Daily Archives: 6 Ιουνίου, 2024

Εικόνα

PINK PANTHER & JAMES BOND | EPIC Theme Song Mashup 2022


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Στη Γη ξανά το γιγαντιαίο Starship της Space X

https://ift.tt/v4VXGNP


Με ασφάλεια επέστρεψε στη Γη, παρά κάποια μικρά προβλήματα στη θερμική θωράκιση το Starship, το τεράστιο διάστημόπλοιο της Space X.Το διαστημόπλοιο έπεσε ομαλά στον Ινδικό Ωκεανό το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει.
Αυτό επιβεβαίωσε με tweet ο επικεφαλής της Space X, Έλον Μασκ. «Παρά την απώλεια πολλών πλακιδίων [ενν. για τη θερμική θωράκιση] και την καταστροφή ενός flap, το Starship κατάφερε να προσθαλασσωθεί στον ωκεανό», έγραψε.
Η εταιρεία, από την πλευρά της, αναφέρθηκε σε μήνυμά της στο X στην ομαλή προσθαλάσσωση και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν πάνω στην τέταρτη δοκιμαστική πτήση του Starship.

Το BBC σημειώνει ότι το βίντεο από την επιστροφή του Starship στη Γη δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό άντεξε τις πιέσεις κατά τη φάση της επανόδου. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, όπως ένα σπασμένος φακός σε μια κάμερα και κάποια πλακίδια, είναι μικρά.

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση να λειτουργήσει σωστά η θερμική θωράκιση του διαστημικού οχήματος. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται πάνω στο όχημα, ειδικά στο εμπρόσθιο τμήμα, κατά τη φάση της επανόδου ανέρχονται σε πάνω από 1.000 βαθμούς Κελσίου. Τα ειδικά πλακίδια πρέπει να κρατούν όλη αυτή τη θερμότητα μακριά από τον μεταλλικό σκελετό και φυσικά το πλήρωμα.

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα του Starship ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη NASA που σχεδιάζει, μέσα από το πρόγραμμα «Άρτεμις» να ξαναβάλει τους ανθρώπους στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια.

Οι αστροναύτες που θα πάνε στη Σελήνη πιθανόν θα επιβαίνουν σε μια διαφορετική εκδοχή του Starship, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστο για να κάνει όλο το ταξίδι με ασφάλεια.

Η απόφαση για το πότε θα μεταβούν οι αστροναύτες θα ληφθεί στα τέλη του 2026, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό. Άγνωστο όμως αν θα είναι τότε έτοιμο το διαστημικό όχημα της SpaceX.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Range Rover Evoque

https://ift.tt/K1lWM0Z

 Range Rover Evoque εκπέμπει στοιχεία πολυτέλειας και κομψότητας που αντιπροσωπεύουν έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν αναλάβει έναν ρόλο απλής μετακίνησης και διεκπεραίωσης έχοντας χάσει κάπως την ταυτότητά τους. Κάποτε ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα ενός αυτοκινήτου ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο του, ωστόσο στις μέρες μας σε πρώτο πλάνο έχουν περάσει χαρακτηριστικά όπως η πρακτικότητα.

Ευτυχώς, όμως στον κόσμο του αυτοκινήτου υπάρχουν αυτοκινητοβιομηχανίες που εξακολουθούν να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τους ιδιαίτερους συμβολισμούς που εκπέμπουν τα μοντέλα τους διατηρώντας ανέπαφη την προσωπικότητά τους. Η Range Rover είναι μία από τις λίγες μάρκες αυτοκινήτου που επιδιώκουν τα μοντέλα τους να έχουν έντονη προσωπικότητα δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, το στυλ και το κύρος, θέτοντας τα πρότυπα.

Περνώντας στο εσωτερικό του Evoque ο οδηγός και οι επιβάτες θα απολαύσουν ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κορυφαίας ποιότητας με δέρμα Windsor που ακολουθεί το μοτίβο Herringbone Diamond, ενώ εναλλακτικά υπάρχει επιλογή από σύγχρονο μείγμα μαλλιού Kvadrat. Κάθε σημείο της καμπίνας είναι μοναδικό με λεπτομέρειες που μαγνητίζουν το βλέμμα.
Εκτός από τα υλικά και τη γοητευτική προσέγγιση, η Range Rover ξεδιπλώνει στο νέο Evoque και την τεχνολογική της υπεροχή. Το σύστημα infotainment με την οθόνη αφής των 11,4 ιντσών που δεσπόζει στο κέντρο του ταμπλό προσφέρει ανώτερες υπηρεσίες συνδεσιμότητας και χρηστικότητας στον οδηγό. Χωρίς αμφιβολία το σύστημα πλοήγησης Pivi Pro είναι κάτι που ξεχωρίζει ανάμεσα στα συστήματα του αυτοκινήτου.

Στον τομέα των επιδόσεων, το Range Rover Evoque είναι σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Το πολυτελές SUV είναι διαθέσιμο με υβριδικό σύστημα κινητήρα βενζίνης (Petrol Mild Hybrid), υβριδικό σύστημα κινητήρα πετρελαίου (Diesel Mild Hybrid) και plug-in υβριδικό σύστημα (Electric Hybrid), που χαρίζει ηλεκτρική αυτονομία 62 χιλιομέτρων με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.

Κάθε σύστημα μετάδοσης της κίνησης έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την υψηλή απόδοση (από 160 έως 269 ίππους), δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να διασκεδάσει όταν το θελήσει. Παράλληλα, τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης φροντίζουν για την κορυφαία ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών καλύπτοντας όλες τις παραμέτρους, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις απώλειας ελέγχου.
m.

Πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα συντήρησης που καλύπτει όλα τα προγραμματισμένα service του νέου αυτοκινήτου σας για 48 μήνες ή 80.000 χιλιόμετρα (όποιο συμβεί πρώτα), χωρίς πρόσθετο κόστος.

Η μοναδικότητα του Range Rover Evoque
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Πώς να αποκτήσετε το δικό σας ανθρωποειδές ρομπότ και πόσο κοστίζει vid

https://ift.tt/4sGaiA6


Unitree G1 είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ μικρού αναστήματος και αξίας 16.000 δολαρίων. Στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο της ρομποτικής, η Κινεζική εταιρεία Unitree Robotics παρουσίασε μια αξιοσημείωτη καινοτομία: το Unitree G1, ένα «Humanoid agent AI avatar», δηλαδή ένα ρομπότ. Στην τιμή των 16.000 δολαρίων αυτό το ανθρωποειδές ρομπότ μικρού μεγέθους είναι έτοιμο να κάνει θραύση, τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Το G1 διαφημίζει ότι προσφέρει μια σειρά δυνατοτήτων, καθιστώντας το έναν ευέλικτο σύντροφο για διάφορες εφαρμογές. Πόσο ισχύει όμως αυτός του ο ισχυρισμός;

Τι υπόσχεται το ρομπότ
Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Unitree G1 είναι η προηγμένη κινητικότητά του. Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με ένα εξελιγμένο σύστημα μετακίνησης που του επιτρέπει να περπατά, να τρέχει, ακόμη και να εκτελεί σύνθετες κινήσεις με αξιοσημείωτη σταθερότητα. Αυτή η ικανότητα τροφοδοτείται από ενεργοποιητές υψηλής απόδοσης και ένα δυναμικό σύστημα ισορροπίας, επιτρέποντας στο G1 να χειρίζεται ανώμαλα εδάφη και εμπόδια αβίαστα. Το Unitree G1 έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί πλήθος εργασιών, καλύπτοντας τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές ανάγκες. Ορισμένες από τις αξιοσημείωτες λειτουργικότητές του περιλαμβάνουν:

