Εικόνα

Politico για την σύνοδο G7 στην Ιταλία: Έξι «κουτσά άλογα» και η Τζόρτζια Μελόνι

https://ift.tt/cryJiOf

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει τον τρίτο χρόνο του, τα ακροδεξιά κόμματα να εισβάλλουν στα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, ο δημοκρατικός κόσμος χρειάζεται επειγόντως ισχυρή ηγεσία από την G7 αυτή την εβδομάδα.Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, η σύνοδος κορυφής της G7 στο νότιο ιταλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Borgo Egnazia περιλαμβάνει αναμφισβήτητα την πιο αδύναμη συγκέντρωση ηγετών που έχει συγκεντρώσει η ομάδα εδώ και χρόνια.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι απασχολημένοι από εκλογές ή εγχώριες κρίσεις, απογοητευμένοι από τα χρόνια της θητείας τους ή προσκολλώνται απεγνωσμένα στην εξουσία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο Ρίσι Σούνακ της Βρετανίας δίνουν αμφότεροι μάχες για πρόωρες εκλογικές εκστρατείες που προκήρυξαν σε ύστατες προσπάθειες να αντιστρέψουν την παραπαίουσα τύχη τους.
Ο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας ταπεινώθηκε από τους ακροδεξιούς εθνικιστές στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα μπορούσε σύντομα να ανατραπεί και ο ίδιος.

Ο Τζαστίν Τριντό, πρωθυπουργός για εννέα χρόνια στον Καναδά, μίλησε ανοιχτά για παραίτηση από την «τρελή» δουλειά του.

Ο Φούμιο Κισίντα στην Ιαπωνία αντιμετωπίζει τα χαμηλότερα προσωπικά του ποσοστά ενόψει της αναμέτρησης για την ηγεσία αργότερα φέτος.

Και μετά είναι ο Τζο Μπάιντεν. Ο γιος του 81χρονου προέδρου των ΗΠΑ, ο Χάντερ, κρίθηκε ένοχος για κατηγορίες για οπλοκατοχή την Τρίτη, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο κρίσιμο ντιμπέιτ του πατέρα του με τον αναγεννημένο Ντόναλντ Τραμπ σε μια προεδρική εκστρατεία που ο Δημοκρατικός κινδυνεύει σοβαρά να χάσει.

«Με εξαίρεση την Μελόνι, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 είναι όλοι αρκετά αδύναμοι», δήλωσε ο Ίβο Ντάαλντερ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Τριντό πιθανότατα δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Μπάιντεν έχει έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα. Ο Σολτς είναι αποδυναμωμένος. Ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος. Ο Σούνακ είναι ένας ‘νεκρός που περπατάει’ και ο Κισίντα έχει σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό του».

Φαν του Τόλκιν

Η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, από την άλλη, δεν σταματά να κερδίζει.

Δύο χρόνια αφότου ήρθε στην εξουσία ως ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, η μαχητική, λαϊκή θαυμάστρια του Τόλκιν από μια εργατική συνοικία της Ρώμης αύξησε το ποσοστό του κόμματός της στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Τώρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αλλά η Μελόνι δεν ηγείται μιας υπερδύναμης. Επί μήνες, υπό την ιταλική καθοδήγηση, αξιωματούχοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για να ανακοινώσουν ένα σχέδιο της G7 για την αξιοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί σε δυτικές τράπεζες για την παροχή ενός τεράστιου δανείου στην Ουκρανία.

Αλλά την παραμονή της συνόδου κορυφής δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι συμφωνίας. Αντ’ αυτού, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αισθητή οργή για μια πρόταση των ΗΠΑ για τον επιμερισμό του βάρους της χρηματοδότησης ως αδικαιολόγητα μονόπλευρη και δυνητικά τεράστια υποχρέωση για την ΕΕ.

Η Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας, χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα.

Εάν η πρόταση δανείου δεν μπορεί να υπογραφεί στην Πούλια, οι συνομιλίες κινδυνεύουν να τραβήξουν βαθιά μέσα στο καλοκαίρι και επικίνδυνα κοντά στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Λίγοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι αν ο Τραμπ κερδίσει, θα αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, μια προεδρική εκστρατεία που φτάνει στην κορύφωσή της με στόχο την αλλαγή της δημοκρατίας δεν θα είναι μια ευνοϊκή στιγμή για την επίτευξη πολυμερών συμφωνιών με την Αμερική.

Αυτό δεν καθιστά μια συμφωνία της G7 πιο πιθανή. Όλοι οι άνδρες στο τραπέζι της συνόδου κορυφής έχουν λόγους να ασχολούνται με τις εσωτερικές τους ανησυχίες, κανείς περισσότερο από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος είναι μπλεγμένος σε μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία που έχει επινοήσει ο ίδιος. «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μακρόν να συμφωνήσει στη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πριν από το γεγονός ότι έχει εκλογές», δήλωσε ο Ντάαλντερ.

Ακόμη και οι συνάδελφοί του στο ίδιο του το κόμμα δεν θέλουν το πρόσωπο του Μακρόν στις αφίσες της προεκλογικής τους εκστρατείας ή ακόμη και να ακούνε τη φωνή του στο ραδιόφωνο, φοβούμενοι ότι είναι πλέον τόσο τοξικός που θα τους οδηγήσει στην εκλογική καταστροφή.

Ο πρύτανης

Στον Καναδά, ο Τριντό φιλοδοξούσε κάποτε να γίνει «πρύτανης» της G7. Παρά τις αναταραχές σε όλο τον κόσμο, το γραφείο του Τριντό εξακολουθεί να πιστεύει ότι η G7 λειτουργεί «εξαιρετικά αποτελεσματικά», με έναν υψηλόβαθμο Καναδό αξιωματούχο να λέει: «Δεν νομίζω ότι η μπάντα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης».

Αλλά με τις επόμενες εκλογές στον Καναδά στον ορίζοντα, ο ήλιος θα μπορούσε να δύσει και για τον Τριντό. Αυτή τη στιγμή αναμένεται ευρέως ότι θα χάσει με συντριπτική διαφορά από τον κύριο αντίπαλό του, τον φλογερό ηγέτη των Συντηρητικών Πιερ Πουλιέβρ.

«Έχουμε δει σε όλο τον κόσμο μια άνοδο των λαϊκιστικών, δεξιών δυνάμεων σε σχεδόν κάθε δημοκρατία», δήλωσε ο Τρουντό τη Δευτέρα στο Κεμπέκ Σίτι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την άνοδο της δεξιάς στη Γαλλία. «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε τα πολιτικά κόμματα να επιλέγουν να εργαλειοποιήσουν τον θυμό, τον φόβο, τη διαίρεση, την ανησυχία».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ιστορική ήττα για το Συντηρητικό Κόμμα του, μετά από 14 σπαρακτικά χρόνια στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές της 4ης Ιουλίου θα οδηγήσουν σε μια κεντροαριστερή συντριβή του ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης Keir Starmer, οπότε ό,τι κι αν πει ο Σούνακ στην Πούλια αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα θα τραβήξει ευγενικά χαμόγελα.

Ο Μπάιντεν πηγαίνει επίσης στην Ιταλία εν μέσω επικείμενων εκλογών και δυσμενών δημοσκοπήσεων. Πρέπει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις στους ψηφοφόρους για το τι θα μπορούσε να προσφέρει μια δεύτερη θητεία χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα είναι στο αξίωμα για να τις εκτελέσει.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι ηγέτες δεν μπορέσουν να επιτύχουν μια σημαντική ανακάλυψη για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία για τον οικοδεσπότη τους, τουλάχιστον.

Η στιγμή της Μελόνι

Σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους, που μιλούν όπως και άλλοι υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα, η Μελόνι θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας. Θα συμμετάσχει επίσης σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού επαναδιορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τόσο την υποστήριξη ηγετών της ΕΕ, όπως η Μελόνι, όσο και μια πλειοψηφία στο νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο.

«Εμείς αναδειχθήκαμε ως η πιο ενισχυμένη κυβέρνηση, κόντρα στην τάση», δήλωσε η Μελόνι στο ραδιόφωνο RTL τη Δευτέρα. «Μεταξύ των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε σίγουρα οι πιο ισχυροί. Δεν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω αυτό το αποτέλεσμα για τον εαυτό μου, αλλά να χρησιμοποιήσω κάθε ψήφο για την κεντροδεξιά για να πετύχω αποτελέσματα για τους Ιταλούς».

Η ατζέντα που έχει θέσει η Μελόνι για τη σύνοδο κορυφής σχοινοβατεί στα στρατηγικά συμφέροντα της Ιταλίας – συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της μετανάστευσης και της Μεσογείου. Η κυβέρνησή της στοχεύει να αξιοποιήσει τις επενδύσεις στις αφρικανικές υποδομές για να μειώσει την ελκυστικότητα της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ενώ η ομάδα της θέλει επίσης να συνάψει συμφωνίες με αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει τη μετανάστευση.

Η εκλογική επιτυχία της Μελόνι θα τη βοηθήσει να αντλήσει υποστήριξη για τα αγαπημένα της θέματα, δήλωσε ο Giovanni Orsina, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Με μια G7 υπό την ηγεσία της Ιταλίας και που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, η Μελόνι μπορεί να εισέλθει με όλη την πολιτική της δύναμη».

Αν και η επιρροή της Ρώμης είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τους μεγάλους παίκτες της G7, όπως οι ΗΠΑ, πρότεινε ο Orsina, η Meloni είναι «σίγουρα πολύ ισχυρή τώρα» και «αν είναι επιδέξια μπορεί να καταλήξει σε μια σημαντική διεθνή επιτυχία, καταφέρνοντας να βάλει τα σημαντικά για εκείνη θέματα στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι πολλοί ηγέτες που μπορούν να κερδίσουν ψήφους μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης».
from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...