Daily Archives: 23 Μαΐου, 2024

Εικόνα

BERLIN – Take My Breath Away (Live)


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Λιμάνι Πειραιά: Ο Έλληνας «Pablo» του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνης – Πουλούσε και όπλα στη Λατινική Αμερική

https://ift.tt/F4owKAY

 
Ένας Έλληνας, ο οποίος είναι γνωστός στις αμερικανικές αρχές ως «Pablo» βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τα 210 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «Pablo», υπήκοος ΗΠΑ, ήταν τα «μάτια» του εν λόγω καρτέλ στη Λατινική Αμερική όπου και είχε αναπτύξει… πλούσια δράση αφού είχε συλληφθεί να κάνει εμπόριο όπλων. Ο 64χρονος είχε συλληφθεί στον Παναμά τον Αύγουστο του 2012 για προσπάθεια υποστήριξης «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης».
Ο 64χρονος Έλληνας, γνωστός στις Αμερικανικές αρχές ως «Πάμπλο»
Το 2014 ο «Πάμπλο» είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ και είχε δηλώσει ένοχος ενώπιον της περιφερειακής δικαστού των ΗΠΑ Δεκέμβριο του 2013 για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Τα δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν τότε ότι ο «Πάμπλο» συναντούσε έναν μυστικό πράκτορα της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως συνεργάτης της FARC. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων προσφέρθηκε να παράσχει στην κολομβιανή οργάνωση τουφέκια εφόδου, εκτοξευτές ρουκετών και πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και πυρομαχικά, με αντάλλαγμα κοκαΐνη και μετρητά.

Είχε μάλιστα κανονίσει την παράδοση τριών εκτοξευτών ρουκετοβόλων χειροβομβίδων και πραγματικών πυρομαχικών στον πράκτορα της DEA τον Ιούλιο του 2012. Είχε επίσης καταβάλει στον πράκτορα 8.500 ευρώ (11.180 δολάρια) για να κάνει μια αποστολή κοκαΐνης στην Ισπανία για λογαριασμό του και προσφέρθηκε να πουλήσει 200 χειροβομβίδες στον πράκτορα για περισσότερη ποσότητα ναρκωτικών.

Τέσσερις συλλήψεις για τα 210 κιλά κοκαΐνης στον Πειραιά – Ο Αλβανός εγκέφαλος και τα πακέτα που έγραφαν Sparta
Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται πως στην αποδόμηση οργάνωσης που διακινούσε με κοντέινερ τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης προχώρησαν τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με τη DEA, το Γ’ Τελωνείο Πειραιά και το ΣΔΟΕ.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στον Πειραιά περισσότερα από 210 κιλά κοκαΐνης τα οποία είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λατινική Αμερική και είχαν ως τελικό προορισμό την Αλβανία με το αναμενόμενο κέρδος από τη πώληση τους να ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, εγκέφαλος της οργάνωσης είναι ένας 48χρονος Αλβανός ο οποίος φρόντιζε για την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, της χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τον Παναμά σε χώρες της Ευρώπης, της απόκρυψης αυτών σε εμπορευματοκιβώτια (container) με κατεύθυνση τη χώρα μας και την περαιτέρω διακίνησή τους.


Άμεσος συνεργάτης του 48χρονου ήταν ένας 36χρονος από την Αλβανία ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση και στρατολόγηση συνεργατών στη χώρα μας για την εισαγωγή και παραλαβή των ναρκωτικών και την περαιτέρω διακίνησή τους.

Μέλη της ομάδας ήταν και δύο Έλληνες με τον έναν εξ’ αυτών να έχει αναλάβει την επικοινωνία με τα έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που έχουν έδρα στο εξωτερικό εκπροσωπώντας τους για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση της αγοράς των προς διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, και τον δεύτερο να μεριμνά για την επιχειρησιακή κάλυψη και την προστασία του «αρχηγού» λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα αντιπροστασίας για την αποφυγή της συλλήψεώς του.

Παράλληλα, μέλη της οργάνωσης αποτελούν και άγνωστα, μη ταυτοποιημένα μέλη της οργάνωσης με έδρα το εξωτερικό, επιφορτισμένα με την προμήθεια, αγορά, τοποθέτηση και απόκρυψη εντός των εμπορευματοκιβωτίων έμφορτων με νόμιμο φορτίο (container), προερχομένων από τον Παναμά με προορισμό την Ελλάδα σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης προς περαιτέρω διακίνηση και άγνωστα, μη ταυτοποιημένα μέλη της οργάνωσης με έδρα την Ελλάδα υπεύθυνα για την περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δε, η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν φαίνεται να είναι ελληνικών συμφερόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φερόμενος ως «αρχηγός» το 2017 κατηγορήθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε., χωρίς να συλληφθεί, ως επιφορτισμένος με το ρόλο της χρηματοδότησης και υπεύθυνος της εγκατάστασης και προετοιμασίας λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, με προμήθεια πρόδρομων και χημικών ουσιών, καθώς και του μηχανολογικού – τεχνικού εξοπλισμού που απαιτείτο για την παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σε οίκημα – μονοκατοικία στη Ν. Πέραμο, είχε εγκατασταθεί πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης του συνθετικού σκευάσματος «Captagon», όπου και κατασχέθηκαν 634.246 δισκία.

