Εικόνα

Τα εγκλήματα του Kurt Daluege: Ο καθοριστικός του ρόλος στη γενοκτονία των Εβραίων

https://ift.tt/oKHy6QS

Η εκτέλεση του Kurt Daluege σηματοδότησε το τέλος μιας ζωής που χαρακτηρίστηκε από βιαιότητα και ακλόνητη πίστη στο ναζιστικό καθεστώς.Στις 24 Οκτωβρίου 1946, ο Kurt Daluege, ανώτερος αξιωματούχος των Ναζί και εγκληματίας πολέμου, πέθανε στις φυλακές Pankrác της Πράγας. Ως πρώην επικεφαλής της Ordnungspolizei (Αστυνομία Τάξης), ο Daluege έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβολή των ναζιστικών πολιτικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά τεράστιου πόνου και θανάτου. Δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τις πράξεις του, ισχυριζόμενος ότι απλώς εκτελούσε τις εντολές του Χίτλερ.
Άνοδος στην εξουσία

Ο Kurt Daluege γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1897 στο Κρόιτσμπεργκ της Σιλεσίας. Υπηρέτησε ως στρατιώτης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπέστη σημαντικούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ανάπηρος κατά 25% και να απομακρυνθεί από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Μετά τον πόλεμο, ο Daluege στράφηκε προς ριζοσπαστικές πολιτικές ομάδες και εντάχθηκε στο Freikorps, μια παραστρατιωτική οργάνωση βετεράνων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο Daluege ασχολήθηκε με τη ριζοσπαστική δεξιά πολιτική και εντάχθηκε στο Ναζιστικό Κόμμα το 1926, λαμβάνοντας τον αριθμό μέλους 31.981. Ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις του και έγινε μέλος της SA, της αρχικής παραστρατιωτικής πτέρυγας του Χίτλερ.

Ο ρόλος του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αστυνομία Τάξης του Daluege διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επιβολή της ναζιστικής πολιτικής στα κατεχόμενα εδάφη. Οι δυνάμεις του ήταν υπεύθυνες για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας, που συχνά περιλάμβαναν βάναυσα αντίποινα, μαζικές εκτελέσεις και απελάσεις. Η Αστυνομία Τάξης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη γενοκτονία των Εβραίων και άλλων ομάδων που είχαν στοχοποιηθεί από τους Ναζί, συμβάλλοντας σημαντικά στο Ολοκαύτωμα.

Ένα από τα πιο διαβόητα περιστατικά υπό τη διοίκηση του Daluege ήταν οι μαζικοί πυροβολισμοί κοντά στο Μπρεστ-Λιτόφσκ το 1941, όπου πάνω από 4.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από το Τάγμα 307 της Αστυνομίας. Ο Daluege ήταν παρών σε πολλές τέτοιες εκτελέσεις, επιβλέποντας τις επιχειρήσεις και εξασφαλίζοντας την ανελέητη εκτέλεσή τους. Υπέγραψε επίσης εντολές απέλασης για χιλιάδες άτομα που στάλθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης, όπου θανατώθηκαν σε θαλάμους αερίων ή με άλλα μέσα.

Καταστολή των κινημάτων αντίστασης

Η εμβέλεια του Daluege επεκτάθηκε και στην ανάμειξή του στην καταστολή των κινημάτων αντίστασης. Μετά τη δολοφονία του Reinhard Heydrich, επικεφαλής της Κύριας Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ράιχ, ο Daluege διορίστηκε εκτελών χρέη Προστάτη της Βοημίας και της Μοραβίας. Υπό αυτή την ιδιότητα, επέβλεψε αυστηρά αντίποινα.

Στο χωριό Λίντιτσε στις 10 Ιουνίου 1942, υπό τις διαταγές του, εκτελέστηκαν και οι 173 άνδρες, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παρομοίως, στο Ležáky, το χωριό καταστράφηκε και 33 άνδρες και γυναίκες σκοτώθηκαν, ενώ λίγα μόνο παιδιά γλίτωσαν. Σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, η Αστυνομία Τάξης πραγματοποίησε δημόσιες εκτελέσεις για να τρομοκρατήσει και να ελέγξει τους τοπικούς πληθυσμούς.
Παρακμή και σύλληψη

Το 1941, ο Daluege υπέστη καρδιακή προσβολή, με αποτέλεσμα την προσωρινή απομάκρυνσή του από τη διοίκηση. Ωστόσο, παρέμεινε μια σημαντική προσωπικότητα στο ναζιστικό καθεστώς, ζώντας σε ένα ακίνητο που του χάρισε ο Χίτλερ. Στο τέλος του πολέμου, συνελήφθη από τις βρετανικές δυνάμεις και αρχικά κρατήθηκε ως μεγάλος εγκληματίας πολέμου στη Νυρεμβέργη.

Αν και θα μπορούσε να δικαστεί στις δίκες της Νυρεμβέργης, αποφασίστηκε η έκδοσή του στην Τσεχοσλοβακία, όπου είχαν διαπραχθεί πολλά από τα εγκλήματά του.

Εκτέλεση

Στις 24 Οκτωβρίου 1946, ο Kurt Daluege οδηγήθηκε στον στύλο εκτέλεσης στη φυλακή Pankrác της Πράγας. Ο δήμιος τον έδεσε σε έναν στύλο και τοποθέτησε μια θηλιά γύρω από το λαιμό του. Ο Daluege δεν έδειξε καμία μεταμέλεια ή λύπη για τις πράξεις του, διατηρώντας τη στάση του μέχρι τέλους. Η εκτέλεσή του πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της κρεμάλας σε στύλο, μια πρακτική που αποσκοπούσε να τονίσει τη σοβαρότητα των εγκλημάτων του.

Η εκτέλεση του Kurt Daluege σηματοδότησε το τέλος μιας ζωής που χαρακτηρίστηκε από βιαιότητα και ακλόνητη πίστη στο ναζιστικό καθεστώς. Ο ρόλος του στο Ολοκαύτωμα και στην καταστολή των κινημάτων αντίστασης άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία. υ.


from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...