Monthly Archives: Ιουνίου 2024

Εικόνα

Με ένα έγγραφο από καϊμακάμη και χωρίς άδεια, ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα!

https://ift.tt/lDmWpQx

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία κλάπηκαν από τον Σκωτσέζο Λόρδο Έλγιν πριν από 200 και πλέον χρόνια και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, ήρθαν και πάλι πρόσφατα στην επικαιρότητα, όταν η Τουρκάλα αρχαιολόγος Ζεϊνέπ Μποζ, μιλώντας στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους (ICPRCP), είπε ότι δεν υπάρχει νομιμοποιητικό έγγραφο για την αγορά (ορθότερο: αρπαγή) από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, σε συνεντεύξεις της σε ελληνικά Μ.Μ.Ε. η κυρία Μποζ τόνισε ότι τόσο η δική της ομάδα, όσο και άλλες από Τούρκους αρχαιολόγους έψαξαν τα οθωμανικά αρχεία και δεν βρήκαν κανένα αντίγραφο από φιρμάνι που να δίνει άδεια στον Έλγιν να αποσπάσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Οι Βρετανοί όλα αυτά τα χρόνια ψελλίζουν κάτι για φιρμάνι μεταφρασμένο στα ιταλικά, του οποίου η γνησιότητα αμφισβητείται.

Άποψη του Παρθενώνα επί τουρκοκρατίας

Επειδή το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ενδελεχώς με αυτό. Ανατρέξαμε στο κλασικό έργο του Κυριάκου Σιμόπουλου «ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1800-1810», τόμος Γ1, εκδόσεις ΠΙΡΟΓΑ και στη συνέχεια στο πολύ σημαντικό έργο «ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ» του πολυγραφότατου Αντώνιου Μηλιαράκη (Α’ Έκδοση 1888, Β’ Έκδοση 1994), στα οποία ανακαλύψαμε πολύτιμα στοιχεία. Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο πολύ σημαντικό βιβλίο με τίτλο «Der Parthenon», του Γερμανού Adolf Michaelis. Είναι διαθέσιμο στα γερμανικά στο διαδίκτυο. Εκδόθηκε το 1870-1871 στη Λειψία. Γνωρίζουν αυτό το έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού; Αν όχι, ας το «κατεβάσουν» και ας το δώσουν για μετάφραση στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, ανάμεσά τους και το δήθεν φιρμάνι που δόθηκε στον Έλγιν. Για να βοηθήσουμε λίγο το Υπουργείο, το «φιρμάνι» βρίσκεται στη σελίδα 355 του βιβλίου του Michaelis. Όπως θα δούμε, καθώς ο Μηλιαράκης το παραθέτει μεταφρασμένο, δεν πρόκειται για κανένα φιρμάνι (που έπρεπε να έχει σφραγίδα και υπογραφή του σουλτάνου), αλλά άδεια ενός καϊμακάμη, ανώτερου διοικητικού υπαλλήλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην οποία, αν εξαιρέσουμε το αμφιλεγόμενο σημείο, δεν δίνεται καμία άδεια στον Έλγιν να αρπάξει κομμάτια του Παρθενώνα. Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Φιρμάνι δεν υπάρχει, καθώς θα έπρεπε να έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή του σουλτάνου. Ούτε ο Μεγάλος Βεζίρης (πρωθυπουργός) έδωσε στον Έλγιν κάποιο έγγραφο, καθώς τότε απουσίαζε στην Αίγυπτο. Ο καϊμακάμης που έδωσε την άδεια στον Έλγιν ήταν ένας ανώτερος διοικητικός υπάλληλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς θέση είχε στην ιεραρχία της. Το έγγραφο αυτό μεταφράστηκε και στα ιταλικά. Το συμπεριέλαβε στο έργο του «Der Parthenon» ο Adolf Michaelis, μεταφρασμένο στα αγγλικά. Το 1888, ο Μηλιαράκης, με τη βοήθεια ενός ειδήμονα της Αγγλικής γλώσσας φίλου του (δεν τον κατονομάζει), το παραθέτει στο βιβλίο του «ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ» και το αναδημοσιεύουμε σήμερα Σε κάθε περίπτωση, οι αναγνώστες του protothema.gr μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Εργασίες για την αφαίρεση τμημάτων του Παρθενώνα

Πώς δόθηκε στον Έλγιν η επίμαχη άδεια;

