Daily Archives: 18 Απριλίου, 2023

Εικόνα

Πέθανε ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Χαραγκιώνης

https://bit.ly/3MXql0K

Πεθάνε σε ηλικία 75 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο o επιχειρηματίας Θεόδωρος Χαραγκιώνης. Ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες στο εγχώριο real estate και δημιουργός του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου.Γεννημένος στην Καστέλα του Πειραιά το 1948, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης φοίτησε στη Ράλλειο και κατόπιν στην πρότυπο Ιωνίδειο Σχολή. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στο Harvard (πολεοδομία) και στο Stanford (διοίκηση επιχειρήσεων). Ήταν ο δημιουργός των πρώτων εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος Χαραγκιώνη που ίδρυσε ειδικευόταν στην ανάπτυξη και στην μακροχρόνια εκμετάλλευση ακινήτων επαγγελματικής φύσης στο κέντρο των μεγάλων ελληνικών πόλεων, στο λιανικό εμπόριο ειδών πολυτελείας και στην εγκαθίδρυση και διαχείριση σταθμών αυτοκινήτων.

Ο Όμιλος Χαραγκιώνη, είναι ομάδα οικογενειακών επιχειρήσεων που ειδικεύεται στην επένδυση – ανάπτυξη και μακροχρόνια εκμετάλλευση επαγγελματικών ακινήτων στα κέντρα των σημαντικότερων ελληνικών πόλεων, με επίκεντρο την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, στην ανάπτυξη και διαχείριση σταθμών αυτοκινήτων και στο λιανικό εμπόριο ειδών πολυτελείας.

Ο όμιλος Χαραγκιώνη ήταν από το 1985 μέχρι το 2014, ο master franchise του ιταλικού οίκου πολυτελών ειδών Gucci. Το πρώτο κατάστημά του άνοιξε στο Κολωνάκι στο εμπορικό κέντρο «Μέλαθρον» (Τσακάλωφ 5).

Υπήρξε ο δημιουργός των πρώτων εμπορικών κέντρων της χώρας και ήταν αυτός ο οποίος έφερε τον οίκο μόδας Gucci. Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Επένδυσης και Ανάπτυξης Ακινήτων (ΣΕΑΑΚ) καθώς και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του I.C.S.C (International Council of Shopping Centers). Συμμετείχε αρκετές φορές ως οδηγός σε ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου όπως το ιστορικό ράλι Ακρόπολις με αγωνιστικά Abarth, Alfa Romeo, Volvo και Porsche.

Τον Μάρτιο του 2011 ίδρυσε το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου που στεγάζεται στο συγκρότημα του Athenian Capitol, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού.

Σε πρώτη φάση εκτέθηκαν σε αυτό 110 αυτοκίνητα. Το αρχαιότερο έκθεμα είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεώτερο είναι μια Ferrari 308 GTS του 1980.

Πηγή: newmoney.gr

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κάτω Αχαΐα: Σκότωσε τον εραστή της γυναίκας του σε χωράφι – Πάνω από 30 μαχαιριές δέχθηκε το θύμα

https://bit.ly/3mBGP48

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση με τον άνδρα που βρέθηκε νεκρός από μαχαιριές σε χωράφι στην Κάτω Αχαΐα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, συνελήφθη ο δράστης που μαχαίρωσε θανάσιμα τον τσιγγάνο στην περιοχή. Όπως προκύπτει, πρόκειται πιθανότατα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε τσιγγάνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.News, βρέθηκε το μαχαίρι.

Δράστης και θύμα είναι ηλικίας 63 ετών. Συναντήθηκαν στο χωράφι πιθανότατα μετά από ραντεβού που είχαν δώσει για εξηγήσεις αφού ο δράστης είχε την υποψία πως το θύμα διατηρούσε σχέση με τη γυναίκα του.

Μετά απο συμπλοκή που ακολούθησε, ο δράστης, επίσης τσιγγάνος, έβγαλε μαχαίρι και χτύπησε τον 63χρονο με πάνω από 30 μαχαιριές σχεδόν σε όλα τα σημεία του σώματος του.

Μετά την πράξη του εξαφανίστηκε, ωστόσο ύστερα απο μεθοδική έρευνα της Αστυνομίας συνελήφθη κοντά στην περιοχή.

Ο δράστης είχε αλλάξει ρούχα ενώ έχει βρεθεί και το μαχαίρι.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε τα εξής: «Εντοπίστηκε νεκρός σήμερα το μεσημέρι σε αγροτεμάχιο στην Κάτω Αχαϊα από πολίτη ένας άνδρας ο οποίος έφερε τραύμα από μαχαίρι. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από τους αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας Δυτικής Αχαϊας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράτη/δραστών. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.»


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Γεωργούλης: Επώνυμη από το 2020 η καταγγελία από τη Χρονοπούλου

https://bit.ly/3MRZ6Vg

Από το 2020 έχει γίνει η καταγγελία σε βάρος του ανεξάρτητου πλέον, προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη, από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου.Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις αρχές του 2020 είχε γίνει καταγγελία σε βάρος του για «βαριά ποινικά αδικήματα» και στην συνέχεια, το ίδιος έτος προσωποποιήθηκε. Σύμφωνα δεν με τις ίδιες πληροφορίες η καταγγελία είναι επώνυμη -και ως προς την καταγγέλλουσα και ως προς τον φερόμενο ως δράστη- από τον χρόνο πλησίον της πράξης.

Η Ελένη Χρονοπούλου

Ποιοι ήξεραν για τις καταγγελίες εναντίον Γεωργούλη – Οι φήμες στον ΣΥΡΙΖΑ και η τριετής έρευνα των Βέλγων

Την ίδια ώρα, νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση που αφορά την καταγγελία κατά του πρώην πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη.

Η καταγγελία του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Χρονοπούλου σε βάρος του γνωστού ηθοποιού, έγινε το 2020 και κατά πληροφορίες αφορά βιασμό και ξυλοδαρμό.

Μπορεί το θέμα να ήρθε χθες στην επικαιρότητα μετά την αναφορά της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα και ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι μόλις χθες ενημερώθηκε, ωστόσο όπως προκύπτει η υπόθεση φέρεται να ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή γνωστή στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο ηθοποιός είχε κληθεί σε εξηγήσεις από τον επικεφαλής της Δημήτρη Παπαδημούλη.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις στην υπόθεση και πως η υπόθεση «αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Κούλογλου για Γεωργούλη: Ακούσαμε τις φήμες, τον κάλεσε ο Παπαδημούλης και τις διέψευσε

«Υπήρχαν φήμες και για το λόγο αυτό ο κ. Γεωργούλης κλήθηκε αρμοδίως για να απαντήσει αν υπήρχε κάτι και το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε από πλευράς του ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας σήμερα το πρωί στον ANT1.

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής διευκρίνισε πως ο Αλέξης Γεωργούλης είχε κληθεί από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, όταν υπήρξαν αυτές οι φήμες, και τις είχε είχε διαψεύσει.

Παπαδημούλης: Η υπόθεση θα κριθεί από τις βελγικές αρχές!

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όταν είδε το θέμα το φως της δημοσιότητας χθες έγραψε στο Twitter «Ο @syriza_gr και η Ευρωομάδα μας αντέδρασαν ακαριαία, μόλις μάθαμε την καταγγελία κατά του ΕΒ Γεωργούλη. Η υπόθεση θα κριθεί από τις Βελγικές αρχές με τις νόμιμες διαδικασίες. Απαράδεκτη η δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας. Μηδενική ανοχή στην σεξουαλική παρενόχληση!».

Παπαδημούλης εκ νέου: Είχα ακούσει φήμες, για άλλη υπόθεση, αλλά μου τις διέψευσε

Ωστλόσο λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά, αναφέρθηκε στην καταγγελία που έκανε το 2020, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου, επισημαίνοντας ότι «δεν είχαμε καμία ενημέρωση, εγώ ενημερώθηκα για το θέμα χθες λίγη ώρα πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το αίτημα των βελγικών αρχών για άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα προφανώς οι βελγικές αρχές έκαναν τις δικές τους έρευνες και διασταυρώσεις μυστικά».

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως η αρχική καταγγελία από την καταγγέλλουσα προς τον θύτη ήταν ανώνυμη και πρόσφατα συγκεκριμενοποιήθηκε και το όνομα του θύτη, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από τις νέες πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό που γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες είναι ότι οι βελγικές αρχές, αστυνομικές και δικαστικές, ερευνούν ένα θέμα με τη δέουσα εμπιστευτικότητα και μυστικότητα και αν κρίνουν ότι πρέπει να πάει για δικαστική έρευνα και εκκαθάριση τότε ζητούν την άρση της ασυλίας. Έχω και εγώ την ίδια απορία γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια αλλά την απάντηση οφείλουν να τη δώσουν οι αρμόδιες βελγικές αρχές».

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ακόμη ότι αν είχε ενημερωθεί πρωτύτερα θα πρότεινε αμέσως και «στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ευρωομάδα μας να γίνει αυτό που έγινε χθες». Αναφορικά με παλαιότερη κλήση του κ. Γεωργούλη ώστε να δώσει εξηγήσεις, o κ. Παπαδημούλης τόνισε:

«Επειδή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κυκλοφορούν κάποια πράγματα και ως κουτσομπολιά, όχι η συγκεκριμένη καταγγελία, όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εγώ ζήτησα αρμοδίως από τον κ. Γεωργούλη όταν ακούστηκε κάτι αόριστο να με ενημερώσει αν υπάρχει κάτι. Το διέψευσε κατηγορηματικά».

Ερωτηθείς ο κ. Παπαδημούλης εάν αυτό το αόριστο που ακούσατε κουμπώνει σε αυτό που μάθαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα απάντησε:

« Όχι γιατί αν κούμπωνε το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να ρωτήσω και την άλλη πλευρά. Αν γνώριζα το όνομα της καταγγέλλουσας, που κακώς δόθηκε στη δημοσιότητα, θα επεδίωκα μέσω του συναδέλφου μου κ. Ανδρουλάκη να επικοινωνήσω και με την ίδια. Δεν γνώριζα τίποτα. Το έμαθα χθες και μάλιστα χωρίς να ξέρω ούτε το όνομα της καταγγέλλουσας ούτε το φάκελο… Θεωρώ άδικη την επίθεση που είδα να γίνεται από το ΠΑΣΟΚ ότι δόθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ το όνομα της καταγγέλλουσας».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την καταγγελία

Εν τω μεταξύ, την τυπική οδο παίρνει πλέον η υπόθεση για την άρση ή την προάσπιση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, μετά τις καταγγελίες εις βάρος του για υπόθεση που αφορά σε σοβαρά ποινικά αδικήματα. Όπως ορίζει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάθε αίτημα για την άρση ασυλίας ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθύνεται στον/την Πρόεδρο του Σώματος από αρμόδια αρχή κράτους – μέλους της ΕΕ. Το αίτημα ανακοινώνεται στην Ολομέλεια (όπως έγινε χθες με την υπόθεση Γεωργούλη) και παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή, ήτοι την επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ (JURI).

Η επιτροπή εξετάζει χωρίς καθυστέρηση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την σχετική περιπλοκότητά τους, τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ή τα αιτήματα για προάσπιση των προνομίων και της ασυλίας κάθε ευρωβουλευτή. Το επίσημο αίτημα, στο οποίο αναφέρονται ρητώς από τις αρμόδιες αρχές οι λόγοι που ζητείται η άρση ασυλίας, εξετάζεται από την JURI, η οποία ορίζει και έναν εισηγητή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής θα κληθεί να καταθέσει τη δική του άποψη, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωμένος να το πράξει, ενώ δεν θα παρίσταται στις συζητήσεις, οι οποίες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις από την αρχή του κράτους- μέλους, στην προκειμένη περίπτωση του Βελγίου, προκειμένου να σχηματίσει γνώμη για το εάν η ασυλία πρέπει να αρθεί ή να προασπισθεί. H απόφαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων μεταβιβάζεται στην Ολομέλεια του ΕΚ, η οποία και θα ψηφίσει για την άρση ή μη της ασυλίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ θα λάβει χώρα στις 24 – 25 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας γνώριζε

Εν τω μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για την καταγγελία κατά του Αλέξη Γεωργούλη, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις

«Ως προς την υπόθεση αυτή καθαυτή προφανώς κανείς μας δεν μπορεί να λάβει θέση, είναι μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, ο κ. Γεωργούλης έχει το τεκμήριο της αθωότητας όπως κάθε κατηγορούμενος. Ως προς τα πολιτικά ζητήματα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν έγινε η καταγγελία κατά του Λιγάδη και η δίωξη κατά του Λιγνάδη όλος ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου δολοφονία χαρακτήρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία του Μητσοτάκη από την Επίδαυρο και βεβαίως μια δολοφονία χαρακτήρος της Λίνας Μενδώνη. Για την Μενδώνη ήταν απαράδεκτο που δεν γνώριζε τον χαρακτήρα του Λιγνάδη. Της ζητούσαν να… εξαφανιστεί από την Ελλάδα επειδή δεν ήξερε το ποιόν του Λιγνάδη», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ήξερε και τον κάλυπτε ο Τσίπρας. Αυτό είναι βέβαιο 100%. Καταγγελία που είναι από το 2020 και δεν την έχει πάρει χαμπάρι ο ΣΥΡΙΖΑ; Να είμαστε σοβαροί, υπάρχει στοιχειώδης νοημοσύνη», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και επανέλαβε τα περί τοξικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Φήμες για νέα υπόθεση

Την ίδια ώρα φαίνεται να προκύπτουν πληροφορίες και για νέα υπόθεση σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη από άλλη γυναίκα το 2020 η οποία φέρεται να μίλησε ανωνύμως, χωρίς ωστόσο αυτή η περίπτωση να έχει επιβεβαιωθεί.

H σελίδα «Υπέροχες Γυναίκες», αναφέρει συγκεκριμένα σε ανάρτησή της ότι «την τελευταία ώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει και δεύτερη καταγγελία, καθώς στους διαδρόμους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κυκλοφορεί η πληροφορία ότι προ διετίας μια ασκούμενη στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε πως είχε βγει για ποτό με τον Αλέξη Γεωργούλη και την επομένη βρέθηκε κακοποιημένη σωματικά, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, η υπόθεση βρίσκεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία και μέχρι να ληφθεί απόφαση μπορεί να διαρκέσει από 2- 3 μήνες.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Τουρκία: Οι «ελληνικές» ρίζες της Ακσενέρ – Η μετανάστευση από τη Δράμα

https://bit.ly/3KHE890

Για τις οικογενειακές τις ρίζες που φτάνουν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δράμας, μίλησε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) της Τουρκίας, Μεράλ Ακσενέρ.Στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης, η Ακσενέρ αποκάλυψε τα εξής: «η οικογένεια μου μετανάστευσε τρεις φορές. Από τη Δράμα δυο φορές προς την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Όπως και από τη Δράμα προς την Τουρκία. Η δική μας καταγωγή είναι από τη Δράμα. Μόνο οι ηλικιωμένοι είχαν μείνει. Οι υπόλοιποι ήταν φαντάροι».
Πρόκειται για Τούρκους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, την Συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο παππούς της Ακσενέρ εγκαταστάθηκε από τη Δράμα στην Νικομήδεια (Ισμίτ για τους Τούρκους), όπου έζησε έως το τέλος της ζωής του.

Όπως η ίδια έχει αποκαλύψει, πολλές φορές είχε ακούσει από τον παππού της ιστορίες, τόσο για τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 όσο και για την οριστική προσφυγιά προς την Τουρκία το 1923.
«Οι οδυνηρές ιστορίες που έλεγαν οι παππούδες μου, έρχονται πάντα στο μυαλό μου. Η καρδιά μου ήταν ραγισμένη όταν ταξίδευα προς τα μέρη εκείνα. Δεν υπάρχουν πια Τούρκοι στη Δράμα. Ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα για μένα» είχε δηλώσει σε μια παλαιότερη συνέντευξή της.

Στο βιβλίο «Meral Aksener in Turkish Politics» που έγραψε ο Βεντατ Ερμπάς, αναφέρεται πως ο παππούς της προέρχεται από τουρκική φυλή που εγκαταστάθηκε στα Βαλκάνια από το Ντιγιαρμπακίρ πριν από αιώνες, ενώ και οι ρίζες της μητέρας της -ονόματι Σιντίκα- είναι από την Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα δυναμικός τύπος από μικρή η Ακεσενέρ, ξεχώριζε από τις άλλες συμμαθήτριες και αργότερα συμφοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο της
Κωνσταντινούπολης όπου σπούδασε ιστορία. Από τότε πολλοί έκαναν λόγο για το κορίτσι από την… Ρούμελη, όπως αποκαλούσαν οι Οθωμανοί τις κτήσεις τους στα Βαλκάνια.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Νικητής σε διαγωνισμό φωτογραφίας αρνήθηκε το βραβείο επειδή το έργο του ήταν… δημιούργημα AI!

https://bit.ly/3KQ4V35

 Ο νικητής σε έναν μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας αρνήθηκε το βραβείο του αποκαλύπτοντας ότι το έργο του είναι στην πραγματικότητα ένα δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης. Η «φωτογραφία» που υπέβαλε στον διαγωνισμό ο γερμανός καλλιτέχνης Μπόρις Έλνταγκσεν με τίτλο «Pseudomnesia: The Electrician» κέρδισε την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις ανοιχτές κατηγορίες του διαγωνισμού Sony World Photography Awards.
Ο ίδιος ωστόσο αποκάλυψε στη συνέχεια ότι χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως μια «δοκιμασία» για τους κριτές του διαγωνισμού και με απώτερο στόχο να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της φωτογραφίας ως τέχνη.
Οι διοργανωτές του βραβείου είπαν στο BBC ότι ο Έλγκντασεν «τους παραπλάνησε» σχετικά με τον βαθμό στον οποίο είχε γίνει χρήση AI. Σε δήλωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό του, ο καλλιτέχνης παραδέχτηκε ότι ήταν αρκετά παράτολμο το εγχείρημά του, ευχαριστώντας τους κριτές «που επέλεξαν την εικόνα του, με αποτέλεσμα να έρθει αυτή η ιστορική στιγμή».

Επίσης εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το αν κάποιος στην κριτική επιτροπή «γνώριζε ή υποψιαζόταν» την αλήθεια για την εικόνα που υπέβαλε.

«Οι εικόνες AI και οι φωτογραφίες δεν πρέπει να συναγωνίζονται σε τέτοιου είδους διοργανώσεις… Πρόκειται για διαφορετικά πράγματα. Το ΑΙ δεν είναι φωτογραφία. Συνεπώς δεν μπορώ να δεχτώ το βραβείο» αναφέρει επιπλέον στη δήλωσή του ο φωτογράφος.
Η εικόνα του Γερμανού καλλιτέχνη που κέρδισε το βραβείο δείχνει ένα ασπρόμαυρο πορτραίτο δυο γυναικών από διαφορετικές γενιές. Ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος στη δήλωσή του, γίνεται εμφανές σχεδόν κατευθείαν στον θεατή ότι «κάτι δεν πάει καλά». Αυτό το «κάτι» είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για φωτογραφία που τράβηξε ένας άνθρωπος, αλλά μια εικόνα «συνθετικής παραγωγής».

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Συνέλαβαν 14 Ρομά για το hacking των €2 εκατ. – Με τα κλεμμένα έπαιζαν σε καζίνο

https://bit.ly/3L85RBd

 Ένα καλά οργανωμένο δίκτυο με ειδική δομή και διαφορετικούς ρόλους ξεσκεπάστηκε με την εξάρθρωση του κυκλώματος των Ρομά που με μεθόδους χάκινγκ είχε φτάσει να έχει υποκλέψει από δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς το συνολικό ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, εντύπωση προκαλούν τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στην κατοχή των δραστών, κάτι που αποδεικνύει το ύψος των κερδών, μια κατάσταση απροσδόκητης άνεσης εντελώς αντίθετη με τη βάση από όπου στήνονταν οι απάτες, τους καταυλισμούς Δυτικής Αττικής.

Με σκοπό την καταπολέμηση των εγκληματικών ενεργειών, συσπειρώθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα.

Συνολικά, με βάση τη δικογραφία, διενεργήθηκαν 14 συλλήψεις, τη στιγμή που κατασχέθηκε σειρά αντικειμένων, από όπλα μέχρι κάρτες ΟΠΑΠ Play, έξι οχήματα, κοσμήματα. Τζόγαραν μάλιστα μεγάλα χρηματικά ποσα σε παιγνιομηχανήματα ενώ ήταν καλοί πελάτες και στα καζίνο της χώρας.

Οι έφοδοι των Αρχών δεν περιορίστηκαν μόνο στους καταυλισμούς των δραστών, στη Δυτική Αττική, αλλά έφτασαν μέχρι τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει τις διακλαδώσεις του εγκληματικού δικτύου.

Τα χρήματα που βρέθηκαν, δε, στην επιχείρηση εφόδου της αστυνομίας ξεπερνούσαν τις 8.000 ευρώ. Από τα αντικείμενα, πάντως, που κατασχέθηκαν αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κακόβουλες ψηφιακές ενέργειες είχαν περάσει σε ένα στάδιο τρομακτικής συστηματικότητας, ενώ και τα κινητά τηλέφωνα ήταν ασυνήθιστα πολλά. Ανάμεσα σε όσα είχαν κλαπεί από τους Ρομά, που είχαν εξαπατήσει από μητροπολίτη μέχρι λογιστές και επιχειρηματίες, και διαφόρων ειδών κοσμήματα, όπως και… ένα χρηματοκιβώτιο.

Όσον αφορά στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, διενεργήθηκε, στις 4 Απριλίου, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Αττικής, της Λάρισας, της Λαμίας, των Τρικάλων, της Αλεξάνδρειας, της Λιβαδειάς και της Πέλλας.

Οι επιχειρήσεις, που αφορούσαν σε πανελλαδικό επίπεδο, διεξήχθησαν στις περιοχές Ζεφύρι, Κορωπί Αττικής, Καλοχώρι Πολίχνη, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Λάρισα, Λαμία, Τρίκαλα, Καλαμπάκα Τρικάλων, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ορχομενό Βοιωτίας και Κρύα Βρύση Πέλλας. Στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν και δικαστικοί λειτουργοί.

Την ίδια ώρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ κάρτες ΟΠΑΠ Play, ένα πιστόλι, τρία φυσίγγια, ένα κυνηγετικό όπλο, μία αστυνομική ράβδος, έξι οχήματα, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 φορητοί υπολογιστές, 30 κάρτες sim, 28 προπληρωμένες κάρτες χρόνου ομιλίας, 26 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, 8.310 ευρώ, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 38 χρεωστικές κάρτες, ένα χρηματοκιβώτιο, δύο usb, δύο συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα-τιμαλφή, πλήθος αποδεικτικών εγγράφων μεταφοράς εγγράφων.

Η αλίευση των θυμάτων δεν είχε όρια, αφού οι Ρομά είχαν ξεγελάσει από κληρικούς μέχρι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και φιλοξενίας, επιχειρηματίες όπως και λογιστές. Υπήρχαν, δε, περιπτώσεις που η απάτη ήταν τόσο ευρεία με τα ποσά που αποσπούσαν να ξεπερνούν ανά άτομο και τα… 100.000€.

Η μεθοδολογία

Ολα ξεκινούσαν όταν ένα από τα μέλη επικοινωνούσε τηλεφωνικά και με κάποιο πρόσχημα, όπως εξόφληση χρέους από προηγούμενη αγορά προϊόντων ή προκαταβολή αξίας παρεχόμενης υπηρεσίας, προσπαθούσε να μάθει τον IBAN του λογαριασμού του υποψήφιου θύματος. Κατά την επικοινωνία του τηλεφωνητή με το θύμα συμμετείχε ενίοτε και άλλος δράστης, άνδρας ή γυναίκα, τον οποίο σύστηνε ο πρώτος ως λογιστή ή παιδί του, που θα βοηθούσε στη διεκπεραίωση της ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Λαμβάνοντας οι Ρομά γνώση του αριθμού IBAN, έστελναν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στην τηλεφωνική σύνδεση των θυμάτων τους κατάλληλα διαμορφωμένο μήνυμα με περιεχόμενο ανάλογο της εξόφλησης οφειλής που περιείχε υπερσύνδεσμο, ο οποίος οδηγούσε σε διαδικτυακό περιβάλλον παρόμοιο με εκείνο του τραπεζικού ιδρύματος του υποψήφιου θύματος με κενά, προς συμπλήρωση, πεδία για τη δήθεν έγκριση της πληρωμής. Οταν μάλιστα επρόκειτο για επιχείρηση, ο δράστης με διάφορα προσχήματα, όπως την έκδοση τιμολογίου στο όνομα της επιχείρησης, ζητούσε να πληροφορηθεί το IBAN του εταιρικού λογαριασμού με σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους.

Με αυτόν τον τρόπο ο δράστης έπειθε το θύμα να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία, προτάσσοντας τη δικαιολογία ότι είναι απαραίτητο για την έγκριση της πληρωμής. Μόλις όμως τα συμπλήρωνε μέσω του υπερσυνδέσμου, τα στοιχεία κοινοποιούνταν στα μέλη της οργάνωσης που έτσι αποκτούσαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική τραπεζική των θυμάτων τους και ξεκινούσαν τις μεταφορές χρημάτων.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Συνελήφθη και δεύτερος 17χρονος για το μαχαίρωμα 18χρονου στην Ακρόπολη

https://bit.ly/3opMwCJ

 Συνελήφθη και ο δεύτερος δράστης για το μαχαίρωμα 18χρονου στην Ακρόπολη. Πρόκειται για Έλληνα 17 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και αυτός που μαχαίρωσε το νεαρό θύμα.

Συνεργός του 17χρονου ήταν ένας επίσης 17χρονος, ο οποίος συνελήφθη μετά την αιματηρή επίθεση.

Πώς έγινε η επίθεση

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα. Ο 18χρονος καθόταν μαζί με ακόμη πέντε άτομα στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Πανός και Πολυγνώτου, όταν ο 17χρονος του επιτέθηε με μαχαίρι, τον χτύπησε στον λαιμό και στην κοιλιακή χώρα και του άρπαξε το τσαντάκι που είχε στη μέση.

Ο 18χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο και διασωληνώθηκε. Το πρωί της Τρίτης, ο 18χρονος αποσωληνώθηκε αλλά παραμένει σε σοβαρή κατάσταση, καθώς έχασε αρκετό αίμα.

Κοντά στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε το τσαντάκι του νεαρού και συνελήφθη ο πρώτος 17χρονος που κρατούσε «τσίλιες».
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Βρετανία: Σε απελπιστική κατάσταση το σύστημα υγείας – Πάνω από επτά εκατ. ασθενείς στη λίστα αναμονής

https://bit.ly/3GVUJ7X

 Μεγαλύτερη από τον πληθυσμό της… Δανίας είναι η λίστα αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), προειδοποιούν οι γιατροί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επισημαίνοντας ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν τη σειρά τους για να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ή να υποβληθούν σε επέμβαση σε ιδρύματα και κλινικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που κινδυνεύουν ακόμη και να τυφλωθούν, όπως τονίζουν Βρετανοί γιατροί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς που είχαν απευθυνθεί σε ειδικό, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 18 εβδομάδες για να υποβληθούν σε επέμβαση/θεραπεία μέσω του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Οι ασθενείς που θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να υποβληθούν σε θεραπεία, ξεπερνούν τον πληθυσμό ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Νέας Ζηλανδίας. Για πολλούς ασθενείς, οι καθυστερήσεις εντείνουν την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας τους. Περισσότεροι από 360.000 ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο ή και περισσότερο για να έχουν ιατρική φροντίδα», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον η κατάσταση.

«Η τετραήμερη απεργία των νοσηλευτών και των ειδικευόμενων γιατρών με αίτημα την αύξηση στους μισθούς τους αλλά και η πανδημία της νόσου Covid- 19 ενέτειναν το πρόβλημα, ωστόσο, υπήρξαν και πολύ πριν καθυστερήσεις στην θεραπεία των ασθενών», όπως αναφέρει η Ντάνιελ Τζέφρις, αναλύτρια στο ανεξάρτητο «think-tank» «The King’s Fund».

Η ίδια επισημαίνει ότι, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας της Covid επιβαρύνει το σύστημα υγείας της Βρετανίας, το πρόβλημα της αυξανόμενης ζήτησης των ασθενών είναι μακροχρόνιο. Και οι πιθανές συνέπειες μπορεί να είναι τρομακτικές.

Μελέτες δείχνουν ότι, για κάθε μήνα που καθυστερεί η θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού, του εντέρου και του τραχήλου, οι πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο αυξάνονται από 6 έως 13%.

Aπό την πλευρά τους, οι οφθαλμίατροι κρούουν τον κώδωνα καθώς ορισμένοι ασθενείς μπορεί να υποστούν μόνιμη απώλεια οράσεως επειδή δεν μπορούν να επισκεφθούν έγκαιρα έναν ειδικό για να αποτρέψουν την επιδείνωση σοβαρών καταστάσεων όπως το γλαύκωμα, το οποίο επηρεάζει την όραση περίπου 700.000 Βρετανών.

«Είναι εξαιρετικά επείγουσα η κατάσταση», όπως δηλώνει ο Μελ Χινγκοράνι, σύμβουλος στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο «Moorfields Eye Hospital» του και επίτιμη γραμματέας του Βασιλικού Κολλεγίου Οφθαλμιάτρων.

«Βλέπουμε ανθρώπους να τυφλώνονται αφού δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες», προσθέτει.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει ότι, οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανέρχονται σε 229.721, οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις σε 372.803, με οφθαλμικές παθήσεις σε 656 χιλιάδες και με γυναικολογικά προβλήματα σε 570 χιλιάδες.

Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 117.000 άνθρωποι απεβίωσαν στην Βρετανία το 2021 ενώ περίμεναν να έρθει η σειρά τους στη λίστα του βρετανικού ΕΣΥ.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Παπαδημούλης για Γεωργούλη: Είχα ακούσει φήμες, αλλά μου τις διέψευσε

https://bit.ly/43Usu3w

Στις καταγγελίες σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για κακοποίηση και παρενόχληση, αναφέρθηκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.Μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά, αναφέρθηκε αρχικά, στην καταγγελία που έκανε το 2020, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου, επισημαίνοντας ότι «δεν είχαμε καμία ενημέρωση, εγώ ενημερώθηκα για το θέμα χθες λίγη ώρα πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το αίτημα των βελγικών αρχών για άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα προφανώς οι βελγικές αρχές έκαναν τις δικές τους έρευνες και διασταυρώσεις μυστικά».

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως η αρχική καταγγελία από την καταγγέλλουσα προς τον θύτη ήταν ανώνυμη και πρόσφατα συγκεκριμενοποιήθηκε και το όνομα του θύτη.

«Αυτό που γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες είναι ότι οι βελγικές αρχές, αστυνομικές και δικαστικές, ερευνούν ένα θέμα με τη δέουσα εμπιστευτικότητα και μυστικότητα και αν κρίνουν ότι πρέπει να πάει για δικαστική έρευνα και εκκαθάριση τότε ζητούν την άρση της ασυλίας. Έχω και εγώ την ίδια απορία γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια αλλά την απάντηση οφείλουν να τη δώσουν οι αρμόδιες βελγικές αρχές».

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ακόμη ότι αν είχε ενημερωθεί πρωτύτερα θα πρότεινε αμέσως και «στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ευρωομάδα μας να γίνει αυτό που έγινε χθες».

Αναφορικά με παλαιότερη κλήση του κ. Γεωργούλη ώστε να δώσει εξηγήσεις, o κ. Παπαδημούλης τόνισε:

«Επειδή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κυκλοφορούν κάποια πράγματα και ως κουτσομπολιά, όχι η συγκεκριμένη καταγγελία, όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εγώ ζήτησα αρμοδίως από τον κ. Γεωργούλη όταν ακούστηκε κάτι αόριστο να με ενημερώσει αν υπάρχει κάτι. Το διέψευσε κατηγορηματικά».

Ερωτηθείς ο κ. Παπαδημούλης εάν αυτό το αόριστο που ακούσατε κουμπώνει σε αυτό που μάθαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα απάντησε:

« Όχι γιατί αν κούμπωνε το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να ρωτήσω και την άλλη πλευρά. Αν γνώριζα το όνομα της καταγγέλλουσας, που κακώς δόθηκε στη δημοσιότητα, θα επεδίωκα μέσω του συναδέλφου μου κ. Ανδρουλάκη να επικοινωνήσω και με την ίδια. Δεν γνώριζα τίποτα. Το έμαθα χθες και μάλιστα χωρίς να ξέρω ούτε το όνομα της καταγγέλλουσας ούτε το φάκελο… Θεωρώ άδικη την επίθεση που είδα να γίνεται από το ΠΑΣΟΚ ότι δόθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ το όνομα της καταγγέλλουσας».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «για μένα το σημαντικό ήταν η ακαριαία και καθαρή αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική συμμαχία και της ευρωομάδας του σε χρόνο ντετέ (dt). …Μακάρι όλα τα κόμματα να αντιδρούσαν σε τέτοια θέματα με την ίδια ταχύτητα και σαφήνεια».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει και άλλη περίπτωση τόνισε ότι «δεν ξέρω, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρξε κατηγορηματική διάψευση».

Όπως αποκάλυψε, επικοινώνησε «ο κ. Γεωργούλης μαζί μου 2-3 ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του αιτήματος για άρση της ασυλίας του και του είπα ποια θα είναι η εισήγησή μου για την αντίδραση της ευρωομάδας του κόμματος, ότι θα τεθεί εκτός ευρωομαδας και εκτός κόμματος προκειμένου να εκκαθαριστεί αυτή η καταγγελία από τις βέλγικες αρχές χωρίς να υπάρχουν σκιές για το κόμμα και την ευρωομάδα μας. Η θέση τοy κόμματός μας είναι μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση. Δεν αμφισβητούμε το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είμαστε δικαστές, δεν ξέρουμε το φάκελο της υπόθεσης θα τον κρίνουν οι βελγικές αρχές».

Με αφορμή την ανάρτησή του ότι ζήτησε ο ίδιος την άρση της ασυλίας του και την απομάκρυνσή του από το κόμμα, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «του διαμηνύθηκε με σαφήνεια ότι θα βρεθεί εκτός κόμματος και εκτός ευρωομάδας και προφανώς έλαβε το μήνυμα και το συμπεριέλαβε και στη δήλωσή του».

Κούλογλου: Ακούσαμε τις φήμες, τον κάλεσε ο Παπαδημούλης και τις διέψευσε

Νωρίτερα το πρωί, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφέρθηκε στο θέμα της απομάκρυνσης του Αλέξη Γεωργούλη από το κόμμα και την ευρωομάδα μετά την έρευνα και τις καταγγελίες σε βάρος του για κακοποίηση, από την Ελένη Χρονοπούλου του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ1 είπε: «υπήρχαν φήμες και για το λόγο αυτό ο κ. Γεωργούλης κλήθηκε αρμοδίως για να απαντήσει αν υπήρχε κάτι και το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής διευκρίνισε πως ο Αλέξης Γεωργούλης είχε κληθεί από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παπαδημούλη, όταν υπήρξαν αυτές οι φήμες, και τις είχε είχε διαψεύσει.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

«O Sole Mio» Pavarotti, Carreras, Domingo – Rome 1990

https://bit.ly/3C7jTOY

from: anatakti
via IFTTT