Daily Archives: 26 Απριλίου, 2023

Εικόνα

Μίρα Μουράτι: Από τον Αυλώνα της Αλβανίας η δημιουργός του Chat GPT

https://bit.ly/448DPgg


Είναι μόλις 35 ετών, γεννήθηκε στην Αλβανία, μετανάστευσε στα 16 στον Καναδά – Δεν έχει καν Instagram και αν ρωτήσει κανείς το Chat GPT για την ίδια, η απάντηση που θα λάβει είναι ένα ξερό «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ»! Ζούμε σε πονηρούς καιρούς. Ή, για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια τόσο ωμή που θα γεννούσε αισθήματα φθόνου και σε ιαπωνικό σούσι, πλέουμε μέσα από Συμπληγάδες δυστοπικών καιρών. Ο Πάπας Φραγκίσκος σουλατσάρει στο Βατικανό με λευκό πανωφόρι Balenciaga ως άλλος Νοτιοβαλκάνιος τράπερ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται σιδηροδέσμιος στα κοινωνικά δίκτυα και ο Μίκαελ Σουμάχερ, κατάκοιτος μετά το χιονοδρομικό ατύχημα του 2013 και εξαφανισμένος έκτοτε από προσώπου Γης, δίνει την πρώτη του συνέντευξη σε γερμανικό περιοδικό.

Ο,τι μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο, ανήκουστο ή αποκύημα διαστροφής ή έστω επιστημονικής φαντασίας μπορεί πια να συμβεί. Οι βεβαιότητες λιγοστεύουν και οι δεύτερες σκέψεις πολλαπλασιάζονται όσο το περίφημο πια Chat GPT γίνεται πιο εύστροφο, πιο έξυπνο και πιο ικανό στη συνδυαστική σκέψη σερβίροντας ψέματα σε αληθοφανές περιτύλιγμα. Πώς; Καταπίνοντας και χωνεύοντας ώσπου να πεις «τεχνητή νοημοσύνη» καντάρια νέων πληροφοριών και δεδομένων, με λαιμαργία εφάμιλλη παίκτη του «Survivor» που θα έδινε και το ένα του νεφρί για μια μπανανόφλουδα.
Η Μίρα Μουράτι και οι τρεις συνεργάτες της Σαμ, Γκρεγκ και Ιλια αποτελούν την ομάδα που δημιούργησε το Chat GPT-4
Μέσα σε μόλις πέντε μήνες η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης μοιάζει να έχει κατακυριεύσει τον κόσμο εκπλήσσοντας μέχρι και τους ίδιους τους δημιουργούς της και γεννώντας αμφιβολίες ακόμα και για πράγματα που θεωρούσαμε αν όχι θέσφατα, τουλάχιστον αυτονόητα. Κανείς πια δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Οπως εάν αυτό εδώ το κείμενο είναι προϊόν ανθρώπινης σκέψης ή γέννημα της τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλωστε πλέον το Chat GPT ή GPT4, όπως ονομάζεται η νέα βελτιωμένη έκδοσή του που κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου, φαίνεται ότι μπορεί να κάνει σχεδόν καλά σχεδόν τα πάντα. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα ανδραγαθήματά του περιλαμβάνονται η επιτυχία του στις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου στις ΗΠΑ, το πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και βέβαια οι εντυπωσιακές επιδόσεις του ακόμα και σε τεστ πιστοποίησης για σομελιέ.

Υπάρχουν ελάχιστες ερωτήσεις στις οποίες δεν μπορεί (ακόμα) να απαντήσει το GPT4. Προκαλεί έκπληξη, αλλά μία από αυτές είναι ότι δεν έχει ιδέα ποια είναι η Μίρα Μουράτι. Ακριβώς δηλαδή όπως ένας μέσος κάτοικος του πλανήτη.

Τα φτωχά παιδικά χρόνια

Στον απτό, αναλογικό, παλιό κόσμο θα θεωρούνταν αγνωμοσύνη ή ακόμα και βλασφημία το γεγονός ότι ένα παιδί δεν (ανα)γνωρίζει την ίδια του τη μητέρα, δεν έχει ιδέα ποια είναι, τι έχει επιτύχει, δεν μπορεί ούτε να δώσει μια αδρή, στο πόδι περιγραφή της. Η Αλβανίδα Μίρα Μουράτι είναι η δημιουργός της πιο διάσημης, καυτής και φυσικά αμφιλεγόμενης εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης. Κι όμως, αν ρωτήσει κανείς το GPT, η απάντηση που θα λάβει περιορίζεται σε ένα ξερό «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Τουλάχιστον η απόκρισή του μοιάζει συνεπής στο «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», φράση που συνοψίζει αυτό που συμβαίνει στη Σίλικον Βάλεϊ, στις εταιρείες τεχνολογίας, στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, στο καθημερινό σκρολάρισμα στο Διαδίκτυο από την ημέρα που εφευρέθηκε το GPT – και σχεδόν χάθηκε το φιλότιμο. Γεννημένη το 1988 στον Αυλώνα της Αλβανίας, η Μουράτι ανατράφηκε και γαλουχήθηκε στο μεταίχμιο δύο κόσμων. Τα παιδικά χρόνια της κάθε άλλο παρά εύκολα και ανέφελα ήταν.

