Daily Archives: 14 Απριλίου, 2023

Εικόνα

Η κυβέρνηση ξεκόβει «παζάρια» για τη ρύθμιση Κασιδιάρη και περνά στην αντεπίθεση

https://bit.ly/3UzUqW7

Με όλους τους πιθανούς τρόπους η κυβέρνηση «ξεκόβει» τα σενάρια για «παζάρια» αναφορικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη που ψηφίστηκε προχθές με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στη σκιά των όσων είπε ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερρίκος, αλλά και της εν γενεί στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία επί της διάταξης την απόφαση για τη συμμετοχή ή μη του κόμματος να λαμβάνει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου.

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, διότι εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μείνουν υποψήφιοι στις εκλογές. Όλοι κρίνονται από τη στάση τους απέναντι στα θεσμικά, πολιτικά αυτά ζητήματα και από τα λόγια τους και από τις πράξεις τους», διεμήνυσε χθες με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μια φράση που εμπεριείχε και ένα σαφές καρφί για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στην άποψη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ψαρεύει στα θολά νερά» του κόμματος Κασιδιάρη, ώστε να προσεγγίσει ψήφους αγανάκτησης, σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει εν τελεί στις εκλογές. Στον αντίποδα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά στελέχη παραθέτουν τη στάση της ΝΔ μαζί με αυτή του ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, ώστε να ορθωθεί το «στοπ» στις μεθοδεύσεις που επιλέγει η πλευρά Κασιδιάρη, ενώ αρμόδια κυβερνητική πηγή επικαλείται και τη διάψευση του ίδιου του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου ότι η ρύθμιση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε από την κυβέρνηση να ψηφίσει εναρμονιζόταν με την πρόταση που είχε καταθέσει αυτός στον δημόσιο διάλογο. Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος εμφανίζεται να εκτιμά ότι η ρύθμιση που πέρασε, εν τέλει, ήταν επιβεβλημένη.

Στις 3 Μαΐου η απόφαση

Η μπάλα πλέον έχει περάσει στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και στη σύνθεση της Ολομέλειας που θα πάρει την απόφαση ως τις αρχές Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον οι εκλογές προκηρυχθούν στις 22 Απριλίου και εκείνη την ημέρα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, τότε ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει την ανακήρυξη ή μη των συνδυασμών, μεταξύ αυτών και του κόμματος Έλληνες, ως τις 3 Μαΐου, 12 μέρες μετά.

Πυρ κατά Τζανερίκου

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επέλεξε και υψηλούς τόνους κατά του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερρίκου, ο οποίος κατήγγειλε «πιέσεις», προκειμένου να ταχθεί υπέρ της διάταξης για το κόμμα Κασιδιάρη με αντάλλαγμα μια ενδεχόμενη θέση σε κάποια ανεξάρτητη Αρχή μετά τη συνταξιοδότηση του τον Ιούνιο. Μάλιστα, σε νεότερη παρέμβασή του, ο κ. Τζανερίκος ανέφερε ότι και άλλος «ανώτατος κυβερνητικός παράγων» του τηλεφώνησε το περασμένο Σάββατο, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Μαρτίου και αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα, κατά δήλωση και του ίδιου του κ. Τζανερίκου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να σηκώσουν το γάντι που τους πέταξε ο μέχρι πρότινος ανώτατος δικαστικός λειτουργός, χρεώνοντας σε πικρία τα όσα έπραξε και είπε λόγω του γεγονός ότι προ καιρού δεν είχε γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ενώ επικαλείτο πως είχε στενές φιλικές σχέσεις με επιχειρηματίες της χώρας. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο κ. Τζανερρίκος δεν τολμά να κατονομάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι τον πρωθυπουργό φωτογράφισε με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ούτε τον έχει συναντήσει ούτε του έχει τηλεφωνήσει. Ένα ακόμα πρόσωπο που είναι ανώτερο του κ. Γεραπετρίτη είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος επίσης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε οιαδήποτε επαφή με τον κ. Τζανερίκο.

