Daily Archives: 22 Απριλίου, 2023

Εικόνα

Δίκη για Μάτι: «Υπήρξε ολιγωρία, έπρεπε να έχουν δώσει εντολή για εκκένωση»

https://bit.ly/3UXQP46

 «Η εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από το Μάτι ήταν επιβεβλημένη και η σχετική απόφαση έπρεπε να έχει ληφθεί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έπρεπε να δράσουν άμεσα στο Νταού Πεντέλης (σ.σ. από όπου ξεκίνησε η φωτιά)» ανέφερε καταθέτοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος ορίστηκε από τους συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να συντάξει τεχνική έκθεση.

Ο μάρτυρας συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα την κατάθεση του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά, δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από συνηγόρους υποστήριξη της κατηγορίας και απαντώντας άφησε ξεκάθαρες αιχμές για ευθύνες των δημάρχων Πεντέλης και Ραφήνας αλλά και των ηγετικών στελεχών της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου και Ιωάννα Φωστιέρη.

Μάλιστα όπως επισήμανε στο δικαστήριο μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί καμία ένορκη διοικητική εξέταση στην Πυροσβεστική για όσα έγιναν στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 όταν άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν στις φλόγες.

Ειδικότερα, για τις ευθύνες του κ. Ματθαιόπουλου ο οποίος την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς είχε τη θέση του υπαρχηγού επιχειρήσεων, ο κ. Γκουρμπάτσης ανέφερε πως «δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεως του έπρεπε να δίνει εντολές» ενώ για τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ κ. Φωστιέρη τόνισε πως άμεσα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει το «199».

Συνήγορος: Τελικά τι συνέβη; Ποια είναι η αιτία που επεκτάθηκε η πυρκαγιά;

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων.

Συνήγορος: Ακούσατε για αλλοιώσεις εγγραφών του πυροσβεστικού σώματος;

Μάρτυρας: Οι χρόνοι που αναγράφονται στα έγγραφα, σε σχέση με τηλεματικά δεδομένα, έχουν διαφοροποιήσεις, δεν θέλω όμως να πω ότι έγινε σκόπιμα αυτό.

Ακολούθως ο πραγματογνώμονας δέχθηκε ερώτηση για το εάν η Πυροσβεστική θα μπορούσε να επιχειρήσει στο Μάτι μετά τις 7:30, οπότε και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν κοπάσει. «Πρώτο μέλημα της Πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά. Σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήσουμε τη φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δε σώθηκε ο κόσμος τι μου λέτε!», απάντησε ο μάρτυρας επισημαίνοντας πως την ημέρα της πυρκαγιάς δεν είχε κλείσει κανένα αεροδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών και πως υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να διατεθούν για την κατάσβεσή της.

Ερωτήσεις όμως δέχθηκε ο πραγματογνώμονας και σχετικά με τις ευθύνες του δημάρχου Πεντέλης την επίδικη περίοδο και κατηγορούμενου, Δημήτριου – Στέργιου Καψάλη. Απαντώντας ο κ. Γκουρμπατσης ανέφερε πως φημολογείται ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι κουμπάρος με τον κάτοικο στο Νταού Πεντέλης από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Όπως είπε ο πραγματογνώμονας, ίσως γι’ αυτό το λόγο «υπήρχε μία καθυστέρηση ενημέρωσης» από το δήμαρχο Πεντέλης για τη φωτιά.

«Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα… Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρμπάτσης για να ερωτηθεί στη συνέχεια για τον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς. «Τον άκουσα στο ΣΚΑΙ που είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια και στο Μάτι δε θα πάει. Πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;» τόνισε ο μάρτυρας, σημειώνοντας πως τόσο ο κ. Τόσκας όσο και η κ. Γεροβασίλη θα μπορούσαν να ζητήσουν έρευνα από τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης για τα όσα έγιναν στο Μάτι. «Εγώ έκανα μία αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη πως θα έπρεπε να γίνει έρευνα, δεν έγινε» είπε ο μάρτυρας.

