Daily Archives: 10 Μαΐου, 2024

Εικόνα

ΕΟΔΥ: Γιατί επιμένει να επιστρέφει η αφρικανική σκόνη – Οι 3 παθήσεις που οδηγούν στα Επείγοντα

https://bit.ly/44CLK6g


Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται συχνή εμφάνιση του φαινομένου της αερομεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, το οποίο μπορεί να επιβαρύνει την υγεία των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Το φαινόμενο αναμένεται να επανέρχεται περιοδικά ενώ παρατηρείται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών. Με κύριο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει και συνιστά μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη.

Τι είναι τα νέφη αφρικανικής σκόνης και από τι αποτελούνται

Η μεγάλης εμβέλειας (χιλιάδες χιλιόμετρα) αερομεταφορά σκόνης της ερήμου γύρω από τον πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και στο περιβάλλον καθώς και στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών και του κλίματος. Τα επεισόδια μεταφοράς σκόνης είναι κατά κανόνα εποχικά. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικότερα, τα επεισόδια σκόνης είναι συχνότερα την άνοιξη.

Η αφρικανική σκόνη που μπορεί κατά περιόδους να επηρεάζει τη χώρα μας προέρχεται κατά κύριο λόγο από την έρημο Σαχάρα της Βόρειας Αφρικής και αποτελείται από σωματίδια άμμου και σκόνης διαφόρων μεγεθών. Η σύσταση των σωματιδίων εξαρτάται τόσο από την πηγή τους όσο και από τη διαδρομή/τροχιά που θα ακολουθήσουν και μπορεί να περιλαμβάνει χημικές ουσίες (ανόργανες και οργανικές) και μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια, μύκητες). Η ενσωμάτωση μικροοργανισμών δεν θα πρέπει να προξενεί ανησυχία γιατί οι αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί αποτελούν σύνηθες συστατικό της ατμόσφαιρας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ως σήμερα επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πιθανή διασπορά παθογόνων μέσω της μεταφοράς σκόνης προκαλεί και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

Ποιος ενδέχεται να κινδυνεύει από την αφρικανική σκόνη;

Η αφρικανική σκόνη δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως: Παιδιά και μωρά
Άτομα >65 ετών
Άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις
Πιθανά συμπτώματα από έκθεση στην αφρικανική σκόνη

Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συσχετιστεί με: Ερεθισμό των ματιών (φαγούρα, υγρά μάτια, δακρύρροια).
Ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα).
Ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος).
Επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, φαγούρα).

Επίσης, η αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για:

Παρόξυνση Βρογχικού Άσθματος
Παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
Οξέα Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οδηγίες για το κοινό

Άσθμα και λοιπές αναπνευστικές παθήσεις

Εάν πάσχετε από βρογχικό άσθμα, η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσετε τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων τις ημέρες κατά τις οποίες η συγκέντρωση της σκόνης είναι υψηλή. Ακολουθήστε προσεκτικά το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας σας για το άσθμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για αναπνευστικό νόσημα, η οποία συμπεριλαμβάνει αναπνευστική συσκευή, φροντίστε να την έχετε μαζί σας συνέχεια. Χρησιμοποιείστε τη σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας. Για ήπιας βαρύτητας κλινικά συμπτώματα, που οφείλονται κυρίως σε αλλεργική ρινίτιδα, κοινά σκευάσματα για την ανακούφιση των αλλεργικών αντιδράσεων, όπως αντισταμινικά και στεροειδή ρινικά σπρέι, μπορούν να ελαφρύνουν τα συμπτώματά σας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Εάν πάσχετε από καρδιαγγειακές παθήσεις, η εισπνοή αφρικανικής σκόνης μπορεί να προκαλέσει: Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
Γρήγορο ή άρρυθμο καρδιακό παλμό
Αίσθημα δύσπνοιας, ασφυξίας ή πνιγμονής
Περισσότερη κούραση/καταβολή από το συνηθισμένο

Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας ώστε να λάβετε την απαραίτητη φροντίδα και συμβουλή. Φροντίστε να ενημερώσετε τον ιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας

Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.

