Daily Archives: 13 Απριλίου, 2023

Εικόνα

Εύα Καϊλή: Ελεύθερη με βραχιολάκι και σε κατ’ οίκον περιορισμό – Θα μένει ξεχωριστά από τον Τζιόρτζι

https://bit.ly/414ABbQ

Η Εύα Καϊλή, η ευρωβουλευτής που έγινε το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate που κατέκλυσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφυλακίζεται, όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη, μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες στη φυλακή. Η ευρωβουλευτής τίθεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» δήλωσε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

  Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι η Εύα Καϊλή θα μένει σε άλλο σπίτι, ξεχωριστά από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Πιο συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή θα μείνει με το παιδί της στο ίδιο σπίτι, ενώ με τον Τζιόρτζι θα μπορεί να μιλήσει μόνο τηλεφωνικά -και οι κλήσεις τους θα καταγράφονται. Ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την απόφαση αποφυλάκισής του, έχει διαφορετική διεύθυνση από το σπίτι που έμεναν μαζί, συνεπώς είναι υποχρεωμένος να μένει αλλού.

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε από την πλευρά του ο Σβεν Μαρί, σε μια σύντομη δήλωση.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η βελγική ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης και ήλθε με πρωτοβουλία του ανακριτή της υπόθεσης.

O δικηγόρος Σβεν Μαρί

Η σύλληψη

Η ευρωβουλευτής συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου. Η 44χρονη Καϊλή κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφέρθηκε στη φυλακή Haren, που βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.

Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ σε όλες τις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα για ένα σύστημα που περιλάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να πληρώθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις δύο αυτές χώρες.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία.

Η Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ποινικά από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον εγχώριο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και τον διευθυντή ΜΚΟ «No peace without justice» Νικόλο Ταλαμάνκα. Και οι τρεις είχαν αποφυλακιστεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο Παντσέρι και η συμφωνία

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, έχει έρθει σε συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές.

Στις 18 Ιανουαρίου ο Παντσέρι υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας», σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας και για τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

Σε αντάλλαγμα για τις «πολύτιμες πληροφορίες» που θα δώσει στους εισαγγελείς, θα εκτίσει μειωμένη ποινή βάσει ενός βελγικού νόμου που ενθαρρύνει τους «pentiti» (μετανοήσαντες) να συνεργαστούν με τις Αρχές.

🚨 Breaking: Greek MEP Eva Kaili remains charged with participation in a criminal organisation, corruption and money laundering. #EuropeNews https://t.co/3xjAkeoy0O— euronews (@euronews) April 12, 2023

Η Εύα Καϊλή ήταν το τελευταίο πρόσωπο που εμπλέκεται στο Qatargate, η οποία παρέμενε προφυλακισμένη, πράγμα που είχε οδηγήσει και σε αρνητικά δημοσιεύματα από μεγάλες εφημερίδες, όπως η Liberation.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι οι λόγοι της κράτησης της, όπως αυτοί περιγράφονται στο ένταλμα σύλληψης μπορεί να εξακολουθούν να ισχύουν. Ουσιαστικά υφίσταται ακόμη -αναφέρει – και ο κίνδυνος να επαναλάβει τις πράξεις της ή αυτός της αποφυγής της εκτέλεσης της ποινής της. Παρόλα αυτά, οι παραπάνω λόγοι δεν αποτελούν ανασταλτικό πράγοντα έτσι ώστε να μην μπορεί να συνεχιστεί η κράτησή της με βραχιολάκι.

Δείτε το έγγραφο της απόφασης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ:



from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μυστηριώδες ζώο καταγράφηκε από κάμερα πάρκου και έχει προβληματίσει τους υπαλλήλους (vid)

https://bit.ly/3UvzhMw

Η κοιλάδα Ρίο Γκράντε είναι γνωστή για την ποικιλία της άγριας ζωής της, συμπεριλαμβανομένων πολλών σπάνιων και απειλούμενων ειδών. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του πάρκου λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο με το μυστηριώδες ζώο.Μια πρόσφατη παρατήρηση ενός αγνώστου ταυτότητας ζώου στην κοιλάδα Ρίο Γκράντε του Τέξας έχει αφήσει τους υπεύθυνους του πάρκου με το στόμα ανοιχτό. Ένας κάτοικος της περιοχής κατέγραψε τα πλάνα και οι ειδικοί μελετούν τώρα το βίντεο για να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν το πλάσμα.

Το υλικό δείχνει ένα ζώο με μακρύ, λεπτό σώμα και φουντωτή ουρά, να κινείται γρήγορα μέσα στη χαμηλή βλάστηση. Φαίνεται να έχει περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου σκύλου, αλλά τα χαρακτηριστικά του δεν είναι ευδιάκριτα.

Η κοιλάδα Ρίο Γκράντε είναι γνωστή για την ποικιλία της άγριας ζωής της, συμπεριλαμβανομένων πολλών σπάνιων και απειλούμενων ειδών. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του πάρκου λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο με το μυστηριώδες ζώο.

«Είμαστε πραγματικά άναυδοι», δήλωσε εκπρόσωπος του πάρκου. «Έχουμε συμβουλευτεί ειδικούς από όλη τη χώρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει αυτό το πλάσμα. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο γνωστό είδος».

Κάποιοι υπέθεσαν ότι το ζώο θα μπορούσε να είναι ένα σπάνιο είδος, όπως ένας γκρίζος λύκος. Άλλοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να είναι ένα δραπέτης εξωτικού κατοικίδιου ζώου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες και οι υπεύθυνοι του πάρκου προτρέπουν το κοινό να μην βγάζει βιαστικά συμπεράσματα.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα με βάση περιορισμένες πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Διεξάγουμε ενδελεχή έρευνα και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα περισσότερες πληροφορίες».

