Daily Archives: 18 Ιουνίου, 2024

Εικόνα

Το σπάνιο μπλε δωμάτιο που βρέθηκε στην Πομπηία: Προβληματισμένοι οι αρχαιολόγοι με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη (vid)

https://ift.tt/4kbpWU9

Η τελευταία ανακάλυψη στην Πομπηία πρόκειται για ένα μπλε δωμάτιο που διακρίνεται για τους κεραμιδί τοίχους του.Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που η καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου άφησε σε ερείπια τη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, ωστόσο ο αρχαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος συνεχίζει να αποδίδει αξιοσημείωτες ανακαλύψεις.

Η τελευταία αποκάλυψη είναι ένα περίτεχνο «μπλε δωμάτιο», που διακρίνεται για τους κεραμιδί βαμμένους τοίχους του, οι οποίοι κοσμούνται με απεικονίσεις γυναικείων μορφών. Το δωμάτιο αυτό ανασκάφηκε πρόσφατα από τους αρχαιολόγους, σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο Τύπου των Αρχαιολογικών Πάρκων της Πομπηίας.

Το σχεδόν 90 τετραγωνικών μέτρων δωμάτιο ανακαλύφθηκε αρχικά κατά την περίοδο των Βουρβόνων (1813-1840). Ωστόσο, ανασκάφηκε μόλις πρόσφατα και αποκαλύφθηκε στο κοινό στις 27 Μαΐου. Το σημαντικό αυτό εύρημα προσφέρει νέες πληροφορίες για την καθημερινή και πνευματική ζωή των αρχαίων κατοίκων της Πομπηίας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ορισμένες από τις τοιχογραφίες στο δωμάτιο απεικονίζουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, γνωστές ως «Horea».

Το μπλε χρώμα που βρέθηκε σε αυτό το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι το μπλε είναι μια σπάνια χρωστική ουσία στις τοιχογραφίες της Πομπηίας, που συνήθως προορίζεται για περίτεχνα διακοσμημένα δωμάτια. Η χρήση αυτού του χρώματος υποδηλώνει τη σημασία του δωματίου και ενδεχομένως το ρόλο του σε θρησκευτικές ή τελετουργικές δραστηριότητες.

Το σπάνιο μπλε δωμάτιο έχει ερμηνευτεί ως sacrarium, ένα ρωμαϊκό ιερό «αφιερωμένο σε τελετουργικές δραστηριότητες και στην αποθήκευση ιερών αντικειμένων». Η ερμηνεία αυτή υποστηρίζεται από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εντός του δωματίου.

Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στο μπλε δωμάτιο περιλαμβάνουν 15 αμφορείς μεταφοράς, μεγάλα αγγεία που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τη μεταφορά αγαθών. Επιπλέον, βρέθηκε ένα σύνολο χάλκινων αντικειμένων, αποτελούμενο από δύο κανάτες και δύο λυχνάρια. Τα αντικείμενα αυτά υποδηλώνουν περαιτέρω τη χρήση του δωματίου για ιερούς και τελετουργικούς σκοπούς.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Το σπάνιο «ροζ» φεγγάρι που θα εμφανιστεί στον ουρανό (vid)

https://ift.tt/NW8mkqt

Η σπανιότητα αυτού του γεγονότος οφείλεται στην ευθυγράμμιση του με το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 20 ή 21 Ιουνίου.Ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως «φεγγάρι φράουλα» πρόκειται να φωτίσει όλη τη Γη αυτή την εβδομάδα, προσφέροντας μια θεαματική ουράνια επίδειξη.

Το φεγγάρι, αναπόσπαστο μέρος των φυσικών φαινομένων της Γης, δεν είναι άγνωστο σε μαγευτικά γεγονότα. Νωρίτερα φέτος, αποτέλεσε το επίκεντρο μιας ολικής ηλιακής έκλειψης στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο μεσημεριανό σκοτάδι. Πέρα από αυτές τις εντυπωσιακές επιδείξεις, το φεγγάρι παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση των εποχών της Γης, στον έλεγχο των παλιρροιών και στο να κάνει τον πλανήτη πιο κατοικήσιμο. Είναι επίσης έτοιμο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος, υπογραμμίζοντας την πολύπλευρη σημασία του.
Αυτόν τον μήνα, το «φεγγάρι φράουλα» θα φωτίσει τον ουρανό, συμπίπτοντας με ένα άλλο σημαντικό γεγονός, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του κύκλου της πανσελήνου του Ιουνίου και αναμένεται να θαμπώσει σε λίγες μόνο ημέρες.
Παρά το όνομά του, το φεγγάρι φράουλα δεν θα εμφανιστεί έντονα κόκκινο ή έστω ροζ. Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, το πιθανότερο είναι να έχει ένα «ασυνήθιστο κεχριμπαρένιο» χρώμα.