Όταν τα επίπεδα της σκόνης είναι υψηλά, λάβετε μέτρα: Περιορίστε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή τις άσκοπες μετακινήσεις.
Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι ή το γραφείο. Εάν κρίνεται απαραίτητο να βγείτε έξω, ελαχιστοποιήστε το χρόνο για μετακινήσεις και την παραμονή σε υπαίθριο χώρο.
Προτιμήστε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Συστήνεται να διατηρείτε τα παράθυρα κλειστά και να έχετε ενεργοποιημένο το σύστημα εξαερισμού σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης.
Αποφύγετε την έντονη σωματική εργασία ή αθλητική δραστηριότητα, όπως ποδηλασία, τρέξιμο ή περπάτημα σε υπαίθριους χώρους, αθλητικές προπονήσεις ή και αγώνες σε ανοικτούς χώρους (κολυμβητήρια, γήπεδα, στάδια). Μεταφέρετε τέτοιες δραστηριότητες σε κατάλληλες κλειστές αθλητικές αίθουσες ή αναβάλετέ τις για άλλες ημέρες, εφόσον είναι εφικτό.
Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης, συστήνεται να φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/ KN95/N95) για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων.
Πάρετε μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
Διατηρήστε σε καλό επίπεδο την ποιότητα αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.ά.
Ελαχιστοποιήστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες.
Βελτιώστε τη μόνωση των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδίσετε την είσοδο της σκόνης στον εσωτερικό χώρο.
Ενεργοποιήστε έγκαιρα τη συσκευή καθαρισμού αέρα– εφόσον υπάρχει – και βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά.
Καθαρίστε με υγρό πανί επιφάνειες επαφής, όπως τραπέζια και πάγκους, και σφουγγαρίστε το δάπεδο.
Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών.
Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.

Οδηγίες για την προφύλαξη των μαθητών στα σχολεία Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες.
Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις.
Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.
Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).
Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Aurus Senat;

https://bit.ly/44AAFCy

Aurus Motors ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να κατασκευάζει τα οχήματα τα οποία μεταφέρουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη συνοδεία του, κατά τις μετακινήσεις του εντός και εκτός χώρας. Το Senat είναι το μοντέλο το οποίο δημιούργησε για την περίσταση και παραδόθηκε στο κράτος από το 2021. Η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει και άλλα μοντέλα με σκοπό την εμπορική διάθεσή τους στην αγορά (φυσικά, χωρίς τις ίδιες προδιαγραφές).

Η προεδρική λιμουζίνα επανασχεδιάστηκε με σκοπό να είναι έτοιμη για να μεταφέρει τον Πούτιν κατά την εκδήλωση της ορκωμοσίας του ως Πρόεδρος της χώρας (για πέμπτη συνεχόμενη φορά).

Από τα λίγα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά, το ανανεωμένο μοντέλο έχει νέα φωτιστικά σώματα LED, εμπρός και πίσω, η χρωμιωμένη μάσκα (η οποία είναι διαμορφωμένη πιο σύγχρονη από πριν), ενώ στο πίσω μέρος τα εκεί φώτα είναι παραλληλόγραμμα και πιο πλατιά -συγκριτικά- και παραπέμπουν σε αυτά μιας Bentley Flying Spur. Επίσης, η επιφάνεια για την τοποθέτηση της πινακίδας κυκλοφορίας έχει διαμορφωθεί πιο χαμηλά στον προφυλακτήρα.

Στο εσωτερικό, το επανασχεδιασμένο Senat διαθέτει μεγάλες έγχρωμες οθόνες τόσο στον πίνακα οργάνων όσο και στο κέντρο της κονσόλας, ενώ μεγάλες οθόνες υπάρχουν προσαρμοσμένες στο προσκέφαλο των εμπρός καθισμάτων για να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται όσοι μεταφέρονται στο πίσω κάθισμα.

