Daily Archives: 29 Μαΐου, 2024

Εικόνα

Πομπέο: Πρόκληση της Τουρκίας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

https://ift.tt/nqFVX92

 Βασικός ομιλητής στη δεύτερη μέρα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο, ήταν ο Μάικ Πομπέο.Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ μίλησε, σύμφωνα με το orthodoxtimes.gr, για την επαφή που είχε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άσκησε κριτική στην Τουρκία και τον Ερντογάν για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Συγκεκριμένα, ο Πομπέο, αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο ίδιος και η οικογένειά του με την ορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ, ενώ θυμήθηκε την επίσκεψή του στο Φανάρι και τη συνάντησή του με τον Βαρθολομαίο, παρά τις «ήπιες αντιδράσεις της Τουρκίας, για να το θέσω διπλωματικά».

Αναφερόμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».

Στο σχόλιό του για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως «είναι ένα ιερό μέρος, ένα ιστορικό μέρος, ένα μοναδικό μνημείο της UNESCO. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό» και πρόσθεσε πως «η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρόκληση από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, ο λαός της Τουρκίας θα εκλέξει αρχές που θα σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση».
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ολλανδία: Ο πρώην επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών ο νέος πρωθυπουργός της χώρας

https://ift.tt/h7BzieM

Ο πρώην επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών, Ντικ Σουφ, πρόκειται να ηγηθεί μιας δεξιάς κυβέρνησης ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ανέφεραν την Τρίτη ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.Ο Σουφ έχει επιλεγεί για να ηγηθεί ενός συνασπισμού, στον οποίο κυριαρχεί το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, μια ακραία δεξιά δύναμη που κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Βίλντερς πλαισιώνεται από το κεντροδεξιό φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το κεντρώο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB), αναφέρει η Politico. Αναμένονται οι δηλώσεις από την συνέντευξη τύπου του Σουφ το απόγευμα της Τρίτης (4/6).

Τα κόμματα συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν περαιτέρω τη μετανάστευση, να ανατρέψουν έναν νόμο που θα κατανέμει ομοιόμορφα τους μετανάστες σε όλη τη χώρα και να προσπαθήσουν να πείσουν άλλα κράτη της ΕΕ να δώσουν στη Χάγη δικαίωμα εξαίρεσης από τους μεταναστευτικούς κανόνες του μπλοκ.

Ο Σουφ ο οποίος είναι επί του παρόντος ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, έχει εμπειρία δεκαετιών σε θέματα πολιτικής. Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD) της χώρας του και πριν από αυτό είχε διατελέσει επικεφαλής της εθνικής τρομοκρατίας. Καθοδήγησε, επίσης, την εθνική αρχή για την απόφαση και τις υπηρεσίες μετανάστευσης μεταξύ 1999 και 2003, γεγονός που πιθανώς τράβηξε το ενδιαφέρον του ακροδεξιού, αντι-ισλαμικού Βίλντερς, αναφέρει η Politico.

Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό περιοδικό De Groene Amsterdammer τον Μάρτιο, ο Σουφ δήλωσε ότι μπορεί να χειριστεί τον πιθανό αντίκτυπο μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PVV στο κράτος δικαίου στις Κάτω Χώρες. Εν τω μεταξύ, οι ολλανδικοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί NOS και RTL αναφέρθηκαν στην επικείμενη ανάδειξη του Σουφ, η οποία προετοιμαζόταν για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος υποψήφιος πρωθυπουργός, Ρόναλντ Πλάστερκ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ελπίδες του να ηγηθεί του συνασπισμού και παραιτήθηκε, αφού αυτή την περίοδο διεξάγεται έρευνα εναντίον του για μια δικαστική διαμάχη.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ισλαμική Τζιχάντ: Δημοσίευσε προπαγανδιστικό βίντεο με Iσραηλινό όμηρο – «Τις επόμενες ημέρες θα μάθετε τι μου συνέβη»

