Εικόνα

Η σοκαριστική αλήθεια που κρύβεται πίσω από τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων»: Τι πραγματικά συμβαίνει όταν το φαγητό πέφτει στο πάτωμα (vid)

https://ift.tt/LxPlnO4

 Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που πέφτουν στο πάτωμα για σύντομο χρονικό διάστημα συγκεντρώνουν λιγότερα βακτήρια απ’ ό,τι τα τρόφιμα που παραμένουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημαΟ κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι μια μακροχρόνια δικαιολογία για την κατανάλωση φαγητού που έχει πέσει στο πάτωμα, με πολλούς από εμάς να το σηκώνουμε γρήγορα και να συνεχίζουμε να τρώμε αν αυτό βρίσκεται εκεί για λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα. Αν και είναι μια βολική δικαιολογία, η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι όλα τα πατώματα εξίσου καθαρά. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν κατά πόσο αυτός ο κανόνας θα πρέπει να ισχύει καθολικά, ειδικά στις δημόσιες επιφάνειες.

Με την πάροδο των ετών, οι επιστήμονες μας έχουν ενημερώσει ότι η έκθεση σε ορισμένα μικρόβια μπορεί να είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, ένα πρόσφατο viral βίντεο στο X οδήγησε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναρωτιούνται κατά πόσο αυτός ο κανόνας είναι τελικά ασφαλής. Το βίντεο αυτό αναδεικνύει τον ρόλο ενός από τα πιο ενοχλητικά έντομα, τις μύγες, στη μόλυνση των τροφίμων μας.
Το βίντεο, που δημιουργήθηκε από τον YouTuber Zack D. Films, δείχνει με γλαφυρό τρόπο πώς οι μύγες μεταφέρουν βακτήρια στα τρόφιμά μας. Παρόλο που η πληροφορία αυτή δεν είναι πρωτοποριακή, έχει προκαλέσει σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν την ασφάλεια των τροφίμων τους μετά την προσγείωση μιας μύγας πάνω τους ή μετά την πτώση τους.
Όσον αφορά τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων, ορισμένοι πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που πέφτουν στο πάτωμα για σύντομο χρονικό διάστημα συγκεντρώνουν λιγότερα βακτήρια απ’ ό,τι τα τρόφιμα που παραμένουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν στο φαγητό σας σχεδόν αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η τήρηση του κανόνα των πέντε δευτερολέπτων μπορεί να μην είναι αρκετή για να διατηρήσετε το φαγητό σας ασφαλές.

Δεδομένων των νέων γνώσεων από το ιογενές βίντεο και των επιστημονικών στοιχείων, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων. Αν και είναι δελεαστικό να σώσετε μια νόστιμη μπουκιά που μαζέψατε γρήγορα από το πάτωμα, είναι ασφαλέστερο να προτιμήσετε την προσοχή και να την απορρίψετε, ειδικά αν έχει προσγειωθεί σε δημόσια επιφάνεια ή αν έχει έρθει σε επαφή μαζί της μύγα.

from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...