Το αυτοκίνητο διαθέτει κάμερες περιμετρικά για να μπορεί ο οδηγός να βλέπει το περιβάλλον κάθε στιγμή, ενώ το σύστημα πολυμέσων είναι της NAMI, διαθέτει πληθώρα επιλογών για ενημέρωση και είναι εύκολα παραμετροποιήσιμο, όπως ανακοινώθηκε. Ο κινητήρας του προεδρικού Senat είναι V8, έχει χωρητικότητα 4,4 λίτρα, διαθέτει σύστημα υβριδικής διάταξης και αποδίδει 606 ίππους. Η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω αυτόματου κιβωρίου εννέα σχέσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από την Aurus Motors η επανασχεδιασμένη έκδοση του αυτοκινήτου που θα προορίζεται για πωλήσεις σε ιδιώτες θα είναι διαθέσιμη από το 2025 και έπειτα.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Νεαρή κοπέλα χασμουρήθηκε και το σαγόνι της έμεινε ορθάνοιχτο: Οι γιατροί πρέπει να της το κλείσουν «χειροκίνητα»!

https://bit.ly/3wC44je

Η Jenna χασμουρήθηκε – λίγο παραπάνω από όσο φαίνεται – και κατάφερε να κλειδώσει το σαγόνι της, αφήνοντας το στόμα της ανοιχτόΜια 21χρονη κοπέλα χασμουρήθηκε τόσο δυνατά που το σαγόνι της «μπλόκαρε» στη θέση του, με το στόμα της να μένει ορθάνοιχτο. Πιο συγκεκριμένα, η Jenna Sinatra, από το Νιου Τζέρσεϊ, υπέστη το ατύχημα με το σαγόνι της λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά της.

Σε μια σειρά από βίντεο που έχουν γίνει viral στο Instagram, κατέγραψε τον εαυτό της να προσπαθεί να πείσει τους γονείς της ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το στόμα της.

Η έκπληκτη έκφρασή της έκανε τους θαυμαστές της να ξεκαρδιστούν, ενώ άλλοι είπαν ότι τα βίντεο δημιούργησαν έναν νέο φόβο. Λίγες ημέρες πριν από τα 21α γενέθλιά της, η Jenna χασμουρήθηκε – λίγο παραπάνω από όσο φαίνεται – και κατάφερε να κλειδώσει το σαγόνι της, αφήνοντας το στόμα της ανοιχτό.

Το προσωπικό του νοσοκομείου της είπε ότι η δύναμη του χασμουρητού της είχε εξαρθρώσει το σαγόνι της, κλειδώνοντάς το στη θέση του. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ωρών, η Τζένα εξέτασε το σαγόνι της και έκανε ακτινογραφίες, ενώ χαχάνιζε μέσα από τον πόνο και έτρεχαν σάλια από το ορθάνοιχτο στόμα της.

Στη συνέχεια, οι γιατροί της έδωσαν μυοχαλαρωτικά πριν επαναφέρουν χειροκίνητα το σαγόνι της στη συνηθισμένη του θέση.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μύκονος: Άγρια συμπλοκή 25 Πακιστανών σε μπαρ – Ένας νεκρός και ένας βαριά τραυματίας

https://bit.ly/3QAP63J

 Συμπλοκή μεταξύ ανδρών από το Πακιστάν που κατέληξε στον θάνατο ενός εκ των εμπλεκομένων και στον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη άνδρα έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής σε μπαρ στη Μύκονο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στη συμπλοκή συμμετείχαν περίπου 25 Πακιστανοί οι οποίοι, για άγνωστο λόγο, έβγαλαν μαχαίρια με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να χάσει τη ζωή του και ένας ακόμη να τραυματιστεί σοβαρά.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και διεξάγουν έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το αιματηρό περιστατικό, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η τοπική Υποδιεύθυνση.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Tina Turner & Eros Ramazzotti – The Best – Live Munich 1998 (HD 720p)


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Kia EV6 GT AWD 585 PS, 77 kWh

https://bit.ly/3wD8BSv

 

