Daily Archives: 24 Μαΐου, 2024

Εικόνα

Il Volo feat. Riccardo Cocciante – Il Mondo – Tributo a Ennio Morricone

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Mercedes-AMG PureSpeed … Mythos (video)

https://ift.tt/F49Wf2H


Τα Mythos θα είναι συλλεκτικά και ιδιαίτερα και το πρώτο θα παρουσιαστεί επίσημα του χρόνου.
Λίγο πριν ξεκινήσει η αγωνιστική δράση του Γκραν Πρι του Μονακό η Mercedes παρουσίασε και μάλιστα στη θάλασσα σε πλωτή εξέδρα παρουσία και των Lewis Hamilton και George Russell, το πρωτότυπο Concept Mercedes-AMG PureSpeed.

Που προλογίζει το πρώτο μοντέλο της συλλεκτικής νέας γκάμας των… Ελληνικών Mythos που θα παρουσιαστεί επίσημα του χρόνου και θα κατασκευαστεί σε μόλις 250 μονάδες. Οι οποίες θα πουληθούν σε συλλέκτες και φανατικούς, εννοείται και ευκατάστατους οπαδούς της μάρκας.

Η εμφάνιση του Concept Mercedes-AMG PureSpeed είναι εμπνευσμένη από θρυλικά αγωνιστικά της μάρκας. Αγωνιστικά πως η 300 SLR με την οποία το 1955 οι Stirling Moss και Denis Jenkinson κέρδισαν το Mille Miglia στην Ιταλία με μέση ταχύτητα 157 χλμ./ώρα σε δημόσιους δρόμους, αλλά και το Mercedes 2-litre που είχε νικήσει στο Targa Florio του 1928 έχοντας το νούμερο 10, που το βλέπουμε στα φτερά του πρωτότυπου.

Ταυτόχρονα υπάρχουν στοιχεία και από το Mercedes-AMG One, ενώ πέρα από το πολύ χαμηλό εμπρός μέρος που παραπέμπει σε μύτη καρχαρία (Shark Nose) και τη διχρωμία του αμαξώματος χαρακτηριστική είναι η απουσία εμπρός κολώνας και βέβαια παρμπρίζ.

Για λόγους ασφαλείας των αυστηρά δύο επιβατών υπάρχει το γνωστό από την F1 σύστημα HALO, καθώς και δύο ειδικά σχεδιασμένα -και από πλευράς αεροδυναμικής- κράνη.

Στο εσωτερικό υπάρχει και ένα ειδικά σχεδιασμένο ρολόι της IWC Schaffhausen στο ταμπλό, ενώ δεν λείπουν και τα σήματα της AMG.

Η βάση του Concept Mercedes-AMG PureSpeed αλλά και του μοντέλου παραγωγής που θα ακολουθήσει είναι η AMG SL 63 4MATIC+ με τον V8 των 4.000 κυβικών που αποδίδει 422 ίππους.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε το μεγαλύτερο σκάφος για ψάρεμα: Είναι μεγαλύτερο από μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (vid)

https://ift.tt/Fvd98Zc

Διαθέτοντας τον τίτλο του μεγαλύτερου αθλητικού αλιευτικού σκάφους στον κόσμο, το Special One διαθέτει έξι καταστρώματα από το ολλανδικό στούντιο Vripack, προσφέροντας ένα μείγμα πολυτέλειας και πρακτικότητας.Πόσο μακριά θα φτάνατε για να κυνηγήσετε ένα πάθος; Για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Turki bin Muqrin Al Saud, η απάντηση είναι 52 μέτρα – το μήκος του νεοαποκτηθέντος γιοτ του για ψάρεμα, που ονομάστηκε εύστοχα «Special One». Αυτό το δημιούργημα της Royal Huisman, που υποβάλλεται τώρα σε θαλάσσιες δοκιμές, είναι έτοιμο να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του τον επόμενο μήνα.