Συνήγορος: Για προηγούμενες φωτιές έγινε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μελέτη έδειξε πως οι Βίκινγκς είχαν καταφτάσει στην Αμερική πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο

https://bit.ly/3N2cQgt

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», εξέτασε μια τοποθεσία στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, όπου έχουν βρεθεί σκανδιναβικά αντικείμενα.Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι Βίκινγκς μπορεί να βρίσκονταν στην Αμερική 500 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι Σκανδιναβοί εξερευνητές ήταν πιθανότατα οι πρώτοι Ευρωπαίοι που επισκέφθηκαν τη Βόρεια Αμερική, πολύ πριν από την άφιξη του Κολόμβου και άλλων εξερευνητών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», εξέτασε μια τοποθεσία στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, όπου έχουν βρεθεί σκανδιναβικά αντικείμενα. Η τοποθεσία, γνωστή ως L’Anse aux Meadows, ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 και θεωρείται απόδειξη της παρουσίας των Βίκινγκς στη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, η νέα μελέτη πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές για την ανάλυση των ευρημάτων και του περιβάλλοντος τοπίου. Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις επεξεργασίας σιδήρου και χαλκού από τους Βίκινγκς, καθώς και ένα δίκτυο από χλοοτάπητες και κτίρια που ταιριάζουν με το στυλ της σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι Βίκινγκς ενδέχεται να είχαν δημιουργήσει οικισμό στο L’Anse aux Meadows, και ενδεχομένως και σε άλλες τοποθεσίες της περιοχής. Αυτό θα τους καθιστούσε τους πρώτους Ευρωπαίους που επισκέφθηκαν τη Βόρεια Αμερική, πριν από τον Κολόμβο και άλλους εξερευνητές κατά εκατοντάδες χρόνια.

Η μελέτη προκάλεσε εξίσου ενθουσιασμό και διαμάχη, με ορισμένους ιστορικούς να τη χαιρετίζουν ως μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση της ιστορίας των Βίκινγκς, ενώ άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι τα στοιχεία δεν είναι πειστικά και ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η παρουσία των Βίκινγκς στη Βόρεια Αμερική.

Ανεξάρτητα από τη συζήτηση, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας και των ανακαλύψεων για την κατανόηση του παρελθόντος μας. Καθώς εμφανίζονται νέες τεχνολογίες και τεχνικές, είμαστε σε θέση να ξεκλειδώσουμε νέες γνώσεις για τα μυστήρια της ιστορίας και να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Deep Blue Brabus

https://bit.ly/3LkxE1p

Brabus το 2022 ξεκίνησε μια ιδιαίτερη σειρά προϊόντων την οποία ονόμασε Deep Blue. Η αρχή έγινε με ένα απίθανο ταχύπλοο, το Shadow 900 Deep Blue το οποίο ξεχείλιζε από πολυτέλεια και τρομακτικές επιδόσεις. Το δεύτερο ήταν ένα μοναδικό ρολόι Panerai Submersible S Brabus Blue Shadow Edition, το οποίο κατασκευάστηκε σε μόλις 200 κομμάτια και ο σχεδιασμός του ήταν επηρεασμένος από το σκάφος της Brabus.

Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της συλλογής Deep Blue είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για το Brabus 900 Deep Blue το οποίο βασίζεται στην Mercedes-Benz AMG G 63 και αποτελεί ένα έργο τέχνης της γερμανικής μάρκας.

Για να συνδέσει η Brabus το πολυτελές SUV της με το ταχύπλοο της ίδιας σειράς, αποφάσισε να του χαρίσει την ίδια ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι ο V8 κινητήρας των 4.5 λίτρων με τη βοήθεια δύο τούρμπο και της εμπειρίας της AMG, φτάνει τους 900 ίππους, όπως ακριβώς και οι δύο κινητήρες της Mercury του Shadow 900 Deep Blue. Η ροπή είναι επίσης θηριώδης φτάνοντας τα 1.250 Nm, ενώ η Mercedes έχει περιορίσει την ροπή στα 1.050 Nm όταν αποφασίσει ο οδηγός να πατήσει τέρμα το γκάζι κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης από στάση.