Αν σας έλεγαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ότι ένα Kia θα απέδιδε 585 άλογα και θα έπιανε τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα, θα το πιστεύατε;
Αν μιλούσαμε για ένα συμβατικό μοντέλο με θερμικό κινητήρα, ίσως και όχι. Ωστόσο, στα ηλεκτρικά τα άλογα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα προσφέροντας εκρηκτικές επιδόσεις. Για όσο τους επιτρέπει η μπαταρία τους.Μία τέτοια περίπτωση είναι και το EV6 GT, το οποίο είναι ισχυρότερο κατά 260 ίππους από την «απλή» τετρακίνητη έκδοση που ακολουθεί ή αν προτιμάτε 356 άλογα πιο δυνατό από την πισωκίνητη με το ένα μοτέρ. Όπως και να το κάνουμε πρόκειται για εντυπωσιακές διαφορές ισχύος για ένα GT με όλη τη σημασία της λέξης.
Καταρχήν, αποκλείεται να μη γυρίσεις να κοιτάξεις το ισχυρότερο και ταχύτερο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Kia. Ειδικότερα όταν είναι κατάμαυρο με τις κιτρινοπράσινες δαγκάνες να ξεχωρίζουν πίσω από τους τεράστιους τροχούς των 21 ιντσών με τα χαμηλοπρόφιλα 40άρια λάστιχα.


Ογκομετρικά το GT δεν διαφέρει από τα EV6 που έχουμε δοκιμάσει, ενώ αισθητικά υπάρχουν κάποιες αεροδυναμικές βελτιώσεις (το αμάξωμα είναι ελάχιστα χαμηλότερο κατά 5 χλστ.) και τα απαραίτητα λογότυπα.

Η ίδια αύρα επικρατεί και στο διάκοσμο με τα σπορ καθίσματα με τις κίτρινες ραφές, το νέο τιμόνι και τις διάφορες GT λεπτομέρειες να αποτυπώνονται σε αρκετά σημεία.


Οι βασικές διαφοροποιήσεις κρύβονται όμως κάτω από το αμάξωμα το οποίο είναι πιο βαρύ κατά 110 κιλά από το EV6 των 356 ίππων και φτάνει περίπου τους 2,2 τόνους.

Το βάρος του GT γίνεται αντιληπτό από τα πρώτα χιλιόμετρα που θα το οδηγήσεις και από τις πρώτες στροφές. Είναι ένα ηλεκτρικό που προσφέρει εξαιρετικές επιταχύνσεις ανάλογες ενός supercar με τα δύο μοτέρ να επικοινωνούν ιδανικά μεταξύ τους.

 

άλιστα, στο Eco πρόγραμμα το εμπρός απεμπλέκεται για βέλτιστη κατανάλωση. Στα άλλα δύο προγράμματα, τα Normal και Sport (σ.σ. η διαφορά από το ένα στο άλλο είναι ιδιαίτερα αισθητή), έχει πιο συμμετοχικό ρόλο.

Όταν επιλεγεί από το διακόπτη στο τιμόνι το προφίλ GT η κατανομή είναι σχεδόν ισόποση και ταυτόχρονα νιώθεις το EV6 να αγριεύει και να μπορεί να τα βάλει με οποιοδήποτε supercar στον ανοιχτό δρόμο.

 

Αλλά και στις στροφές στρίβει σαν τρένο ακολουθώντας τη σωστή γραμμή. Αυτό όμως που μπορεί να σε συγκρατήσει περισσότερο δεν είναι η πρόσφυση του EV6 GT, αλλά αυτή η αίσθηση του βάρους. Α, να μην ξεχάσω να αναφερθώ και στην επιλογή τριών διαφορετικών τεχνητών ήχων με επίσης τρία επίπεδα έντασης.

Προσωπικά, είχα επιλέξει το πιο μπάσο ήχο στην ελάχιστη έντασή του, περισσότερο για να σπάσω την ηλεκτρική αφωνία και να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τον ρυθμό της επιτάχυνσης.

Μηχανολογικά το πίσω μοτέρ του απλού EV6 AWD έχει μπει στον εμπρός άξονα του GT με ισχύ 218 ίππων. Το πίσω ηλεκτρομοτέρ είναι καινούργιο, σύγχρονο μόνιμου μαγνήτη, με πολλές αναβαθμίσεις για να αποδίδει 367 ίππους.

Και κάπως έτσι η μέγιστη συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 585 ίππους και η ροπή τα 740 Nm χαρίζοντας ένα «0-100» σε 3,5 δλ. και μία πολύ υψηλή για ηλεκτρικό τελική 260 χλμ./ώρα.

Η μπαταρία είναι ίδια με αυτή του EV6 AWD, στις 77,4 kWh και με μία φόρτιση προσφέρει 424 χιλιόμετρα. Προφανώς, μια μεγαλύτερη να ωφελούσε την αυτονομία αλλά θα πρόσθετε αρκετά περισσότερα κιλά στο ήδη ευτραφές GT.

Στο πίσω άξονα υπάρχει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό με χαρακτηριστικά torque vectoring για ανεξάρτητη κατανομή στο κάθε -πίσω- τροχό.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το GT έχει ένα μπλοκέ E-LSD πίσω διαφορικό που δίχως τα ηλεκτρονικά δεσμά αφήνει την ουρά του να γωνιάσει για όσο αντέχεις.

Για να εμπλακεί το Drift Mode και η κίνηση να περνά μόνο στους πίσω τροχούς θα πρέπει να τραβήξεις ταυτόχρονα και τα δύο paddles για κάτι περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα και εφόσον έχεις από πριν απενεργοποιήσει το ESC.

 

Και το λέω αυτό διότι στο ξεκίνημα ή στις χαμηλές ταχύτητες μπορείς να το διασκεδάσεις. Από εκεί και πέρα, αν δεν βρίσκεσαι σε «ελεγχόμενο» περιβάλλον, τότε θα πρέπει να το λέει η ψυχή σου για να «παίξεις» με το βαρύ GT που μαζεύει ταχύτητα δίχως να το καταλάβεις.

Εννοείται πως ένα βαρύ ηλεκτρικό GT διαθέτει και δυνατά φρένα με αεριζόμενους δίσκους 380/ 360 χλστ. εμπρός/πίσω που έχουν πολύ καλή απόδοση και αποτελεσματικότητα.

Το ηλεκτρομηχανικό τιμόνι έχει κοντύτερο λόγο κρεμαγέρας, ενισχυμένη είναι η ανάρτηση (πίσω πολλαπλοί σύνδεσμοι, με πιο χοντρές αντιστρεπτικές) με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ που ελέγχουν με βέλτιστο τρόπο τις κινήσεις του αμαξώματος με τεχνολογία αντιβύθισης στο φρενάρισμα και στην επιτάχυνση

Τα επίπεδα άνεσης είναι σχετικά καλά για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου αλλά αν υπήρχε ένα πιο comfort πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Πάντως, ταιριάζει στο GT χαρακτήρα του EV6, το οποίο είναι λίγο πιο άνετο -π.χ. από τη Mustang Mach-E GT– στην καθημερινή χρήση, όντας λιγότερο hardcore. Εδώ θα βρείτε πολύ χρήσιμη και τη λειτουργία i-Pedal επιλέγοντας την από τα paddles στο τιμόνι.

Εν κατακλείδι, το EV6 GT είναι αυτό που λέει, αλλά και αυτό που φαίνεται από το μέγεθος του και το τρίμετρο μεταξόνιο του. Είναι ένα GT για τον ανοιχτό δρόμο που καταπίνει σχεδόν ότι βρει στο διάβα του. Όπως όλα τα μοντέλα του είδους του υπάρχει ένα θέμα με την κατανάλωση που κυμαίνεται στις 30 kWh/100 χλμ.

 

Μικρό το κακό, αν είχαμε να κάνουμε με ένα συμβατικό GT, ένα με θερμικό μοτέρ που μπορεί να ταϊστεί ξανά μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ηλεκτρικό, όπως το EV6 GT, που προσφέρει λίγα παραπάνω από τα 300 χιλιόμετρα πραγματικής αυτονομίας, τότε υπάρχει ένας σχετικός περιορισμός.

Αλλά, έτσι έχουν τα πράγματα με όλα τα καλά. Ζητούν κάτι παραπάνω… Και ίσως να έχουν μικρή σημασία για όποιον θέλει να οδηγεί ένα πραγματικά ξεχωριστό ηλεκτρικό, που να είναι ταχύτατο και ναζιάρικο και να προκαλεί σοκ και δέος ακόμη και σε ένα Tesla.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – Kia EV6 GT AWD (585 PS, 77 kWh)
Συνδυαστική ισχύς/ ροπή: 585 PS / 740 Nm
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα εμπρός/ πίσω: 218 PS / 367 PS
Ροπή ηλεκτροκινητήρα εμπρός/ πίσω: 255 Nm / 390 Nm
Χωρητικότητα μπαταρίας, OBC: 77,4 kWh, 11 kW (AC), 240 kW (DC)
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 3,5 sec
Τελική ταχύτητα: 260 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή, δοκιμής: 20,6 kWh/100 km, 30 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή, δοκιμής: 424 / 320 χλμ.
Βάρος: 2.200 kg
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.695×1.890×1.550 mm
Μεταξόνιο: 2.900 mm
Χώρος αποσκευών: 480-1.260 lt (+frunk: 20 lt)
Τιμή (με επιδότηση): από 75.990 ευρώ (από 65.990 ευρώ με τη επιδότηση και έκπτωση)


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Όρια συνταξιοδότησης – Τσακλόγλου: Καμία μεταβολή μέχρι το 2027

https://bit.ly/44E4n9L

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τον δείκτη μισθών, δεν θα επηρεάσει τις υφιστάμενες συντάξεις, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στη Naftemporiki TV.Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, «αυτές τις ημέρες, συγκροτείται η επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών, που προβλέπει η νομοθεσία. Με βάση τη μεταβολή αυτού του δείκτη, θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών). Οι υπολογισμοί θα επηρεάσουν τις συντάξεις από το 2025 και εντεύθεν».

Σε ερώτηση σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Η πίεση που έχουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα, λόγω δημογραφικού, είναι μεγάλη και αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των περισσοτέρων χωρών είναι κατά βάση διανεμητικά, δηλαδή οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων πληρώνουν για τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Τα συστήματα αυτά δουλεύουν καλά, όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Όταν ανατρέπεται αυτός ο κανόνας, αρχίζουν τα προβλήματα.

Γι’ αυτό και όλες ανεξαιρέτως οι χώρες έχουν λάβει μία σειρά μέτρων, τα οποία έχουν να κάνουν είτε με την ίδια τη συνταξιοδοτική δαπάνη είτε με τη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Στην Ελλάδα, μέτρα λάβαμε τα τελευταία χρόνια και από ό,τι δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες, παρότι το σύστημά μας εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, με τους υφιστάμενους κανόνες μακροχρονίως φαίνεται να πετυχαίνουμε τη σταθερότητα που επιθυμούμε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα όρια συνταξιοδότησης, αυτά εξετάζονται ανά τριετία. Έγινε πρόσφατα η εξέταση και οι διαφοροποιήσεις ήταν μηδαμινές. Αυτός είναι και ο λόγος που, μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια αυτά».

Για το ΤΕΚΑ, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με το πρόσφατο Ageing Report της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης της Ελλάδας αναμένεται να μειωθούν ελαφρά τις επόμενες δεκαετίες, όταν αρχίζουν να καταβάλλονται και οι συντάξεις του ΤΕΚΑ, τότε αυτά ανεβαίνουν σημαντικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μία σχετικά συντηρητική προσέγγιση και υπολογίζει ότι οι πραγματικές αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων των αντίστοιχων ταμείων θα είναι περίπου 2%. Τα ιστορικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για μεγάλες περιόδους φαίνεται να δείχνουν ότι το ποσοστό το οποίο πετυχαίνουν συνταξιοδοτικά συστήματα κεφαλαιοποιητικής μορφής είναι κοντύτερα στο 3%. Ενώ η διαφορά φαίνεται μικρή, σε βάθος 40 ετών, μπορεί να δώσει σημαντικά διαφορετικές σωρευτικές αποδόσεις».

Όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων στο ταμείο, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε αρχικά ότι ο νέος πυλώνας ασφάλισης είναι υποχρεωτικός για όσα άτομα εισέρχονται στην αγορά εργασίας από το 2021 και μετά και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, αφορά δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα των νέων ασφαλισμένων. Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε επίσης στην καμπάνια ενημέρωσης που «τρέχει» για το ΤΕΚΑ, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά προαιρετικής συμμετοχής.

Αναφορικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι, με το προηγούμενο καθεστώς, αν κάποιος ήθελε να απασχοληθεί έστω και μία ώρα, υπήρχε περικοπή της σύνταξής του κατά 30%. «Μάλιστα, πριν από το 2019 η αντίστοιχη περικοπή ήταν 60%. Με τον νόμο, που ψηφίστηκε την προηγούμενη χρονιά, οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν λαμβάνουν την πλήρη σύνταξή τους και υπάρχει ένας πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, που αντιστοιχεί στο 10% των απολαβών που θα έχουν από τη μισθωτή απασχόλησή τους και κάτι αντίστοιχο για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και πολύ πέρα και από τις προσδοκίες μας. Ενώ, προηγουμένως, υπήρχαν γύρω στις 36.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, σύμφωνα με το τελευταία στοιχεία, έχουν εγγραφεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ σχεδόν 80.000 συνταξιούχοι, νούμερο που συνεχώς ανεβαίνει. Με το μέτρο αυτό, αυξάνεται τόσο το τωρινό εισόδημα των συνταξιούχων, όσο και το μελλοντικό, καθότι αυτοί καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες θα οδηγήσουν σε προσαύξηση στη σύνταξή τους μελλοντικά, όταν θα σταματήσουν να εργάζονται» αποσαφήνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Σχετικά με την εξαήμερη εργασία, ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για ένα μέτρο γενικευμένο, αλλά αφορά είτε κλάδους συνεχούς ροής ή κλάδους όπου υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη. Η έκτακτη απασχόληση είναι 40% ακριβότερη για τον εργοδότη, γι’ αυτό και την εφαρμόζουν μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες, ενώ τόσο ο τουρισμός όσο και η εστίαση εξαιρούνται από αυτό το μέτρο».

Για τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε: «Παρότι τα ποσοστά ανεργίας έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, ταυτόχρονα παρατηρούνται και μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και κάποια κομμάτια της μεταποίησης. Όπου υπάρχει ανάγκη η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από το εγχώριο εργατικό δυναμικό, προσπαθούμε να την καλύψουμε με μετακλήσεις με διακρατικές συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς και για τη δική μας οικονομία, αλλά και για τους μετακλητούς εργαζόμενους».


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Πάτρα: Εξαφανίστηκαν πέντε αδέρφια από το νοσοκομείο στο Ρίο όπου είχαν μεταφερθεί ύστερα από εισαγγελική εντολή

https://bit.ly/3UvZgUC

Θρίλερ επικρατεί στην Πάτρα καθώς πέντε παιδιά εξαφανίστηκαν από το νοσοκομείο στο Ρίο στο οποίο είχαν μεταφερθεί ύστερα από εισαγγελική εντολή καθώς αφαιρέθηκε από τους γονείς τους η επιμέλεια.Τα πέντε ανήλικα παιδιά, είχαν μεταφερθεί με εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο στο Ρίο, όμως στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και τα πέντε, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις Αρχές στην Πάτρα.
Σύμφωνα με το Mega, τα παιδιά – ηλικίας 8, 9, 10, 11 και 16 ετών – διέμεναν σε ισόγεια κατοικία στην Πάτρα κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ παράλληλα ερευνάται το ενδεχόμενο να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
«Η εισαγγελική εντολή έχει εκδοθεί στις 30/4. Στα παιδιά γίνονται εξετάσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση από το οικογενειακό περιβάλλον. Η εισαγγελική εντολή είναι να μην τα δουν καθόλου τα παιδιά οι γονείς τους» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Τα παιδιά είχαν μεταφερθεί στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου για να φιλοξενηθούν προσωρινά και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δομή φιλοξενίας.

Ωστόσο, οι ανήλικοι ξέφυγαν από την προσοχή των εθελοντών και το «έσκασαν» από το νοσοκομείο, με τις Αρχές να κάνουν έρευνα για τον εντοπισμό τους.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Εισβολή ακροαριστερών ακτιβιστών στο Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο – Αντιδρούν για την επέκταση

https://bit.ly/4dsk1sW

Πρωτόγνωρες εικόνες για τη Γερμανία εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο μεγάλο εργοστάσιο (Gigafactory) της Tesla κοντά στο Βερολίνο όταν εκατοντάδες μαυροντυμένοι ακτβιστές, από τον ακροαριστερό χώρο, επιχείρησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις.Το πλήθος, που φορούσε κουκούλες και είχε σακίδια στην πλάτη, προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να σπάσει την περίφραξη.


Σε πολλά σημεία έγιναν συμπλοκές με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν στον χώρο. Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν ακτιβιστές και να τους σέρνουν δια της βίας

Η Bild αναφέρει ότι τραυματίστηκαν ένας διαδηλωτής και τρεις αστυνομικοί, ενώ έγιναν πολλές συλλήψεις.
Οι αρχές αναφέρουν ότι στη διαμαρτυρία μετείχαν περίπου 1.200 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει εδώ και ημέρες σε κοντινό δάσος.
Εκτιμούν ότι το ακροαριστερό Vulkan Group ήταν πίσω από τη διαμαρτυρία γιατί έχει κηρύξει «πόλεμο» στην Tesla και άλλες εταιρείες. Η ίδια ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη για τον εμπρησμό πυλώνα ηλεκτρικού κοντά στο εργοστάσιο τον Μάρτιο.

Η ομάδα κατηγορεί την Tesla ότι μολύνει το περιβάλλον γύρω από το εργοστάσιο και ότι «στρατιωτικοποιεί» τα αυτοκίνητα. Αντιδρούν στην επέκταση γιατί θα χρειαστεί η κοπή δέντρων.


Η Tesla στις αρχές της εβδομάδας είχε ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο θα έμενε κλειστό για τέσσερις ημέρες (Πέμπτη με Κυριακή) ενόψει των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Πρακτικά μόνο την Παρασκευή δεν θα λειτουργούσε το εργοστάσιο γιατί η Πέμπτη ήταν αργία στη Γερμανία και το Σαββατοκύριακο δεν λειτουργεί.

Στις 16 Μαΐου το τοπικό δημοτικό συμβούλιο του Γκρινχάιντε, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την επέκταση του εργοστασίου που λειτουργεί μόλις από τον Μάρτιο του 2022.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Θρίλερ με νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα, βρέθηκε σε χωματερή – Υπό έρευνα οι γονείς

https://bit.ly/44zhAkp

 Μια σοκαριστική υπόθεση με ένα νεκρό έμβρυο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βραυρώνα.
Αστυνομικές πηγές, μιλώντας ανέφεραν πως η γυναίκα πήγε χθες το βράδυ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με αιμορραγία και οι γιατροί της είπαν ότι ήταν έγκυος χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν αν είχε προηγηθεί αποβολή ή κανονικός τοκετός. Πάντως, βιντεοληπτικό υλικό φέρεται να έχει καταγράψει τον άνδρα να πετάει στα σκουπίδια το έμβρυο.

Στη συνέχεια κλήθηκαν οι Αρχές με αστυνομικούς να πηγαίνουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που μένει το ζευγάρι και να διεξάγουν έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο δωμάτιο υπήρχαν αίματα, τόσο στη λεκάνη της τουαλέτας, όσο στα σεντόνια αλλά και σε άλλα σημεία.

Ακόμα, δεν έχει διευκρινιστεί το τι ακριβώς έχει συμβεί με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως εκτιμάται ότι η εγκυμοσύνη της γυναίκας δεν είχε ξεπεράσει τον πέμπτο μήνα. Το έμβρυο εντοπίστηκε σε χωματερή και αναμένεται να εξεταστεί από ιατροδικαστή τη Δευτέρα (13/5).

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας για το νεκρό βρέφος στη χωματερή στη Βραυρώνα: Ήταν ό,τι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου

«Ήταν ό,τι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μαρκοπούλου, Γιάννης Αϊδνιώτης για το νεκρό βρέφος που βρέθηκε στη Βραυρώνα, σε χωματερή.

Περιγράφοντας τη φρικτή εικόνα που αντίκρισε, ο αντιδήμαρχος σημειώνει τα εξής μπροστά στις κάμερες: «Το κεφάλι του βρέφους ήταν συμπιεσμένο, το χεράκι του εξείχε κάτω».

«Έχω πάθει σοκ» συμπλήρωσε δε.

Επισήμανε, ακόμη, ότι το το πρωί μάζεψαν τα σκουπίδια από το σημείο όπου εντοπίστηκε το αποτρόπαιο εύρημα.
from: anatakti
via IFTTT