Εικόνα

Πανταζής Χρονόπουλος: O δήμαρχος της… Sugar town που τα έζησε όλα

https://bit.ly/3VmNmy1

Είναι λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και στην Ζωοδόχου Πηγής η φωτεινή ταμπέλα με την φωτισμένη επιγραφή «ΣΟΔΟΜΑ» σε προϊδεάζει για το τι θα δεις μέσα στον νυχτερινό ναό.Ιδιοκτήτης του είναι ο πρώην αστυνομικός Πανταζής Χρονόπουλος, που ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του αείμνηστου Βαγγέλη Γιαννόπουλου με τα ομηρικά ξεσπάσματα.
Ο πρώην τροχονόμος είναι ήδη μια πολυσυζητημένη φιγούρα εκείνο το ξημέρωμα που ξέσπασε ένας καυγάς ανάμεσα σε δύο παρέες του μαγαζιού, για τα μάτια μιας κυρίας.

Το «ξέσπασε» είναι σχήμα λόγου, αφού ο Χρονόπουλος που ήταν πανταχού παρών, έβγαλε το πιστόλι που κουβαλούσε μόνιμα, έριξε όλη τη γεμιστήρα στον αέρα και αυτό ήταν αρκετό για να κρυφτούν οι εμπλεκόμενες παρέες κάτω από τα τραπέζια και να λήξει η σύρραξη με μια-δυο ψιλές.

Το γεγονός δεν πήρε διαστάσεις, ούτε δημοσιοποιήθηκε σε εφημερίδες της εποχής αφού ο πρώην αστυνομικός που ήταν μια δυναμική όσο και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα είχε αυτό που λέμε δυνατές άκρες, τέτοιες που τον έφτασαν μέχρι το αξίωμα του δημάρχου στην αγαπημένη του Ζαχάρω.

Ο θάνατός του χθες σκόρπισε θλίψη σε πολλούς δημότες της πόλης που αγάπησε ο Χρονόπουλος για την οποία έφερε ακόμη και υποψήφιες νύφες από την Ουκρανία το 2005.

Ήταν η χρονιά που χάρη σε αυτόν η Ζαχάρω έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με πολλά ρεπορτάζ στα ΜΜΕ και φυσικά την πασίγνωστη ταινία «Sugar Town».


Από τα γήπεδα στην Αστυνομία
Το κλάμα του ακούστηκε πρώτη φορά στις 7 Μαρτίου του 1947, μέσα στα αποκαΐδια που είχε αφήσει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και τα όσα ακολούθησαν, ενώ μεγάλωσε στους κόλπους μιας οικογένειας που του πρόσφερε ότι μπορούσε.

Τελειώνοντας το σχολείο ο ψηλός νεαρός που είναι καλός ποδοσφαιριστής δεν βλέπει μέλλον στην γενέτειρα και έρχεται στην Αθήνα, όπου εντάσσεται στο δυναμικό του Αθηναϊκού.

Τότε η Αστυνομία Πόλεων έπαιρνε αστράτευτους μόνο όσους ήταν αθλητές, ο Χρονόπουλος εισέρχεται στο σώμα τον Αύγουστο του 1966 και είναι απο τους πρώτους που θα οδηγήσουν τις νέες Harley Davidson.

Με ύψος 1.90, γοητευτικός και εξωστρεφής ήταν για όσους τον ήξεραν ένας άνθρωπος που δεν μάσαγε τα λόγια του και το 1976 το πλήρωσε ακριβά.

Μετά από κάποια επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας την εξέλιξη των οποίων άκουγε από τον ασύρματο, δηλώνει ότι έφταιγε η Αστυνομία για την έκταση που πήραν και απολύεται από το Σώμα.

Κυνήγησε την υπόθεση δια της νομικής οδού έχοντας δικηγόρο τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο και επέστρεψε το 1982 στο Σώμα, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε στην Διεύθυνση Ασφαλείας Υψηλών Προσώπων.

Ήταν ο σωματοφύλακας του Γιαννόπουλου ο οποίος ήταν οξύθυμος και χρειαζόταν έναν τύπο σαν τον Χρονόπουλο να τον συνοδεύει όπου και αν πήγαινε.


Ο Ανδρέας, ο Τσιτσάνης και η επιδότηση!
Ως υπουργός Εργασίας ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος ανέβαινε συχνά στο Καστρί και φρόντισε να γνωρίσει ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου τον σωματοφύλακα του.

Η συμπάθεια ήταν αμοιβαία και ο Ανδρέας χάρηκε πιο πολύ όταν έμαθε ότι ο 35χρονος τότε Πανταζής ήταν φίλος με τον Βασίλη Τσιτσάνη, την μουσική του οποίου λάτρευε.

