Daily Archives: 12 Μαΐου, 2024

Εικόνα

Natali Martin & OUR Blues – A night like this ( Caro Emerald )


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Trailer: Die Walküre | Staatsoper Stuttgart


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet

https://bit.ly/3yiolen

 Η Mercedes-AMG παρουσιάζει τη νέα CLE 53 4Matic+ Cabriolet που αποτελεί την ανοιχτή εκδοχή της coupe με ισχύ που φτάνει τους 449 ίππους. Κάτω από το καπό της CLE 53 Cabriolet βρίσκεται ο εξηλεκτρισμένος 3λιτρος 6κύλινδρος σε σειρά βενζινοκινητήρας, ο οποίος αποδίδει 449 ίππους και έως 600 Nm.

Ο ισχυρός twin-turbo κινητήρας, με 48βολτη υβριδική υποβοήθηση 23 ίππων, εκτοξεύει τη CLE 53 Cabriolet από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,4 δευτερόλεπτα, με το προαιρετικό πακέτο AMG Dynamic Plus, και την τελική να φτάνει τα 270 χλμ./ώρα.


Με την ισχύ να μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του κιβωτίου ταχυτήτων 9G Speedshift και του συστήματος 4Matic+, το cabriolet υπόσχεται ανάλογες συγκινήσεις με το αντίστοιχο coupe.
Η CLE 53 ξεχωρίζει από τη γνωστή «φορεσιά» της AMG με ένα εμφατικό αεροδυναμικό πακέτο, μία μεγάλη μάσκα, τετραπλές στρογγυλές απολήξεις κ.α.

 

Στο βασικό εξοπλισμό με ζάντες 19 ιντσών, οι λάτρεις μπορούν να επιλέξουν τη γοητεία των ζαντών 20 ιντσών, ενώ το πακέτο AMG Styling προσφέρει αεροδυναμικές βελτιώσεις για πιο επιθετικό look.

Φυσικά, το πιο χτυπητό σημείο αφορά στην ηλεκτρικά αναδιπλούμενη υφασμάτινη οροφή, η οποία διατίθεται σε διάφορες αποχρώσεις.
Η διαδικασία αναδίπλωσης διαρκεί 20 δευτερόλεπτα σε ταχύτητες έως 60 χλμ./ώρα, ενώ όταν η οροφή είναι κατεβασμένη καταλαμβάνει 295 από τα 385 λίτρα του χώρου αποσκευών.

Στο εσωτερικό, το γνώριμο κόκπιτ περιλαμβάνει ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και ένα σύστημα ψυχαγωγίας 11,9 ιντσών με λειτουργία ανάκλισης που βοηθά στη μείωση των αντανακλάσεων του φωτός όταν η οροφή είναι πεσμένη.


 

Εξασφαλίζοντας άνεση εν μέσω μεταβλητών συνθηκών, η Mercedes ενσωματώνει χαρακτηριστικά όπως ο ηλεκτρικός ανεμοθώρακας Aircap και η θέρμανση αυχένα Airscarf, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως ένα σύστημα προστασίας από ανατροπή και ενισχυμένη δομή αμαξώματος.

Πάντως, όσοι μπορούν να ονειρεύονται μία CLE 53 ας κάνουν λίγη υπομονή αφού μπορούν να περιμένουν μια ακόμα πιο ισχυρή έκδοση στην έκδοση της CLE 63, που πιθανότατα θα διαθέτει το υβριδικό σύστημα E Performance plug-in με πάνω από 600 ίππους.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Δεν είναι τίγρη, δεν είναι γάτα: είναι νέο είδος τιγρογαλής, και κινδυνεύει από εξαφάνιση

https://bit.ly/3WB245u

 Πώς θα μας φαινόταν, όμως, αν γνωρίζαμε ότι υπάρχει κάτι ενδιάμεσο, όπως η λεγόμενη τιγρογαλή που έχει το μέγεθος οικόσιτης γάτας, είναι άγρια, και κυκλοφορεί ελεύθερη σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής;Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί επισήμως μόνο δύο είδη τιγρογαλής: η βόρεια (Leopardus tigrinus) και η νότια (Leopardus gutullus), η οποία έχει τρία υποείδη.

Πριν από περίπου 14 χρόνια, ο ειδικός στην προστασία των άγριων ειδών στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Maranhão στη Βραζιλία, Tadeu de Oliveira, έλαβε ένα email από την ερευνήτρια Rebecca Zug που τον έκανε να αναθεωρήσει όσα ήξερε για τους μικρούς αυτούς θηρευτές.

“Μπορώ να θυμηθώ ακόμα και την ημερομηνία,” είπε ο de Oliveira. “Ήταν 22 Ιουνίου του 2010”.

Η Rebecca Zug δούλευε πάνω στις αρκούδες του Εκουαδόρ, και είχε καταφέρει να “πιάσει” στον φωτογραφικό φακό της ένα ιδιαίτερο γατάκι με μακριά ουρά και χαρακτηριστικό μοτίβο στη γούνα του. Ήταν μια μικρή τίγρη, η οποία την μάγεψε κατευθείαν.