Το εξωτερικό του σκάφους παρουσιάζει μια μακριά πλώρη και ένα χαμηλό πιλοτήριο αλιείας στην πρύμνη, που αποτελεί την επιτομή του τέλειου σκάφους για ψάρεμα. Αν και οι λεπτομέρειες του εσωτερικού παραμένουν καλυμμένες με μυστικότητα, όπως συνηθίζεται για τις βασιλικές ιδιοκτησίες, το γιοτ των 499 τόνων αναμένεται να φιλοξενεί ένα σαλόνι και ένα ευρύχωρο μαγειρείο. Τα καταλύματα περιλαμβάνουν χώρο για 12 επισκέπτες και ένα πλήρωμα 8 ατόμων, εξασφαλίζοντας τόσο άνεση όσο και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια των αποστολών.

Πιστό στην ταυτότητά του, το Special One είναι εξοπλισμένο με εξειδικευμένο κυνηγετικό εξοπλισμό για τη σύλληψη μεγαλύτερων ψαριών. Ένα εξέχον χαρακτηριστικό είναι ο πύργος, ο οποίος λειτουργεί και ως πλατφόρμα θέασης για την πρυμναία περιοχή αλιείας, παρέχοντας ένα βέλτιστο σημείο θέασης για τους λάτρεις του ψαρέματος.
Ο Jan Timmerman, διευθύνων σύμβουλος της Royal Huisman, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ναυπηγείου για το έργο: «Είναι γνωστό ότι στην ομάδα της Royal Huisman δεν αρέσει τίποτα περισσότερο από την ευκαιρία να επιλύει νέες μηχανολογικές προκλήσεις – ειδικά αν αυτές έρχονται με τη μορφή μιας μοναδικής ιδέας». Γνωστό και ως Royal Huisman motor yacht Project 406, το Special One αποτιμάται στο εντυπωσιακό ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Το τρένο – τέρας που ήθελε να κατασκευάσει ο Χίτλερ και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (vid)

https://ift.tt/B1bYl3c

 Το BRBban δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών απωλειών των Ναζί.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αδόλφος Χίτλερ οραματίστηκε δύο μεγαλεπήβολα σχέδια που ενσάρκωναν τη μεγαλομανία και την επιθυμία του για κυριαρχία. Το πρώτο, γνωστό ως BRBban ή τρένο-τέρας του Χίτλερ, ήταν ένα τεράστιο πολυτελές όχημα εξοπλισμένο με κρυφές αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις και πολυάριθμα όπλα. Παρά τη σπανιότητα του χάλυβα κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Χίτλερ επέμεινε στην ολοκλήρωση του έργου, οραματιζόμενος ένα ανώτερο κατάστρωμα πρώτης θέσης, έναν κινηματογράφο και χώρους ύπνου. Ωστόσο, το BRBban δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών απωλειών των Ναζί.

Το δεύτερο έργο, το Bri bban, ήταν μια φιλόδοξη σιδηροδρομική πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στη σύνδεση της Ευρώπης και στην επέκταση πέραν αυτής. Αν και χωρούσε μόνο 200 περίπου επιβάτες, τα σχέδια περιλάμβαναν διατάξεις για πάνω από 500 σκλάβους εργασίας στην τρίτη θέση, χωρίς καθίσματα ή εγκαταστάσεις. Ο Χίτλερ σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το σιδηροδρομικό δίκτυο για να αναπτύξει οικονομικά τις ανατολικές περιοχές, να αντικαταστήσει τη θαλάσσια ναυτιλία με τρένα και να διευκολύνει τις μαζικές προσπάθειες αποικισμού.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο ευρείας τροχιάς του Bri bban σχεδιάστηκε να καλύψει την Ευρώπη, να φτάσει σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Μόσχα και να επεκταθεί μέχρι την κατεχόμενη από τη Βρετανία Ινδία. Παρά το ανέφικτο και υπερβολικό του έργου, ο Χίτλερ παρέμεινε προσηλωμένος σε αυτό μέχρι το τέλος του πολέμου. Το έργο αυτό, με την τεράστια κλίμακα και τις σκληρές συνθήκες για τους καταναγκαστικούς εργάτες, αναδεικνύει την έκταση των κατακτητικών σχεδίων του Χίτλερ και το βάθος της απληστίας και της τρέλας του.