Η AMG G63 είναι σε θέση να αναπτύξει ταχύτητα της τάξης των 280 χλμ./ώρα, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 9τάχυτο αυτόματο και φροντίζει να επιταχύνει το αυτοκίνητο από τα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,7 δευτερόλεπτα. Στην εξωτερική εμφάνιση, αυτό που δεσπόζει περισσότερο είναι η εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων και οι τεράστιες ζάντες 24 ιντσών, ενώ η Brabus αναφέρει ότι έχει τοποθετήσει περισσότερα από 200 επιπλέον εξαρτήματα στην AMG G 63 στο 900 Deep Blue.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Γυναίκα στις ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από λυσσασμένους γλάρους

https://bit.ly/3LmqqK7

Το περιστατικό συνέβη σε μια δημοφιλή παραλία, όπου η γυναίκα απολάμβανε μια μέρα στον ήλιο. Καθώς καθόταν στην άμμο, μια ομάδα γλάρων κατέβηκε ξαφνικά πάνω της, ουρλιάζοντας και τσιμπώντας την ανελέητα.Μια μέρα στην παραλία μετατράπηκε σε εφιάλτη για μια γυναίκα στην Φλόριντα, η οποία κατακλύστηκε από μια ομάδα λυσσασμένων γλάρων και αναγκάστηκε να φύγει έντρομη.

Το περιστατικό συνέβη σε μια δημοφιλή παραλία, όπου η γυναίκα απολάμβανε μια μέρα στον ήλιο. Καθώς καθόταν στην άμμο, μια ομάδα γλάρων κατέβηκε ξαφνικά πάνω της, ουρλιάζοντας και τσιμπώντας την ανελέητα.

Η γυναίκα, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί, ούρλιαξε από τον τρόμο της και προσπάθησε να αποκρούσει τα πουλιά με την πετσέτα της, αλλά εκείνα συνέχισαν να επιτίθενται. Τελικά, αναγκάστηκε να φύγει πανικόβλητη από την παραλία, αφήνοντας πίσω της τα πράγματά της και τρέχοντας για ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, οι γλάροι έμοιαζαν λυσσασμένοι, παρουσίαζαν ασυνήθιστη συμπεριφορά και δεν έδειχναν να φοβούνται τους ανθρώπους. Δεν είναι σαφές τι μπορεί να προκάλεσε τη λύσσα στα πουλιά, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τα άγρια ζώα να προσβληθούν από την ασθένεια.

Η λύσσα είναι μια ιογενής ασθένεια που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί. Αν και συνδέεται συχνότερα με σκύλους και άλλα θηλαστικά, μπορεί επίσης να επηρεάσει πτηνά και άλλα άγρια ζώα.

Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των παραθεριστών και τους πιθανούς κινδύνους από την άγρια ζωή. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν να ταΐζουν τα άγρια ζώα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά και εξάπλωση της νόσου.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κιβωτός του Κόσμου: Τιμωρίες και απομόνωση περιγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη

https://bit.ly/3n0trGL

 Τιμωρίες, απομόνωση, στέρηση του δικαιώματος επικοινωνίας με τους γονείς είναι μερικά από όσα περιγράφονται στο πόρισμα που απέστειλε στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ο Συνήγορος του Πολίτη για την «Κιβωτό του Κόσμου».Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τα φιλοξενούμενα παιδιά σε όλα τα παραρτήματα υποβάλλονταν σε ένα σύστημα αξιολόγησης. Εάν ήταν θετική, θα μπορούσαν να έχουν κάποια προνόμια, όπως δικαίωμα εξόδου με φίλους. Αντίθετα, εάν ήταν αρνητική, τα παιδιά αντιμετώπιζαν συνέπειες, κάτι που υποδηλώνει ότι τα ίδια ήταν υπεύθυνα για την τιμωρία.

Οι μαρτυρίες που συνέλεξε ο Συνήγορος του Πολίτη δείχνουν ότι οι συνέπειες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την επιβολή σκληρών ή συναισθηματικά επώδυνων τιμωριών, όπως ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης ή συνάντησης με την οικογένεια, ή περιορισμό σε απομόνωση – η διάρκεια της οποίας διέφερε ανάλογα με την πράξη για την οποία είχε επιβληθεί το μέτρο – όπου τα τιμωρημένα παιδιά απαγορευόταν να έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα, υποχρεώνονταν να κοιμούνται σε απομονωμένο δωμάτιο υπό την επιτήρηση παιδαγωγού και στερούνταν το δικαίωμα επικοινωνίας με τους γονείς ή συνομηλίκους τους, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις διακοπής της σχολικής φοίτησης κατά το διάστημα της απομόνωσης, όπου οι εργαζόμενοι ενημέρωναν το σχολείο ότι το παιδί θα απουσίαζε λόγω ασθένειας.

Παράλληλα, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή είχε τους κωδικούς πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούσε έλεγχο στις επαφές και επικοινωνίες τους.