Ο Thomas Bruce, 7ος κόμης του Έλγιν, ήταν Βρετανός διπλωμάτης. Γεννήθηκε το 1766 στο Broomhall House της Σκωτίας, που ήταν οικογενειακή έδρα των Έλγιν. Έλαβε αξιόλογη μόρφωση και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αρχαιολογία και μάλιστα με την τέχνη των αρχαίων λαών. Υπήρξε πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αυστρία (1792), την Πρωσία (1795), ενώ το 1799 διορίστηκε πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη. Από τα μέσα του 18ου αιώνα είχαν ξεκινήσει να δημοσιεύονται στην Ευρώπη αρχαιολογικά συγγράμματα για τις αρχαιότητες της Αθήνας. Ώθηση στη μελέτη των αθηναϊκών αρχαιοτήτων έδωσαν οι απεικονίσεις τους από τους Στιούαρτ (1748) και Ρεβέτ (1754). Σχετικά με τον Παρθενώνα παρατηρήθηκε ότι μόνο το ανατολικό τμήμα του παρέμενε άθικτο, ενώ από τις άλλες πλευρές είχαν αφαιρεθεί διάφορα ανάγλυφα. Αρχαιολόγοι και φιλότεχνοι παρατήρησαν επίσης ότι οι απεικονίσεις του Παρθενώνα ήταν προβληματικές. Ο Σατομπριάν στο οδοιπορικό του, αφού παρατηρεί τα παραπάνω γράφει ότι «…οι Άγγλοι δεν είχαν φτάσει σε τέτοια ζωγραφική ικανότητα ώστε ν’ αναπαραστήσουν στο χαρτί τις τόσο καθαρές γραμμές των έργων του Φειδία». Δηλαδή, ό,τι έφτιαξε ο Φειδίας τον 5ο π.Χ. αιώνα, οι Άγγλοι δεν μπορούσαν ούτε να το ζωγραφίσουν τον 18ο αιώνα! Όταν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Έλγιν είπε στον αρχιτέκτονα Thomas Harrison (τον συνόδευε ή ήταν μόνιμος αρχιτέκτονας της Βρετανικής Πρεσβείας στην Πόλη), τη σπουδαιότητα που είχαν τα αρχαία μνημεία για την ανάπτυξη του αισθήματος της καλαισθησίας. Ίσως καθ’ οδόν για την Κωνσταντινούπολη, ο Έλγιν πέρασε από την Αθήνα, αυτό όμως δεν είναι βέβαιο.

Πίνακας του Lucieri που απεικονίζει τον Παρθενώνα στη διάρκεια των εργασιών του

Ο Έλγιν πάντως ζήτησε από την κυβέρνησή του να στείλει στην Ανατολή Άγγλους τεχνίτες για να απεικονίσουν τις αρχαιότητες. Όμως η κυβέρνηση του Γουίλιαμ Πιτ του Νεότερου, ο οποίος το 1783, σε ηλικία μόλις 24 ετών είχε γίνει πρωθυπουργός, αντιμετώπιζε πολύ σοβαρότερα προβλήματα… Έτσι, ο Έλγιν αποφάσισε να εκτελέσει τις επιθυμίες του με δικά του έξοδα. Προσέλαβε τον αρχαιολόγο William Richard Hamilton ως γραμματέα. Και σε αυτόν ανέθεσε την εύρεση κατάλληλων τεχνιτών. Ο Hamilton, που βρισκόταν τότε στη Σικελία, προσέλαβε: τον ζωγράφο Giovanni Batista Lusieri, τους αρχιτέκτονες Sebastian Ittar και Vincenzo Balestra, τον νεαρό Feodor Ivanovitch, Καλμούχο (οι Καλμούχοι είναι ένα μογγολικό φύλο που ζει στη ΒΔ ακτή της Κασπίας) ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στη Ρώμη και προσλήφθηκε για την ικανότητά του στην παράσταση και την απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος και τέλος, ο Hamilton προσέλαβε δυο κατασκευαστές εκμαγείων τους οποίους έστειλε στην Κωνσταντινούπολη, στον Έλγιν, ο οποίος στα τέλη Μαΐου 1800 με τη σειρά του τους έστειλε στην Αθήνα. Σημαντικότερος όλων των παραπάνω ήταν ο Lusieri, ο οποίος έπαιξε και τον πιο «βρόμικο» ρόλο στην αρπαγή των Γλυπτών. Καταγόταν από τη Νάπολι, υπήρξε μαθητής δύο σπουδαίων Γερμανών ζωγράφων, του Hackerts και του Tischbeius. Διακρινόταν ιδιαίτερα για τις υδρογραφίες του. Τα τοπία που φιλοτεχνούσε διακρίνονταν για τη λεπτότητα και τη μεγάλη τους ακρίβεια.

Οι εργασίες των παραπάνω, έγιναν υπό τη διεύθυνση του Lusieri τον Αύγουστο του 1800. Υπήρχαν όμως πολλές δυσκολίες, καθώς τα γεγονότα στην Αίγυπτο, όπου το 1798 ο Μέγας Ναπολέων ηττήθηκε από τον Νέλσον, έκαναν την Πύλη ιδιαίτερα επιφυλακτική. Οι τεχνίτες αντιμετώπιζαν δυσκολίες από τη φρουρά της Ακρόπολης, ενώ οι οθωμανικές αρχές ζητούσαν καθημερινά 5 λίρες (στερλίνες) για να τους επιτρέψουν την είσοδο στον Ιερό Βράχο.

Το, υποτιθέμενο, φιρμάνι που είχε ο Έλγιν
Έτσι πέρασαν 9 μήνες με έργα απεικόνισης και καταμετρήσεων. Όταν όμως οι Άγγλοι έδιωξαν τους Γάλλους από την Αίγυπτο, η Υψηλή Πύλη άλλαξε τη στάση της απέναντι στη Βρετανία, αντιμετωπίζοντάς την πιο ευνοϊκά. Ο Έλγιν επωφελούμενος από την τροπή των πραγμάτων (και με τη μεσολάβηση του Καπετάν Πασά και, πιθανότατα, της μητέρας του Σουλτάνου Σελίμ Γ’) «έλαβε την άδειαν να παραλάβει εκ του Παρθενώνος γύψινα εκμάγματα, να κάμει ανασκαφάς και ν’ αφαιρέσει αρχαιότητας», κατά τον Αντώνιο Μηλιαράκη.

Με την άδεια αυτή, που δεν υπάρχει πάντως κάπου, οι εργασίες από τον Μάιο του 1801 αναβαθμίστηκαν. Οι τεχνίτες υπό τη διεύθυνση του Lusieri έστησαν ικριώματα (σκαλωσιές), οι ζωγράφοι απεικόνιζαν τις αρχαιότητες, οι αρχιτέκτονες σχεδίαζαν και κατέγραφαν και οι εκμαγοποιοί έφτιαχναν εκμαγεία των ανάγλυφων και αγαλμάτων. Άρχισαν δε ανασκαφές και πάνω στην Ακρόπολη. Μάλιστα παρουσιάστηκε ανάγκη να γκρεμίσουν σπίτια που βρίσκονταν δυτικά του Παρθενώνα και τα οποία κάλυπταν λείψανα αγαλμάτων του αετώματος, τα οποία και βρήκαν. «Προς τούτο εζητήθη νέα άδεια εκ Κωνσταντινουπόλεως, ήτις και εδόθη στον Έλγιν», γράφει ο Μηλιαράκης, χωρίς περαιτέρω στοιχεία… Πάντως ο φρούραρχος(δισδάρης) της Ακρόπολης, οι γενίτσαροί του και οι Τούρκοι που κατοικούσαν στον Ιερό Βράχο γκρέμιζαν συχνά τις σκαλωσιές και εμπόδιζαν αυθαίρετα στους ανθρώπους του Έλγιν να ανέβουν στην Ακρόπολη αξιώνοντας περισσότερα δώρα.


Έτσι είχαν τα πράγματα όταν έφτασε στην Αθήνα, μετά από εντολή του Έλγιν ο Άγγλος ιερέας Philip Hunt. Ο Hunt ήταν ο ιερέας της βρετανικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ είχε διατελέσει και γραμματέας του Έλγιν παλαιότερα. Ο Hunt στάλθηκε από τον Έλγιν για να εποπτεύσει τις εργασίες στην Ακρόπολη.

Φαίνεται όμως ότι ο Hunt έκανε προφορικά παράπονα στον Έλγιν για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι του Σκωτσέζου στην Αθήνα. Έτσι «… επρομηθεύθη ούτος (ο Έλγιν) νέον φιρμάνιον (ο Μηλιαράκης κάνει λάθος, φιρμάνι έδινε ΜΟΝΟ ο σουλτάνος), αντί του πρότερον ουχί ακριβώς εκφραζομένου, προς αποφυγήν πασών των εν μέλλοντι παρεξηγήσεων και προφάσεων, όπερ (το οποίο) εδόθη αυτώ εις επίσημον ιταλικήν μετάφρασιν. Εν τούτω τω αξιομνημονεύτω εγγράφω ο καϊμακάμης, ως αντιπρόσωπος του Μεγάλου Βεζίρου (πρωθυπουργού)… παραγγέλλει, ουδαμώς πρέπει να κωλύονται, αλλά να δύνανται να εισέρχονται εις την Ακρόπολιν, να στήσωσιν ικριώματα, να λαμβάνωσι έκτυπα, να καταμετρώσι, ν’ ανασκάπτωσι και τα τοιαύτα· και αν θέλωσι τεμάχια τινα (στο ιταλικό qualche pezzi di pietre) μετ’ επιγραφών ή γλυφών ν’ αφαιρέσωσι, να μη εμποδίζονται»(τονίζουμε το επίμαχο σημείο της άδειας).

Το έγγραφο αυτό παρατίθεται από τον Adolf Michaelis στο έργο του «Der Parthenon» σε αγγλική μετάφραση. Από εκεί το πήρε ο Μηλιαράκης που το μετέφρασε στα ελληνικά με τη βοήθεια κάποιου φίλου του άριστου γνώστη της αγγλικής γλώσσας. Το έγγραφο αυτό, και όχι φιρμάνι επαναλαμβάνουμε, παραθέτουμε εδώ. Ίσως είναι η πρώτη φορά ή από τις λιγοστές πάντως, που δημοσιεύεται σε ελληνικό Μ.Μ.Ε.


Διαβάζοντας πολλές φορές προσεκτικά το παραπάνω κείμενο θεωρούμε ότι το μόνο «σημείο» όπου αναφέρεται με κάποια σαφήνεια ότι επιτρέπεται στον Έλγιν να αποσπάσει κάποια τμήματα από τα μνημεία είναι αυτό που παραθέσαμε και στα ιταλικά παραπάνω.

Πάντως, ο Έλγιν δεν είχε κανένα φιρμάνι στη διάθεσή του και μόνο η αμφίσημη φράση «qualche pezzi di pietre» μπορεί να εκληφθεί ως κάποιου είδους άδεια απόσπασης τεμαχίων του Παρθενώνα. Φυσικά, παντελώς αυθαίρετη ήταν και η αρπαγή μιας Καρυάτιδας από το Ερέχθειο. Μετά την έκδοση της νέας άδειας, ο Έλγιν ερμηνεύοντάς την όπως ήθελε, έδωσε εντολή στον Hunt να κατεβάσει την ωραιότερη και καλύτερα διατηρημένη μετόπη. Δωροδοκώντας συνεχώς τον βοεβόδα της Αθήνας συνέχισε τις αρπαγές. Ο Lusieri χρησιμοποιούσε 300-400 εργάτες και φυσικά υπήρξαν και πολλές καταστροφές κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους. Κάποια στιγμή, όταν ένα κομμάτι αρχαίου μνημείου έπεσε στο έδαφος και έσπασε ο δισδάρης, ο φρούραρχος δηλαδή, αγανάκτησε και είπε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες.


Επίλογος

Παραθέσαμε αυτούσιο το έγγραφο με χρήση του οποίου (και με αυθαίρετη ερμηνεία του…) ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα. Να θέσουμε μερικά ερωτήματα. Το Υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει το έγγραφο αυτό; Φιρμάνι, όπως είπε και η Τουρκάλα αρχαιολόγος, δεν υπάρχει. Πόσο νόμιμη είναι έστω και η απόσπαση κάποιων τμημάτων από τα μνημεία του Παρθενώνα, με την άδεια ενός Οθωμανού αξιωματούχου; Ας σταματήσουν οι Βρετανοί τα παραμύθια με το, ανύπαρκτο φιρμάνι. Γνωρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού το βιβλίο του Adolf Michaelis για τον Παρθενώνα, όπου υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και άγνωστα στοιχεία; Όπως αναφέραμε, υπάρχει διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Καλό είναι να το «κατεβάσουν» και να το μελετήσουν, αφού το μεταφράσουν. Να σημειώσουμε ακόμα, ότι αν ο Έλγιν ήταν ο ιθύνων νους, ο Ιταλός Lusieri, που έμεινε για χρόνια στην Αθήνα, είναι συνυπεύθυνος για την κλοπή των αρχαιοτήτων. Τέλος, όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο, πλήθος αρχαιοτήτων απέσπασαν από την Ελλάδα η σύζυγος του Έλγιν, αλλά και τα πεθερικά του!

Πηγές: Αντωνίου Μηλιαράκη «ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ», Α’ Έκδοση 1888, Β’ Έκδοση 1994, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, «ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1800-1810», ΕΒΔΟΜΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ισπανία: Η κυβέρνηση κλείνει το Ίδρυμα Φράνκο

https://ift.tt/YmSoup0

 Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες για να κλείσει ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος είχε κυβερνήσει την Ισπανία για 40 χρόνια. Σε δήλωσή του το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Ερνέστ Ουρτάσουν, δήλωσε ότι κίνησε δικαστικές διαδικασίες για τη διάλυση του Εθνικού Ιδρύματος Φρανσίσκο Φράνκο (FNFF), λόγω της μη συμμόρφωσής του με τη νομοθεσία που απαγορεύει κάθε προσπάθεια εξύμνησης του καθεστώτος Φράνκο, αναφέρει ο Guardian.

Ο νόμος για τη δημοκρατική μνήμη, ο οποίος θεσπίστηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, έχει ως στόχο να αποδώσει «δικαιοσύνη, αποζημίωση και αξιοπρέπεια» στα θύματα του εμφυλίου πολέμου και της επακόλουθης δικτατορίας.

Η νομοθεσία περιέχει διατάξεις για το κλείσιμο ιδρυμάτων που «ενεργούν αντίθετα προς το γενικό συμφέρον απολογούμενα για τον φρανκισμό, εξυμνώντας το πραξικόπημα, τη δικτατορία ή τους ηγέτες της, και τα οποία περιφρονούν και ταπεινώνουν τα θύματα του πραξικοπήματος, του (εμφυλίου) πολέμου και του φρανκισμού, ή τα οποία υποκινούν άμεσα ή έμμεσα το μίσος ή τη βία εναντίον τους».

Ο Ουρτάσουν δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τύχη του ιδρύματος αφού μελετήσουν τις εκθέσεις του υπουργού Εξωτερικών για τη δημοκρατική μνήμη και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.

Το FNFF ιδρύθηκε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Φράνκο, τον Νοέμβριο του 1975, και υπάρχει για να «διαδίδει και να προωθεί τη μελέτη της ζωής, της σκέψης, της κληρονομιάς και του έργου» του ανθρώπου που, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του, «κυβέρνησε το πεπρωμένο της Ισπανίας μεταξύ 1936 και 1977».

Ο Φρανσίσκο Φράνκο κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης το 1936.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Christina Aguilera – Something’s Got a Hold On Me (Burlesque) (Official Video)


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Elton John & Dua Lipa Cold Heart


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Pavarotti & Friends – Hey Jude (Live 2002)


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Tι κινητήρα έχει η Mercedes E-Class στην Τουρκία

https://ift.tt/rtL3IpP

Δεν θα πιστεύετε τι κινητήρα έχει η Mercedes E-Class στην Τουρκία 
Το… downsizing για τη λιμουζίνα της Mercedes ναι μεν εφαρμόζεται στην Τουρκία στην κυριολεξία, αλλά η τελική τιμή παραμένει στα ύψη. Η αγορά αυτοκινήτου σε ορισμένες χώρες, δεν αποτελεί απλώς πρόκληση, αλλά είναι σχεδόν αδύνατη λόγω των εξωφρενικών φόρων!
Η Τουρκία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επιβολής παράλογων και παράτυπων φόρων, αναγκάζοντας ορισμένες μάρκες να βάζουν μικρούς κινητήρες στα μεγαλύτερα μοντέλα τους, για να ενταχθούν σε χαμηλότερα φορολογικά κλιμάκια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mercedes-Benz πουλά την τελευταία E-Class στην Τουρκία με κινητήρα 1.496 κυβικών και βέβαια έχει τους λόγους της!
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ÖTV) στην Τουρκία λοιπόν για καινούργια αυτοκίνητα με κινητήρα μικρότερο των 1.600 κυβικών, ξεκινά από το 45% της αξίας του αυτοκινήτου, εφόσον η τιμή δεν υπερβαίνει τις 5.230 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τη βασική τιμή του αυτοκινήτου, φτάνοντας το 80% για οχήματα που κοστίζουν περισσότερα από 7.930 ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν για όλα, κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών πρέπει να καταβάλουν ένα επιπλέον 80% της τιμής που ζητά ο κατασκευαστής.

Κατά συνέπεια, μια E-Class με τον αδύναμο κινητήρα των 1,5 λίτρων και το ÖTV που περιλαμβάνεται κοστίζει περίπου 106.410 ευρώ. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 20% και τα μαθηματικά βγαίνουν λίγο πάνω από τις 126.950 ευρώ. Με τους φόρους ταξινόμησης περιλαμβάνονται, η Mercedes E180 καταλήγει να κοστίζει περίπου 127.880 ευρώ!

Παρόμοια τακτική ακολουθούν κι άλλοι premium κατασκευαστές, όπως η BMW, η οποία -ειδικά για την τουρκική αγορά- λανσάρει τη Σειρά 5 με κινητήρα 1,6 λίτρων, αλλά το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αν δεν είσαι κρατικός αξιωματούχος, διάσημος τραγουδιστής, ηθοποιός ή αθλητής, δεν αγοράζεις αυτοκίνητο στην Τουρκία…

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Peugeot E-3008 video

https://ift.tt/t8X9RrM

Peugeot με το νέας γενιάς ηλεκτρικό E-3008 κάνει ένα σημαντικό άλμα, όντας ένα μοντέλο με μεγάλες φιλοδοξίες, ήδη βραβευμένο ως «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024», εξοπλισμένο με

σύγχρονες τεχνολογίες και ένα αισθητικό πακέτο που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα βασικά του όπλα.

Το SUV μοντέλο του Γάλλου κατασκευαστή είναι εξίσου σημαντικό και για την Stellantis, καθώς αποτελεί το πρώτο μοντέλο του Ομίλου που βασίζεται στην αρχιτεκτονική STLA Medium, η οποία αναμένεται να τοποθετηθεί σε μοντέλα διαφόρων κατηγοριών, με μήκος από 4,3 έως 4,9 μέτρα.

