Εικόνα

1 στις 3000 ταρταρούγες είναι αρσενική- 7 ενδιαφέρουσες και ίσως άγνωστες αλήθειες για αυτές τις εντυπωσιακές γάτες

https://ift.tt/VKkHwE4

Όλες οι γάτες είναι εντυπωσιακές.  Άσπρες, μαύρες, πορτοκαλί, δίχρωμες και τρίχρωμες. Όλες έχουν κάτι μοναδικό που σε σαγηνεύει. Από τα πανέξυπνα μάτια τους που κοιτάζουν όλο περιέργεια τον κόσμο μέχρι και τον τρόπο που κινούνται στον χώρο λες και τους ανήκουν τα πάντα, έχουν τόσο ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που πολλές φορές μας αφήνουν αποσβολωμένους.

Μα πώς μπορεί να χωρέσει σε ένα τόσο μικρό ζωάκι τόση ομορφιά και χάρη;!

Κι όμως μπορεί. Γι’ αυτό γεννήθηκαν άλλωστε οι γάτες. Για να εντυπωσιάζουν τους ανθρώπους και να κατακτήσουν τον κόσμο.

Μάλιστα, όσο πιο σπάνια ή περίεργα είναι τα χαρακτηριστικά τους, το τρίχωμα και τα μάτια τους, τόσο πιο πολύ εντυπωσιαζόμαστε και θέλουμε να μάθουμε για αυτές. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μυστηριώδεις γάτες ταρταρούγες. Μοιάζουν με μικρούς πάνθηρες με χάλκινα μοτίβα στη γούνα τους και σίγουρα κάπου κάποτε έχετε δει μια τέτοια γάτα -αν δεν έχετε την τύχη να συμβιώνετε μαζί της.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ενδιαφέρουσες και ίσως άγνωστες πληροφορίες για τις γάτες ταρταρούγες.

Είναι κατά βάση θηλυκές

Όπως οι γάτες calico έτσι και οι ταρταρούγες είναι κυρίως θηλυκές και αυτό οφείλεται στα γονίδιά τους, τα οποία εκτός από το φύλο ορίζουν και το χρώμα της γούνας τους. Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται. Το χρωμόσωμα που σχετίζεται με τον χρωματισμό της γούνας στη γάτα, βρίσκεται στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ. Τα θηλυκά έχουν χρωμοσώματα ΧΧ, ενώ τα αρσενικά έχουν χρωμοσώματα ΧΥ. Στις θηλυκές, λοιπόν, ταρταρούγες τα χρωμοσώματα ΧΧ περιέχουν το ένα το γονίδιο για το πορτοκαλί και το άλλο το γονίδιο για το μαύρο χρώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ταρταρούγες να έχουν αυτό το περίεργο χρώμα γούνας. Αντίθετα, τα αρσενικό φυλετικό χρωμόσωμα Υ δεν φέρει πληροφορίες για το χρώμα του τριχώματος. Γι’ αυτό τον λόγο τα θηλυκά μπορούν να καθορίσουν το χρώμα της γούνας τους, ενώ τα αρσενικά όχι -μπορεί να είναι δηλαδή είτε μαύρη είτε πορτοκαλί, όχι και τα δύο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπου μια αρσενική γάτα μπορεί να γεννηθεί με χρωμοσώματα ΧΧΥ και να είναι ταρταρούγα. Σκεφτείτε ότι μόλις 1 στις 3.000 ταρταρούγες είναι αρσενική. Δυστυχώς, γεννιούνται στείρες, οι περισσότερες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και συνήθως ζουν λιγότερο από τις θηλυκές.

Η προέλευση του ονόματός του

Δυστυχώς, το κέλυφος των χελωνών χρησιμοποιούνταν ευρέως πριν τη δεκαετία του 1970, για την κατασκευή κοσμημάτων, γυαλιών και διακοσμητικών. Επειδή το τρίχωμα των ταρταρούγων έμοιαζε με το κέλυφος των χελωνών και το υλικό που το μετέτρεπαν για να πάρουν τα παραπάνω διακοσμητικά και κοσμήματα, ονομάστηκαν έτσι.

Λόγω του αποδεκατισμού των χελωνών εκείνη την εποχή, που αποτέλεσμα είχε να κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση, η συνθήκη CITIES απαγόρευσε τη χρήση του υλικού και πλέον χρησιμοποιείται συνθετικό υλικό για την κατασκευή διάφορων προϊόντων.