Συντροφιά και βοήθεια: Το G1 μπορεί να λειτουργήσει ως προσωπικός βοηθός, βοηθώντας σε καθημερινές εργασίες, όπως να φέρνει αντικείμενα, να σας υπενθυμίζει ραντεβού και να σας παρέχει συντροφιά. Η ικανότητά του να αλληλεπιδρά φυσικά με τους ανθρώπους το καθιστά μια ευχάριστη προσθήκη σε κάθε νοικοκυριό.
Ασφάλεια και επιτήρηση: Εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες και κάμερες, το G1 μπορεί να εκτελεί περιπολίες ασφαλείας, να παρακολουθεί περιβάλλοντα και να ανιχνεύει εισβολές. Οι δυνατότητες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο το καθιστούν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για εφαρμογές οικιακής ασφάλειας και επιτήρησης.
Εκπαίδευση και έρευνα: Το G1 είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μπορεί να προγραμματιστεί και να προσαρμοστεί για διάφορα ερευνητικά έργα, προσφέροντας ευκαιρίες πρακτικής μάθησης στη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και τον προγραμματισμό.
Ψυχαγωγία: Με την ικανότητά του να χορεύει, να παίζει μουσική και να εκτελεί διαδραστικά παιχνίδια, το G1 μπορεί να αποτελέσει πηγή ψυχαγωγίας για οικογένειες και καλεσμένους. Η ελκυστική προσωπικότητά του και τα διαδραστικά χαρακτηριστικά του εξασφαλίζουν ότι παραμένει το επίκεντρο κάθε συγκέντρωσης.
Βοήθεια στο χώρο εργασίας: Σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, το G1 μπορεί να βοηθήσει σε εργασίες όπως η παράδοση εγγράφων, η ξενάγηση επισκεπτών και η παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων. Η παρουσία του σε ένα γραφείο μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να εξορθολογήσει τις λειτουργίες.

Είναι το Unitree G1 το μέλλον;
Θα μπορούσε, ωστόσο, το βίντεο της Unitree να δείχνει το ρομπότ να επιχειρεί πρόχειρα μερικές εργασίες που δεν φαίνονται και τόσο επιτυχημένες, ακόμη και αν η αισιόδοξη μουσική προώθησης προσπαθεί να δώσει μια θετική χροιά σε όλα. Το ρομπότ προσπαθεί επίσης να σπάσει καρύδια, παίρνοντας ένα καρύδι από ένα μπολ, τοποθετώντας το σε έναν πάγκο και το κάνει κομμάτια, δημιουργώντας ένα χάος. «Ανοίγει» ένα γυάλινο μπουκάλι κόκα κόλα κάνοντας καράτε με το καπάκι τού μπουκαλιού, με αποτέλεσμα να σπάσει το χείλος του μπουκαλιού και η σόδα να ξεχειλίσει και να χυθεί παντού. Στη συνέχεια, το ρομπότ έχει ένα τηγάνι σε μια απενεργοποιημένη ηλεκτρική κουζίνα και με ένα χτύπημα του καρπού του καταφέρνει να αναποδογυρίσει ένα στεγνό κομμάτι ψωμί στο τηγάνι.

Ολα αυτά λοιπόν είναι οι απαρχές μιας ιδέας για την εκτέλεση μιας χρήσιμης εργασίας, αλλά ακόμη και σε αυτό το επίσημο επιμελημένο διαφημιστικό βίντεο, το ρομπότ δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει σωστά ούτε μία από αυτές. Το βίντεο προειδοποιεί επίσης: «Ορισμένες από τις δειγματικές λειτουργίες αυτού του βίντεο βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και δοκιμή». Για την ώρα λοιπόν το ρομπότ αυτό παραμένει μια αμφιλεγόμενη επιλογή, που δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο χρήσιμη είναι όντως για την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, όσο η τεχνολογία του εξελίσσεται, το μέλλον του μοιάζει σίγουρα πολύ λαμπρότερο από ότι το παρόν του, με τον φόβο βέβαια ότι τα επόμενα μοντέλα θα ξεπεράσουν κατά πολύ το κόστος που έχει τώρα, κάνοντας το σίγουρα λιγότερο προσιτό στο ευρύ κοινό.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

D-Day: Η άβολη στιγμή που η Μπριζίτ Μακρόν απλώνει το χέρι της στη βασίλισσα Καμίλα -βίντεο

https://ift.tt/SrK9aBu

 
Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν υποδέχθηκαν τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα σε επίσημη τελετή για την 80η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, από την οποία όμως δεν έλειψαν τα απρόοπτα.Μετά τις ομιλίες του βασιλιά Καρόλου – μίλησε μάλιστα στα γαλλικά – και του Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο άνδρες κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν των πεσόντων στο βρετανικό μνημείο της Νορμανδίας
Από την πλευρά τους, η βασίλισσα Καμίλα και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν, ντυμένες και οι δύο στα λευκά, κατέθεσαν επίσης στεφάνια, ωστόσο σημειώθηκε ένα απρόοπτο.

Πρώτη κατέθεσε το στεφάνι της η Καμίλα και στη συνέχεια η Μπριζίτ Μακρόν, η οποία «πάλεψε» λίγο για να το στηρίξει στη θέση του. Αφού απομακρύνθηκαν λίγο από το σημείο, η Μπριζίτ Μακρόν θέλησε να αγγίξει το χέρι της βασίλισσας, όμως σύμφωνα με τους κανόνες κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται γι’αυτό και η Καμίλα φάνηκε απρόθυμη να ανταπροκριθεί στην εν λόγω κίνηση.

Η Μπριζίτ άφησε τελικά το χέρι της βασίλισσας και οι δυο τους στάθηκαν δίπλα- δίπλα μπροστά στο μνημείο.
Σημειώνεται ότι η επαφή με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Όταν κανείς συναντά μέλος της βασιλικής οικογένειας είθισται να μην προχωρά σε κάτι περισσότερο από χειραψία.
Η καθυστέρηση των Μακρόν
Νωρίτερα πάντως, είχε σημειωθεί κι άλλο ένα απρόοπτο, με τον πρόεδρο της Γαλλίας και την σύζυγό του να καθυστερούν – κατά 20 λεπτά – στην άφιξή τους στην εκδήλωση, αφήνοντας τον βασιλιά και τη βασίλισσα να περιμένουν.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους στην εκδήλωση, όταν ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έφτασε τελικά στην εκδήλωση για την 80ή επέτειο στο βρετανικό μνημείο της Νορμανδίας στο Ver-sur-Mer. Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα δεν σχολίασαν τη συμπεριφορά αυτή των Μακρόν, όμως τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης πρόσεξαν τι συνέβη και έκαναν ειδική μνεία στο θέμα.

Το τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων Cnews έγραψε: «Ενώ ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Αγγλίας είχαν ήδη καθίσει, ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του έφτασαν με είκοσι λεπτά καθυστέρηση στη γαλλοβρετανική τελετή, γεγονός που σόκαρε τους Άγγλους».

Την Τρίτη, ο Μακρόν είχε αργήσει σχεδόν μία ώρα όταν εμφανίστηκε στην πρώτη εκδήλωση μνήμης της D-Day στο Plumelec της Βρετάνης.

Τα Μέγαρο Ελιζέ, πάντως, δεν σχολίασε ούτε την καθυστέρηση του ζεύγους στην εκδήλωση ούτε την προσπάθεια της Μπριζίτ Μακρόν να κρατήσει το χέρι της βασίλισσας.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Σύμη: Χάθηκε ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ

https://ift.tt/VK7kFYc

 Συναγερμός έχει σημάνει στη Σύμη τις τελευταίες ώρες, καθώς αγνοείται ο διατροφολόγος Dr Μάικλ Μόσλεϊ, που είναι ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό πρόσωπο στη Βρετανία. Ο Μόσλεϊ ενημέρωσε την παρέα του (τη σύζυγό του και ένα φιλικό ζευγάρι) πως θα ξεκινούσε χθες το μεσημέρι από την παραλία του Αγίου Νικολάου προκειμένου να γυρίσει στο σπίτι που διέμενε στο Γυαλό, αλλά δεν επέστρεψε. Λίγες ώρες αργότερα, η σύζυγός του κινητοποίησε τις Αρχές. Η εξαφάνισή του έγινε γνωστή στη Βρετανία και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν την είδηση γνωστή μέσα από έκτακτες ενημερώσεις.

