Εικόνα

Χαλάνδρι: Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε «ακαθάριστο» κήπο με …συνθετικό χλοοτάπητα – Δείτε φωτογραφίες

https://ift.tt/rbwGOFC


Υπάλληλος του Δήμου Χαλανδρίου ανέλαβε να ελέγξει γειτονιές της περιοχής για τυχόν ακαθάριστα οικόπεδα και τελικά επέβαλε πρόστιμο 1.028,11 ευρώ σε κήπο με… συνθετικό χλοοτάπητα αλλά και σε κήπο που είχαν φυτρώσει μερικά μαρούλια, όπως καταγγέλλει ιδιοκτήτρια.Στην παραπάνω καταγγελία προέβη η Ιωάννα Ταουζή, ιδιοκτήτρια ακινήτου στην οδό Γαρητού και Σίφνου στο Χαλάνδρι, όπου σύμφωνα και με άλλες μαρτυρίες επιβλήθηκε σωρεία προστίμων για «ακαθάριστα» οικόπεδα.
Ο κήπος με συνθετικό χλοοτάπητα στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο. Τα δέντρα ανήκουν στο γειτονικό οικόπεδο
Από το φωτογραφικό υλικό που απέστειλε η ιδιοκτήτρια του ακινήτου επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο της ένστασης κατά του προστίμου που η ίδια κατέθεσε στον Δήμο Χαλανδρίου. Προκύπτει πως ο μικρός κήπος, περίπου 40 τμ, εντός της ιδιοκτησίας της, οριοθετείται από μάντρα, έχει τοποθετημένη πλάκα Καρύστου, τσιμέντο και συνθετικό χλοοτάπητα ενώ η βλάστηση που διακρίνεται στις φωτογραφίες (δέντρα) ανήκουν σε γειτονικό οικόπεδο άλλου ιδιοκτήτη.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στις 16.5.2024, όμως ο φάκελος που παρέλαβε η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι ο κάτοχος ειδοποιήθηκε στις 4.6.2024. Η ίδια ενημερώθηκε για το πρόστιμο σήμερα (13.6.2024) καθώς έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό. Η ίδια, με αίτησή της προς τον δήμο Χαλανδρίου ζήτησε τη διαγραφή του προστίμου, αλλά και να της χορηγηθεί το φύλλο ελέγχου σχετικά με την αυτοψία και όλα τα στοιχεία που δικαιολογούν την επιβολή του προστίμου και από τα οποία προκύπτει ότι η ίδια δεν προέβη σε καθαρισμό της ιδιοκτησίας της.

Σύμφωνα με την κα Ταουζή πρόστιμο για «ακαθάριστο» οικόπεδο επεβλήθη και σε συγγενικά της πρόσωπα που διαμένουν στην ίδια περιοχή, στην οδό Σίφνου, σε αυλή με τσιμέντο που υπάρχει ένα μικρό μποστάνι με μαρούλια, σημειώνει η καταγγέλλουσα. δήμαρχο Χαλανδρίου, Συμεών Ρούσσο, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια μπορεί να υποβάλλει την ένστασή της, η οποία και θα εξεταστεί. «Μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος στο ΚΑΕΚ, συμβαίνουν αυτά», υπογράμμισε.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ιδιοκτήτρια του κήπου με συνθετικό χλοοτάπητα Η αίτηση διαγραφής του προστίμου της ιδιοκτήτριας στην αρμόδια επιτροπή του Δήμου Χαλανδρίου

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων

Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr, έπειτα από υπουργική απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι δηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών που έχει συσταθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

Για τον λόγο αυτό και όπως είχε προβλεφθεί, είναι ανοιχτή η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr). Στην πλατφόρμα αυτοί οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Πότε κάποιος κινδυνεύει με πρόστιμο

Η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ο τρόπος επιβολής του οποίου, η διαδικασία είσπραξής του κάθε άλλο σχετικό με αυτό θέμα θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.

Η υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης στο Μητρώο ως προς την τήρηση της υποχρέωσης του καθαρισμού και της συντήρησης αυτού επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και βαριά χρηματικά πρόστιμα.
from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...