Σήμερα, ο de Oliveira συνεργάζεται με περισσότερους από 40 ερευνητές που ασχολούνται με τις μικρές γάτες, με σκοπό να εισάγουν και επίσημα ένα νέο είδος που είναι γνωστό ως η νεφελώδης τιγρογαλή (Leopardus pardinoides). Πρόκειται για την τρίτη τιγρογαλή που καταγράφεται από επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 1400 καταγραφές από μουσεία και κάμερες-παγίδες, οι οποίες επέτρεψαν τη σύγκριση των τιγρογαλών ως προς τους οικοτόπους, τα μεγέθη, τα σχήματα, και τα χρωματικά μοτίβα στις γούνες τους. Ακόμα, προχώρησε σε γενετική ανάλυση της νεφελώδους τιγρογαλής για να μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή και σίγουρα συμπεράσματα σε σχέση με την ταξινόμησή της.

Τα νέα σχετικά με την ανακάλυψη και την καταγραφή ενός νέου είδους, όπως δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, αρχικά προκάλεσαν ένα κύμα αισιοδοξίας στους ειδικούς, το οποίο όμως σύντομα μετατράπηκε σε πεσιμισμό όταν συνειδητοποίησαν πόσο μικρός είναι ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος. Ο de Oliveira αναφέρθηκε στην απώλεια των οικοτόπων της τιγρογαλής: “Έχουν χάσει περισσότερο από το 50% της αρχικής περιοχής τους”. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την προστασία του είδους.

Φαινομενικά παρόμοιες, αλλά διαφορετικές

Με την προσθήκη της νεφελώδους τιγρογαλής, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9 είδη στο γένος Leopardus. Η ονομασία του γένους μπερδεύει το κοινό καθώς, όπως επισημαίνει ο συν-συγγραφέας Eduardo Eizirik, γενετιστής που ασχολείται με την προστασία των ειδών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Sul στη Βραζιλία, το συγκεκριμένο γένος δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τις λεοπαρδάλεις. Αντ’ αυτού, περιλαμβάνει είδη του Δυτικού Ημισφαιρίου, όπως είναι ο οσελότος, το margay, η αγριόγατα των Άνδεων, η αγριόγατα της Πάμπας, και οι τιγρογαλές. Πολλά από αυτά τα είδη μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους με τους οποίους το κάθε είδος διαφοροποιείται εξελικτικά.

Για παράδειγμα, η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι η νεφελώδης τιγρογαλή χωρίστηκε από τις δύο άλλες τιγρογαλές πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια πριν. Επίσης, υπάρχει και μια ανατομική διαφορά που παραμένει ανεξήγητη: οι νεφελώδεις τιγρογαλές έχουν μόνο ένα ζευγάρι θηλών, ενώ τα άλλα είδη έχουν δύο.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κάθε τιγρογαλή, που ζυγίζει περίπου 2,5 κιλά, ζει στον δικό της οικότοπο. Οι νεφελώδεις τιγρογαλές ζουν αποκλειστικά στην Κεντρική Αμερική και στην οροσειρά των Άνδεων, ενώ οι Leopardus tigrinus ζουν στις σαβάνες της Γουιάνας και στην κεντρική και βορειοανατολική Βραζιλία. Όσο για τις Leopardus guttulus, αυτές ζουν στα δάση των ακτών του Ατλαντικού που ανήκουν στη Βραζιλία. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι συγγραφείς της έρευνας προτείνουν την αναθεώρηση των ονομάτων αυτών των ειδών σε τιγρογαλή της Σαβάνας και τιγρογαλή του Ατλαντικού Δάσους.

Σύμφωνα με τον Eizirik: “Άσχετα από το πόσο [παρόμοιες] είναι, οπτικά, […] έχουν εξελιχθεί ξεχωριστά. Έχουν συγκεντρώσει τις δικές τους προσαρμογές, τις δικές τους οικολογίες, τους δικούς τους ρόλους στα οικοσυστήματα. Και είναι σημαντικό να τις προστατεύσουμε γιατί παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και γιατί εκπροσωπούν ξεχωριστές γενεαλογίες στον κόσμο”.


Τι απειλεί τις τιγρογαλές;

Οι απανταχού τιγρογαλές κινδυνεύουν άμεσα από την απώλεια των οικοτόπων τους λόγω των αγροτικών εργασιών, της ανάπτυξης, και διάφορων παθογόνων που μεταδίδονται από οικόσιτα ζώα. Επίσης, δυστυχώς πολλοί πληθυσμοί τιγρογαλών ζουν έξω από τις προστατευόμενες περιοχές, όπως συμβαίνει και με τα τσιτάχ στην Αφρική.

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης κατηγοριοποιεί τόσο τη Leopardus tigrinus όσο και τη Leopardus guttulus ως ευάλωτα είδη που κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Τώρα, όμως, που ο αριθμός των τιγρογαλών φαίνεται πολύ μικρότερος απ’ ότι θεωρούσαν οι επιστήμονες, ο de Oliveira εξηγεί ότι και τα δύο είδη – όπως και η νεφελώδης τιγρογαλή – θα λάβουν status μεγαλύτερης ευαλωτότητας.

“Κάθε φορά που ξεκινάω να το σκέφτομαι, συγκινούμαι,” μοιράστηκε ο de Oliveira, ιδρυτής της Πρωτοβουλίας Προστασίας Τιγρογαλών η οποία βοηθά τους ντόπιους να εμβολιάσουν τα οικόσιτα ζώα τους, και διασώζει και απελευθερώνει τιγρογαλές από εμπόρους.

“Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το να δημοσιεύουμε άρθρα είναι ένα πράγμα. Το να δρούμε για την προστασία της φύσης είναι ένα άλλο. Και δεν μπορείς να κάνεις το ένα χωρίς το άλλο. Αλλιώς, δεν κάνεις τη δουλειά σου”.

Με πληροφορίες από National Geographic.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Αυστηρό μήνυμα Φον ντερ Λάιεν EU,SKOPJE SKOPIA,: Υψίστης σημασίας ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών

https://bit.ly/3wz63oI

 Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακής της προοπτική, έστειλε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιοόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκομωσίας την χώρα της «Μακεδονία».«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Φον ντερ Λάιεν.

Δείτε την ανάρτησή της

Ανακοίνωση εξέδωσε και η εκρπόσωπος του Χοσέ Μπορέλ στην οποίθα εκφράζεται η λύπη της ΕΕ για την ενέργεια της νέας προέδρου της χώρας και υπογραμμίζεται η ανάγκη τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, η πρόεδρος Siljanovska-Davkova, δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας. Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα» ανέφερε συγκεκριμένα.

Η πρόκληση της Σιλιάνοφσκα

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

SKOPJE SKOPIA, Το αλβανικό κόμμα DUI κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

https://bit.ly/3yfYW57

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη  SKOPJE SKOPIA, Το αλβανικό κόμμα DUI κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα Προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI  Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη

SKOPJE SKOPIA, Το αλβανικό κόμμα DUI κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI

  Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά τη σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της χώρας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Υπενθυμίζεται ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ορκίστηκε, το μεσημέρι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Κατά την ορκωμοσία της, αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά τη σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της χώρας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της
κιόλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία,
ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις
επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση
προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και
της Ελλάδας» δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Υπενθυμίζεται ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ορκίστηκε, το μεσημέρι,
πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Κατά
την ορκωμοσία της, αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι
στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης
Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η
χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας
στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη
συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα,
αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία
αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας
τη Συμφωνία των Πρεσπών.

, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά τη σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της χώρας. Συνέχεια

Εικόνα

Ηχηρή προειδοποίηση στα SKOPJE SKOPIA: Παραβιάζεται κατάφωρα η Συμφωνία των Πρεσπών, λέει το υπουργείο Εξωτερικών

https://bit.ly/4dDPcS2

 Ανακοίνωση για την τελετή ορκωμοσίας της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.Το υπουργείο Εξωτερικών, λίγη ώρα μετά την ηχηρή παρέμβαση που έκανε για το ίδιο θέμα και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ραφήνα: Τραυμάτισαν μάνα και κόρη σε ληστεία σε διώροφη κατοικία

https://bit.ly/4bzUXhM

Ληστεία πραγματοποιήθηκε σε σπίτι της περιοχής της Ραφήνας, όπου δύο άγνωστοι δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους εισήλθαν από ανασφάλιστη θύρα σε διώροφο κτίριο, όπου με χρήση αντικειμένου και απειλή αιχμηρού αντικειμένου, ακινητοποιήσαν τις ένοικους. Όπως έγινε γνωστό, τις τραυμάτισαν ελαφρά στο χέρι και στο κεφάλι αντίστοιχα, και αφαίρεσαν τιμαλφή άγνωστης αξίας και άγνωστο χρηματικό ποσό. Τα θύματα μεταφέρθηκαν με σταθμό ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για παροχή πρώτων βοηθειών.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Αλβανικές πονηριές Ράμα στην Αθήνα – Τι γύρευε ο «απρόσκλητος μουσαφίρης» στο Γαλάτσι

https://bit.ly/4bBsAQG

 
Ανήμερα την Κυριακή του «άπιστου» -στην πραγματικότητα δύσπιστου- Θωμά, επέλεξε για να επισκεφτεί ιδιωτικώς την Ελλάδα και να απευθυνθεί στους εδώ συμπατριώτες του ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα.Προφανώς την ονειρευόταν και την προετοίμαζε από καιρό τη συγκεκριμένη μαζικού χαρακτήρα εκδήλωση στην Αθήνα. Φανταζόταν ως πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν μεστός καλλιτέχνης έναν χώρο αντίστοιχο των ταλέντων και των προσόντων για να εκφωνήσει την ομιλία του. Ενα άνετο στάδιο, μια απλόχωρη αρένα, μια εκτεταμένων διαστάσεων δημόσια πλατεία. Δεν θα βολευόταν στριμωγμένος σε μια μικρή αίθουσα. Ηθελε προβολείς, τηλεοπτικές κάμερες, ηχηρές δονήσεις και ασίγαστο παλμό από τους συνωστισμένους ομοεθνείς του. Επλαθε με τον ευφάνταστο νου του ότι θα βρισκόταν ξεχωριστός ως δίμετρος στο βάθρο, πλαισιωμένος από ομοϊδεάτες του βουλευτές και δημάρχους της πατρίδας του, συνοδευόμενος από ορχήστρα που θα τον δοξολογεί προκαταβολικά με άσματα επινίκια.