Ο 67χρονος είναι γνωστός για τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το This Morning και το The One Show. Είναι επίσης οικοδεσπότης του podcast για την υγεία, Just One Thing για λογαριασμό του BBC.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικές ομάδες της Σύμης στο Facebook, μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αναμενόνταν στο νησί από την Αθήνα, μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πιο εξελιγμένο εξοπλισμό για να ενισχύει τις έρευνες. Η ανάρτηση, η οποία περιελάμβανε μια φωτογραφία του γιατρού, πρόσθεσε: «Έχετε δει αυτόν τον άνδρα; Ξεκίνησε να επιστρέψει με τα πόδια από τον Άγιο Νικόλαο περίπου στις 13:30 και δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι του. Οι φίλοι του ανησυχούν καθώς έχουν περάσει 6 ώρες από την τελευταία φορά που τον είδαν. Το όνομά του είναι Dr Mike Mosley και είναι γνωστό πρόσωπο για πολλούς Βρετανούς».

Η σύζυγός του – επίσης γιατρός – Κλερ Μπέιλι, ήταν εκείνη που σήμανε συναγερμό αφού διαπίστωσε πως δεν είχε επιστρέψει μέχρι τις 7.30 χθες το απογευμα και οι τοπικές αρχές άρχισαν να ερευνούν τη διαδρομή που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν. Σήμερα το πρωί, η 62χρονη Μπέιελι έκανε δήλωση εξαφάνισης στην Αστυνομία.

Στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμμετέχουν εκτός την αστυνομία και το Λιμενικό, εθελοντική Ομάδα και η Πυροσβεστική, ενώ γίνεται χρήση drone και σύντομα πρόκειται να μεταβεί στο νησί και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος που θα συνδράμει στις έρευνες. Παράλληλα, ενδέχεται να ζητηθεί και η συνοδρομή ελικοπτέρου.

Για την εξαφάνιση του 67χρονου γιατρού, μίλησε στη Mirror η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, επιβεβαιώνοντας πως οι έρευνες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα κάτι αξιόλογο. «Βρισκόταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου με ένα άλλο ζευγάρι όταν αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι του στην περιοχή του Πεδίου της Σύμης. Ήταν γύρω στη 1.30 το μεσημέρι και ξέχασε το τηλέφωνό του στην παραλία. Οποιαδήποτε προσπάθεια εντοπισμού του δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ζητήσαμε τώρα από την πυροσβεστική να συνδράμει στην επιχείρηση σε περίπτωση που μπορεί να γλίστρησε, να σκόνταψε, να έπεσε, ακόμα και να τον δάγκωσε φίδι, παραμένοντας κάπου τραυματισμένος. Απλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος του. Κανένα απολύτως και αυτό σημαίνει ότι για εμάς τουλάχιστον, κάθε πιθανό σενάριο είναι ανοιχτό και διερευνάται».

«Μεγάλη κινητοποίηση, ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα»

«Ο Βρετανός παρουσιαστής έχει έρθει για διακοπές μαζί με τη σύζυγό του και φιλοξενείται σε ένα φιλικό τους ζευγάρι, στο νησί μας. Γνωρίζουμε ότι είχε πάει για μπάνιο στην παραλία του Αγίου Νικολάου, αλλά επειδή του αρέσει η πεζοπορία και η περιοχή θα επέστρεφε με τα πόδια. Κάποιες μαρτυρίες λένε ότι τον είδαν να επιστρέφει στο Πέδι και να συνομιλεί με κάποιο άλλο άτομο. Όλα αυτά είναι μαρτυρίες που ερευνώνται αυτή τη στιγμή… Μάλιστα, αναφέρθηκε πως έχει καταγραφεί και σε κάμερα με αλλαγμένο μπλουζάκι, αλλά η σύζυγός του, που είδε τα πλάνα, διέψευσε πως είναι αυτός. Είναι μεγάλη η κινητοποίηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και ελπίζουμε να βρεθεί γρήγορα και να είναι καλά στην υγεία του ο άνθρωπος. Ο χώρος πάντως είναι περιορισμένος και είναι δύσκολο να χαθεί άνθρωπος. Πάντως, πιστεύω πως δεν έχει πάθει κάτι ο άνθρωπος…» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Ποιος είναι ο διατροφολόγος Μάικλ Μόσλεϊ

Ο Μάικλ Μόσλεϊ, διατροφολόγος και γιατρός, θεωρείται ο κορυφαίος Βρετανός πάροχος συμβουλών διατροφής, υγείας και ευεξίας. Έχει, μάλιστα και το δικό του podcast, με τίτλο Just One Thing, στο οποίο προσέφερε χρήσιμες πληροφορίες στους ακροατές του για το πώς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους «ένα βήμα τη φορά».

Ο Μόσλεϊ έχει γράψει πολλά βιβλία με διατροφικό περιεχόμενο, με γνωστότερο το «The Fast 800», στο οποίο συνιστά έναν συνδυασμό τροφίμων -κυρίως πρωτεϊνούχων, για εύκολη απώλεια βάρους.

Υπήρξε, επίσης, ένθερμος υποστηρικτής της διαλειμματικής νηστείας, για την οποία σχολίαζε συχνά καλεσμένος σε διάφορες τοπικές εκπομπές. Η δημοτικότητά του, μάλιστα, αυξήθηκε λόγω μιας δίαιτας που έχει λανσάρει με τίτλο «5:2», η οποία περιλαμβάνει νηστεία για δύο ημέρες την εβδομάδα.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Η κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου από το 1928 ως το 1932 και το «Ιδιώνυμο» εναντίον του Κ.Κ.Ε.

https://ift.tt/m6lXFnW

 
Με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας, έχουμε ασχοληθεί σε πολλά άρθρα μας. Αυτά όμως αφορούν κυρίως την περίοδο 1912-1923. Ο Βενιζέλος αν και είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από την πολιτική, το 1927 με την επιστροφή του στην Ελλάδα άρχισε μια ιδιότυπη αλληλογραφία με τον Υπουργό Οικονομικών Καφαντάρη και τελικά στις 23 Μαΐου 1927 ανακοίνωσε την επάνοδό του στην πολιτική. Αφού τον Ιούλιο του 1928, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ζαΐμη ανέλαβε προσωρινά την πρωθυπουργία της χώρας, θριάμβευσε στις εκλογές που ακολούθησαν (19 Αυγούστου 1928) και σχημάτισε κυβέρνηση ως το 1932. Στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, κατά την οποία δεν υπήρξαν πολεμικές συγκρούσεις όπως στα χρόνια 1912-1923, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας «άλλος» πολιτικός. Κατά τη διακυβέρνησή του έγιναν πολλά σημαντικά πράγματα, υπήρξαν όμως κάποια, τουλάχιστον αμφιλεγόμενα, όπως το «Ιδιώνυμο», το οποίο ουσιαστικά στρεφόταν εναντίον του Κ.Κ.Ε, αλλά και το Σύμφωνο Φιλίας με την Τουρκία.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αγορεύει στη Βουλή
Η επιστροφή του Βενιζέλου στην Ελλάδα και η διαμάχη του με τον Γεώργιο Καφαντάρη

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε φύγει από την Ελλάδα το 1924 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Εκεί ασχολήθηκε με τη μετάφραση των «Ιστοριών» του Θουκυδίδη, η οποία έγινε με εξαιρετικό τρόπο και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μεταφορές αρχαίων κειμένων στα Νέα Ελληνικά. Στις 20 Απριλίου 1927 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Χαλέπα των Χανίων, συνεχίζοντας να εμμένει στην άρνησή του να αναμειχθεί στην ενεργό πολιτική. Αλλά η παρουσία του ιδρυτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων στην Ελλάδα και η προθυμία που έδειξε να ασχοληθεί ενεργά στην προσπάθεια του Πλαστήρα να αποτρέψει το κίνημα Οθωναίου ενθάρρυναν τους δυσαρεστημένους με την τότε ηγεσία των Φιλελευθέρων πολιτικούς και στρατιωτικούς να τον κάνουν αποδέκτη των παραπόνων τους.