Εν τω μεταξύ, το υλικό έχει προκαλέσει αναβρασμό στους λάτρεις της άγριας ζωής, οι οποίοι ανυπομονούν να μάθουν περισσότερα για αυτό το μυστηριώδες πλάσμα.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: Τα απόρρητα στοιχεία και οι «παρενέργειες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

https://bit.ly/43uvi6Z


Μείζον ζήτημα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη διεθνή κοινότητα, με συμμάχους και εχθρούς ανακύπτει με την τελευταία διαρροή προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγάλου αριθμού απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο, δηλαδή την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση. Το αμερικανικό κράτος επί του παρόντος εμφανίζεται σε σύγχυση και αμηχανία, τόσο ως προς το περιεχόμενο των εγγράφων, όσο και γύρω από το πώς αυτά δημοσιοποιήθηκαν, δεδομένων των εξαιρετικά αυστηρών μέτρων ασφαλείας και εμπιστευτικότητας. Η εγκυρότητα των εγγράφων, ωστόσο, δεν αμφισβητείται, καθώς κανείς δεν τα θεωρεί πλαστά.

Στα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται στρατιωτικές πληροφορίες σχετικές με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και για μια σειρά από τρίτα κράτη, όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Καναδάς κ.α. Τα ερωτήματα που γεννά η διαρροή είναι πολλά, όμως ένα από τα θεμελιώδη έχει να κάνει με τη σκοπιμότητα εκείνου που κοινοποίησε έγγραφα με τη σήμανση «Άκρως Απόρρητο» στο διαδίκτυο. Πρόκειται για πληροφόρηση ή για παραπληροφόρηση -όπως το θέτουν τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times.

Γενικώς και πέρα από τις επιμέρους πληροφορίες, τα έγγραφα της διαρροής αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν διεισδύσει βαθιά στον ρωσικό κρατικό και στρατιωτικό μηχανισμό. Έτσι, είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα σχέδια των Ρώσων και να προειδοποιούν εγκαίρως την Ουκρανία, για επικείμενες επιθέσεις κ.λπ. Αυτό αφ’ ενός εξασφαλίζει μια πολύτιμη, ακριβέστατη καταγραφή των ρωσικών δυνάμεων, αφ’ ετέρου όμως αποκαλύπτει στους Ρώσους τις πηγές των πληροφοριών, οπότε εκείνοι θα σπεύσουν να κλείσουν τις όποιες «κερκόπορτες».

Επιγραμματικά, το τμήμα εκείνο των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλον ότι δεν περιέχουν σχέδια μάχης για τις πολεμικές επιχειρήσεις της πρώτης γραμμής, αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών, από κοινού με το ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, η εικόνα που αποτυπώνουν τα έγγραφα για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού, είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από ό,τι παρουσιάζει συνήθως η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης και χωρίς την εξωτερική ενίσχυση με πολεμοφόδια, η αεράμυνα θα καταρρεύσει σύντομα, κάτι που θα επιτρέψει στη Ρωσία να αναπτύξει τη δική της αεροπορία και να καταφέρει θανάσιμα πλήγματα στις χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Στα διαρρεύσαντα έγγραφα περιλαμβάνονται, επιπλέον, στοιχεία όπως η αξιολόγηση του Πενταγώνου για ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών, όπως οι σκληρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ ή απόφαση των στρατηγών του Ζελένσκι να στείλουν εκεί επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων για να απωθήσουν τους Ρώσους, αντί για συμβατικά στρατιωτικά τμήματα.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, οι Ρώσοι προσφέρουν μπόνους, ένα χρηματικό έπαθλο, σε όσους στρατιώτες θα καταφέρουν να προξενήσουν ζημιές σε άρματα μάχης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ή και να τα αχρηστεύσουν εντελώς.

Εντούτοις, πέραν των αποκαλύψεων για την πραγματική κατάσταση του ουκρανικού στρατού σήμερα, η διαρροή επιβεβαιώνει τους φόβους και τις υποψίες πολλών από τους συμμάχους τους ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συστηματικά διάφορες χώρες του πλανήτη, ανεξαρτήτως συμμαχιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν ήδη εκκινήσει την προσπάθεια να πείσουν κυβερνήσεις κρατών όπως πχ της Νότιας Κορέας που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις τακτικές των ΗΠΑ, ότι η κατασκοπεία είναι κάτι σύνηθες και μη επιλήψιμο, γίνεται για λόγους αμοιβαίας ασφάλειας κ.λπ. Παρόλ’ αυτά, εκφράζονται φόβοι ότι οι σύμμαχοι των Αμερικανών θα δυσκολεύονται στο εξής να μοιράζονται ευαίσθητες αμυντικές πληροφορίες με υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να επηρεαστεί η συσπείρωση του αντι-ρωσικού μετώπου και η συντονισμένη διεθνής στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστική μια αναφορά στρατιωτικού αξιωματούχου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα διαρρεύσαντα έγγραφα. Σε αυτήν τονίζεται ότι οι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν ότι τα δικά τους όπλα θα καταλήξουν στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ, κατά παράβασιν της πάγιας πολιτικής της Νότιας Κορέας να μην προμηθεύει οπλισμό σε εμπόλεμες χώρες.

Μια άλλη σημαντική αποκάλυψη των εγγράφων είναι ότι μια ομάδα από χάκερ που δρα για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ενδέχεται να πραγματοποίησε ψηφιακή εισβολή σε μια καναδική εταιρεία διαχείρισης αγωγών καυσίμων, στην οποίαν και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Σε σχέση με το Ισραήλ, τα έγγραφα επισημαίνουν ότι η Μοσάντ (δηλαδή η μυστική υπηρεσία της χώρας) μπορεί να έχει υποκινήσει τις πρόσφατες, μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Μπένγιαμιν Νετανιάχου, όπως επίσης ότι οι Αμερικανοί θα παρασύρουν εν τέλει τους Ισραηλινούς στην αποστολή πολεμοφοδίων στην Ουκρανία.

Περαιτέρω, για δύο από τους πιο πιστούς συμμάχους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα διαρρεύσαντα έγγραφα εκφράζουν την καχυποψία ότι τα δύο αυτά κράτη ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στο ρωσικό στρατόπεδο.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι θεωρούν ότι η όλη υπόθεση της διαρροής είναι άλλο ένα τέχνασμα των Αμερικανών, οι οποίοι επιδιώκουν πάση θυσία να εμφανίζουν τους Ουκρανούς σαν απελπιστικά αδύναμους, στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης κ.λπ. -κάτι που ουδόλως ισχύει στην πραγματικότητα.

Πάντως, η διαρροή μαθεύτηκε τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που τα έγγραφα κυκλοφορούν σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή του Μαρτίου. Πρόκειται για δεκάδες αναφορές, αρκετές εκ των οποίων άκρως απόρρητες, οι οποίες έχουν φωτογραφηθεί, πιθανότατα εκτός του Πενταγώνου. Σε αυτή την εκδοχή τείνουν να καταλήξουν οι ερευνητές του FBI που έχουν αναλάβει τον εντοπισμό του ενόχου γι’ αυτή τη σκανδαλωδώς εκτεταμένη δημοσιοποίηση κρατικών μυστικών. Κι αυτό διότι στις φωτογραφίες, τα έγγραφα φαίνονται να έχουν διπλωθεί βιαστικά και να έχουν τσαλακωθεί, σαν κάποιος να τα έκρυψε όπως όπως στις τσέπες του.

Το παράδοξο είναι ότι τα έγγραφα που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ανατροπή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν σε social media όπως το Twitter, το 4chan και το Telegram, το Reddit κ.α. -κυρίως όμως στο Discord, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι μανιώδεις με τα computer games, τα χιουμοριστικά meme. Επίσης, μέρος των εγγράφων από το Πεντάγωνο, εμφανίστηκαν στο κανάλι των οπαδών μιας μυστηριώδους διασημότητας, γνωστής με το ψευδώνυμο wow_mao. Υποτίθεται πως πρόκειται για έναν Βρετανο-Φιλιππινέζο φοιτητή, ο οποίος ζει στη Βρετανία. Και που, όλως αιφνιδίως, εμπλέκεται στην πιο σοβαρή διαρροή απόρρητων πληροφοριών του αμερικανικού κράτους, τουλάχιστον από το σκάνδαλο Σνόουντεν και εξής.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Εύα Καϊλή: Αποφυλακίστηκαν άπαντες – Το στοιχείο κλειδί για την Eλληνίδα ευρωβουλευτή

https://bit.ly/43lxg9M

 Ελεύθερος υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης (δηλαδή με βραχιολάκι) αφέθηκε χθες ο Βέλγος Ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος κρατείτο ως ύποπτος για το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate», αφήνοντας ως μόνη έγκλειστη για την ίδια περίπτωση την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή και πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Ο σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής υπήρξε ο τελευταίος στον κύκλο των αποφυλακίσεων για την πολύκροτη υπόθεση, καθώς προηγήθηκαν αυτές τόσο του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, όσο και του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της υπόθεσης, πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, καθώς αμφότεροι έχουν συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές.

Την αποφυλάκιση του κ. Ταραμπέλα επιβεβαίωσε στο Euronews o δικηγόρος του, εξηγώντας ότι ο Βέλγος Ευρωβουλευτής θα επιστρέψει μεν στο σπίτι του, αλλά θα τελεί υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (φορώντας βραχιολάκι), όπως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, που αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Τρόπαιο» του εισαγγελέα

Παρότι, ωστόσο, αίτημα αποφυλάκισής της με ηλεκτρονική επιτήρηση υπέβαλε από καιρό και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, αυτή κρατήθηκε κατά τον συνήγορό της, Σβεν Μαρί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ως «τρόπαιο» του εισαγγελέα. Ταυτόχρονα, η Εύα Καϊλή δεν θα ομολογήσει, για να βγει από τη φυλακή, δήλωσε ο δικηγόρος της, επιμένοντας στην αθωότητά της και κατηγορώντας τις βελγικές αρχές για την σκληρή στάση που επιδεικνύουν απέναντι στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή. «Είναι καιρός να αφεθεί ελεύθερη η κ. Καϊλή και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητάς της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σβεν Μαρί στο Euronews, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πλέον λόγος να κρατηθεί η κυρία Καϊλή στη φυλακή». Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνήγοροί της προτίθενται να ζητήσουν αύριο, Μεγάλη Πέμπτη την αποφυλάκισή της χωρίς περιορισμούς, μετά από τέσσερις και πλέον μήνες κράτησής της στις φυλακές Χάρεν.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με την κ. Καϊλή, ο συνάδελφός της και επίσης εμπλεκόμενος στην υπόθεση, Μαρκ Ταραμπέλα κατάφερε να αποφυλακισθεί, αν και σε κατ’ οίκον περιορισμό το επόμενο διάστημα, μέχρις ότου να εξασφαλίσει την πλήρη απελευθέρωσή του στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, τον επόμενο μήνα. Σημειωτέον ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει την άρση ασυλίας του Βέλγου Ευρωβουλευτή, ενώ διεγράφη και αυτός από την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών. Ωστόσο, συνελήφθη δύο μήνες αργότερα από την Εύα Καϊλή, κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους εγκαλούνται ότι επιχείρησαν να επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω πληρωμών σε μετρητά, καθώς και με άλλα προνόμια.

«Προπομπός» ο Ταραμπέλα;

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο φερόμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης φέρεται ο πρώην Ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ανέφερε τους ανακριτές ότι ο Ταραμπέλα είχε δεχθεί δωροδοκίες 140.000 ευρώ από τον ίδιο, ως αντάλλαγμα για να επηρεάσει το κοινοβουλευτικό έργο που σχετίζεται με το Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει συνάψει συμφωνία με τις βελγικές αρχές και παραδέχτηκε την ενοχή του, τέθηκε επίσης υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Μόνο που ο Μάρκ Ταραμπέλα δεν έχει παραδεχτεί καμία ενοχή, στοιχείο που έχει κάνει να αναθαρρήσουν και τους δικηγόρους της κ. Καϊλή, η οποία τηρεί την ίδια στάση, αρνούμενη κάθε κατηγορία.

Στο πλαίσιο αυτό, η στάση των δικαστικών Αρχών του Βελγίου απέναντι στην Εύα Καϊλή, η οποία θα βρεθεί για άλλη μια φορά αύριο ενώπιόν τους είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί, στον απόηχο και των αντιδράσεων του διεθνούς Τύπου.

Φερ ειπείν, η εφημερίδα «Liberation» παρενέβη στην υπόθεση της κράτησης της κ. Καϊλή, ψέγοντας τη βελγική Δικαιοσύνη για τη συμπεριφορά της απέναντι σε μία νεαρή μητέρα, ενώ συνέδεσε την άρνηση των βελγικών Αρχών να την αποφυλακίσουν, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι ο Εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, συνταξιοδοτείται, επιθυμώντας ένα ένδοξο τέλος για την καριέρα του. Πολύ περισσότερο, όταν «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα», κατά το δημοσίευμα.

Στο ενδιάμεσο, «η κυρία Καϊλή έχει ανακριθεί εδώ και δύο εβδομάδες για παραπάνω από 15 ώρες. Η κυρία Καϊλή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και σε όλες τις κατηγορίες των ανακριτών», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισής της, Σβεν Μαρί και επανέλαβε πως η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή γιατί αποτελεί τρόπαιο για τη βελγική δικαιοσύνη. «Περιπτώσεις όπως της κ. Καϊλή θεωρούνται τρόπαιο ή σύμβολο, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου όπου ένας ποδοσφαιριστής σηκώνει το Κύπελλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός ποινικολόγος, «δείχνοντας» με νόημα την επίκληση της κατάθλιψης του Παντσέρι, ως αιτία αποφυλάκισής του.

Έξω οι δολοφόνοι, μέσα η Καϊλή

Σε μια γλαφυρή αφήγηση, ο κ. Μαρί περιέγραψε ακόμη πως «μου κάνει εντύπωση που ένας δολοφόνος που σκοτώνει κάποιον με έξι σφαίρες στο κεφάλι, αποφυλακίζεται ύστερα από τέσσερις μήνες ενώ η κ. Καϊλή, μετά από τέσσερις μήνες, δεν έχει αποφυλακιστεί», επισημαίνοντας ακόμη πως «η κ. Καϊλή δεν πρόκειται να δραπετεύσει στην Ελλάδα και να μην επιστρέψει». «Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου υπάρχει συμφωνία έκδοσης. Η κ. Καϊλή δεν ξέρει πώς να εξαφανίσει τα λεγόμενα στοιχεία. Η κ. Καϊλή δεν ξέρει πώς να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους που μπορεί να την έχουν κατηγορήσει, για παράδειγμα με τον κ. Παντσέρι. Η κ. Καϊλή, σε αυτό το σημείο, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε δεν ξέρει πώς να ξαναρχίσει, δεν ξέρει αν υπάρχουν εγκλήματα ή αδικήματα που έχει διαπράξει, δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει από την αρχή. Έτσι, σήμερα, θα ήταν απόλυτη θλίψη αν παραμείνει στη φυλακή», υποστήριξε ο κ. Μαρί.

Φανερά αδικημένη

Με δεδομένο ότι το νέο αίτημα αποφυλάκισής της εξετάζεται αύριο, η Εύα Καϊλή υποστήριξε πως «ποτέ δεν πρόκειται να ομολογήσω αδικήματα που δεν έχω διαπράξει, ακόμα και αν με κάνουν κομμάτια», μιλώντας στον ΑΝΤ1, λίγες ημέρες πριν την επόμενη ακρόαση της από τις Βέλγικες Αρχές και μετά την απόφαση να αποφυλακιστεί ο συγκατηγορούμενος και θεωρούμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, χωρίς να αποκρύπτει το γεγονός ότι αισθάνεται φανερά αδικημένη.

«Κατηγορηματικά αθώα»

Για το λόγο αυτό, «στο ερχόμενο δικαστικό συμβούλιο θα δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε την αναξιοπιστία του Παντσέρι. Θα έχουμε ισχυρά νεότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα» αναφέρει ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, τονίζοντας πως η ίδια «αισθάνεται ένα αίσθημα αδικίας βλέποντας τους πρωταγωνιστές να είναι ελεύθεροι, να είναι στο σπίτι τους και η Εύα Καϊλή που δίνει μάχη για την αθωότητα της να είναι μέσα. Είναι μια προκλητική αντινομία την οποία διακρίνουμε στο ποινικό βελγικό σύστημα», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, «η αποφυλάκιση του Παντσέρι είναι προϊόν συναλλαγής, δέχτηκε να πει ψέματα κατά της Ευας Καϊλή και το αντάλλαγμα ήταν να αφεθεί ελεύθερος. Αυτός που είναι αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Γιατί εγκληματική οργάνωση υπάρχει αλλά δεν συμμετέχει σε αυτήν η κυρία Καϊλή», κατέληξε.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Το Eton αρχίζει να δέχεται και μαθήτριες – Η διαδικασία εισαγωγής στο διάσημο σχολείο αρρένων με τα δίδακτρα των 50.000 ευρώ