*Η Σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι φυλές που ανήκει

Η ταρταρούγα δεν είναι φυλή αλλά χρωματικό μοτίβο που συναντάμε σε πολλές γατούλες διάφορων φυλών, όπως η βρετανική κοντότριχη, η αμερικανική κοντότριχη, η Main Coon, η Γάτα Περσίας και η Cornish Rex.

Έχουν μοναδική προσωπικότητα

Κάθε γάτα έχει τη δική της μοναδική προσωπικότητα. Άλλες είναι πιο τρυφερές, άλλες πιο απόμακρες, άλλες πιο παιχνιδιάρες. Πριν μερικά χρόνια, μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, θέλησαν να μελετήσουν τη συμπεριφορά των ταρταρούγων και τι σχέση έχει με το τρίχωμά τους. Εκτός από τις ταρταρούγες μελέτησαν και τις γάτες calico και τις torbies. Για κάποιον λόγο, μετά το τέλος της έρευνας, διαδόθηκε η εικασία ότι οι γάτες ταρταρούγες είναι πεισματάρες, έχουν εκρηκτικό ταμπεραμέντο, έχουν πολλή ενέργεια και είναι ελαφρώς επιθετικές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οι ερευνητές δεν βρήκαν ποτέ το πως συνδέεται το χρώμα με την προσωπικότητα – ίσως μάλλον γιατί στην πραγματικότητα άλλοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν.

Έχουν δύο μοτίβα τριχώματος

Συναντάμε τις ταρταρούγες σε δύο μοτίβα: το μωσαϊκό και τη χίμαιρα. Όσες έχουν μοτίβο μωσαϊκού, τα χρώματά τους είναι αναμεμειγμένα σαν σε δίνες σε όλο τους το σώμα. Αντίθετα, όσες έχουν μοτίβο χίμαιρας, έχουν δύο οριοθετημένες πλευρές χρώματος – η αριστερή πλευρά ένα χρώμα και η δεξιά πλευρά άλλο χρώμα. Επίσης, μπορεί να είναι κοντότριχες ή μακρύτριχες.

Χίμαιρα: Η γάτα με τα δύο πρόσωπα- Μάθετε τα πάντα για το γενετικό φαινόμενο

Χίμαιρα στην ελληνική μυθολογία ήταν ένα φοβερό τέρας που έβγαζε φωτιά.

Σε κάποιες χώρες θεωρούνται καλή τύχη

Υπάρχουν τόσοι μύθοι και θρύλοι για τις γάτες. Αν ψάξουμε στο ίντερνετ θα βρούμε πολλούς, άλλους καλούς και άλλους όχι και τόσο καλούς. Όσον αφορά τις ταρταρούγες, υπάρχουν κάποιοι θρύλοι που συνδέονται με καλή τύχη. Θα αναφέρουμε μερικούς ενδεικτικά.

● Στην Ιαπωνία, πιστεύεται ότι ταρταρούγες μπορούν να προστατεύσουν τα πλοία από φαντάσματα και ναυάγια.
● Σύμφωνα με μια αγγλική λαϊκή παράδοση αν τρίψεις την ουρά μια ταρταρούγας πάνω σε μια μυρμηγκιά τον μήνα Μάιο, θα θεραπευτείς.
● Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ταρταρούγες αποκαλούνται “γάτες του χρήματος” και πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη και χρήματα στο σπίτι.
● Στη Σκωτία και στην Ιρλανδία, αν μια αρσενική ταρταρούγα μπει στο σπίτι σου, θα σου φέρει καλή τύχη.

Έχουν κάνει κάποιες εντυπωσιακές δουλειές

Μια ταρταρούγα ήταν μούσα του Αμερικανού ποιητή και πεζογράφου, Edgar Allan Poe, μια άλλη εργάστηκε σε έναν σταθμό στην Ιαπωνία ως σταθμάρχης. Μια ταρταρούγα έγινε το σύμβολο της πολιτείας του Maryland και μια ταρταρούγα με το όνομα Marzipan, η οποία έζησε μέχρι την ηλικία των 21 ετών, έγινε το κατοικίδιο του Astor Theatre και ήταν γνωστή για τις αγκαλιές που έκανε με όλους κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...