Αυτό οδήγησε τον Βενιζέλο σε μια ιδιότυπη αλληλογραφία με τον Καφαντάρη, όπου εξέφραζε ως απλός πολίτης και οπαδός των Φιλελευθέρων όλα τα παράπονα των ομοϊδεατών του. Ο Καφαντάρης, αρχηγός των Φιλελευθέρων και Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ζαΐμη θεώρησε προσβλητική τη στάση του Βενιζέλου και ζήτησε να μάθει αν η τακτική αυτή σηματοδοτεί ενδεχόμενη επιστροφή του στην πολιτική. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πολλές φορές την άνοιξη του 1928.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Βενιζέλος επέμεινε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πολιτική και συνέχισε να νουθετεί τον Καφαντάρη. Η τελευταία και κρίσιμη συνάντηση έγινε στις 19 Μαΐου 1928, στην οποία ο Καφαντάρης με μάρτυρα τον Νικόλαο Πλαστήρα που είχε κι αυτός προσκληθεί, ζήτησε από τον Βενιζέλο να εγκρίνει ανεπιφύλακτα την πολιτική του, κάτι που ο Κρητικός πολιτικός αρνήθηκε. Τότε ο Καφαντάρης δήλωσε ότι παραιτείται από την κυβέρνηση και την ηγεσία του Κόμματος των Προοδευτικών Φιλελευθέρων. Τις αποφάσεις του αυτές τις ανακοίνωσε και επίσημα στις 22 Μαΐου σε σύσκεψη των Φιλελεύθερων βουλευτών και με επιστολή του στον Ζαΐμη, ο οποίος όταν έλαβε την επιστολή Καφαντάρη υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον θρυλικό (Ναύαρχο) Παύλο Κουντουριώτη, την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Κουντουριώτης και Βενιζέλος στα εγκαίνια του φράγματος του Μαραθώνα
Την επομένη, 23 Μαΐου 1928 ο Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφασή του να εμπλακεί ενεργά εκ νέου στην πολιτική, δηλώνοντας ότι μετά την παραίτηση Καφαντάρη αναλαμβάνει αυτός την ηγεσία των Φιλελευθέρων: «Καθήκον μου είναι να αναλάβω την θέσιν μου επί κεφαλής κόμματος, το οποίο αποτελεί το κυριότερον οχυρόν και κατά των καθεστωτικών κινδύνων και κατά της απειλής της δικτατορίας και κατά των εκ της ακυβερνησίας δυναμένων να προκύψουν προβλημάτων». Ο Γρηγόριος Δαφνής θεωρεί ότι τα λόγια αυτά του Βενιζέλου ήταν πολύ σημαντικά γιατί δείχνουν στροφή του προς τον συντηρητισμό, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την τετραετή θητεία του ως πρωθυπουργός (1928-1932). Στις 23 Μαΐου ο Βενιζέλος επισκέφθηκε τον Κουντουριώτη που τον είχε καλέσει ως αρχηγό του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος για να ζητήσει τη γνώμη του για την κυβερνητική κρίση.
Παρών ήταν και ο Ιωάννης Μεταξάς που με το κόμμα του (των «Ελευθεροφρόνων») συμμετείχε στην κυβέρνηση Ζαΐμη. Μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων και αφού ο Βενιζέλος τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ως αρχηγός των Φιλελευθέρων πλέον, ο Καφαντάρης ανακάλεσε την παραίτησή του και ο Μεταξάς δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτή. Ήταν όμως φανερό ότι η κυβέρνηση Ζαΐμη βρισκόταν στο έλεος του Βενιζέλου και δεν είχε μέλλον. Στις 11 Ιουνίου 1928 απεργοί καπνεργάτες συγκρούστηκαν με τον Στρατό και τη Χωροφυλακή στην Καβάλα και την Ξάνθη, με αποτέλεσμα 6 να σκοτωθούν και 60 να τραυματιστούν. Λίγες μέρες αργότερα ο μεταξικός πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Αγγελόπουλος που είχε προσχωρήσει στους «Λαϊκούς» υπέβαλε στη Βουλή πρόταση μομφής εναντίον του πρώην αρχηγού του για ένα σκάνδαλο προμήθειας βυθοκόρων (πρόκειται για τις γνωστές «φαγάνες»).

Ως Υπουργός Συγκοινωνιών ο Μεταξάς είχε επιμείνει στην επικύρωση από τη Βουλή της σύμβασης με την εταιρεία ηλεκτρισμού «Power» και της κατασκευής του οδικού δικτύου της χώρας από την εταιρεία Π.Γ. Μακρής & Σία. Οι συμβάσεις αυτές προκάλεσαν σοβαρές αντιπαραθέσεις, χαρακτηρίστηκαν από κάποιους ως σκανδαλώδεις, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο Μεταξάς συκοφαντήθηκε διότι δεν έκανε ρουσφέτια ακόμα και σε φίλους του. Η πρόταση Αγγελόπουλου πάντως απορρίφθηκε καθώς οι βουλευτές των Φιλελευθέρων δεν ψήφισαν υπέρ της, μετά από εντολή του Βενιζέλου, παρά τις έντονες διαφωνίες και συγκρούσεις του με τον Μεταξά στο παρελθόν. Η κυβέρνηση Ζαΐμη όμως παραιτήθηκε όταν υπήρξε διαφωνία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τις μετοχές της νέας «Τραπέζης της Ελλάδος» (27 Ιουνίου).

Μεταξάς-Ζαβιτζιάνος
Μετά από διαβουλεύσεις του Κουντουριώτη με τους πολιτικούς αρχηγούς που κράτησαν μία εβδομάδα, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δόθηκε στον Βενιζέλο με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει διάλυση της Βουλής και εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, όρους που είχε θέσει ο Βενιζέλος για να δεχτεί την εντολή. Υπήρξε όμως αμφισβήτηση για το πόσο κάτι τέτοιο ήταν νόμιμο, γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1927, για να διαλύσει τη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της Γερουσίας, την συγκρότηση της οποίας όμως είχαν αμελήσει (ή ξεχάσει) να ψηφίσουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας! Αλλά και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος έγινε με αμφισβητούμενης συνταγματικότητας Προεδρικό Διάταγμα…Ο Βενιζέλος όμως πέτυχε να πείσει τον Κουντουριώτη, ελευθερωτή με τον θρυλικό «Αβέρωφ» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θυμίζουμε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία που θα λάβει στις εκλογές και ο αυξημένος αριθμός των εδρών που θα πάρουν οι Φιλελεύθεροι, θα νομιμοποιήσουν, έστω κι εκ των υστέρων, με τη λαϊκή ψήφο τις παρατυπίες…

Οι εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928 – Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργός

Στις 4 Ιουλίου 1928 ορκίστηκε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στις 9 Ιουλίου δημοσιεύτηκε Π.Δ. για τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών στις 19 Αυγούστου και δύο ημέρες αργότερα άλλο Π.Δ. με το οποίο επανερχόταν ως εκλογικό σύστημα το πλειοψηφικό με «στενοευρεία» όπως είχε εφαρμοστεί στις βουλευτικές εκλογές του 1923. Η προεκλογική περίοδος ήταν περισσότερο τεταμένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ιδιαίτερα λόγω των επιθέσεων του Καφαντάρη προς τον Βενιζέλο. Ο πρώτος μαζί με ορισμένους δυσαρεστημένους Φιλελεύθερους πολιτευτές ίδρυσαν το «Προοδευτικόν Κόμμα» παρά την πρόσκληση Βενιζέλου να ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση κυβερνητικό συνασπισμό. Η απαγωγή των Καφανταρικών υποψηφίων Ιωαννίνων Μυλωνά και Μελά στις 4/8/1928 από τους ληστές Κουμπαίους στο 16ο χλμ. της οδού Ιωαννίνων- Κονίτσης προκάλεσε σάλο. Οι πολιτευτές αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες μέρες αργότερα αφού έλαβαν ως λύτρα 5.200.000 οι Κουμπαίοι, οι οποίοι δεν έκαναν τις απαγωγές με πολιτικά κίνητρα, κατέφυγαν όμως στην Αλβανία.

Γεώργιος Καφαντάρης
Συνελήφθησαν, εκδόθηκαν στην Ελλάδα, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το επεισόδιο αυτό όξυνε ακόμα πιο πολύ την κριτική Καφαντάρη προς τον Βενιζέλο που όμως δεν απαντούσε ποτέ στα βέλη των αντιπάλων του. Στις ομιλίες του παρουσίαζε το πρόγραμμά του για εσωτερική ανόρθωση και εξωτερική ειρήνη. Τελικά, οι εκλογές έγιναν κανονικά στις 19 Αυγούστου 1928. Τα αποτελέσματά τους εξέπληξαν θετικά ακόμα και τον ίδιο τον Βενιζέλο, σε αντίθεση με αυτές του 1920 που εξέπληξαν αυτόν και πολλούς ακόμα αρνητικά. Σε σύνολο 1.017.281 εγκύρων ψηφοδελτίων τα συμπράττοντα κυβερνητικά κόμματα έλαβαν 620.756 ψήφους (ποσοστό 61,02% και 223 έδρες, σε σύνολο 250).

Να θυμίσουμε ότι το 1928 δεν ψήφιζαν οι γυναίκες (μία από τις απαράδεκτες «δικαιολογίες» που είχαν προβληθεί ήταν ότι οι γυναίκες δεν έπρεπε να ψηφίζουν λόγω εμμήνου ρύσεως καθώς τις ημέρες αυτές ήταν σε ανισορροπημένη και εξαγριωμένη πνευματική κατάσταση!). Επανερχόμενοι στη λογική, να αναφέρουμε ότι οι «Φιλελεύθεροι» έλαβαν 178 έδρες, το «Αγροτικόν Εργατικόν Κόμμα» του Παπαναστασίου 6 έδρες, το «Εθνικόν Δημοκρατικόν Κόμμα» του Κονδύλη 9 έδρες, οι «Συντηρητικοί Δημοκρατικοί» του Μιχαλακόπουλου και η «Προοδευτική Ένωσις» του Ζαβιτζιάνου από 5. Το «Προοδευτικόν Κόμμα» του Καφαντάρη έλαβε 3 έδρες, η «Εθνική Ένωσις» του Θ. Πάγκαλου, 0,19% χωρίς να εκλέξει βουλευτή, το «Λαϊκό Κόμμα» αύξησε το ποσοστό του σε 23,94% αλλά λόγω του πλειοψηφικού συστήματος έλαβε μόλις 19 έδρες.

Αντίθετα, καταποντίστηκαν οι «Ελευθερόφρονες» του Ιωάννη Μεταξά που με 5,30% εξέλεξαν μόλις έναν βουλευτή. Οι ανεξάρτητοι βασιλόφρονες εξέλεξαν 4 βουλευτές ενώ και η Αριστερά έπαθε πανωλεθρία σε σχέση με το 1926. Το «Αγροτικό Κόμμα» έλαβε 17.042 ψήφους (1,68%) και το ΚΚΕ, που κατέβηκε στις εκλογές ως «Ενιαίον Μέτωπον» 14.325 ψήφους (1,41%). Επιφανείς αντιβενιζελικοί όπως οι Ι. Μεταξάς, Ι. Θεοτόκης, Γ. Μερκούρης, Κ. Δεμερτζής, Γ. Στρέιτ κ.ά. απέτυχαν να εκλεγούν. Θυμίζουμε ότι ο Γεώργιος Στρέιτ ήταν από αυτούς που υπέγραψαν ως υπουργός σε κυβέρνηση Βενιζέλου το 1914 την παράδοση, με νόμο, της νήσου Σάσωνος στην Αλβανία.

Η νέα Βουλή συνήλθε σε εναρκτήρια συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου 1928 και δύο μέρες αργότερα εξέλεξε ως προέδρο τον Ι. Τσιριμώκο με 170 ψήφους σε σύνολο 193 παρόντων βουλευτών. Ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Βενιζέλου ήταν η επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία του Στρατηγού Αλέξανδρου Οθωναίου τον οποίο τοποθέτησε Αρχηγό του Στρατού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από το «Λαϊκο Κόμμα». Στη συνέχεια, η Βουλή ψήφισε μια σειρά μέτρων που αφορούσαν στην πάταξη της ληστείας, την αποκατάσταση των προσφύγων και την εισαγωγή στο Ελληνικό Δίκαιο του θεσμού της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Ακολούθησε το «κλείσιμο» των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν στο Σύνταγμα του 1927: την ψήφιση νόμων για την ίδρυση και συγκρότηση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) και τη συγκρότηση Γερουσίας.

Στις 23/12/1928 ψηφίστηκε ο Νόμος 3711 «περί Συμβουλίου Επικρατείας» που άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1929 με πρώτο Πρόεδρο τον διαπρεπή νομομαθή Κων/νο Ρακτιβάν (1865-1935) με καταγωγή από τη Βέροια, γεννημένο στο Μάντσεστερ. Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το ΣτΕ ακύρωσε πολλές πράξεις της Διοίκησης που τα μέλη του θεώρησαν παράνομες. Στις 14/1/1929 η Βουλή ψήφισε τον νόμο 3786 «περί συγκροτήσεως της Γερουσίας». Σύμφωνα με αυτόν, 92 Γερουσιαστές θα εκλέγονταν άμεσα, 10 σε κοινή συνεδρία της Βουλής-Γερουσίας (αυτοί ονομάστηκαν «αριστίνδην» από τον Τύπο της εποχής) και 18, για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 120 που προβλεπόταν από το Σύνταγμα, από εκπροσώπους των επαγγελματικών τάξεων.

Στις εκλογές για την Γερουσία οι Φιλελεύθεροι εξέλεξαν 64 γερουσιαστές, ο Κ. Ζαβιτζιάνος που «κατέβασε» τον συνδυασμό μόνο στην Κέρκυρα, 2, το κόμμα του Παπαναστασίιου 4, το κόμμα Μιχαλακόπουλου 5 και οι «Καφανταρικοί» 3. Το «Λαϊκόν Κόμμα» εξέλεξε 10 γερουσιαστές και οι «Ελευθερόφρονες» 2. Τέλος, άλλοι 2 γερουσιαστές εκλέχθηκαν από το «Αγροτικόν Κόμμα». Το Κ.Κ.Ε. έλαβε 14.069 ψήφους (1,70%) και δεν εξέλεξε κανέναν γερουσιαστή.

Αλέξανδρος Ζαΐμης
Στις εκλογές των 18 γερουσιαστών-εκπροσώπων των κομματικών οργανώσεων δεν δόθηκε κομματικός χαρακτήρας αλλά σχεδόν όλοι οι εκλεγέντες ήταν πολιτικοί φίλοι του Βενιζέλου. Όσο για τους 10 «αριστίνδην» γερουσιαστές παρά την πρόταση Βενιζέλου να εκλεγούν σε κοινή συνεδρία των 250 βουλευτών και των (υπόλοιπων) 110 γερουσιαστών, αυτό δεν έγινε λόγω άρνησης του Τσαλδάρη που δήλωσε ότι το «Λαϊκόν Κόμμα» θα απόσχει από την ψηφοφορία γιατί τη θεωρούσε γελοιοποίηση της διαδικασίας. Σ

τον κατάλογο που κατάρτισε η κυβέρνηση συμπεριλήφθηκαν 5 Φιλελεύθεροι (Παρασκευόπουλος, Ρωμάνος, Πιερράκος-Μαυρομιχάλης, Αναστασιάδης και Ανδρεάδης), ο Καφανταρικός Α. Μυλωνάς, ο πολιτικός φίλος του Παπαναστασίου, Γ. Φιλάρετος, οι αντιβενιζελικοί Ν. Τριανταφυλλάκος και Α. Ευταξίας και ο ανεξάρτητος Α. Ζαΐμης. Στις 2 Ιουνίου 1929 η Βουλή και η Γερουσία εξέλεξαν ως «οριστικό» Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Παύλο Κουντουριώτη με 259 ψήφους επί 309 παρόντων βουλευτών και γερουσιαστών. Βρέθηκαν ακόμα 6 ψηφοδέλτια που έγραφαν άλλα ονόματα και 44 λευκά. Στις 9 Δεκεμβρίου όμως ο Κουντουριώτης που είχε γίνει 75 ετών υπέβαλε την παραίτησή του.

Στις 14 Δεκεμβρίου έγινε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και αποφασίστηκε να προταθεί για το αξίωμα ο Γ. Καφαντάρης. Αυτός όμως δεν δέχτηκε λόγω της κόντρας του με τον Βενιζέλο. Τελικά για την Προεδρία της Δημοκρατίας προτάθηκε ο Α. Ζαΐμης. Το «Λαϊκό Κόμμα» αποφάσισε να ψηφίσει «λευκό». Έτσι την ίδια μέρα εκλέχθηκε Πρόεδρος ο Α. Ζαΐμης με 257 ψήφους σε σύνολο 327 ψηφισάντων. Βρέθηκαν επίσης με 38 λευκά ψηφοδέλτια και 32 που έγραφαν άλλα ονόματα.

Επιτεύγματα και λάθη της τετραετίας Βενιζέλου (1928-1932)

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης Βενιζέλου αυτής της τετραετίας ήταν η ανασυγκρότηση της παιδείας. Αποτελεί έργο δύο «διαδοχικών» υπουργών, των Κ. Γόντικα και Γ. Παπανδρέου. Καταργήθηκαν τα «Ελληνικά Σχολεία» (ενδιάμεσα μεταξύ Δημοτικών και Γυμνασίων) ,η ως τότε τετραετής υποχρεωτική εκπαίδευση έγινε εξαετής και θεσπίστηκαν οι εισιτήριες εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Η ως τότε ελεύθερη είσοδος σε αυτά οδήγησε σε υπερπληθυσμό πτυχιούχων και έλλειψη επαγγελματιών. Επί Γ. Παπανδρέου (2/1/1930-26/5/1932) κατασκευάστηκαν εκατοντάδες νέα σχολικά κτίρια. Παράλληλα, ξεκίνησε για πρώτη φορά η διδασκαλία της Δημοτικής στα Γυμνάσια.

Πολύ σημαντικό ήταν το έργο του Κ. Ζαβιτζιάνου που διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών (4/7/1928-3/7/1929). Με αφορμή την απαγωγή των δύο πολιτευτών από τους Κουμπαίους, ο Ζαβιτζιάνος εξαπέλυσε αληθινή εκστρατεία εναντίον των ληστών με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες να εξολοθρευθούν δεκάδες συμμορίες.

Η παρουσία του Βενιζέλου στην προεδρία της κυβέρνησης και το προσωπικό του κύρος απέτρεψαν συνωμοσίες και τη διοργάνωση κινημάτων στον Στρατό. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε μια μάλλον ασήμαντη συνωμοτική κίνηση αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη που χαρακτηρίστηκαν ως «παγκαλικοί» και έμεινε γνωστή ως «υπόθεση του χοιροστασίου» από τον τόπο που συνεδρίαζαν οι συνωμότες που συνελήφθησαν στις 30 Οκτωβρίου 1930.

Παρά τις αναμφισβήτητες επιτυχίες της σε πολλούς τομείς, η κυβέρνηση Βενιζέλου υπέπεσε και σε μια σειρά λαθών που οφειλόταν κυρίως στην αύξηση της αυταρχικότητας και του συναισθήματος του Κρητικού εθνάρχη και στην κακή εκτίμηση προσώπων και πραγμάτων που προέρχονταν από αυτή την πολυπραγμοσύνη και τη συναίσθηση αυτάρκειάς του. Εκείνο που τον εξόργισε ήταν επίσης ότι οι επικρίσεις και η πολιτική εκμετάλλευση των σφαλμάτων της κυβέρνησης δεν προέρχονταν μόνο από αντιβενιζελικούς αλλά και από τα μικρά «βενιζελογενή» κόμματα που μετά από μια περίοδο απραξίας απογαλακτίστηκαν. Οι αναπληρωματικές εκλογές, η διεξαγωγή των οποίων ήταν υποχρεωτική σε περίπτωση κένωσης έδρας άρχισαν να δείχνουν μια σταδιακή απογοήτευση του κόσμου από την κυβέρνηση ενώ και το Κ.Κ.Ε. αύξανε τις δυνάμεις του.


Ο Βενιζέλος από προσωπική ευθιξία, έσπευσε ο ίδιος να υπερασπίζεται σε κάθε περίπτωση όσους κατηγορούνταν για διάφορα σκάνδαλα, οικονομικά ή ιδιωτικά (το σκάνδαλο της κινίνης, το «λογιστικόν σφάλμα», στην τιμή του ψωμιού, το σκάνδαλο Ζάννα, το σκάνδαλο Καραπαναγιώτη κ.ά.). Αυτό έδινε σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες κίνητρο να χρησιμοποιούν ακραίους χαρακτηρισμούς όπως «κυβέρνησις κλεπτών» κ.ά. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί οδήγησαν την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο «περί Τύπου» τον Μάιο του 1931. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και έγινε ο νόμος 5060 που αντικατέστησε τον νόμο του 1837 (είχε ψηφιστεί επί Όθωνα) «περί Τύπου». Στη διάρκεια της συζήτησης για τον νόμο στη Βουλή υπήρξε σοβαρό φραστικό επεισόδιο Βενιζέλου-Καφανταρη, κάτι που έδειχνε το χάος που υπήρχε πλέον ανάμεσα στον Κρητικό πολιτικό και τους παλιούς του συνεργάτες. Είχαν προηγηθεί από το 1930, επιθέσεις και από τους Παπαναστασίου, Ζαβιτζιάνο και Κονδύλη.

Τα σοβαρότερα προβλήματα ήταν όμως απότοκα της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης του 1929 που επηρέασε και την Ελλάδα. Αρχικά έγινε προσπάθεια συγκρότησης «Οικουμενικής κυβέρνησης» την οποία εισηγήθηκε ο Βενιζέλος, αυτή όμως τορπιλίστηκε από τον Τσαλδάρη. Έτσι η κυβέρνηση πήρε μόνη της μέτρα όπως η αναστολή εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους και η άρση των μέτρων σταθεροποίησης του 1927. Αυτό προκάλεσε βέβαια σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Στις 21 Απριλίου 1932 έληξε η θητεία του 1/3 των άμεσα εκλεγμένων γερουσιαστών και η τριετής θητεία των γερουσιαστών-εκπροσώπων των επαγγελματικών οργανώσεων. Για να συμπέσουν γερουσιαστικές και βουλευτικές εκλογές ψηφίστηκε παράταση της θητείας των γερουσιαστών. Τον Μάιο του 1932 η Βουλή ψήφισε τον Νόμο 5493 που καθιέρωνε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, «μεταβατικό» μόνο για τις επόμενες εκλογές. Στις 21 Μαΐου 1932 ο Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτηση της κυβερνήσεώς του την οποία διαδέχτηκε στις 26 Μαΐου κυβέρνηση υπό τον Α. Παπαναστασίου.