https://bit.ly/41kIrhe

Tο Eton College ανοίγει «εν ευθέτω χρόνω», τις πύλες του στο γυναικείο φύλο. Αυτή είναι η καθημερινότητα και τα μυστικά του θρυλικού ιδρύματος. Μέχρι τώρα, υπήρξε μόνο μια χούφτα «Old Etoniennes» μεταξύ των αποφοίτων του: Μόλις 16 γυναίκες (μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου Dame Philippa Whipple) ολοκλήρωσαν ένα ακαδημαϊκό έτος, -συγκεκριμένα το 1983- στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εισαγωγικές τους εξετάσεις στο περιβόητο Oxbridge. Τώρα, ωστόσο, ο κοσμήτωρ του Eton και πρώην πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου των Τόρις, Baron Waldegrave, αποκάλυψε σε ένα δείπνο επανένωσης ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Είναι τόσο σημαντικό να αλλάξουν; Αναμφισβήτητα, δεδομένου ότι πρόκειται για το διασημότερο κολέγιο στον κόσμο και σίγουρα ένα από τα παλαιότερα του είδους.

Το Eton College βρίσκεται στην κομητεία Berkshire, βόρεια του κάστρου Windsor.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail το Eton College θα ανοίξει, «εν ευθέτω χρόνω», τις πύλες του στο γυναικείο φύλο.

To άγαλμα του Ερρίκου του ΣΤ’ στην είσοδο του Eton

Η ιστορία και οι “ιστορικοί” φοιτητές του

Oι ρίζες του Eton χάνονται στο μακρινό 1440, όταν ο Ερρίκος ΣΤ’ το ίδρυσε ως φιλανθρωπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για περί τους 70 σπουδαστές. Παραχώρησε μάλιστα μεγάλο μέρος κληροδοτημάτων στο κολέγιο, το οποίο άλλαξε πολλάκις χωροταξικά ανά τους αιώνες, ενώ οι θησαυροί του –«πολύτιμοι» και μη– άλλαξαν επίσης πολλές φορές χέρια. Για περισσότερα από 500 χρόνια, η είσοδος στο Eton College βασιζόταν κυρίως σε ταξικούς και γενεαλογικούς παράγοντες. Οι πρώτοι αυτοί 70 μαθητές που φοίτησαν στο Eton College το 1440 ήταν φτωχά αγόρια, στα οποία δόθηκε δωρεάν εκπαίδευση και είσοδος και στο αδελφό ίδρυμα του Eton, το King’s College του Cambridge. Για τους επόμενους αιώνες και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, η είσοδος καθοριζόταν από την εγγραφή στους καταλόγους των σπιτιών κατά τη γέννηση.

Η στολή των μαθητών, το χαρακτηριστικό φράκο

Οι senior μαθητές με τα blazers που φορούν κατά την διάρκεια των αγώνων

Παρακολουθώντας το ” Wall Game” ένα αγώνα που ξεκίνησε από το Eton και συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Είναι όμως τα διάσημα… αγόρια που φοίτησαν στο Eton εκείνα που προσθέτουν όλο και περισσότερη αίγλη στο περιβόητο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς από τις πύλες του έχουν περάσει τουλάχιστον 20 πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας (από τον Sir Robert Walpole και τον Jesse Norman μέχρι τον Boris Johnson), σπουδαίοι λογοτέχνες όπως ο Ian Fleming και ο George Orwell, ηθοποιοί όπως ο Hugh Laurie και ο Eddie Redmayne) και φυσικά πολλά μέλη της βρετανικής (και όχι μόνο) βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Λεοπόλδου του Βελγίου, του Πρίγκιπα Αλεξάνδρου της Γιουγκοσλαβίας και φυσικά των πριγκίπων William και Harry, η θητεία των οποίων έφερε νέα αίγλη στο εμβληματικό κολέγιο στα μάτια των «κοινών θνητών», παρότι η επιλογή αυτή έμοιαζε μονόδρομος. Είναι βέβαια και τα παραπάνω ακαδημαϊκά πρότυπα, καθώς και οι περιβόητες εισαγωγικές του εξετάσεις που κατατάσσουν το Eton σε ένα από τα τρία καλύτερα κολέγια της Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ.

Eton Chapel, τo ιστορικό παρεκκλήσι στο χώρο του Κολεγίου

Τα δίδακτρα

Ουσιαστικά η προαναφερθείσα σύντομη ιστορία προϋποθέσεων εισόδου διαφέρει πλέον δραστικά από τη σημερινή διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Tα δίδακτρα για ένα ακαδημαϊκό έτος φτάνουν τα 50.000 ευρώ, όμως πρόκειται για το έκτο μόλις ακριβότερο κολέγιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη φιγουράρει αρκετά πιο χαμηλά, με το ελβετικό Le Rosay, π.χ., να έχει ετήσια δίδακτρα που ξεκινούν από τα 130.000 ευρώ. Το Eton άλλωστε, μέσα στους 1.300 σπουδαστές του σήμερα, έχει συμπεριλάβει μεγάλο ποσοστό νέων από οικογένειες με λιγότερο… αστρονομικά εισοδήματα, ενώ ακόμη και το ποσοστό των νέων που προέρχονται από οικογένειες παλαιότερων αποφοίτων έχει μειωθεί σε μόλις 20%, ενώ άλλο ένα 20% λαμβάνει αξιοσημείωτη οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο υποτροφιών.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων απαρτίζεται από τρία στάδια:

Στο πρώτο στάδιο τα αγόρια -τα οποία πρέπει να είναι στην 5η τάξη του δημοτικού- πρέπει να συμπληρώσουν τεστ στα Αγγλικά, τη Λογική και τα Μαθηματικά. Ενώ δεν συνιστώνται συγκεκριμένα βιβλία ή πηγές, γενικά, συνιστάται στους μαθητές να εξοικειωθούν με ένα ευρύ φάσμα υλικού αξιολόγησης, ώστε να βελτιώσουν τις γενικές εξεταστικές τους δεξιότητες, τις ακαδημαϊκές και ευρύτερες γνώσεις τους.

Στο δεύτερο στάδιο, το πλαίσιο της διαδικασίας περιλαμβάνει μια συνέντευξη, ομαδικές αξιολογήσεις, ή εργασίες και περαιτέρω αξιολόγηση των ικανοτήτων τους για επίλυση προβλημάτων.

Στο τρίτο στάδιο το παιδί σας θα κληθεί να δώσει εξετάσεις για Common Entrance (13+), ή για την υποψηφιότητά του για υποτροφία. Η διαδικασία για να κερδίσετε μια θέση στο Eton είναι χρονοβόρα και αυστηρή, ενώ είναι όπως διαφημίζει το ίδιο το Eton, σύγχρονη και αξιοκρατική, χωρίς να γίνονται διακρίσεις προς τα πιο προνομιούχα μέλη της κοινωνίας.

Η ζωή στο Eton

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, οι εσώκλειστοι έφηβοι (από 13 έως 18 ετών) βασίζονται πολύ στην υποστήριξη και την καθοδήγηση που λαμβάνουν στους “οίκους” τους, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τα 55 αγόρια έκαστο. Άλλωστε, το πλούσιο πρόγραμμα μαθημάτων στο Eton αποσκοπεί στο να κάνει τους σπουδαστές να ανακαλύψουν μόνοι τους την κλίση τους, μέσα από τα 28 διαφορετικά μαθήματα και τις 10 ξένες γλώσσες που διδάσκονται. Με δύο τουλάχιστον ενήλικες να εποπτεύουν την ατομική πρόοδο του κάθε σπουδαστή, με 29 επιστημονικά εργαστήρια, μια εμβληματική βιβλιοθήκη (με 150.000 και πλέον βιβλία και σπάνια αρχεία) και αμέτρητες ψηφιακές δυνατότητες να συνοδεύουν κάθε δραστηριότητα, η άριστη πνευματική –αλλά και σωματική– διάπλαση είναι εξασφαλισμένη για κάθε Etonian.

Ο Πρίγκιπας William την πρώτη του μέρα στο Eton College, 1995

Mε συμμαθητές του έξω από το οικοτροφείο την πρώτη χρονιά φοίτησής του.

Ο πρίγκιπας Harry στο “Δωμάτιο Ζωγραφική”

Συμμετέχσοντας σε αγώνες πόλο με τα χρώματα της ομάδας του Eton College

Μαθητές σε vintage ξύλινες βάρκες κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής γιορτής “Procession of Boats” στον Τάμεση για τα γενέθλια του βασιλιά George III, του μεγαλύτερου προστάτη του Eton

Και μπορεί βέβαια η διαβόητη ακραία – μεσαιωνική όσο και περιττή- σωματική τιμωρία των μαθητών να έχει εκλείψει, όμως η εκμάθηση της πειθαρχίας αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της φοίτηση στο Eton, με πλήθος κυρώσεων για κάθε μαθητικό ατόπημα, αλλά και σημαντικά κίνητρα για τους επιμελείς μαθητές, που με την αποφοίτησή τους αυτόματα σχεδόν εξασφαλίζουν θέσεις μεγάλου κύρους, από τις τέχνες και τα γράμματα έως τις επιστήμες και την πολιτική. Αποκαλείται άλλωστε «η γκουβερνάντα των πολιτικών της Βρετανίας» – και αυτό από μόνο του αρκεί για να εγγυηθεί την είσοδο των γυναικών στο Eton του αύριο.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προεξοφλεί ότι ο Μπάιντεν δεν θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του το 2024

https://bit.ly/43uvfrP

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε ήδη εκστρατεία για να «ανακαταλάβει» τον Λευκό Οίκο το 2024, προέβλεψε χθες Τρίτη ότι ο δημοκρατικός διάδοχός του Τζο Μπάιντεν, 80 ετών, δεν θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, λόγω της «σωματικής» και «διανοητικής» κατάστασής του, υποσχόμενος ταυτόχρονα πως ο ίδιος δεν θα «εγκαταλείψει ποτέ» παρά την ποινική δίωξη και άλλες έρευνες της δικαιοσύνης που αντιμετωπίζει.

«Δεν βλέπω πώς είναι δυνατόν, από σωματική και διανοητική σκοπιά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο —στο Fox News— αφού του ασκήθηκε ποινική δίωξη στα τέλη Μαρτίου.«Δεν νομίζω πως μπορεί», επέμεινε.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει ως αυτό το στάδιο πως έχει πρόθεση να είναι υποψήφιος το 2024, ωστόσο δεν έχει ακόμη αρχίσει εκστρατεία επισήμως μέχρι σήμερα.

Η ηλικία του σχολιάζεται πολύ. Στα ογδόντα του, είναι ήδη ο γηραιότερος Aμερικανός πρόεδρος στην ιστορία. Θα ήταν 86 στο τέλος της ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του.

«Δεν είναι θέμα ηλικίας», αντέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο νεότερος, 76 Μαΐων. «Αλλά κάτι δεν πάει καλά», έκρινε.

Ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας των ακινήτων —που πέρα από την ποινική δίωξη που αντιμετωπίζει στη Νέα Υόρκη κι έχει τεράστια προβολή στα μέσα ενημέρωσης, είναι επίσης στο στόχαστρο ερευνών της δικαιοσύνης για άλλες υποθέσεις— διατράνωσε ξανά πως δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από την κούρσα, θα είναι οπωσδήποτε υποψήφιος το 2024. «Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ, δεν το κάνω αυτό, δεν θα το κάνω ποτέ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μιανμάρ: Κατακραυγή μετά την πολυαίμακτη επίθεση εναντίον χωριού

https://bit.ly/3MzMnXj

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ επιβεβαίωσε σήμερα πως διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι σε χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σε περιοχή ελεγχόμενη από αντάρτες.«Γινόταν τελετή εγκαινίων γραφείου της Δύναμης Άμυνας του Λαού (…) χθες (Τρίτη) περί τις 08:00 στο χωριό Παζί Γκι. Επιτεθήκαμε στην τοποθεσία αυτή», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας, ο Ζάο Μιν Τουν, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν ένστολοι μαχητές, πάντως παραδέχθηκε πως «μπορεί να υπήρχαν άνθρωποι με πολιτικά» στο σημείο όπου έγινε ο βομβαρδισμός, που βοηθούσαν τους «τρομοκράτες».

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από το πεδίο, σκοτώθηκαν άνθρωποι όχι μόνο εξαιτίας της δικής μας επίθεσης. Υπήρχαν νάρκες τοποθετημένες από τη Δύναμη Άμυνας του Λαού γύρω από αυτή την περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, σύμφωνα με τον οποίο ο βομβαρδισμός έπληξε επίσης αποθήκες πυρίτιδας, πυρομαχικών και ναρκών.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Γερμανία καταδίκασαν χθες Τρίτη τη νέα αεροπορική επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ εναντίον χωριού σε ζώνη ελεγχόμενη από αντάρτες, με δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει σθεναρά την επίθεση των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ (…) και καλεί οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο κ. Γκουτέρες «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τον στρατό της Μιανμάρ να τερματίσει την εκστρατεία βίας εναντίον του πληθυσμού» της χώρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

Νωρίτερα χθες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωνε πως του προκάλεσε «αποτροπιασμό» η επίθεση που αποδίδεται στη στρατιωτική χούντα.

«Φαίνεται πως παιδιά που συμμετείχαν σε χορούς, καθώς και άλλοι άμαχοι, που παρευρίσκονταν σε τελετή ανοίγματος κέντρου στο χωριό Παζί Γκι, στην περιφέρεια Κανμπαλού, είναι ανάμεσα στα θύματα», υπογράμμισε ο κ. Τουρκ σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Στο κείμενο περιγράφεται ότι «επιθετικό ελικόπτερο άνοιξε κατόπιν πυρ εναντίον αυτών που έτρεχαν να βγουν από την αίθουσα για να σωθούν», ενώ γίνεται λόγος για πληροφορίες κατά τις οποίες περίπου εκατό χωρικοί σκοτώθηκαν στα πλήγματα χθες το πρωί στην περιοχή Σαγκάιγκ, προπύργιο ένοπλων αντιπολιτευόμενων οργανώσεων, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο έκαναν επίσης λόγο για κάπου εκατό νεκρούς. Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί προς το παρόν, δείχνουν πτώματα σκορπισμένα στα συντρίμμια σπιτιών.

Η βιρμανική υπηρεσία του BBC, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Irrawaddy και το Radio Free Asia μετέδωσαν χθες πληροφορίες για αεροπορικά πλήγματα στο χωριό Παζί Γκι, στην περιφέρεια Κανμπαλού, βόρεια της Μανταλέι.

Κατά τα ρεπορτάζ τους, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, όμως ο πραγματικός απολογισμός ενδέχεται να φθάσει τους εκατό νεκρούς, σύμφωνα με διασώστη οργάνωσης ανταρτών, που επιβεβαίωσε πως ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο κ. Τουρκ κατηγόρησε τον στρατό της πάλαι ποτέ Βιρμανίας πως για ακόμη για φορά αψήφησε «τις ξεκάθαρες νομικές υποχρεώσεις του (…) να προστατεύει τους αμάχους κατά τη διεξαγωγή εχθροπραξιών», ότι παραβίασε κατάφωρα «τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Μέσω Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας καταδίκασε επίσης χθες Τρίτη το βράδυ «την αεροπορική επίθεση του στρατού της Μιανμάρ η οποία σκότωσε δεκάδες αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά».

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Απαιτούμε το καθεστώς να σταματήσει κάθε πράξη βίας εναντίον του πληθυσμού αμέσως», συμπληρώνεται στην ανάρτηση της γερμανικής διπλωματίας.

Η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όργανο που ίδρυσαν πρώην βουλευτές του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην εξορία, καταδίκασε το «νέο παράδειγμα» της «ακραίας βίας που χρησιμοποιείται αδιακρίτως εναντίον αθώων πολιτών».

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας δεν ήταν διαθέσιμος όταν τον αναζήτησε το Γαλλικό Πρακτορείο για να σχολιάσει.

Στην περιφέρεια Σαγκάιγκ, κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στη στρατιωτική χούντα: εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες εκεί εδώ και μήνες.

Ο κ. Τουρκ θύμισε χθες πως «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο στρατός και παραστρατιωτικές ομάδες που συνδέονται με αυτόν ευθύνονται για ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις», που «μπορεί να αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου», από την 1η Φεβρουαρίου 2021, όταν επιβλήθηκε η στρατιωτική χούντα.

Στη Μιανμάρ ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατιωτικού καθεστώτος και ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και διαφόρων φυλών μετά το πραξικόπημα.

Ο στρατός της Μιανμάρ βασίζεται στην απόλυτη υπεροχή του στον αέρα —διαθέτει αεροσκάφη κι ελικόπτερα ρωσικής και κινεζικής κατασκευής— για να αντισταθμίζει τις δυσκολίες του στο πεδίο, καθώς αντιμετωπίζει οργανώσεις ανταρτών που ελέγχουν αρκετούς τομείς της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν πως καταμέτρησαν πάνω από 300 αεροπορικά πλήγματα το 2022, καθώς και ότι πολλά από αυτά είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ συζητά με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα για το Ιράν και την Υεμένη

https://bit.ly/3o8b570

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, συζήτησε χθες Τρίτη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ιδίως για το Ιράν, τις προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, καθώς και για ενεργειακά ζητήματα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Γερμανία απελαύνει την πρεσβεύτρια του Τσαντ σε αντίποινα για παρόμοια κίνηση της αφρικανικής χώρας

https://bit.ly/43GDTE3

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε χθες Τρίτη την πρεσβεύτρια του Τσαντ, την Μαριάμ Αλί Μουσά, να εγκαταλείψει την επικράτεια της χώρας μέσα σε δύο ημέρες, σε αντίποινα για την «αναίτια απέλαση» του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ντζαμενά, του Γιαν Κρίστιαν Γκόρντον Κρίκε.

«Λυπούμαστε βαθιά που αναγκαστήκαμε να καταλήξουμε σε αυτό», ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Την περασμένη Παρασκευή, η μεταβατική κυβέρνηση του Τσαντ έδωσε διορία 48 ωρών στον κ. Κρίκε να εγκαταλείψει την επικράτεια.

Επέστρεψε στο Βερολίνο την Κυριακή.

Το μεταβατικό καθεστώς στο Τσαντ ανακήρυξε τον Γερμανό διπλωμάτη καριέρας persona non grata διατεινόμενο πως επέδειξε «αγενή» συμπεριφορά και «έλλειψη σεβασμού για τα διπλωματικά έθιμα». Δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις για την απέλασή του.

Πιστεύεται πως ο λόγος που ο Γερμανός πρεσβευτής κηρύχθηκε ανεπιθύμητος και διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα ήταν η πρόσφατη κριτική του στο μεταβατικό καθεστώς. Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου φθινοπώρου από τις δυνάμεις ασφαλείας καταγγέλθηκε τελευταία από αρκετές δυτικές πρεσβείες, ιδίως έπειτα από έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Το γερμανικό ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε τον κ. Κρίκε, ο οποίος βρισκόταν στο πόστο του πρεσβευτή στο Τσαντ από το 2021. Εκπρόσωπός του τόνισε ότι ο διπλωμάτης άσκησε τα καθήκοντά του με υποδειγματικό τρόπο και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαβεβαιώνοντας πως η γερμανική πρεσβεία θα συνεχίζει να το πράττει.

Στην περίκλειστη, φτωχή αφρικανική χώρα των περίπου 17 εκατομμυρίων κατοίκων ξέσπασαν ταραχές τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η αντιπολίτευση κάλεσε δε διαδηλώσεις εξαιτίας της παραμονής του μεταβατικού προέδρου Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό στην εξουσία για δυο επιπλέον χρόνια. Σύμφωνα με το HRW, πάνω από πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή των κινητοποιήσεων, εκατοντάδες συνελήφθησαν και «εξαφανίστηκαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μπόρις Κλέιμαν: Πατέρας τριών παιδιών ο γκολκίπερ του Βόλου που κατηγορείται για βιασμό Βελγίδας μαθήτριας – Η ζωή και η καριέρα του

https://bit.ly/43un2nt

 Πριν από εννέα ημέρες ο Μπόρις Κλέιμαν ήταν ήρωας. Το απόγευμα της 2ας Απριλίου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον Βόλο σε αγώνα των πλέι οφ της Stoiximan Super League και ήθελε μόνο νίκη. Στο 90+7′ και ενώ το παιχνίδι ήταν 0-0 ο Σπόραρ εκτελεί πέναλτι για τον Παναθηναϊκό και όλος ο κόσμος περιμένει τη νίκη!Ο 32χρονος τερματοφύλακας του Βόλου όμως είχε άλλη άποψη. Πέφτει και αποκρούει το πέναλτι. Ο Παναθηναϊκός χάνει δύο βαθμούς και ο Κλέιμαν γίνεται ήρωας. ΕΗ αστυνομία θα τον συλλάβει. Θα του ασκηθεί δίωξη για βιασμό, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου και προμήθεια-κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση. Ο Κλέιμαν κατηγορείται ότι βίασε ανήλικη μαθήτρια από το Βέλγιο στο Κολωνάκι.

Πατέρας τριών παιδιών!

Ποιος είναι όμως ο Μπόρις Κλέιμαν; Η ταυτότητά του γράφει ότι γεννήθηκε το 1990 και συγκεκριμένα του Αγίου Δημητρίου (26/10). Ξεκίνησε από μικρός να παίζει ποδόσφαιρο και ονειρευόταν να κάνει μεγάλη καριέρα αλλά και να έχει μια σπουδαία οικογένεια.

Στο πρώτο δεν τα κατάφερε και τόσο καλά. Στο δεύτερο έως σήμερα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι έχει μια μεγάλη και ωραία οικογένεια. Είναι ο ορισμός του καλού οικογενειάρχη με την ευτυχισμένη ζωή, αλλά όπως λέει και στο προφίλ του στο instagram:

YOU KNOW MY NAME (ξέρετε το όνομα μου)
NOT MY STORY (όχι την ιστορία μου).

ννέα ημέρες μετά, στις 11 Απριλίου, ο Κλέιμαν θα περάσει από τον παράδεισο στην κόλαση.
from: anatakti
via IFTTT