισε 6-6 και πήρε την νίκη με σενσού, καθώς είχε κερδίσει πόντο πρώτος. Ετσι πέρασε στον τελικό, όπου επιβλήθηκε του Ολλανδού, Μπράιαν Τίμερμανς με 7-2.

Πηγή: gazzetta.gr
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Η γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη είναι η ισχυρότερη των τελευταίων 165 ετών

https://bit.ly/3UWZgi3

 Εντείνεται η γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο, με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) να προβλέπει ότι ενδέχεται να είναι η ισχυρότερη των τελευταίων 165 ετών. Με το βόρειο σέλας να εμφανίζεται και να χαρίζει μοναδικές εικόνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, αλλά και της Γερμανίας, όμως οι επιστήμονες λένε ότι ο «αληθινός κίνδυνος» ίσως να μην έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του
Στο χειρότερο σενάριο –καθώς η γεωμαγνητική καταιγίδα έχει αναβαθμιστεί στο επίπεδο G5 ή «ακραίο»- μπορεί να συμβεί ό,τι και το 1859, στη διάρκεια του «Γεγονότος Κάριγκτον». Τότε, οι επικοινωνίες είχαν διακοπεί σε όλο τον κόσμο, καθώς οι τηλεγραφικοί σταθμοί είχαν τυλιχτεί στις φλόγες! Στη σημερινή κοινωνία, που εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον ηλεκτρισμό και το διαδίκτυο, η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, τα συστήματα πλοήγησης, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες, καθώς και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Κίνδυνος μπορεί να υπάρξει για τους αστροναύτες που δεν θα φορούν ειδικές στολές.
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν επίσης τις πτήσεις των εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες έχουν οδηγίες να μένουν μακριά από τους πόλους της Γης κατά τη διάρκεια τέτοιων γεγονότων λόγω του κινδύνου απώλειας των δυνατοτήτων επικοινωνίας ή πλοήγησης.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του ηλίου, οι οποίες κατευθύνουν ακτινοβολία προς τη Γη. Όταν η ακτινοβολία αυτή φτάσει στον πλανήτη μας, προκαλεί αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Το υλικό που στέλνεται με ταχύτητα μακριά από τον ήλιο κατά τη διάρκεια των στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας μπορεί να φτάσει στη Γη μεταξύ 30 και 72 ωρών μετά, προκαλώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες που επηρεάζουν τους δορυφόρους και δημιουργούν ηλεκτρικά ρεύματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που ταξιδεύουν μέσω του εδάφους και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πιο πρόσφατη τέτοια καταιγίδα μεγάλης έντασης (G5) καταγράφηκε στις 20 Ιανουαρίου 2005, όταν μια καταιγίδα ενεργητικών πρωτονίων προσέκρουσε στη Γη, προκαλώντας μια ραδιοέκρηξη με υψηλή συχνότητα, υποδεικνύοντας την παρουσία μεγάλου αριθμού ενεργητικών ηλεκτρονίων σε πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία. Τότε, είχαν καταγραφεί διακοπές της ηλεκτροδότησης στη Σουηδία, ενώ είχαν καταστραφεί μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζει αυτό το γεγονός «ασυνήθιστο». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί μόλις τρεις γεωμαγνητικές καταιγίδες στον τρέχοντα ηλιακό κύκλο- από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά όλες θεωρήθηκαν ασθενείς και είχαν ουσιαστικά μηδενική επίπτωση στη Γη. Η πιο ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί στη Γη, μετά το «Γεγονός Κάριγκτον» του 1859, ήταν το 1989, όταν η… διαστημική κακοκαιρία οδήγησε σε μαζική διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Κεμπέκ του Καναδά για περισσότερες από εννέα ώρες, αφού οι γεωμαγνητικές διακυμάνσεις προκάλεσαν βλάβες σε μετασχηματιστές και άλλο σημαντικό εξοπλισμό.

Πάντως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα αυτών των ημερών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις επικοινωνίες, με τις αρχές να προτείνουν στους πολίτες να έχουν εφοδιαστεί με επιπλέον μπαταρίες ή ακόμα και χειροκίνητους φορτιστές για μικρές ηλεκτρικές συσκευές. Ανάμεσα στις συμβουλές προς τους πολίτες ήταν επίσης να αποσυνδέσουν τις ηλεκτρικές συσκευές από τις πρίζες για να τις προστατεύσουν από τις αυξομειώσεις τάσεις που αναμένονται και να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, όπως και να φροντίσουν να έχουν καύσιμα στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους (ή να είναι φορτισμένα, εάν πρόκειται για ηλεκτρικά) καθώς σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος οι σταθμοί ανεφοδιασμού αυτοκινήτων δεν θα λειτουργούν.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Bloomberg: Η Apple κοντά σε συμφωνία με την OpenAI για να ενσωματώσει το ChatGPT στο iPhone

https://bit.ly/3QI7qZ0

 Η Apple βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την OpenAI, τη δημιουργό του γνωστού ChatGPT, για τη χρήση χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης στο iPhone, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει τους όρους μίας συμφωνίας για τη χρήση χαρακτηριστικών του ChatGPT στο επόμενο λειτουργικό σύστημα του iPhone, το iOS 18.
Η Apple είχε επίσης συνομιλίες με την Google για τη χρήση του δικού της chatbot, του Gemini, όμως συζητήσεις αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία, αν και συνεχίζονται.

Μια συμφωνία με την OpenAI θα επέτρεπε στην Apple να προσφέρει το δημοφιλές ChatGPT ως μέρος μίας πλειάδας νέων χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει να ανακοινώσει τον Ιούνιο, στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (Worldwide Developers Conference).