Για την εν λόγω υπόθεση εκκρεμεί σε βάρος του ανεκτέλεστη δικαστική Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Τα ναρκωτικά ήταν σε πακέτα που έγραφαν απέξω Sparta

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης. Η μεταφορά τους γινόταν διά θαλάσσης και αποκρύπτονταν σε εμπορευματοκιβώτια (container) για την περαιτέρω εισαγωγή και διακίνησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα κέρδη μεγάλου ύψους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνα έρευνα όπου, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης, ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων και άλλων ανακριτικών μεθόδων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η διακρίβωση της δράσης των μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, προέκυψε η επιχειρησιακή δομή και επαγγελματική υποδομή την οποία διέθεταν, η οποία εξασφάλιζε την αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση και συγκεκριμένα τη μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από την οποία αποκόμισαν υπέρογκα παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τα -5.000.000- €.

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός από τα μέλη της οργάνωσης, ως εξής:

48χρονος, είχε αναλάβει τη διεύθυνση και κατεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, τη χρηματοδότησης της αγοράς και της μεταφοράς, της οργάνωσης της αποστολής των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, καθώς και την απόκρυψη των ναρκωτικών σε εμπορευματοκιβώτια με κατεύθυνση τη χώρα και την περαιτέρω διακίνησή τους,
36χρονος, είχε αναλάβει την ανεύρεση και στρατολόγηση έτερων μελών,
64χρονος, επικοινωνούσε με έτερα μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για το συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων και
54χρονος, ήταν επιφορτισμένος με την επιχειρησιακή κάλυψη και προστασία του 48χρονου, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή του.
Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 22/05/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 48χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση -180- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με περιεχόμενο κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -210- κιλών και -300- γραμμαρίων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– κοκαΐνη συνολικού βάρους -510- γραμμαρίων,
– ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1,5- γραμμαρίων,
– τα χρηματικά ποσά των -131.675- € και -30- λιρών Αγγλίας,
– πιστόλι με γεμιστήρα με δεκαπέντε (15) φυσίγγια,
– 37 φυσίγγια των 9 mm και -3- φυσίγγια των 7.65 mm,
– ζυγαριά,
– 2 μοτοσικλέτες,
– 17 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
– κάρτα μνήμης (συσκευή usb),
-3 ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker),
σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και
πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 48χρονου αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε απόφαση κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή καθώς το 2017 είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος εγκατάστασης και λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων, όπου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 634.000 δισκία CAPTAGON.

Επίσης, ο 64χρονος είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης στις Η.Π.Α. για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς όπλων από την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα, καθώς και η ταυτοποίηση έτερων μελών της.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

McLaren: Σένα στο Μονακό (+video)

https://ift.tt/Gfr9VvO

 McLaren θα τιμήσει τον οδηγό ο οποίος συνέδεσε όσο κανένας το όνομά του μαζί της στο πριγκιπάτο με ένα πανέμορφο, επετειακό livery. Τα μονοθέσια των Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι θα αφήσουν για το GP του Μονακό τον συνήθη πορτοκαλί χρωματισμό τους για να πάρουν τα χρώματα που έφερε στο κράνος του, ο μεγάλος Άιρτον Σένα.

Η βρετανική ομάδα σε σύμπραξη με τον χορηγό της OKX, δημιούργησε αυτό το ιδιαίτερο livery το οποίο είναι εμπνευσμένο από το εμβληματικό κράνος του Άιρτον. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Σένα στην Ίμολα. Ήδη στον προηγούμενο αγώνα αποδόθηκαν πολλές τιμές τόσο σε εκείνον όσο και στον Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του μία ημέρα πριν από τον Σένα.

Η McLaren αποφάσισε κι εκείνη να τιμήσει με τον τρόπο της τον οδηγό ο οποίος της έφερε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα οδηγών, το 1988, το 1990 και το 1991. Και η επιλογή του GP στο Μονακό δεν ήταν τυχαία. Ο Σένα είναι ο πολυνίκης του συγκεκριμένου αγώνα. Επιπλέον πήρε πέντε (συνεχόμενες) από τις έξι νίκες του στο Μονακό με την McLaren από το 1989 έως και το 1993.

«Η ομάδα είναι υπερήφανη που αναγνωρίζει και τιμά την σπάνια ζωή και αγωνιστική κληρονομιά του Άιρτον Σένα μέσω αυτού του χρωματισμού» δήλωσε ο CEO της ομάδας, Ζακ Μπράουν. «Ο Σένα αναγνωρίζεται ως ο πιο εμβληματικός οδηγός στην ιστορία της F1 και είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός της McLaren» συμπλήρωσε ο Αμερικανός.
Το livery θα φέρει το όνομα του Σένα στην εμπρός και την πίσω πτέρυγα. Επιπλέον εντός του κόκπιτ θα είναι αναγραμμένες διάσημες φράσεις του Άιρτον. Η ομάδα σχεδίαζε τον χρωματισμό αυτόν εδώ και 12 μήνες και είχε, φυσικά, τις ευλογίες και της οικογένειας Σένα για αυτόν.

