Daily Archives: 16 Ιουνίου, 2024

Εικόνα

Patty Pravo e Luciano Pavarotti – Pazza idea (2001)


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Adriano Celentano Preghero live


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

BMW 2 Coupe

https://ift.tt/NZkOInq

Τρία χρόνια μετά την παρουσίαση της δεύτερης γενιάς της Σειράς 2 Coupé, η BMW ανανέωσε το μοντέλο με στοχευμένο τρόπο για να μπορεί να ικανοποιεί τόσο την αισθητική όσο και την αναγκαιότητα καλύτερης διασυνδεσιμότητας.Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο πλέον με νέα χρώματα για το αμάξωμα του. Αυτά είναι ένα κόκκινο (το οποίο στην εταιρεία ονομάζουν «Vegas Red»), δύο γκρι μεταλλικά («Skyscraper Grey» και «Frozen Pure Grey») καθώς και ένα μπλε μεταλλικό («Frozen Portimao Blue II»). Επίσης, η έκδοση M240i xDrive του μοντέλου θα είναι διαθέσιμη και με το μπλε «Zandvoort Blue» το οποίο προορίζεται για την επανασχεδιασμένη M2. Πέραν αυτών, η επανασχεδιασμένη BMW Σειρά 2 Coupé θα είναι διαθέσιμη και με νέας σχεδίασης τροχούς 19 ιντσών.
Η BMW προσφέρει στους υποψήφιους αγοραστές και τη δυνατότητα τοποθέτησης στο αυτοκίνητό τους στοιχεία από το προαιρετικό εξοπλιστικό πακέτο M Sport Professional Package. Μεταξύ άλλων, σε αυτό περιλαμβάνονται μαύρου χρώματος προθήκες στη μάσκα και στα φώτα, σπόιλερ στο πίσω μέρος, καθώς και φρένα M Sport με κόκκινο ή μπλε καπάκι στις δαγκάνες αυτών.
Στο εσωτερικό, η ανανεωμένη Σειρά 2 Coupé έχει νέες ταπετσαρίες, τόσο υφασμάτινες όσο και δερμάτινες. Η ενιαία οθόνη BMW Curved Display έχει καλύτερα γραφικά, τόσο σε αυτή του πίνακα οργάνων (12,3 ιντσών) όσο και στην αφής που είναι προς το κέντρο του ταμπλό (14,9 ιντσών).
Το μοντέλο εξοπλίζεται πλέον με το νέο λειτουργικό σύστημα BMW Operating System 8.5 και με το αναβαθμισμένο σύστημα BMW iDrive με τη δυνατότητα QuickSelect. Επίσης, στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα και νέο τιμόνι, ενώ περισσότερες λειτουργίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον οδηγό είτε μέσω αφής είτε μέσω φωνητικής εντολής.
Τέλος, η σπορ ανάρτηση M Sport και το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων είναι διαθέσιμα σε όλες τις εκδόσεις της επανασχεδιασμένης Σειράς 2 Coupé. Από την BMW ανακοινώθηκε ότι η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει τον προσεχή Αύγουστο.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Σαουδική Αραβία: Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

https://ift.tt/VLN6ZO9


Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη διάρκεια του μεγάλου ετήσιου προσκυνήματος, του χατζ, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη ζέστη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές των χωρών τους χωρίς να διευκρινίσουν τα αίτια των θανάτων τους. Το ετήσιο προσκύνημα του χατζ, ένας από τους πέντε στύλους του ισλάμ, άρχισε την Παρασκευή στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, με τη συμμετοχή άνω του 1,8 εκατομμυρίου πιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν έρθει από το εξωτερικό.

Φέτος εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι, σε μια από τις πιο ζεστές περιφέρειες του κόσμου όπου το θερμόμετρο έφθασε χθες, Σάββατο, τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τον αριθμό των κρουσμάτων υπερθερμίας μεταξύ των προσκυνητών, όμως πέρυσι είχαν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες, το 10% των οποίων ήταν κρούσματα θερμοπληξίας, που είναι και τα σοβαρότερα.

«Δεκατέσσερις ιορδανοί προσκυνητές πέθαναν και αγνοείται η τύχη 17 άλλων στη διάρκεια των τελετουργιών του χατζ», ανακοίνωσε σήμερα το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra.

«Το υπουργείο παρακολουθεί μαζί με τις αρμόδιες σαουδαραβικές αρχές τις διαδικασίες ταφής των προσκυνητών και της μεταφοράς των σορών αυτών των οποίων οι οικογένειες επιθυμούν τη μεταφορά τους στο βασίλειο», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να βρεθούν οι 17 αγνοούμενοι προσκυνητές.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχοσεΐν Κοολιβάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι «πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους (…) στη Μέκκα και τη Μεδίνα στη διάρκεια του φετινού χατζ».

Οι λεπτομέρειες για τις συνθήκες των θανάτων αυτών των προσκυνητών δεν έγιναν αμέσως γνωστές.

Όλοι οι μουσουλμάνοι οφείλουν να κάνουν το προσκύνημα στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, εφόσον έχουν τα μέσα γι’ αυτό. Το χατζ αποτελείται από μια σειρά τελετουργιών που ολοκληρώνονται σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ineos Grenadier Suzuki Jimny

https://ift.tt/PO42wUe

Ineos θέλει να επεκτείνει τη γκάμα της με νέα μοντέλα. Εφόσον αυτό που της λείπει είναι ένα compact off-roader, δεν αποκλείεται να δούμε την… μετενσάρκωση του Suzuki Jimny. Όπως έχει γνωστοποιηθεί, από το φετινό καλοκαίρι το Suzuki Jimny αποχωρεί από την ευρωπαϊκή αγορά, αφήνοντας παράλληλα ένα μεγάλο κενό. H Ineos μπορεί δυνητικά να αποτελέσει την άκρη από την οποία θα πιαστεί αυτή η κλειστή κατηγορία.
Η βρετανική εταιρεία ιδρύθηκε μόλις το 2016 και σταδιακά θέλει η γκάμα της να μην υπολείπεται σε τίποτα. Αυτή τη στιγμή διαθέτει το SUV, Grenadier και το pickup, Quartermaster, ενώ το αμιγώς ηλεκτρικό Fusilier αναμένεται να λανσαριστεί το 2027.
Το Ineos Grenadier  Όπως παραδέχθηκε η CEO της μάρκας, Lynn Calder, ξεκάθαρος στόχος της Ineos είναι να καθιερωθεί ως ένας κατασκευαστής off-road αυτοκινήτων και να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους «παίκτες» της κατηγορίας. Μάλιστα, σκοπεύουν να ανεγείρουν μία έξτρα μονάδα παραγωγής, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ.
Με την κατηγορία των πολυτελών και σπορ SUV να είναι ήδη πηγμένη, η προοπτική ενός συμπαγούς off-roader φέρεται να εξιτάρει την Ineos. Συν τοις άλλοις, τώρα που το Suzuki Jimny καταργείται στην Ευρώπη, θα ήταν λογικό η βρετανική εταιρεία να έρθει και να καλύψει το κενό.

Αν και το Grenadier είναι ήδη ένα ικανότατο off-roader, η τιμή και οι διαστάσεις του δεν το κάνουν προσιτό στον μέσο καταναλωτή. Επομένως, το αν η Ineos μπορεί να εξελίξει και να διαθέσει ένα μικρό off-roader με τιμή γύρω στις 30.000 ευρώ, αποτελεί μεγάλο ερώτημα.

Το αμιγώς ηλεκτρικό, Ineos Fusilier

Το σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε να μην ενσωματώσει τις τελευταίες τεχνολογίες με τις οποίες έρχεται το Grenadier, το οποίο και είναι πανάκριβο για τον μέσο εισοδηματία, αφού κοστίζει πάνω από 80.000 ευρώ.

Αν και η πιθανότητα η Ineos να καλύψει το κενό που αφήνει το Jimny είναι μεγάλη, η τιμή πιθανότατα να αποτελέσει ένα σοβαρό κώλυμα για να το αποκτήσει ένας απλός, καθημερινός καταναλωτής.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

VW Golf GTI Clubsport

https://ift.tt/mEMSOxY

  Volkswagen επαναφέρει στην γκάμα της το Golf GTI Clubsport για να γιορτάσει τα 50 χρόνια του μοντέλου. Στην πορτογαλική πίστα αποκαλύφθηκε εκείνο το πρωινό του Νοέμβρη το πρώτο Golf GTI Clubsport που ήταν ένα Golf προσανατολισμένο για χρήση σε πίστα με εκρηκτικές επιδόσεις και απολαυστικό σπορ οδηγικό χαρακτήρα.

Επιστρέφουμε στο 2024 και η Volkswagen αποφάσισε να επαναφέρει το εκρηκτικό Clubsport θέλοντας να τιμήσει τα 50 χρόνια του Golf.
Το νέο GTI Clubsport έρχεται με σημαντική αύξηση στην ισχύ και ακόμα πιο επικεντρωμένη απόδοση για χρήση σε πίστα θέλοντας να τα βάλει στα ίσια με μοντέλα όπως το Honda Civic Type R και το Ford Focus ST.

Εξωτερικά, το νέο Clubman βασίζεται στην τελευταίας γενιά του Golf GTI. Διαφορές έχουμε στο καπό εμπρός που είναι πιο επιθετικό, νευρώδες και στη μεγαλύτερη πίσω αεροτομή.

Οι τροχοί είναι 18 ιντσών σε στυλ Alfa Romeo Quadrifoglio με προαιρετική την επιλογή ζαντών μεγέθους 19 ιντσών.

Κάτω από το φουσκωμένο καπό βρίσκεται ένας 4κύλινδρος κινητήρας 2,0 λίτρων ο οποίος με τη βοήθεια turbo αποδίδει 300 ίππους και 400 Nm ροπής.

Το μηχανικό σύνολο συνδυάζεται με 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και οι επιδόσεις κόβουν την ανάσα.
Τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε μόλις 5,6 δευτερόλεπτα, η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χλμ./ώρα, ενώ απελευθερώνεται έως τα 267 χλμ./ώρα με το πακέτο Race.
Για να κάνει ακόμα πιο πικάντικα τα πράγματα η Volkswagen έχει τοποθετήσει ένα σύστημα εξάτμισης της Akrapovic, μεγαλύτερα φρένα, ενεργητικές αναρτήσεις και σύστημα ενεργού ελέγχου του πλαισίου (Dynamic Chassis Control) για την απόλυτη εμπειρία σπορ οδήγησης.

Το διαφορικό είναι περιορισμένης ολίσθησης και η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς, κάτι που σημαίνει ότι το Clubsport είναι το πιο ισχυρό προσθιοκίνητο VW.

Το κερασάκι στην τούρτα για το Clubsport βάζει το εξελεγμένο σύστημα φωνητικών εντολών που έχει εξελιχθεί από την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

1 στις 3000 ταρταρούγες είναι αρσενική- 7 ενδιαφέρουσες και ίσως άγνωστες αλήθειες για αυτές τις εντυπωσιακές γάτες

https://ift.tt/VKkHwE4

Όλες οι γάτες είναι εντυπωσιακές.  Άσπρες, μαύρες, πορτοκαλί, δίχρωμες και τρίχρωμες. Όλες έχουν κάτι μοναδικό που σε σαγηνεύει. Από τα πανέξυπνα μάτια τους που κοιτάζουν όλο περιέργεια τον κόσμο μέχρι και τον τρόπο που κινούνται στον χώρο λες και τους ανήκουν τα πάντα, έχουν τόσο ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που πολλές φορές μας αφήνουν αποσβολωμένους.

Μα πώς μπορεί να χωρέσει σε ένα τόσο μικρό ζωάκι τόση ομορφιά και χάρη;!

Κι όμως μπορεί. Γι’ αυτό γεννήθηκαν άλλωστε οι γάτες. Για να εντυπωσιάζουν τους ανθρώπους και να κατακτήσουν τον κόσμο.

Μάλιστα, όσο πιο σπάνια ή περίεργα είναι τα χαρακτηριστικά τους, το τρίχωμα και τα μάτια τους, τόσο πιο πολύ εντυπωσιαζόμαστε και θέλουμε να μάθουμε για αυτές. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μυστηριώδεις γάτες ταρταρούγες. Μοιάζουν με μικρούς πάνθηρες με χάλκινα μοτίβα στη γούνα τους και σίγουρα κάπου κάποτε έχετε δει μια τέτοια γάτα -αν δεν έχετε την τύχη να συμβιώνετε μαζί της.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ενδιαφέρουσες και ίσως άγνωστες πληροφορίες για τις γάτες ταρταρούγες.

Είναι κατά βάση θηλυκές

Όπως οι γάτες calico έτσι και οι ταρταρούγες είναι κυρίως θηλυκές και αυτό οφείλεται στα γονίδιά τους, τα οποία εκτός από το φύλο ορίζουν και το χρώμα της γούνας τους. Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται. Το χρωμόσωμα που σχετίζεται με τον χρωματισμό της γούνας στη γάτα, βρίσκεται στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ. Τα θηλυκά έχουν χρωμοσώματα ΧΧ, ενώ τα αρσενικά έχουν χρωμοσώματα ΧΥ. Στις θηλυκές, λοιπόν, ταρταρούγες τα χρωμοσώματα ΧΧ περιέχουν το ένα το γονίδιο για το πορτοκαλί και το άλλο το γονίδιο για το μαύρο χρώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ταρταρούγες να έχουν αυτό το περίεργο χρώμα γούνας. Αντίθετα, τα αρσενικό φυλετικό χρωμόσωμα Υ δεν φέρει πληροφορίες για το χρώμα του τριχώματος. Γι’ αυτό τον λόγο τα θηλυκά μπορούν να καθορίσουν το χρώμα της γούνας τους, ενώ τα αρσενικά όχι -μπορεί να είναι δηλαδή είτε μαύρη είτε πορτοκαλί, όχι και τα δύο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπου μια αρσενική γάτα μπορεί να γεννηθεί με χρωμοσώματα ΧΧΥ και να είναι ταρταρούγα. Σκεφτείτε ότι μόλις 1 στις 3.000 ταρταρούγες είναι αρσενική. Δυστυχώς, γεννιούνται στείρες, οι περισσότερες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και συνήθως ζουν λιγότερο από τις θηλυκές.

Η προέλευση του ονόματός του

Δυστυχώς, το κέλυφος των χελωνών χρησιμοποιούνταν ευρέως πριν τη δεκαετία του 1970, για την κατασκευή κοσμημάτων, γυαλιών και διακοσμητικών. Επειδή το τρίχωμα των ταρταρούγων έμοιαζε με το κέλυφος των χελωνών και το υλικό που το μετέτρεπαν για να πάρουν τα παραπάνω διακοσμητικά και κοσμήματα, ονομάστηκαν έτσι.

Λόγω του αποδεκατισμού των χελωνών εκείνη την εποχή, που αποτέλεσμα είχε να κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση, η συνθήκη CITIES απαγόρευσε τη χρήση του υλικού και πλέον χρησιμοποιείται συνθετικό υλικό για την κατασκευή διάφορων προϊόντων.

*Η Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι φυλές που ανήκει

Η ταρταρούγα δεν είναι φυλή αλλά χρωματικό μοτίβο που συναντάμε σε πολλές γατούλες διάφορων φυλών, όπως η βρετανική κοντότριχη, η αμερικανική κοντότριχη, η Main Coon, η Γάτα Περσίας και η Cornish Rex.

Έχουν μοναδική προσωπικότητα

Κάθε γάτα έχει τη δική της μοναδική προσωπικότητα. Άλλες είναι πιο τρυφερές, άλλες πιο απόμακρες, άλλες πιο παιχνιδιάρες. Πριν μερικά χρόνια, μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, θέλησαν να μελετήσουν τη συμπεριφορά των ταρταρούγων και τι σχέση έχει με το τρίχωμά τους. Εκτός από τις ταρταρούγες μελέτησαν και τις γάτες calico και τις torbies. Για κάποιον λόγο, μετά το τέλος της έρευνας, διαδόθηκε η εικασία ότι οι γάτες ταρταρούγες είναι πεισματάρες, έχουν εκρηκτικό ταμπεραμέντο, έχουν πολλή ενέργεια και είναι ελαφρώς επιθετικές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οι ερευνητές δεν βρήκαν ποτέ το πως συνδέεται το χρώμα με την προσωπικότητα – ίσως μάλλον γιατί στην πραγματικότητα άλλοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν.

Έχουν δύο μοτίβα τριχώματος

Συναντάμε τις ταρταρούγες σε δύο μοτίβα: το μωσαϊκό και τη χίμαιρα. Όσες έχουν μοτίβο μωσαϊκού, τα χρώματά τους είναι αναμεμειγμένα σαν σε δίνες σε όλο τους το σώμα. Αντίθετα, όσες έχουν μοτίβο χίμαιρας, έχουν δύο οριοθετημένες πλευρές χρώματος – η αριστερή πλευρά ένα χρώμα και η δεξιά πλευρά άλλο χρώμα. Επίσης, μπορεί να είναι κοντότριχες ή μακρύτριχες.

Χίμαιρα: Η γάτα με τα δύο πρόσωπα- Μάθετε τα πάντα για το γενετικό φαινόμενο

Χίμαιρα στην ελληνική μυθολογία ήταν ένα φοβερό τέρας που έβγαζε φωτιά.

Σε κάποιες χώρες θεωρούνται καλή τύχη

Υπάρχουν τόσοι μύθοι και θρύλοι για τις γάτες. Αν ψάξουμε στο ίντερνετ θα βρούμε πολλούς, άλλους καλούς και άλλους όχι και τόσο καλούς. Όσον αφορά τις ταρταρούγες, υπάρχουν κάποιοι θρύλοι που συνδέονται με καλή τύχη. Θα αναφέρουμε μερικούς ενδεικτικά.

● Στην Ιαπωνία, πιστεύεται ότι ταρταρούγες μπορούν να προστατεύσουν τα πλοία από φαντάσματα και ναυάγια.
● Σύμφωνα με μια αγγλική λαϊκή παράδοση αν τρίψεις την ουρά μια ταρταρούγας πάνω σε μια μυρμηγκιά τον μήνα Μάιο, θα θεραπευτείς.
● Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ταρταρούγες αποκαλούνται “γάτες του χρήματος” και πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη και χρήματα στο σπίτι.
● Στη Σκωτία και στην Ιρλανδία, αν μια αρσενική ταρταρούγα μπει στο σπίτι σου, θα σου φέρει καλή τύχη.

Έχουν κάνει κάποιες εντυπωσιακές δουλειές

Μια ταρταρούγα ήταν μούσα του Αμερικανού ποιητή και πεζογράφου, Edgar Allan Poe, μια άλλη εργάστηκε σε έναν σταθμό στην Ιαπωνία ως σταθμάρχης. Μια ταρταρούγα έγινε το σύμβολο της πολιτείας του Maryland και μια ταρταρούγα με το όνομα Marzipan, η οποία έζησε μέχρι την ηλικία των 21 ετών, έγινε το κατοικίδιο του Astor Theatre και ήταν γνωστή για τις αγκαλιές που έκανε με όλους κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Γερμανία: Άλλο ένα περιστατικό βίας από ακροδεξιούς

https://ift.tt/BPRneSb

Άλλη μια επίθεση ακροδεξιών σημειώθηκε στη Γερμανία, αυτή τη φορά με θύματα δύο νεαρά κορίτσια από την Γκάνα, ηλικίας 8 και 12 ετών. Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο Wirtschafts Woche, μια ομάδα 20 νεαρών- μεταξύ αυτών και έφηβοι – επιτέθηκε στα δύο κορίτσια, στην πόλη Γκρέβεσμυλεν στη βόρεια Γερμανία, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι νεαροί δράστες φέρονται να κλώτσησαν στο πρόσωπο το μικρότερο εκ των δύο κοριτσιών, ενώ φώναζαν ξενοφοβικά συνθήματα.

Η ακροδεξιά ομάδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αφού όταν κατέφτασαν οι γονείς των κοριτσιών για βοήθεια, επιτέθηκαν και σε αυτούς, τραυματίζοντας ελαφρά τον πατέρα.
Η επίθεση καταδικάστηκε έντονα από την πολιτική κοινότητα της Γερμανίας
«Η ρατσιστική προσβολή των παιδιών και η βάναυση επίθεσή τους δείχνει μίσος και απίστευτη απανθρωπιά», έγραψε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD)

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Κρίστιαν Πέγκελ (SPD) τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτές οι βίαιες επιθέσεις σε ανθρώπους, ειδικά σε παιδιά, και σίγουρα όχι για ρατσιστικά κίνητρα».

Ανεβαίνει ανησυχητικά η ακροδεξιά στη Γερμανία

Η ακροδεξιά αποκτά ολοένα και περισσότερο έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που παρακολουθείται με ιδιαίτερη ανησυχία και στην Γερμανία.

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις φετινές ευρωεκλογές και ο αριθμός των ακροδεξιών στην Γερμανία αυξήθηκε κατά 14,5%, ή αλλιώς 38.800 άτομα από το 2022.

Η κλιμάκωση αυτή παρακολουθείται πλέον από την γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, ενώ το AfD συγκαταλέγεται στις οργανώσεις που βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο της υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ τα exit poll έδειξαν άνοδο των ψήφων του AfD στις ηλικίες 16-24, κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, κάτι που η συγκεκριμένη επίθεση επιβεβαιώνει, μιας και οι δράστες φέρονται να συγκαταλέγονται στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο ιστότοπος verband.de, το 2023 σημειώθηκαν 2.589 ακροδεξιές, ρατσιστικές και αντισημιτικές επιθέσεις σε έντεκα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ενδοοικογενειακή βία: Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

https://ift.tt/f9sRYBN


Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του. Συγκεκριμένα, η 37χρονη γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρει κατάγματα στη μύτη της, στο χέρι της, στο πρόσωπό της και έχει ένα βαθύ κόψιμο στη γλώσσα της.
Υπενθυμίζεται ότι, τα ξημερώματα του Σαββάτου προς την Κυριακή η Αστυνομία ενημερώθηκε από γιατρό ιδιωτικής κλινικής στους Αμπελοκήπους ότι υπάρχει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Όταν έφτασαν εκεί αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης είδαν τον 52χρονο δικηγόρο και την σύζυγο του. Το ζευγάρι ανέφερε πως η σύζυγος του δικηγόρου είχε πέσει από τις σκάλες.

Ομως ο γιατρός έπεμενε ότι τα τραύματα αυτά έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι και όχι από πτώση, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην κατάθεσή του δηλώνει ότι και η γυναίκα παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης ότι την είχε χτυπήσει ο άνδρας της, πράγμα που όμως, ανακάλεσε ενώπιον της αστυνομίας στη συνέχεια.

Σε βάρος του ποινικολόγου, που παραμένει κατούμενος στη ΓΑΔΑ μέχρι την απολογία του αύριο, ενώπιον της 18ης Τακτικής Ανακρίτριας, ασκήθηκε νωρίτερα σήμερα ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, κινήθηκε ήδη πειθαρχική διαδικασία ελέγχου και από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Η σύζυγος του δικηγόρου, ενώ συντάχθηκε με την εκδοχή του ατυχήματος στο σπίτι για να εξηγήσει τα τραύματά της, τελικά, δέχθηκε το panic button, την ειδική εφαρμογή για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας με την οποία γυναίκες σε κίνδυνο ενημερώνουν άμεσα την αστυνομία. Σημειώνεται δε, ότι ο δικηγόρος κατέχει δύο όπλα.

Σημειώνεται, επίσης, πως ο ποινικολόγος κατείχε δύο νόμιμα όπλα, τα οποία, όμως κατασχέθηκαν από τις αρχές, όπως είθισται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Και η πρώην σύζυγος του ποινικολόγου είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως μήνυση σε βάρος του δικηγόρου είχε υποβάλει και η πρώην σύζυγός του.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η πρώην σύζυγος του ποινικολόγου είχε υποβάλει σε βάρος του μήνυση για ενδοοικογενειακή βία στο Αστυνομικό Τμήμα των Βριλησσίων.

Η γυναίκα είχε καταγγείλει ότι είχε υποστεί βία από τον δικηγόρο και πρώην σύζυγό της το μεσημέρι της 14ης Οκτωβρίου του 2017, στα Βριλήσσια. Η μήνυση είχε υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και είναι άγνωστο έως αυτή τη στιγμή πώς εξελίχθηκε η υπόθεση.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα

https://ift.tt/sEvFbOn


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ελέφαντες επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ονόματα που αποδίδουν ο ένας στον άλλον. Έχει παρατηρηθεί ότι άλλα ζώα, όπως είναι τα δελφίνια και οι παπαγάλοι, απευθύνονται το ένα στο άλλο μιμούμενα τους ήχους που βγάζουν άλλα άτομα του είδους τους. Οι ελέφαντες, επομένως, θεωρούνται τα πρώτα μη ανθρώπινα ζώα που γίνονται γνωστά για το γεγονός ότι φωνάζουν ο ένας τον άλλον χρησιμοποιώντας μοναδικά ονόματα τα οποία δεν βασίζονται στη μίμηση.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology and Evolution παρέχει αποδείξεις για το γεγονός ότι οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας καλέσματα – ή ονόματα – που ταιριάζουν με μοναδικό τρόπο στο κάθε άτομο. Στα πλαίσια της έρευνας, μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τα καλέσματα που χρησιμοποιούνταν σε δύο άγρια κοπάδια Αφρικανικών ελεφάντων της Σαβάνας στην Κένυα.

Η έρευνα “δεν δείχνει μόνο ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εκφράσεις για κάθε άτομο, αλλά ότι αναγνωρίζουν και αντιδρούν σ’ ένα κάλεσμα που απευθύνεται σ’ αυτούς ενώ αγνοούν αυτά που απευθύνονται σε άλλους,” είπε ο Michael Pardo, βασικός συγγραφέας της έρευνας και συμπεριφορικός οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο.

“Αυτό δείχνει ότι οι ελέφαντες μπορούν να προσδιορίσουν αν ένα κάλεσμα απευθυνόταν σ’ εκείνους απλά ακούγοντάς το, ακόμα κι όταν αυτό γίνεται εκτός του αρχικού πλαισίου του.”

Οι ερευνητές μελέτησαν θορύβους που βγάζουν οι ελέφαντες, οι οποίοι ηχογραφήθηκαν μεταξύ του 1986 και του 2022 στο εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής Samburu στην Κένυα, και στο εθνικό πάρκο Amboseli. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ταυτοποίησαν 469 διαφορετικά καλέσματα, τα οποία περιλάμβαναν 101 ελέφαντες που τα απηύθυναν σε κάποιον άλλον, και 117 που τα δέχονταν.

Οι ελέφαντες παράγουν μεγάλο εύρος ήχων, που κυμαίνονται από φωνές που θυμίζουν τρομπέτα, μέχρι βοές τόσο βαθιές που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να τις αντιληφθεί. Στα πλαίσια της έρευνας, δεν χρησιμοποιούνταν ονόματα σε κάθε κάλεσμα, αλλά όταν χρησιμοποιούνταν, συνήθως επρόκειτο για καλέσματα μεγάλων αποστάσεων, και απευθύνονταν από τους ενήλικες στους νεαρούς ελέφαντες. Οι ενήλικες παρατηρήθηκαν να χρησιμοποιούν ονόματα περισσότερο απ’ ότι οι μικροί ελέφαντες, κάτι που υποδεικνύει ότι μπορεί να χρειάζονται χρόνια για να αποκτήσει κανείς αυτή τη δεξιότητα. Το πιο συνηθισμένο κάλεσμα ήταν ένας “αρμονικά πλούσιος ήχος χαμηλής συχνότητας” όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Top 10: Τα πιο έξυπνα ζώα στον κόσμο

Κάποια είδη έχουν τη δική τους γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούν και μια άλλη, “κοινή γλώσσα”, για να επικοινωνήσουν με άλλα είδη.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι, όταν έπαιζαν σε έναν ελέφαντα μια ηχογράφηση με το όνομά του από έναν φίλο ή συγγενή του, το ζώο ανταποκρινόταν θετικά και “ενεργητικά”, ενώ έδειχνε πολύ λιγότερο ενθουσιασμό όταν έπαιζαν άλλα ονόματα.

Αντίθετα με τους παπαγάλους και τα δελφίνια που μιμούνταν ήχους που άκουγαν, οι ελέφαντες και οι άνθρωποι είναι τα δύο μοναδικά ζώα που είναι γνωστά για το ότι επινοούν “αυθαίρετα” ονόματα ο ένας για τον άλλον, αντί απλά να αντιγράφουν τον ήχο που βγάζει ο δέκτης του καλέσματος.

Ο συγγραφέας της έρευνας George Wittemyer δήλωσε: “Οι αποδείξεις που έχουμε εδώ για το ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν μη-μιμητικούς ήχους για να ονομάσουν τους άλλους δείχνουν ότι έχουν την ικανότητα να σκεφτούν αφαιρετικά. Από γνωστικής απόψεως, αυτό ανοίγει όλων των ειδών τις πιθανότητες”.

Οι ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις εξελικτικές ρίζες της πρακτικής της απεύθυνσης με ονόματα, καθώς οι πρόγονοι των ελεφάντων διαχωρίστηκαν από τα πρωτεύοντα και τα κητοειδή περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια πριν. Παρά τις διαφορές μας, επομένως, η αλήθεια είναι ότι μοιραζόμαστε αρκετά κοινά με τα πανέξυπνα παχύδερμα.

Με πληροφορίες από The Guardian
from: anatakti
via IFTTT