Daily Archives: 30 Ιουνίου, 2024

Εικόνα

ANN-MARGRET – «Tequila»


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Yves Montand – C’est si Bon


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Range Rover Sport: Royal Sportiness

https://ift.tt/PrQR7D8


Πολλά SUV μπορούν να προσφέρουν μια απολαυστική εμπειρία πολυτέλειας, κάποια είναι ικανά να ενθουσιάσουν με το οδηγικό ταμπεραμέντο και λίγα είναι προικισμένα με εκτός δρόμου ικανότητες που εκπλήσσουν. Το νέο Range Rover Sport φτιάχτηκε για να συνδυάζει τα πάντα σε ιδανικές αναλογίες. Τα βλέμματα επιδοκιμασίας και σεβασμού που εισπράττεις στον δρόμο επιβεβαιώνουν πως η Range Rover έχει χειριστεί άρτια τη σχεδιαστική εξέλιξη της φόρμας με την οποία έχει ταυτιστεί στο μυαλό όλων το Range Rover Sport. Στο πνεύμα της διαρκούς σχεδιαστικής εξέλιξης, η σιλουέτα του έχει αποκτήσει ακόμα περισσότερη φινέτσα και εκλεπτυσμένη όψη.

Όσοι απολαμβάνουν εκ των έσω την τρίτη γενιά του βρετανικού SUV εισπράττουν ξεκάθαρα την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια με την οποία είναι συνδεδεμένο διαχρονικά το όνομα Range Rover.

Νιώθεις την ξεχωριστή αίσθηση που θα σου προσέφερε η είσοδος σε κάποια από τις παραδοσιακές κλειστές λέσχες της βρετανικής ελίτ. Μόνο που εδώ κλείνοντας τη βαριά πόρτα με το σύστημα soft close περιβάλλεσαι από σύγχρονα υλικά υψηλής ποιότητας -πολλά από τα οποία είναι ανακυκλώσιμα- και ψηφιακές οθόνες υψηλής ευκρίνειας, σε ένα περιβάλλον που η προσοχή στη λεπτομέρεια και η λειτουργική απλότητα βάζουν σε πρώτο πλάνο την αρμονία και την ευεξία.

Ακόμα και σε ταχύτητες ταξιδιού οι εξωτερικές ενοχλήσεις που φτάνουν στην καμπίνα είναι ελάχιστες χάρη στο ενεργητικό σύστημα ακύρωσης θορύβων, ενώ ο αέρας έχει πάντα μια φρεσκάδα βγαίνοντας από το ειδικό κύκλωμα καθαρισμού που απομακρύνει οσμές, βακτήρια, ακόμα και ιούς.

Το ηχοσύστημα της Meridian σε κάνει να νιώθεις σαν σε συναυλιακή αίθουσα ενώ πολύ σύντομα εξοικειώνεσαι με τη λειτουργία του συστήματος πολυμέσων Pivi Pro που τρέχει στην ευκρινέστατη κυρτή οθόνη αφής 13,1’’ και έχει ενσωματωμένη την υπηρεσία φωνητικών εντολών Alexa, υποστηρίζοντας φυσικά το ασύρματο mirroring κινητών τηλεφώνων.

Η χωροταξική γενναιοδωρία είναι ακριβώς αυτή που περιμένεις από ένα μεγάλο SUV πέντε μέτρων στο οποίο θα ταξιδέψουν με άνεση business class ακόμα και πέντε επιβάτες. Άλλωστε το μεταξόνιο της νέας γενιάς έχει μεγαλώσει κατά 75 mm χαρίζοντας 31 mm περισσότερο χώρο για τα πόδια και 20 mm περισσότερο αέρα για τα γόνατα των πίσω επιβατών σε σχέση με το προηγούμενο Sport. Την αρχοντική αίσθηση σφραγίζει η βελούδινη κύλιση με ύφος λιμουζίνας.

Το κατά 35% πιο άκαμπτο πλαίσιο δεν αναβαθμίζει μόνο την ασφάλεια αλλά βοηθά και την ενεργητική αερανάρτηση Dynamic Air Suspension να κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της. Το Range Rover Sport ισοπεδώνει κάθε ανωμαλία που συναντά χωρίς αναταράξεις, θορύβους ή οποιαδήποτε υπόνοια στρέβλωσης.

Σε συνδυασμό με το διάβασμα του δρόμου μέσω του συστήματος πλοήγησης και τη συνεχή προσαρμογή των ρυθμίσεων της ανάρτησης στη χάραξη και τις συνθήκες οδήγησης, το πάτημα του νέου Range Rover Sport έχει μια αφράτη αλλά ταυτόχρονα συμπαγή και μεγαλοπρεπή αίσθηση.
Το πραγματικό εύρος του οδηγικού ρεπερτορίου ξετυλίγεται σε κάθε είδους διαδρομή. Στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύεις με απαράμιλλη άνεση, ενώ μόλις ανακαλύψεις την κατάλληλη διαδρομή, χωρίς πυκνή κίνηση και με μεγαλύτερο οδηγικό ενδιαφέρον, και ενεργοποιήσεις το πρόγραμμα Dynamic νιώθεις το νέο Range Rover Sport να συρρικνώνεται γύρω σου σε τέτοιο βαθμό που σε κάνει να ξεχνάς πως οδηγείς ένα SUV πέντε μέτρων.

Το πρόθεμα Sport αρχίζει να αποκτά απόλυτο νόημα. Τα ενεργά αμορτισέρ, οι ενεργητικές αντιστρεπτικές, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και βέβαια η τετραδιεύθυνση -με δυνατότητα περιστροφής των πίσω τροχών έως και 7,3ο– έχουν μια ξεκάθαρη επίδραση σε κάθε πτυχή του οδηγικού προφίλ.

Το ακριβές ζύγισμα του τιμονιού συνοδεύει ιδανικά την οδηγική ζωντάνια που συνδυάζεται πάντα με εξαιρετική σιγουριά στις κινήσεις. Η προηγμένη τετρακίνηση iAWD της Range Rover που λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόσφυση και τις συνθήκες οδήγησης 100 φορές το δευτερόλεπτο φροντίζει ώστε η δύναμη του κινητήρα να περνά στον δρόμο και να μετουσιώνεται σε ταχύτητα.