«Αυθαίρετες και επιζήμιες πρακτικές»

Το πόρισμα αναφέρει ότι «διαπιστώθηκαν αυθαίρετες και επιζήμιες για τα παιδιά πρακτικές που αφορούσαν σε βασικούς τομείς της ζωής τους, όπως την διαχείριση της συμπεριφοράς και των δυσκολιών τους, την εκπαίδευση και προετοιμασία για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την επικοινωνία με την οικογένεια τους και άλλα πρόσωπα εκτός της οργάνωσης, τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιωτικής τους ζωής, και την κοινωνική τους ζωή και συμμετοχή με τρόπο ανάλογο με τους λοιπούς συνομηλίκους τους».

Επίσης, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος, μολονότι δεν συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο, είχε πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης και στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς, ενώ σε έγγραφα χαρακτηρίζεται ως «πνευματικός πατέρας» των παιδιών και «το πιο σημαντικό πρόσωπο αναφοράς» για αυτά. Κατά συνέπεια, το μοντέλο λειτουργίας της οργάνωσης, το οποίο βασίζονταν στην κρίση και τις απόψεις του για την διαπαιδαγώγηση και εν γένει μεταχείριση των παιδιών, όπως διαφάνηκε από την έρευνα, δεν επιδέχονταν κριτικής ή αμφισβήτησης και εφαρμόζονταν σε όλα τα Παραρτήματα, υπό την εποπτεία μιας ομάδας στενών συνεργατών του, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν και στην διοίκηση.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, βασικό πρόβλημα είναι ότι υπήρξε απουσία ελέγχου λόγω του κύρους και της ευρείας κοινωνικής αποδοχής που περιέβαλλαν την δημόσια εικόνα του πατέρα Αντώνιου και τα οποία «είχαν καταστήσει την «Κιβωτό του Κόσμου» ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

Πολλά σοβαρά προβλήματα που διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη δεν αποτυπώνονται στις εκθέσεις ελέγχου των αρμοδίων κοινωνικών συμβούλων, οι οποίες περιορίζονται σε καταγραφή στοιχείων για τη νομική μορφή, την αδειοδότηση, τη στελέχωση και τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών, χωρίς αναφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας ή στα δικαιώματα των φιλοξενούμενων παιδιών, μολονότι σε κάποιες από αυτές μνημονεύεται η αδυναμία διενέργειας ουσιαστικού ελέγχου στους τομείς αυτούς, καθώς υπήρχε απουσία θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των μονάδων παιδικής προστασίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ιδιότυπο και αυθαίρετο σύστημα κανόνων

Όπως συνοψίζεται στο πόρισμα: «Η απουσία, μέχρι πρότινος, θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των μηχανισμών και διαδικασιών ελέγχου, συνέβαλαν στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας της Κιβωτού του Κόσμου επί σειρά ετών βάσει ενός ιδιότυπου και αυθαίρετου συστήματος κανόνων εμπνεύσεως του ιδρυτή της, το οποίο δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης, μολονότι παράβλεπε τα σύγχρονα δεδομένα και αντιλήψεις για την ανατροφή και τις ανάγκες των παιδιών, αλλά και τις προβλέψεις της νομοθεσίας σχετικά με τα δικαιώματά τους. Τα παραπάνω αναδεικνύουν τη σημασία της θέσπισης κανόνων και προδιαγραφών λειτουργίας των εν λόγω μονάδων με την ΚΥΑ 40949/2022, ως αναγκαία προϋπόθεση για την διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και την ουσιαστική επιτέλεση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών».

Τέλος, το πόρισμα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, με την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου και με την ενημέρωση και έκφραση της γνώμης των παιδιών για θέματα που τα αφορούν.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η άγνωστη φωτογραφία της για τα 97 χρόνια από τη γέννησή της

https://bit.ly/3H8yhsl

Μια άγνωστη φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ δημοσίευσε σήμερα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στο Instagram, με αφορμή τα 97 χρόνια από τη γέννησή της. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Κέιτ Μίντλετον τον περασμένο Αύγουστο, στο κάστρο του Μπαλμόραλ. Λίγες εβδομάδες αργότερα η βασίλισσα πέθανε.

Στη φωτογραφία, η Ελισάβετ κάθεται σε έναν καναπέ., Γύρω της βρίσκονται εγγόνια της και δισέγγονά της. Ανάμεσά τους τα παιδιά του Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, Τζορτζ, Σάρλοτ και Λιούις.