Το πρώτο άξιο αναφοράς στοιχείο του νέου E-3008 είναι η εξωτερική σχεδίαση, που δείχνει ξεκάθαρα πιο επιθετική από τον προκάτοχό του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει το επιβλητικό εμπρός μέρος, οι μεγάλοι θόλοι των τροχών, τα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα με την φωτεινή υπογραφή σε σχήμα κυνόδοντα να πλαισιώνει τους προβολείς Pixel LED.

Advertisement

Κανείς δεν μπορεί να μη βγάλει το καπέλο στους υπεύθυνους σχεδίασης της Peugeot, που δημιούργησαν ένα τόσο ξεχωριστό αλλά και γεμάτο προσωπικότητα προϊόν, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί στο ακέραιο τη φρεσκάδα του, χάρη κυρίως στην έντονη κλίση της οροφής και την ιδιόμορφη- με στοιχεία από κουπέ και fastback μοντέλα- ουρά.

Μάλιστα, η κλίση της οροφής και της τρίτης κολόνας δημιουργούν τις σπορτίφ αναλογίες που χρειάζεται για να τραβάει τα βλέμματα, ενώ τα hi-tech φωτιστικά σώματα και η διακριτική αεροτομή δένουν αρμονικά στο σύνολο μιας ταυτότητας με ιδιαίτερο design και έμπνευση. Το Ε-3008 είναι ένα compact SUV, με το μήκος του να φθάνει στα 4,5 μ. και το μεταξόνιο στα 2.739 χλστ., κάτι που σε συνδυασμό με την απουσία κεντρικού τούνελ εξασφαλίζει αν όχι κορυφαίους, ικανοποιητικούς χώρους για τους πίσω επιβάτες.

Ικανοποιητική για τα δεδομένα του αυτοκινήτου είναι η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ, στα 520 λίτρα, καθώς η μπαταρία δεν κλέβει χώρο, όντας τοποθετημένη χαμηλά στο πάτωμα του αυτοκινήτου.

Το δεύτερο στοιχείο, που μάλλον είναι και το σημαντικότερο, αφορά το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, που περιλαμβάνει στην έκδοση λανσαρίσματος έναν ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη, ο οποίος εν αντιθέσει με το αντίστοιχο e-308, αποδίδει στην προκειμένη περίπτωση 213 PS και 345 Nm ροπής.

Παράλληλα διατίθεται με αρχιτεκτονική 400V και τροφοδοτείται μέσω μίας μπαταρίας ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 77 kWh (net: 73 kWh), που κατασκευάζεται από τη BYD, η οποία θα αντικατασταθεί το 2025 με αυτή που θα προέρχεται από την κοινοπραξία ACC που έχει δημιουργηθεί από τις Stellantis, Mercedes-Benz και Total Energies.

Η εργοστασιακή αυτονομία είναι της τάξης των 527 χλμ. με βάση το πρότυπο WLTP και μπορεί να φορτίσει σε ρεύμα DC έως και 160 kW, με την φόρτιση να διαρκεί περίπου 30 λεπτά από το 20% έως το 80% της χωρητικότητάς της σε αντίστοιχης ισχύος ταχυφορτιστή, ή 4,5 ώρες σε φορτιστή AC των 11 kW.

Μιλώντας για την αυτονομία, το νέο E-3008 υπερτερεί έναντι αντιπάλων όπως το Tesla Model Y RWD στην έκδοση με την μπαταρία των 60 kWh, που προσφέρει 455 χλμ. Βέβαια στο μέλλον αναμένονται ακόμα δύο εκδόσεις του E-3008, η Long Range με έναν ηλεκτροκινητήρα 233 PS Συνέχεια

Εικόνα

Το διαρκές μυστήριο για το πώς παγώνει το νερό

https://ift.tt/YipU1lV

 Η διαδικασία της κατάψυξης του νερού απελευθερώνει στην πραγματικότητα θερμότητα, γι’ αυτό και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπέρυθρη κάμερα για να δείτε τον πάγο να θερμαίνεται καθώς στερεοποιείται.
Μαθαίνουμε στο δημοτικό σχολείο ότι το νερό παγώνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, αλλά αυτό σπάνια ισχύει. Στα σύννεφα, οι επιστήμονες έχουν βρει υπερψυγμένα σταγονίδια νερού με θερμοκρασία έως και μείον 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ένα εργαστήριο το 2014, κατέψυξαν το νερό στους εντυπωσιακούς μείον 46 βαθμούς Κελσίου πριν παγώσει.

Η κατάψυξη συνήθως δεν συμβαίνει ακριβώς στους μηδέν βαθμούς για τον ίδιο λόγο που οι σωροί ξύλων στην αυλή δεν αναφλέγονται αυθόρμητα. Για να ξεκινήσει η φωτιά, χρειάζεται μια σπίθα. Και ο πάγος χρειάζεται έναν πυρήνα, έναν σπόρο πάγου γύρω από τον οποίο όλο και περισσότερα μόρια νερού οργανώνονται σε μια κρυσταλλική δομή.

Ο σχηματισμός αυτών των σπόρων ονομάζεται πυρηνοποίηση πάγου. Η πυρηνοποίηση είναι τόσο αργή για το καθαρό νερό στους μηδέν βαθμούς που θα μπορούσε κάλλιστα να μην συμβεί καθόλου. Όμως στη φύση, οι προσμίξεις παρέχουν επιφάνειες για την πυρηνοποίηση και αυτές οι προσμίξεις μπορούν να αλλάξουν δραστικά το πόσο γρήγορα και σε ποια θερμοκρασία σχηματίζεται πάγος.

Για μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά εξωτική είναι, η πυρηνοποίηση του πάγου παραμένει εκπληκτικά μυστηριώδης. Οι χημικοί δεν μπορούν να προβλέψουν αξιόπιστα την επίδραση μιας δεδομένης πρόσμειξης ή επιφάνειας, πόσο μάλλον να σχεδιάσουν μια τέτοια ώστε να εμποδίζουν ή να προωθούν τον σχηματισμό πάγου. Αλλά προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα. Κατασκευάζουν υπολογιστικά μοντέλα που μπορούν να προσομοιώσουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά του νερού και αναζητούν ενδείξεις στη φύση – οι πρωτεΐνες που παράγονται από βακτήρια και μύκητες είναι οι καλύτεροι κατασκευαστές πάγου που γνωρίζουν οι επιστήμονες.

Το ιδιαίτερο με τους μηδέν βαθμούς είναι ότι, σε αυτή τη θερμοκρασία ή και χαμηλότερα από αυτήν, το νερό έχει ενεργητικό νόημα να μετατραπεί από υγρό σε πάγο. Κάτω από αυτό το όριο, η κρυσταλλική δομή του πάγου έχει χαμηλότερη ενέργεια από τα μόρια του νερού που χτυπιούνται. Η διαδικασία της κατάψυξης του νερού απελευθερώνει στην πραγματικότητα θερμότητα, γι’ αυτό και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπέρυθρη κάμερα για να δείτε τον πάγο να θερμαίνεται καθώς στερεοποιείται.

Η πυρηνοποίηση του πάγου αρχίζει όταν, κατά τύχη, ένα τυχαίο κούνημα οργανώνει ένα μικρό τμήμα τριγωνικών μορίων Η2Ο σε μια εξαγωνική δομή πάγου. Αυτό το έμβρυο πάγου μπορεί να εξελιχθεί σε πυρήνα και να ξεκινήσει την κατάψυξη. Ή μπορεί απλά να διαλυθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένα ενεργειακό φράγμα που εμποδίζει τα έμβρυα να αναπτυχθούν. Είναι ενεργειακά δαπανηρό να σχηματιστεί μια διεπιφάνεια μεταξύ πάγου και νερού- τα μόρια που είναι διατεταγμένα σε μια δομή πάγου προσκρούουν στα μόρια του περιβάλλοντος υγρού, και οι προκύπτουσες ανισόρροπες δυνάμεις καθιστούν τη διεπιφάνεια ασταθή. Έως ότου ένας κόκκος πάγου φτάσει σε ένα ορισμένο μέγεθος, το κόστος της διεπιφάνειας υπερκαλύπτει το κέρδος της ενέργειας που απελευθερώνεται από τον πάγο που σχηματίζεται στο εσωτερικό του.

Αυτό το εμπόδιο στην πυρηνοποίηση είναι σαν να βρίσκεσαι στην κορυφή ενός θαλάσσιου γκρεμού μια ζεστή μέρα, δήλωσε ο Konrad Meister, βιοφυσικός χημικός στο Boise State University που μελετά βιολογικά αντιπαγωτικά και ουσίες που δημιουργούν πυρήνες πάγου.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μόνο χθες έγιναν 73 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία – Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button

https://ift.tt/gHh68rU


Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς όπως είπε στον ΣΚΑΪ μόνο το βράδυ της Τετάρτης «έγιναν 73 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βια σε 90 περιστατικά».Συνολικά το πρώτο 5μηνο του 2024 έχουν απασχολήσει την ΕΛΑΣ 5.300 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και 5.500 συλλήψεις.
«Κι αυτό όλο κάθε μέρα διογκώνεται καθώς οι γυναίκες απελευθερώθηκαν. Κάθε βράδυ εγκαθίσντανται 20 panic button» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους» γι’ αυτό και πρόσθεσε «πιστεύω ότι πρέπει πολύ γρήγορα να βρούμε εναλλακτικές μορφές ποινών, παροχή εργασίας σε κοινωνικές δομές κτλ. έτσι ώστε να εκτελείται πραγματικά μια ποινή και υπηρετείται».

«Όταν ένας αυτό που έκανε ατιμωρητί τώρα έχει ήδη περάσει την πόρτα του εισαγγελέα, αλλάζει τα πράγματα» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος έστειλε μήνυμα σε όλους τους κακοποιητές: «Το μέλλον τους δεν είναι καλό, ανοίγουν στόματα και η τιμωρία θα είναι αυστηρή».

Παράλληλα σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί το επίδομα πρώτης ανταπόκρισης σε αστυνομικούς ως επιβράβευση-συνδρομή σε αστυνομικούς που είναι οι πρώτοι που τρέχουν σε περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη έχουμε μείωση 20% στα περιστατικά βίας ανηλίκων. «Θα συνεχίσουμε την παρουσία στις πλατείες και όπου συγκεντρώνονται νέοι. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλος, είναι κοινωνικό ζήτημα. Έχω δώσει κατεύθυνση στους αστυνομικούς να συλλαμβάνονται οι γονείς γιατί είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους» συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Όπου συλλαμβάνεται καθ’ έξιν παραβατικός ανήλικος συλλάμβάνονται οι γονείς για παραμέληση και θα πέσουν και βαριές ποινές» πρόσθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Για τη βία στα γήπεδα είπε ότι «από τον Φεβρουάριο έχουμε μια νέα πραγματικότητα, οι νόμοι είναι αυστηροί και εφαρμόζονται. Όλες οι εγκληματικές ομάδες θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Το παλαιότερο κρασί που ανακαλύφθηκε ποτέ σε υγρή μορφή βρέθηκε σε τεφροδόχο με λείψανα

https://ift.tt/taxXVuO

 Ο τάφος περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός Ρωμαίου άνδρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κρασί μπορεί να αποτελούσε μέρος ενός ταφικού τελετουργικού.Σε ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό εύρημα, το αρχαιότερο κρασί που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στην αρχική του υγρή μορφή έχει ανακαλυφθεί από έναν ρωμαϊκό τάφο στη νότια Ισπανία. Αυτό το αρχαίο κρασί, που τώρα έχει μια κοκκινωπή-καφέ απόχρωση, προσφέρει μια βασανιστική ματιά στο παρελθόν, αφού διατηρήθηκε για σχεδόν 2.000 χρόνια. Το ιδιαίτερο χρώμα του κρασιού είναι το αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων που συνέβησαν από τότε που αρχικά χύθηκε ως λευκό κρασί σε μια νεκρική λάρνακα.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα διεξήγαγαν ενδελεχείς αναλύσεις και διαπίστωσαν ότι το καστανόξανθο υγρό μέσα στην τεφροδόχο είναι ένα τοπικό κρασί που μοιάζει με Sherry. Η ανακάλυψη αυτή έγινε στην πόλη Καρμόνα της Ανδαλουσίας, όπου αποκαλύφθηκε τυχαία πριν από πέντε χρόνια ένας σπάνιος, ανέγγιχτος ρωμαϊκός τάφος. Ο τάφος περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός Ρωμαίου άνδρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κρασί μπορεί να αποτελούσε μέρος ενός ταφικού τελετουργικού.

Το σημαντικό αυτό εύρημα αναφέρθηκε στο περιοδικό Journal of Archaeological Science, σηματοδοτώντας ένα νέο ορόσημο στην ιστορία της συντήρησης του κρασιού. Προηγουμένως, το παλαιότερο γνωστό κρασί σε υγρή κατάσταση ήταν η φιάλη κρασιού Speyer, που αποκαλύφθηκε από έναν ρωμαϊκό τάφο κοντά στη γερμανική πόλη Speyer το 1867 και χρονολογείται γύρω στο 325 μ.Χ.

Η ανακάλυψη της ισπανικής τεφροδόχου κύστης έγινε τυχαία το 2019, όταν μια οικογένεια στην Καρμόνα, που ασχολείτο με την ανακαίνιση του σπιτιού της, έπεσε πάνω στον βυθισμένο τάφο στην ιδιοκτησία της. Η τεφροδόχος, αξιοσημείωτα άθικτη, κρατούσε το αρχαίο κρασί μαζί με άλλα ταφικά αντικείμενα.

Το αρχαίο αυτό ποτό, αν και κάθε άλλο παρά πόσιμο, παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για τις ρωμαϊκές ταφικές πρακτικές και τα είδη κρασιού που καταναλώνονταν εκείνη την εποχή. Το εύρημα υπογραμμίζει τις εξελιγμένες τεχνικές οινοποίησης της εποχής και την πολιτιστική σημασία του κρασιού στη ρωμαϊκή κοινωνία.
from: anatakti
via IFTTT