Daily Archives: 3 Ιουνίου, 2024

Εικόνα

Γερμανία: Ένταλμα σύλληψης για τον δράστη της επίθεσης στο Μανχάιμ

https://ift.tt/RYE5n6b

 Η Εισαγγελία της Καρλσρούης εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό Σουλαϊμάν Α., ο οποίος επιτέθηκε χθες και τραυμάτισε με μαχαίρι έξι άτομα σε κεντρική αγορά του Μανχάιμ – συμπεριλαμβανομένου του γνωστού επικριτή του ισλάμ Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ. Σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο αστυνομικός, ο οποίος, στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον δράστη, δέχθηκε χτυπήματα με μαχαίρι στην πλάτη και στον λαιμό. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν ασαφή, κύκλοι ισλαμιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πανηγυρίζουν ωστόσο το χτύπημα «στην καρδιά» της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, ο κ. Στουρτσενμπέργκερ, αρχικός στόχος του δράστη, υπεβλήθη χθες σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει κανονικά, ενώ ο αστυνομικός που προσπάθησε να τον προστατεύσει έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα και οι γιατροί περιγράφουν την κατάστασή του ως «εξαιρετικά κρίσιμη».

Οι υπόλοιποι τραυματίες είναι άνδρες 25 έως 29 ετών, ανάμεσά τους τρεις Γερμανοί, ένας Γερμανοκαζάκος και ένας Ιρακινός. Οι αστυνομικές αρχές δυσκολεύθηκαν να ταυτοποιήσουν τον δράστη, καθώς δεν έφερε ταυτότητα και η έρευνα σχετικά με τα κίνητρά του παραμένει σε αρχικό στάδιο, με τον 25χρονο Αφγανό να μην είναι ακόμη σε θέση να δώσει κατάθεση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης, ένας άλλος αστυνομικός που τον πυροβόλησε προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσει, τραυματίστηκε και έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Σήμερα ωστόσο τον γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο στην πλατφόρμα «TikTok», με τον γνωστό ισλαμιστή «Imam Meta» να πανηγυρίζει για την επίθεση: «Παιδιά, επιτέλους, καλά νέα. Αυτός ο Στουρτσενμπέργκερ μαχαιρώθηκε. Ινσαλάχ (Αν θέλει ο Θεός), ο νεαρός που τον μαχαίρωσε θα πάρει το υψηλότερο επίπεδο στον παράδεισο. Ορκίζομαι στον Αλλάχ, θα σου στείλω χρήματα, φίλε μου. Θα σου στείλω χρήματα, φαγητό, τα πάντα. Ινσαλάχ… κάθε επικριτής του ισλάμ, όποιος επικρίνει το ισλάμ…», λέει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Imam Meta και κάνει μια κίνηση που μοιάζει με μαχαιριά. «Μπαμ, μπαμ, μπαμ», φωνάζει σε έξαλλη κατάσταση και κατόπιν καταφέρεται εναντίον και των κοσμικών Τούρκων: «Κι αυτός ο Τούρκος με το φέσι του, με τον σκ…Ατατούρκ του… περίμενε να δεις κι εσύ, βρωμότουρκε…. Το ισλάμ, κάθε ένας που μισεί το ισλάμ, αυτό θα συμβεί με ένα μαχαίρι … Μπαμ, μπαμ, μπαμ (επαναλαμβάνει την κίνηση). Ορκίζομαι, αυτός είναι το πρότυπό μου. Μαχαίρωσε ακόμη και αστυνομικό στον λαιμό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ο συγκεκριμένος χρήστης του TikTok είναι γνωστός στις αρχές, καθώς κηρύττει συχνά το μίσος εναντίον όσων δεν είναι μουσουλμάνοι, απειλεί να σκοτώσει γνωστούς πρώην μουσουλμάνους, επιτίθεται στο κράτος του Ισραήλ και προσβάλλει κεμαλιστές Τούρκους.