Κίνηση υψηλού ρίσκου
Και τελικά μάλλον του προκύπτει η παράσταση παρά την υψηλού ρίσκου πρωτοβουλία του, απότοκο της ξεροκεφαλιάς του. Κανένας εξάλλου λόγος δεν συνηγορούσε υπέρ της πρεμούρας του να ξεκινήσει, ως περιττός μουσαφίρης, άμεσες συναντήσεις με την αλβανική Διασπορά στην Ελλάδα.

Με το πρόσχημα ότι διεξάγει προεκλογικό αγώνα εν όψει των εθνικών εκλογών στη πατρίδα του, οι οποίες δεν πρόκειται να διεξαχθούν ούτε σε δύο ούτε τρεις ή πέντε μήνες, αλλά σε έναν χρόνο από σήμερα. Πόσο μάλλον που η άφιξή του, προφανώς άνευ επίσημης πρόσκλησης, γίνεται σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα φουντώνει η κομματική αντιπαράθεση για τις επικείμενες ευρωκάλπες. Συνετά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στους επιτελικούς συνεργάτες του ότι, δεδομένης της προεκλογικής φάσης που διανύουμε, θα ήταν προτιμότερη η μετάθεση της ιδιωτικής επίσκεψής του για μετά τις ευρωεκλογές της 9η Ιουνίου. Η διπλωματική προτροπή της Αθήνας αγνοήθηκε μπροστά στη σπουδή, στη βιασύνη, στην αδημονία του πεισματάρη εθνικολαϊκιστή Ράμα. Με το κουρεμένο σύριζα κεφάλι και το τριμαρισμένο μούσι του είχε βάλει αμέτι μουχαμέτι προτεραιότητα να δώσει ενώπιον των μεταναστών συμπατριωτών του το δικό του σόου εκτός των συνόρων της χώρας του.

Ηδη από το Μεγάλο Σάββατο ο ίδιος υπενθύμιζε ότι ξεκινά από την Αθήνα «το ανοιξιάτικο ταξίδι στη Διασπορά». Η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόταν με βίντεο στο οποίο παρήλαυναν στιγμιότυπα από τις συναντήσεις του τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εμφανίζονταν επίσης εικόνες από τα αποκαλυπτήρια τον περασμένο Οκτώβριο της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη, ένα από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο. Σημειολογικά φρόντιζε με συμφιλιωτικά μηνύματα να αναδείξει στο εγχώριο κοινό του τη σημασία της περιοδείας του στο εξωτερικό. Με πρώτο σταθμό την Αθήνα -θα ακολουθήσουν το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ντίσελντορφ- διαφήμιζε την καμπάνια του με τίτλο «Αναζωογόνηση της Διασποράς 2030» και σύνθημα «Περήφανοι για την Αλβανία». Γιατί τώρα δεν συμπεριέλαβε ως τόπους των εξορμήσεών του τα Σκόπια και την Πρίστινα, όπου πλεονάζει το αλβανικό στοιχείο, αποτελεί μυστήριο. Μάλλον του τις απαγόρευσαν οι Κοσοβάροι και οι Βορειομακεδόνες.

Απόγνωση

Στην πραγματικότητα, αυτή η ταξιδιωτική εκστρατεία του στη Δύση φανερώνει την απόγνωσή του, αφού η χώρα του έχει πληθυσμιακά συρρικνωθεί εξαιτίας της μαζικής μετανάστευσης μετρώντας πλέον λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους. Οπως εξωράιζε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο βουλευτής και τέως αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, Εριόν Μπράτσε, η υποτιθέμενη προεκλογική περιπλάνηση του Ράμα στο εξωτερικό έχει εθνικούς στόχους.

Πρώτα απ’ όλα, να καλέσει τους μετανάστες να γυρίσουν πίσω! Να τους διαμηνύσει ελκυστικά ότι καλύτερα εδώ στο σπίτι χωρίς έξοδα παρά εκεί στα πολυδάπανα ξένα. Πράγματι, στη σημερινή Αλβανία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς ο τουριστικός τομέας, ενώ πέφτουν αρκετά λεφτά από Σαουδάραβες και Τούρκους που επενδύουν σε έργα υποδομής.
Ωστόσο η χώρα δοκιμάζεται από οξυμένα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το 1/4 του πληθυσμού βρίσκεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάτω από το όριο της φτωχοποίησης, ενώ το 1/3 βιώνει σοβαρές υλικές στερήσεις.