Τα έργα BRBban και Bri bban χρησιμεύουν ως σκληρά σύμβολα των μεγαλομανιακών φιλοδοξιών του Χίτλερ. Καταδεικνύουν όχι μόνο το μεγαλεπήβολο όραμά του για το Τρίτο Ράιχ, αλλά και την αδίστακτη εκμετάλλευση και την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή που χαρακτήριζε το καθεστώς του. Ως ημιτελή απομεινάρια των ναζιστικών σχεδίων, προσφέρουν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση των καταστροφικών δυνατοτήτων της ανεξέλεγκτης εξουσίας και φιλοδοξίας.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Γιατί ξύνεται η γάτα σας ή χάνει το τρίχωμά της – Κοινές δερματικές παθήσεις

https://ift.tt/G8TPzQU


Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το δέρμα και το τρίχωμα της γάτας σας. Αν η γάτα σας ξύνεται συνέχεια και δαγκώνει ή γλείφει το τρίχωμά της, υπάρχει περίπτωση να υποφέρει από κάποιο δερματικό πρόβλημα. Επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας αν η γάτα σας αντιμετωπίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

● Έντονο ξύσιμο
● Απώλεια τριχώματος
● Ερυθρότητα
● Ξηροδερμία
● Άτονο τρίχωμα
● Ακμή
● Δυσάρεστη μυρωδιά
● Κρούστες
● Υπερβολικός καθαρισμός με τη γλώσσα

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα δερματικά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει μια γάτα:

1. Ψώρα

Η ψώρα είναι μια φλεγμονώδης δερματική νόσος που προκαλείται από διάφορα είδη ακάρεων, πολλά εκ των οποίων είναι ορατά μόνο με μικροσκόπιο. Τα ακάρεα ζουν και φωλιάζουν μέσα στο δέρμα και στο τρίχωμα της γάτας, προκαλώντας κνησμό, πρήξιμο, και απώλεια τριχώματος γύρω από το πρόσωπο, τα βλέφαρα, τον λαιμό και την πλάτη. Το έντονο ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει κρούστες και να προκαλέσει ερυθρότητα, καθώς η γάτα συνεχώς στοχεύει στις ερεθισμένες περιοχές με τα νύχια της.
Τα ακάρεα αντιμετωπίζονται εύκολα με τη χρήση τοπικών θεραπειών και μερικών γενικότερων αντιπαρασιτικών θεραπειών. Αν βρεθούν ακάρεα στη γάτα σας, καθαρίστε το κρεβάτι και το κολλάρο της, και προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή της με άλλα ζώα μέχρι να τα ξεφορτωθεί τελείως.

2. Ωτικά ακάρεα

Τα ωτικά ακάρεα είναι συχνά στις γάτες, ειδικά στα μικρά γατάκια που μπορεί να τα έχουν κολλήσει από τη μαμά τους. Μπορούν, όμως, να εντοπιστούν σε γάτες όλων των ηλικιών. Οι γάτες ξύνουν τα αυτιά τους και κουνάνε το κεφάλι τους για να ανακουφιστούν. Τα ωτικά ακάρεα προκαλούν πολύ έντονο κνησμό, με αποτέλεσμα η γάτα σας να περνά μακρές περιόδους τρίβοντας και ξύνοντας τα αυτιά της. Ακόμα, προκαλούν φλεγμονή στα αυτιά η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση.

3. Ψύλλοι και τσιμπούρια

Είναι απαραίτητο να χορηγείτε συστηματικά στη γάτα σας προληπτική αντιπαρασιτική θεραπεία, έτσι ώστε να απωθεί τα έντομα αυτά, τα οποία ψάχνουν ευκαιρία να γραπωθούν στο δέρμα και στο τρίχωμά της.

Κάποια ζώα συντροφιάς είναι αλλεργικά στα σάλια που απελευθερώνουν οι ψύλλοι όταν δαγκώνουν, και εμφανίζουν πολύ έντονο κνησμό που μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, πληγές, και απώλεια τριχώματος. Αυτό συχνά οδηγεί σε κεγχροειδείς δερματίτιδες, κατά τις οποίες η γάτα εμφανίζει πολλές μικρές κρούστες, συνήθως στην πλάτη.

Αν δείτε έναν ή δύο ψύλλους, είναι πιθανό πως στο περιβάλλον της γάτας σας υπάρχουν εκατοντάδες, επομένως πρέπει άμεσα να καθαρίσετε τον χώρο με την ηλεκτρική σκούπα και να πλύνετε το κρεβάτι της και τα σκεπάσματα που χρησιμοποιεί για να ξεφορτωθείτε τα παράσιτα.

