Εικόνα

Η αυτοδυναμία στις εκλογές του 1990 κρίθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

https://bit.ly/3MtT39s

 Σαν σήμερα το 1990 η Νέα Δημοκρατία πήρε μία έδρα από τη ΔΗΑΝΑ για να βγάλει αυτοδυναμία αλλά βρέθηκε με 152 έδρες!Ένα από τα εκλογικά παρατράγουδα στη χώρα μας σημειώθηκε σαν σήμερα το 1990, στις πρόωρες εκλογές οι οποίες προκλήθηκαν από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Παρατράγουδο» γιατί η Νέα Δημοκρατία είχε 150 έδρες και χρειάζονταν μία ακόμα για να έχει αυτοδυναμία. Έτσι λοιπόν κατάφερε να πάρει μία έδρα από την ΔΗΑΝΑ, ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης όμως, εξέλαβε απόφαση το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αναφέροντας σε αυτήν ότι είχε γίνει λάθος στην κατανομή των εδρών της Νέας Δημοκρατίας και στερούνταν μιας έδρας. Οπότε στη Νέα Δημοκρατία δόθηκε μια επιπλέον έδρα (αφαιρώντας την από το ΠΑΣΟΚ) και πλέον βρέθηκε με 152 έδρες στη Βουλή.

Πως είχε επέλθει όμως η συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΔΗΑΝΑ; Στις 17 Ιουλίου 1990 ο βουλευτής της ΔΗΑΝΑ Θ. Κατσίκης προσχώρησε στη ΝΔ, ούτως ώστε να έχει 151 έδρες στη Βουλή.
Αυτό όμως δεν άρεσε στον πρόεδρο της ΔΗΑΝΑ Κωστή Στεφανόπουλου που άφησε αιχμές κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η προσχώρηση του Θ. Κατσίκη στη Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά σήμαινε και το τέλος της ΔΗΑΝΑ, καθότι μιλάμε για ένα μικρό κόμμα της κεντροδεξιάς που είχε συγκροτηθεί το 1985 από τον Κωστή Στεφανόπουλο και την ομάδα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που τον ακολουθούσε.

Όλα αυτά όμως συνέβησαν πριν καν αποφασίσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο). Γιατί στην απόφασή του στις 14 Νοεμβρίου το 1990, ανέφερε πως τη μία έδρα του νομού Κερκύρας, θα καταλάβει ο Αλέξανδρος Δεσύλλας της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα θα εκπέσει του αξιώματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καλούδης.

Τουτέστιν, το ΠΑΣΟΚ έχασε μία έδρα και η Νέα Δημοκρατία κέρδισε (ακόμη) μία, με αποτέλεσμα από τις 150 να βρεθεί στη Βουλή με 152 έδρες.
from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...