Daily Archives: 2 Ιουνίου, 2024

Εικόνα

Colors of the Wind – Live Orchestra | Pocahontas Masterpiece


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Caterham Seven 485

https://ift.tt/JkHvrID

 Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το Caterham Seven 485 και η βρετανική εταιρεία το αποχαιρετά με ιδανικό τρόπο, δημιουργώντας δύο πολύ ξεχωριστές και συλλεκτικές εκδόσεις, τις 485 FE (Final Edition) και 485 CSR FE.Όπως ανακοίνωσε η βρετανική μάρκα η πρώτη θα διατεθεί σε μόλις 60 μονάδες, ενώ η δεύτερη σε μόνο 25.

Τα Caterham Seven 485 FE και 485 CSR FE διαθέτουν τον δίλιτρο κινητήρα Duratec της Ford, ο οποίος αποδίδει 228 ίππους και 205 Nm ροπής. Το βρετανικό μοντέλο επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 4,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 224 χλμ./ώρα.
Αν τα νούμερα δεν εντυπωσιάζουν τους αμύητους, υπενθυμίζουμε ότι τα Caterham FE και CSR ζυγίζουν μόλις 560 και 605 κιλά, αντίστοιχα, ενώ διαφέρουν και ως προς τις διαστάσεις. Το τελευταίο διατίθεται μόνο με μεγάλο αμάξωμα με μήκος 3,36 μέτρα, την ώρα που το FE είναι διαθέσιμο και με μικρότερο στα 3,18 μέτρα.

Και οι δύο εκδόσεις του Seven 485 εξοπλίζονται με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, τετραπίστονες δαγκάνες φρένων, ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση (στο CSR), καθώς και με διαφοροποιημένους κλωβούς ασφαλείας. Τέλος, διατίθεται σε πέντε χρώματα ή custom, αναλόγως την επιθυμία του πελάτη.

Η καμπίνα είναι premium και ποιοτική, αφού αποτελείται από ανθρακονήματα, επένδυση Alcantara και δερμάτινα σπορ καθίσματα. Το σύνολο στέκεται πάνω σε τροχούς 13 ιντσών στο Seven 485 FE και σε 15άρηδες στο CSR.

Η τιμή των Caterham Seven 485 Final Edition ξεκινάει από τις 67.495 ευρώ.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Κωνσταντινούπολη: Άγνωστες πτυχές από την ηρωική αντίσταση ως τις 29 Μαΐου 1453

https://ift.tt/A9LQ8xM

Η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης, είναι αναμφίβολα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας.Το Βυζάντιο, η παρακμή και η αντίστροφη πορεία του οποίου είχαν αρχίσει, όπως συμφωνούν όλοι οι σύγχρονοι ιστορικοί από τα μέσα του 11ου αιώνα, με κομβικό σημείο την ήττα του Μαντζικέρτ (1071) και πρώτο ισχυρό πλήγμα την άλωση της Πόλης από τους Λατίνους (1204), δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους Οθωμανούς.

Η ηρωική αντίσταση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και μερικών χιλιάδων πολεμιστών δεν ήταν ικανή να σώσει την Βασιλεύουσα, για μια ακόμη φορά από μια εχθρική πολιορκία.

Με την πολιορκία και την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς που συνέβη πριν από 571 χρόνια (29 Μαΐου 1453), θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο, ελπίζοντας να φωτίσουμε κάποιες άγνωστες πτυχές τους.

Πριν την πολιορκία

Στις 31 Οκτωβρίου 1448, πέθανε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος και καθώς δεν είχε παιδιά, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Κωνσταντίνος ΙΑ΄
Παλαιολόγος ο Δραγάτζης (το οικογενειακό επώνυμο της μητέρας του), ο οποίος ως τότε ήταν δεσπότης στην Πελοπόννησο.

Η στέψη του νέου αυτοκράτορα έγινε στον Μυστρά στις 6 Ιανουαρίου 1449 και δυο μήνες αργότερα έγινε η υποδοχή του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ είχε πολλά προσόντα. Στο διάστημα της ηγεμονίας του στον Μοριά, είχε αναπτύξει σημαντική δράση. Βασικό μέλημά του ήταν ο προσεταιρισμός των βαλκανικών δυνάμεων. Ήδη είχε αποκαταστήσει καλές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Ραγούζας (σημ. Ντουμπρόβνικ) και είχε αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Βενετία.

Πίστευε ότι οι Οθωμανοί μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, η εποχή που ανέβηκε στον θρόνο του Βυζαντίου, ήταν δύσκολη και κρίσιμη.

Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 1451, πέθανε ο σουλτάνος Μουράτ Β΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Μωάμεθ Β΄ που ήταν μόλις 19 ετών.

Ο Μωάμεθ Β΄, είχε ανέβει στον σουλτανικό θρόνο σε ηλικία 13 ετών, το 1444, όταν παραιτήθηκε ο πατέρας του μετά τη νίκη του στη μάχη της Βάρνας το 1444, η οποία ουσιαστικά έπεισε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο ότι δεν θα μπορούσε να ανακόψει την προέλαση των Οθωμανών στην Ευρώπη.


Από τις αρχές του 1445 ο Μωάμεθ μαζί με ορισμένους επιτελείς του, άρχισε να προγραμματίζει μεγάλη επίθεση εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Τότε όμως ο μεγάλος βεζίρης Χαλίλ τον ανέτρεψε με πραξικόπημα και επανέφερε τον Μουράτ στον θρόνο.

Στη δεύτερη “θητεία” του Μωάμεθ Β΄, υπήρχαν κάποια σημεία αστάθειας στο οθωμανικό κράτος. Ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα του, όπου ο εμίρης της Καραμανίας Karaman-oglu(Καραμάνογλου), έδειχνε αποσχιστικές τάσεις.

Αρχικά ο Μωάμεθ έδειξε σημάδια υποχωρητικότητας και διαλλακτικότητας με το Βυζάντιο και τις χριστιανικές χώρες. Την άνοιξη του 1451 κινήθηκε εναντίον του Καραμάνογλου ο οποίος αναγκάστηκε να ζητήσει ειρήνη.

Τότε οι Βυζαντινοί έκαναν ένα μοιραίο λάθος. Έστειλαν πρεσβεία στον Μωάμεθ, ζητώντας περισσότερα χρήματα, διπλάσια συγκεκριμένα, για τις δαπάνες “φύλαξης” του Οθωμανού πρίγκιπα Ορχάν, ο οποίος ήταν μέλος της οθωμανικής δυναστείας που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη και αποτελούσε κίνδυνο για τον Μωάμεθ Β΄, καθώς θα μπορούσε να διεκδικήσει τον θρόνο με τη βοήθεια των Βυζαντινών, όπως είχε γίνει και 30 χρόνια πριν με τον Μουσταφά, γιο του Βαγιαζήτ Α΄.

Ο Χαλίλ, “φίλος των Ρωμαίων”, εξοργίστηκε. Αντίθετα ο σουλτάνος, δέχτηκε τη βυζαντινή πρεσβεία με προσποιητή κατανόηση και απάντησε ότι θα αποφασίσει για το αίτημα των Βυζαντινών αργότερα.

Αφού πήγε στην Προὐσα, όπου αντιμετώπισε με επιτυχία μια ανταρσία των γενίτσαρων, επέστρεψε στην, τότε, πρωτεύουσά του, την Αδριανούπολη.

