Εικόνα

Γιατί οι γάτες κουλουριάζονται όταν κοιμούνται

https://ift.tt/Bvu0TYp

Πόσο ωραία εικόνα είναι να βλέπεις το γατάκι σου να κοιμάται κουλουριασμένο πάνω στην πολυθρόνα, ήσυχο και γαλήνιο; Όσοι και όσες από εσάς έχετε υιοθετήσει μια μικρή κυρία, πιθανότατα να θεωρείτε αυτή τη στιγμή της ημέρας μαζί της, μία από τις καλύτερες. Όταν οι γάτες κοιμούνται φαντάζουν όλα τόσο ειδυλλιακά και όμορφα. Φαίνονται να απολαμβάνουν τον ύπνο τους τόσο πολύ, που βαθιά μέσα μας ίσως τις ζηλεύουμε λίγο που δεν έχουν έγνοιες και σκοτούρες.

Αν και παίρνουν διάφορες στάσεις όταν κοιμούνται, μία από τις πιο χαρακτηριστικές τους είναι αυτή που γίνονται μια μικρή, χνουδωτή μπαλίτσα σε μια γωνιά. Και επειδή κι εμείς είμαστε περίεργοι σαν άνθρωποι και θέλουμε να μαθαίνουμε τα πάντα για τα πάντα, αναρωτηθήκαμε γιατί οι γατούλες κουλουριάζονται όταν κοιμούνται.

Βρήκαμε τους λόγους και σας τους παραθέτουμε αμέσως!

1. Βρίσκουν αυτή την στάση βολική

Η πιο συνηθισμένη εξήγηση γιατί οι γάτες κουλουριάζονται σαν μπαλίτσα όταν κοιμούνται είναι γιατί απλά βρίσκουν αυτή την στάση άνετη και βολική. Όπως κι εμείς οι άνθρωποι, έτσι και τα ζωάκια έχουν τις δικές τους προτιμήσεις ακόμα και στον ύπνο. Στις περισσότερες γάτες αρέσει να κοιμούνται έτσι και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – υπάρχουν και λόγος που δεν είναι ευχάριστος και θα τον δούμε παρακάτω.

2. Προσπαθούν να διατηρηθούν ζεστές

Πάρτε παράδειγμα από εμάς. Όταν κρυώνουμε και προσπαθούμε να ζεσταθούμε, κουλουριαζόμαστε για να μπορέσουμε να “πιάσουμε” την επιθυμητή θερμοκρασία. Έτσι, λοιπόν, και οι γάτες με το να γίνονται μια μικρή μπαλίτσα, προσπαθούν να ζεσταθούν και στη συνέχεια να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους. Πιθανότατα να επιλέξουν να κοιμηθούν σε κάποια γωνία για να είναι σίγουρες ότι δεν θα κρυώσουν. Πρόκειται για μια συνήθεια που την έχουν αναπτύξει εδώ και χιλιάδες χρόνια και συνεχίζουν να πορεύονται με αυτή. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν ζούσαν πάντα σε σπίτια και ότι ακόμα και σήμερα, δυστυχώς, υπάρχουν αδέσποτες γατούλες.

3. Είναι ο φυσικός αμυντικός τους μηχανισμός

Το να κουλουριάζονται όταν κοιμούνται οι γάτες είναι και κάτι σαν φυσικός αμυντικός μηχανισμός. Με το να μην έχουν σε κοινή θέα τα ζωτικά τους όργανα, ουσιαστικά προστατεύουν την ίδια τους τη ζωή. Προσπαθούν με κάποιον τρόπο να φαίνονται ότι είναι ακίνδυνες απέναντι σε έναν πιθανό θηρευτή που περνάει δίπλα τους, ή να μοιάζουν μικρότερες και να μην μπορεί να τις δει ένα αρπακτικό. Όταν, λοιπόν, κουλουριάζονται για να κοιμηθούν το κάνουν για να προστατευτούν από απειλή και γιατί φοβούνται.

Γάτες και όνειρα -Τι βλέπουν όταν κοιμούνται τα αγαπημένα σας τετράποδα

Αν υποθέτετε ότι η γάτα σας βλέπει έναν εφιάλτη όταν τινάζεται και κουνιέται στον ύπνο της, μην την ξυπνήσετε απότομα.

4. Αισθάνονται άγχος και ανησυχία

Όπως είπαμε, δεν είναι όλοι οι λόγοι ευχάριστοι. Κάποιες γατούλες επιλέγουν να κοιμούνται σε αυτή τη στάση επειδή νιώθουν άγχος και φόβο. Αν είστε κηδεμόνας γάτας, υπάρχουν μερικά σημάδια που καλό είναι να γνωρίζετε, ώστε να καταλάβετε αν ο λόγος που κοιμάται έτσι η γάτα σας είναι το άγχος και ο φόβος.

Κάποια από αυτά είναι:

● Κοιμάται πιο πολύ από το συνηθισμένο
● Έχει μειωμένη όρεξη
● Ξαφνικά σταμάτησε να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της
● Περιποιείται υπερβολικά ή σταμάτησε να περιποιείται τον εαυτό της
● Νιαουρίζει έντονα
● Γίνεται επιθετική
● Εμφανίζει διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα

Αν πιστεύετε ότι η γατούλα βιώνει αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος ή φόβο, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας για να μπορέσετε να τη βοηθήσετε.
from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...