«Η εξύμνηση της δολοφονικής επίθεσης είναι αηδιαστική και απάνθρωπη. Όποιος το κάνει αυτό, θα πρέπει να διώκεται στον μέγιστο βαθμό του ποινικού δικαίου», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν ήδη την σχετική έρευνα. Ο αντιπρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Κουμπίκι (FDP) σημείωσε ότι «δυστυχώς κάτι τέτοια δεν αποτελούν πλέον έκπληξη» και έκανε λόγο για «παράλληλες κοινωνίες και εισροή ισλαμιστών εδώ και δεκαετίες». «Οποιαδήποτε πρόταση για την πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος καταλήγει αμέσως στα σκουπίδια και συχνά χαρακτηρίζεται ως «δεξιά» και, ως εκ τούτου, άξια καταδίκης, στο σκεπτικό πολλών δημοσιογράφων. Όλοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτά τα βίντεο του μίσους. Αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της πραγματικότητάς μας!», πρόσθεσε ο κ. Κουμπίκι. «Όποιος πανηγυρίζει δημόσια για μια τέτοια κτηνώδη πράξη, πρέπει να νιώσει αμέσως τις σοβαρές συνέπειες. Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει να οδηγήσει σε ταχεία ποινική διαδικασία», σχολίασε και ο αρμόδιος των Πρασίνων για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Κόνσταντιν φον Νοτς. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ ζήτησε αυστηρότερη πολιτική απέναντι στους ισλαμιστές, μεταξύ άλλων ακύρωση κοινωνικών παροχών, ανάκληση άδειας παραμονής και προληπτική κράτηση ή απέλαση. «Στη Γερμανία έχουμε κράτος δικαίου και όχι κράτος του Θεού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόμπριντ.

Η BILD μεταδίδει πάντως ότι έχουν ήδη αναλάβει δράση η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Εκπρόσωπος της πρώτης στην Βάδη-Βυρτεμβέργη διαβεβαίωσε ότι έχουν επισημανθεί κάποιοι που εξυμνούν στο Διαδίκτυο την χθεσινή επίθεση και πρόσθεσε ότι όταν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Τουρκία: Πέθανε ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ

https://ift.tt/Z3XsuKL

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών από καρδιακή προσβολή ο σύζυγος της πρώτης και μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ.O Οζέρ Ουτσουράν Τσιλέρ απεβίωσε σήμερα, Σάββατο το πρωί, στο σπίτι του ζεύγους στο Νιχώρι του Βοσπόρου λόγω καρδιακής προσβολής, ενώ το τελευταίο διάστημα υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Ποιος ήταν ο Οζέρ Ουτσουράν Τσιλέρ

Γεννημένος το 1937, ο Οζέρ Ουτσουράν Τσιλέρ ήταν μηχανικός και επιχειρηματίας και μετά το γάμο του, το 1963, πήρε το επώνυμο της συζύγου του, φαινόμενο σπάνιο για τις παραδόσεις της τουρκικής κοινωνίας.

Ο Οζέρ Ουτσουράν Τσιλέρ αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Γαλλική Σχολή Saint Joseph της Κωνσταντινούπολης, σπούδασε μηχανικός στην αμερικανική Ροβέρτειο Σχολή (μετέπειτα Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου) της Πόλης.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια της Βοστώνης και του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έμεινε και εργάστηκε επί οκτώ χρόνια στις ΗΠΑ προτού επιστρέψει στην Τουρκία και αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του γνωστού στην Τουρκία Ομίλου Cukurova Holding.

Το 1981 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Tανσού Τσιλέρ τον επιχειρηματικό όμιλο Marsan Marmara Holding. Αρθρογραφούσε επίσης στις εφημερίδες Milliyet και Gunes, ενώ ασχολήθηκε και με την εναλλακτική ιατρική συγγράφοντας σχετικά βιβλία.