Η άστοχη ενέργεια των Βυζαντινών που αναφέραμε, αποτέλεσε την αφορμή για να πάρει ο Μωάμεθ τις τελικές του αποφάσεις. Διέταξε να σταματήσει η χορηγία για τον Ορχάν και άρχισε νυχθημερόν να καταστρώνει σχέδια για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Ως πρώτο βήμα αποφάσισε την οικοδόμηση μεγάλου κάστρου στο Βόσπορο.

Η οικοδόμηση του κάστρου άρχισε τον Μάρτιο του 1452 και είχε για τους Οθωμανούς πανηγυρικό χαρακτήρα. Χτίστηκε στο στενότερο σημείο του Βόσπορου, στην τοποθεσία Ασώματος, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Εκεί συγκεντρώθηκαν χιλιάδες χτίστες και υλικά που μεταφέρθηκαν από την Ανατολή.

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης κατάλαβαν ότι είχε αρχίσει και έσφιγγε ο κλοιός απελπιστικά γύρω απ’ αυτούς. Κάποιοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την οικοδόμηση του κάστρου, αλλά σκοτώθηκαν από τους Οθωμανούς. Πρεσβεία που έστειλε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, επέστρεψε άπρακτη. Άλλοι Τούρκοι, έκαναν επιθέσεις στους Βυζαντινούς αγρότες της Σηλυβρίας. Ο αυτοκράτορας έκλεισε τις πύλες της πόλης. Στο τέλος Αυγούστου το χτίσιμο του κάστρου είχε ολοκληρωθεί. Bogaz-Kesen το ονόμασε ο Μωάμεθ. Bogaz σημαίνει πορθμός (πβ. μπουγάζι = στενό θαλάσσιο πέρασμα, πορθμός) αλλά και λαιμός. Kesen, σημαίνει κοπτήρας, συνεπώς Bogaz-Kesen θα μπορούσε να αποδοθεί ως “λαιμοκοπίη”. Το κάστρο αυτό, γνωστό σήμερα ως Rumili-hisar (“Κάστρο της Δύσης”), οι Βυζαντινοί το ονόμασαν Νεόκαστρο.

Ο Μωάμεθ τοποθέτησε σ’ αυτό φρουρά από 400 άνδρες και κανόνια (“πετροβόλους μηχανάς”) και διέταξε ότι κάθε πλοίο που θα περνούσε τον Βόσπορο, όφειλε να σταματά εκεί και να πληρώνει δασμό (“κομμέρκιον”). Διαφορετικά θα βυθιζόταν.

Έτσι εξασφάλισε τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας και απομόνωσε την Κωνσταντινούπολη από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, απ’ όπου προμηθευόταν τα απαραίτητα για τον επισιτισμό των κατοίκων της.

Επίσης ο Μωάμεθ, υπέγραψε συνθήκη με τον Ούγγρο ηγεμόνα Ουννάδη, ο οποίος παρά τις ήττες που είχε υποστεί ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος.
Παράλληλα για να εμποδίσει τα αδέλφια του Κωνσταντίνου, Δημήτριο και Θωμά, δεσπότες της Πελοποννήσου, να στείλουν βοήθεια στην Πόλη, έστειλε εναντίον τους τον ικανό στρατηγό Τουραχάν με χιλιάδες άνδρες, οι οποίοι έφτασαν ως τη Μεσσηνία καταστρέφοντας και λεηλατώντας τα εδάφη του Δεσποτάτου.

Στις αρχές Νοεμβρίου 1452, δυο βενετικά πλοία που κατέπλεαν από τον Εύξεινο Πόντο αρνήθηκαν να σταματήσουν στο Νεόκαστρο για επιθεώρηση. Παρά τις βολές των κανονιών εναντίον τους κατάφεραν να ξεφύγουν χωρίς ζημιές. Δεκαπέντε μέρες αργότερα ένα τρίτο προσπάθησε να κάνει το ίδιο, αλλά βυθίστηκε από ένα κανονιοβολισμό. Ο πλοίαρχος Αντόνιο Ρίτζο και το πλήρωμα αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν στο Διδυμότειχο όπου βρισκόταν ο Μωάμεθ. Αυτός διέταξε τον αποκεφαλισμό των μελών του πληρώματος. Ο Ρίτζο καταδικάστηκε σε ανασκολοπισμό και το σώμα του “εκτέθηκε” δίπλα στον δρόμο (Δούκας, Νικολό Μπάρμπαρο).

Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική. Διάφοροι πρόσφυγες από τα περίχωρα είχαν καταφύγει σ’ αυτήν επιτείνοντας το πρόβλημα του επισιτισμού. Τα ταμεία του κράτους ήταν σχεδόν άδεια. Η συμφωνία με τον Ουννάδη, αποτελούσε τεράστιο πλήγμα, ενώ στο εσωτερικό της Βασιλεύουσας επικρατούσε πολιτικοϊδεολογική διαμάχη. Η μόνη ελπίδα πλέον, ήταν η βοήθεια της Καθολικής Ευρώπης. Ο Κωνσταντίνος έστειλε πρεσβεία στον Πάπα Νικόλαο Ε΄, ο οποίος έθεσε ως όρο την ένωση των δυο Εκκλησιών. Ο αυτοκράτορας φαινόταν διαλλακτικός, αλλά συναντούσε σφοδρή αντίδραση από τον λαό και τον κλήρο. Έτσι ζήτησε από τον Πάπα να στείλει ιερείς ικανούς και πειστικούς, οι οποίοι θα βοηθούσαν να πραγματοποιήσει την ένωση. Έτσι τον Νοέμβριο του 1452 έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη ο καρδινάλιος Ισίδωρος (του Κιέβου), γεννημένος το 1385 στην Ελλάδα (πιθανότατα στη Μονεμβασία), κάτοχος σημαντικής παιδείας και ο Λατίνος αρχιεπίσκοπος Λέσβου Λεονάρδος (γνωστός ως ο Λεονάρδος ο Χίος, ελληνικής καταγωγής κι αυτός). Μαζί τους είχαν και 200 πολεμιστές.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1452 ο καρδινάλιος λειτούργησε στην Αγιά Σοφιά και κατόπιν κηρύχθηκε η ένωση που είχε ψηφίσει η Σύνοδος της Φλωρεντίας. Ο λαός ωστόσο, στη μεγάλη του πλειοψηφία, συγκεντρώθηκε στις εκκλησίες που λειτουργούσαν ανθενωτικοί ιερείς και κυρίως στη Μονή του Παντοκράτορα, όπου ζούσε ο Γεώργιος Σχολάριος, ο πρώτος Πατριάρχης μετά την άλωση…

Το μίσος για τους Λατίνους, οφειλόταν στην κατοχή της Κωνσταντινούπολης από αυτούς (1204-1261) και όσα δεινά είχαν υποστεί τότε, αλλά και αργότερα οι Βυζαντινοί. Επίσης, οι ανεκτικότερες, σε κάποια σημεία, αρχές του Ισλάμ και του οθωμανικού κράτους από εκείνους που επέβαλε η Καθολική Δύση και η καταπίεση των Ορθόδοξων Ελλήνων στις γενουατικές και βενετικές αποικίες, μεγάλωναν ακόμα περισσότερο την αντιπάθεια των Βυζαντινών προς τους Δυτικούς.

