Εικόνα

Ολλανδία: Ποινές έως 28 ετών σε τρεις άνδρες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Πέτερ Ντε Βρις

https://ift.tt/FzpjfWI

Δικαστήριο στην Ολλανδία καταδίκασε τρεις άνδρες σε φυλάκιση έως 28 ετών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Πέτερ Ντε Βρις που κάλυπτε ποινικές υποθέσεις.Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή ισοβίων για τον Ολλανδό που πυροβόλησε τον Ντε Βρις και τους δύο Πολωνούς που κατηγορούνταν ότι σχεδίασαν τον φόνο και προσπάθησαν να βοηθήσουν τον δολοφόνο να διαφύγει.
Άλλοι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως 14 ετών για συνδρομή στον φόνο, που σύμφωνα με το δικαστήριο συγκλόνισε την ολλανδική κοινωνία. Κανένας από τους υπόπτους δεν έκανε οποιαδήποτε δήλωση στη διάρκεια της δίκης.

Ο Ντε Βρις, 64 ετών, ήταν γνωστός για τις τηλεοπτικές εκπομπές του, στις οποίες εργαζόταν συχνά με τις οικογένειες των θυμάτων και ερευνούσε ακούραστα άλυτες υποθέσεις. Είχε γίνει στόχος απειλών από τον υπόκοσμο του εγκλήματος σε σχέση με την εργασία του.

Ο δράστης πυροβόλησε τον Ντε Βρις σε πολυσύχναστο δρόμο του Άμστερνταμ στις 6 Ιουλίου 2021. Ο δημοσιογράφος πέθανε εννέα ημέρες αργότερα, ένας θάνατος που προκάλεσε σοκ για την ικανότητα του υποκόσμου να δολοφονήσει μια εξέχουσα προσωπικότητα που θεωρούσε απειλή.

Το 2008 είχε τιμηθεί με βραβείο Emmy για την έρευνά του γύρω από την εξαφάνιση της Αμερικανίδας εφήβου Νάταλι Χόλογουεϊ το 2005 στην Αρούμπα.

Όταν σκοτώθηκε, ο Ντε Βρις ενεργούσε ως σύμβουλος ενός υπόπτου που έγινε προστατευόμενος μάρτυρας στη δίκη εναντίον του Ριντουάν Τάγκι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δολοφονία και λαθρεμπόριο ναρκωτικών νωρίτερα φέτος.

Ο δικηγόρος του μάρτυρα, Ντερκ Βίερσουμ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μπροστά από το σπίτι του στο Άμστερνταμ το 2019.

Εκείνη τη χρονιά, ο Τάγκι είχε κάνει το ασυνήθιστο βήμα να προβεί σε δημόσια δήλωση αρνούμενος της πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είχε απειλήσει να διατάξει τη δολοφονία του Ντε Βρις.

Οι εισαγγελείς στην υπόθεση του Ντε Βρις είπαν πως είναι πεπεισμένοι ότι ο Τάγκι έδωσε εντολή στους Πολωνούς να οργανώσουν τη δολοφονία, όμως ο Τάγκι δεν ήταν μέρος της δίκης.

Το δικαστήριο ανέφερε πως ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν υπήρχε σχέση ανάμεσα στη δολοφονία του Ντε Βρις και του ρόλου του ως συμβούλου του μάρτυρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...