Η κυβέρνηση Βενιζέλου το 1928
Το «Ιδιώνυμο» και η πρόταση για απονομή Νόμπελ στον Κεμάλ

Η πρόωρη παραίτηση της κυβέρνησης οφείλεται και στην πρόθεση του Βενιζέλου να καταθέσει νομοσχέδιο «περί διώξεως του Τύπου» με την αιτιολογία ότι με τις ανησυχητικές διαδόσεις που δημοσιεύονται στις στήλες των εφημερίδων υπονομεύεται το εθνικό νόμισμα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε και απείλησε ότι αν το νομοσχέδιο κατατεθεί, θα απέχει από τις συνεδριάσεις Βουλής και Γερουσίας. Ένας άλλος Νόμος που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ζαβιτζιάνου (Ν. 4229 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 25/7/1929) και έγινε γνωστός ως «Ιδιώνυμο» προέβλεπε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών για όποιον «επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας ή ενεργεί υπέρ αυτών προσηλυτισμόν».

Το «Ιδιώνυμο» αποτελεί το πρώτο χρονολογικά μέτρο που έλαβε το Ελληνικό Κράτος κατά του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τον Δρα Ι.Σ. Παπαφλωράτο, στις 26/7/1929 έγινε η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου» με κατηγορούμενο τον φοιτητή Παράσχο Μαρμαρέλη που καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες εξορία. Όπως έγραψε η «Εργατική Βοήθεια Ελλάδος» 12.000 κομμουνιστές συνελήφθησαν ως τον Δεκέμβριο του 1932. Πολλοί απ’ αυτούς δικάστηκαν και καταδικάστηκαν αθροιστικά σε ποινές που έφταναν τα 1.936 έτη φυλάκισης και τα 785 χρόνια εξορίας! 120 στρατιώτε και ναύτες στάλθηκαν στους Πειθαρχικούς Ουλαμούς Καλπακίου και Μαρμάρως. Ως τις 4 Αυγούστου 1936 περίπου 16.500 κομμουνιστές συνελήφθησαν, πολλοί δικάστηκαν και 3.031 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.

Το Ιδιώνυμο
Στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Βενιζέλου εξομάλυνε τις σχέσεις της χώρας μας με την Ιταλία που δεν δέχτηκε να συζητήσει καν το θέμα των Δωδεκανήσων, τήρησε αρνητική στάση στην κυπριακή εξέγερση για αυτοδιάθεση (1931), επανέφερε το καλό κλίμα στις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία, αντίθετα δεν πέτυχε πολλά στις προσπάθειές της για προσέγγιση με την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Σημαντικότερο όλων ήταν το «Σύμφωνο φιλίας, ουδετερότητας και διαιτησίας» που υπέγραψαν οι Βενιζέλος και Ισμέτ Ινονού στην Άγκυρα στις 30/10/1930.

Είχε προηγηθεί ετεροβαρής για την Ελλάδα συμφωνία για τακτοποίηση των εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων των δύο χωρών καθώς η Ελλάδα πλήρωσε 400.000 αγγλικές λίρες στην Τουρκία. Το 1931 ο Ισμέτ Ινονού επισκέφθηκε την Αθήνα ενώ στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, το 1934 ο Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης… Εκείνη τη χρονιά ο Κεμάλ πήρε το προσωνύμιο «Ατατούρκ» (πατέρας των Τούρκων). Η πρόταση Βενιζέλου γραμμένη στα γαλλικά υπάρχει στην ιστοσελίδα των Βραβείων Νόμπελ. Στα σχόλια αναφέρεται ότι αν και το όνομα προστέθηκε στην τελική λίστα, δεν υπάρχει αξιολόγηση της υποψηφιότητας…

Πηγές:
• ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, τ. ΙΕ ,ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
• ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΑΦΝΗΣ, «Η ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ 1923-1940», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ, 1997
• Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ, «Ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1833-1949», Τόμος ΙΙ, Εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ, 2014
• Ευχαριστούμε θερμά τον Δρα Ι. Σ. Παπαφλωράτο για την πολύτιμη βοήθειά του.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Copernicus: Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

https://ift.tt/LvgAzOS

Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σηματοδοτώντας τον 12ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούνιο του 2023) κατά τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε σε τιμή ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (*C3S).Τα στοιχεία της C3S αναφέρθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε έκκληση για επείγουσα δράση, καθώς δημοσιεύονται δύο νέες εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς πτυχές της κλιματικής αλλαγής.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον Μάιο του 2024 ήταν 0,65°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900, σηματοδοτώντας τον 11ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο του 2023) για τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αντικατοπτρίζοντας τη διαδοχή των μηνιαίων θερμοκρασιών ρεκόρ, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τους τελευταίους 12 μήνες (Ιούνιος 2023 – Μάιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με 0,75°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και 1,63°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο του 1850-1900, σύμφωνα με τα στοιχεία του C3S.


«Είναι σοκαριστικό αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί. Παρόλο που αυτή η ακολουθία μηνών-ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης», δηλώνει σχετικά ο διευθυντής του C3S Carlo Buontempo.

«Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές, αλλά έχουμε επίσης εξαιρετικές ικανότητες στην παρακολούθηση του κλίματος και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των δράσεών μας. Αυτή η σειρά των πιο ζεστών μηνών ίσως – στο μέλλον – θα μείνει στη μνήμη μας ως συγκριτικά »ψυχρή», αλλά αν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στο πολύ κοντινό μέλλον, ίσως μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις «ψυχρές» θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του αιώνα», καταλήγει ο Buontempo.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Παράλυση προσώπου: Αίτια και αντιμετώπιση

https://ift.tt/e4RUWY0

Ειδικότερα, η παράλυση του προσωπικού νεύρου, είναι η συχνότερη νευρολογική βλάβη κρανιακού νεύρου, που όταν συμβεί, οδηγεί σε αδυναμία ή παράλυση των μιμικών μυών του προσώπου.Εκτός των μυών, το προσωπικό νεύρο, μεταφέρει νευρικές ίνες για τους δακρυϊκούς και σιελογόνους αδένες, καθώς και νευρικές ίνες για την μεταφορά της αίσθησης της γεύσης από την γλώσσα προς τον εγκέφαλο.
Ποια είναι τα συμπτώματα παράλυσης του προσώπου;
-Τα συμπτώματα που εμφανίζει κατά την παράλυση του προσώπου ο ασθενής είναι:

-Ασυμμετρία στο πρόσωπο με έλξη της γωνίας του στόματος προς την υγιή πλευρά
-Εξαφάνιση ρυτίδωσης μετώπου

-Εξαφάνιση ρινοχειλικής αύλακας
-Λαγόφθαλμο (Αδυναμία σύσφιξης του βλεφάρου)
-Εκτρόπιο (πτώση κάτω βλεφάρου)
-Αδυναμία ανύψωσης φρυδιών

-Αδυναμία επίδειξης δοντιών
-Αδυναμία σφυρίγματος
-Αδυναμία να «φουσκώσει» το στόμα

Ποιες είναι οι αιτίες της παράλυσης του προσώπου;

«Η πιο συνήθης μορφή παράλυσης προσώπου είναι η παράλυση τύπου Bell. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως η παράλυση είναι προσωρινή και σε μεγάλο ποσοστό η αποκατάσταση είναι πλήρης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις παραλύσεων που συνδέονται με λοιμώξεις, κυρίως ιογενείς.

Η συχνότερη είναι λόγω του ιού VZV (έρπητα ζωστήρα) που προκαλεί δερματικό εξάνθημα γύρω από το αυτί, έντονο πόνο και απώλεια γεύσης, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εντός 72 ωρών, μπορεί να εξελιχθεί σε πολλή σοβαρή και να μειώσει τις πιθανότητες αποκατάστασης στο ένα μισό των περιπτώσεων», τονίζει ο κ. Ανδρέας Γραββάνης Διευθυντής Μονάδας Πλαστικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Παράλληλα, άλλες περιπτώσεις συνδέονται με όγκους, με πιο συχνό το ακουστικό νευρίνωμα, ενώ λιγότερο συχνά, η παράλυση οφείλεται σε όγκους του προσωπικού νεύρου, διάφορους όγκους στην περιοχή της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας, στη νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ και όγκους στην παρωτίδα. Η μαστοειδίτιδα και η εσωτερική και εξωτερική ωτίτιδα, επίσης μπορούν να προκαλέσουν προσβολή του προσωπικού νεύρου.

Στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται ακόμη ένα αιμαγγείωμα, ένα ανεύρυσμα της καρωτίδας αρτηρίας ή μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση και πίεση στο νεύρο σε περίπτωση παράλυσης. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν ακόμη, τραύμα στο κεφάλι με κάταγμα του κροταφικού οστού, σαρκοείδωση, σύνδρομο Miller Fisher, σύνδρομο Guillain-Barre και πολλαπλή σκλήρυνση», συμπληρώνει.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παράλυσης του προσώπου;

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κλινική εξέταση αρκεί για να γίνει η διάγνωση. Για παράδειγμα, η παράλυση ενός προσώπου από τη μία πλευρά, χωρίς άλλα νευρολογικά συμπτώματα, υπονοεί μια ιδιοπαθή παράλυση του προσώπου. Ωστόσο, όταν υπάρχουν και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, όπως προβλήματα όρασης, μουδιάσματα ή αστάθεια, τότε είναι απαραίτητο να γίνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να εντοπιστεί η αιτία.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που παρατηρείται μόνο πτώση γωνίας του στόματος, για να αποκλειστεί η περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν από την εξέταση παρατηρηθεί ερυθρότητα και φουσκάλες στην είσοδο του ακουστικού πόρου, συνοδευόμενες από πόνο, τότε είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση από ΩΡΛ» αναφέρει.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

«Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας και της εμφάνισης, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη του ασθενούς. Κεντρική στόχευση αποτελεί το κλείσιμο του βλεφάρου για την προστασία του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού, καθώς και η αποκατάσταση του χαμόγελου του ασθενούς, που έχει επιπλέον θετική επίδραση στην ομιλία, τη λήψη τροφής και τον έλεγχο των σάλιων.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της παράλυσης διακρίνεται σε πρώιμη (άμεση) και καθυστερημένη (απώτερη) φάση» σημειώνει ο ειδικός.

Η πρώιμη παράλυση

Ορίζεται ως η παράλυση εντός των 2 πρώτων ετών από την εμφάνισή της, οπότε και θεωρείται ότι οι μύες δεν έχουν ατροφήσει οριστικά.
«Σε περιπτώσεις πρώιμης παράλυσης από αιτίες, όπως η ενδοκρανιακή βλάβη από ατύχημα ή χειρουργείο, υπάρχει ένδειξη για άμεση ανανέωση των μιμικών μυών του προσώπου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της σύνδεσης διαφόρων συνδυασμών νευρικών μεταφορών, γνωστών ως νευρικές μεταφορές, δηλαδή το μασητήριο νεύρο (masseter nerve) σε συνδυασμό με κλάδο του ετερόπλευρου υγιούς προσωπικού νεύρου (cross face nerve graft)» αναφέρει ο κ. Γραββάνης.

Η χρόνια παράλυση

Απώτερη ή χρόνια χαρακτηρίζεται όταν έχει περάσει ένα διάστημα δύο ετών από την εμφάνιση της παράλυσης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση παράλυσης της νευρομυϊκής σύναψης και συνεπώς την οριστική παράλυση του μιμικού μυός. Σε αυτή την περίπτωση, η βελτίωση συνήθως συνίσταται στη μεταφορά λειτουργικών μυών προκειμένου να αποκατασταθούν οι μόνιμα παραλυμένοι μυς, σε δύο ή περισσότερα χειρουργικά στάδια. Αρχικά, συνήθως χρησιμοποιείται το αντίπλευρο υγιές προσωπικό νεύρο για τη νεύρωση του μυός, με τη χρήση νευρικού μοσχεύματος, συνήθως του γαστροκνήμιου.

Στο δεύτερο στάδιο, μετά από 6 έως 9 μήνες, διάστημα που επιτρέπει τη νευρική αναγέννηση, πραγματοποιείται η μικροχειρουργική μεταμόσχευση του μυός, ο οποίος θα έχει δυναμική κίνηση λόγω της σύνδεσής του με το αναγεννημένο νευρικό μόσχευμα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την επίτευξη ενός σχετικά φυσιολογικού χαμόγελου που είναι συγχρονισμένο με το υγιές πρόσωπο.

Παρόλα αυτά, ως διαδικασία συνοδεύεται και από μειονεκτήματα, όπως δύο χειρουργεία, επιπλέον ουλές στο υγιές πρόσωπο και πιθανή νοσηρότητα από τη λήψη του νευρικού μοσχεύματος. Επιπλέον, απαιτείται αρκετός χρόνος για την ανάκαμψη, ο οποίος υπολογίζεται περίπου στο ενάμισι έτος.

Η μέθοδος ενός σταδίου

«Τα τελευταία χρόνια, έχει επικρατήσει παγκοσμίως η στρατηγική του ενός σταδίου. Πρόκειται για αποκατάσταση της παράλυσης του προσώπου μέσω της μικροχειρουργικής μεταμόσχευσης μυός ισχνού προσαγωγού, του οποίου η επανανεύρωση επιτυγχάνεται με την άμεση σύνδεση του νεύρου με το νεύρο του μασητήρα μυός.

Αυτή η μέθοδος προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία δύο σταδίων, καθώς παρέχει λύση στον ασθενή με ένα μόνο χειρουργείο και επιφέρει αποτελέσματα σε περίπου 3 έως 4 μήνες. Επιπλέον, δεν επιβαρύνεται η υγιής πλευρά με παρεμβάσεις και αποφεύγονται περαιτέρω ουλές, ενώ εξασφαλίζεται ένα δυνατό χαμόγελο, που μπορεί όμως να υστερεί σε φυσικότητα» καταλήγει ο κ. Γραββάνης.

*Με γνώμονα τη σύγχρονη ανάγκη του ατόμου για βελτίωση της εμφάνισής του και με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης κάθε εμφανούς ατέλειας, το Metropolitan Hospital διαθέτει μια πρωτοποριακή Κλινική Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής , η οποία συνεργάζεται με διαφορετικά τμήματα του Νοσοκομείου, ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας για όλα τα προβλήματα που χρίζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Η Κλινική διαθέτει πλήρως καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό να στέκεται επάξια ανάμεσα σε ευρωπαϊκές κλινικές, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις σε κάθε ασθενή.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» στο κέντρο που τραγουδάει η Πάολα λόγω ηχορύπανσης

https://ift.tt/uzTyqPQ

 «Λουκέτο» στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που βρίσκεται στην περιοχή των σφαγείων, όπου εμφανίζεται η γνωστή τραγουδίστρια Πάολα, βάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του Δήμου, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για ηχορύπανση και μετά από σχετικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν για τον ίδιο λόγο το προηγούμενο διάστημα.
Την απόφαση για τη σφράγιση του χώρου, η οποία αναμένεται να γίνει την Τρίτη 11 Ιουνίου, έλαβε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών, Παντελής Καζαντζίδης, «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την ηχορύπανση». Σημειώνεται ότι η απόφαση έχει ήδη κοινοποιηθεί στην επιχείρηση.

Η πρεμιέρα της Πάολας στο συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης είχε γίνει στις 24 Μαΐου και οι εμφανίσεις της γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
from: anatakti
via IFTTT