Οσο για τους κινητήρες, είτε βενζίνης είτε diesel, είναι ικανοί να κουνήσουν βουνό ακόμα και με ένα χάδι στο γκάζι που μεταφράζεται σε γεμάτες επιταχύνσεις χάρη και στην ιδανική συνεργασία με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο της ZF με τη μεταξένια και ταχύτατη λειτουργία. Εξίσου μεγάλη σημασία ωστόσο έχει δοθεί και στην αποδοτικότητά τους.

Οι πέντε βασικές θερμικές εκδόσεις βενζίνης και ντίζελ συνοδεύονται από ήπιο υβριδικό σύστημα 48V ενώ η γκάμα περιλαμβάνει και δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις. Οι P460e και P550e συνδυάζουν έναν 3λιτρο 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα Ingenium με ηλεκτροκινητήρα 218 PS (105 kW) που τροφοδοτείται από μπαταρία ιόντων λιθίου 38,2 kWh η οποία είναι τοποθετημένη στο πάτωμα.

Η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση είναι δυνατή με ταχύτητες έως και 140 km/h και η ηλεκτρική αυτονομία είναι 122 και 120 χιλιόμετρα για τις εκδόσεις P460e και P550e αντίστοιχα.

Εκεί όμως που το νέο Range Rover Sport διαπρέπει είναι όταν ο οδηγός του αποφασίσει να εγκαταλείψει την άσφαλτο, να βουτήξει σε νερό βάθους σχεδόν ενός μέτρου, να σκαρφαλώσει σε κλίσεις έως 45 μοίρες και να περάσει από λάσπες και βραχώδεις επιφάνειες σαν να οδηγεί καθαρόαιμο off road.

Η Range Rover δεν έχει χτίσει τυχαία μια τεράστια παράδοση σε αυτό τον τομέα και φυσικά το Sport κουβαλά την πιο προηγμένη τεχνολογία που έχει σήμερα στο οπλοστάσιό της.

Tο νέο Range Rover Sport είναι το αυτοκίνητο που θα μπορούσε να σε συντροφεύει στον γύρο του κόσμου. Είναι το ίδιο ταιριαστό στα φώτα ενός κοσμοπολίτικου γκαλά στη Νέα Υόρκη όσο και στην Πράσινη Κόλαση του Nürburgring και το ίδιο ικανό να σε ταξιδέψει από τις πίστες κάποιου χιονοδρομικού στην Ελβετία μέχρι τους αμμόλοφους του Μαρόκο και τις κορυφές της Γης του Πυρός.

Το Terrain Response 2, εκτός από τα εξειδικευμένα προγράμματα προσαρμογής της μετάδοσης και της ανάρτησης σε κάθε τύπο και μορφολογία εδάφους (από χώμα, λάσπη και γρασίδι έως χιόνι, άμμο και πετρώδη επιφάνεια), ενσωματώνει για πρώτη φορά και τη λειτουργία Adaptive Off-Road Cruise Control η οποία προσφέρει επιπλέον βοήθεια στον οδηγό ρυθμίζοντας αυτόματα την ταχύτητα κίνησης εκτός δρόμου ανάλογα με τις συνθήκες και την ποιότητα του εδάφους.

Eιδικά στη νέα γενιά του βρετανικού πολυτάλαντου SUV κάθε έκφραση αυτού του χαρακτήρα είναι τόσο ξεκάθαρη και καλά δουλεμένη που είναι αδύνατο να μην κλέψει την προσοχή.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε Ραφήνα, Σαλαμίνα και Πόρο

https://ift.tt/IizWU5h

Σε τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και στον Πόρο προχώρησε η Πυροσβεστική, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα σε ακόμα 4 άτομα.Αναλυτικότερα:

Συνελήφθη σήμερα, 30 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Νέας Μάκρης, αλλοδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από πρόθεση σε χορτολιβαδική έκταση πλησίον του ρέματος Ραφήνας στην Αττική και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 8.538,75 ευρώ. Ο ίδιος είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο και στις 16 Ιουνίου 2024 και του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή. Ο προαναφερόμενος οδηγήθηκε σήμερα, ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και τον παράπεμψε να απολογηθεί στον Ανακριτή την Τρίτη το πρωί.

Συνελήφθη σήμερα 30 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Εθ. Πυρ. Κλιμακίου Πόρου με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, ημεδαπός, ο οποίος προέβη σε εκτέλεση θερμών εργασιών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Ασκέλι Πόρου, του Δήμου Πόρου Αττικής και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.000 ευρώ.

Συνελήφθη χθες 29 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε χαμηλή βλάστηση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Ρέστη Σαλαμίνας και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.500 ευρώ.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.250 ευρώ, σήμερα 30 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον οικισμό Χαλάστρας, του Δήμου Δέλτα, στην Θεσσαλονίκη.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.625 ευρώ, σήμερα 30 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην κοινότητα Αρβανίτη, του Δήμου Πύργου, στην Ηλεία.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.933 ευρώ, χθες 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε υπαίθριες εργασίες προκαλώντας πυρκαγιά εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Ιωαννίνων, στα Ιωάννινα.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.250 ευρώ, χθες 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Θάσου, σε αλλοδαπό, ο οποίος προέβη σε χρήση αυτοσχέδιας συσκευής έψησης σε ύπαιθρο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς στη νήσο Θάσο.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Fiat Grande Panda (+video)

https://ift.tt/P75rJKz

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του που συμπίπτει με τον εορτασμό των 125 χρόνων της Fiat, το νέο μικρό κόβει βόλτες στο Τορίνο. Το ολοκαίνουργιο Fiat Grande Panda εντοπίστηκε να κυκλοφορεί στο Τορίνο, παρουσιάζοντας μια βασική έκδοση προδιαγραφών RED.Αυτές οι εικόνες δίνουν μια γεύση από την οικονομική έκδοση του τελευταίου μοντέλου της Fiat, η οποία διαθέτει λευκές ατσάλινες ζάντες και δεν διαθέτει ράγες οροφής, προστατευτικές ποδιές τύπου αλουμινίου και άλλα premium χαρακτηριστικά.
Παρά τη μινιμαλιστική του σχεδίαση, το Grande Panda RED διατηρεί τους σύγχρονους προβολείς LED και τα ιδιαίτερα πίσω φώτα.
Το video στο Instagram αναδεικνύει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτής της βασικής έκδοσης και των φωτογραφιών που έχουμε δει με τις μεγαλύτερες εκδόσεις.