«Σήμερα θα ήταν τα 97α γενέθλιά της» γράφει η ανάρτηση.

Ανάρτηση έκανε και η βασιλική οικογένεια, που επισημαίνει: «Σήμερα θυμόμαστε την απίστευτη ζωή και κληρονομιά της βασίλισσας Ελισάβετ»

Όταν γεννήθηκε, στις 21 Απριλίου 1926, η πριγκίπισσα Ελισάβετ και η οικογένειά της δεν περίμεναν πως μία ημέρα θα γινόταν βασίλισσα, σημειώνεται στην ανάρτηση. Μετά την παραίτηση του θείου της, βασιλιά Εδουάρδου, το 1936, ανέβηκε ο πατέρας της στον θρόνο.

Όταν πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος, τον Φεβρουάριο του 1952, η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Εξελίχθηκε στη μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, τη μοναδική στην ιστορία που γιόρτασε το πλατινένιο ιωβηλαίο.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

«Νταής» κλείδωσε την κόρη του έξω από το σπίτι και επιτέθηκε στη γυναίκα του

https://bit.ly/41UWt9L

 Η παρέμβαση της συζύγου του την οποία είχε κακοποιήσει όταν υπερασπίστηκε την έφηβη κόρη τους, γλίτωσε από τη δίκη του στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έναν 48χρονο «νταή» με εθισμό στο αλκοόλ, καθώς η γυναίκα ζήτησε από τους δικαστές να διατάξουν την ψυχιατρική του παρακολούθηση και την ένταξή του σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Ο 48χρονος καβγάδισε την περασμένη Τρίτη με την ανήλικη και την πέταξε έξω από το σπίτι τους στον Βόλο, κλειδώνοντας την πόρτα. Όταν η σύζυγός του πήγε να ξεκλειδώσει για να βάλει στο σπίτι το παιδί, εκείνος την άρπαξε από τα μαλλιά βρίζοντάς την χυδαία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει άγριος καβγάς και να ειδοποιηθεί η Αστυνομία, άνδρες της οποίας πέρασαν χειροπέδες στον 48χρονο.

Την Τετάρτη οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για να δικαστεί για ενδοοικογενειακή βία, όμως η σύζυγός του ζήτησε να υπάρξει ποινική διαμεσολάβηση για να μην διαλυθεί η οικογένειά τους και να ακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης, καθώς καταστρέφει κάθε μέρα την ζωή του. Το δικαστήριο το δέχθηκε και ο 48χρονος θα βρίσκεται υπό επιτήρηση από την Εισαγγελία Ανηλίκων, καθώς διέπραξε το αδίκημα σε βάρος ανηλίκου.

Ξυλοκόπησε τις αδελφές του

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητούν οι αστυνομικοί έναν 65χρονος ο οποίος διαπληκτίστηκε άγρια με τις δυο αδελφές του στα Τρίκαλα και φέρεται ότι χειροδίκησε σε βάρος τους. Οι δύο γυναίκες υπέβαλαν μήνυση για ενδοοικογενειακή βία εναντίον του, όμως ο 65χρονος δεν βρέθηκε όταν αναζητήθηκε και η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων.

Μήνυση για ενδοοικογενειακή βία, εξύβριση και απειλή υπέβαλε εναντίον της συζύγου του ένας επιχειρηματίας στα Τρίκαλα, ύστερα από έντονο διαπληκτισμό που είχαν. Η γυναίκα συνελήφθη, παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά πήρε αναβολή και αφέθηκε ελεύθερη.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Εκλογές 2023: Η Καλλιόπη Σπανού νέα υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών

https://bit.ly/3H8PNwx

Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει η Καλλιόπη Σπανού, όπως έγινε γνωστό στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση. Η κ.Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διατελέσει Συνήγορος του Πολίτη.

Η ορκωμοσία της θα γίνει την Κυριακή, στις 18.00.

Αναλυτικά, το βιογραφικό της κ. Σπανού:

Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Université de Picardie) στη Γαλλία (DEA Science Administrative) όπου και έλαβε τον τίτλο του Docteurd’Etat στην Πολιτική Επιστήμη με ειδίκευση στη Διοικητική Επιστήμη (Mention Très Honorable). Στη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Στασινοπούλου και το Υπουργείο Εθνικής Οκονομίας (ΝΑΤΟ). Η διατριβή της τιμήθηκε με επιχορήγηση για έκδοση από το Γαλλικό κράτος.