4. Περιβαλλοντικές αλλεργίες

Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να εμφανίσουν αλλεργίες σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης όταν έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τροφικές αλλεργίες, αντιδράσεις σε χημικά οικιακής χρήσης, καθώς και αντιδράσεις στη σκόνη, στο γρασίδι, ή στη γύρη.

Όταν μια γάτα είναι αλλεργική σε οτιδήποτε στο περιβάλλον της, τείνει να γλείφεται και να ξύνεται υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κενά στο τρίχωμά της. Παρατηρήστε προσεχτικά το ζώο συντροφιάς σας για να δείτε αν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που εμφανίζει αυτή τη δυσφορία, ώστε να εντοπίσετε ποιο είναι το αντικείμενο, η τροφή, ή η ουσία που μπορεί να του προκαλεί την αντίδραση.

5. Αλωπεκία λόγω άγχους

Όταν η γάτα σας είναι αγχωμένη, ενδέχεται να αρχίσει να γλείφεται υπερβολικά, να κοιμάται πολύ, και να έχει πεσμένη διάθεση. Αλλαγές στο περιβάλλον της μπορεί να της προκαλέσουν άγχος, και κατ’ επέκταση αραίωση στο τρίχωμα στην πλάτη και στην κοιλιά λόγω υπερβολικού γλειψίματος. Σε αυτή την περίπτωση, συζητήστε με τον/την κτηνίατρό σας τις πιθανές πηγές άγχους, καθώς και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

6. Ακμή

Αν παρατηρήσετε σπυράκια ή μαύρα στίγματα στο πηγούνι και κάτω από τα χείλια της γάτας σας, ενδέχεται να έχει ακμή. Υπάρχει περίπτωση το πηγούνι της να πρηστεί και να κοκκινίσει, οδηγώντας τη γάτα σας να ξύνει την περιοχή για να ανακουφιστεί. Η αιτία της ακμής στις γάτες δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχει περίπτωση να προκαλείται από περιβαλλοντικές αλλεργίες.

7. Τροφικές αλλεργίες

Ο κνησμός στην πλάτη, στο κεφάλι, και στον λαιμό, μπορεί να υποδεικνύουν κάποια τροφική αλλεργία. Ο/η κτηνίατρός σας θα οδηγηθεί στη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας αποκλείοντας συγκεκριμένα συστατικά από τη διατροφή της και προτείνοντάς σας κάποια ειδική κλινική δίαιτα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου και να μην προβείτε σε αλλαγές στη διατροφή της γάτας σας χωρίς καθοδήγηση.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας ξύνεται και χάνει το τρίχωμά του

Η απώλεια του τριχώματος (αλωπεκία) και ο κνησμός είναι συμπτώματα δερματικού ερεθισμού στους σκύλους.

8. Αποστήματα

Γρατζουνιές και μικροπληγές που προκύπτουν από γατοκαβγάδες μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στη γάτα σας, καθώς η περιοχή ερεθίζεται από το ξύσιμο. Αν παρατηρήσετε πρήξιμο ή αποστήματα γεμάτα πύον, πρόκειται για σημάδια μόλυνσης, η οποία μπορεί να θεραπευτεί μέσω καθαρισμού και χορήγησης της θεραπείας που θα σας συνταγογραφήσει ο/η κτηνίατρός σας.

9. Δερματοφυτίαση

Η δερματοφυτίαση είναι εξαιρετικά μεταδοτική σε ανθρώπους και άλλα ζώα, επομένως πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα. Η δερματοφυτίαση μοιάζει με έναν ορθωμένο κόκκινο κύκλο στο δέρμα της γάτας σας που μπορεί να δημιουργήσει κρούστα, ή να προκαλέσει απώλεια τριχώματος στην περιοχή. Αν υπάρχει υπόνοια μυκητίασης, συνιστάται να καθαρίσετε το σπίτι σας με ηλεκτρική σκούπα, και να πλύνετε το κρεβάτι της γάτας και όλα τα σκεπάσματα.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Βρετανία: Η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει στη Ρουάντα αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσει μετά τις εκλογές, λέει ο Σούνακ

https://ift.tt/ynElAIS

 Η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα αναμένεται να αναχωρήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC Radio μια ημέρα αφότου ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο Σούνακ τόνισε ότι η πτήση θα αναχωρήσει κανονικά και ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία.
Ο σχετικός νόμος που υιοθετήθηκε στις 23 Απριλίου έχει ως στόχο την απέλαση χιλιάδων μεταναστών σε αυτήν τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, όπου θα εξεταστούν τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στη Βρετανία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε χθες ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου, βάζοντας τέλος σε μήνες αναβολών για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής αυτών των εκλογών, τις οποίες η αντιπολίτευση των Εργατικών εκτιμάται ευρέως ότι θα κερδίσει.

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν αύριο Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Σκιάθος: Έριξε καυστικό υγρό σε 10 αυτοκίνητα για εκδίκηση

https://ift.tt/LubTS7N

 Οι προσωπικές και οικονομικές διαφορές που είχε με τον ιδιοκτήτη επιχείρησης ενοικιαζόμενων οχημάτων στη Σκιάθο, «όπλισε» το χέρι ενός 55χρονου, που προκάλεσε φθορές σε 10 αυτοκίνητα, στα οποία έριξε καυστικό υγρό και προκάλεσε φθορές με αιχμηρό αντικείμενο. Σύμφωνα με το gegonota.news, ο 55χρονος που ομολόγησε την πράξη του κατηγορήθηκε ότι μεταξύ 8 – 26 Σεπτεμβρίου του 2020, λόγω προσωπικών και οικονομικών διαφορών που είχε με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ενοικιαζομένων οχημάτων, προκάλεσε φθορές σε 10 αυτοκίνητα, ρίχνοντας καυστικό υγρό στο αμάξωμα και χρησιμοποιώντας αιχμηρό αντικείμενο, με το οποίο προκάλεσε επιπλέον φθορές.

Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες και βιντεοληπτικό υλικό, ταυτοποίησαν τον δράστη, ο οποίος χθες καταδικάστηκε για φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε 4 χρόνια φυλάκισης με την έφεση να εχει αναστέλλουσα δύναμη.

Δράστης και θύμα ηταν παιδικοί φίλοι και ο δεύτερος φέρεται να χάρισε κοντέϊνερ ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου, το οποίο φιλοξενούσε στο κτήμα του. Ο δράστης όταν ρώτησε γιατί χάρισε ο φίλος του ένα περιουσιακό του στοιχείο χωρίς να τον ρωτήσει του απάντησε πως «αν το θες πίσω θα μου δώσεις 200 ευρω για να το φέρω». Ο κατηγορούμενος που δήλωσε μετανιωμένος καθώς θα πληρώσει και 38.000 ευρώ για τις ζημιές, ανέφερε ότι «θόλωσε» και θέλησε να εκδικηθεί.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Έλληνες πεζοναύτες «πολέμησαν» με αντίγραφο πανοπλίας 3.500 ετών – Δείτε τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

https://ift.tt/Oo208VG

 Αντίγραφο ολόσωμης χάλκινης πανοπλίας 3.500 ετών, μελετήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την οποίαν φόρεσαν εκπαιδευμένοι Έλληνες πεζοναύτες ακολουθώντας ένα απαιτητικό πρωτόκολλο προσομοίωσης μάχης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εν λόγω πανοπλία θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, και δεν ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, όπως είχε αρχικά διατυπωθεί.

«Το καλύτερα διατηρημένο και σχεδόν πλήρες δείγμα ολόσωμης πανοπλίας της μυκηναϊκής εποχής που αποτελείται από πλάκες σφυρήλατου χαλκού και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας από Σουηδούς και Έλληνες αρχαιολόγους τον Μάιο του 1960. Όμως, από την ημέρα της ανακάλυψής της το ερώτημα που απασχόλησε τους ειδικούς ήταν: χρησιμοποιείτο μόνο για τελετουργικούς σκοπούς ή προορίζονταν και ως ένα αποτελεσματικό πολεμικό όργανο; Η μέχρι τώρα η έλλειψη μίας τεκμηριωμένης απάντησης περιόρισε την πλήρη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν στις πολεμικές συγκρούσεις της εποχής, οι οποίες και καθόρισαν τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς του προϊστορικού κόσμου» τονίζει στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστήμιου Birmingham της Αγγλίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας Dr Ken Wardle.