Η McLaren έχει ετοιμάσει και μία ειδική έκδοση του supercar της, McLaren Senna για το Μονακό. Ονομάζεται Senna Sempre και θα φέρει παρόμοιο χρωματισμό με το μονοθέσιο της F1. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται και δύο dot-matrix πορτραίτα του Βραζιλιάνου.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες σε παιδιά σε παραλία – Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα

https://ift.tt/VQ9REMC

 Περιστατικά με επιθέσεις θαλάσσιων ανεμώνων σε παιδιά έχουν καταγραφεί στην παραλία Καραθώνας του Ναυπλίου. Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι κολλημένες στα βράχια και δεν μετακινούνται, ενώ αν κάποιος τις πλησιάσει μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το Mega, υπήρξαν δύο περιπτώσεις στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, σ’ ένα από τα παιδιά προκλήθηκε σοβαρό έκζεμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.
Τι είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες

Στo Μega μίλησε η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, εξηγώντας ότι οι θαλάσσιες ανεμώνες «είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν είναι αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις.

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε η κ. Βουτσινά.

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχουμε, η κ. Βουτσινά ανέφερε τα εξής: «Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη

Από την πλευρά της, η ειδική Δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα, εξήγησε: «Ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, την φαγούρα.

Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από την θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβη, και στην συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Χαλκίδα: Οι συνομιλίες που έκαψαν το κύκλωμα των εφοριακών – «Ο άλλος έχει πάει σε ξενοδοχείο με €500 την ημέρα»

https://ift.tt/JKS9rDu

 Αποκαλυπτικές για τη δράση του κυκλώματος εφοριακών που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας είναι οι συνομιλίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης που αλίευσαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της μεγάλης έρευνας που διεξήγαγαν για τη δυσώδη υπόθεση. Στις συνομιλίες οι εφοριακοί μιλούν με συνεργαζόμενους δικηγόρους, διεκπεραιωτές ή συναδέλφους τους και αναφέρονται σε εταιρείες επιχειρηματιών.

Σε μία από αυτές, η προϊσταμένη της εφορίας συζητά με έναν λογιστή για έναν επιχειρηματία και αναφέρονται σε 30 χιλιάρικα.

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει να πάρουμε τηλέφωνο τον χ. δεν ήρθε. Οπότε
Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
Λογιστής: Πόσα έχει;
Διευθύντρια: 75.000.
Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.
Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.
Λογιστής: Και εξακόσια που θα πάρει;
Διευθύντρια: Ναι, έχει.
Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.
Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.
Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.
Διευθύντρια: Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. 30 θα του πάρουμε.
Λογιστής: Τι να πω. Σου είπα να τηλεφωνήσεις και να. Δεν μπορώ να πάρω τη δουλειά χωρίς να έχω δει τον άνθρωπο. .
Διευθύντρια: Αλλά θα τέτοιο. Μίλησες μαζί του;
Λογιστής: Όχι, δεν έχω τηλέφωνο. Μου είπε η …. Θα μου φέρει το τηλέφωνο. Θα μιλήσω Αύριο.
Διευθύντρια: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε

«Έχει πάει σε ξενοδοχείο με 500 ευρώ την ημέρα»

Σε άλλη συνομιλία, η διευθύντρια μιλά με μία συνάδελφο της και αναφέρεται στον υποδιευθυντή της εφορίας που έχει πάει διακοπές στο Σικάγο και διαμένει σε ακριβό ξενοδοχείο.

Διευθύντρια: Τι ευχάριστο; Δε μου λες ο Τσ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;
Εφοριακός: Σικάγο πήγε;
Διευθύντρια: Ναι.
Εφοριακός: Εσύ να τα δεις και εγώ
Διευθύντρια: Έχει πάει σε ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα.
Εφοριακός: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δωστου και βάστα το χίλιαλο.

Εφοριακός μιλά με λογιστή και του ζητά χρήματα

Σε άλλη συνομιλία μία από τις εφοριακούς συζητά με έναν λογιστή ζητώντας του χρήματα.

Εφοριακός: Αύριο το πρωί σε περιμένω. Φέρνεις τα πέντε και τα υπόλοιπα της και πέντε να δώσουμε στους κυρίους κυρίους που υπέγραψαν. Εγώ τώρα στα διώχνω.
Λογιστής: Διώξτα τώρα για να πληρωθώ αύριο να φέρω λεφτά. Είμαι ταπί.

Σε άλλη συνομιλία η διευθύντρια συνομιλεί με μία διεκπεραιώτρια για τα χρήματα που θα πρέπει να εισπράξουν.

Διευθύντρια: Ναι, ναι.
Διεκπεραιώτρια: Πόσο βγαίνει σε τόσα περίπου;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω πόσο, του είπα του Σπ. ότι αυτοί περιμένουν του λέω να πάρουν από την περιφέρεια κάνα εκατομμύριο, τόσα του λέω βγάζεις.
Διεκπεραιώτρια: Έτσι μπράβο.
Διευθύντρια: Τόσα, όσα βγαίνουν της λέω θα περισσέψουν.
Διεκπεραιώτρια: Έτσι γαμ… τους, συγνώμη κιόλας, γαμ.. τους τους μαλ…
Διευθύντρια: Ε ναι εντάξει. Δηλαδή ήθελαν πρόσεξε να δεις γιατί, ήθελαν να ρίξουν και εμάς γιατί … τίποτα ψίχουλα.
Διεκπεραιώτρια: Να σου πω, ήθελαν να κάνουν την δουλειά με όλους αν το κατάλαβες.
Διευθύντρια: Ναι.
Διεκπεραιώτρια: Λοιπόν αφού είναι να πάρουν τόσα χρήματα.

Το τεφτέρι που είχε η προϊσταμένη της ΔΟΥ

Ιδιαίτερα σημαντικό για τις έρευνες είναι το τετράδιο που χρησιμοποιούσε η προϊστάμενη της ΔΟΥ Χαλκίδας για να κρατάει σημειώσεις σχετικές με το κύκλωμα στο οποίο συμμετείχε για να εκβιάζει επιχειρηματίες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Πρόκειται για το «τεφτέρι» που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr, το οποίο βρήκαν οι αστυνομικοί στο γραφείο της προϊσταμένης και στο οποίο η ίδια έκανε ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Όπως έγραψε από χθες το protothema.gr στο σημειωματάριο οι αστυνομικοί βρήκαν ονόματα ΒΑΡ., ΝΤΑ., «ΛΙΝΑ», «ΣΠΥΡΟΣ», με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Η «συνάντηση» των αστυνομικών με τον επιχειρηματία

Αυτό που «ξεκλείδωσε» την έρευνα για το κύκλωμα με μπροστάρη την προϊσταμένη της ΔΟΥ, η οποία μαζί με υπαλλήλους, διεκπεραιωτές και λογιστές, εντόπιζε τους επιχειρηματίες-στόχους και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει, ήταν ένα τηλεφώνημα στις Αρχές και μια τυχαία «συνάντηση» των αστυνομικών με έναν επιχειρηματία έξω από τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν πολίτη να εισέρχεται στην εφορία κρατώντας έναν φάκελο στα χέρια του. Όταν αυτός βγή κε από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση, τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της εφορίας για βλάβη της επιχείρησής του.

Μάλιστα ανέφερε ότι το είχε ξανακάνει και στις 17 Μαΐου 2024, ενεργώντας υπό τις υποδείξεις της προϊσταμένης. Πράγματι, σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος εντός του οποίου προφανώς είχε παραδώσει το ανωτέρω ποσό ο εν λόγω πολίτης.

Το τηλεφώνημα

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στις αρχές με το άτομο που ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να καταγγέλλει ότι μία υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Το ίδιο άτομο ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000 ευρώ) για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε η δράση μίας ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ερμού: Νέες καταγγελίες για τον Αφγανό, είχε επιτεθεί και σε άλλες κοπέλες

https://ift.tt/dKrQWP7

Νέες καταγγελίες έρχονται στο «φως» με αφορμή την τελευταία επίθεση σε κοπέλα στην Ερμού.Ο νεαρός Αφγανός φέρεται, σύμφωνα με τις δύο νέες καταγγελίες, να έχει επιτεθεί σε μία γυναίκα στην οδό Ευρυπίδου και σε μια άλλη γυναίκα στην πλατεία Βάθη.
Μία γυναίκα μίλησε στην εκπομπή Tlive του Alpha για την επίθεση που δέχτηκε από τον νεαρό Αφγανό στις 18 Μαΐου επί της Ευριπίδου, λίγες μέρες πριν από την επίθεση στην 20χρονη στην Ερμού.

«Είχα πάει για ψώνια με τον σύζυγο και ήμουν στην Ευριπίδου. Όπως προχωρούσα αμέριμνη, ήρθε προς το μέρος μου. Δεν είδα κάτι το περίεργο. Ξαφνικά, μου έδωσε μία πάνω στον αυχένα. Ήταν τόσο δυνατή που ζαλίστηκα. Φοβήθηκα μην πέσω. Κινήθηκα πιο κάτω, μήπως υπάρχει κάποιος αστυνομικός, αλλά δεν βρήκα κανέναν. Σηκώθηκα κι έφυγα» είπε αρχικά η γυναίκα.

Και συνέχισε: «Ακόμα πονάω στον αυχένα. Μου έκανε κεφαλοκλείδωμα. Σίγουρα φοβάμαι να κυκλοφορήσω μόνη στο κέντρο».

Η άλλη γυναίκα υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση από τον ίδιο νεαρό στην πλατεία Βάθη, πριν από περίπου έναν μήνα.

«Καθόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας μας. Του είπα να σηκωθεί να φύγει κι έφυγα. Σηκώθηκε αυτός, ήρθε ξαφνικά από πίσω μου και με κοπάνησε. Ήμουν τυχερή που με πέτυχε στα γυαλιά. Με κοπάνησε με πολλή δύναμη. Θα μπορούσε να με ρίξει κάτω… Να σπάσω τίποτα. Δεν πήρα τηλέφωνο την Αστυνομία να τον πιάσει, γιατί έφυγε» είπε.

«Αυτός ο τρελός το έχει ξανακάνει, κάτω στην εκκλησία»

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως «αυτός ο τρελός το έχει ξανακάνει, κάτω στην εκκλησία».

Πώς έγινε η επίθεση στην 20χρονη

«Ένας άγνωστος, μάλλον τοξικομανής, μας πλησίασε και γρονθοκόπησε τη φίλη μου στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της» είπε στην εκπομπή ο φίλος της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο, ο άνδρας – ενδεχομένως υπό την επήρεια ουσιών – της επιτέθηκε, ρίχνοντάς της γροθιές στην καρωτίδα και στο πρόσωπο, χωρίς, να επιδεικνύει πρόθεση να την ληστέψει.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κοπέλα, η οποία βρισκόταν στον εμπορικό δρόμο με την παρέα της, λιπιθύμησε, μετά την επίθεση που δέχθηκε, με τους καταστηματάρχες να σπεύδουν να την βοηθήσουν να συνέλθει από το σοκ.

Επίσης, ένας λατερνατζής που είδε το σκηνικό, βοήθησε την κοπέλα να καθίσει και να ηρεμήσει. Στο σημείο έφτασαν δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και άρχισαν να αναζητούν τον δράστη, ο οποίος δεν είχε κάν απομακρυνθεί από την περιοχή. Ο νεαρός δράστης βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2016.

Δεν προέβαλε καμία αντίσταση στη σύλληψή του, ενώ οι αστυνομικοί τον οδήγησαν πρώτα στο Α/Τ Ακροπόλεως και στη συνέχεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό επίθεσης στην Ερμού, με το πρώτο να χρονολογείται μόλις δύο μήνες πριν (1/3), όταν ένας αλλοδαπός άνδρας μαχαίρωσε μια κοπέλα στην πλάτη.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Έρευνα – Θερμαϊκός Κόλπος: Hot spot για θαλάσσιους καύσωνες – Τι προτείνουν οι επιστήμονες

https://ift.tt/gF63GNh

«Καυτό σημείο» (hot spot) για θαλάσσιους καύσωνες, δηλαδή για περιόδους ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών θαλασσινού νερού σε σύγκριση με τις τυπικές θερμοκρασίες, με συνέπειες στον ενάλιο πλούτο, αποτελεί ο Θερμαϊκός Κόλπος, σύμφωνα με ωκεανογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Marine Science and Engineering».

Στην έρευνα, στην οποία έγινε ανασκόπηση των σχετικών δεδομένων τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, οι έντεκα ερευνητές, μεταξύ των οποίων και οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Χρήστος Μακρής και Γιάννης Κρεστενίτης αλλά και η Κατερίνα Κομπιάδου, από το Πανεπιστήμιο του Algarve, διαπιστώνουν ότι γεγονότα θαλάσσιου καύσωνα στον Θερμαϊκό «όχι μόνο συμβαίνουν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά εκτείνονται επίσης σε ολόκληρη τη στήλη νερού, ειδικά στο ρηχότερο εσωτερικό».

Όπως αναφέρεται, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στον Θερμαϊκό παρατηρήθηκαν το 2021 και το 2023 ενώ τα καλοκαίρια αυτών των δύο ετών ήταν τα πιο ζεστά από τα ολόκληρη την περίοδο, επηρεάζοντας αρκετούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της περιοχής, όπως οι μυδοκαλλιέργειες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν σημαντικές βιοχημικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας το θαλάσσιο περιβάλλον και προκαλώντας γεγονότα μαζικής θνησιμότητας σημαντικών ζώντων οργανισμών με σημαντικές επιπτώσεις στην υδατοκαλλιέργεια, την αλιεία, τον τουρισμό και την ανθρώπινη υγεία.

Αύξηση και στην αλατότητα

Αύξηση έχει παρατηρηθεί επίσης στην αλατότητα, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που μετρήθηκε μετά το 2020, γεγονός που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες και πιθανές αλλαγές στους ρυθμούς βροχοπτώσεων και τις εκροές εκροών ποταμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλαγές στην αλατότητα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ποικιλότητα των ειδών, την αποδοτικότητα χρήσης των πόρων και την παραγωγικότητα, ειδικά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, όπου οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα και το μέγεθος κατά τον 21ο αιώνα που διανύουμε τώρα.

Με αφορμή την έρευνα, ο βιολόγος και Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του EKETA, Δρ. Κωνσταντίνος Κουκάρας, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο η λεκάνη της Μεσογείου θεωρείται καυτό σημείο (hot spot) για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο, που σημαίνει πως η περιοχή που αντιμετωπίζει πρώτη και σε πιο έντονο βαθμό τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η Μεσόγειος. Ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, καυτό σημείο φαίνεται ότι είναι ο Θερμαϊκός Κόλπος, αν και η αλήθεια είναι ότι τα χαρακτηριστικά που εμφανίζει, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, υπάρχουν και αλλού».

«Γενικά οι περιοχές και οι κλειστοί κόλποι όπου εκβάλλουν ποτάμια αλλά και τα οικοσυστήματα που βρίσκονται κοντά σε γεωργικές περιοχές είναι κάπως επιβαρυμένα» σημειώνει ενώ αναφέρει ότι στην κατάσταση αυτή προστίθενται και «οι ερυθρές παλίρροιες και οι βλεννώδεις μάζες που ταλαιπωρούν τα τελευταία πέντε χρόνια, ίσως και λίγο περισσότερα, πολλές περιοχές από τον Θερμαϊκό Κόλπο ως το βορειοανατολικό Αιγαίο.

«Οι βλεννώδεις μάζες είναι ένα είδος τζελ, που δημιουργείται στην ουσία από πολυζαχαρίτες που εκκρίνονται από διάφορα είδη μικροφυκών και πολυμερίζονται στο θαλάσσιο νερό. Καθώς το τζελ αυτό μετακινείται, επικολλώνται πάνω του διάφορες ουσίες και έτσι γίνεται πράσινο, καφέ, ή διάφανο ενώ προκαλεί προβλήματα στους αλιείς όταν βρίσκεται στα δίχτυα τους. Τότε τα δίχτυα είναι αδύνατον να σηκωθούν έξω από το νερό με συνέπεια οι ψαράδες να τα κόβουν και να πέφτουν στη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο, ωστόσο μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες το έχουν καθυστερήσει» σχολιάζει. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «ο Θερμαϊκός επηρεάζεται πολύ από τις υδάτινες μάζες της Μαύρης Θάλασσας που είναι πλούσιες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και όταν μετακινούνται προς τις ακτές της Θράκης και της Μακεδονίας δημιουργούν τέτοια φαινόμενα».

Ο κ. Κουκάρας αναφέρθηκε, άλλωστε, στο θέμα μιλώντας χθες στη δεύτερη συνάντηση εργασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που οργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος REGINA – MSP, στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, με περιοχή μελέτης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνάντηση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.

Συστάσεις από τους ερευνητές

Πίσω στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Marine Science and Engineering», οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «υπήρξε σοβαρή επιδείνωση της περιβαλλοντικής ποιότητας του Θερμαϊκού Κόλπου κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 όταν η επεξεργασία των αστικών λυμάτων απουσίαζε εντελώς.

Μετά τη δεκαετία του 1990 παρατηρήθηκε σταθερή τάση ανάκαμψης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο στόχος μιας ‘καλής περιβαλλοντικής κατάστασης’ που επιβάλλεται από την εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες δεν έχει επιτευχθεί». Παράλληλα αναφέρεται ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι «ένα ανθεκτικό αλλά εύθραυστο παράκτιο οικοσύστημα, που αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες».

Οι βασικές συστάσεις των επιστημόνων περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ευρέος δικτύου παρακολούθησης του Θερμαϊκού με μόνιμους και νέους σταθμούς, τον εντοπισμό και την παρατήρηση ανθρωπογενών στρεσογόνων παραγόντων, ενισχυμένα μέτρα προστασίας και ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών. Προτείνεται η σύσταση εποπτικού οργάνου προκειμένου να υποβοηθά τη διακυβέρνηση και η ανάληψη δράσεων για βιώσιμες λύσεις με σκοπό τον μετριασμό των ανθρωπογενών επιπτώσεων και την προώθηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον που είναι υψίστης σημασίας για την ανθεκτικότητα της περιοχής και τη διατήρηση των υπηρεσιών του οικοσυστήματος στο μέλλον.

«Πρέπει να αποφασίσουμε σαν χώρα τι θέλουμε για την περιοχή και μετά να βάλουμε τα κριτήρια για το τι θα γίνει» τόνισε και ο Κουκάρας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο προσπαθούν να εφαρμόσουν νέες τεχνολογικές εφαρμογές με μηχανισμούς και τεχνητής νοημοσύνης ώστε τέτοια έκτακτα φαινόμενα να μπορούν να προβλεφθούν και η πληροφορία να κατευθύνεται αμέσως στη διοίκηση ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως οι κατάλληλες αποφάσεις».