Διδάσκει στο Τμήμα ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ από το 1989, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ και στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών. Υπήρξε υπότροφοςτου CNRS/EIE στο Centre des Recherches Administratives, visitingprofessor στο Government Department του LSEκαι στο Nuffield College (Oxford). Τον Φεβρουάριο – Ιούλιο 2016 προσεκλήθη ως “Schuman Fellow” στο Robert Shuman Centre for Advanced Studies, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και τον Ιούλιο 2018 προσκεκλημένη ερευνήτρια της Fondation de la Maison des Sciences de l’ Homme (Παρίσι).

Τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Από το 2003 έως το 2011 είχε επίσης υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

Υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κράτος και Δημόσιας Πολιτική», ως Σύμβουλος Σπουδών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και δίδαξε επί πολλά έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλός στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Συνεργάζεται ως σύμβουλος με τον ΟΟΣΑ σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και Μέλος του Steering Committee του European Group of Public Administration, IIAS.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν θέματα δημόσιας διοίκησης και δημοσίων πολιτικών (σχέσεις διοίκησης-πολιτών, διοίκησης-δημοκρατίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική, διοικητικές διαστάσεις του εξευρωπαϊσμού, κλπ.). Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα και έχει ολοκληρώσει τρία ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιστημονική υπεύθυνη για την Ελλάδα, καθώς και σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μαρία Πρεβολαράκη: Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης

https://bit.ly/41Sf4my

Πιστή στο ραντεβού της με τα μετάλλια η Μαρία Πρεβολαράκη! Η «Κυρία» της ελληνικής πάλης κατέκτησε το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ και ανέβηκε για μία ακόμα φορά στην καριέρα της στο βάθρο μίας μεγάλης διοργάνωσης.

Η Πρεβολαράκη αγωνίστηκε στον «μικρό» τελικό των 53 κιλών απέναντι στην Ιούλια Λέορντα από την Μολδαβία. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια παρουσιάστηκε αποφασισμένη και συγκεντρωμένη και προηγήθηκε 1-0 αρχικά και 3-0 στη συνέχεια.

Η Μολδαβή προσπάθησε να αντεπιτεθεί στο τέλος και μείωσε σε 3-2, όμως η Μαρία στην ίδια φάση πέρασε από πίσω και έφτασε στο 4-2. Μάλιστα, η τελική νίκη της ήρθε με σκορ 5-2, καθώς το challenge των Μολδαβών δεν έγινε δεκτό.

Η Πρεβολαράκη μετρά πλέον στην καριέρα της 4 ασημένια μετάλλια και τρία χάλκινα σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αριθμός που δείχνει ακατάρριπτος τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Τουρκία – «Εσύ γιατί προσεύχεσαι εδώ;»: Προπηλακισμός στον Κιλιτσντάρογλου

https://bit.ly/3AmXADm

Προπηλακισμό δέχθηκε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά την επίσκεψή του σε δημοτικό νεκροταφείο στη σεισμόπληκτη περιοχή του Αντιγιαμάν.«Εσύ γιατί προσεύχεσαι; Aφού δεν ξέρεις. Μα γιατί το κάνετε αυτό; Nτροπή σου!» φώναξε ένας, με τη λεκτική επίθεση να σημειώνεται στη σκιά και των επιθέσεων που δέχεται ο Κιλιτσντάρογλου από τον Ερντογάν, ειδικά μετά τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί κατάργησης της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων.

Πάντως, άλλοι πολίτες του Αντιγιαμάν υποστήριξαν τον Κιλιτσντάρογλου. «Μην κατηγορείτε ολόκληρο τον λαό μας για το λάθος ενός ατόμου. Σας λέω να μην στεναχωριέστε» ανέφερε χαρακτηριστικά μια γυναίκα προς τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Τουρκίας απευθυνόμενος στους νέους με ένα νέο βίντεο στα social media, μίλησε για το γεγονός ότι είναι Αλεβίτης.

«Πιστεύω πως είναι καιρός να μιλήσω μαζί σας για ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ ευαίσθητο ζήτημα. (…) Είμαι αλεβίτης, είμαι ένας ειλικρινής μουσουλμάνος» είχε πει ειδικότερα, «σπάζοντας» το ταμπού αφού οι αλεβίτες εξακολουθούν να θεωρούνται αιρετικοί από ορισμένους σκληροπυρηνικούς σουνίτες.
from: anatakti
via IFTTT