Εικόνα

Πρέπει ή όχι να κοιμάται η γάτα σας μαζί σας στο κρεβάτι

https://ift.tt/7bQCz9l

Πολλοί αποδοκιμάζουν τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς επειδή επιλέγουν να μοιράζονται το κρεβάτι τους με την αγαπημένη τους γάτα ή τον αγαπημένο τους σκύλο. Όμως, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Πολλοί είναι αυτοί που αγαπούν να κοιμούνται αγκαλιά με το ζωάκι τους γιατί κατά τη γνώμη τους, τους ηρεμεί και τους κάνει να έχουν έναν πιο χαλαρό ύπνο.
Άλλοι πάλι προτιμούν να κοιμούνται χωρίς τον τετράποδο φίλο τους γιατί θέλουν την άνεσή τους και γιατί δεν θέλουν τις τρίχες τους κατοικιδίου τους στο κρεβάτι τους.

Και οι δύο γνώμες είναι σεβαστές – ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι.

Έχουμε αναλύσει σε πιο παλιό μας άρθρο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κοιμάται κάποιος μαζί με το σκυλάκι του στο κρεβάτι του. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα υπέρ και τα κατά το να μοιράζεται ένας γατογονιός το ίδιο κρεβάτι με τον μικρό του αίλουρο. Ίσως βέβαια δεν έχει και πολλές επιλογές γιατί οι γάτες θα κάνουν πάντα αυτό που θέλουν τελικά, αλλά εμείς θα αναλύσουμε αν πρέπει ή όχι να αποκτήσει κανείς αυτή τη συνήθεια.

Πόσο ασφαλές είναι να κοιμάται η γάτα σας μαζί σας;

Σε γενικές γραμμές, το να κοιμάστε μαζί με τη γατούλα σας είναι ασφαλές. Εφόσον το γατάκι σας μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να βγει κάτω από τα σκεπάσματα και δεν κινδυνεύει να παγιδευτεί, τότε είναι ακίνδυνο. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες ασθένειες που μεταδίδονται από γάτες σε ανθρώπους, αλλά από τη στιγμή που εμβολιάζετε τη γάτα σας, ελέγχετε την υγεία της, την φροντίζετε και διατηρείτε την αμμολεκάνη της καθαρή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι το που κοιμάται η γάτα σας όταν στην οικογένειά σας υπάρχει μωράκι. Δεδομένου ότι στις γάτες αρέσει να κοιμούνται κοντά στο κεφάλι μας ή στο πρόσωπό μας, υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας. Αν και αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, καλό είναι να είστε προσεκτικοί.

Θα διαταράξει τον ύπνο σας;

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι οι γάτες είναι ξύπνιες όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται. Δεν υπάρχει γατογονιός που να μην έχει να μας πει έστω και μία ιστορία που ενώ κοιμόταν ήρεμα και ωραία, η γάτα του στις 3 τα ξημερώματα αποφάσισε να του διαταράξει τον ύπνο γιατί… Κανείς δεν ξέρει το γιατί. Όπως λέγαμε όταν ήμασταν μικρά όταν δεν είχαμε δικαιολογία, ή όπως μας λέγανε οι μανάδες μας όταν δεν είχαν απάντηση στην ερώτησή μας: γιατί έτσι!

Αυτός, λοιπόν, μπορεί να είναι ένας λόγος που κάποιος να προτιμάει τη μοναξιά του από τη φρενίτιδα του μικρού του αίλουρου. Απλά θέλει να απολαμβάνει τον ύπνο του, να στριφογυρίζει στο κρεβάτι του και να μην υπάρχει μια γάτα που θα τον ενοχλεί ή που θα πρέπει να προσέχει για να μην την χτυπήσει.

Και όσο για τα θετικά;

Για να λέμε την αλήθεια, όσο και να μην βολευόμαστε απόλυτα στο κρεβάτι όταν κοιμόμαστε με το κατοικίδιό μας, μάλλον δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα. Όσοι από εσάς έχετε γάτα, ίσως απολαμβάνετε τον ύπνο μαζί της γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθετε ότι σας δείχνει την αγάπη της – και σίγουρα είναι κάτι που επιθυμείτε διακαώς. Επιπλέον, ο ύπνος με τον φουντωτό σας αίλουρο μπορεί να σας γεμίζει όμορφα συναισθήματα, να σας ηρεμεί και να σας ανακουφίζει από το άγχος. Ειδικά όταν έρχεται, τρίβεται πάνω σας και γουργουρίζει είναι από τις ομορφότερες στιγμές, καθώς όπως έχουν αποδείξει και πολλές έρευνες, το γουργουρητό της γάτας είναι θεραπευτικό, καταπραϋντικό και μειώνει το στρες. Μπορεί ακόμα να νιώθετε περισσότερη ασφάλεια και ότι κάποιος σας προστατεύει – και σας προστατεύει με τον δικό της τρόπο η γατούλα σας γιατί σας αγαπάει.

Συνοψίζοντας

Δεν υπάρχουν πρέπει ή δεν πρέπει. Ο καθένας από εμάς κοιμάται όπως θέλει, είτε με το κατοικίδιό του είτε όχι. Οπότε, ας αφήσουμε αυτούς που μας κατακρίνουν να λένε ό,τι θέλουν. Αν αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους είναι να κοιμάστε με τη γάτα σας, κάντε το. Αν δεν θέλετε να κοιμάστε μαζί της και θέλετε τον χώρο σας, είναι κατανοητό. Η επιλογή είναι δική σας!

from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...