Η αστρολόγος Betty Andrews εξήγησε στο Stylist: «Το όνομα προέρχεται από τις φυλές των Algonquin που έβλεπαν αυτή την πανσέληνο ως σήμα για να μαζέψουν ώριμες φράουλες. Είναι επίσης γνωστή και με άλλα ονόματα σε όλο τον κόσμο, όπως το ροζ φεγγάρι στην Ευρώπη, συνδέοντάς το με την εποχή των ανθισμένων λουλουδιών. Το φεγγάρι της φράουλας συμπίπτει συχνά με το θερινό ηλιοστάσιο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μέρα του έτους και την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού».
Η σπανιότητα αυτού του γεγονότος οφείλεται στην ευθυγράμμισή του με το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 20 ή 21 Ιουνίου, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Η ταυτόχρονη εμφάνιση του φεγγαριού της φράουλας και του θερινού ηλιοστασίου συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 20 χρόνια περίπου.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Koenigsegg μετά την πυρκαγιά στην Ελλάδα: «Σταματήστε να οδηγείτε τα αυτοκίνητά μας»!

https://ift.tt/qXGSngD

 Το καμένο Jesko στη ΛΕΑ της Αττικής οδού άναψε φωτιές στην Koenigsegg που παίρνει δραστικά μέτρα. Η Koenigsegg προειδοποιεί όλους τους 28 ιδιοκτήτες Jesko να σταματήσουν να οδηγούν μετά από την πυρκαγιά στην ΕλλάδαΗ εταιρεία εξετάζει τι προκάλεσε την πυρκαγιά και τι χρειάζεται να γίνει για να διασφαλιστεί ότι τα υπόλοιπα αυτοκίνητα δεν θα έχουν την ίδια μοίρα.
Υπενθυμίζουμε ότι το περιστατικό συνέβη στις 15 Ιουνίου γύρω στις 10 π.μ. κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που ονομάστηκε “6to6 Europe Tour 2024”.
Περιλάμβανε πολλά υπεραυτοκίνητα αλλά λίγα τόσο μοναδικά όσο το Jesko Attack. Ονομάστηκε Jesko NÜR Edition και ήρθε από το εργοστάσιο με γυμνές επιφάνειες από ανθρακονήματα και χρυσά ένθετα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το EggRegistry, ένα από τα μέλη του προώθησε ένα μήνυμα από την Koenigsegg σε όλους τους 28 ιδιοκτήτες Jesko.

Το μήνυμα αυτό λέει χαρακτηριστικά: “Ως μέτρο πρόληψης, ζητούμε από όλους τους ιδιοκτήτες και οδηγούς Jesko να αποφύγουν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση».

Προφανώς, ούτε η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία γνωρίζει την αιτία της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή.

Πάντως, το περιστατικό μπορεί να μην έχει να κάνει με κατασκευαστικό λάθος αλλά να είναι μεμονωμένο.

Και αυτό προκύπτει από μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, και παρατήρησαν ότι ο οδηγός πίεζε αδικαιολόγητα το αυτοκίνητο και έκανε πράγματα που δεν συνάδουν ούτε με τις υψηλές θερμοκρασίες της Αθήνας ούτε με τα λίγα χιλιόμετρα που είχε στο κοντέρ.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Αρχαιολόγοι στην Ισπανία ανακάλυψαν το αλφάβητο ενός χαμένου πολιτισμού

https://ift.tt/2RHhJEz

 Το σημαντικό αυτό εύρημα ρίχνει νέο φως σε έναν πολιτισμό που παρέμενε σε μεγάλο βαθμό μυστήριο λόγω της σπανιότητας των αντικειμένων που άφησαν πίσω τους.Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας ολόκληρος πολιτισμός μπορεί να εξαφανιστεί στην ομίχλη της ιστορίας. Φανταστείτε αν η δική μας κοινωνία εξαφανιζόταν μια μέρα, αφήνοντας πίσω της ελάχιστα ίχνη.

Σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, αρχαιολόγοι στην Ισπανία έφεραν στο φως μια αρχαία πλάκα με ένα πλήρες αλφάβητο, που πιστεύεται ότι ανήκει στον «χαμένο» πολιτισμό της Ταρτέσσου. Το σημαντικό αυτό εύρημα ρίχνει νέο φως σε έναν πολιτισμό που παρέμενε σε μεγάλο βαθμό μυστήριο λόγω της σπανιότητας των αντικειμένων που άφησαν πίσω τους.