Τούτων δοθέντων, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι εναπόκειται στον κ. Τζανερίκο να πει ποιος τον κάλεσε, αν και βλέπουν και στις κινήσεις του ιδίου από χθες το απόγευμα τάση αναδίπλωσης. «Είπα αυτά που είπα», λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Οδηγός χρησιμοποίησε Ροτβάιλερ για να φοβίσει αστυνομικούς που τον έλεγξαν

https://bit.ly/3zWZI4m

Ένα… Ροτβάιλερ χρησιμοποίησε 38χρονος στη Θεσσαλονίκη για να εκφοβίσει τους αστυνομικούς που τον σταμάτησαν για έλεγχο, όταν διαπίστωσαν ότι κόρναρε επίμονα, τους έβριζε και έκανε άσεμνες χειρονομίες μέσα από το αυτοκίνητο που οδηγούσε.

Το απίστευτο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον 38χρονο με κινητικά προβλήματα και τον σκύλο του, σημειώθηκε στην περιοχή των Αμπελοκήπων, στις 30 Μαρτίου και η υπόθεση εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης επτά μηνών, με τριετή αναστολή.

Όπως περιέγραψαν στις καταθέσεις τους οι τρεις ένστολοι αστυνομικοί που εκείνο το βράδυ ήταν σε υπηρεσία με συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., ο κατηγορούμενος έβγαλε από το πορτπαγκάζ το Ροτβάιλερ, το έβαλε στη θέση του συνοδηγού χωρίς φίμωτρο και τους… προκαλούσε να μπουν μέσα στο αυτοκίνητο.

«Ήταν από πίσω μας με το αυτοκίνητο και κόρναρε επίμονα για 50 μέτρα. Από το παράθυρο φώναζε «άντε μαλ@@@ς τελειώνετε, κάντε στην άκρη». Αποφασίσαμε να ελέγξουμε το όχημα και τον οδηγό και τον σταματήσαμε στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλοι φορούσαμε στολή, εξαρτήσεις και αλεξίσφαιρα, ενώ του λέγαμε πως είμαστε αστυνομικοί. Ο κατηγορούμενος συνέχισε να μας βρίζει. Μόλις ζητήσαμε να ελέγξουμε τα έγγραφα, μας είπε «ελάτε στο αυτοκίνητο να τα πάρετε, μαλ@@@ς, ηλίθιοι». Είχε γίνει αντιληπτό ότι μέσα στο όχημα είχε έναν μεγάλο σκύλο ράτσας Ροτβάιλερ, μαύρου χρώματος», κατέθεσε ο πρώτος αστυνομικός.

«Ο κατηγορούμενος κούτσαινε, αλλά δεν φαινόταν ότι βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Μας έβριζε διαρκώς και έλεγε «θα σε θυμάμαι, θα σε χτυπήσω». Μαζεύτηκε αρκετός κόσμος στο σημείο. Όταν τον ρωτήσαμε αν έχει πιει, μας είπε ότι κατανάλωσε μισό ποτήρι ρετσίνα. Μέχρι να έρθει η Τροχαία για αλκοτέστ, άνοιξε σε κάποια φάση το πορτπαγκάζ, έβγαλε τον σκύλο και τον έβαλε μπροστά μας χωρίς φίμωτρο για να μας εκφοβίσει. Δεν ήταν σε θέση να ελέγξει το Ροτβάιλερ σε περίπτωση που τον ζόριζε», σημείωσε ο μάρτυρας.

Όπως είπε στη συνέχεια, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του αισθάνθηκαν φόβο και ανησυχία, ενώ ο κατηγορούμενος είχε διαρκώς επιθετική συμπεριφορά, τους απειλούσε και τους έβριζε ακόμα και όταν κατάφεραν να του περάσουν χειροπέδες και να τον οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα.