Πού, λοιπόν, να επιστρέψουν σε τέτοιες δυσοίωνες συνθήκες οι δουλευταράδες στην ξενιτιά μετανάστες; Ούτε που το σκέφτονται να βουλιάξουν πάλι στο τέλμα της ανέχειας ενόσω οι διαφαινόμενες θετικές προοπτικές δεν αποτρέπουν το απειλητικό φάσμα της οικονομικής επισφάλειας. Και πόσο, άραγε, πια να εμπιστευτούν την ψήφο τους στον καιροσκόπο Ράμα; Αλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών θυμούνται ότι ο ίδιος είχε επιβάλει δύο εβδομάδες καραντίνα σε όσους Αλβανούς επέστρεφαν στην πατρίδα τους για να ψηφίσουν. Γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά και δεν πήγε κανείς τους στις κάλπες. Τότε ο Αλβανός πρωθυπουργός θεωρούσε ότι οι συγκεκριμένοι ομοεθνείς του δεν θα τον ψήφιζαν. Τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι άλλαξαν πολιτικό φρόνημα.

Οσο για τον υποκριτικό φόβο του για τον κορωνοϊό, που δήθεν μολυσματικά μετέφεραν οι επανακάμπτοντες μετανάστες, αρκούσε η αποκάλυψη ότι τον Δεκέμβριο του 2021 τον πέταξαν κλοτσηδόν από την πτήση αεροσκάφους της Lufthansa. Επειδή ο εριστικός Ράμα δεν συμμορφωνόταν με τα μέτρα πρόληψης αρνούμενος εμμονικά να φορέσει μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο 60χρονος Εντβίν Κριστάτς Ράμα παραμένει μετά από 11 χρόνια πρωθυπουργικής θητείας ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Αλβανία. Δεσπόζει, παρότι κατηγορείται για αυταρχικότητα, αδιαφάνεια, διαφθορά και εμπλοκή της κυβέρνησής του με το οργανωμένο έγκλημα. Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, εξαγορά ψήφων και εκφοβισμό των ψηφοφόρων, έχει το πάνω χέρι στην εξουσία.

Με τη συχνά εμπρηστική ρητορική και τις δονκιχωτικές συμπεριφορές του επικρατεί των αντιπάλων του στο πολιτικό σκηνικό. Και όπου ζορίζεται αναλαμβάνουν η προπαγάνδα των ελεγχόμενων από την κυβέρνησή του ΜΜΕ καθώς και η «ανεξάρτητη» δικαστική εξουσία, για να του καθαρίσουν το τοπίο του ανθηρού του μπαξέ από ενοχλητικά αγκάθια και πάσης φύσεως ζιζάνια. Από την αρχή του χρόνου κιόλας ο πολιτικός ανταγωνιστής του, ο 80χρονος πρώην προσωπικός γιατρός του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, Σαλί Μπερίσα, -άλλο πολιτικό κουμάσι και αυτός!-, επικεφαλής του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος και de facto αρχηγός της αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αιτία η έρευνα των δικαστικών αρχών για διαφθορά κατά την πρωθυπουργία του από το 2005 έως το 2013. Γεγονός που χαρίζει στον πανύψηλο Ράμα το προνόμιο της άνεσης να αλωνίζει με ανεξέλεγκτη αυθάδεια στον πολιτικό στίβο. Τι πιο ιδανικό για έναν πρώην δήμαρχο Τιράνων, που, ως γνώστης του χειρισμού των πινέλων, μπογιάτισε με ροζ, κίτρινες, πράσινες και βιολετί αποχρώσεις τις προσόψεις των κτιρίων της αλβανικής πρωτεύουσας; Πόσο πιο ήρεμο το τρέχον πολιτικό περιβάλλον για έναν παροξυσμικά ευέξαπτο, διαγνωσμένο με ψυχολογική διαταραχή και νοσηλευθέντα στο παρελθόν σε νευρολογική κλινική! Εκεί όπου κατόπιν θεραπείας κρίθηκε ότι ιάθηκε ανακτώντας ολοσχερώς τις πνευματικές και ψυχικές του δυνάμεις.

Βίαια ξεσπάσματα

Εντούτοις κατά τη στρατιωτική του θητεία η ηγεσία του στρατεύματος του αρνήθηκε να φέρει όπλο εξαιτίας των βίαιων ξεσπασμάτων του. Μέρος των οποίων φέρεται να δοκίμασε οδυνηρά η πρώτη του σύζυγος προτού αποδράσει εσπευσμένα στο Παρίσι. Αλλά αυτά είναι καταχωρημένα πλέον στις πίσω του σελίδες. Σήμερα βιώνει ευνοϊκές περιστάσεις.
Παρόμοιες με εκείνες των ανέμελων νιάτων του, όταν μεγάλωνε με τα πλεονεκτήματα της νομενκλατούρας που απολάμβανε η οικογένειά του επί του καθεστώτος του Χότζα. Θα πίστευε κανείς ότι η τρέχουσα πολιτική του μακροημέρευση θα τον είχε απαλλάξει από τις νευρώσεις του παρελθόντος. Ενδεχομένως θα τον είχε απομακρύνει ως επικεφαλής του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από τη διεφθαρμένη ελίτ των κληρονόμων της κομμουνιστικής άρχουσας τάξης. Τζάμπα προσδοκίες σε μια αενάως λιμνάζουσα βαλκανική παθογένεια. Παρότι είναι γιος της Χειμαρριώτισσας Αννας (Ανέτας) Κολέκα από το μειονοτικό χωριό Βουνό και εικάζεται ότι μιλάει ελληνικά, ποτέ δεν ξεκόλλησε από τον αδιάλλακτα υπεροπτικό αλβανικό εθνικισμό που δεν καλοβλέπει, αν δεν μισεί, τους Βορειοηπειρώτες.