Το Bloomberg ανέφερε τον Απρίλιο ότι οι συζητήσεις με το OpenAI είχαν ενταθεί. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί άμεσα.

Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι προσωπικά χρησιμοποιεί το ChatGPT της OpenAI, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν «ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν». Υποσχέθηκε ότι νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης θα έρθουν στα προϊόντα της Apple σε «πολύ προσεκτική βάση».

«Πιστεύουμε στη μετασχηματιστική δύναμη και τη δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης και θεωρούμε ότι έχουμε πλεονεκτήματα που θα μας διαφοροποιήσουν σε αυτή τη νέα εποχή, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού συνδυασμού της Apple για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών», δήλωσε ο Τιμ Κουκ.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ο νεότερος γιος του Τραμπ δεν θα εκπροσωπήσει τελικά τη Φλόριντα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

https://bit.ly/3UWHMlR

  Ο Μπάρον Τραμπ, ο νεότερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα είναι τελικά εκπρόσωπος της Φλόριντα στο Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Ιούλιο, στο οποίο αναμένεται να εκλεγεί επισήμως ο πατέρας του υποψήφιός στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το γραφείο της Μελάνια Τραμπ.

«Αν και ο Μπάρον θεώρησε τιμή του που επελέγη εκπρόσωπος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Φλόριντα, δυστυχώς δεν θα καταφέρει να συμμετάσχει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», ανέφερε το γραφείο της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ.

Ο συνήθως διακριτικός Μπάρον Τραμπ, που μόλις έγινε 18 και πρόκειται τα τελειώσει το λύκειο το καλοκαίρι, ορίστηκε εκπρόσωπος της Φλόριντα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Μιλγούκι και αναμένεται να ορίσει επισήμως τον Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Όπως και το 2020 ο Ρεπουμπλικάνος θα έχει αντίπαλό του στις 5 Νοεμβρίου τον Τζο Μπάιντεν.

Οι άλλοι γιοι του Τραμπ, ο Έρικ και ο Ντον Τζούνιορ, όπως και η κόρη του Τίφανι θα είναι παρόντες στο συνέδριο.

Η άλλη του κόρη Ιβάνκα, που υπήρξε σύμβουλός του κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει πλέον αποσυρθεί από την πολιτική.

Εξάλλου η νύφη του Λάρα διορίστηκε πρόσφατα συμπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: Δεν αφέθηκε ελεύθερος ο άνδρας για τον οποίο η Κωνσταντοπούλου δημιούργησε επεισόδιο στον Βόλο

https://bit.ly/3QHoT3w

 Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αφορμή το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ της συνηγόρου πολιτών του Βόλου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά δικαστικών λειτουργών στα δικαστήρια του Βόλου, επισημαίνει ότι «ουδέποτε οποιοσδήποτε εισαγγελέας αυτής (σ.σ.: του Αρείου Πάγου) έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, να αφεθεί ελεύθερος πολίτης, που είχε κρατηθεί, με απόφαση προέδρου δικαστηρίου του Βόλου

Στα δικαστήρια του Βόλου Ζωή Κωνσταντοπούλου, βρέθηκε ως συνήγορος υπεράσπισης δύο πολιτών (μέλη της Κίνησης Πολιτών για το Νερό), οι οποίοι είχαν μηνυθεί από την Δημοτική Αρχή Βόλου για παράνομη βία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στον Βόλο το 2017, με αφορμή το θέμα του βιολογικού καθαρισμού.

Στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης, η πρόεδρος της έδρας έδωσε εντολή να κρατηθεί ένας άνδρας από το κοινό του δικαστηρίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προβολής του βιντεοληπτικού υλικού πλησίαζε την έδρα εξαπολύοντας πυρά για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων.

Στο άκουσμα της εντολής η κυρία Κωνσταντοπούλου και ενώ η πρόεδρος της έδρας αποχωρούσε από την αίθουσα και πήγαινε προς το γραφείο της μπήκε μπροστά της, μην επιτρέποντάς τη διέλευσή της. Αστυνομικοί που ήταν στο δικαστήριο άνοιγαν δρόμο για να περάσει η εισαγγελέα, ενώ η κυρία Κωνσταντοπούλου της έλεγε ότι δεν συμφωνεί με την εντολή που έδωσε.

Μεταγενέστερα, όταν προσπάθησαν να απομακρύνουν την κυρία Κωνσταντοπούλου εκείνη τους φώναζε «μην με ακουμπάτε, αυτό που κάνετε είναι παράνομο». Ακόμη, η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην κράτηση νεαρού πολίτη σε αρνητικές συνθήκες.

H δίκη διεκόπη για τις 16 Μαΐου 2024.

Ωστόσο σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Μαγνησίας αφέθηκε ελεύθερος, ο νεαρός που κρατήθηκε με εντολή της προέδρου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Ωστόσο σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναφέρει ότι «με αφορμή δημοσιεύματα κυρίως του ηλεκτρονικού τύπου του Νομού Μαγνησίας, δηλώνει, ότι ουδέποτε οποιοσδήποτε εισαγγελέας αυτής έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, να αφεθεί ελεύθερος πολίτης, που είχε κρατηθεί, με απόφαση προέδρου δικαστηρίου του Βόλου και διαβεβαιώνει, ότι όλα τα δικαστήρια της χώρας εφαρμόζουν, πιστά, το νόμο, ανεξάρτητα από την ιδιότητα των διαδίκων ή των δικηγόρων τους, όπως έγινε και στην προκειμένη περίπτωση από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές του Βόλου».
from: anatakti
via IFTTT