Από την πλευρά τους οι Δυτικοί, αν και φαίνεται ότι ήθελαν να βοηθήσουν τους Βυζαντινούς, αντιμετώπιζαν τα δικά τους προβλήματα.
Οι Βενετοί με τους Γενουάτες είχαν μεγάλη έχθρα. Οι σχέσεις τους με τον Πάπα δεν ήταν πολύ καλές, γιατί ο ποντίφικας δεν πλήρωσε ποτέ για κάποιες βενετσιάνικες γαλέρες που χρησιμοποίησε το 1444…

Ο στόλος τους, σε μεγάλο βαθμό, ήταν επιφορτισμένος με την προστασία των αποικιών της Γαληνοτάτης. Οι Γενοβέζοι, που είχαν στην κατοχή τους το Πέραν της Κωνσταντινούπολης και ορισμένες αποικίες, όπως και τη Χίο, αρκέστηκαν να δημοσιεύσει μια-δυο προτροπές προς τους χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης, να κινηθούν εναντίον των Τούρκων.

Η Ραγούζα (σημ. Ντουμπρόβνικ), αν και είχε επικυρώσει πρόσφατα τα προνόμια της Κωνσταντινούπολης, εμπορευόταν και σε οθωμανικά λιμάνια. Έτσι δεν διακινδύνευε κανένα τμήμα του μικρού της στόλου, παρά μόνο αν αυτός αποτελούσε τμήμα ευρύτερου χριστιανικού συνασπισμού.
Μόνο ο Αλφόνσος, βασιλιάς της Νεάπολης, με συμφέροντα και διεκδικήσεις στην Ελλάδα και τους Καταλανούς υπηκόους του να εμπορεύονται στην Κωνσταντινούπολη κινήθηκε έμπρακτα. Έστειλε, με βασικό χρηματοδότη τον Πάπα, ένα στολίσκο στο Αιγαίο, τον οποίο όμως απέσυρε αργότερα.

Στις αρχές Ιανουαρίου 1453, ο Μωάμεθ Β΄, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κινηθεί εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Ο Χαλίλ, που ίσως χρηματιζόταν από τους Βυζαντινούς, ήταν αντίθετος στο σχέδιο αυτό.
Όμως οι στρατιωτικοί, ο εξωμότης Ζαγανός, ο Τουραχάν αλλά και ο ευνούχος Σεχαμπεντίν ήταν θερμοί θιασώτες της απόφασης του Μωάμεθ για επίθεση εναντίον της Κωνσταντινούπολης.
Το καλοκαίρι του 1452, ένας Ούγγρος (κατ’ άλλους Σάξονας) μηχανικός, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και προσέφερε τις υπηρεσίες του στους Βυζαντινούς. Ο Κωνσταντίνος όμως, δεν μπορούσε να του δώσει τα χρήματα που ζητούσε. Έτσι πήγε στον Μωάμεθ και συμφώνησε, εισπράττοντας τετραπλάσια χρήματα απ’ όσα ήθελε, να φτιάξει ένα τεράστιο κανόνι. Σε τρεις μήνες, έχοντας και τεχνική υποστήριξη έφτιαξε το πρώτο κανόνι. Ήταν αυτό που τοποθέτησε στο Ρούμελι Χισάρ ο Μωάμεθ και βύθισε το βενετσιάνικο πλοίο του Ρίτζο.

Έπειτα ο σουλτάνος, διέταξε τον Ουρβανό να φτιάξει ένα κανόνι διπλάσιο από το πρώτο. Αυτό, χυτεύθηκε στην Αδριανούπολη και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο. Η κάννη του είχε μήκος περίπου 8 μέτρα. Το πάχος του μπρούντζου από το οποίο ήταν φτιαγμένο, ήταν 2 μέτρα και η περιφέρειά του, ένα μέτρο στο πίσω μέρος και 2,5 μέτρα στο μπροστινό.
Τον Μάρτιο, το κανόνι άρχισε το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη. Το έσερναν 60 βόδια και διακόσιοι άνδρες βάδιζαν πλάι του για να κρατούν σταθερό το κάρο του κανονιού. Στο μεταξύ, υπό τις οδηγίες του Ουρβανού τα χυτήρια παρήγαγαν και άλλα κανόνια, μικρότερα όμως από το “θηρίο” που περιγράψαμε.

Στις 26 Ιανουαρίου 1453, έφτασαν στην Πόλη δυο γενουατικά πλοία με 700 πολεμιστές. Επικεφαλής τους ήταν ο (Γενουάτης) Giovanni Giustiniani Longo (Ιουστινιάνης). Γεννημένος το 1418, εξαιρετικός στρατιωτικός και ειδικός στην αντιμετώπιση των πολιορκιών, έλαβε τον τίτλο του πρωτοστράτορα και την υπόσχεση ότι θα του παραχωρηθεί η Λήμνος, αν η Πόλη δεν πέσει.

Παράλληλα, από τις αρχές του 1453, οι Οθωμανοί επιτέθηκαν στις πόλεις της Προποντίδας (Άγιος Στέφανος, Επιβάτες και Ηράκλειας) και του Εύξεινου Πόντου (Βιζύη, Αγχίαλος, Μεσημβρία) που βρισκόταν υπό βυζαντινή κυριαρχία και τις κατέλαβαν. Μόνο η Σηλυβρία φαίνεται ότι αντιστάθηκε αποτελεσματικά. Κατά μία εκδοχή, έπεσε στα χέρια των Τούρκων μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το χρονικό της πολιορκίας

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο όλων όσων έγιναν από την αρχή της πολιορκίας ως την άλωση, αναφέροντας τα σημαντικότερα γεγονότα. Στις παρενθέσεις υπάρχουν οι συγγραφείς που αποτελούν την πρωτογενή πηγή των πληροφοριών.

2 Απριλίου 1453: Γίνεται ορατό το πρώτο εχθρικό απόσπασμα. Καταστρέφονται οι γέφυρες της τάφρου και κλείνουν οι πύλες της Πόλης (Κριτόβουλος, Κάλλιστος).
Παράλληλα, με μια τεράστια αλυσίδα την οποία εγκατέστησε ο Γενοβέζος μηχανικός Μπαρτολομέο Σαλίνγκο κλείνει η είσοδος του Κεράτιου Κόλπου (Μπάρμπαρο, Λεονάρδος Χίου, Φραντζής, Δούκας).

5 Απριλίου 1453: Οι δυνάμεις των Οθωμανών με επικεφαλής του Μωάμεθ φτάνουν έξω απ’ τη Βασιλεύουσα. Οι υπερασπιστές καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στα τείχη της.

6 Απριλίου 1453: Το σούρουπο της μέρας αυτής ξεκινούν οι κανονιοβολισμοί εναντίον της Πόλης. Ο οθωμανικός στόλος (6 τριήρεις, 10 διήρεις, 15 γαλέρες με κουπιά, 75 «φούστες», πλοία πιο ελαφριά απ’ τις διήρεις και 20 παραντάρια, βαριές μεταφορικές μαούνες με πανιά), με επικεφαλής τον Βούλγαρο εξωμότη Σουλεϊμάν Μπαλτόγλου, επιχειρούν να σπάσουν χωρίς αποτέλεσμα την αλυσίδα του Βοσπόρου (η επίθεση αυτή, ίσως έγινε στις 9 Απριλίου).

12 Απριλίου 1453: Ξεκινά μαζικός βομβαρδισμός των τειχών της Πόλης. Τα κανόνια αποδεικνύοντας δύσχρηστα. Γλιστρούν μέσα στη λάσπη από τις βροχές τ’ Απρίλη ωστόσο οι βολές τους προξενούν ζημιές στα τείχη. Οι υπερασπιστές της Πόλης με επικεφαλής τον Ιουστινιάνη, τις επιδιορθώνουν με αξιοθαύμαστη ταχύτητα. Νέα προσπάθεια του οθωμανικού στόλου να σπάσει την αλυσίδα του Κεράτιου, αποτυγχάνει. Ο Μωάμεθ νιώθει ταπεινωμένος και διατάζει να βελτιωθούν οι βλητικές ικανότητες των κανονιών.

18 Απριλίου 1453: Μαζική επίθεση εναντίον της Πόλης αποτυγχάνει. Μετά από τετράωρη μάχη, οι πολιορκητές αποχωρούν αφήνοντας πίσω τους 200 νεκρούς. Κανένας Χριστιανός δεν έπαθε τίποτα. (Μπάρμπαρο, Κριτόβουλος)

20 Απριλίου 1453: Τρεις γενοβέζικες γαλέρες, με όπλα και προμήθειες, σταλμένες από τον Πάπα πλησιάζουν την Προποντίδα. Μαζί τους ενώνεται και αυτοκρατορικό πλοίο με επικεφαλής τον Φλαντανελά. Οι Τούρκοι τα αντιλαμβάνονται και κινούνται εναντίον τους. Μετά από μια συγκλονιστική ναυμαχία, τα πλοία φτάνουν ασφαλή στο αγκυροβόλιο του Κεράτιου. Ο Μπαλτόγλου τραυματισμένος σοβαρά στο μάτι, καθαιρείται, ραβδίζεται και περνά στη φτώχεια και την αφάνεια την υπόλοιπη ζωή του (Μπάρμπαρο, Κριτόβουλος, Δούκας).

21 Απριλίου 1453: Νέος βομβαρδισμός των τειχών της Πόλης. Με οδηγίες κάποιου Γενοβέζου, εμπνευσμένου προφανώς από το ανάλογο κατόρθωμα του Κρητικού ναύαρχου Νικόλαου Σόρβολου (ή Καραβίτη), ο οποίος το 1439 πέρασε βενετικά πλοία από τον ποταμό Αδίγη, στη λίμνη Γκάρντα, μια διαδρομή 17 χλμ. σε χιονισμένο ορεινό αυχένα, ο Μωάμεθ διατάσσει την κατασκευή δρόμου στην ξηρά (μιμούμενος τον Δίολκο στην αρχαία Κόρινθο), για να οδηγηθούν τα πλοία του στον Κεράτιο. Ο δρόμος φτιάχνεται αυθημερόν και τα ξημερώματα της 22ας Απριλίου, περίπου 70 τουρκικά πλοία φτάνουν στον Κεράτιο, κοντά στην Κοιλάδα των Πηγών. Οι εμβρόντητοι πολιορκημένοι συνεδριάζουν για το πώς θ’ αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση .

28 Απριλίου 1453: Βυζαντινά πλοία ξεκινούν για να πυρπολήσουν τον οθωμανικό στόλο. Επικεφαλής τους ήταν ο Τζιάκομο Κόκο, ο Βενετός πλοίαρχος Τρεβιζάνο και ο υπαρχηγός του Ζαχαρία Γκριόνι. Η ολιγοήμερη καθυστέρηση της επιχείρησης, οδηγεί στην προδοσία της από κάποιον Γενοβέζο. Η προσπάθεια αποτυγχάνει .40 Χριστιανοί ναύτες συλλαμβάνονται από τους Οθωμανούς και σφαγιάζονται. Σε αντίποινα, 260 Τούρκοι αιχμάλωτοι, αποκεφαλίζονται πάνω στα τείχη.

Αρχές Μαΐου 1453: Απογοήτευση επικρατεί στους υπερασπιστές της Πόλης, αλλά και διαμάχες, κυρίως μεταξύ Βενετών και Γενοβέζων.

3 Μαΐου 1453: Ένα μπριγκαντίνι, με πλήρωμα 12 άνδρες μεταμφιεσμένους σε Οθωμανούς εθελοντές, φεύγει από την Πόλη προς το Αιγαίο, ελπίζοντας ότι θα συναντήσει βενετικά πλοία που θα έσπευδαν σε βοήθεια

6-7 Μαΐου 1453: Νέες τουρκικές επιθέσεις, αποκρούονται. Διαπρέπει ο Έλληνας Ραγκαβής που έκοψε στα δύο τον σημαιοφόρο του σουλτάνου Αμίρ μπέη. Σύντομα όμως περικυκλώθηκε και σκοτώθηκε (Μπάρμπαρο, Σλαβικό Χρονικό).

Μέσα Μαΐου 1453: Ξεκινούν προσπάθειες εκσκαφής ορυγμάτων κάτω από τα τείχη. Ο Ζαγανός πασάς, χρησιμοποίησε επαγγελματίες υπονομευτές από τα ορυχεία ασημιού του Νόβο Μπρόντο στη Σερβία. Οι Βυζαντινοί, με επικεφαλής τον Γερμανό (;) Γιοχάνες Γκραντ και τον Λουκά Νοταρά, εξουδετερώνουν όλες τις υπόγειες επιθέσεις (16 – 23 Μαΐου).
(Μπάρμπαρο, Φραντζής, Λεονάρδος Χίου)

18 Μαΐου 1453: Ένας πύργος που προσπαθούν οι Οθωμανοί να «κολλήσουν» στα τείχη της Πόλης, καταστρέφεται από βαρελάκια με δυναμίτιδα που τοποθέτησαν κοντά του μερικοί Βυζαντινοί. Μαζί με τον πύργο, σκοτώνονται και όσοι βρίσκονταν σ’ αυτόν.
Την ίδια μέρα επιστρέφει το μπριγκαντίνι που είχε σταλεί στο Αιγαίο και αναφέρει στον αυτοκράτορα ότι δεν έρχεται καμία βοήθεια για την Πόλη (Μπάρμπαρο).

24 Μαΐου 1453: Σε λιτανεία στην Πόλη, γλιστρά η εικόνα της Θεοτόκου από το βάθρο όπου βρισκόταν.

Μόνο με πολύ μεγάλες προσπάθειες ξαναμπαίνει στη θέση της. Καταρρακτώδης βροχή, χαλάζι και ομίχλη οδηγούν στη διακοπή της λιτανείας. Κάποια περίεργα φώτα που εμφανίστηκαν γύρω από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας και σε απόσταση, πίσω από τα οθωμανικά στρατεύματα (Μπάρμπαρο), δεν εξηγήθηκε ποτέ από πού προέρχονταν.

25 Μαΐου 1453: Ο Μωάμεθ συγκαλεί το μυστικοσυμβούλιο του. Προηγήθηκε μία αποτυχημένη προσπάθεια, μέσω του νεαρού αρνησίθρησκου Ισμαήλ, να πείσει τον Παλαιολόγο να παραδοθεί. Ο Χαλίλ, σχεδόν πείθει τον σουλτάνο να σταματήσει την πολιορκία, αλλά ο Ζαγανός πασάς και άλλοι στρατιωτικοί, επιμένουν. Ο Μωάμεθ συμφωνεί μαζί τους και ετοιμάζεται για την τελική επίθεση.

Σάββατο 26 – Κυριακή 27 Μαΐου 1453: Σφοδροί βομβαρδισμοί των τειχών. Οι υπερασπιστές της πόλης ωστόσο, στη διάρκεια της νύχτας, βοηθούμενοι κι από αμάχους επιδιορθώνουν τις ζημιές. Ελαφρύς τραυματισμός του Ιουστινιάνη, από ένα θραύσμα. Η πληγή του δένεται και επιστρέφει στα τείχη, όπου είχε διαπρέψει (Σλαβικό Χρονικό).

Δευτέρα 28 Μαΐου: Ημέρα ξεκούρασης για τους πολιορκητές. Ο Μωάμεθ ήθελε να είναι πανέτοιμοι για την επόμενη ημέρα.

Τρίτη 29 Μαΐου 1453: 1.30 π.μ. Ξεκινά η φοβερή επίθεση των Οθωμανών. Οι γενναίοι υπερασπιστές αντιστέκονταν με κάθε τρόπο. Ο Μωάμεθ έβλεπε ότι για μια ακόμη φορά δεν μπορούσε να επιβληθεί.

Λίγο πριν την ανατολή του ήλιου, μια βολίδα μπομπάρδας (κανονιού), χτύπησε τον Ιουστινιάνη διαπερνώντας τον θώρακά του. Αιμορραγώντας ασταμάτητα, μέσα σε αφόρητους πόνους, ο Γενοβέζος ζήτησε από τον Παλαιολόγο να φύγει. Παρά τις προσπάθειες του αυτοκράτορα δεν μεταπείστηκε. Τον ακολούθησαν οι άντρες του.
Ο Ιουστινιάνης κατέφυγε στη Χίο όπου πέθανε την 1η Ιουνίου 1453.

Παράλληλα, από την Κερκόπορτα (Δούκας, Σαντεντίν) οι πρώτοι Οθωμανοί μπήκαν στην Πόλη. Σύντομα ακολούθησαν και άλλοι. Ο αυτοκράτορας, έδειξε ότι δεν ήθελε να ζήσει περισσότερο από την Πόλη. Πετώντας τα αυτοκρατορικά εμβλήματα, με τον ξάδελφό του Θεόφιλο, τον γενναίο Ισπανό απ’ το Τολέδο δον Φρανσίσκο και τον ηρωικό συμπολεμιστή Ιωάννη Δαλμάτη, όρμησαν προς τους εχθρούς. Κανείς δεν τον ξαναείδε από τότε.

Ως το απόγευμα όλα είχαν τελειώσει. Απέμενε μια μικρή εστία αντίστασης. Κρητικοί ναύτες στους τρεις πύργους κοντά στην είσοδο του Κεράτιου Κόλπου, εξακολουθούσαν να αντιστέκονται, χωρίς να μπορούν να εκτοπιστούν. Βλέποντας ωστόσο ότι ήταν πλέον απελπιστικά μόνοι και απομονωμένοι, παραδόθηκαν με δυσφορία στους αξιωματικούς του Μωάμεθ, υπό τον όρο ότι η ζωή και η περιουσία τους θα παρέμειναν άθικτες. Τα δύο πλοία τους ήταν αραγμένα κάτω απ’ τους πύργους. Ανενόχλητοι από τους Τούρκους, που τους κοιτούσαν με θαυμασμό, τα καθέλκυσαν και έφυγαν για την Κρήτη (Φραντζής).

Ο απολογισμός της άλωσης και όσων την ακολούθησαν ήταν τραγικός. Ο Κριτόβουλος αναφέρει 4.000 νεκρούς και 50.000 αιχμαλώτους. Ο Λεονάρδος της Χίου, κάνει μνεία για 60.000 αιχμαλώτους. Ίσως οι αριθμοί είναι υπερβολικοί, καθώς ο πληθυσμός της Κων/πολης το 1453, ήταν μικρότερος των 50.000.
Η αναφορά των Φραγκισκανών μοναχών εκτιμά τους νεκρούς υπερασπιστές και κατοίκους της Πόλης, σε 3.000.

Επίλογος

Στα τέλη Μαρτίου 1453, ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ κάλεσε τον γραμματέα του Φραντζή και του ζήτησε να καταγράψει όλους τους άνδρες της Πόλης που μπορούσαν να φέρουν όπλα. Το αποτέλεσμα, ήταν τραγικό: 4.983 Έλληνες και γύρω στους 2.000 ξένους. Αυτοί αντιμετώπισαν περισσότερους από 100.000 αντιπάλους (κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό τους στους 250.000).

Όπως γράφει ο Στίβεν Ράνσιμαν:

«Εάν ο σουλτάνος Μωάμεθ ήταν λιγότερο αποφασιστικός ή ο Χαλίλ πασάς περισσότερο πειστικός ή εάν η βενετσιάνικη αρμάδα είχε αποπλεύσει δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα ή εάν κατά την τελευταία κρίση ο Τζουσινιάνι δεν είχε τραυματιστεί στα τείχη και η παράπλευρη πύλη της Κερκόπορτας δεν είχε μείνει μισάνοιχτη, μακροπρόθεσμα λίγα θα είχαν αλλάξει. Το Βυζάντιο ίσως θα είχε εξακολουθήσει να υφίσταται για μια ακόμα δεκαετία και η τουρκική εξάπλωση θα είχε καθυστερήσει».

Η 29η Μαΐου σηματοδοτεί ένα σημείο-καμπή στην παγκόσμια ιστορία, το τέλος της ιστορίας του Βυζαντινού πολιτισμού. Η ιστορία των Ελλήνων κάτω από τον οθωμανικό ζυγό είναι «μη εποικοδομητική και μελαγχολική» γράφει ο Σ. Ράνσιμαν.
Ωστόσο, ο Ελληνισμός επιβίωσε και δεν πέθανε. Και όσο κι αν θέλουν και προσπαθούν μερικοί για το αντίθετο, ελπίζουμε κι ευχόμαστε να μην πεθάνει ποτέ…

Πηγές: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ», τόμος Θ, Εκδοτική Αθηνών.
STEVEN RUNCIMAN, «Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. 1453», Δ’ Έκδοση, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ.


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

BMW M3:

https://ift.tt/MzrgZGA


Οι αλλαγές στη BMW M3 αφορούν, τόσο στη σεντάν όσο και στην Touring έκδοση του μοντέλου και επικεντρώνονται κυρίως στην επανασχεδίαση των εμπρός και πίσω φωτιστικών σωμάτων, τα οποία κάνουν το αυτοκίνητο να δείχνει πιο δυναμικό.

Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία Adaptive LED Headlights που διαθέτουν έχει αυξηθεί η απόδοσή τους αναφορικά με τη φωτεινότητά τους. Πέραν αυτών, στο πίσω μέρος της έκδοσης M3 Competition το λογότυπο περιβάλλεται από ένα οπτικά κομψό ασημένιο πλαίσιο.

Αναφορικά με τον κινητήρα, ο εξακύλινδρος σε σειρά M TwinPower Turbo κινητήρας χωρητικότητας 3,0 λίτρων αποδίδει 480 ίππους και μέγιστη ροπή 500 Nm. Η ανανεωμένη M3 Sedan επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 4,2 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητά της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα ή στα 290 χλμ./ώρα με το προαιρετικό πακέτο «M Driver’s Package».

Στην M3 Competition Sedan, η μέγιστη ισχύς του κινητήρα παραμένει στους 510 ίππους και η μέγιστη ροπή στα 650 Nm. Σε αυτή, η διαδικασία επιτάχυνσης από τα 0-100 χλμ./ώρα γίνεται σε 3,9 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα είναι ίδια (250 χλμ./ώρα και 290 χλμ./ώρα, αντίστοιχα).

Σε ό,τι αφορά τις M3 Competition xDrive και M3 Competition Touring xDrive, η απόδοση του κινητήρα αυξάνεται στους 530 ίππους, ενώ η ροπή παραμένει ίδια (650 Nm). Για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 3,6 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητά της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα (στα 280 χλμ./ώρα στην έκδοση με το προαιρετικό πακέτο «M Driver’s Package»).

Στο εσωτερικό, οι αλλαγές αφορούν στην τοποθέτηση νέου τιμονιού το οποίο είναι επίπεδο στο κάτω μέρος του και νέας ταπετσαρίας, ακόμα ποιοτικότερης σε εμφάνιση και υφή. Στο ταμπλό, υπάρχει ένα ενιαίο κυρτό πλαίσιο στο οποίο είναι ενσωματωμένες η έγχρωμη οθόνη 12,3 ιντσών στον πίνακα οργάνων και αυτή 14,9 ιντσών στο κέντρο. Προαιρετικά, διατίθεται και σύστημα Head-up Display.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Τι είναι η απόκριση Flehmen στις γάτες – Γιατί κάνουν αυτή την αστεία γκριμάτσα

https://ift.tt/yUDVNZA

 Πρόκειται για μια συμπεριφορική αντίδραση σε οσφρητικά, συνήθως, ερεθίσματα που επιτρέπει σε ένα ζώο να έχει καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω της μυρωδιάς.Η αντίδραση αυτή παρατηρείται στις γάτες αλλά και σε άλλα ζώα, όπως κατσίκες, άλογα, τίγρεις κ.ά. Οι γάτες δεν εκδηλώνουν αυτή την αντίδραση συχνά, αλλά το κάνουν όταν εκτίθενται σε οσμές που θέλουν να διερευνήσουν πιο προσεκτικά και κυρίως τις φερομόνες, τις χημικές ουσίες που εκκρίνονται από αδένες της γάτας και μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά τους φανεί νέα ή ενδιαφέρουσα.

Στις γάτες, η αντίδραση Flehmen μοιάζει θα λέγαμε με μια μικρή γκριμάτσα. Η γάτα συνήθως θα καμπυλώσει το άνω χείλος για να αποκαλύψει τα μπροστινά δόντια, θα κρατήσει το στόμα της ανοιχτό και θα εισπνεύσει. Μερικές φορές, θα εκτείνει το λαιμό της ή θα κρατήσει το κεφάλι της ψηλά στον αέρα. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στους αεραγωγούς να ανοίξουν και ο αέρας μαζί με σάλιο να περάσει από την οροφή του στόματος και να κυκλοφορήσει στην ρινική κοιλότητα και συγκεκριμένα στο όργανο Jacobson, το οποίο θα αναγνωρίσει τις φερομόνες.

Έτσι, ενώ μπορεί να φαίνεται από την έκφραση της ότι η γάτα σας αντιδρά σε μια άσχημη μυρωδιά, απλά την βρίσκει ενδιαφέρουσα και θέλει να την επεξεργαστεί καλύτερα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που η γάτα σας θα σας μυρίσει και θα κάνει μια περίεργη γκριμάτσα, μην παρεξηγηθείτε!

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

To φτερό πτηνού που πωλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από 26.000 ευρώ έχει μια θλιβερή ιστορία

https://ift.tt/3F1ap6t

Πόσο μπορεί να πωληθεί σε δημοπρασία ένα και μοναδικό φτερό πτηνού; Η τιμή στην οποία δημοπρατήθηκε ένα μαύρο φτερό από τον αυστραλιανό οίκο Webb’s Auction House ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: 46.521,50 αυστραλιανά δολάρια, δηλαδή πάνω από 26.000 ευρώ. Το προηγούμενο ρεκόρ στην κατηγορία φτερού κατείχε ένα που είχε πωληθεί για 8.400 αυστραλιανά δολάρια.

Γιατί όμως έχει αποκτήσει αστρονομική αξία το συγκεκριμένο; Ανήκει σε ένα πτηνό, το huia, που θεωρείται εξαφανισμένο από το 1907. Ήταν το ιερό πτηνό των αυτόχθονων της Νέας Ζηλανδίας, Māori: οι αρχηγοί των φυλών και οι οικογένειές τους φορούσαν τα φτερά του στο κεφάλι σαν στολίδια ή τα έδιναν ως πολύτιμα δώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μουσείου Νέας Ζηλανδίας, που αναπαράγει το BBC σε σχετικό άρθρο, όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία το συγκεκριμένο είδος βρέθηκε στο στόχαστρο συλλεκτών, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί.

Το μόνο που μας απέμεινε είναι αυτό το φτερό, πίσω από ειδικό, προστατευτικό γυαλί το οποίο, όπως επισημαίνει ο οίκος δημοπρασιών, του έχει δώσει «μεγάλη παράταση ζωής». Σήμερα βρίσκεται υπό το καθεστώς της προστασίας των παραδοσιακών αντικειμένων των Māori, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη Νέα Ζηλανδία παρά μόνο με ειδική άδεια.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Audi RS 4 Avant

https://ift.tt/fwaimIR


Audi RS 4 Avant αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας, το οποίο συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την επίσημη εμφάνισή του, εξ ου και η ειδική έκδοση που δημιουργήθηκε. RS 4 Avant edition 25 years, όπως ονομάστηκε, θα κατασκευαστεί μόνο σε 250 μονάδες. Για τη συγκεκριμένη περίσταση ο V6 υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας του μοντέλου αποδίδει 470 ίππους (+20 σε σχέση με την “βασική” έκδοση), ενώ η ροπή παραμένει στα 600 Nm.

Η αυξημένη ιπποδύναμη στο RS 4 Avant edition 25 years έχει ως αποτέλεσμα να είναι κατά 0,4 δευτερόλεπτα ταχύτερο στο «0-100 χλμ./ώρα», καθώς πλέον χρειάζεται 3,7 δευτερόλεπτα, αντί 4,1 δευτερόλεπτα στην κανονική έκδοση του μοντέλου.

Η ροπή μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων το οποίο έχει νέο λογισμικό για ταχύτερες αλλαγές σχέσεων και μέσω του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου, κεντρικού διαφορικού Torsen του συστήματος μόνιμης τετρακίνησης quattro.

Και η ανάρτηση έχει βελτιωθεί, με την απόσταση από το έδαφος να έχει μειωθεί κατά 1 εκατοστό από το αντίστοιχο της έκδοσης με την ανάρτηση Sport Pro και κατά 2 εκατοστά από αυτή της κανονικής έκδοσης του μοντέλου.

Επίσης, η εμπρός ανάρτηση έχει ενισχυμένους βραχίονες και κατά 2 μοίρες μεγαλύτερη αρνητική γωνία κάμπερ, συγκριτικά. Στο πίσω μέρος η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων εδράζεται σε πιο δύσκαμπτο υποπλαίσιο.

Σε ότι αφορά την εμφάνιση, στη μάσκα το εταιρικό έμβλημα έχουν μαύρη ματ επιφάνεια, ενώ στα πίσω φώτα έχει τοποθετηθεί μαύρη επιφάνεια.

Οι τροχοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τη συγκεκριμένη έκδοση, έχουν διάσταση 20 ιντσών και συνδυάζονται με ελαστικά Pirelli P Zero Corsa. Για ακόμα καλύτερη πρόσφυση, διατίθεται και τα ημισλίκ P Zero Trofeo RS.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του συστήματος Track Adrenaline της Pirelli μέσω του οποίου ο οδηγός έχει δεδομένα τηλεμετρίας και ενημέρωση για την κατάσταση των ελαστικών στο όχημά του όταν κινείται σε πίστα.