Όπως είχε πει στους «Πρωταγωνιστές» ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία σαν δήμαρχος στη Ζαχάρω, από τότε όποτε ο πρωθυπουργός ήθελε να πάει στον Τσιτσάνη, αυτός ρύθμιζε τα διαδικαστικά.

Υπήρξε βράδυ που τον ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου στις τρεις και μισή τα ξημερώματα, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να πάει στο κέντρο που εμφανιζόταν ο μεγάλος συνθέτης.

Ο Χρονόπουλος πήγε πρώτος και κανόνισε το τραπέζι, χωρίς να φαντάζεται ότι λίγα χρόνια μετά θα ήταν αυτός πλέον ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου.

Όταν άνοιξε τα «ΣΟΔΟΜΑ» ήταν ήδη πολύ καλά δικτυωμένος και το μαγαζί ήταν πάντα γεμάτο, αφού δούλευε εφταήμερα, ενώ οι Γιαννόπουλος, Κατσιφάρας και Κουλούρης ήταν εκ των τακτικών θαμώνων σε εποχές όπου το χρήμα έρρεε άφθονο παντού.

Η ατάκα του Βαγγέλη ότι αφού στα μπουζούκια παίζεται μουσική και η μουσική είναι πολιτισμός, άρα ήταν πολιτιστικά κέντρα αποδείχτηκε αρκετή για να εισπράξει ο Χρονόπουλος μια γενναία επιχορήγηση 150.000.000 δραχμών για το νυχτερινό του κέντρο.

Το όνομα του ενεπλάκη και στο σκάνδαλο των κοριών του Μαυρίκη και ήταν τότε που έγινε πρωτοσέλιδο από τον Δημήτρη Ρίζο με τον τίτλο «Ντροπή! Ένας αστυφύλακας κυβερνάει την Ελλάδα από το παρασκήνιο».

Προφυλακίστηκε για εξήντα μέρες αλλά στην δίκη για τους κοριούς αθωώθηκε και μετά από λίγα χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην πόλη του έχοντας βάλει στόχο τον δημαρχιακό θώκο.

Οι νύφες από την Ουκρανία
«Λόγω του μεγάλου έρωτα που έχω με τη Ζαχάρω την έχω “παντρευτεί” για όσα χρόνια αντέχω» είχε πει παλιότερα ο πρώην δήμαρχος που έφερε νύφες στους ανύπαντρους άντρες της πόλης οι οποίοι του ζήταγαν γυναίκες προεκλογικά.

Είναι πλέον παντρεμένος με δύο παιδιά και ο μόνος που είδε το θέμα αυτό ζεστά απαντώντας «Θα φέρουμε και γυναίκες» την ίδια στιγμή που αντίπαλοι υποψήφιοι γέλαγαν.

Όταν όμως βγήκαν τα αποτελέσματα «έκλαψαν» αφού ο Χρονόπουλος σάρωσε και αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το αίτημα των ανδρών της πόλης που ήθελαν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.

Οι εκδρομές στην Ουκρανία και οι προσκλήσεις στην Ζαχάρω έγραψαν τη δική τους ιστορία, το θέμα έπαιξε ακόμη και στο BBC ενώ η ταινία «Sugar Town» αποτύπωσε τις ιστορίες τριών ανδρών.

Αυτοί δεν παντρεύτηκαν εν αντιθέσει με άλλους, αφού έγιναν 45 γάμοι και γεννήθηκαν είκοσι παιδιά, όμως ο Χρονόπουλος δέχθηκε πυρά από την αντιπολίτευση που τον κατηγόρησε ότι έκανε τον Δήμο Γραφείο Συνοικεσίων.

Ο ίδιος αν και χωρισμένος, δεν ήθελε να παντρευτεί ξανά, όμως την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2006, βίωσε μια προσωπική τραγωδία που τον σημάδεψε για πάντα.

Η κόρη του πέθανε ξαφνικά από ανεύρυσμα αφήνοντας τον όπως είχε πει με ένα εγγόνι και αυτή η απώλεια τον «γέρασε» μέσα σε λίγους μήνες ενώ παρά την συμπαράσταση των συμπολιτών του δεν τη ξεπέρασε ποτέ.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 τον έφεραν κατηγορούμενο για αμέλεια λήψης αναγκαίων μέτρων ενώ το 2010 τέθηκε σε αργία για παράβαση καθήκοντος.

Απτόητος τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κατεβαίνει υποψήφιος και εκλέγεται με ποσοστό 56% χωρίς όμως να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, ενώ τον Μάϊο του 2014 επανεξελέγη για τέταρτη φορά.

Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος που ακούστηκε και συζητήθηκε για πάρα πολλά πράγματα είχε αποσυρθεί και την Πέμπτη έσβησε σε ηλικία 77 χρονών.
from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...