«Όταν έβγαλε το μεγαλόσωμο Ροτβάιλερ φοβήθηκα πολύ για την εξέλιξη του περιστατικού. Έβριζε και απειλούσε τον συνάδελφό μου. Είχε αφήσει την πατερίτσα στην άκρη. Φοβηθήκαμε, το Ροτβάιλερ δε φορούσε φίμωτρο και ευτυχώς ο κατηγορούμενος δεν του έδωσε εντολή. Το σκυλί το κατέβασε απειλητικά και σε συνδυασμό με τις απειλές που εκτόξευε φοβηθήκαμε περισσότερο», κατέθεσε δεύτερος αστυνομικός.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του επηρεάστηκε λόγω παρενεργειών από τη νέα φαρμακευτική αγωγή που έλαβε λίγες ώρες πριν το περιστατικό και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Το σκυλί είναι Ροτβάιλερ, έχει την φήμη ότι είναι επικίνδυνο, όμως δεν ισχύει. Δίνω τη ζωή μου για το σκυλί αυτό, ζω μαζί του και είμαστε συνέχεια μαζί. Συμφωνώ ότι φοβήθηκαν βλέποντας αυτόν τον σκύλο, λόγω της εμφάνισης, αλλά είναι τελείως ακίνδυνο. Δεν είχε φίμωτρο γιατί δεν είναι άγριο και επιθετικό, βρισκόταν σε ασφαλές μέρος στο αμάξι και δεν υπήρχε κίνδυνος να επιτεθεί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μάνα στραγγάλισε τον 11χρονο γιο της επειδή γκρίνιαζε για τα οικονομικά προβλήματα

https://bit.ly/43KGhcS

Μια μητέρα από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ κατηγορείται ότι στραγγάλισε τον 11χρονο γιο της με μια ζώνη επειδή δεν ήθελε να μεγαλώσει μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια της οικογένειας.Η 50χρονη Ruth DiRienzo-Whitehead αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο για τη δολοφονία του μικρού Matthew Whitehead. Το άτυχο αγόρι βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι τους.

Η μητέρα είπε στους αστυνομικούς ότι ο γιος της «έκλαιγε και γκρίνιαζε όλη μέρα» για τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας.

Η DiRienzo-Whitehead παραδέχτηκε ότι στραγγάλισε τον γιο της για να μην χρειαστεί «να μεγαλώσει με αυτές τις οικονομικές δυσκολίες».

Η αστυνομία κλήθηκε στο σπίτι της οικογένειας όταν ο πατέρας του αγοριού ανακάλυψε το πτώμα του στην κρεβατοκάμαρα, όπου είχε πάει να κοιμηθεί με τη μητέρα του.
Ο πατέρας είχε βρει το υπνοδωμάτιο κλειδωμένο και τη σύζυγό του και το αυτοκίνητό τους να λείπουν.

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι η DiRienzo-Whitehead έφυγε από το σπίτι αφού στραγγάλισε τον γιο της.

Η ζώνη που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία βρέθηκε αργότερα μέσα στο όχημα.

Η DiRienzo-Whitehead συνελήφθη και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο πρώτου και τρίτου βαθμού.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

ΗΠΑ: Συνέλαβαν στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους σε επιδρομή στη Συρία

https://bit.ly/41aXZnV

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αιχμαλώτισαν στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και δυο συνεργάτες του κατά τη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερα στη Συρία αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «Κεντρική Διοίκηση») χθες Τετάρτη.

Κατά το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε κανένας άμαχος στην επιδρομή, που διεξήχθη την 8η Απριλίου.

«Η σύλληψη του Χουντάιφα αλ Γιεμένι, που διευκόλυνε επιθέσεις (του ISIS), και των δυο συνεργατών του θα μειώσει τη δυνατότητα της οργάνωσης να σχεδιάζει και να εκτελεί επιχειρήσεις», κατά την ανακοίνωση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της CENTCOM, οι επιχειρήσεις αυτής της φύσης είναι «σημαντικές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ο εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Τζο Μπουκίνο, πρόσθεσε πως o ISIS «παραμένει απειλή για την περιφέρεια» και όχι μόνο, καθώς η οργάνωση «διατηρεί τη δυνατότητα να διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία και την επιθυμία να πλήξει (στόχους) πέραν της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, η επιχείρηση έγινε με τη συμμετοχή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), κουρδοαραβικής συμμαχίας, και αντιτρομοκρατικών δυνάμεων από το ιρακινό Κουρδιστάν, στην επαρχία Χασάκα (βορειοανατολική Συρία)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τον μεταδοτικό «Αρκτούρο» – Τα συμπτώματα σε γονείς και παιδιά