Τέλος, υπάρχουν φρένα με κεραμικούς δίσκους, μαύρου ματ χρώματος απολήξεις εξάτμισης και ακόμα πιο έντονος ήχος από αυτή.

Στο εσωτερικό τού Audi RS 4 Avant edition 25 years υπάρχουν το ηχοσύστημα Bang & Olufsen 3D Sound System, το λογότυπο «RS 4 edition 25 years» στα μπάκετ καθίσματα και στο ταμπλό εμπρός από τον συνοδηγό και ταπετσαρία που συνδυάζει alcantara και δέρμα σε μαύρο χρώμα και κίτρινες ραφές, όπως στο RS4 Sport του 2001.

Εκτός αυτών, έχει δημιουργηθεί ειδικά για την περίσταση και ένα ρολόι χρονογράφος με στα χρώματα και με τον λογότυπο της έκδοσης. Και αυτό θα είναι συλλεκτικό και θα κατασκευαστεί σε 250 αντίτυπα.

Από την Audi, ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες για το Audi RS 4 Avant edition 25 years θα αρχίσουν από τον Ιούνιο και η τιμή πώλησής του στη Γερμανία θα ξεκινά από τα 142.905 ευρώ.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Τραμπ: Υποστηρικτές του καλούν σε εξέγερση μετά την καταδίκη του – «Μας κατέστρεψαν οι Δημοκρατικοί, γεμίστε και οπλίστε!»

https://ift.tt/x4RZzWT


Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξοργισμένοι από την καταδίκη του από σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάρυναν, γέμισαν ιστότοπους που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο με εκκλήσεις για ταραχές, εξέγερση και βίαια αντίποινα.Αφού ο Τραμπ έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έχει καταδικαστεί για έγκλημα, οι υποστηρικτές του απάντησαν με δεκάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο παρακολούθησε τα σχόλια σε τρεις ιστότοπους που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο: το Truth Social, το Patriots.win και το Gateway Pundit. Κάποιοι ζήτησαν να γίνουν επιθέσεις εναντίον των ενόρκων, την εκτέλεση του δικαστή Χουάν Μέρτσαν ή κάλεσαν σε εμφύλιο πόλεμο και ένοπλη εξέγερση.

«Κάποιος στη Νέα Υόρκη που δεν έχει τίποτα να χάσει πρέπει να κανονίσει τον Μέρτσαν», έγραψε ένας σχολιαστής στο Patriots.win. «Ας ελπίσουμε να έρθει αντιμέτωπος με ‘λάθρο’ με ματσέτες», έλεγε μια άλλη ανάρτηση αναφερόμενη σε παράτυπους μετανάστες. Στο Gateway Pundit ένας χρήστης πρότεινε να αρχίσουν να πυροβολούν φιλελεύθερους ψηφοφόρους. «Έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε να ξεκάνουμε μερικούς αριστερούς», έγραφε η ανάρτηση. «Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με τις εκλογές».

Οι απειλές για τη χρήση βίας και η ρητορική μίσους αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την ήττα του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020, στις οποίες καταγγέλλει, χωρίς στοιχεία, ότι υπήρξε νοθεία.

Τώρα που έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του, ο Ρεπουμπλικάνος χαρακτηρίζει δικαστές και εισαγγελείς, που ασχολούνται με τις υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του, διεφθαρμένα εργαλεία της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι υποστηρικτές του αντιδρούν με μια εκστρατεία απειλών και εκφοβισμών εις βάρος δικαστών και αξιωματούχων των δικαστηρίων.

«Ήταν ντροπή, ήταν μια στημένη δίκη από έναν μεροληπτικό δικαστή που είναι διεφθαρμένος», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από τους ενόρκους.

Δωδεκαμελές σώμα ενόρκων έκρινε χθες, Τρίτη, τον Ρεπουμπλικάνο ένοχο για παραποίηση εγγράφων προκειμένου να καλύψει την καταβολή χρημάτων σε πορνοστάρ ώστε να εξαγοράσει τη σιωπή της, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Τραμπ συνέχισε τις επιθέσεις του διαδικτυακά.

Στο Truth Social χαρακτήρισε τον Μέρτσαν «ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟ» και σχολίασε ότι οι εντολές που έδωσε στους ενόρκους ήταν άδικες. Ένας σχολιαστής απάντησε αναρτώντας μια φωτογραφία ικριώματος και μιας αγχόνης συνοδευόμενη από τη λεζάντα: «ΠΡΟΔΟΤΗ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!!».

Ο Τζέικομπ Γουέρ, ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου «God, Guns and Sedition: Far-Right Terrorism in America» (Θεός, όπλα και ανταρσία: ακροδεξιά τρομοκρατία στην Αμερική), δήλωσε ότι η βίαιη φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Τραμπ καταδεικνύει «τη μοναδική ικανότητα (του πρώην προέδρου) να κινητοποιεί τους πιο ακραίους υποστηρικτές του να αναλάβουν δράση, τόσο στις κάλπες όσο και μέσω της βίας».

Εκπρόσωπος του Truth Social σχολίασε: «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το Reuters, ένα έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων, έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να δημοσιεύσει ένα τόσο χειριστικό, ψευδές, δυσφημιστικό και ξεκάθαρα ανόητο άρθρο όπως αυτό απλώς και μόνο λόγω πολιτικής έχθρας».

Και οι τρεις ιστότοποι έχουν κανόνες που περιορίζουν τη χρήση ακατάλληλης φρασεολογίας και κάποιες από τις αναρτήσεις αργότερα κατέβηκαν. Εκπρόσωποι του Patriots.win και του Gateway Pundit αρνήθηκαν να απαντήσουν σε αίτημα για σχολιασμό, όπως και εκπρόσωπος του Τραμπ.

«Να τους κρεμάσουν όλους»

Μετά τη χθεσινή ετυμηγορία, πολλοί από τους υποστηρικτές του δισεκατομμυριούχου δήλωσαν ότι η καταδίκη του είναι απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι προβληματικό και ότι μόνο η βίαιη δράση μπορεί να σώσει τη χώρα.

«1.000.000 (ένοπλοι) άνδρες πρέπει να πάνε στην Ουάσινγκτον και να τους κρεμάσουν όλους. Αυτή είναι η μόνη λύση», σύμφωνα με ανάρτηση στο Patriots.win. Άλλος χρήστης έγραψε: «Ο Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζει ότι διαθέτει έναν στρατό διατεθειμένο να πολεμήσει και να πεθάνει για εκείνον, αν το ζητήσει (…) Θα πάρω τα όπλα, αν το ζητήσει».

Σε άλλες αναρτήσεις χρήστες ζητούσαν να στοχοποιηθούν οι Δημοκρατικοί και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν στο σημείο να ζητούν να τους σκοτώσουν. «Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ. ΓΕΜΙΣΤΕ ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΤΕ», έγραψε ένας χρήστης στο Gateway Pundit.

«Πιστεύω όντως ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αναζητούσαν εδώ και καιρό μια αφορμή για να κινητοποιηθούν», σχολίασε η Έιμι Κούτερ του Middleburry Institute of International Studies’ Center on Terrorism, Extremism and Counterterrorism. «Ελπίζω να κάνω λάθος. Το λέω εδώ και καιρό όμως ότι δεν θα εκπλησσόμουν αν έβλεπα βία εξαιτίας μιας καταδικαστικής απόφασης, είτε εναντίον των ενόρκων» είτε εναντίον άλλων προσώπων που συνδέονται με τη δίκη.