Οι μικρότερες χαλύβδινες ζάντες θυμίζουν το στυλ του αρχικού Panda, και ενώ το εξωτερικό είναι βασικό, παραμένουν βασικά στοιχεία όπως τα αποτυπωμένα γράμματα Panda και το έμβλημα της Fiat.

Οι εκδόσεις RED, που παρουσιάστηκαν το 2021, έχουν γίνει βασικό στοιχείο στις σειρές της Fiat, της Jeep και της Ram και χαρακτηρίζονται από τις κόκκινες πινελιές τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Το Grande Panda θα είναι διαθέσιμο με ήπια υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, μοιραζόμενο την ίδια αρχιτεκτονική Smart Car με το Citroen C3 και το e-C3.

Με μήκος 3,99 μέτρα, το Grande Panda στοχεύει να είναι το πιο προσιτό μοντέλο της Fiat, ιδιαίτερα στην mild-hybrid μορφή του.

Ενώ η Fiat δεν έχει αποκαλύψει ακόμη το πλήρες εσωτερικό, κατασκοπευτικά πλάνα υποδηλώνουν μια σχεδίαση με οβάλ θέμα, με διακόσμηση από φελλό και ένα παραδοσιακό ράφι στο ταμπλό.

Οι εκδόσεις υψηλότερων προδιαγραφών αναμένεται να διαθέτουν σύστημα infotainment, ενώ οι εισαγωγικές εκδόσεις μπορεί να επιλέξουν μια βάση σύνδεσης smartphone.

Η Fiat σχεδιάζει να λανσάρει το Grande Panda στις 11 Ιουλίου 2024, που συμπίπτει με την 125η επέτειο της μάρκας.

Αυτή η εκδήλωση θα αποκαλύψει πιθανότατα την πλήρη γκάμα των εκδόσεων και των επιλογών κίνησης.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Bugatti Tourbillon: Το ρολόι-θαύμα των 320.000 ευρώ

https://ift.tt/4Uf509c

H νέα Bugatti Tourbillon πήρε το όνομά της από τα ρολόγια. Και τα ρολόγια παίρνουν τη λάμψη τους από την Bugatti. Η αποκάλυψη του νέου hypercar της Bugatti προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στους φίλους του αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Και μία μεγάλη αναστάτωση στην ελίτ των rich and famous του πλανήτη, που ήδη μόλις 250 από αυτούς κάνουν ουρά για να μπουν στη λίστα να την αποκτήσουν όταν θα βγει το 2026. Με κόστος που ξεπερνά τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ, η Bugatti Tourbillon είναι το νέο σημείο αναφοράς όχι μόνο για την αυτοκίνηση αλλά και για τα πανάκριβα γκαράζ αυτού του μάταιου κόσμου. Ενα αυτοκίνητο πραγματικό επίτευγμα της τεχνολογίας, αλλά και μαγνήτης της απόλυτης ματαιοδοξίας. Οσοι πάντως δεν καταφέρουν να μπουν σε αυτή την ολιγομελή λίστα, έχουν μία ακόμα ευκαιρία να αποκτήσουν κάτι με την υπογραφή της Bugatti.
Το νέο ρολόι που κατασκευάζει η εταιρεία Jacob & Co είναι εμπνευσμένο από την Tourbillon και σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις θα κοστίζει περισσότερο και από μία Ferrari: ούτε λίγο ούτε πολύ 320.000 ευρώ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ωρολογοποιία συνεργάζεται με τη Bugatti. Ηδη έχει αρκετά ρολόγια με τη φίρμα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ένα εκ των οποίων είχε παρουσιαστεί το 2020 και είχε προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό. Επρόκειτο για το Chiron Tourbillon, ένα εκπληκτικό δημιούργημα υψηλής τέχνης και τεχνικής, το οποίο είχε ως βασικό στοιχείο του την αναπαράσταση ενός κινητήρα W16 που κινούσε την προηγούμενη Bugatti, την Chiron.
Στο νέο ρολόι που παρουσιάστηκε τώρα, η εταιρεία κατασκευής ρολογιών εκτός από το όνομα της νέας Bugatti δανείζεται πολλά στοιχεία από τον σχεδιασμό της (ιδίως τον εκπληκτικό πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου) ενώ αλλάζει τον κινητήρα, ενσωματώνοντας μέσα στην κάσα τo καινούργιο θαύμα της μηχανολογίας, τον V12.

Ο V16 κινητήρας στον καρπό σας
Από τις πρώτες εικόνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, γίνεται άμεσα αντιληπτή η απίστευτη λεπτομέρεια και η υψηλή τεχνική αρτιότητα του συγκεκριμένου ρολογιού. Η θήκη του είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο με διαστάσεις 52 x 44 χιλιοστά. Το πιο χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι η αναπαράσταση-μινιατούρα του κινητήρα V16, η οποία μαζί με τους υπόλοιπους δείκτες βρίσκεται κάτω από μία πολύ μεγάλη ενιαία επιφάνεια διαφανούς ζαφειριού. Ο κινητήρας αυτός μάλιστα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί όπως και το κανονικό μοτέρ για περίπου 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά, φανερώνοντας με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει στα εσωτερικά του -απίστευτης τεχνολογίας- μοτέρ.