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια ξεκινάει με τα σωστά βήματα ώστε να φέρει στο τραπέζι τις κατάλληλες προτάσεις που στη συνέχεια θα υλοποιηθούν έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Στάθης Αβραμίδης, ο οποίος μίλησε στη συνάντηση εργασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. «Εμείς σαν περιφέρεια, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, συνδράμουμε έτσι ώστε η περιφέρεια, η πανεπιστημιακή κοινότητα και ο απλός πολίτης να μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις συναντήσεις που κάνουμε και προηγούνται του σχεδιασμού. Η όλη προσπάθεια αφορά αφενός τα θαλάσσια φωτοβολταϊκά πάρκα και αφετέρου το χωροταξικό της θάλασσας. Είμαστε πρωτοπόροι και σε αυτό το θέτουμε σε διαβούλευση ώστε να προχωρήσουμε στο χωροταξικό για το θαλάσσιο περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Βέλγιο: Πλήθος κόσμου επισκέπτεται τον «Φαλλό του Τιτάνα», το λουλούδι που ανθίζει για 72 ώρες κάθε τρία χρόνια vid

https://ift.tt/HxbYP2F

 Έχει ύψος 2 μέτρα, το σχήμα του θεωρείται φαλλικό και η οσμή του είναι απαίσια. Ο λόγος για το γιγαντιαίο λουλούδι ο «Φαλλός του Τιτάνα» (η επιστημονική του ονομασία είναι Amorphophallus titanum και αποδίδεται στα ελληνικά και ως «άμορφος φαλλός»), ένα από τα πιο σπάνια και αρωματικά στον κόσμο.Αυτές τις ημέρες, πλήθος κόσμου συρρέει στον βοτανικό κήπο Μέισε, βόρεια των Βρυξελλών, για να θαυμάσει το λουλούδι, που είναι εγγενές στο τροπικό δάσος της Σουμάτρας της Ινδονησίας, όπου θεωρείται απειλούμενο είδος, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών.

Ο λόγος που οι επισκέπτες δείχνουν τέτοιο ενδιαφέρον για το Αmorphophallus titanum, που φέρει και το παρατσούκλι «λουλούδι πτώματος» είναι το γεγονός ότι ανθίζει μόνο για 72 ώρες το πολύ και χρειάζεται κανείς να περιμένει τουλάχιστον τρία χρόνια, ενδεχομένως και πολύ περισσότερο, πριν το δει να ανθίζει ξανά.

Πού οφείλεται η δυσοσμία

Αυτή η δυσοσμία, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν των «σκουπιδιών που μένουν πολύ καιρό στον ήλιο», έχει σκοπό να προσελκύσει έντομα επικονίασης, που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μανόν Βαν Χόϊε, εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.

«Είναι υπέροχο, δεν ήξερα ότι ήταν τόσο μεγάλο», είπε η Καρίν Κουρί, μια από τους πολλούς ανθρώπους που ήρθαν ειδικά για να παρακολουθήσουν αυτή την ανθοφορία.

Η Μανόν Βαν Χόϊε θεωρεί πως αυτή η ανθοφορία είναι σαν «θαύμα». «Το σχήμα είναι αρχιτεκτονικό, λατρεύω το χρώμα και λατρεύω επίσης την ιστορία πίσω από αυτό, ότι είναι είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση και χρειάζεται να το προστατέψουμε. Ομολογώ ότι συγκινούμαι», κατέληξε η εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Χαλκίδα: Με αυτό το τεφτέρι έτρεχε το κύκλωμα των εκβιασμών η προϊσταμένη της ΔΟΥ

https://ift.tt/Ykig1xp

Το τετράδιο που χρησιμοποιούσε η προϊστάμενη της ΔΟΥ Χαλκίδας για να κρατάει σημειώσεις σχετικές με το κύκλωμα στο οποίο συμμετείχε για να εκβιάζει επιχειρηματίες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά

Πρόκειται για το «τεφτέρι» που βρήκαν οι αστυνομικοί στο γραφείο της προϊσταμένης και στο οποίο η ίδια έκανε ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά στο σημειωματάριο οι αστυνομικοί βρήκαν ονόματα ΒΑΡ., ΝΤΑ., «ΛΙΝΑ», «ΣΠΥΡΟΣ», με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024

Η «συνάντηση» των αστυνομικών με τον επιχειρηματία

Αυτό που «ξεκλείδωσε» την έρευνα για το κύκλωμα με μπροστάρη την προϊσταμένη της ΔΟΥ, η οποία μαζί με υπαλλήλους, διεκπεραιωτές και λογιστές, εντόπιζε τους επιχειρηματίες-στόχους και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει, ήταν ένα τηλεφώνημα στις Αρχές και μια τυχαία «συνάντηση» των αστυνομικών με έναν επιχειρηματία έξω από τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν πολίτη να εισέρχεται στην εφορία κρατώντας έναν φάκελο στα χέρια του. Όταν αυτός βγή κε από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση, τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της εφορίας για βλάβη της επιχείρησής του.