https://bit.ly/404wT0A

 Στο προσκήνιο επανέρχεται για την επιστημονική κοινότητα ο κορωνοϊός λόγω της παραλλαγής «Αρκτούρος» που αναγνωρίστηκε ως υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον» και ήδη έχει εξαπλωθεί στην Ινδία.Το όνομα «Αρκτούρος» δόθηκε στην εν λόγω παραλλαγή από τον πρώην επικεφαλής της ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Βίπιν Βασίστα, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή σε ανάρτησή του τον Μάρτιο με την οποία προειδοποιούσε για τη νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο η παραλλαγή «Αρκτούρος» έχει ένα ιδιαίτερο επιπλέον σύμπτωμα όσον αφορά τα παιδιά – εκτός από πυρετό και βήχα – καθώς όσα βρίσκονται θετικά σε αυτήν έχουν επιπεφυκίτιδα ή κόκκινα μάτια χωρίς πύον. Όπως εξήγησε είναι ένα σύμπτωμα που δεν είχε παρατηρηθεί σε κανένα από τα προηγούμενα «κύματα» του κορωνοϊού.

Ο Ινδός παιδίατρος, Ραούλ Νάγκπαλ, δήλωσε στους Indian Times ότι οι γιατροί στη χώρα έχουν παρατηρήσει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με τον «Αρκτούρο» σε παιδιά. «Συνήθως τα παιδιά αυτά έρχονται με αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και πυρετό και όταν τους κάνουμε τεστ βγαίνουν θετικά».

Όπως είπε ο ίδιος, τα κυριότερα συμπτώματα από την παραλλαγή «Αρκτούρος» για τους ενήλικες μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ανάμεσα στα οποία η ρινική συμφόρηση, ο ξηρός λαιμός και ο βήχας.

Αρκετοί επιστήμονες, πάντως, δεν αναμένουν ότι η παραλλαγή «Αρκτούρος» θα είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους κορωνοϊού που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.

Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι ο «Αρκτούρος» δεν έχει αυξημένη ικανότητα να κάμψει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο Αρκτούρος είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη Κράκεν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος τον Αρκτούρο, επιστημονικά γνωστό ως XBB.1.16, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να λένε ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κατάρ και Μπαχρέιν αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους

https://bit.ly/3GIp9dC

Οι κυβερνήσεις του Μπαχρέιν και του Κατάρ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη το βράδυ την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μακρά διένεξή τους.

Η συμφωνία συμφιλίωσης συνήφθη κατά τη διάρκεια συνομιλιών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Τα μέρη «αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σύμφωνα με τις αρχές του (σ.σ. καταστατικού) χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με το κείμενο.

Το ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν έδωσε στη δημοσιότητα παρόμοια ανακοίνωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου.

Το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το Κατάρ το 2017, προσάπτοντάς του πως υποστήριζε «εξτρεμιστικές» οργανώσεις στην περιοχή.

Παρότι, τον Ιανουάριο του 2021, οι χώρες του Κόλπου υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης στη Σαουδική Αραβία, οι σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών δεν αποκαταστάθηκαν.

Τα υπόλοιπα τρία κράτη είχαν ήδη ανακοινώσει την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ, αν και τα ΗΑΕ και το Κατάρ δεν έχουν ακόμη ξανανοίξει τις πρεσβείες τους.