Την ώρα που οι σημερινοί συνάδελφοί της γεύονταν τους πρώτους καρπούς της τεχνολογικής επανάστασης που έφερε το Ιντερνετ, έπαιζαν video games και κατανάλωναν αμερικανική τηλεοπτική κουλτούρα και κορν φλέικς με σοκολατούχο γάλα, εκείνη τρεφόταν με ανασφάλεια, αγωνία για την επόμενη μέρα και όνειρα με διάρκεια ζωής από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση.

Η Μουράτι στις συνεντεύξεις της δεν μιλάει πολύ και η αλήθεια είναι πως δεν ερωτάται συχνά για τα παιδικά της χρόνια – λογικό, αφού υπάρχουν μυριάδες καυτά ερωτήματα σχετικά με τις πυρηνικές αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ζούμε τον κόσμο. Εκείνο που επισημαίνει πάντα είναι πως το προσωπικό καταφύγιό της στα παιδικά και εφηβικά χρόνια της ήταν τα μαθηματικά. Εντάξει, και τα video games, όσα τουλάχιστον ήταν διαθέσιμα και προσβάσιμα στην πατρίδα της. Το πρόβλημα, έχει πει για εκείνα τα χρόνια, δεν ήταν η θεωρία, αλλά η πράξη.

Από τα 16 της χρόνια, όταν δηλαδή η οικογένειά της μετανάστευσε από την Αλβανία στον Καναδά, η Μουράτι ξεκίνησε να εκκολάπτεται σε αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή στην πιο ενδιαφέρουσα, περιζήτητη, μα εν πολλοίς άγνωστη -μέχρι πρότινος υπήρχε η εικασία ότι έλκει την καταγωγή της από την Ινδία- γυναίκα στον κόσμο. Και μάλιστα χωρίς να διαθέτει -τουλάχιστον διά γυμνού οφθαλμού- τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά μιας σιδηράς, δηλαδή αυστηρής, άτεγκτης και απόμακρης, κυρίας.

Αντιθέτως, στις συνεντεύξεις της η σημερινή Chief Technology Officer (τον τελευταίο χρόνο έχει αυτό τον τίτλο) της OpenAI, της εταιρείας που δημιούργησε το GPT και το αδελφό λογισμικό κατασκευής εικόνων DALL-E (σχεδόν πνευματώδες λογοπαίγνιο με το όνομα του Ισπανού σουρεαλιστή), δείχνει μετριοπαθής, προσηνής και με άντερα για αυτοκριτική.


Με τον Ελον Μασκ

Στα 24 της χρόνια η Μουράτι είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Μηχανική στο Ivy League Dartmouth College και είχε ήδη ξεκινήσει να έχει το βλέμμα στο νοητό όριο που θέτει ο ουρανός. Εκανε τη μαθητεία της στην Goldman Sachs, πήρε το επαγγελματικό βάπτισμα του πυρός στη γαλλική εταιρεία κατασκευής αεροπορικού υλικού Zodiac Aerospace και τρία χρόνια αργότερα ήταν έτοιμη να περάσει το κατώφλι της Tesla.

Στην εταιρεία του Ελον Μασκ, ο οποίος σήμερα μαζί με άλλους γκουρού της τεχνολογίας όπως ο Στιβ Βόζνιακ ζητά επιτακτικά την παύση εργασιών της OpenAI θεωρώντας πως πολύ σύντομα η τεχνητή νοημοσύνη του GPT4 θα «επαναστατήσει» και θα αυτονομηθεί από τους δημιουργούς της, η νεαρή μηχανικός έμεινε τρία χρόνια εστιάζοντας τις γνώσεις και την ενέργειά της στην κατασκευή του Tesla Model Χ. Στην πραγματικότητα ήταν η επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξής του. Ωστόσο, χρειαζόταν λίγος ακόμα χρόνος προκειμένου το όνομά της να σπάσει το κουκούλι της Σίλικον Βάλεϊ και βέβαια να γίνει η πρόσληψή της από την OpenAI.

Δεν ήταν η πιο περιζήτητη εταιρεία τεχνολογίας, ούτε η μεγαλύτερη, μολονότι σήμερα οι 375 εργαζόμενοί της φαντάζουν πενιχροί μπρος στην επιδραστικότητα και τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίζει – μόνο η Microsoft επένδυσε 10 δισ. δολάρια για την περαιτέρω ανάπτυξή της, όπως ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου. Μέσα σε μια πενταετία η Μουράτι όχι μόνο γιγάντωσε τη φήμη και την επιρροή της εταιρείας, αλλά δημιούργησε κάτι τόσο ρηξικέλευθο και επαναστατικό όσο το iPhone, το Bitcoin και το Facebook μαζί.

Καλεσμένη του Τρέβορ Νόα στη δημοφιλή εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης «The Daily Show»
Αμφιβολίες

Κι όμως, παρότι αδιαφιλονίκητα ψυχή του project, η Μουράτι προέβαλε τη μεγαλύτερη αντίσταση και είχε τους ισχυρότερους δισταγμούς αναφορικά με το αν το Chat GPT ήταν έτοιμο να λανσαριστεί τον περασμένο Νοέμβριο. Κυρίως αμφέβαλε για το κατά πόσο ο κόσμος ήταν προετοιμασμένος, ώριμος και νηφάλιος για να υποδεχτεί το πιο εξελιγμένο αλλά και το πιο προσιτό και εύληπτο στον κοινό νου σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο ρωτάς ή ζητάς και εκείνο σου απαντά ή σου δίνει.

Μπορεί οι αντιρρήσεις της να κάμφθηκαν και η εσωτερική σύγκρουσή της να πέρασε σε προσωρινό καθεστώς ανακωχής, ωστόσο η ίδια, παρότι ιθύνων νους και κινητήρια δύναμη του GPT4, προβάλλει ταυτόχρονα ως η μεγαλύτερη θιασώτρια αλλά και η πιο ισχυρή τιμητής του. Ναι, κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει πως το πράττει για τα μάτια του κόσμου. Ή και όχι. Πάντως, στις ελάχιστες -συγκριτικά με το μέγεθος του virality της- συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει φροντίζει να επισημαίνει τα ηθικά και φιλοσοφικά διλήμματα που θα ανακύψουν, αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν από τη χρήση και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα.

Η Αλβανίδα Μίρα Μουράτι είναι η δημιουργός της πιο διάσημης και φυσικά αμφιλεγόμενης εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Μουράτι έχει ήδη κλείσει μια θέση στο πάνθεον της Ιστορίας, ανάμεσα στις προσωπικότητες εκείνες που όχι απλώς σμίλεψαν τον κόσμο, αλλά και τον άλλαξαν εκ βάθρων. Το ζήτημα είναι αν η αλλαγή θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Ηδη οι Κασσάνδρες προβλέπουν το τέλος του γραπτού λόγου, αφού αυτός θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, την ανατροπή του παγκόσμιου ακαδημαϊκού συστήματος -ήδη τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία απαγορεύουν το ένα μετά το άλλο τη χρήση του chatbot από τους φοιτητές-, αλλά και την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Στην πραγματικότητα, μιλούν για το τέλος της αλήθειας, της κρίσης και της βούλησης, του κόσμου όπως τον ξέραμε και την ανάδυση ενός καινούριου στον οποίο άνθρωπος και τεχνητή νοημοσύνη θα ανταλλάσσουν τους ρόλους του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου. Και αυτό εξαιτίας της Μουράτι, η εφεύρεση της οποίας ίσως αποδειχτεί πιο καθοριστική για την ανθρωπότητα κι από το δαγκωμένο μήλο της Εύας. Η ίδια πάντως επιλέγει να βλέπει την κατάσταση ψύχραιμα και ανθρωποκεντρικά και να περιγράφει τον εαυτό της όχι ως θηλυκό Μεσσία, αλλά ως ένα κορίτσι που γοητεύεται από την τεχνολογία, τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ -ποιος εκπλήσσεται που αγαπημένο της φιλμ είναι το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»;-, τους Radiohead και τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ντέμης Νικολαΐδης: «Όταν τελειώνει η καριέρα χάνουμε τη ζωή, το νόημα, είναι σαν πένθος»

https://bit.ly/422gvza

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν εκ των ομιλητών της ημερίδας με θέμα «Ποδόσφαιρο και Ψυχική Υγεία: Νιώθω, Αποδέχομαι, Δρω» η οποία διοργανώθηκε από την ΕΠΟ σε συνεργασία με την ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ». Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ανέφερε σχετικά: «Η ψυχολογία στον αθλητισμό μπορεί να είναι και το 50% στην απόδοση του αθλητή. Αυτός που έχει ταλέντο σίγουρα ξεχωρίζει. Εγώ πήγα στην ΑΕΚ στα 22 μου και βρέθηκα με τρομερή δόξα.

Είχα να διαχειριστώ όλη αυτή την επιτυχία, κάτι που δεν ήξερα να κάνω. Βρίσκεσαι με δόξα και πολλά χρήματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, μπορεί να έχεις αναποδιές στην καριέρα σου, να τραυματιστείς ή να χάσεις τη θέση σου στην ενδεκάδα. Πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς και την αποτυχία.

Εμείς σταματάμε αυτό που κάνουμε όταν είμαστε ακόμα παιδιά. Άλλοι ξεκινούν την καριέρα τους όταν εμείς την τελειώνουμε. Δεν ξέρουμε κάτι άλλο να κάνουμε, ξέρουμε μόνο το ποδόσφαιρο. Και ξαφνικά μια μέρα όλα τελειώνουν, χάνουμε όλη μας τη ζωή, όλο το νόημα. Είναι σαν πένθος, σαν να χάνεις δικό σου άνθρωπο. Είμαστε χαμένοι και δεν έχουμε εκπαιδευτεί καθόλου για αυτό το πράγμα.

Τελειώνει η καριέρα μας και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε πλούσια ενώ το εισόδημα έχει τελειώσει. Και κινδυνεύουμε να χάσουμε την περιουσία μας. Παίρνουμε κιλά, συμβαίνουν διάφορα. Τώρα υπάρχει γνώση. Δεν υπάρχουν ταμπού πλέον. Είναι συχνό το φαινόμενο της κατάθλιψης όταν τελειώνεις την καριέρα σου.

Εγώ τη χρονιά που δεν πήγα στην ΑΕΚ ενώ ήθελα, δηλαδή μια χρονιά πριν πάω τελικά, στις 7 πρώτες αγωνιστικές δεν είχα βάλει ούτε ένα γκολ. Με είχε επηρεάσει πολύ και δεν το καταλάβαινα. Έπαιζα μπάλα γιατί ήθελα να κάνω χαρούμενο τον κόσμο. Μετά έγινα πρόεδρος. Δεν μου έλειψε το ποδόσφαιρο. Μετά ασχολήθηκα με την άλλη μου αγάπη, τη μουσική, και έκανα συναυλίες. Αργότερα όμως έχασα το νόημα. Πήρα κιλά, άρχισα να πίνω περισσότερο.

Πέρασα μια περίοδο που έψαχνα να βρω νόημα για τη ζωή. Χρειάστηκα βοήθεια. Με βοήθησε ότι διάβαζα αλλά πήγα και σε ψυχοθεραπευτή. Τα νέα παιδιά έχουν κι άλλο ένα πρόβλημα, τα social media, που θέλει και αυτό διαχείριση. Στα social σε αποθεώνουν χωρίς να σε αγαπούν και σε βρίζουν χωρίς να σε μισούν. Στην εποχή μου δεν υπήρχαν social media. Ο ποδοσφαιριστής κάθε Κυριακή αποδεικνύει στον εαυτό του και στους άλλους ποιος είναι. Δεν σταματάει αυτό, γίνεται κάθε Κυριακή. Και μια μέρα σταματάει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ποιοι θα χάσουν το δίπλωμα οδήγησης τους;

https://bit.ly/440AL65

 Η Κομισιόν ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης προκειμένου να καταστήσει ασφαλέστερους τους δρόμους της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υποβληθούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 70 ετών) σε τακτικά ιατρικά τεστ προκειμένου να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους, στόχος της οποίας είναι η μείωση του αριθμού τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόταση, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι είναι κατάλληλοι για την οδήγηση οχημάτων.
Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει να λαμβάνουν μέρος και σε μαθήματα οδήγησης οι ηλικιωμένοι οδηγοί, προκειμένου να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Αν όλα τα παραπάνω δεν τηρούνται τότε ο οδηγός θα χάνει αυτόματα την άδεια οδήγηση…

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εγκριθεί και να τεθεί σε εφαρμογή.
Ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές συγκαταλέγεται και η υποχρεωτική υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση της άδειας οδήγησης των οδηγών που έχουν συμπληρώσει τα 70 τους χρόνια. Στην Ελλάδα, όλοι οι οδηγοί, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε τρία χρόνια για την ανανέωση της άδειας οδήγησής τους.

Επίσης, οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει τα 80 τους χρόνια πρέπει να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους ανά δύο χρόνια και να υποβάλλονται σε εξετάσεις από ιατρούς πολλών ειδικοτήτων όπως παθολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου, οφθαλμίατρου, νευρολόγου ή ψυχίατρου.
Με την έγκριση των παραπάνω, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας…


from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Φοιτήτρια προσπάθησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από ταράτσα – Την έσωσε γείτονας

https://bit.ly/4498WIP

 Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από ταράτσα πολυκατοικίας μια 25χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Αγία Σοφία της Πάτρας, την οποία έσωσε τελευταία στιγμή γείτονας που αντιλήφθηκε ότι ετοιμαζόταν να κάνει… βουτιά θανάτου.Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, η νεαρή κοπέλα από την Αθήνα που σπούδαζε στην πόλη ανέβηκε στην ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε και ήταν έτοιμη να πηδήξει στο κενό. Τότε, ένας γείτονας που είδε τις παράξενες κινήσεις της, κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά και έσπευσε στο σημείο. Τελευταία στιγμή κατάφερε να την συγκρατήσει από το να πέσει, αποτρέποντας τα χειρότερα.

Καταλυτική ήταν και η συνδρομή αστυνομικών του Α.Τ. Πατρών, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο και έπεισαν την 25χρονη να μην κάνει πράξη την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή της. Έπειτα, μεταφέρθηκε στο τμήμα και κατόπιν εισαγγελικής εντολής στη Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Η κοπέλα φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχολογικής φύσεως.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Μυστήριο με έφηβο που βρέθηκε νεκρός σε γραμμές τρένου πέφτοντας από αεροπλάνο

https://bit.ly/3oK9Yuq

 Δύο χρόνια οι αρχές αναζητούν την ταυτότητα ενός νεαρού που έπεσε από αεροπλάνο σε σιδηροδρομικές γραμμές. Άλυτο μυστήριο παραμένει μετά από δύο χρόνια, ο νεαρός που βρέθηκε νεκρός σε σιδηροδρομικές γραμμές της Αγγλίας, έχοντας πέσει από αεροπλάνο. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε στις ράγες μεταξύ των σταθμών Mortlake και North Sheen στις 14 Δεκεμβρίου 2020, αφού έπεσε από πτήση του Λάγος με προορισμό το Χίθροου.

Οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για νεαρό ηλικίας μεταξύ 15-18 ετών, που υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, στο λαιμό, στο στήθος και στον κορμό του από την πτώση.

Η ταυτότητά του παραμένει ακόμα και σήμερα μυστήριο, καθώς οι αγγλικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να μάθουν ποιος είναι και να επικοινωνήσουν με την οικογένειά του. Δεν βρέθηκε πάνω του κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του, ενώ του έλειπαν μυστηριωδώς τα παπούτσια και οι κάλτσες.

Μια μεταθανάτια εξέταση διαπίστωσε ότι δεν πέθανε από ασθένεια. Η ηλικία του από 15 έως 18 προτάθηκε λόγω των δοντιών του που έδειχναν ότι ήταν στα τέλη της εφηβείας του. Η αιτία του θανάτου του ήταν η υποθερμία και η υποξία σε υψόμετρο, που είναι συχνή αιτία θανάτου για όσους κρύβονται στον αποθηκευτικό χώρο του τροχού ενός αεροσκάφους. Ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε είπε ότι πιθανότατα είχε πεθάνει πριν πέσει πάνω στις γραμμές του τρένου.
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

«Για μένα δεν είναι σκληρή δουλειά»: Στα 101 χρόνια της συνεχίζει να ψαρεύει αστακούς

https://bit.ly/3V8bsL0


Το Μέιν είναι γεμάτο ψαροκάικα που βγάζουν φρέσκους αστακούς, αλλά μια βάρκα ξεχωρίζει από τις άλλες γιατί έχει ως επιβάτη μια γυναίκα 101 ετών. Η Virginia Oliver άρχισε να ασχολείται με το ψάρεμα όταν ήταν οκτώ ετών, λίγο πριν από το Μεγάλο Κραχ, και παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα, τις τελευταίες δεκαετίες με τη βοήθεια του γιου της, του 78χρονου πλέον Max.
«Μεγάλωσα έτσι. Για μένα δεν είναι σκληρή δουλειά. Μπορεί να είναι για άλλους, αλλά όχι για εμένα» λέει σε νέο άρθρο που της αφιέρωσε η εφημερίδα «Boston Globe». Οι δημοσιογράφοι την ακολουθούν στη διάρκεια μιας τυπικής εργάσιμης μέρας, η οποία αρχίζει γύρω στις 7 το πρωί, μέσα στην ομίχλη, που σιγά σιγά αραιώνει. Η μόνη διαφορά από τις υπόλοιπες είναι ότι η Oliver έχει φορέσει μέικαπ και σκουλαρίκια για τη φωτογράφιση.

Και υπεραιωνόβια και γυναίκα

Η μόνη περίοδος της ζωής της που απείχε από το ψάρεμα ήταν όταν έγινε μητέρα, οπότε αφιερώθηκε στην ανατροφή των τεσσάρων παιδιών της. Όταν τα παιδιά της μεγάλωσαν, επέστρεψε στη θάλασσα, πρώτα με τον σύζυγό της, ο οποίος πέθανε πριν από 15 χρόνια, και μετά με τον γιο της.

«Όταν πρωτοξεκίνησα, ήμουν η μοναδική γυναίκα στο επάγγελμα», θυμάται. «Βγαίναμε στη θάλασσα με τον άντρα μου ό,τι καιρό κι αν είχε. Σήμερα όμως δεν υπάρχουν πολλοί αστακοί. Τους περισσότερους τούς έχουν ψαρέψει, όπως έχει γίνει με όλα τα ψάρια».

Ο ρόλος της πλέον είναι να μετράει το μέγεθός τους, όταν βγαίνουν από τη θάλασσα, και να ξαναρίχνει στον ωκεανό όσους είναι υπερβολικά μικροί. Σε ένα τέτοιο στιγμιότυπο την έχει απαθανατίσει και ο φωτογράφος. «Παλιά τους κουβαλούσαμε με τα χέρια», προσθέτει. «Νομίζω ότι καμία δουλειά δεν είναι όπως ήταν κάποτε».

Δείτε τη Virginia Oliver επί το έργον:

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Εγκαταλελειμμένο ναζιστικό υποβρύχιο που βρισκόταν στο βυθό για 41 χρόνια fotos

https://bit.ly/41I4L4Q

Ανατριχιαστικές αναμνήσεις της φρίκης του πολέμου μοιράστηκε ένας εξερευνητής που έριξε μια ματιά στο εσωτερικό ενός παλιού ναζιστικού υποβρυχίου.Ένας εξερευνητής επισκέφθηκε το εσωτερικό ενός ιστορικού ναυαγίου, ενός από τα φοβερά υποβρύχια του Χίτλερ. Ο Exploring with Jake δημοσίευσε στο Facebook τις αξιοσημείωτες εικόνες από το εσωτερικό του παλιού υποβρυχίου 534, το οποίο πέρασε 41 χρόνια στο βυθό της θάλασσας, πριν ανασυρθεί από Δανούς «κυνηγούς θησαυρών» της εταιρείας Smit Tak στις 23 Αυγούστου 1993.
Βυθίστηκε από βρετανικά βομβαρδιστικά στις 5 Μαΐου 1945, με τρία από τα 52 μέλη του πληρώματος να πεθαίνουν και οι υπόλοιποι να διαφεύγουν από την καταπακτή τορπίλης αφού το πλοίο έφτασε στον πυθμένα του ωκεανού.
Το συγκεκριμένο υποβρύχιο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μόλις τέσσερα άθικτα υποβρύχια του πολέμου.

Στο Facebook είπε: «Το παλιό εγκαταλελειμμένο γερμανικό υποβρύχιο U-534 βρισκόταν στο βυθό της θάλασσας για σχεδόν 41 χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε σε βάθος 67 μέτρων το 1986 από έναν Δανό κυνηγό ναυαγίων, τον Aage Jensen.Λίγο αργότερα, η ομάδα των κυνηγών ναυαγίων ήρθε σε επαφή με τον Δανό εκατομμυριούχο των μέσων ενημέρωσης Karsten Ree, ο οποίος χρηματοδότησε την ανέλκυση του υποβρυχίου, καθώς οι φήμες για χρυσό των Ναζί προκάλεσαν έντονη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Τώρα, το ανατριχιαστικό λείψανο είναι μια υπενθύμιση του τρόμου που προκάλεσαν αυτά τα σκάφη στους Βρετανούς και συμμαχικούς ναυτικούς και της φρίκης του πολέμου που κάλυψε τον πλανήτη με νέους τρόπους».
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Χρυσό η Γκίκα, ασημένιο η Καλάκωνα στο ILCA 4 Youth European Championship

https://bit.ly/425j8jH

Με 3 μετάλλια, δύο χρυσά κι ένα ασημένιο, επέστρεψε η ελληνική αποστολή από το Καντίθ της Ισπανίας όπου έγινε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Youth της κατηγορίας ILCA 4.Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησε η Ερμιόνη Γκίκα του Ν.Ο Καλαμακίου στις κατηγορίες U18 και U16 και το ασημένιο η Μαριαλένα Καλακώνα του Ν.Ο Πάρου.

Πρόκειται για τεράστια επιτυχία των δυο κοριτσιών, δεδομένου ότι στον αγώνα έλαβαν μέρος 166 σκάφη και το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό.

Η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Ερμιόνη Γκίκα, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη, διότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειές μου απέναντι σε πολύ καλές αθλήτριες απ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αγώνας ήταν απαιτητικός, διότι τις πρώτες ημέρες είχε πολύ αέρα και μετά μεγάλα κύματα. Χάρηκα πολύ και για την Καλακώνα, η οποία είναι φίλη μου και μέλος της εθνικής ομάδας. Έκανε έναν σπουδαίο αγώνα».

Η 15χρονη ιστιοπλόος του Ν.Ο. Καλαμακίου κατέληξε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΙΟ, διότι μας στηρίζει και μας προσφέρει μεγάλη βοήθεια με τα προπονητικά καμπ, τον όμιλό μου, τον ομοσπονδιακό προπονητή κ. Γκανιάτσα, τους συναθλητές μου και φυσικά τους γονείς μου. Θα συνεχίσω την πολύ σκληρή δουλειά και για άλλες ανάλογες επιτυχίες».

Η Μαριαλένα Καλακώνα έτυχε εντυπωσιακής υποδοχής στο όμορφο νησί της στην Πάρο (φωτ.) και φανερά ενθουσιασμένη δήλωσε: «Είμαι υπερήφανη για το αποτέλεσμα, διότι έχω δουλέψει πολύ τα τελευταία χρόνια και αισθάνομαι δικαιωμένη. Στον αγώνα δεν ξεκίνησα καλά, όμως σιγά σιγά κατάφερα να το μαζέψω. Οι καιρικές συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες και περίεργες και ο αγώνας μόνο εύκολος δεν ήταν. Προσπάθησα πολύ και στο τέλος τα κατάφερα. Είμαι χαρούμενη και για την Ερμιόνη.

Η 17χρονη αθλήτρια του Ν.Ο Πάρου πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν βοηθήσει πολύ τα προπονητικά καμπ που διοργανώνει η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Ευχαριστώ τον όμιλό μου που με στηρίζει και την προπονήτριά μου Σταυρούλα Θεοχάρη. Αυτή η επιτυχία θα με βοηθήσει στην καριέρα μου. Επόμενοι στόχοι μου είναι η διάκριση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και το παγκόσμιο του Βόλου».

Πανηγυρικό είναι το κλίμα στον Ν.Ο. Καλαμακίου για την τεράστια επιτυχία της Γκίκα. Ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χριστόπουλος δήλωσε: «Για εμάς αποτελεί μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια ότι διαθέτουμε μια πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ερμιόνη είναι από τα παιδιά που εργάζονται εντατικά και πήρε αυτό που της άξιζε. Η βοήθεια της Ομοσπονδίας έχει παίξει μεγάλο ρόλο, διότι με αυτές τις επιτυχίες η Γκίκα είναι παράδειγμα για τόσους αθλητές και αθλήτριες. Αυτή η μεγάλη διάκριση επιβραβεύει τη συνολική προσπάθεια που καταβάλουμε σαν όμιλος να προσφέρουμε στην ιστιοπλοΐα και μετά την τριετή παράταση που πήραμε για να παραμείνουμε στον χώρο μας μας στην Μαρίνα του Καλαμακίου είμαι σίγουρος ότι θα πανηγυρίσουμε κι άλλα διεθνή μετάλλια».

Στιο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Ν.Ο Πάρου Ηλία Κουντρομιχάλη, ο οποίος τόνισε: «Δεν μας εξέπληξε η επιτυχία της Μαριαλένας, διότι είναι ένα κορίτσι που δουλεύει σκληρά εδώ και πολλά χρόνια. Διαθέτει πίστη, θέληση και δίψα για να πετύχει. Αυτή η αθλήτρια δεν είχε ούτε σκάφος, ούτε πανί, τίποτα. Πέρυσι της παραχώρησε ένα σκάφος η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και με αυτό το σκάφος η Καλακώνα έγινε πρωταθλήτρια Ελλάδος και πήρε την 6η θέση στην Ευρώπη. Τώρα ήρθε αυτό το μετάλλιο που δικαιώνει τις προσπάθειές της, αλλά και του ομίλου συνολικά. Στην Πάρο υπάρχουν ταλέντα που αγαπούν την ιστιοπλοΐα και η διάκριση της Μαριαλένας θα τα βοηθήσει να πιστέψουν ότι τα όνειρα πραγματοποιούνται».

from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Βιτάλια Ντιατσένκο: Πολωνική αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβαση στην «καυτή» Ρωσίδα τενίστρια

https://bit.ly/40C35bL

Οι Πολωνικές Αερογραμμές LOT δεν επέτρεψαν την επιβίβαση Ρωσίδας τενίστριας, Βιτάλια Ντιατσένκο, σε πτήση, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία, απόφαση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αθλήτριας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Συγκεκριμένα, η Βιτάλια Ντιατσένκο γνωστοποίησε το περιστατικό στην πτήση της LOT στο Κάιρο, με τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa να αρνείται επίσης να της βγάλει εισιτήριο.

«Κοιμήθηκα στο αεροδρόμιο, μου φέρθηκαν σαν να είμαι πολίτης τρίτης κατηγορίας (λόγω της εθνικότητάς μου), ξόδεψα μερικές χιλιάδες ευρώ», έγραψε η Ντιατσένκο, η οποία ανέφερε ότι προσπαθούσε να ταξιδέψει σε ένα τουρνουά στην Κορσική μέσω Βαρσοβίας και Νίκαιας.

Σε μια ανακοίνωση που εστάλη μέσω email, η LOT επιβεβαίωσε ότι δεν επέτρεψε στην 32χρονη να επιβιβαστεί, επικαλούμενη περιορισμούς που εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και παρέμειναν σε ισχύ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι διατάξεις του κανονισμού εισάγουν περιορισμούς σε ορισμένα συνοριακά σημεία διέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των διελεύσεων αεροδρομίων, σε σχέση με πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ταξιδεύουν εκτός Σένγκεν», ανέφερε η LOT.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία και συμφώνησε να περιορίσει την έκδοση βίζας για ελεύθερα ταξίδια στη ζώνη Σένγκεν. Τον Σεπτέμβριο, η Φινλανδία ενώθηκε με τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία κλείνοντας τα σύνορά της στους Ρώσους τουρίστες.

Η Ντιατσένκο, η οποία κατατάσσεται στην 250η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, είπε ότι στη συνέχεια προσπάθησε να αγοράσει ένα εισιτήριο από τη Lufthansa, με την εταιρεία να της εξηγεί ότι μπορούσε να εισέλθει στη ζώνη Σένγκεν μόνο μέσω Ισπανίας, που της είχε εκδώσει τη βίζα.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα αθλήματα, το τένις δεν εισήγαγε γενική απαγόρευση σε παίκτες από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Wimbledon είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή αθλητών/τριών από τις δύο χώρες πέρυσι μετά την εισβολή, αλλά ξεκαθάρισε τον Μάρτιο ότι θα τους δεχόταν πλέον ως ουδέτερους αθλητές.

Ρώσοι και Λευκορώσοι συμμετείχαν σε τουρνουά και σε γκραν σλαμ ως ουδέτεροι αθλητές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
from: anatakti
via IFTTT

Εικόνα

Ιεράπετρα: Εισαγγελική παρέμβαση για δύο παιδιά – Έπαθε ο παππούς τους εγκεφαλικό και έμειναν μόνα τους

https://bit.ly/449Ef63

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Λασιθίου υπήρξε για δύο παιδιά στην Ιεράπετρα αφού ο παππούς τους έπαθε εγκεφαλικό και έμειναν μόνα τους.Τα παιδιά ζούσαν με τον 62χρονο παππού τους, ο οποίος είχε αναλάβει νομίμως την επιμέλειά τους μαζί με τη μια κόρη του, αφού οι γονείς των παιδιών αδυνατούσαν να τα στηρίξουν.

Ο 62χρονος που μέχρι πρότινος εργαζόταν και δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει κάποια σοβαρά προβλήματα, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, άγνωστο πότε ακριβώς, και τα παιδιά ηλικίας 1,5 και 2,5 ετών έμειναν για κάποιες ώρες μόνα τους, μέχρι που το μεγαλύτερο από τα δύο αναζήτησε βοήθεια το βράδυ της Δευτέρας βγαίνοντας από το σπίτι.

Όταν έγινε αντιληπτό το τι έχει συμβεί, στο σπίτι της οικογένειας, σύμφωνα με το cretapost.gr, βρέθηκαν διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι αντίκρισαν ένα πολύ κακό περιβάλλον διαβίωσης και τελικά μετέφεραν τον 62χρονο στο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Παράλληλα, υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Λασιθίου με σκοπό να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος και χώρος για να φιλοξενηθούν τα δύο παιδιά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Ράδιο Λασίθι η αρμόδια αντιδήμαρχος Χρύσα Χατζημαρκάκη, η κατάσταση της οικογένειας ήταν γνωστή στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε την επιμέλεια ο 62χρονος και από εκεί και πέρα υπήρχε μια εποπτεία στην οικογένεια χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
from: anatakti
via IFTTT