Οι Ταρτέσσοι ήταν ένας αρχαίος λαός που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Ιβηρική Χερσόνησο γύρω στον όγδοο αιώνα π.Χ. Γνωστοί για το περίτεχνο σύστημα γραφής τους, οι Ταρτέσσοι έχουν ιντριγκάρει ιστορικούς και αρχαιολόγους. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς παρέχει απτές αποδείξεις για τις γλωσσικές τους ικανότητες και την πολιτιστική τους πολυπλοκότητα.
Σύμφωνα με το Live Science, η πλάκα αυτή είναι μόλις το τρίτο στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι οι Ταρτέσσοι είχαν το δικό τους αλφάβητο, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία της. Η ανακάλυψη της πλάκας προσφέρει μια σπάνια ματιά στο σύστημα γραφής και στις μεθόδους επικοινωνίας ενός πολιτισμού που καλύπτεται από μυστήριο εδώ και αιώνες.
Το σύστημα γραφής των Ταρτησίων, όπως αποδεικνύεται από αυτό το πρόσφατα ανακαλυφθέν αλφάβητο, αποτελεί απόδειξη των προηγμένων πολιτιστικών και πνευματικών επιτευγμάτων τους. Το εύρημα αυτό όχι μόνο εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την Ταρτεσσό, αλλά συμβάλλει και στην ευρύτερη αφήγηση της ανθρώπινης ιστορίας και της ανάπτυξης της γραπτής γλώσσας.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Οι φανατικοί της γεωγραφίας έπαθαν «πλάκα» όταν έμαθαν ότι το Πακιστάν είναι στη πραγματικότητα ένα ακρωνύμιο

https://ift.tt/dwzivkQ

Πακιστάν μπορεί είναι η πέμπτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και η 33η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση – αλλά πολλοί άνθρωποι μόλις τώρα μαθαίνουν ότι το όνομά του είναι απλώς ένα ακρωνύμιο..Πολλοί χρήστες του διαδικτύου έμαθαν πρόσφατα ότι το όνομα του Πακιστάν είναι απλώς ένα ακρωνύμιο. παρά το γεγονός ότι είναι η πέμπτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Με περισσότερους από 241,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Πακιστάν είναι η πέμπτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και η 33η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση.

Σήμερα, η χώρα κατατάσσεται μεταξύ των αναδυόμενων κρατών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Όμως, παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά σημαίνει το όνομά της. Ένας χρήστης του Reddit δήλωσε: «Σήμερα έμαθα ότι το Πακιστάν είναι μια συντομογραφία», με τα σχόλια από κάτω να πέφτουν βροχή.

Για την ιστορία, ο Choudhry Rahmat Ali, ένας ακτιβιστής του Πακιστανικού Κινήματος, δημιούργησε το όνομα τον Ιανουάριο του 1933. Ωστόσο, πρωτοεμφανίστηκε ως «Pakstan» σε ένα φυλλάδιο της εποχής. Ο Rahmat Ali φέρεται να είπε: «Το όνομα αποτελείται από γράμματα παρμένα από τα ονόματα όλων των πατρίδων μας, ινδικών και ασιατικών, δηλαδή Panjab, Αφγανιστάν, Κασμίρ, Sindh, και Baluchis tan». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το Πακιστάν είναι τόσο μια περσική όσο και μια ουρντού λέξη… Σημαίνει η γη των Πακ, των πνευματικά αγνών και καθαρών».

Σχολιάζοντας αυτό, ένας άλλος χρήστης του Reddit πρόσθεσε: «Στα περσικά, τα ουρντού και στις περισσότερες γλώσσες της κεντρικής Ασίας η λέξη Pak (μακρύ α, Paak) σημαίνει καθαρός, αγνός, αμόλυντος από την αμαρτία. Στη συνέχεια, η κατάληξη «stan» σημαίνει γη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε τότε είναι να συνδέσουμε τις δύο λέξεις μεταξύ τους. Έτσι, έχουμε: Πακ – ε – Σταν, Γη – των – καθαρών / αναμάρτητων ανθρώπων».
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κινηματογράφος: Ξανάνοιξε το ιστορικό σινεμά «Αίγλη» στο Ζάππειο

https://ift.tt/BIloCdM


Έχει συνοδέψει νύχτες με πανσέληνο και ρομαντικές εξομολογήσεις, προβολές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ σε έναν χώρο που μοιάζει να είναι βγαλμένος από τις πιο νοσταλγικές στιγμές της Αθήνας: ο λόγος για το ιστορικό θερινό σινεμά Αίγλη, στο Ζάππειο που ξανανοίγει για το κοινό, πλήρως ανανεωμένο αλλά με την κλασική σφραγίδα, που το χαρακτηρίζει να παραμένει, με τρόπο ανεξίτηλο εκεί.


