Εικόνα

Κινηματογράφος: Ξανάνοιξε το ιστορικό σινεμά «Αίγλη» στο Ζάππειο

https://ift.tt/BIloCdM


Έχει συνοδέψει νύχτες με πανσέληνο και ρομαντικές εξομολογήσεις, προβολές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ σε έναν χώρο που μοιάζει να είναι βγαλμένος από τις πιο νοσταλγικές στιγμές της Αθήνας: ο λόγος για το ιστορικό θερινό σινεμά Αίγλη, στο Ζάππειο που ξανανοίγει για το κοινό, πλήρως ανανεωμένο αλλά με την κλασική σφραγίδα, που το χαρακτηρίζει να παραμένει, με τρόπο ανεξίτηλο εκεί.


Σε αυτό το καταπράσινο σκηνικό με το βλέμμα να κοιτάει ψηλά και να επεξεργάζεται τους φοίνικες, που πρώτη φορά χάρη στον ωραίο φωτισμό, αναδεικνύονται στην πλήρη ομορφιά τους και με τον Εθνικό Κήπο, ακριβώς δίπλα, να επιτρέπει στον αέρα που φυσά να μεταφέρει αρώματα αλλά και με τα τριζόνια να ακούγονται στο βάθος, πιστεύεις ότι έχεις μπει στην πιο ωραία χρονοκάψουλα που σου θυμίζει γιατί αυτή η πόλη και οι νύχτες της μπορεί να είναι ακόμα τόσο συναρπαστική.

Η μεγάλη, εντυπωσιακή οθόνη είναι εκεί προσφέροντας πλέον μια σπάνια εμπειρία θέασης σε θερινό σινεμά χάρη στον υπερσύγχρονο προβολέα λέιζερ 4K και τον εντυπωσιακή ήχο Dolby 7.1. Η ανακαίνιση που έχει γίνει είναι άκρως προσεκτική διατηρώντας την εμβληματική πρόσοψη η οποία ανανεώθηκε με σεβασμό ενώ παρέμειναν οι δυο αυθεντικές ζαρντινιέρες εποχής που δεσπόζουν αριστερά και δεξιά του αετώματος της οθόνης. Οι κομψές απλίκες προσφέρουν ακριβώς το φωτισμό που χρειάζεται ένα σινεμά με τέτοια απέριττη αισθητική, όσο αυτή.

Η εκλεπτυσμένη εικόνα του Αίγλη Cinema παραμένει ζωντανή ακόμα και σε αυτό το πολύ μοντέρνο αμπαλάζ με το νέο ντιζάιν, που ακολουθεί τα κυπαρισσί χρώματα του κινηματογράφου, αναδεικνύοντας, πάντα, το παλιό, αρ ντεκό χαρακτήρα ενός σινεμά που ταυτίστηκε με την μπελ επόκ εποχή της Αθήνας. Η νέα ιδιοκτησία θέλοντας να κατοχυρώσει ένα πρόγραμμα προβολών που θα περιλαμβάνει από κλασικές ταινίες μέχρι παγκόσμιες πρεμιέρες -δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινάει με τις «Ιστορίες καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου- θα έχει και ειδικές θεματικές προβολές εξασφαλίζοντας και τη συνεργασία της έμπειρης οικογένειας Γούναρη.


Έχουμε την τύχη να δούμε την προβολή του αξεπέραστου φιλμ του Τζόναθαν Ντέμι-πριν ακόμα σκηνοθετήσει τη «Σιωπή των Αμνών»- για τους Talking Heads και για εκείνο το ιστορικό, παγκόσμιο τουρ του αξέχαστου άλμπουμ τους Speaking in Tongs. Τα ριφαρίσματα, οι χαι φάι ακουστικές μετατοπίσεις δοκιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο τον ήχο του σινεμά που αποδεικνύεται αψεγάδιαστος-και ειδικά για θερινό, όπου κάτι τέτοιο σπανίζει με αποτέλεσμα πολλές από τις ταινίες πρώτης προβολής να χάνουν τις αρετές τους. Εδώ, όμως, βλέπουμε όχι μόνο τις δυνατότητες του σινεμά, από άποψη προβολής, αλλά και μεταφορικά δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι αυτή η αναλογία του απολύτως κλασικού με το μοντέρνο, σε ένα πλαίσιο έντονου, πάντα, δυναμισμού που εκφράζει η ταινία για τους Talking Heads ταιριάζει γάντι με την αισθητική του σινεμά. Αν η ανεξάρτητη παραγωγή του Ντέμι έγραψε ιστορία, το ίδιο κάνει, χρόνια τώρα, αυτό το σινεμά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε το βασικό λόγο που βρισκόμαστε εδώ: να περάσουμε καλά. Αράζουμε στις αναπαυτικές καρέκλες με τα τραπεζάκια, κάτι επιβεβλημένο πλέον για ένα σινεμά που έχει αφθονία στο μπαρ: από tailor made κοκτέηλ -ναι, πίνουμε το νεγκρόνι μας σε σινεμά χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε μπαρ- μέχρι chip στικς, ποπ κορν και deep dish πίτσα από τους σεφ Δήμο Μπαλόπουλο και Γιώργο Κηρύκο. Όπως μαθαίνουμε, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει το κυλικείο τις απαιτήσεις του κοινού για διαφορετικά μενού και να αποκτήσει αυτό τον μοντέρνο χαρακτήρα, ξαναγκρεμίστηκε και χτίστηκε από την αρχή. Είναι, όμως, αυτό που θα προσθέσει την απαραίτητη λεπτομέρεια ώστε να μη χρειαστεί να λείψει τίποτα από τον θεατή που θα επισκεφθεί το Αίγλη Cinema. Αλλά όπως λένε και οι υπεύθυνοι «δεν είναι απλώς ένας κινηματογράφος αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που συνδέεται βαθιά με τις πιο αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές εμπειρίες των Αθηναίων». Με άλλα λόγια, μια εικόνα βγαλμένη από το μέλλον αλλά με σεβασμό στο παρελθόν.


from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...