Μάλιστα ανέφερε ότι το είχε ξανακάνει και στις 17 Μαΐου 2024, ενεργώντας υπό τις υποδείξεις της προϊσταμένης. Πράγματι, σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος εντός του οποίου προφανώς είχε παραδώσει το ανωτέρω ποσό ο εν λόγω πολίτης.

Το τηλεφώνημα

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στις αρχές με το άτομο που ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να καταγγέλλει ότι μία υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Το ίδιο άτομο ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Διάβαστε απόσπασμα διαλόγου ανέμεσα σε μέλη της οργάνωσης:

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει να πάρουμε τηλέφωνο τον χ. δεν ήρθε. Οπότε
Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
Λογιστής: Πόσα έχει;
Διευθύντρια: 75.000.
Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.
Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.
Λογιστής: Και εξακόσια που θα πάρει;
Διευθύντρια: Ναι, έχει.
Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.
Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.
Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.
Διευθύντρια: Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. 30 θα του πάρουμε.
Λογιστής: Τι να πω. Σου είπα να τηλεφωνήσεις και να. Δεν μπορώ να πάρω τη δουλειά χωρίς να έχω δει τον άνθρωπο. .
Διευθύντρια: Αλλά θα τέτοιο. Μίλησες μαζί του;
Λογιστής: Όχι, δεν έχω τηλέφωνο. Μου είπε η …. Θα μου φέρει το τηλέφωνο. Θα μιλήσω Αύριο.
Διευθύντρια: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

https://ift.tt/ixz1yH9

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο, γνωστοποίησε την Πέμπτη 23 Μαϊου η Energean plc (LSE: ENOG, TASE: אנאג) στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για στήλη 270 ποδιών καθαρού πάχους υδρογονανθράκων στους σχηματισμούς Abu Madi και BKES-1 στην παραχώρηση Abu Qir στον Κόλπο της Αλεξάνδρειας, η οποία ανακαλύφθηκε με γεώτρηση που εκτελέσθηκε από την θαλάσσια εξέδρα North Abu Qir PII.

H αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα ανακάλυψη περιέχει (Gas Initially In Place) 87-129 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο, και προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου 3μήνου του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Energean τo 2019 ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North στην θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο από τον Φεβρουάριο είναι ήδη σε παραγωγή. Στη διάρκεια του 2022 ανακάλυψε τα κοιτάσματα Αθηνά, Ζευς, Ερμής και Ηρακλής, με τα δύο πρώτα να αναγνωρίζονται ως μέρος της ανακάλυψης Katlan από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει και την έγκρισή της για την 1η φάση ανάπτυξης. Το κοίτασμα Katlan είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγικούς σκοπούς.

Οι βασικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου και οι προοπτικές για τη συνέχεια

Πέραν της νέας ανακάλυψης, οι κυριότερες εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς και οι προοπτικές για τη συνέχεια έχουν ως εξής:

-Η ημερήσια παραγωγή της περιόδου ήταν 142 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (+49% σε ετήσια βάση), το 82% των οποίων ήταν σε φυσικό αέριο. Η εταιρεία διατηρεί την πρόβλεψή της για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για όλο το 2024.

-Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 413 εκατ. δολάρια (+43% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 259 εκατ. δολάρια (+60% σε ετήσια βάση). Η εταιρεία θα διανείμει στις 28 Ιουνίου μέρισμα 0,3 δολ. ανά μετοχή για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

-H ένταση εκπομπών του Scope 1 και του Scope 2 μειώθηκε στα 9 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή κατά 19% σε ετήσια βάση.

-Το θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea, μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις φυσικού αερίου στην Ιταλία, αναμένεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ για τον Αύγουστο έχει προγραμματισθεί η επιβεβαιωτική γέωτρηση στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.

-Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο.

-Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε ισχυρά επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα, με αύξηση παραγωγής, εσόδων και EBITDAX σε ετήσια βάση. Στο Ισραήλ, η δραστηριότητά μας παρέμεινε ανεπηρέαστη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την αναμενόμενη κορύφωση της ζήτησης για φυσικό αέριο το καλοκαίρι να οδηγεί σε μεγιστοποίηση της παραγωγής. Επιπλέον, είμαστε ευχαριστημένοι για την επιτυχία του γεωτρητικού μας προγράμματος στο Abu Qir στην Αίγυπτο με τη νέα μας ανακάλυψη.

Συνεχίζουμε με συνέπεια την μερισματική μας πολιτική και εστιάζουμε στις βασικές επιχειρησιακές μας κατευθύνσεις: αξιόπιστο μέρισμα, βελτίωση δανεισμού, ανάπτυξη και δέσμευσή μας για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση για ευκαιρίες που ταιριάζουν σε αυτές τις κατευθύνσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν αυτές προκύψουν.

Κοιτώντας μπροστά, έχουμε αρκετά ορόσημα στο χαρτοφυλάκιό μας στην Ιταλία, στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και, βέβαια, στο Ισραήλ, όπου θα ξεκινήσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου με βάση το συμβόλαιο που υπογράψαμε πρόσφατα».
from: anatakti
via IFTTT