Σε αυτό το καταπράσινο σκηνικό με το βλέμμα να κοιτάει ψηλά και να επεξεργάζεται τους φοίνικες, που πρώτη φορά χάρη στον ωραίο φωτισμό, αναδεικνύονται στην πλήρη ομορφιά τους και με τον Εθνικό Κήπο, ακριβώς δίπλα, να επιτρέπει στον αέρα που φυσά να μεταφέρει αρώματα αλλά και με τα τριζόνια να ακούγονται στο βάθος, πιστεύεις ότι έχεις μπει στην πιο ωραία χρονοκάψουλα που σου θυμίζει γιατί αυτή η πόλη και οι νύχτες της μπορεί να είναι ακόμα τόσο συναρπαστική.

Η μεγάλη, εντυπωσιακή οθόνη είναι εκεί προσφέροντας πλέον μια σπάνια εμπειρία θέασης σε θερινό σινεμά χάρη στον υπερσύγχρονο προβολέα λέιζερ 4K και τον εντυπωσιακή ήχο Dolby 7.1. Η ανακαίνιση που έχει γίνει είναι άκρως προσεκτική διατηρώντας την εμβληματική πρόσοψη η οποία ανανεώθηκε με σεβασμό ενώ παρέμειναν οι δυο αυθεντικές ζαρντινιέρες εποχής που δεσπόζουν αριστερά και δεξιά του αετώματος της οθόνης. Οι κομψές απλίκες προσφέρουν ακριβώς το φωτισμό που χρειάζεται ένα σινεμά με τέτοια απέριττη αισθητική, όσο αυτή.

Η εκλεπτυσμένη εικόνα του Αίγλη Cinema παραμένει ζωντανή ακόμα και σε αυτό το πολύ μοντέρνο αμπαλάζ με το νέο ντιζάιν, που ακολουθεί τα κυπαρισσί χρώματα του κινηματογράφου, αναδεικνύοντας, πάντα, το παλιό, αρ ντεκό χαρακτήρα ενός σινεμά που ταυτίστηκε με την μπελ επόκ εποχή της Αθήνας. Η νέα ιδιοκτησία θέλοντας να κατοχυρώσει ένα πρόγραμμα προβολών που θα περιλαμβάνει από κλασικές ταινίες μέχρι παγκόσμιες πρεμιέρες -δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινάει με τις «Ιστορίες καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου- θα έχει και ειδικές θεματικές προβολές εξασφαλίζοντας και τη συνεργασία της έμπειρης οικογένειας Γούναρη.


Έχουμε την τύχη να δούμε την προβολή του αξεπέραστου φιλμ του Τζόναθαν Ντέμι-πριν ακόμα σκηνοθετήσει τη «Σιωπή των Αμνών»- για τους Talking Heads και για εκείνο το ιστορικό, παγκόσμιο τουρ του αξέχαστου άλμπουμ τους Speaking in Tongs. Τα ριφαρίσματα, οι χαι φάι ακουστικές μετατοπίσεις δοκιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο τον ήχο του σινεμά που αποδεικνύεται αψεγάδιαστος-και ειδικά για θερινό, όπου κάτι τέτοιο σπανίζει με αποτέλεσμα πολλές από τις ταινίες πρώτης προβολής να χάνουν τις αρετές τους. Εδώ, όμως, βλέπουμε όχι μόνο τις δυνατότητες του σινεμά, από άποψη προβολής, αλλά και μεταφορικά δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι αυτή η αναλογία του απολύτως κλασικού με το μοντέρνο, σε ένα πλαίσιο έντονου, πάντα, δυναμισμού που εκφράζει η ταινία για τους Talking Heads ταιριάζει γάντι με την αισθητική του σινεμά. Αν η ανεξάρτητη παραγωγή του Ντέμι έγραψε ιστορία, το ίδιο κάνει, χρόνια τώρα, αυτό το σινεμά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε το βασικό λόγο που βρισκόμαστε εδώ: να περάσουμε καλά. Αράζουμε στις αναπαυτικές καρέκλες με τα τραπεζάκια, κάτι επιβεβλημένο πλέον για ένα σινεμά που έχει αφθονία στο μπαρ: από tailor made κοκτέηλ -ναι, πίνουμε το νεγκρόνι μας σε σινεμά χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε μπαρ- μέχρι chip στικς, ποπ κορν και deep dish πίτσα από τους σεφ Δήμο Μπαλόπουλο και Γιώργο Κηρύκο. Όπως μαθαίνουμε, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει το κυλικείο τις απαιτήσεις του κοινού για διαφορετικά μενού και να αποκτήσει αυτό τον μοντέρνο χαρακτήρα, ξαναγκρεμίστηκε και χτίστηκε από την αρχή. Είναι, όμως, αυτό που θα προσθέσει την απαραίτητη λεπτομέρεια ώστε να μη χρειαστεί να λείψει τίποτα από τον θεατή που θα επισκεφθεί το Αίγλη Cinema. Αλλά όπως λένε και οι υπεύθυνοι «δεν είναι απλώς ένας κινηματογράφος αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που συνδέεται βαθιά με τις πιο αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές εμπειρίες των Αθηναίων». Με άλλα λόγια, μια εικόνα βγαλμένη από το μέλλον αλλά με σεβασμό στο παρελθόν.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα κύρια ανάκριση και δίκη για την υπόθεση Λύτρα

https://ift.tt/EJ03jmR

Σε δεύτερη παρέμβαση για την υπόθεση Λύτρα προχώρησε ο Άρειος Πάγος με την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, να διατάσσει την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα λόγω της σοβαρότητας της κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του.Με την ίδια παραγγελία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά κατά προτεραιοτητα να εισαχθεί η υπόθεση και στο ακροατήριο.

Η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη έχει ως εξής:

Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο. ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.


Γιατί διατάχθηκε η επίσπευση της υπόθεσης Λύτρα

Σύμφωνα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η σημερινή παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη για επίσπευση της ανάκρισης και ταχεία εισαγωγή της υπόθεσης του ποινικολόγου στο ακροατήριο, πέραν του ότι είναι μια συνήθης διαδικασία στα εισαγγελικά δρώμενα, έγινε καθώς εκτιμάται ότι το θύμα και σύζυγός του εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση κινδύνου.

Και αυτό γιατί οι ιατρικές γνωματεύσεις, η σκληρότητα της βίας σε βάρος της συζύγου του, η υποχρέωση του κ. Λύτρα να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα θεραπείας για να μην επαναλάβει τη βίαιη συμπεριφορά του, δεν εξασφαλίζουν ότι έχει εξαλειφθεί η επικινδυνότητά του και ότι αποκλείεται η επανάληψη της ανάλογης συμπεριφοράς.

Η πρώτη παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Είχε προηγηθεί χθες, Δευτέρα, η παρέμβαση τόσο της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα όσο και της κυρίας Αδειλίνη για το ότι ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρά τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Ειδικότερα, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειες τους στο στάδιο της προδικασίας στην υπόθεση του δικηγόρου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία.

Η παρέμβαση των δύο ανωτάτων δικαστών έγινε, καθώς ο Απόστολός Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η πράξη για την οποία κατηγορείται είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Η πρόεδρος και η εισαγγελέας ζητούν να ερευνηθεί εάν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος της ανακρίτριας και της εισαγγελέως που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο ποινικολόγος με περιοριστικούς όρους παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος που του αποδόθηκε και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ ομολογία τέλεσε.

Ενισχυτικό πλαίσιο για να περιορίζονται οι δικαστικές αστοχίες προανήγγειλε ο Φλωρίδης

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, είχε προαναγγείλλει την πρόθεσή του να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών ένα νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο, καθώς «ο γολγοθάς μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς το νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι δικαστικές αστοχίες να περιορίζονται», στη σκιά των αντιδράσεων για την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

«Αν προλάβω αυτή την εβδομάδα, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα ανακοινώσουμε νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο. Ο αγώνας αυτός δεν σταματάει» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Φλωρίδης και εξήγησε στη συνέχεια ότι «θα περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις οι οποίες ορίζουν πιο καθαρά, πιο συγκεκριμένα, πιο καλά, πιο δημιουργικά το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης».

«Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο το δικονομικό είναι ένα πλαίσιο που περιγράφει ενέργειες, βήματα, διαδικασίες, πράξεις, ελέγχους. Αυτό πρέπει να καταστεί πιο συγκεκριμένο, πιο προστατευτικό για τον δικαστή, αλλά κυρίως για τα θύματα και όσους εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Αυτά πρέπει να τα οδηγήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτούς που καταφέρνουν να τρυπάνε ένα προστατευτικό πλέγμα» συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, βάσει των οποίων έγινε γνωστός στις αρχές ο ξυλοδαρμός της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, η σύλληψή του και η άσκηση δίωξης σε βάρος του, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε «το τι αντιμετωπίσαμε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο δεν λέγεται, από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εγώ, έλεγαν, ήμουν ακροδεξιός που εισάγει μεσαιωνικές διατάξεις που πλήττουν τα δικαιώματα των κρατουμένων. Τότε υπήρξε αντεπίθεση συντονισμένη από βουλευτές της ΝΔ ότι έχουμε μια μάχη που αφορά την μόνιμη αγωνία της κοινωνίας πού θα πάμε. Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του νέου ποινικού κώδικα ήταν οι ακροδεξιοί και χρησιμοποιούσαν την ίδια φρασεολογία με την αριστερά. Όλοι αυτοί οι υποκριτές που παρουσιάζονται ως προστάτες της κοινωνίας, τους κώδικες αυτούς που επιχειρούν να προστατεύσουν την κοινωνία τους πολέμησαν με τη φρασεολογία της αριστεράς»

Ειδικά, δε, για την υπόθεση Λύτρα υπενθύμισε ότι «αν δεν είχαμε αυτό το πλαίσιο προστασίας ο γιατρός αν επέμενε θα είχε καταλήξει με χειροπέδες. Όταν το θύμα εκβιαζόμενο από τον θύτη δεν λέει την αλήθεια και ο γιατρός επιμένει, ο θύτης έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του με την ψευδή κατάθεση που οργανώνει για να κυνηγήσει τον γιατρό».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, «η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα και ασκήθηκε με βάσει τις γενικές διατάξεις του ποινικού δικαίου και τις ειδικές διατάξεις για ενδοοικογενειακή βία. Όλοι αυτοί που σχολιάζουν, οι περιφερόμενοι τηλεοπτικοί που προσπαθούν να θολώσουν τα πράγματα, να απαντήσουν αν η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα ή για πλημμέλημα; Ήταν για κακούργημα;».

Όσον αφορά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα της υπόθεσης του Απόστολου Λύτρα ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες, δεν είναι ανεξέλεγκτες και το Σύνταγμα ορίζει από ποιον και πώς ελέγχονται. Για τους δικαστές ελέγχονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».

Διευκρίνισε, δε, ότι «ο νόμος επειδή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις λέει ότι αν ο δικαστής βρίσκεται μπροστά σε έναν άνθρωπο που εκτός από την ποινική του μεταχείριση χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη τού παρέχεται. Δεν αναιρεί όμως το ένα το άλλο».
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ο κοινός ιός που τους έσβησε τη μνήμη – Δύο απίστευτες μαρτυρίες

https://ift.tt/QHc82jg

Μια ιογενής λοίμωξη «έσβησε» τη μνήμη δύο γυναικών και τους ανέτρεψε τη ζωή. Η Nicole Caird, από το Μπρίσμπεϊν, και η Claire Robertson, από το Λονδίνο, μίλησαν στο πρόγραμμα «60 Minutes Australia» για το πώς ο ιός του απλού Έρπητα (Herpes Simplex Virus – HSV), οι φορείς του

οποίου εκτιμώνται σε πάνω από 3,7 δις παγκοσμίως, έγινε η αιτία για την απώλεια μνήμης και την αδυναμία να ανακαλέσουν σημαντικά γεγονότα της ζωής τους ή να αναγνωρίσουν ακόμα και μέλη της οικογενείας τους.

Κοινός παρονομαστής η ερπητική εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο), μια σπάνια επιπλοκή της λοίμωξης από τον ιό του απλού έρπητα τύπου Ι -πολύ σπανιότερα από τον τύπου II, των γεννητικών οργάνων-, που υπολογίζεται σε 2-4 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού τον χρόνο. Θεωρείται η πλέον βαριά ανάμεσα στις ιογενείς εγκεφαλίτιδες με συμπτώματα που περιλαμβάνουν σύγχυση, απώλεια προσανατολισμού, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές στη συμπεριφορά και αφασία, δυσκολία στην ομιλία και αδυναμία ή απώλεια της κίνησης.

Άλλες επιπλοκές της, πέραν της απώλειας μνήμης, αποτελούν η έκπτωση σε γνωστικές λειτουργείες -προσοχή, συγκέντρωση, σχεδιασμός και επίλυση προβλημάτων- και η επίμονη κόπωση.

Η Claire Robertson, με προϋπηρεσία 27 ετών ως νοσηλεύτρια στο βρετανικό σύστημα υγείας, νόσησε το 2004 (Photo: DailyMail)

Το 2004, η 43χρονη τότε Claire βρέθηκε στο νοσοκομείο περιτριγυρισμένη από «άγνωστα» πρόσωπα· ξυπνώντας από το κώμα που είχε πέσει μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων παρόμοιων με της γρίπης, αδυνατούσε να αναγνωρίσει τον σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά της, που βρίσκονταν στο πλευρό της. Αδυνατώντας να αναγνωρίσει το ίδιο της το σπίτι ακόμα, ένιωσε σαν να την «είχαν πετάξει έξω από την ίδια της τη ζωή», σαν να «μην ένιωθε ότι ανήκει εκεί». Μετά από νοσηλεία έξι εβδομάδων, είχε «προσγειωθεί στη ζωή μιας άλλης».

«Πλήρης σύγχυση, δεν ήξερα πού ήμουν, ποια ήμουν. Μπορούσα να είμαι νοσηλεύτρια, μητέρα, φίλη, κόρη και σύζυγος, πράγματα που έκανα με ευχαρίστηση και το να τα χάσω, το αίσθημα ότι δεν υπάρχει τίποτα πια πραγματικό για τον εαυτό μου, ήταν τρομερό» δηλώνει.

«Δεν ένιωθα καθόλου ότι ανήκα σε αυτή την οικογένεια που, όπως μου είπαν, ήταν δική μου. Θυμάμαι ότι αισθανόμουν εντελώς ξένη από αυτό το σύνολο ανθρώπων που έμοιαζαν τόσο έντονα δεμένοι και με τόση αυτοπεποίθηση μαζί. Δεν αναγνώριζα το σπίτι μας, οπότε δεν μπορούσα να βρω τον δρόμο μου. Χρειάστηκε μάλιστα να με κατευθύνουν στο σωστό δωμάτιο. Θυμάμαι, συγκεκριμένα, ότι δεν ήθελα να φορέσω κανένα από τα ρούχα που είπαν ότι μου ανήκαν. Απλώς δεν δέχθηκα ότι ήταν δικά μου» ανακάλεσε μιλώντας στον Guradian.

Ένα κολιέ από δόντι καρχαρία ήταν ο μόνος τρόπος να αναγνωρίσει τον επί 20 χρόνια σύζυγό της, Ed, ενώ κράτησε σε ένα τετράδιο σημειώσεις για το πώς είχε γνωρίσει τους φίλους της, σε περίπτωση που επικοινωνούσαν.

Χάρη σε μια φορητή κάμερα στον λαιμό της, η οποία τραβάει αυτομάτως φωτογραφίες (SenseCam), ήταν σε θέση να καταγράφει στιγμιότυπα από την ημέρα της και να τα βλέπει το βράδυ, κάτι που τη βοήθησε να ανακαλεί μνήμες και να νιώθει πιο ασφαλής. Είχε αρχίσει να παρατηρεί βελτίωση και να αισθάνεται ξανά κομμάτι της οικογένειάς της.

«Δεν θυμάμαι ότι γέννησα τα παιδιά μου»

Η Nicole Caird αδυνατεί να θυμηθεί τη γέννηση των παιδιών της (Photo: DailyMail)

Το 2010, η Nicole πέρασε δυόμισι εβδομάδες στην Ευρώπη, κάνοντας σκι με τον σύζυγο και τις δύο κόρες της, όταν προσβλήθηκε από τον ιό HSV, που χτύπησε απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό.

Σήμερα, παλεύοντας με τις χρόνιες επιπλοκές που της κατέλειψε η εγκεφαλίτιδα, βασίζεται στον σύζυγό της Brad για να συμπληρώσει τα σημαντικά κενά στη μνήμη της. Δεν θυμάται τον γάμο της ούτε την γέννηση ή το μεγάλωμα των παιδιών της. «Ξέρω ότι έχω παιδιά και μπορώ να τα φανταστώ, αλλά και πάλι δεν μπορώ να φέρω στο μυαλό μου την ημέρα που γεννήθηκαν» ανέφερε, τονίζοντας την επιθυμία να επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν ή, τουλάχιστον, αν μπορούσε να έχει πίσω κάποιες από τις αναμνήσεις της, να θυμόταν ξανά ημερομηνίες-ορόσημα από τη ζωή των παιδιών της.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Υπέρογκα τα πρόστιμα για ταχύτητα

https://ift.tt/7NxXCew

Σχεδόν όλοι θέλουμε να κινηθούμε με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που ορίζει ο ΚΟΚ κάθε φορά. Ποιες είναι οι κυρώσεις εάν μας βεβαιωθεί παράβαση από στελέχη της Τροχαίας;
Όσοι χρησιμοποιούν επιβατικό ή επαγγελματικό όχημα ή δίκυκλο σίγουρα θα έχουν ξεπεράσει κάποια φορά το θεσμοθετημένο όριο ταχύτητας στον δρόμο που κινούνται, είτε εν γνώσει τους είτε άθελά τους.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) το ανώτατο όριο ταχύτητας ορίζεται αναλόγως της περιοχής και του τύπου που εντάσσεται ο δρόμος στον οποίο οδηγούμε κάθε φορά.
Οι σχετικές ρυθμιστικές πινακίδες κυκλοφορίας το ορίζουν σε κάθε περίπτωση. Στο Άρθρο 20 του ΚΟΚ. Αναγράφονται τα εξής: «Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων οχημάτων, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, ορίζεται σε 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση».
«Εκτός κατοικημένων περιοχών τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, για τις διάφορες κατηγορίες αυτοκινήτων οχημάτων και των συνδυασμών αυτών, ορίζονται στον παρακάτω πίνακα»:

Πίνακας ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας

Ποιες είναι οι κυρώσεις εάν μας βεβαιωθεί παράβαση από στελέχη της Τροχαίας;

Στο ίδιο Άρθρο του ΚΟΚ και στην Παράγραφο 11 αναγράφεται ότι:
«Ο έλεγχος της ταχύτητας των οδικών οχημάτων μπορεί να γίνεται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και με ειδικές συσκευές.

»Με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και επικοινωνιών καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των ειδικών αυτών συσκευών ως και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής».

Στην Παράγραφο 12 του ίδιου Άρθρου αναγράφονται αναλυτικά:
«Σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ.

»Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ./ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ.

»Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ./ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ./ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ./ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων πενήντα (350,00) ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα».

Τέλος, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν προβλέπει κυρώσεις μόνο για όσους οδηγούς υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ταχύτητας αλλά και για όσους κινούνται με ταχύτητα μικρότερη του επιτρεπόμενου κάθε φορά, καθώς η βραδυπορία τους δημιουργεί πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, γι’ αυτή την περίπτωση, ΚΟΚ αναγράφει στην Παράγραφο 12 του Άρθρου 20:
«Σε αυτόν που οδηγεί με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, καθώς και σε αυτόν που παραβαίνει τη διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου αυτού, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ».

Διευκρίνιση: Η προαναφερθείσα Παράγραφος 9 προβλέπει τα εξής:
«Στα φορτηγά αυτοκίνητα και στα ρυμουλκούμενα από αυτά ως και στα λεωφορεία αυτοκίνητα πρέπει να αναγράφεται στο πίσω μέρος του αμαξώματός τους, με στοιχεία ύψους 0,15 μ. μαύρου χρώματος σε άσπρη κυκλική επιφάνεια, ο αριθμός των χιλιομέτρων την ώρα του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου ταχύτητάς τους».
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κέρκυρα: Γνωστός προπονητής ιπποδρομιών στις ΗΠΑ ο 55χρονος Αμερικάνος που βρέθηκε νεκρός

https://ift.tt/McVHakh

Γνωστός προπονητής ιπποδρομιών στις ΗΠΑ είναι, σύμφωνα με τη New York Post, ο 55χρονος Αμερικανός που βρέθηκε νεκρός στην Κέρκυρα αφού είχε εξαφανιστεί από τις 11 Ιουνίου στο Μαθράκι.Κατά το δημοσίευμα ο Τόμπι Σιτς ήταν για χρόνια χρόνια βοηθός του διάσημου στον χώρο των ιπποδρομιών στις ΗΠΑ προπονητή Στιβ Ασμούσεν

«Όντως πέθανε στην Ελλάδα. Αυτό γνωρίζουμε για την ώρα. Η οικογένεια ψάχνει να καταλάβει τι έχει συμβεί» δήλωσε ο ξάδερφος του Σιτς, Γκρεγκ.

«Ο Τόμπι ήταν μέλος της ομάδας μας για πολλά χρόνια. Θα λείψει και σε εμάς και σε αρκετούς φίλους μας» δήλωσε ο Ασμούσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πτώμα του 55χρονου Αμερικανού βρέθηκε μέσα στην θάλασσα κοντά στο παλιό λιμάνι θέση Κόντρακας ενώ αστυνομία και πυροσβεστική ερευνούσαν για μέρες στο νησί για να τον βρουν.

from: anatakti
via IFTTT