Εικόνα

Έλεγχος στην ΕΥΠ από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις

https://ift.tt/alQ7ICq

  Αιφνιδιαστικό έλεγχο στην Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) πραγματοποίησε, στην εκπνοή της περασμένης εβδομάδας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων.Ο Αχιλλέας Ζήσης, στον οποίο η εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη έχει αναθέσει την υπόθεση των υποκλοπών, μετέβη στην ΕΥΠ μαζί με δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίστηκαν από τον σχετικό κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνό τους για να το παρακολουθεί το παράνομο λογισμικό pretador.

Η επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξης παρακολούθησης και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν τη λεγόμενη «λίστα pretador» ή «λίστα Μενουδάκου» όπως συνηθίζεται να λέγεται μετά από την έρευνα που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (πρόεδρος της είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος), είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.

Αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του κ. Ζήση, βρέθηκαν στοιχεία, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό, που να επιβεβαιώνουν ότι όλοι που είναι στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν παρακολούθηση και από την ΕΥΠ η έρευνα της υπόθεσης προσλαμβάνει νέα διάσταση.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζήσης, μετέβη ο ίδιος στην ΕΥΠ, προκειμένου να διασταυρώσει τη εν λόγω λίστα, καθώς σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας (όταν ήταν στα χέρια εισαγγελέων πρωτοδικών της Αθήνας) η όποια προσπάθεια είχε γίνει προς την ΑΔΑΕ, αλλά και προς το τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο δεν απέδωσε.

Υπενθυμίζεται, ότι με τον νόμο 5002/2022 προβλέφθηκε, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΕΥΠ, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι ’αυτό στους τηλεφωνικούς παρόχους. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον στο τριμελές Όργανο που προβλέπει ο εν λόγω νόμος και συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι η έρευνα του κ. Ζήση είναι προς το τέλος της και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξεταστεί ήδη δεκάδες μάρτυρες και έχουν απαντηθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές μεταξύ των οποίων και ΗΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, το Σεπτέμβριο του 2023, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, έδωσε παραγγελία στην ΑΔΑΕ, να ερευνήσει αν για τους τηλεφωνικούς αριθμούς-αποδέκτες μηνυμάτων sms, μέσω των οποίων φέρεται να επιχειρήθηκε η εγκατάσταση κατασκοπευτικού λογισμικού και οι οποίοι τηλεφωνικοί αριθμοί περιλαμβάνονται στη γνωστή ως «λίστα predator» ή «λίστα Μενουδάκου», είχαν εκδοθεί από την ΕΥΠ για το διάστημα 2020-2022 διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, όσο και το τριμελές όργανο του ν. 5002/2022, στο οποίο η πρώτη παρέπεμψε το θέμα, έκριναν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να εκτελέσουν την πιο πάνω παραγγελία.

Τώρα, μετά τη διαπίστωση από την ΑΔΑΕ της αναρμοδιότητάς της για την εκτέλεση της πιο πάνω εισαγγελικής παραγγελίας, προκειμένου να αναβαθμίσει την έρευνα λόγω της μείζονος σημασίας της και προς αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων, ξεπέρασε τον νομικό σκόπελο ο κ. Ζήσης, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ποινικής δικονομίας, που πολύ καλά γνωρίζει και έτσι «έκοψε» τον γόρδιο δεσμό.

Ικανοποιώντας το αίτημα των εμπλεκομένων στην υπόθεση για τη διερεύνηση του θέματος, επισκέφθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αιφνιδιαστικά τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ με τους δύο ειδικούς πραγματογνώμονες και προέβη σε ενδελεχή έλεγχο των αρχείων της πιο πάνω υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί, παρουσία του, αν για τους τηλεφωνικούς αριθμούς-αποδέκτες μηνυμάτων της «λίστας Μενουδάκου» είχαν εκδοθεί διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

from: anatakti
via IFTTT

Τα σχόλια δικά σας...