Το μέγεθος και ο τρόπος απόκτησής της περιουσίας της οικογένειας Τσιλέρ είχε αποτελέσει της δεκαετία του 1990 αντικείμενο έντονου σχολιασμού και καταγγελιών από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Το ζεύγος Οζέρ και Τανσού Τσιλέρ απέκτησε δύο παιδιά από τον γάμο του.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ψάχνουν γυναίκα… αράχνη – Φίλησε τον επιχειρηματία φίλο της και του έδωσε δηλητηριασμένο γλυκό

https://ift.tt/J39WPj6

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η βραζιλιάνικη αστυνομία για τον εντοπισμό της Τζούλια Κάτερμολ που κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον επιχειρηματία φίλο της, Λουίζ Όρμοντ. Βίντεο που έχουν δημοσιεύσει τοπικά μέσα ενημέρωσης, δείχνει το ζευγάρι να είναι σε ένα ασανσέρ και να φιλιέται με τον άνδρα να κρατάει ένα γλυκό το οποίο πιστεύεται πως είχε κάποιου είδους δηλητήριο μέσα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο επιδόρπιο.

Οι γείτονες του Λουίζ κάλεσαν την αστυνομία για την άσχημη μυρωδιά που προερχόταν από το σπίτι του στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί και μπήκαν μέσα, τον βρήκαν νεκρό και σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Η νεκροψία-νεκροτομή δεν μπόρεσε να βρει την αιτία του θανάτου του, αν και βρέθηκε σοκολάτα στο πεπτικό του σύστημα. Για αυτό, η αστυνομία πιστεύει ότι ο Λουίζ δηλητηριάστηκε από τη φίλη του, Τζούλια, η οποία ήταν μαζί του.

Η αστυνομία πήρε μια κατάθεση από τη Suyany Breschak, η οποία είναι υπό κράτηση και κατονομάζεται ως συνεργός της Τζούλια. Η Suyany ισχυρίζεται πως το γλυκό είχε μέσα 50 θρυμματισμένα δισκία φαρμάκου που περιείχε μορφίνη και αγόρασε από ένα φαρμακείο εννέα ημέρες πριν τον θάνατό του.

Το σώμα του Όρμοντ βρέθηκε στο πάτωμα. Μάλιστα, η αστυνομία πιστεύει ότι η Κάτερμολ έμεινε με τον νεκρό άνδρα όλο το Σαββατοκύριακο αφού εθεάθη να φεύγει το πρωί της Δευτέρας κρατώντας βαλίτσες.

Ο θυρωρός του κτιρίου του Λουίζ είπε στην αστυνομία ότι ο άνδρας «φαινόταν να είναι υπό την επήρεια κάποιου φαρμάκου ή ναρκωτικών». Πρόσθεσε ότι η Κάτερμολ φαινόταν νευρική όταν την είδε τελευταία φορά και ισχυρίστηκε ότι του είπε πως ο φίλος της ήταν «άρρωστος στο κρεβάτι στο σπίτι».

Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε: «Αυτό που συνέβη δείχνει ότι έγινε με εξαιρετική ψυχρότητα. Έμεινε μέσα στο διαμέρισμα του θύματος, μαζί με το πτώμα, για περίπου τρεις ημέρες. Εκεί κοιμήθηκε δίπλα στο πτώμα, έφαγε, έκανε γυμναστική».
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κέρκυρα: Κατήγγειλαν υπαλλήλους του ορφανοτροφείου για κακοποίηση ανήλικης

https://ift.tt/LzbD2ns

 Μία σοβαρή υπόθεση που αφορά σε υπόθεση κακοποίησης μέσα στο ορφανοτροφείο Κέρκυρας απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις αστυνομικές Αρχές του νησιού. η ιστορία άρχισε να ξεδιπλώνεται την περασμένη Τετάρτη (29/5) όταν μία 18χρονη πέρασε το κατώφλι του Α.Τ. Κερκύρας και υπέβαλε μήνυση σε βάρος μίας ψυχολόγου του ορφανοτροφείου και μίας κοινωνικής λειτουργού ανηλίκων για «ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη» σε βάρος της ανήλικης αδερφής της που μένει στο ίδρυμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, οι υπάλληλοι του ορφανοτροφείου φέρονται, για λόγους που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, να επιτέθηκαν στην ανήλικη και να την χτύπησαν.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, ο οποίος διέταξε την μεταφορά της ανήλικης στο γενικό νοσοκομείου του νησιού για εξέταση και τη προστατευτική της φύλαξη, καθώς και τη λήψη κατάθεσης από παρουσία παιδοψυχολόγου.

Η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Γερμανία: Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη – Bίντεο

https://ift.tt/C9vtdiO

Σε συναγερμό βρίσκονται από χθες το βράδυ η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, λόγω της έντονης συνεχούς βροχόπτωσης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της νότιας Γερμανίας. Πολλές περιφέρειες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες κάτοικοι και κατασκηνωτές έχουν μετακινηθεί προληπτικά, καθώς η στάθμη του νερού στους ποταμούς έχει ανεβεί επικίνδυνα. Αποκλεισμένοι στο Τσούγκσπιτσε βρίσκονταν 29 ορειβάτες, λόγω σφοδρής χιονόπτωσης, αλλά στο μεταξύ έχουν φθάσει σε ασφαλές σημείο.
Στην περιοχή του ‘Αουγκσμπουργκ έχουν καταρρεύσει ένα φράγμα και το επιπλέον ανάχωμα και οι κάτοικοι εκλήθησαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του μεγάλου όγκου νερού. Σε ορισμένες περιπτώσεις εγκλωβισμένοι κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν με ελικόπτερο. Εκτός από το ‘Αουγκσμπουργκ, στην Βαυαρία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιφέρειες ‘Αιχαχ-Φρίντμπεργκ, Γκύντσμπουργκ και Πφαφενχόφεν και εκκενώνονται οι περιοχές Ντίντορφ και Ανχάουζεν. «Δεν αρκεί πλέον να βρίσκει κανείς καταφύγιο σε υψηλότερα σημεία», προειδοποίησε το τοπικό περιφερειακό γραφείο και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις υπόγειες διαβάσεις. Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν είναι το γεγονός ότι η υπηρεσία υδάτων της περιφέρειας χρησιμοποιεί τζετ-σκι προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση στην γύρω περιοχή. Φράγματα έχουν υποχωρήσει ακόμη στο Ανχάουζεν Βάιχερ και στο Μπουργκβάλντεν, με τα γειτονικά χωριά να εκκενώνονται.
Από τις καιρικές συνθήκες επηρεάζονται και δρομολόγια τρένων. Σύμφωνα με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB), δεν κυκλοφορούν όλη μέρα σήμερα οι υπερταχείες ICE μεταξύ Μονάχου, Μπρέγκεντς και Ζυρίχης, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια Ουλμ – ‘Αουγκσμπουργκ και Στουτγάρδης – Μονάχου.

Η Ομοσπονδιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) έχει εκδώσει το ανώτατο επίπεδο προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα για πολλές περιοχές στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπως η δυτική Σουηβία, η ‘Ανω Φρανκονία και το Ομπεράλγκοϊ. Τις επόμενες ώρες έντονες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στην ‘Ανω Βαυαρία
Στην γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη πλήττεται ιδιαίτερα η περιφέρεια Γκέπινγκεν, όπου το νερό εισήλθε σε υδραγωγείο, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να βράζουν το νερό της βρύσης πριν από την χρήση. Η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει και σε αυτήν την περίπτωση έντονα καιρικά φαινόμενα και ποσότητα νερού ακόμη και σε ρεκόρ 100ετίας. Η πρόβλεψη ισχύει έως και την Δευτέρα. Συνεχής βροχόπτωση πλήττει και πολλές περιοχές της Έσσης, με την στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Ρήνο και Νέκαρ να ανεβαίνουν σημαντικά, ενώ για καταιγίδες θα πρέπει να προετοιμαστούν και οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας, αν και τα φαινόμενα στην Θουριγγία, την Σαξονία και την Σαξονία – ‘Ανχαλτ αναμένονται ηπιότερα.

Στο όρος Τσούγκσπιτσε αποκλείστηκαν νωρίς σήμερα 29 ορειβάτες, μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την κορυφή (2.962 μ.), λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Στην περιοχή έπεσε μόνο τις τελευταίες ώρες 60 εκ. φρέσκο χιόνι και η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν πριν από λίγη ώρα τους ορειβάτες και τους συνόδευσαν σε ασφαλές σημείο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης. Εκτός από τους 29 ορειβάτες, πολλές ορειβατικές ομάδες χρειάστηκαν σήμερα βοήθεια, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ασπρόπυργος: Εντοπίστηκαν την ώρα που φόρτωναν κούτες με λαθραία τσιγάρα – Κατασχέθηκαν

https://ift.tt/lLeifEV

 Στη σύλληψη 4 ανδρών που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων προχώρησε χθες η Αστυνομία κατά την διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο οικόπεδο στον Ασπρόπυργο.Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν τη στιγμή που μεταφόρτωναν το παράνομο φορτίο από εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) σε επικαθήμενο ρυμουλκούμενο τρέιλερ, τα οποία κατασχέθηκαν ως μέσα τέλεσης λαθρεμπορίας. Κατά τη στιγμή του ελέγχου είχαν μεταφορτωθεί, από το κοντέινερ στο ρυμουλκούμενο, 80 κούτες που περιείχαν διαφημιστικές σακούλες οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως υλικά απόκρυψης των λαθραίων τσιγάρων.

Συνολικά εντός του επικαθήμενου ρυμουλκούμενου, αποθήκης και γραφείου στο υπαίθριο οικόπεδο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 644.500 πακέτα τσιγάρων (συνολικά 12.890.000 τεμάχια), τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και δεν είχαν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, καθώς και αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία περιέχουσα κομμένο καπνό βάρους 515 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τελωνειακής Αρχής Πειραιά, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., αστυνομικού σκύλου και κλιμακίου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.), σε συνεργασία με Τελωνειακές και Οικονομικές Υπηρεσίες (Σ.Δ.Ο.Ε.).

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μάτι: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή στον Ματθαιόπουλο για απειλές

https://ift.tt/DoegMjH

Ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε σήμερα το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που είχε κάνει ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος για απειλές και πιέσεις που είχε δεχθεί από τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για τον τρόπο διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες.

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Β. Ματθαιόπουλου (ο οποίος είχε κριθεί ένοχος και στη βασική δίκη για το Μάτι) προκάλεσε ικανοποίηση συγγενών θυμάτων, οι οποίο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι και ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αποδέχθηκε με γραπτή του δήλωση, μια εκ των κατηγοριών (παράνομη βία) ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τον κ. Λιότσιο.

Στη δήλωσή του, την οποία προσκόμισε στη δίκη η υπεράσπισή του, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου». Ακόμη με τη δήλωσή του ο κ. Ματθαιόπουλος τόνισε πως δεν θα ήθελε η απουσία του από το δικαστήριο να εκληφθεί ως ασέβεια. «Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε» είπε, αντιδρώντας, μητέρα θύματος την ώρα που οι δύο πλευρές ανέπτυσσαν τα νομικά τους επιχειρήματα για τη δήλωση κατηγορούμενου. «Δεν θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου 35 ετών», είπε η γυναίκα.

Της καταδικαστικής απόφασης είχε προηγηθεί η αγόρευση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο. Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως ο Β. Ματθαιόπουλος ήταν υποχρεωμένος να μην παρεμβαίνει στο έργο των υφισταμένων του και πως προσπάθησε να αποτρέψει τον πραγματογνώμονα από το να αναφέρει στο πόρισμά του πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων φορέων. Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος προσπάθησε να ζητήσει από το κ. Λιότσιο «να γράψει συγκεκριμένα πράγματα και να αναφερθεί σε γενικές συνθήκες που επικράτησαν για την πράξη της φωτιάς».

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο ίδιος ο πραγματογνώμονας, ο οποίος επισήμανε πως από τη στιγμή που άρχισε να θέτει ερωτήματα προς το ΕΣΚΕ σχετικά με την πυρκαγιά συνάντησε «κάποιες αντιδράσεις». Χαρακτηριστικά ο κ. Λιότσος κατέθεσε: «Μου έλεγαν ότι δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο (σ.σ διορίστηκε ως πραγματογνώμονας από την εισαγγελία) να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από τον Ματθαιόπουλο. Όταν τύγχανε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μαλακίες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό πως «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…».
Ακόμη ο μάρτυρας ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τον Ιούλιο του 2018 με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο του ζητήθηκε-μεταξύ άλλων- να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα αλλά να αποδώσει τα όσα έγιναν στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών. «Συνέχισα την έρευνα μου. Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης είτε με χειρονομίες είτε λέγοντας μου «πρόσεξε τι θα γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και πως στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια… συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση».

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου ο μάρτυρας είπε πως δεν δέχθηκε «μόνο μπούλινγκ» αλλά «ευθέως απειλή.» Σε άλλο δε σημείο της κατάθεσής του ο πραγματογνώμονας ανέφερε: «….Έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί, »θα σε σκίσουμε», »η Δούρου, το δασαρχείο», ότι »έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε». Μετά πήρα τηλέφωνο τον κ. Ζαγοραίο (σ.σ. τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών) και του είπα πως με κατηύθυνε Ματθαιόπουλος πως να συντάξω πραγματογνωμοσύνη. Μου απάντησε: »θα κάνουμε το καθήκον μας». Μου είχε πει: »μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς»».

Ο κ. Λιότσος έκανε ακόμη λόγο για δολιοφθορά στη μηχανή του με την αντιπροσωπεία να τον ενημερώνει, όπως είπε, για ανθρώπινο παράγοντα που προκάλεσε τη λύση του παξιμαδιού της μηχανής. «Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή», τόνισε.

Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε!

Τέλος, στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμα δύο μάρτυρες αξιωματικοί της πυροσβεστικής στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τι του συνέβη καθώς και η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Μαριάννα Κακαουνάκη, που αποκάλυψε τις επίδικες συνομιλίες ανάμεσα σε παθόντα και κατηγορούμενο.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Εφη Βακάκη: Ποια είναι η επιχειρηματίας και σύζυγος του Mr. Jumbo (pics

https://ift.tt/t0SpeHK

Aγαπητή και γνωστή στους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς κύκλους, η Εφη Βακάκη προτιμά να διατηρεί ένα χαμηλών τόνων προφίλ παρά το success story της οικογένειάς της – στην οποία ανήκει η πασίγνωστη εταιρεία Jumbo. Παράλληλα, συνδυάζει την αγάπη της για τη μόδα με την κοινωνική προσφορά μέσα από το δικό της brand ρούχων και αξεσουάρ με την ονομασία ibo-Maraca που είναι αναγραμματισμός της λέξης «Μaracaibo».

«Πολλοί αναρωτιούνται από πού προέκυψε το όνομα. Την έμπνευση την άντλησα από τη μεγαλούπολη της Βενεζουέλας, όπου και γεννήθηκα. Οταν οι γονείς μου εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, τα χρόνια της προσαρμογής ήταν δύσκολα. Θυμάμαι ότι δεν μιλούσα καθόλου ελληνικά. Με τον καιρό όμως προσαρμόστηκα και παράλληλα άρχισα να δείχνω και την καλλιτεχνική μου φύση», αφηγείται εξηγώντας μου ότι ο πατέρας της δραστηριοποιούνταν εμπορικά στον χώρο των ηλεκτρικών ειδών και η μητέρα της εμπορευόταν περούκες. «Χαριτωμένη σύμπτωση», επισημαίνει η Εφη χαμογελώντας, «η μητέρα μου εμπορευόταν περούκες κι εγώ μερικά χρόνια αργότερα, καπέλα».

Η Εφη Βακάκη έχει διανύσει μια αξιόλογη πορεία στον χώρο της μόδας. Ξεκινώντας με τα καπέλα Πάναμα, επεκτάθηκε σε resort φορέματα και τσάντες. «Με τον σύζυγό μου, η οικογένεια του οποίου ήταν ιδρυτές της γνωστής τότε εταιρείας παιχνιδιών El Greco, είμαστε μαζί από 17 ετών. Μαζί ουσιαστικά δημιουργήσαμε την εταιρεία Jumbo. Την εποχή που συνεργαζόμασταν είχα την επιμέλεια του interior design σε όλα τα καταστήματά μας. Τότε πρωτολάνσαρα τη συλλογή με τα παιδικά ρούχα και αξεσουάρ -από καρότσια μέχρι ριλάξ- ενώ είχα και την επιμέλεια των παιδικών παπουτσιών Zuzu Papa. Οφείλω να ομολογήσω ότι οι συγκεκριμένες επιλογές ήταν του απολύτου γούστου μου. Αργότερα, αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι τελείως δικό μου κι έτσι προέκυψαν τα καπέλα Πάναμα, τα οποία ζωγράφιζα μόνη μου και έκαναν ένα χαρούμενο fashion statement. Σήμερα, πλέον, το brand μου έχει εμπλουτιστεί με resort πολύχρωμες δημιουργίες και τσάντες που φιλοτεχνώ η ίδια».

Οι δημιουργίες της ibo-Maraca έχουν τύχει μεγάλης απήχησης και φιλοξενούνται σε φημισμένα καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Κυανή Ακτή, στο Σεντ Μπαρθ, στη Νέα Υόρκη. Εδικά στο Σεντ Μπαρθ, τα resort σύνολα και αξεσουάρ της Εφης Βακάκη πωλούνται στο πεντάστερο συγκρότημα «Cheval Blanc», που ανήκει στον όμιλο του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό, ενώ στη Νέα Υόρκη για ένα διάστημα έκλεβαν τις εντυπώσεις στις βιτρίνες των «Barneys». «Δεν είμαι σχεδιάστρια μόδας. Μου αρέσει απλά να δίνω ζωή στην τέχνη και να μετατρέπω τη ζωγραφική μου σε μόδα. Τα σχέδια σε ρούχα, τσάντες και καπέλα του brand μου ήταν μέχρι τώρα δικής μου έμπνευσης και δημιουργίας, αλλά από το 2025 θα συνεργαστώ με γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες».

Με τον Alec Monopoly για καλό σκοπό

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στο Privilege Beach House του «Four Seasons Astir Palace», η Εφη Βακάκη διοργάνωσε ένα charity exhibition για την ενίσχυση της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί», της οποίας πρόεδρος είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Ανάμεσα στα ρούχα και τα αντικείμενα που πουλήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, συμπεριλήφθηκε και μια σειρά από καπέλα που έχει φιλοτεχνήσει ο δημοφιλής Αμερικανός καλλιτέχνης Alec Monopoly. «Τον Μonopoly τον γνώρισα πριν από χρόνια μέσω του γαμπρού μου Βασίλη Μιχαήλ. Η αγάπη τους για την τέχνη στάθηκε αφορμή για τη γνωριμία τους, η οποία εξελίχθηκε σε θερμή φιλία. Και επειδή τα καλοκαίρια ο Βασίλης τον φιλοξενεί στη Μύκονο, είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω κι εγώ από κοντά. Πρόκειται για έναν σημαντικό καλλιτέχνη που αρέσει πολύ, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, γεγονός που τον κάνει μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως», επισημαίνει.

«Οταν μοιράστηκα μαζί του τη σκέψη μου για το φιλανθρωπικό event, προθυμοποιήθηκε να σχεδιάσει τέσσερα καπέλα προκειμένου τα έσοδα που θα διατεθούν για την ενίσχυση του “Μαζί για το παιδί” να είναι περισσότερα. Ενα καπέλο με την υπογραφή του δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ μόδας, είναι ένα έργο τέχνης, ειδικά αν αναλογιστούμε πόσο πουλιέται στην Αμερική κάθε πρωτότυπο έργο του», αναφέρει καταλήγοντας ότι στη μεγάλη φιλανθρωπική βραδιά δημοπρατήθηκε κι ένα μικρό γλυπτό του Monopoly. Οταν ένα αντίστοιχο, πάλι δικό του έργο, είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο προκάλεσε φρενίτιδα.