Τι σημαίνει η απόφαση για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Αφού έγινε χθες Πέμπτη ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο, ο Τραμπ μπορεί μολαταύτα να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του με σκοπό να πάρει πίσω τον Λευκό Οίκο από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν. Παραδόξως, παρότι μαινόταν για το ότι η δίκη τού στερούσε τη δυνατότητα να κάνει προεκλογικές εμφανίσεις από τη 15η Απριλίου, όταν άρχισαν να διεξάγονται τέσσερις ακροαματικές διαδικασίες κάθε εβδομάδα, μετά την καταδίκη του ανακτά ελευθερία κινήσεων, τουλάχιστον ως την 11η Ιουλίου.

Καθώς ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε ότι η απαγγελία της ποινής του θα γίνει εκείνη την Πέμπτη, στις 10:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας), με άλλα λόγια τέσσερις ημέρες προτού το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον ενθρονίσει επίσημα υποψήφιο της παράταξης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο δικαστής Μέρτσαν επέτρεψε ο καταδικασμένος πλέον μεγιστάνας να παραμείνει ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους. Έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου για να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην κατηγορούσα αρχή για να ανταπαντήσει.

Τουλάχιστον στη θεωρία, ο κ. Τραμπ διατρέχει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Πάντως με δεδομένο το ότι ο κ. Τραμπ, ο οποίος θα είναι 78 ετών όταν θα του απαγγελθεί η ποινή του, δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής πιθανόν θα του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, σε αυτή την τελευταία περίπτωση πιθανόν και την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο μεγιστάνας έχει στη διάθεσή του έναν μήνα ώστε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του και κατόπιν αρκετούς μήνες ακόμη ώστε οι δικηγόροι του την ασκήσουν επίσημα. Η έφεση θα είναι πιθανότατα ανασταλτική σε ό,τι αφορά την έκτιση της ποινής του, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ποινή φυλάκισης. Η καταδίκη του στην ποινική υπόθεση, ακόμη κι η ενδεχόμενη επιβολή ποινής φυλάκισης σε βάρος του, δεν ακυρώνει την υποψηφιότητά του.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Καταγγελία για βιασμό 31χρονης από 56χρονο μέσα στο εστιατόριό του

https://ift.tt/hsgucPe

 Στη σύλληψη ενός 56χρονου ιδιοκτήτη bar-restaurant στη Γλυφάδα προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές έπειτα από την καταγγελία μιας 31χρονης για βιασμό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κοπέλα στην καταγγελία της, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο 56χρονος αφού προσφέρθηκε να την βοηθήσει να ξεπαρκάρει το αυτοκίνητό της, το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το κατάστημά του, στη συνέχεια την προσκάλεσε για ένα ποτό.

Η 31χρονη δέχτηκε και κάθισαν από κοινού με την παρέα του ιδιοκτήτη στον εξωτερικό χώρο του εστιατορίου, όπου η ίδια κατανάλωσε δύο – τρία ποτά. Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης κι ενώ είχαν μείνει μόνοι τους στο κατάστημα, εκείνη – συμφωνα με όσα είπε στους αστυνομικούς – αισθάνθηκε ζάλη και δυσφορία και μετέβησαν μαζί στον εσωτερικό χώρο, όπου τη βίασε. Στη συνέχεια, αισθανόμενη ζάλη αποχώρησε και πήγε στο σπίτι της.

Μερικές ώρες μετά, το απόγευμα της Τετάρτης, ο 56χρονος συνελήφθη μέσα στο κατάστημά του από αστυνομικούς του τμήματος Γλυφάδας, ενώ στην 31χρονη χορηγήθηκε παραγγελία για Ιατροδικαστική και Τοξικολογική εξέταση. Επιπλέον, κατασχέθηκαν ρούχα της, τα οποία θα αποσταλούν στο Τμήμα Βιολογικού Υλικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ώστε να πραγματιοποιηθούν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Επιπρόσθετα, κατασχέθηκε βιντεοληπτικό υλικό από το εσωτερικό του καταστήματος. Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε το πρωί της Πέμτπης στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

«L’Ultime»: Το αντίο της Bugatti στη Chiron (+video)

https://ift.tt/FBe8r1y



Η τελευταία μονάδα της Bugatti Chiron Super Sport ολοκληρώθηκε και η εταιρεία σηματοδοτεί το τέλος μιας δυναστείας.

Το «κύκνειο άσμα» της Bugatti Chiron είναι γεγονός και οι Γάλλοι έδωσαν στην τελευταία κατασκευή την ονομασία «L’Ultime», τιμώντας το εμβληματικό τους μοντέλο. Πρόκειται για μία εξατομικευμένη εκδοχή που σηματοδοτεί την 500η και τελευταία μονάδα που κατασκευάζεται από το γαλλικό εργοστάσιο.

Το «αντίο» στην Bugatti Chiron σηματοδοτεί επίσης το τέλος μίας ολόκληρης εποχής η οποία σημαδεύτηκε από ασύλληπτα νούμερα και επιδόσεις. Από τους 1.500 ίππους του οσονούπω απερχόμενου W16, στα 490+ χλμ./ώρα, ο αριθμός-ρεκόρ τελικής ταχύτητας που σημείωσε.

Η Bugatti Chiron παρουσιάστηκε στον κόσμο για πρώτη φορά το 2016, στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης. Όπως και τότε, έτσι και τώρα έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χρωματισμό που αποτελείται από τα Atlantic Blue και French Racing Blue.
 

Τα ίδια ακριβώς χρώματα χρησιμοποιήθηκαν και τώρα στη Chiron «L’Ultime», μόνο που εδώ συνδυάζονται και δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Μάλιστα, αυτή τη φορά οι τροχοί έχουν διαφορετικό χρώμα εμπρός και πίσω, όπως και το έμβλημα της μάρκας που αντί για κόκκινο είναι μπλε.

Η Bugatti Chiron σημείωσε πολλά ορόσημα στην ιστορία της αυτοκίνησης, και ως όφειλε η εταιρεία, πολλά από αυτά έχουν χαραχθεί σε διάφορα σημεία της «L’Ultime». Από τις δοκιμές της στο Circuit Paul Ricard, στην τελική των 490+ χλμ./ώρα και φυσικά στο νούμερο 500, αφού είναι η τελευταία μονάδα που κατασκευάστηκε ποτέ.

Μάλιστα, το νούμερο εντοπίζεται σε πληθώρα σημείων τόσο του αμαξώματος, όσο και της καμπίνας, ακόμη και στο κάλυμμα του κινητήρα.

Μιλώντας για το εσωτερικό, η δερμάτινη επένδυση είναι απόχρωσης Deep Blue με στοιχεία Blue Carbon Matte και λεπτομέρειες French Racing Blue να κοσμούν την υπόλοιπη καμπίνα. Φυσικά, το δέρμα και οι ραφές είναι χειροποίητα.

Με το επόμενο κεφάλαιο και τον αντικαταστάτη της Chiron με τον V16 να βρίσκεται προ των πυλών, το «αντίο» σε ένα από τα πιο εμβληματικά hypercar όλων των εποχών συγκινεί κάθε λάτρη των τεσσάρων τροχών.

from: anatakti
via IFTTT