https://ift.tt/o2y3AgU

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έδωσε στη δημοσιότητα ένα προπαγανδιστικό βίντεο με τον Ισραηλινό πολίτη Alexander Sasha Popanov, ο οποίος κρατείται ομηρος στη Γάζα, σύμφωνα με την Jerusalim Post.Στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο ο Alexander Sasha Popanov απευθύνεται στον ισραηλινό λαό καθώς και σε «όλους τους διαδηλωτές». Ξεκινά το βίντεο λέγοντας «τις επόμενες μέρες θα ακούσετε την αλήθεια για ό,τι συνέβη σε μένα, καθώς και στους άλλους ομήρους στη Γάζα».
Το μήνυμά του τελειώνει με τη δήλωση «περιμένετε υπομονετικά». Στη συνέχεια, το βίντεο τρεμοπαίζει ανάμεσα σε πλάνα από την εκτόξευση ενός πυραύλου και εμφανίζονται δύο ανδρικές φιγούρες.

Το βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων δεν φέρει ημερομηνία και δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες που να υποδεικνύουν πότε θα μπορούσε να έχει γυριστεί. Τόσο η Ισλαμική Τζιχάντ όσο και η Χαμάς έχουν εκδώσει στο παρελθόν παρόμοια βίντεο με ομήρους, σε κάτι που το Ισραήλ χαρακτηρίζει θλιβερό ψυχολογικό πόλεμο.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Δίκη του Τραμπ: Δεν μπορείτε να τον καταδικάσετε μόνο με τα λόγια του Κοέν, λέει η υπεράσπιση

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

ΕΛΙΚΑΡ: Η «Oδός Kαρδιάς» πάει το Σάββατο 1 Ιουνίου στον Μαραθώνα

https://ift.tt/pqfzC3K


Μια νέα πρωτοβουλία πήρε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας με στόχο να ενημερώσει επιστημονικά και αξιόπιστα τους πολίτες για τα σπουδαία οφέλη της συστηματικής άσκησης, ως έναν από τους σημαντικούς παράγοντες πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να ευαισθητοποιήσει για την ένταξη της στην καθημερινή μας ζωή. Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 στις 18:30 δίνει με όλους τους πολίτες της περιοχής στο Μαραθώνα για περπάτημα στο πλαίσιο του προγράμματος «Οδός Καρδιάς» με τη συνεργασία του Δήμου Μαραθώνος.

Η «Οδός καρδιάς» είναι μία κοινωνική δράση – πρωτοβουλία του ΕΛΙΚΑΡ, που προτείνει την άσκηση του βαδίσματος, ως αφετηρία για μία θετική αλλαγή στη ζωή μας, γιατί είναι κατάλληλη για όλους και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή προετοιμασία. Με μήνυμα «περπατάμε μαζί, φροντίζουμε την καρδιά μας, αλλάζουμε τρόπο ζωής» επελέγη μία συμβολική διαδρομή στον Μαραθώνα, με αφετηρία το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου και σημείο τερματισμού το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, για να σημαδοτηθεί η σπουδαιότητα της φροντίδας της καρδιάς και της υγείας γενικότερα. Περπατώντας 30 ή και περισσότερα λεπτά την ημέρα, μειώνεται ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 35% και ο κίνδυνος για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 40%. Επιπλέον, το καθημερινό περπάτημα μειώνει την αρτηριακή πίεση έως και κατά 11 μονάδες, ενώ σύμφωνα με μελέτες μειώνει κατά 30% το συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Σεκιουριτάς σε σπείρα που καλλιεργούσε φυτεία με 1.061 χασισόδεντρα στην Εύβοια

https://ift.tt/3xMdUQO

Περισσότερα από 1.000.000 ευρώ θα απέφερε σε τρεις αλλοδαπούς και έναν Έλληνα η πώληση της συγκομιδής από την τεράστια οργανωμένη χασισοφυτεία με πάνω από 1.000 δενδρύλλια που καλλιεργούσαν σε δασική έκταση μιας περιοχής στην Εύβοια. Κεντρικό ρόλο είχε ένας σεκιουριτάς, που μετέφερε εφόδια με το όχημα της εταιρείας φύλαξης στην οποία εργαζόταν.

Στα σχέδιά τους έβαλαν άδοξο τέλος οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου που εντόπισαν μετά από πληροφορίες την φυτεία και, το πρωί της Τρίτης, οργάνωσαν επιχείρηση στην Εύβοια και σε περιοχές της Αττικής μαζί με συναδέλφους τους της Ασφάλειας Πύργου και Ήλιδας και της Ο.Π.Κ.Ε., κατά την διάρκεια της οποίας πέρασαν χειροπέδες στους καλλιεργητές, μεταξύ των οποίων είναι και οι δυο «αρχηγοί» της σπείρας.

Στους έξι ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι αστυνομικοί βρήκαν 1.061 δενδρύλλια κάνναβης που καλλιεργούσαν οι δράστες από τις αρχές Απριλίου και τα πότιζαν με νερό που μετέφεραν από μια κοντινή πηγή στην οποία είχαν συνδέσει λάστιχο. Από αυτά, 103 βρίσκονταν σε φυτώριο με πλαστικές κυψέλες με σκοπό να μεταφυτευτούν. Μέσα σε πυκνή βλάστηση, βρέθηκε ένα πρόχειρο παράπηγμα με δύο σκηνές που είχαν στήσει για την διαμονή τους στον χώρο της φυτείας και την φροντίδα των δενδρυλλίων, στις οποίες βρέθηκαν τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια.

Στον χώρο της φυτείας κατασχέθηκαν 1.500 σπόροι κάνναβης, ο αρδευτικός εξοπλισμός, λιπάσματα και εργαλεία για την καλλιέργεια, ενώ σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δραστών κατασχέθηκαν πλήθος κινητά, 940 ευρώ και ένα αυτοκίνητο. Οι τρεις αλλοδαποί και ο Έλληνας συνεργός τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση και καλλιέργεια ναρκωτικών με σκοπό την διακίνηση σε βαθμό κακουργήματος.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Θεσσαλονίκη: Με εγκαύματα στο 60% του σώματός της η 2χρονη – Από στατικό ηλεκτρισμό η ανάφλεξη

https://ift.tt/rAgtiaf

Εγκαύματα σε ποσοστό 60% υπέστη το κοριτσάκι 22 μηνών στη Θεσσαλονίκη μετά από ανάφλεξη που προκλήθηκε εξαιτίας του ανεφοδιασμού του αυτοκινήτου με βενζίνη.Ο 28χρονος πατέρας του παιδιού, μετά το μηχανάκι, ανεφοδίασε με το μπιτόνι βενζίνης και το αυτοκίνητό του. Αμέριμνο το παιδάκι πήγε να τρέξει στην αγκαλιά του και τότε, εξαιτίας της ποιότητας του υφάσματος του φορέματος του παιδιού, σύμφωνα με το thesstoday.gr, δημιουργήθηκε στατικός ηλεκτρισμός με το μπιτόνι, προκαλώντας ανάφλεξη.
Τα ρούχα του παιδιού τυλίχτηκαν στις φλόγες και ο πατέρας μαζί με τον παππού στην προσπάθειά τους να τις σβήσουν με τα χέρια, σκίζοντας ουσιαστικά τα ρούχα για να μην καεί, υπέστησαν εγκαύματα στα χέρια, με τον ηλικιωμένο άνδρα μάλιστα να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Σοβαρότερα τραύματα φέρει το παιδί, με ένα μεγάλο ποσοστό της επιφάνειας του κορμιού του (60%) να έχει υποστεί επίσης εγκαύματα.

Το παιδάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Παπαγεωργίου και από εκεί με αεροδιακομιδή στο «Αγλαΐα» όπου και νοσηλεύεται, ενώ για καλή του τύχη δεν προκλήθηκε βλάβη σε ζωτικά όργανα, με αρμόδιες πηγές να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ανάφλεξης- από στατικό ηλεκτρισμό- είναι από τις πιο σπάνιες που μπορεί να συμβούν.

Η οικογένεια ζει στο Καβαλάρι και και ετοιμάζονταν να πάνε στον γάμο του θείου του παιδιού.

Σε βάρος του πατέρα έχει σχηματιστεί δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, ενώ προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαγκαδά.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ο Πούτιν διόρισε γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου τον πρώην σωματοφύλακά του, που ίσως γίνει και διάδοχός του!

https://ift.tt/zfr7XCt

  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε τον Αλεξέι Ντιούμιν, έναν σύμβουλο και πρώην σωματοφύλακά του, γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου, ενός συμβουλευτικού σώματος προς τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.Μετά την επανεκλογή του για μια ακόμη εξαετή θητεία νωρίτερα μέσα στον χρόνο, ο Πούτιν διόρισε τον Ντιούμιν σύμβουλό του σε θέματα της αμυντικής βιομηχανίας.


Διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο Πούτιν διορίζοντάς τον στο Κρατικό Συμβούλιο, αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Σεργκέι Μακρόφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι πολλοί θεωρούν ότι ο Πούτιν βλέπει τον Ντιούμιν ως διάδοχό του.

Ο 71χρονος Πούτιν ξεκίνησε τώρα μια ακόμη εξαετή θητεία και αναμένεται να κυβερνάει για χρόνια και δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για το ποιόν θα προτιμούσε να τον διαδεχτεί κάποια μέρα.

Ωστόσο, το όνομα του Ντιούμιν, μεταξύ άλλων, είναι εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών στους κύκλους της πολιτικής ελίτ της Μόσχας.

Ο 51χρονος Ντιούμιν ήρθε στο Κρεμλίνο νωρίτερα μέσα στο μήνα αφού υπηρέτησε ως κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας της Τούλα.

Ο Ντιούμιν μπήκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουράς της Ρωσίας (FSO), η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια της ελίτ του Κρεμλίνου, το 1995 και ήταν υπεύθυνος της φρουράς του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης θητείας του. Έχει επίσης εργαστεί ως αναπληρωτής επικεφαλής της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών).

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ιρλανδία: Αναγνωρίζει επίσημα παλαιστινιακό κράτος – Ανοίγει πλήρη πρεσβεία στη Ραμάλα

https://ift.tt/HbS0y84

Στην επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους προχώρησε η Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που αψήφισε πλήρως την καταδίκη του Ισραήλ για τη συγκεκριμένη απόφαση. Η ιρλανδική κυβέρνηση ενέκρινε την αναγνώριση κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το πρωί.
«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε την σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Δουβλίνο και την Ραμάλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Δουβλίνο θα ορίσει πρεσβευτή στο Κράτος της Παλαιστίνης, μαζί με την εγκατάσταση πλήρους Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ραμάλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης»

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης.

«Στόχος αυτής της απόφασης της Ιρλανδίας είναι να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης. Προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνο τρόπος ώστε το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού.

«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή της οποίας είμαστε μάρτυρες στην Γάζα»

Σθεναρή απάντηση στις επιθέσεις της ισραηλινής διπλωματίας προαναγγέλλουν Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία

Πάντως, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα δώσουν «σθεναρή» απάντηση στις «επιθέσεις» της ισραηλινής διπλωματίας μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

«Θα δώσουμε μια απάντηση (…) συντονισμένη με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, οι οποίες στοχοποιούνται από το ίδιο είδος αποτρόπαιης παραπληροφόρησης και επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», μια απάντηση «σθεναρή και ήρεμη» στις «προκλήσεις» αυτές, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες σε δημοσιογράφους.

«Κανείς δεν μπορεί να μας εκφοβίσει (…) Δεν κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική αντιδρώντας σε tweets, έχουμε ξεκάθαρες ιδέες για τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε», πρόσθεσε. Η απάντηση, διευκρίνισε, θα δοθεί την κατάλληλη στιγμή.

Παράλληλα, ο Άλμπαρες κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να μιλάμε αναρτήσεις στο Χ παρά για τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, που έδωσε εντολή στο Τελ Αβίβ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα.

Επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ισπανία

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας υιοθέτησε επισήμως σήμερα το διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης.

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, ανέφερε ότι η αναγνώριση είναι απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ενώ αποτελεί και ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης.

Η απόφαση δεν ελήφθη «εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ, ενός φίλου λαού (…), με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση», σημείωσε επίσης και υπογράμμισε ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντανακλά «την απόλυτη απόρριψη εκ μέρους μας της Χαμάς, η οποία τάσσεται κατά της λύσης των δύο κρατών».

Οι ισραηλινές αρχές αντέδρασαν κατηγορώντας τον Σάντσεθ ότι γίνεται «συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού», σε μήνυμα που ανήρτησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, κάνοντας αναφορά στην αναγνώριση από την Ισπανία του κράτους της Παλαιστίνης, αλλά και στις επίμαχες δηλώσεις της τρίτης στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης, της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωση της Παλαιστίνης «από το ποτάμι ως τη θάλασσα».

Την Κυριακή, η Νορβηγία επέδωσε προφορική διακοίνωση στον Παλαιστίνιο νέο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα, με την οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα η απόφαση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κολομβία: Το κοινοβούλιο της χώρας απαγόρευσε τις ταυρομαχίες

https://ift.tt/fHme72P


Η Κολομβία, η χώρα της Αμερικής με την πιο μακρά παράδοση στις ταυρομαχίες και η οποία κυβερνάται από το 2022 από την αριστερά, ψήφισε χθες, Τρίτη, την απαγόρευση των «κορίδας» από το 2027 και εντάχθηκε έτσι στον κατάλογο των νοτιοαμερικανικών χωρών που τις απαγορεύουν.

«Τα καταφέραμε. Σήμερα, έπειτα από πάνω από επτά χρόνια μάχης για να απαγορευθούν οι ταυρομαχίες, μπορούμε να ανακοινώσουμε στις χιλιάδες των πολιτών που αγαπούν τη ζωή ότι η Κολομβία απαλλάσσεται απ’ αυτό το μεταμφιεσμένο σε κουλτούρα βασανιστήριο ζώων», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Λοσάντα, βουλευτής που υποστήριξε το σχετικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο ήταν μια πρωτοβουλία οικολόγων βουλευτών και δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά σε τρία χρόνια. Υιοθετήθηκε στο κοινοβούλιο με 93 ψήφους υπέρ, έναντι δύο κατά.

Στη διάρκεια αυτής της «μεταβατικής» περιόδου, το κράτος θα πρέπει να εγγυηθεί εναλλακτική απασχόληση στα πρόσωπα που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τις ταυρομαχίες και να προσαρμόσει τις αρένες της χώρας για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ θα υπάρξει ακόμη δυνατότητα υιοθεσίας των ταύρων.

«Είναι ένας ιστορικός σταθμός», δήλωσε ακόμα ο οικολόγος βουλευτής Λοσάντα. Η Κολομβία «βγαίνει από το θλιβερό κατάλογο» των χωρών «όπου η ταυριομαχία, το βασανιστήριο των ζώων, θεωρείται στοιχείο πολιτισμού».

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο απηύθυνε μέσω του X «συγχαρητήρια σε αυτούς που κατάφεραν τελικά ο θάνατος να μην είναι ένα θέαμα».

Το 2018, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε επιτρέψει τις ταυρομαχίες στις πόλεις και τα χωριά που είχαν αυτή την παράδοση και είχε αφήσει στους δημάρχους τη φροντίδα να επιβάλουν ενδεχόμενους περιορισμούς. Έτσι στην Μπογκοτά και τη Μεντεγίν (βορειοδυτική Κολομβία) οι ταυρομαχίες δεν επιτρέπονται από το 2020.

Αντίθετα στην Κάλι (νοτιοδυτικά), τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στη Μανισάλες (κεντροδυτικά) οι ταυρομαχίες βρίσκονται στο κέντρο των παραδοσιακών γιορτών. Επίσης η εκτροφή βοοειδών κατέχει πολύ σημαντική θέση στην Κολομβία, χώρα με πληθυσμό 52 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Κολομβία εντάσσεται έτσι στον κατάλογο των νοτιοαμερικανικών χωρών που απαγορεύουν τις ταυρομαχίες, όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Γουατεμάλα. Επιτρέπονται στο Περού, τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό και το Μεξικό.

from: anatakti
via IFTTT