Ο ίδιος συσχετίζεται από χρόνια με το σχέδιο λεηλασίας των ελληνικών περιουσιών σε Χειμάρρα και Αυλώνα. Επιχειρεί τον αφελληνισμό της περιοχής όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα και παραβιάζει τα δικαιώματά της για να βολέψει ημετέρους, αυλικούς και νταραβερτζήδες ντόπιους επιχειρηματίες, τα κεφάλαια των οποίων προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Με αποκορύφωμα τη σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη μόλις δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Διόλου τυχαία η τωρινή του έλευση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου ακριβώς από τη σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας αντιστεκόταν στους σχεδιασμούς δημιουργίας μιας αλβανικής Ριβιέρας με καταπατήσεις, εκβιαστικές απαλλοτριώσεις και υφαρπαγή ιδιωτικών κτηματικών περιουσιών της μειονότητας, καθώς και τον εκφοβιστικό διωγμό των ιδιοκτητών τους. Μετά τη δικαστική δίωξη εις βάρος του ακολούθησε η προφυλάκισή του προκειμένου να μην ορκιστεί ως νόμιμα επανεκλεγμένος στο δημοτικό αξίωμα. Του επιφύλαξαν μεταχείριση ποδοπάτησης της λαϊκής βούλησης που δεν απέχει από τα αυταρχικά κόλπα και τα καταπιεστικά τερτίπια που χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Υποπτα συμφέροντα

Αναμφίβολα επρόκειτο για μεθοδευμένη ενέργεια της αλβανικής κυβέρνησης που εξυπηρετούσε τα ύποπτα συμφέροντα εκείνων των φαύλων «κολλητών» της με τους οποίους με το αζημίωτο συναλλάσσεται. Γεγονός που έθεσε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σε φορτισμένο κλίμα και θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές της κατάψυξης. Ταυτόχρονα προκάλεσε ευρωπαϊκές αντιδράσεις, καθώς θίγονται οι θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. ως προς την εφαρμογή των αρχών του Κράτους Δικαίου. Η περιφρόνησή τους με την εκ μέρους της Αλβανίας πρακτική διακρίσεων έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο δεν συνάδει με συμπεριφορά κράτους προς ένταξη στην Ε.Ε. Για τον Ράμα, όμως, πέρα χιονίζει και βρέχει χαλάζι. Μία εβδομάδα μετά τον εγκλεισμό του Μπελέρη στη φυλακή ο Αλβανός πρωθυπουργός κατέφτανε χαλαρός και χαμογελαστός στην ελληνική πρωτεύουσα για να εγκαινιάσει την προσωπική του έκθεση ζωγραφικής, γλυπτών και κεραμικών στο Ζάππειο.

Πίσω από το πολυμορφικό εικαστικά προσωπείο και τη φιλοτεχνημένη με μαεστρία δημοσιοσχεσίτικη βιτρίνα του θεωρείται πως βρίσκεται ένα συμπαγές υποκριτικό, μισαλλόδοξο, πανούργο προφίλ. Τη ροπή του στη διγλωσσία και την μπαμπεσιά την έχει γνωρίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική από το 2009 κιόλας. Τότε τα Τίρανα, αφού πρώτα υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελληνική συναίνεση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αθέτησαν και ακύρωσαν κατόπιν μονομερώς την υπογραφή τους. Η συμφωνία κατέπεσε στο αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο έπειτα από προσφυγή της αλβανικής αντιπολίτευσης με αρχηγό τότε τον Ράμα. Ποιον άλλον; Τον ίδιο που ως σημερινός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την Ελλάδα «στρατηγική εταίρο» και «πολύτιμη γείτονα», ενώ στην πραγματικότητα κάνει ό,τι του υποδεικνύει ο στενός του φίλος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Να σου τον, λοιπόν, καμαρωτός να έρχεται -και τα σκυλιά δεμένα- στην Αθήνα! Διόλου τυχαία, η τωρινή του έλευση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου ακριβώς από τη σύλληψη του Μπελέρη. Με όσους συμβολισμούς, νοήματα, στοχεύσεις και μηνύματα αυτή η χρονική σύμπτωση εμπεριέχει και, κυρίως, μεταφέρει. Παρότι αναρτά emoji με τις σημαίες των δύο χωρών και μια καρδιά και δηλώνει ότι η επίσκεψή του δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά της Ελλάδας, δεν φαίνεται και τόσο πειστικός. Από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε περιττή και αχρείαστη την επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης.

Καθαρές κουβέντες

Τονίζοντας ακόμη ότι τη συνάθροισή του δεν θα την απαγορεύσει, ούτε όμως και θα τη διευκολύνει. Καθαρές κουβέντες, δίχως μικροπολιτικαντισμούς. Προφανώς και είναι δικαίωμά του στη δημοκρατική Ελλάδα να έρθει ο Ράμα ιδιωτικά να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Ασφαλώς και η περίπτωσή του δεν συνδέεται με τους Τούρκους υπουργούς του Ερντογάν στους οποίους πριν από επτά χρόνια απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γερμανία και την Ολλανδία. Εκείνοι επέμεναν να κάνουν σε αυτές τις χώρες θορυβώδη μουσουλμανικής αισθητικής και αντίληψης προεκλογική εκστρατεία απευθυνόμενοι στις κοινότητες των ομοεθνών τους μεταναστών, παραβιάζοντας την κουλτούρα του ντόπιου πληθυσμού και καταστρατηγώντας τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Αλλά και πάλι ο Ράμα δεν είναι κάνας ξέμπαρκος Αλβανός τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές. Μπορεί η άφιξή του να μη σχετίζεται με επίσημες ρήτρες και πρωτόκολλα, αλλά όσο να ’ναι οφείλει να υπακούει στα μέτρα ασφαλείας της χώρας που θα τον φιλοξενήσει, έστω και για λίγο. Οχι να σουλατσάρει αυθαίρετα όπου γουστάρει και του καπνίσει.

Το παράδοξο είναι πως, παρότι η συγκεκριμένη επίσκεψη βρισκόταν από καιρό στην ατζέντα του, καθυστέρησε υπερβολικά να διατυπωθεί γραπτώς το αίτημα των Τιράνων τόσο προς το υπουργείο Εξωτερικών όσο και προς τις υπόλοιπες εγχώριες αρμόδιες αρχές. Ο Ράμα γνωστοποίησε μόλις προ ολίγων εβδομάδων την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Αθήνα. Ανεπίσημα την είχε κοινοποιήσει μέσω του εξ απορρήτων συνεργάτη του, Εντρι Φούγκα, ο οποίος ταξίδεψε επί τούτου στην Αθήνα. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης και διευθυντής του αμφιλεγόμενου οργανισμού μέσων ενημέρωσης και πληροφόρησης της χώρας, τον οποίο στη πατρίδα του αποκαλούν «υπουργείο Προπαγάνδας», είναι το δεξί χέρι του Αλβανού πρωθυπουργού. Το αριστερό, όπως σκωπτικά λένε οι αντίπαλοί του στην Αλβανία, βρίσκεται χωμένο σε κάποια φορτωμένη ξένη τσέπη.

Συχνές επαφές

Εν τω μεταξύ, ο Φούγκα έρχεται τακτικά στην Αθήνα για επαφές με στελέχη απ’ όλο το μωσαϊκό του ντόπιου πολιτικού σκηνικού. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν δικών του ενεργειών η συγκέντρωση προγραμματιζόταν να διεξαχθεί στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, το οποίο διαχειρίζονται ιδιώτες επιχειρηματίες. Ωστόσο ο δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος απέρριψε το αλβανικό αίτηµα ανακαλώντας τη σχετική άδεια που φερόταν ότι είχε αρχικά παραχωρήσει. Παρομοίως οι διαχειριστές του Κλειστού Γυμναστηρίου επικαλέστηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη κάποια τεχνικά προβλήματα στον χώρο για να μην προχωρήσει η παραχώρησή του στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Την υπόθεση της εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου την ανέλαβε η αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Οι επιλογές του Σπόρτιγκ, του Πανελληνίου και υπαίθριου χώρου στη Γλυφάδα απορρίφτηκαν είτε για πρακτικούς λογούς είτε εξαιτίας των αρνήσεων που εισέπραξε. Η πρεσβεία αποτάθηκε και στη διοίκηση του ΣΕΦ ζητώντας την κεντρική αρένα του. Φέρεται ότι η πρόεδρος του κλειστού σταδίου Χριστίνα Τσιλιγκίρη έκανε δεκτό το αίτηµα, αλλά παραχωρούσε μόνο την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, χωρητικότητας λιγότερων των 1.000 ατόμων. Μπροστά στο πασπαλισμένο με απόγνωση επικείμενο αδιέξοδο, ενεπλάκη στην υπόθεση και ο 45χρονος σοσιαλιστής δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι.

Προσέγγισε τον δήμαρχο Αθηναίων ώστε να δώσει μέσω συνεννόησης αυτός κάποια λύση. Ο Χάρης Δούκας είχε επισκεφτεί τα Τίρανα στο τέλος Ιανουαρίου και είχε παραλάβει από τον Αλβανό ομόλογό του το κλειδί της πόλης. Αλλά το ζήτημα δεν ξεκλειδωνόταν όσο οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της αλβανικής πλευράς εξακοντίζονταν μέχρι και τη χρησιμοποίηση ως χώρου της εκδήλωσης του Ράμα της πλατείας Συντάγματος ή της πλατείας Κοτζιά! Ευφυώς μάλλον ο δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας για να μην πληρώσει εκ των υστέρων τη λέζα ξεφορτώθηκε τις παρασκηνιακές αλβανικές πιέσεις. Παρέπεμψε τους Αλβανούς στην αρμόδια ΓΑΔΑ, που είναι επιφορτισμένη με την προφύλαξη της φιέστας και την αποτροπή πιθανών ακραίων εθνικόφρονων αντισυγκεντρώσεων. Πάει κι αυτό το μερεμέτι για την απελπισμένη πρεσβεία η οποία φαντασιωνόταν μεγαλεία. Τελικά η μπίλια ύστερα από περιστροφές, περιπλανήσεις και μίζερες αναπηδήσεις στον τροχό της ρουλέτας των επιθυμιών του Ράμα έκατσε στο Γαλάτσι. Εκεί όπου ήταν και η αρχική βούληση των συνεργατών του.

Η πολυπόθητη άδεια για τη συγκέντρωση δόθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου με τη συγκατάθεση του ιδιώτη που διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κάπως έτσι ο Ράμα θα κάνει μεταχρονολογημένα Χριστούγεννα στο Christmas Theater.

Με τη συνοδεία ορχηστρικών καλάντων, καθώς λέγεται ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί για να του τα ψάλουν η δημοφιλής Ελένη Φουρέιρα και ο αγαπητός και στην Ελλάδα τραγουδιστής Ιλι Μπάκα. Οπως κι αν έχει, πάντως, το ενδιαφέρον της ιδιωτικής επίσκεψης του Ράμα εστιάζεται στην ομιλία του προς τους απόδημους Αλβανούς στην Ελλάδα. Επειδή όμως είναι μια πολιτική φιγούρα που ρέπει στους ελιγμούς, αναμένεται να αποφύγει τις αναφορές στις προσέχεις ευρωεκλογές στη χώρα. Καθώς μία και μόνο ρητορική αποστροφή του για το θέμα θα συνιστούσε σε κάθε περίπτωση ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας και ωμή εμπλοκή του στην εκλογική διαδικασία της. Ο ίδιος διαπιστωμένα έχει αποδείξει λόγω των προηγούμενων έμπρακτων δεξιοτήτων του ότι συνηθίζει τις προσποιήσεις του παλιού μπασκετμπολίστα και τα εικονικά παραπειστικά τεχνάσματα με τις πινελιές του ώριμου ζωγράφου. Ωστόσο από την εξίσωση της ιδιοσυγκρασίας του δεν απουσιάζουν ο εύφλεκτος παρορμητισμός και η οίηση επίδειξης δύναμης. Οπου, φυσικά, τον παίρνει να τις εκδηλώνει εντός φιλικού ακροατηρίου.

Εργαλειοποίηση

Αναγκαστικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει την ψήφο των δεκάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που έχουν το νόμιμο δικαίωμα του εκλέγειν ως Ελληνες πολίτες, σε απάντηση στην ευρωυποψηφιότητα με τη Ν.Δ. του Μπελέρη. Πράγμα που θα πυροδοτήσει προεκλογικά εσωτερική πολιτική σύγκρουση. Ηδη με πρόσφατη ανάρτησή του τοποθετήθηκε εμμέσως πλην προκλητικά εναντίον των κομμάτων της εγχώριας αντιπολίτευσης που αντιδρά στον ερχομό του στην Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά, κρίνεται ότι θα τιθασεύσει την ευερέθιστη ψυχική ιδιοσυγκρασία και το συχνά νταηλίδικο ταμπεραμέντο του αποφεύγοντας τις στομφώδεις μεγαλοστομίες. Αποσυνδέοντας τη ρητορική του τόσο ως από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και από τα της ελληνικής μειονότητας, με επίκεντρο τις δικές του παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χειμάρρα.

Εκτιμάται ότι για όλα αυτά θα κάνει την πάπια. Αλλά και πάλι τίποτε δεν είναι σίγουρο, δεδομένης της εγωπαθούς αλαζονείας του. Εν αναμονή λοιπόν της κυριακάτικης πρωινής ομιλίας του στο Γαλάτσι. Από τη στάση και τον προσήκοντα σεβασμό του στην Ελληνική Δημοκρατία μέλλει να αποτιμηθεί αν και άλλοι επικεφαλής αλλοδαπών κυβερνήσεων θα είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας για να απευθυνθούν στους ομοεθνείς τους. Αν, ας πούμε, κάποτε αποφασίσει να μιλήσει ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ στους εδώ πολυπληθείς μετανάστες συμπατριώτες του.

Μόνο που με τον φουριόζο και συχνά φιλόνικο γείτονα Ράμα οι εντάσεις που εκάστοτε ανακύπτουν δεν είναι απλώς διμερείς. Υπόκεινται στον έλεγχο των ευρωπαϊκών κεκτημένων, καθώς και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Αλβανία, ανήκουν στην ίδια ήπειρο. Της Βορείου Ηπείρου συμπεριλαμβανομένης.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Η Σιλιάνοφσκα ορκίστηκε πρόεδρος και αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» – Αποχώρησε η

https://bit.ly/3yej8UO

 Ορκίστηκε, το μεσημέρι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

from: anatakti
via IFTTT