Αντιπρόσωποι των ΗΑΕ και του Κατάρ συμμετείχαν στην πιο πρόσφατη συνάντηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθέρμανσης των σχέσεών τους την περασμένη εβδομάδα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και το Μπαχρέιν θεωρείτο όμως πιο δύσκολο να εξομαλυνθούν, λόγω ακανθωδών ζητημάτων που αφορούν κυρίως διαφορές για τα θαλάσσια σύνορά τους. Τα δυο μέρη αλληλοκατηγορούνται συχνά για συλλήψεις αλιέων.

Η αποκατάσταση των σχέσεών τους ανακοινώθηκε με φόντο τις διπλωματικές προσπάθειες στην περιοχή με σκοπό να επιλυθούν διάφορες κρίσεις, ιδίως μετά την αποκατάσταση τον Μάρτιο των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με κινεζική μεσολάβηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Eπίδομα παιδιού Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς να συμπληρώσετε την αίτηση

https://bit.ly/3ML3aa2

Άνοιξε σήμερα Μ.Πέμπτη, η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν αιτήσεις για το 2023. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι τα μέσα Μάϊου προκειμένου να γίνει η πληρωμή στις 31 Μαΐου.

Κατόπιν, η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά μέχρι και την 31-5-2023 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του δεύτερου διμήνου έτους 2023.
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, https://bit.ly/3MKbc2J ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, https://bit.ly/41txWYV με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Πώς να συμπληρώσετε την αίτηση

Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21. Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2023 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2023 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2022).

Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Είσοδος. Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες.
Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Συναίνεση. Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου.
Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Συμπλήρωση Αίτησης. Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας.

Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Σύνθεση Οικογένειας. Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία.
Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου.

Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Επισημάνσεις και Δικαιολογητικά. Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση.
Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Καταχώρηση και Υποβολή. Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν.
Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.

Ακύρωση Αίτησης. Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού. Όταν ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της, πρέπει να υποβληθεί οριστικά.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ελαιοχρωματιστής εξαπάτησε 80χρονη με άνοια και αγόρασε το σπίτι της με 10.000 ευρώΘεσσαλονίκη: Ελαιοχρωματιστής εξαπάτησε 80χρονη με άνοια και αγόρασε το σπίτι της με 10.000 ευρώ

https://bit.ly/3MJPcF5

Θύμα απάτης έπεσε 80χρονη γυναίκα η οποία «πούλησε» έναντι 10.000 ευρώ το σπίτι της στην Θεσσαλονίκη στον ελαιοχρωματιστή που το έβαφε.Η κόρης μιας 80χρονης που έπασχε από άνοια κατήγγειλε πως ένας ελαιοχρωματιστής που επισκεύαζε το σπίτι, τελικά το «αγόρασε» έναντι 10.000 ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν η 80χρονη πέθανε τον περασμένο Αύγουστο. Μετά τον θάνατό της, η κόρη της διαπίστωσε πως η μητέρα της πούλησε δια πληρεξουσίου το σπίτι, έναντι μόλις 10.000 ευρώ στον γιο του ελαιοχρωματιστή, χωρίς βεβαίως η κόρη να γνωρίζει οτιδήποτε.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

«Βόμβα» στην Tesla έβαλε Έλληνας μηχανικός

https://bit.ly/3odyi7Q

Την ανάκληση εκατοντάδων χιλιάδων Tesla σε όλο τον κόσμο ζητάει με επιχειρήματα, από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ. Ο Έλληνας ειδικός Κώστας Λακαφώσης ζήτησε από την NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) να ανακαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα της Tesla λόγω ενός ελαττώματος που φέρουν.

Ο Κώστας Λακαφώσης είναι αναγνωρισμένος Μηχανολόγος μηχανικός, και αεροναυπηγός μηχανικός. Εχει εργαστεί για αρκετά χρόνια και ως Δημοσιογράφος του Ειδικού Τύπου και συγκεκριμένα στους 4 Τροχούς, στην τότε ομάδα μαζί με τους «δικούς μας» Γιάννη Σκουφή και Τάκη Τρακουσέλλη, ενώ έχει κάνει και συμπαρουσίαση αγώνων Formula1 δίπλα στον Τάκη Πουρναράκη.