Ο ομότιμος καθηγητής και εμπνευστής της συγκεκριμένης μελέτης Δρ Γιάννης Κουτεντάκης συνέχισε τονίζοντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «προκειμένου να απαντηθεί το ως άνω ερώτημα χρειάστηκε η καινοτόμος συνεργασία δύο φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους επιστημών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής φυσιολογίας, ώστε να αξιολογηθούν επακριβώς τα φορτία που προκαλεί η πανοπλία στα σώματα και τις βιολογικές λειτουργίες των εθελοντών. Τα αποτελέσματα ανατρέπουν την μέχρι τώρα αντίληψη, που ήθελε την εν λόγω πανοπλία να ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, κυρίως λόγω της υποτιθέμενης δυσκίνητης κατασκευής, φωτίζοντας έτσι μία σημαντική πτυχή της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν τις δυνατότητες που έχουν οι συνεργασίες διαφορετικών επιστημών. Εύχομαι η νέα ειδικότητα που δημιουργήθηκε, αυτή της “αρχαιοφυσιολογίας” να αποτελέσει το όχημα για νέες μελέτες στο μέλλον».

Ο καθηγητής Δρ Αντρέας Φλουρής, ο οποίος ηγήθηκε της όλης προσπάθειας εξηγεί: «Η πανοπλία-αντίγραφο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη μας είχε τις ίδιες διαστάσεις και παρόμοιο βάρος με την πρωτότυπη. Οι εθελοντές μας ακολούθησαν αυστηρά ένα “Ομηρικό διαιτολόγιο” 4.500 περίπου θερμίδων, το οποίο βασίστηκε σε σχετικές περιγραφές της Ιλιάδας. Κατά τη διάρκεια ενός πρωτοκόλλου μάχης 11 ωρών, που και αυτό σχεδιάστηκε ακολουθώντας σχετικές περιγραφές της Ιλιάδας, μετρήσαμε την ενεργειακή δαπάνη καθώς και τις επιβαρύνσεις που δέχονταν τα σώματα των εθελοντών σε θερμοκρασίες 30-36 βαθμών Κελσίου, που ήταν τυπικές για την καλοκαιρινή περίοδο στον ελλαδικό χώρο κατά το τέλος της Εποχής του Χαλκού. Μετρήσαμε δηλαδή καρδιακούς σφυγμούς, ενεργειακή κατανάλωση, θερμοκρασία πυρήνα σώματος, απώλεια υγρών, μυϊκή λειτουργία, καθώς και αιματολογικούς δείκτες».

Ο Σταύρος Πετμεζάς και ο Παναγιώτης Ασίμογλου, μέλη της επιστημονικής ομάδας, επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε δυσλειτουργία της πανοπλίας αναφορικά με τις κινήσεις των εθελοντών, ή υπερβολικές επιβαρύνσεις στο σώμα τους. Έτσι, 60 και πλέον χρόνια μετά την ανακάλυψή της στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας, θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πανοπλία όχι μόνο επέτρεπε όλες τις απαραίτητες κινήσεις του Μυκηναίου μαχητή, αλλά και τον προστάτευε από τα εχθρικά χτυπήματα».

«Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι Μυκηναίοι στην κατασκευή μίας αποτελεσματικής στη μάχη πανοπλίας εξηγεί, έστω εν μέρη, την έντονη παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο. Μόνο μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη όπως αυτή των Μυκηναίων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εναντιωθεί στους Χετταίους (οι οποίοι κατά το δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. κυριαρχούσαν από την Μ. Ασία μέχρι τη Μεσοποταμία) και να κερδίσει τον σεβασμό τους, όπως φαίνεται από τα αρχεία των τελευταίων. Τέλος, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποδυναμώνουν τη θεωρία που θέλει τις αναφορές σε χάλκινες πανοπλίες που υπάρχουν στην Ιλιάδα να είναι μεταγενέστερες προσθήκες, και ενισχύει την άποψη ότι η σχετική τεχνολογία υπήρχε ήδη πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο», καταλήγει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Dr Ken Wardle.

*Οι συγγραφείς ευχαριστούν τον Στρατηγό ε.α. και Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αντιστράτηγο ε.α. και Επίτιμο Δ/τη Γ’ Σώματος Στρατού κ. Δημήτριο Μπίκο, τον Αντιστράτηγο ε.α. και Επίτιμο Διοικητή 98 ΑΔΤΕ κ. Δημήτριο Τσιπίδη, καθώς και όλους τους εθελοντές του 505ου Τάγματος Πεζοναυτών, για την αμέριστη υποστήριξή τους στην ολοκλήρωση της μελέτης. Η μελέτη αφιερώνεται στο μέλος της ερευνητικής ομάδας Diana Wardle που δεν πρόλαβε να τη δει στη δημοσιευμένη της μορφή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Συνελήφθη για ξυλοδαρμό της πρώην του και προέκυψε αρχαιοκάπηλος

https://ift.tt/OuqNC6L

Οι καταγγελίες μιας γυναίκας σε βάρος του 57χρονου εν διαστάσει συζύγου της για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, οδήγησαν στην σύλληψή του από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Πάτρα, αλλά και στην αποκάλυψη ότι ετοιμαζόταν να βγάλει στο «σφυρί» πολύτιμες αρχαιότητες! Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον 57χρονο και όταν τον εντόπισαν έκαναν έρευνα στο αυτοκίνητό του, όπου διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχε κρυμμένα ένα μικρό ευρύστομο αμφορέα της Ρωμαικής περιόδου, τέσσερα θραύσματα αγγείων της Μυκηναϊκής περιόδου, ένα δαχτυλίδι με μακρόστενη επιμήκυνση Βυζαντινών χρόνων, δυο οξειδωμένα μπρούτζινα νομίσματα, μια μεταλλική σφαίρα και έναν ελβετικό σουγιά.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 1.050 ευρώ, ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι και δυο κινητά τηλέφωνα, ενώ άλλα 495 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο βρέθηκαν σε σωματικό έλεγχο που του έγινε και κατασχέθηκαν, όπως και το αυτοκίνητό του. Τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για να εκτιμηθούν η αξίας και η προέλευσή τους.

Ο 57χρονος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι τα βρήκε στα… σκουπίδια και ότι σκόπευε να τα παραδώσει, αλλά δεν έγινε πιστευτός και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ενδοοικογενειακή βία, παράνομη οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων, με την οποία παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατείται ώσπου να κληθεί από τον ανακριτή για να απολογηθεί.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Βρετανία: Έπαιξαν τραγούδια Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου σε εκκλησία – «Αποτροπιασμός» από την Αρχιεπισκοπή Μεγάλης Βρετανίας

https://ift.tt/dePVsr6

Την έντονη αντίδραση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας προκάλεσε η μουσική εκδήλωση με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας στο Μπράιτον.Σε ανακοίνωσή της η αρχιεκισκοπή κάνει λόγο για «βαθύτατη θλίψη και έντονο αποτροπιασμό» σχετικά με το «λυπηρό συμβάν».
Κατά την ανακοίνωση «ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε προσωπικώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικήτας, ούτε οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι είχαν ενημέρωση επί του θέματος».

«Ευχόμεθα ο Ύψιστος να διαφυλάττει την Εκκλησία από παρεμφερή δυσάρεστα γεγονότα εις το μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και τον έντονο αποτροπιασμό της αναφορικά με το λυπηρό συμβάν μουσικού χαρακτήρα, το οποίο διενεργήθηκε εντός του σεπτού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Brighton στην Νότια Αγγλία, προϊστάμενος του οποίου τυγχάνει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γερμανός Κουρκούνης.

Ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε προσωπικώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικήτας, ούτε οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι είχαν ενημέρωση επί του θέματος. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή προέβη στα ενδεδειγμένα μέτρα που προβλέπονται σε ανάλογες περιστάσεις ανυπακοής έναντι της Εκκλησιαστικής Αρχής, ασέβειας και βεβηλώσεως των ιερών χώρων. Ευχόμεθα ο Ύψιστος να διαφυλάττει την Εκκλησία από παρεμφερή δυσάρεστα γεγονότα εις το μέλλον.

Η αφίσα της εκδήλωση

from: anatakti
via IFTTT