Στο επάνω μέρος του ρολογιού βρίσκονται συγκεντρωμένες οι ενδείξεις του, οι οποίες προσπαθούν να μιμηθούν τα αντίστοιχα όργανα που υπάρχουν στο αυτοκίνητο. Και έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα ο κεντρικός δείκτης των ωρών δεν ακολουθεί την τυπική βαθμονόμηση των ρολογιών, αλλά ξεκινά από το 0 αντί για το παραδοσιακό 12 και αφού διαγράψει μία πορεία 270 μοιρών καταλήγει στο 11 όπου και κάνει ένα άλμα ξανά προς το μηδέν, προσπαθώντας να μιμηθεί το ταχύμετρο και το στροφόμετρο του αυτοκινήτου. Στα αριστερά υπάρχει ένας μηχανισμός tourbillon με κύκλο 30 δευτερολέπτων, τον ταχύτερο που έχει φτιάξει ποτέ η Jacob & Co, ενώ στα δεξιά υπάρχει ένα ακόμα όργανο -περίπου σαν δείκτης βενζίνης- που όπως και στο αυτοκίνητο δείχνει το υπόλοιπο της ενέργειας που απομένει από το κούρδισμα, τόσο για το ρολόι όσο και για τη λειτουργία του «κινητήρα».


Στο επάνω μέρος του ρολογιού βρίσκονται συγκεντρωμένες οι ενδείξεις του, οι οποίες προσπαθούν να μιμηθούν τα αντίστοιχα όργανα που υπάρχουν στο αυτοκίνητο


Το ρολόι δεν μιμείται μόνο τα όργανα της Bugatti Tourbillion, αλλά έχει και άλλες σχεδιαστικές ομοιότητες του νέο hypercar.

Το ρολόι δεν μιμείται μόνο τα όργανα του αυτοκινήτου, αλλά έχει και άλλες σχεδιαστικές ομοιότητες, όπως το σχήμα της κάσας, τα πλαϊνά που θυμίζουν τις εισαγωγές αέρα του αυτοκινήτου και τα ανοίγματα στο ζαφείρι που θυμίζουν τα πλευρικά παράθυρα της Bugatti. Ο μηχανισμός του ρολογιού JCAM55 της Jacob & Co αποτελείται από 557 μέρη, διαθέτει 74 πολύτιμους λίθους και επιτυγχάνει 21.600 δονήσεις ανά ώρα ενώ το απίστευτο επίπεδο δεξιοτεχνίας και προσοχής στη λεπτομέρεια το καθιστούν ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα της ωρολογοποιίας των ημερών μας. Το ρολόι στερεώνεται στον καρπό με μια αναδιπλούμενη αγκράφα από μαύρο τιτάνιο αεριζόμενο λουράκι από καουτσούκ.

Η σχεδίαση αυτού του ρολογιού ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και πήγαινε παράλληλα με τις εξελίξεις της σχεδίασης του αυτοκινήτου της Bugatti. Για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκαν 18 μήνες σκληρής δουλειάς, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο όραμα και των δύο εταιριών. Ο ιδρυτής της ωρολογοποιίας Jacob Arabo είναι και αυτός φανατικός τελειομανής όπως και ο Ettore Bugatti, κάτι που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι αρκετό αν δεν ξεπερνά αυτό που όλοι οι υπόλοιποι νομίζουν ότι είναι το απώτατο όριο. Αλλωστε όπως είχε πει και ο Ettore Buggati, «αν τα αυτοκίνητά μου συγκρίνονται με κάποιο άλλο, τότε δεν είναι μία πραγματική Bugatti». Το ίδιο συμβαίνει και με την εταιρεία Jacob & Co που με το συγκεκριμένο ρολόι παραδέχεται ότι ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό της, φτιάχνοντας ότι πιο σύνθετο και εξεζητημένο έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Η αποκλειστικότητα του ρολογιού είναι αντίστοιχη με εκείνη του αυτοκινήτου ενώ υπάρχουν και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης. Θα κατασκευαστούν δηλαδή μόλις 250 κομμάτια (150 σε αυτή την έκδοση με τιτάνιο) όσοι και οι τυχεροί που θα μπορέσουν να αποκτήσουν κάποια στιγμή την Bugatti Tourbillon. Τουλάχιστον μέχρι να πάρουν «το κλειδί στο χέρι» θα έχουν την ευκαιρία να μετρούν τις ώρες στα Εμιράτα και το Μονακό, κοιτάζοντας αυτό το εκπληκτικό δημιούργημα στο χέρι τους. Τι ωραίοι καιροί να είσαι αφόρητα πλούσιος!

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Opel Grandland

https://ift.tt/IBWrZ9Y

 Opel Experimental που παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην Έκθεση IAA Mobility είναι κάτι περισσότερο από μια σχεδιαστική δήλωση. Είναι ένα παράθυρο στο όραμα της Opel για το μέλλον. Το νέο Opel Grandland είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που φέρει πολλά στοιχεία από το Opel Experimental και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Opel κάνουν πραγματικότητα το σύνθημα «Forever forward since 1899», που σηματοδοτεί τα 125 χρόνια της Opel στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το νέο Grandland ενσαρκώνει τους τρεις πυλώνες της Opel – Greenovation, Detox και Modern German. Η εντυπωσιακά τολμηρή και καθαρή σχεδίασή του γίνεται αμέσως αντιληπτή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Opel συνεχίζει τη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της εταιρείας. Είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της που επωφελείται από την πλατφόρμα του Ομίλου Stellantis STLA Medium, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική, τη νέα επίπεδη τοποθέτηση της μπαταρίας, χωρητικότητας έως 98 kWh, τον ηλεκτροκινητήρα νέας γενιάς και άλλα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η αντλία θερμότητας, το νέο Opel Grandland Electric μπορεί να διανύσει έως και περίπου 700 χιλιόμετρα, χωρίς εκπομπές ρύπων (WLTP). Όταν το SUV χρειαστεί επαναφόρτιση, χρειάζονται μόλις 26 λεπτά περίπου σε δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης, για την επαναφόρτιση της μπαταρίας στο 80% της χωρητικότητάς της.

Έτσι, το νέο Grandland Electric προσφέρει ένα νέο επίπεδο ηλεκτρικής κινητικότητας και κάνει πραγματικότητα το όραμα του Opel Experimental, όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων χωρίς συμβιβασμούς.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

34χρονη βγάζει 400.000 δολάρια στο TikTok (pics)

https://ift.tt/xEKWcTY

 

Όταν η Σόρα Λι ήταν προπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, έλαβε μια, κατά τη γνώμη της, «πολύ κακή συμβουλή» για την καριέρα της: «Ακολούθησε μια ειδικότητα που σε παθιάζει», είπε σε εκείνη και τους συμφοιτητές της ένας σύμβουλος. «Δεν νομίζω ότι αυτή ήταν πολύ χρήσιμη συμβουλή για κάποιον σαν εμένα που ήμουν διεθνής φοιτήτρια».

Η Λι άρχισε να σπουδάζει πολιτικές επιστήμες, οι οποίες την ενδιέφεραν, μέχρι που σκέφτηκε πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τα κέρδη της και την ικανότητά της να βρει δουλειά στη συνέχεια. Ως μετανάστρια από τη Νότια Κορέα, η Λι σκεφτόταν ήδη να παραμείνει και να εργαστεί στις ΗΠΑ, κάτι που θα απαιτούσε βίζα που θα χρηματοδοτούσε ο εργοδότης.

Στο μυαλό της, αυτό θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς μια θέση εργασίας σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα. Δεν πίστευε ότι ένα πτυχίο πολιτικής επιστήμης από μόνο του θα την οδηγούσε εκεί.

«Δεν νομίζω ότι είναι αμοιβαία αποκλειόμενα τα χρήματα με το πάθος, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να σκέφτεται κανείς τα χρήματα, επειδή πολλοί από εμάς πρέπει να στηρίξουμε μια οικογένεια ή δεν έχουμε οικογένεια να μας στηρίξει», λέει η Λι στο CNBC Make It.

Κατέληξε να σπουδάσει ταυτόχρονα πολιτικές επιστήμες και οικονομικά για να διευρύνει τις επαγγελματικές της προοπτικές, και η απόφασή της φαίνεται ότι απέδωσε.

Τώρα, 34 ετών, η Λι ζει στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια και κερδίζει έναν βασικό μισθό 320.000 δολαρίων ετησίως ως παγκόσμιος επικεφαλής του μάρκετινγκ προϊόντων στην TikTok, η οποία ανήκει στην ByteDance. Φέτος, θα λάβει 80.000 δολάρια σε περιορισμένες μονάδες μετοχών, γεγονός που ανεβάζει τη συνολική αποζημίωσή της στα 400.000 δολάρια.

Ξεκίνησε στην TikTok το 2023. Εκείνη τη χρονιά, έλαβε 48.000 δολάρια σε δικαιώματα συμμετοχής (RSU) και ένα μπόνους εγγραφής 50.000 δολαρίων επιπλέον του βασικού της μισθού.

Και όχι μόνο. Τα χρήματα από ένα πακέτο αποζημίωσης, πωλήσεις μετοχών, ενοικίαση ενός δωματίου, πώληση ενός σπιτιού και εργασία στα παράπλευρα επαγγέλματά της έφεραν το εισόδημά της το 2023 σε περίπου 840.000 δολάρια.

Η Λι δεν ήξερε ότι θα ασχοληθεί με την τεχνολογία. Η πρώτη της δουλειά μετά τη σχολή το 2012 αμειβόταν μόνο με 46.000 δολάρια. Ωστόσο στάθηκε έξυπνη στις διαπραγματεύσεις που έκανε, έμαθε πώς να πετυχαίνει στην εργασία της και εφάρμοσε αυτά τα μαθήματα σε κάθε καριέρα που ακολούθησε στη συνέχεια.

«Είναι δύσκολο να ονειρεύεσαι να γίνεις κάτι για το οποίο δεν έχεις ακούσει ή ασχοληθεί ποτέ», λέει η Λι. «Προσπαθώ στη ζωή μου να δείξω ότι υπάρχουν αυτά τα μονοπάτια καριέρας, αλλά το να ασχοληθώ με την τεχνολογία δεν ήταν πραγματικά ένας στόχος που είχα στο μυαλό μου».

Δουλεύοντας με τους «πιο έξυπνους και ικανούς ανθρώπους» στον κόσμο και το γεγονός ότι βρισκόταν στο Μπέρκλεϊ, βοήθησε την Λι να βρει δουλειά σε νεοσύστατες επιχειρήσεις της περιοχής που ήταν πρόθυμες να προσλάβουν διεθνείς φοιτητές. Αφού πήρε το πτυχίο της, άρχισε να εργάζεται σε μια μικρή νεοσύστατη εταιρεία ανάλυσης βίντεο που ονομάζεται TubeMogul.

Ενώ εργαζόταν στην TubeMogul το 2012, της τράβηξε την προσοχή το Netflix καθώς είχε αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλές. Η TubeMogul ανταγωνιζόταν για μια συνεργασία διαφημιστικής τεχνολογίας με το Netflix, οπότε η Λι έμαθε για την τεχνολογία και την κουλτούρα της ίδιας της εταιρείας.

«Ο συνάδελφός μου είπε: «Αν είσαι απογοητευμένος από την εργασιακή κουλτούρα στην TubeMogul, πρέπει να διαβάσεις αυτό το deck»», λέει η Λι για μια δήλωση εταιρικής κουλτούρας του Netflix.

Δεν θα χρειαζόταν να περιμένει πολύ. Ένας υπεύθυνος προσλήψεων του Netflix επικοινώνησε μαζί της την ίδια εβδομάδα.

Η Λι άρχισε να εργάζεται στο Netflix στην ομάδα προγραμματικής αγοράς ψηφιακού μάρκετινγκ το 2014, με μισθό 110.000 δολάρια. Έμεινε εκεί μέχρι το 2016 και πήρε θέση στο WhatsApp, το οποίο ανήκει στη Meta, τον Ιανουάριο του 2017. Έμεινε στη Meta για έξι χρόνια σε διάφορους ρόλους για το Facebook, κερδίζοντας τελικά πάνω από 200.000 δολάρια ετησίως.

Σε αυτό το σημείο, ήξερε ότι μπορούσε να διεκδικήσει έναν μεγάλο μισθό και απολάμβανε τα οφέλη της εργασίας σε εταιρείες τεχνολογίας υψηλού κύρους.

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο προνόμιο είναι να δουλεύεις με μερικούς από τους πιο έξυπνους και ικανούς ανθρώπους στον κόσμο και να μαθαίνεις από αυτούς», λέει. «Μπορούμε να μιλήσουμε για το φαγητό του γραφείου, τα ταξίδια και όλη την αίγλη που το συνοδεύει. Αλλά στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι αυτό είναι το όφελος που όλες οι εταιρείες πρέπει να προσπαθούν να παρέχουν».

Μέχρι το τέλος του 2022, η Λι ένιωθε ότι είχε ξεπεράσει το ρόλο της στη Meta και είχε αρχίσει να αναζητά νέες ευκαιρίες. Αλλά η τελική απόφαση να φύγει δεν ήταν αποκλειστικά δική της. «Στην πραγματικότητα ήταν ο τέλειος συγχρονισμός όταν απολύθηκα», λέει η Λι για το γεγονός ότι συμμετείχε στις περικοπές θέσεων εργασίας της Meta τον Νοέμβριο του 2022.

«Απολύθηκα την Τετάρτη, πήρα την προσφορά μου από την TikTok την Παρασκευή και είχα άλλη μια προσφορά από μια άλλη εταιρεία τη Δευτέρα, επειδή είχα ήδη περάσει από συνεντεύξεις», λέει. «Διαπραγματεύτηκα μεταξύ των δύο και πήρα αυτόν τον ρόλο στο TikTok. Μπόρεσα να πάρω την αποζημίωση της Meta και να ξεκινήσω τη νέα μου δουλειά».

Ξεκίνησε στο TikTok τον Ιανουάριο του 2023
«Ένιωσα ότι τα κατάφερα»

Μέχρι τώρα, το ετήσιο εισόδημα της Λι έχει αυξηθεί σχεδόν 10 φορές σε σχέση με αυτό που κέρδιζε μόλις τελείωσε το κολέγιο. Και παρόλο που απολαμβάνει την εξέλιξη του μισθού της, οι πιο πρόσφατες αυξήσεις των αποδοχών της δεν είναι τόσο γλυκές όσο η πρώτη της μεγάλη επιταγή.

Το άλμα από τα 46.000 δολάρια ετησίως στα 110.000 δολάρια όταν ξεκίνησε στο Netflix ήταν τεράστιο. «Ένιωσα ότι τα κατάφερα», λέει. «Τότε ήταν που αγόρασα την πρώτη μου designer τσάντα».

Τώρα που εργάζεται δίπλα σε ανώτερα στελέχη και διευθυντές που «βγάζουν εκατομμύρια», η Λι λέει ότι δεν αισθάνεται τόσο πλούσια όσο όταν κέρδισε για πρώτη φορά εξαψήφιους μισθούς.

Αν και θέλει να συνεχίσει να αυξάνει τον μισθό της, τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν. Θέλει η δουλειά της να έχει νόημα και να αποτελεί πρόκληση, οπότε δεν θα δεχόταν απαραίτητα μια καλύτερα αμειβόμενη δουλειά, αν δεν ικανοποιούσε αυτές τις ψυχολογικές ανάγκες.

«Ξοδεύεις τόσες πολλές ώρες την εβδομάδα στη δουλειά, γιατί να τις ξοδέψεις σε κάτι που δεν σε ενθουσιάζει;» λέει.
Πώς ξοδεύει τα χρήματά της

Η Λι δεν είχε πάντα την οικονομική άνεση που έχει τώρα. Επέλεξε να αποφοιτήσει από το κολέγιο σε τρία χρόνια για να εξοικονομήσει χρήματα, και όσο ήταν φοιτήτρια, δώρισε ωάρια τρεις φορές για να πληρώσει τα δίδακτρά της.

«Δεν το μετάνιωσα», λέει για την απόφασή της αυτή. «Νομίζω ότι ήταν ένας καλός τρόπος να βοηθήσω στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσής μου και ταυτόχρονα να βοηθήσω οικογένειες που ήθελαν τα δικά τους παιδιά».

Το 2019 απέκτησε το δικό της παιδί, τον Τζάκσον. Μοιράζεται την επιμέλειά του με τον πρώην σύζυγό της, αφού ο γάμος τους έληξε το 2021.

«Δεν ήμουν ιδιαίτερα προετοιμασμένη για το διαζύγιο, παρόλο που εγώ το είχα προτείνει», λέει. «Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ήμουν σε ένα σημείο όπου θα ήμουν μια χαρά, ακόμη και αν η καθαρή μου αξία ξεκινούσε από το μηδέν».

Εκείνη κέρδιζε περισσότερα από τον σύζυγό της εκείνη την εποχή και διατάχθηκε να καταβάλει συζυγική διατροφή για ένα χρόνο μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου. Επιπλέον, έπρεπε να πληρώσει πολλά δικηγορικά έξοδα και να πουλήσει δύο από τα σπίτια που είχαν μαζί, το ένα με ζημία.

«Ο πρώην μου διαχειριζόταν όλα τα οικονομικά, οπότε δεν ήξερα τίποτα σχετικό με τις προσωπικές επενδύσεις», λέει. «Δεν ήξερα πώς να κάνω τίποτα, πράγμα που ακούγεται κάπως αστείο, επειδή εγώ είμαι αυτή που έχει πτυχίο MBA».

Αυτές ήταν οι δαπάνες της Λι τον Μάρτιο του 2023:

Στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: 2.787 δολάρια για το μερίδιό της στο ενοίκιο, που μοιράζεται με τον σημερινό σύντροφό της, συν Wi-Fi και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Προσωπικά έξοδα: 4.445 δολάρια για ένα κολιέ που αγόρασε η ίδια, μια φωτογραφική μηχανή, οικιακά είδη, υπηρεσίες καθαρισμού, βιβλία και δώρα για φίλους

Φροντίδα παιδιών: 2.339 δολάρια για το προ-παιδικό πρόγραμμα του Τζάκσον

Αποταμιεύσεις και επενδύσεις: 2.326 δολάρια για τους λογαριασμούς ευέλικτων δαπανών

Μεταφορές: 1.203 δολάρια για την πληρωμή του αυτοκινήτου της και τα τέλη χρέωσης

Συνδρομές: 487 δολάρια για μαθήματα Pilates, Netflix, σύστημα φιλτραρίσματος νερού, ChatGPT, Audible και εσωτερική παιδική χαρά

Τρόφιμα: 427 δολάρια κυρίως για ψώνια- ο σύντροφός της αγοράζει γεύματα όταν τρώνε έξω

Πληρωμή φοιτητικού δανείου: 246 δολάρια

Δώρα: 200 δολάρια

Ασφάλιση: 125 δολάρια για ασφάλιση υγείας, όρασης και οδοντιατρική ασφάλιση

Το μόνο χρέος της Λι είναι περίπου 36.000 δολάρια για το Tesla της και λίγο πάνω από 3.200 δολάρια σε φοιτητικά δάνεια από το μεταπτυχιακό της. Έχει μια υποθήκη στο όνομά της για ένα σπίτι στη λίμνη Τάχο, αλλά ο πρώην σύζυγός της κάνει τις πληρωμές.

Η εταιρεία της Λι καλύπτει το λογαριασμό του τηλεφώνου της και πληρώνει για την ασφάλεια του αυτοκινήτου της δύο φορές το χρόνο, οπότε δεν έκανε πληρωμή το Μάρτιο.

Αν και δεν συνεισφέρει τακτικά σε αποταμιεύσεις, έχει πάνω από 21.000 δολάρια σε μετρητά σε διάφορους προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς και πάνω από 8.000 δολάρια σε λογαριασμούς ευέλικτης αποταμίευσης που χρηματοδοτούνται από την εταιρεία. Επιπλέον, η Λι έχει επενδύσει 755.283 δολάρια σε συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, έναν αποταμιευτικό λογαριασμό 529 για τον Τζάκσον, καθώς και λογαριασμούς κρυπτογράφησης και τακτικούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς.

Συνολικά, η καθαρή της αξία είναι περίπου 843.000 δολάρια.
Αγοράζοντας πίσω το χρόνο της

Μεταξύ του γιου της, της δουλειάς της – η οποία συχνά την αναγκάζει να ταξιδεύει – και της αναπτυσσόμενης παράλληλης δραστηριότητάς της ως δημιουργός περιεχομένου, δημόσια ομιλήτρια και συγγραφέας, η Λι έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, αναζητά πάντα τρόπους να βελτιστοποιεί τη ρουτίνα της και να αξιοποιεί στο έπακρο κάθε μέρα.

«Έχω τον Τζάκσον μόνο τον μισό χρόνο και θέλω να είμαι πραγματικά παρούσα όταν είμαι μαζί του», λέει. «Όταν δεν τον έχω, θέλω επίσης να ασχολούμαι πλήρως με τη δουλειά μου».

Ως αποτέλεσμα, πληρώνει για την καθαρίστρια του σπιτιού που έρχεται δύο φορές την εβδομάδα και χαίρεται να ξοδεύει χρήματα για εμπειρίες με τον γιο της, όπως η συνδρομή σε μια εσωτερική παιδική χαρά.

«Σχεδόν αισθάνομαι ότι ο Θεός ή κάποιο ανώτερο ον μου έδωσε τον Τζάκσον για να μπορώ να κάνω μια παύση και να απολαμβάνω τη ζωή αντί να σκέφτομαι συνεχώς πώς μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι άγχος για το πώς δεν κάνω αρκετά και πώς δεν βγάζω αρκετά χρήματα», λέει.

Η Λι λέει ότι παλεύει με το άγχος γύρω από το αν βγάζει αρκετά ή αν το σπίτι της είναι «αρκετά ωραίο», το οποίο πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο μιλούσε ο πατέρας της για τα χρήματα όταν μεγάλωνε. «Ο πατέρας μου μιλούσε συνεχώς για τα χρήματα και έδινε αξία στους ανθρώπους με βάση το πού ζουν ή τι είδους αυτοκίνητα οδηγούσαν», λέει.

Ελπίζει να μάθει στον γιο της να βλέπει τα χρήματα με έναν πιο υγιή τρόπο.

«Μου αρέσει να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις», λέει. Για παράδειγμα, ο Τζάκσον μπορεί να αναγνωρίσει ορισμένες μάρκες αυτοκινήτων όπως η Porsche και ξέρει ότι είναι ακριβές, αλλά συζητάμε πράγματα όπως: «Επειδή κάποιος έχει ένα ωραίο αυτοκίνητο δεν σημαίνει ότι είναι πλούσιος».

Ξέρει ότι ένα 5χρονο παιδί μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πλήρως την έννοια του αποσβεστικού περιουσιακού στοιχείου, αλλά μπορεί να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι το να έχει κάποιος ακριβά πράγματα δεν σημαίνει πάντα ότι είναι πλούσιος.
«Θέλω να δω πόσο μακριά μπορώ να φτάσω»

Το μέλλον του TikTok στις ΗΠΑ παραμένει αβέβαιο, αλλά η Λι δεν ανησυχεί για την καριέρα της.

Στην πραγματικότητα, μετά την εμφάνισή της σε ένα ριάλιτι σόου του Netflix, το «Love After Divorce», είδε τους οπαδούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αρχίζουν να αυξάνονται και συνειδητοποίησε ότι είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το κοινό για να ανεβάσει την καριέρα της με διαφορετικό τρόπο.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ακολούθων της τη βοήθησε να εξασφαλίσει συνεργασίες και ομιλίες, «κάτι που μου έδωσε μεγάλη χαρά γιατί μου αρέσει να μοιράζομαι πώς να γίνω πιο αποτελεσματική υπάλληλος και πώς να πλοηγηθώ στην εταιρική καριέρα», λέει.

Στους λογαριασμούς της στο TikTok, το YouTube και το Instagram, η Λι μοιράζεται συμβουλές για την καριέρα και τον τρόπο ζωής με βάση τις εμπειρίες της. Στις ομιλίες της, δίνει παρόμοιες συμβουλές για το πώς μπορούν ιδίως οι γυναίκες να τα καταφέρουν. Πέρυσι απέφερε πάνω από 8.000 δολάρια μέσω αυτών των τρόπων, ενώ φέτος αναμένεται να αποφέρει πάνω από 19.000 δολάρια, χάρη σε περισσότερες εκδηλώσεις και μια συμφωνία για βιβλίο.

«Μου αρέσει να βοηθώ τους άλλους», λέει. «Είναι πολύ διασκεδαστικό και πολύ ικανοποιητικό, οπότε θέλω να δω πόσο μακριά μπορώ να το πάω».

Η Λι ενθαρρύνει τους ακόλουθους της να νιώθουν άνετα να μιλούν για χρήματα, επειδή αυτό τη βοήθησε να μάθει για τα προσωπικά οικονομικά μετά το διαζύγιό της.

«Μην ντρέπεστε για το πόσα βγάζετε ή μην ντρέπεστε που δεν ξέρετε πώς να κάνετε κάποια πράγματα», λέει. «Το καταλαβαίνουμε όλοι μαζί».

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Σερβία: Επίθεση με τόξο μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι

https://ift.tt/l2jSgv8

 Επίθεση με τόξο δέχθηκε αστυνομικός μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι. Το βέλος πέτυχε το αστυνομικό στον τράχηλο ωστόσο κατάφερε να αμυνθεί πυροβολώντας τον δράστη ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς η ταυτότητα του δράστη παραμένει άγνωστη και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα της επίθεσης.

«Σήμερα γύρω στις 11 η ώρα άτομο αγνώστου ταυτότητας, εκτόξευσε βέλος κατά αστυνομικού ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία φύλαξης της πρεσβείας του Ισραήλ και τον πέτυχε στον τράχηλο. Ο αστυνομικός Μ. J. (1990) χρησιμοποίησε, σε αυτοάμυνα, το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε τον επιτιθέμενο, ο οποίος κατέληξε συνεπεία των τραυμάτων», δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης του βέλους από τον τράχηλο.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ο πληθυσμός αυτού του απειλούμενου είδους γάτας ανέκαμψε με τη βοήθεια των ειδικών

https://ift.tt/aklS16f

  Τα αισιόδοξα νέα σχετικά με τα είδη υπό εξαφάνιση στον πλανήτη μας είναι σπάνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ευτυχώς, ξημερώνουν και τέτοιες ημέρες, με νέα όπως αυτό για τον Ιβηρικό λύγκα ο οποίος σταμάτησε πλέον να θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση, καθώς ο πληθυσμός του επανήλθε σε ασφαλή επίπεδα.Οι προσπάθειες διατήρησης και προστασίας του συγκεκριμένου σπάνιου είδους άγριας γάτας στέφθηκαν με επιτυχία, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Ο πληθυσμός αυτού του είδους λύγκα (Lynx pardinus) εντοπίζεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, κι ενώ μέχρι πρότινος κινδύνευε από εξαφάνιση, επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως δήλωσαν ειδικοί στην προστασία της άγριας φύσης την Πέμπτη. Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης είπε επίσης ότι ο Ιβηρικός λύγκας “συνεχίζει τη δραματική ανάκαμψή του σχεδόν από την εξαφάνιση, χάρη στις διαρκείς προσπάθειες διατήρησής του”.

Τα μέτρα που έλαβαν οι ειδικοί οδήγησαν σε μια αύξηση του ενήλικου πληθυσμού του είδους κατά δέκα φορές σε σχέση με το μέγεθος που είχε στην αρχή του 21ου αιώνα. Η αύξηση αυτή αποτέλεσε τον λόγο να αναπροσαρμοστεί η διεθνής κατάσταση προστασίας και ο βαθμός του κινδύνου εξαφάνισης του συγκεκριμένου είδους.

Όπως δήλωσε η IUCN σε μια συνέντευξη τύπου, η κατάσταση προστασίας του Ιβηρικού λύγκα έχει αναβαθμιστεί από το “Κινδυνεύει από εξαφάνιση” στο “Θεωρείται ευάλωτο είδος”, καθώς ο πληθυσμός αυξήθηκε από τα 62 ενήλικα άτομα που ζούσαν στα δάση της Μεσογείου το 2001, στα 648 άτομα το 2022.

Σήμερα, θεωρείται ότι υπάρχουν πάνω από 2000 άτομα, τόσο ενήλικα όσο και νεαρά. Οι ειδικοί στην προστασία της άγριας φύσης ανήγγειλαν ότι πρόκειται για την “μεγαλύτερη ανάκαμψη είδους γάτας”.

Ο Francisco Javier Salcedo Ortiz, συντονιστής του έργου LIFE Lynx-Connect, το οποίο ηγήθηκε της συζήτησης για τον Ιβηρικό λύγκα, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη επιτυχία ήταν αποτέλεσμα “αφοσιωμένης συνεργασίας μεταξύ δημοσίων σωμάτων, επιστημονικών θεσμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδιωτικών εταιρειών, και μελών της κοινότητας, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γηγενείς γαιοκτήμονες, αγρότες, θηροφύλακες, και κυνηγοί”.

Ποια ζώα θα επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή

Παρότι η κλιματική αλλαγή θα εξαφανίσει τα περισσότερα είδη, υπάρχουν κάποια ζώα που θα τα καταφέρουν καλύτερα.

Καθοριστικές για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν και οι προσπάθειες να αυξηθεί ο πληθυσμός των θηραμάτων του συγκεκριμένου είδους λύγκα, των Ευρωπαϊκών λαγών, που επίσης κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Οι προσπάθειες αυτές βασίστηκαν στις ενέργειες για την ανάκαμψη των Μεσογειακών θαμνοτόπων και των δασικών ενδιαιτημάτων, καθώς και στη μείωση των θανάτων που οφείλονταν σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης προειδοποίησε ότι ο Ιβηρικός λύγκας εξακολουθεί να απειλείται, κυρίως λόγω της πιθανότητας μείωσης του πληθυσμού των Ευρωπαϊκών λαγών. Ακόμα, ο Ιβηρικός λύγκας κινδυνεύει από ασθένειες που εντοπίζονται και στις οικόσιτες γάτες, ενώ η λαθροθηρία, οι θάνατοι που προκαλούνταν από οδικά ατυχήματα, και οι αλλαγές στο κλίμα και στα ενδιαιτήματα επίσης θεωρήθηκαν κίνδυνοι.

Με πληροφορίες από: Reuters.
from: anatakti
via IFTTT