Σήμερα είναι και εμπειρογνώμονας ατυχημάτων -ένας από τους ειδικούς που τοποθετήθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων του τρένου στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τον κο Λακαφώση, τα αυτοκίνητα της Tesla έχουν ένα ειδικό χαρακτηριστικό που επιτρέπει στον οδηγό να βάζει όπισθεν ακόμα και όταν κινείται εμπρός, δίχως να χρειάζεται πατηθεί το φρένο, όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτόματα κιβώτια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνική επιτάχυνση του αυτοκινήτου και να οδηγήσει σε μοιραίες καταστάσεις. Επιπλέον, η απουσία ενός μηχανισμού κλειδώματος των ταχυτήτων τον οποίο δεν έχουν τα Tesla, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά ατυχήματα.

Για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων, ο Κώστας Λακαφώσης προτείνει στην Tesla να ανακαλέσει όλα τα αυτοκίνητά της που πουλήθηκαν από το 2013 και να ενημερώσει το λογισμικό τους έτσι ώστε να απαιτείται το πάτημα του φρένου πριν από οποιαδήποτε εναλλαγή του μοχλού των ταχυτήτων.

Αναμένεται η απάντηση της Tesla

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Πολωνία: Συγκρίνει τις ωμότητες στην Μπούτσα με τη σφαγή του Κατίν από τον Στάλιν

https://bit.ly/3o61NZ0

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συνέκρινε σήμερα τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία με τη σφαγή του Κατίν, με αφορμή την 80ή επέτειο της ανακάλυψης της σφαγής χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, την οποία διέπραξαν οι Σοβιετικοί την εποχή του Στάλιν.

Πριν από 80 χρόνια, οι ναζί ανακάλυψαν στο δάσος του Κατίν, το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια Σμολένσκ της Ρωσίας, τα πτώματα χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών που εκτελέστηκαν από τη σοβιετική πολιτική αστυνομία το 1940, μια σφαγή που το Κρεμλίνο αρνήθηκε να αναγνωρίσει έως τη δεκαετία του 1990.

«Προκειται για ένα από τα πιο τραγικά επεισόδια της ιστορίας μας, που έριξε πολύ βαριά σκιά στις ρωσοπολωνικές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Ντούντα αφότου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Κατίν στη Βαρσοβία.

«Σήμερα, κοιτάζουμε με φρίκη… όλες τις αναφορές, τα βίντεο και τις φωτογραφίες από την Μπούτσα και άλλα κατεχόμενα από τους Ρώσους μέρη στην Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, όπως στο Κατίν», πρόσθεσε.

Οι εισαγγελείς του Κιέβου δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 1.400 άμαχους στον τομέα της Μπούτσα, βορείως του Κιέβου, όπου ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα τέλη Μάρτιου 2022.

Η Μπούτσα έγινε έκτοτε το σύμβολο των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Οι δράστες των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε πρέπει να λογοδοτήσουν ώστε τα εγκλήματα όπως η σφαγή στο Κατίν, όπως τα εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα από τους Ρώσους στην Ουκρανία, να μην ξαναγίνουν ποτέ πια», πρόσθεσε ο Πολωνός πρόεδρος.

Η σφαγή του Κατίν συνδέεται με μια άλλη τραγωδία, το δυστύχημα με το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι κατά τη διάρκεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Σμολένσκ το 2010.

Η πολωνική αντιπροσωπεία, η οποία εκτός από τον αρχηγό του κράτους περιελάμβανε επίσης πολλούς αξιωματούχους, επρόκειτο να παραστεί στο Κατίν σε εκδήλωση μνήμης της σφαγής. Οι 96 επιβάτες του αεροσκάφους σκοτώθηκαν.

Η αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραθέσεων που δίχασαν την Πολωνία, με τους κύκλους της πολωνικής δεξιάς να επικαλούνται την εκδοχή της επίθεσης, η οποία απορρίφθηκε ως θεωρία συνωμοσίας από την υπόλοιπη κοινωνία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT