Εικόνα

Αθλήτριες που έγραψαν ιστορία – Από το 1900 έως και σήμερα.

https://ift.tt/QWTSLXj

Η Βρετανίδα πρωταθλήτρια (στη φωτ. σε ώρα παιχνιδιού στο στάδιο του Γουίμπλετον) ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε το χρυσό στο ατομικό, αλλά και στο διπλό παιχνίδι.
Μάργκαρετ Άμποτ, αθλήτρια του γκολφ, 1900 Getty Images

Η Μάργκαρετ Αμποτ ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες: ήταν στο γκολφ γυναικών, το 1900.
Σίμπιλ «Κουίνι» Νιουγουολ, τοξοβόλος, Λονδίνο, 1908 Getty Images

Στις 15 Ιουλίου 1908 γυναίκες τοξοβόλοι στοχεύουν από τα 50-40 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στους οποίους θριάμβευσε η Αγγλίδα αθλήτρια.
Χαλίνα Κονοπάκα, δισκοβόλος, Παρίσι, 1928 Getty Images

Η αθλήτρια από την Πολωνία έγινε η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης για τη χώρα της στο στίβο κερδίζοντας το χρυσό στον δίσκο.
Μάρτζορι Γκέστρινγκ, καταδύσεις από βατήρα, Βερολίνο, 1936 Getty Images

Η δεκατριάχονη Αμερικανίδα πρωταθλήτρια φωτογραφημένη στις 12 Αυγούστου του 1936. Είναι η νεότερη αθλήτρια που κέρδισε ποτέ ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Getty Images

Στο πνεύμα του Ολυμπισμού, οι μαθήτριες από το Επαγγελματικό Τμήμα Σχολής Κούλας Πράτσικα φωτογραφίζονται στην ταράτσα της σχολής τον Μάιο του 1947.
Άλις Κόατσμαν, επί κοντώ, Λονδίνο, 1948 Getty Images

Η Αμερικανίδα αθλήτρια έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο για τη χώρα της.
Νάντια Κομανέτσι, ενόργανη γυμναστική, Μόντρεαλ, 1976 Getty Images

Η δεκατετράχονη αθλήτρια από τη Ρουμανία σε στιγμή από την εμφάνισή της στη δοκό στις 21 Ιουλίου 1976 στο Μόντρεαλ, όπου πήρε δύο φορές δεκάρι, την απόλυτη βαθμολογία, σε δύο διαφορετικές ασκήσεις και κέρδισε συνολικά τρία χρυσά μετάλλια (δοκός, μπάρες και συνολικό πρόγραμμα). Μυθική φιγούρα στον κόσμο των σπορ η Κομανέτσι κέρδισε τέσσερα συνολικά χρυσά μετάλλια (το τελευταίο το 1980 στη Μόσχα) και ήταν η πρώτη που πήρε 10άρι από τους κριτές.
Τζόαν Μπενουά, μαραθωνοδρόμος, Λος Αντζελες, 1984 Getty Images

Οι γυναίκες έτρεξαν για πρώτη φορά Μαραθώνιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις το 1984 στην 23η διοργάνωση στο Λος Αντζελες. Η Αμερικανίδα Τζόαν Μπενουά (με 2 ώρες και 24 λεπτά) κατέκτησε την πρώτη θέση.
Γκαμπριέλα Άντερσεν – Σάις, μαραθωνοδρόμος, Λος Αντζελες, 1984 Getty Images

Η αθλήτρια από την Ελβετία, κατάκοπη στη γραμμή του τερματισμού, στον πρώτο Μαραθώνιο γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στις 5 Αυγούστου 1984. Τερμάτισε 37η, παρόλο που έπαθε ηλίαση, με αποτέλεσμα να παραλύσει το μυικό της σύστημα. Αρνήθηκε την ιατρική βοήθεια γιατί αυτό θα ακύρωνε τη συμμετοχή της και η 39χρονη δεν είχε περιθώρια να βρεθεί σε επόμενη Ολυμπιάδα. Στα τελευταία 400 μέτρα αποθεώθηκε από το στάδιο και πέρασε τελικά τη γραμμή του τερματισμού.
Ρεμπέκα Τούιγκ- Κόνι Κάρπεντερ, ποδηλάτισσες, Λος Αντζελες 1984 Getty Images

Μοιάζει απίστευτο, αλλά η ποδηλασία έγινε ολυμπιακό άθλημα για τις γυναίκες μόλις το 1984. Στη φωτογραφία οι Αμερικανίδες πρωταθλήτριες αναμένουν στην αφετηρία στις 29 Ιουλίου στη Μίσιον Βιέχο στην Καλιφόρνια. Η Κάρπεντερ φόρεσε στο λαιμό το χρυσό, ενώ η Τουίγκ το ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα που ακολούθησε.
Κάντι Κόστι & Τρέισι Ρούιθ, καλλιτεχνική κολύμβηση, Λος Αντζελες, 1984 Getty Images

Στο ντεμπούτο του αθλήματος της καλλιτεχνικής κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι κολυμβήτριες Κάντι Κόστι και Τρέισι Ρουίθ χάρισαν στις ΗΠΑ το χρυσό, στις 9 Αυγούστου 1984.
Λόρι Φάνγκ, ενόργανη γυμναστική, Λος Αντζελες, 1984 Getty Images

Το πρώτο χρυσό της ρυθμικής γυμναστικής τη χρονιά που το άθλημα έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Βουλα Πατουλίδου, 100 μέτρα με εμπόδια, Βαρκελώνη, 1992 Getty Images

Η χρυσή Ελληνίδα δρομέας κρατά στο βάθρο την ελληνική σημαία, ανάμεσα στην Αμερικανίδα ΛαΒόνα Μάρτιν (ασημένιο) και την Γιορντάνκα Ντόνκοβα από τη Βουλγαρία (χάλκινο) στις 6 Αυγούστου 1992 στην 25η Ολυμπιάδα. Ηταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
Ζουάν Τζία, Σαν Ζανγκ, Μπρούνο Ροσέτι, Βαρκελώνη, 1992 Getty Images

Η χρυσή Zανγκ Σαν από την Κίνα, ανάμεσα στον ασημένιο Ζουάν Τζία από το Περού και τον χάλκινο Μπρούνο Ροσέτι από την Ιταλία στο βάθρο μετά από την ολοκλήρωση του μεικτού αγώνα σκιτ (σκοποβολής με καραμπίνα) στους 25ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Ηταν ο τελευταίος αγώνας σκιτ στον οποίο συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες και ο πρώτος που κέρδισε ποτέ γυναίκα.
Εθνική ομάδα Αυστραλίας, στο ράγκμπι, Ρίο, 2016 Getty Images

Η πρώτη φορά που οι γυναίκες έπαιξαν ράγκμπι σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2016 στη Βραζιλία. Η ομάδα της Αυστραλίας αναμετρήθηκε στον τελικό με την εθνική της γειτονικής της Νέας Ζηλανδίας και τη νίκησε στις 8 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.
Άννα Κορακάκη, σκοποβολή, Ρίο, 2016 Getty Images

Στις 9 Αυγούστου του 2016 στη Βραζιλία η εικοσάχρονη Αννα Κορακάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα, στην πρώτη της εμφάνιση σε Ολυμπιάδα, που έφερε στη χώρα δύο μετάλλια, χρυσό και χάλκινο σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.
from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...