Φωτογραφίες: Plusdesign Studio LA
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Η μοναδική στιγμή που αετός πιάνει το θήραμα του (vid)

https://ift.tt/lqYp7aD

Αυτό το μοναδικό πρότυπο διατροφής αναδεικνύει τη διασύνδεση του οικοσυστήματος και τον κρίσιμο ρόλο που παίζει ο σολομός στη διατροφή αυτών των ισχυρών πτηνών.Οι φαλακροί αετοί, που φημίζονται για τη μεγαλοπρεπή παρουσία τους και τις έντονες κυνηγετικές τους ικανότητες, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον σολομό ως πηγή τροφής τόσο κατά το στάδιο της ωοτοκίας όσο και κατά το στάδιο της αναπαραγωγής του σολομού.

Κατά τη διάρκεια του σταδίου της αναπαραγωγής, οι φαλακροί αετοί πιάνουν ζωντανούς, εξασθενημένους σολομούς που μεταναστεύουν από τον ωκεανό προς τα ανάντη σε ρεύματα ή ποτάμια γλυκού νερού. Αυτοί οι σολομοί αναλαμβάνουν ένα τρομερό ταξίδι πίσω στα νερά όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους, παρέχοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους αετούς να τους κυνηγήσουν.

Στο στάδιο της αναπαραγωγής, όταν οι σολομοί έχουν ολοκληρώσει την αναπαραγωγή τους και είναι είτε νεκροί είτε πεθαίνουν, οι φαλακροί αετοί στρέφουν την προσοχή τους σε αυτά τα εύκολα διαθέσιμα κουφάρια.

Η περίοδος αναπαραγωγής σολομού στην Αλάσκα, μια κρίσιμη περίοδος τόσο για τον σολομό όσο και για τους φαλακρούς αετούς, διαρκεί συνήθως από τα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του χειμώνα. Αυτή η περίοδος παρέχει ένα ζωτικό παράθυρο για τους αετούς να γευματίσουν και να προετοιμαστούν για τους σκληρότερους μήνες που έρχονται.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Προεδρικές εκλογές στο Ιράν: Την υποψηφιότητά του υπέβαλε ο σκληροπυρηνικός Αχμαντινετζάντ – Γιατί μπορεί να απορριφθεί

https://ift.tt/CmsTNLE

 Ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υπέβαλε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουνίου, οι οποίες διεξάγονται μετά τον αιφνιδιαστικό θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.Ωστόσο ενδέχεται να αποκλειστεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, το οποίο πρέπει να εγκρίνει τους υποψήφιους για τις εκλογές.

Ο Αχμαντινετζάντ διετέλεσε πρόεδρος του Ιράν από το 2005 ως το 2013.

Στις εκλογές του 2017 το Συμβούλιο δεν του επέτρεψε να είναι υποψήφιος, αφού το προηγούμενο έτος ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον είχε προειδοποιήσει ότι η υποψηφιότητά του «δεν είναι προς το δικό του συμφέρον και της χώρας».

Οι δύο άνδρες έχουν έρθει σε ρήξη, αφού ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε να υπάρξει έλεγχος στην απόλυτη εξουσία του Χαμενεΐ. Μάλιστα το 2018 τον έγραψε επιστολή στην οποία ζητούσε να διεξαχθούν «ελεύθερες» εκλογές.

Ο Χαμενεΐ είχε υποστηρίξει τον Αχμαντινετζάντ, όταν, μετά την επανεκλογή του το 2009, είχε ξεσπάσει έντονο κύμα διαμαρτυριών, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν προτού κατασταλεί με τη βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT