Πωλούνται Ελληνικά Νησιά!

H Ελλάδα είναι μια χώρα προικισμένη με περίπου 10.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου και το Ιόνιο. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι αρκετά από αυτά ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι κατά καιρούς προσπαθούν να τα πουλήσουν σε Έλληνες ή ξένους Κροίσους που επιδιώκουν να αποκτήσουν το δικό τους επίγειο παράδεισο, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα «τρίτων».
Ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποκτήσει κάποιος ένα ιδιωτικό νησί. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε συνάρτηση με τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες δεκάδων φορέων και το πανίσχυρο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι οι σημαντικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, η τάση για ολοένα και περισσότερο εξεζητημένο τουριστικό προϊόν έχει σαν αποτέλεσμα και η Ελλάδα να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σαν τόπος που προσφέρει ουκ ολίγα νησιά προς πώληση και τα οποία κατά κανόνα απευθύνονται σε πελάτες με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Δρυμός και Κύθρο
Βρετανοί κτηματομεσίτες έχουν ήδη αγοράσει αυτό το πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο του κυκλαδιτικού συμπλέγματος. Έχει έκταση 3 τετρ. χιλιόμετρα και φημολογείται ότι η τιμή που ζητείται υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ.
Ένα διπλανό νησί είναι το Κύθρο, με έκταση 0,8 τετρ. χιλιόμετρα, το οποίο αγοράστηκε σχετικά πρόσφατα από Έλληνα επενδυτή αντί 2,5 εκατ. ευρώ.
Παραπόλα
Το νησί αυτό βρίσκεται δίπλα στην πολύ γνωστή Σπετσοπούλα. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια Νιάρχου εδώ και δεκαετίες. Στην Παραπόλα υπάρχει διατηρητέος πέτρινος φάρος του 19ου αιώνα.
Σύμφωνα με κατά καιρούς φήμες ειδικών η επιδιωκόμενη τιμή πώλησης ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Μακρή
Βρίσκεται στο Ιόνιο και έχει ιστορική αξία, γιατί αναφέρεται από την ομηρική εποχή και συγκεκριμένα στην «Ιλιάδα».Υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ιδιαίτερα αποδημητικών πτηνών. Η έκτασή του είναι 1,5 τετρ. χλμ.
Βελοπούλα
Έχει έκταση 2 τετρ. χλμ. και βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της απόστασης μεταξύ Πειραιά και Κρήτης, σχεδόν στο μέσον του Αιγαίου και σχετικά μακριά από άλλα νησιά. Δεν υπάρχουν δεδομένα για την τιμή του, αλλά σίγουρα αξίζει πολλά, γιατί προσφέρει απομόνωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός ανεφοδιασμού γιότινγκ λόγω της στρατηγικής θέσης της.
Το σύμπλεγμα των Εχινάδων
Πρόκειται για 5 νησάκια με συνολική έκταση 1,6 τετρ. χλμ., στο Ιόνιο πέλαγος και μόλις μερικά μίλια από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.Διαθέτουν μαγευτικές τοποθεσίες και τη δυνατότητα δόμησης αρκετών κατοικιών λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Κατά καιρούς έχουν ενδιαφερθεί μεγιστάνες του πλούτου, όπως ο Εμίρης του Κατάρ. Η τιμή του ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Ασπρονήσι
Βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη και έγινε κάποτε γνωστό από μια υπόθεση λαθρεμπορίου πετρελαίου με πολιτικές προεκτάσεις,που εκτυλίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Η έκτασή του είναι μόλις 0,15 τετρ. χλμ., αλλά λόγω της εγγύτητάς του με τη Θήρα, που διαθέτει τουριστικό ρεύμα 500.000 επισκεπτών το χρόνο, η τιμή του διαμορφώνεται γύρω στα 9 εκατ. ευρώ.
Καρδιότισσα
Σε απόσταση 2 μόνο ναυτικών μιλίων από τη Φολέγανδρο πωλείται το νησάκι του 1 τετρ. χλμ. για εγκατάσταση ηλιακών και αιολικών συστημάτων ενέργειας, τα οποία μάλιστα με τους νέους νόμους επιδοτούνται αδρά από το κράτος. Λόγω του βραχώδους εδάφους του δεν προτείνεται για τουριστική εκμετάλλευση.
Σκυροπούλα
Η μικρή Σκύρος, έκτασης 4 τετρ. χλμ. έχει ήδη πωληθεί στον Κύπριο μεγιστάνα Χατζηιωάννου έναντι 8 εκατ. ευρώ πριν από μερικά χρόνια. Διαθέτει πολύ καλές παραλίες και προσφέρεται για προσάραξη σκαφών. Η οικογένεια, στην οποία ανήκε το νησί, ήταν του ναύαρχου ΠΝ Γεωργιάδη, πρώην Α/ΓΕΝ και απογόνου σειράς αξιωματικών και ναυτικών.
Πάτροκλος
Απέναντι και σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Αττικής βρίσκεται ο Πάτροκλος. Πριν από λίγα χρόνια το νησί έγινε γνωστό ως επίκεντρο σκανδάλου που αφορούσε τον πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Συγκεκριμένα, ο γιος του κατηγορήθηκε ότι σκόπευε να αγοράσει το νησί, προκειμένου να ξεπλύνει χρήματα από ισραηλινές επιχειρήσεις κατά παράβαση της εκεί νομοθεσίας.
Η οικογένεια Γιατράκου, που έχει το νησί, αναζητά αγοραστές. Η έκτασή του είναι 4,2 τετρ. χλμ.και διαθέτει 850 μέτρα ακτής. Μπορεί κάλλιστα να διαμορφωθεί ως μαρίνα και γιοτ κλαμπ και το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε μια πόλη 5 εκατ. κατοίκων, αρκετοί από τους οποίους θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβές τιμές για αναψυχή και διασκέδαση πολύ υψηλού επιπέδου.
Αρκούδι
Νησί του Ιονίου, έκτασης 4,5 τετρ. χιλιομέτρων ανάμεσα στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Κατά καιρούς έχουν διαδοθεί πληροφορίες σχετικά με επενδύσεις αξίας 90 εκατ. ευρώ που περιλάμβαναν την κατασκευή γηπέδων γκολφ και κατοικιών. Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πιθανώς τα σχέδια να έχουν παγώσει, αλλά υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οργανισμοί τόσο από τη Βρετανία και την Ελλάδα όσο και τον Αραβικό κόσμο.
Αλατάς
Ένα πανέμορφό νησάκι στη μέση του Παγασητικού κόλπου και κοντά στο λιμάνι του Βόλου. Έχει έκταση 0,5 τετρ. χλμ.και η κυπριακή εταιρεία United Five Development είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το αγοράσει, προκειμένου να προχωρήσει σε επένδυση 50 εκατ. ευρώ και ειδικότερα στην κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου και εστιατορίων.
Δοκός
Το νησάκι, έκτασης 12 τετρ. χλμ., δυτικά της Ύδρας, με ιστορία που ανάγεται στη Β΄ Πρωτοελλαδική περίοδο και με διατηρητέο φάρο, είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων για αγορά από τον κυπριακό όμιλο Kerlengou Island που ενδιαφέρεται για μια συνολική επένδυση ύψους 180 εκατ. ευρώ. Το νησί όμως έχει κηρυχθεί αρχαιολογικό πάρκο, λόγω των αρχαίων που έχουν ανεβρεθεί στο βυθό κι αυτό έχει περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις. Ανήκει στην οικογένεια του πλοιοκτήτη Πέτρου Λιβανού.
Οι πωλήσεις νησιών στην Ελλάδα προσφέρουν ευκαιρίες γιανέες επενδύσεις και εισαγωγή πολύτιμων κεφαλαίων από το εξωτερικό,όπως και τη δημιουργία μιας ισχυρής βάσης για πολύ υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν.
Από την άλλη πλευρά,ανακύπτει μια σειρά από θέματα ασφάλειας. Υπάρχουν δυσχέρειες για τις αρχές ως προς τη διασταύρωση των πραγματικών στοιχείων των αγοραστών. Παραδείγματος χάριν, μια εταιρεία από τις ΗΠΑ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ελεγχόμενη από τουρκικά κεφάλαια που διαπλέκονται ακόμα και με τις υπηρεσίες πληροφοριών της γείτονας
χώρας.Επιπλέον ζητήματα,όπως το ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, είναι ένα ακόμα θέμα προς διερεύνηση.
Επίσης το 2006 είχε αποκαλυφθεί ότι ένα μικρό ιδιωτικό νησί στις Κυκλάδες χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη προϊόντων αρχαιοκαπηλίας από διεθνές και επιφανές κύκλωμα, κι αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα που εν τέλει δυσκολεύει τις πωλήσεις νήσων που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για παράνομες δραστηριότητες.
Τέλος το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ενδέχεται να χρησιμοποιεί «μικρούς νησιωτικούς παραδείσους» ως σταθμούς μεταφόρτωσης, κατά τα πρότυπα της Καραϊβικής. Η Ελλάδα σαν νησιωτική χώρα μεταξύ των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτόν τον τομέα.
Φορολογικό καθεστώς
Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες νησιών υποχρεώνονται να πληρώνουν φόρο 1τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας. Οι εταιρείες 6 τοις χιλίοις.
Οι off shore εταιρείες 6 τοις χιλίοις συν 3% που πληρώνουν αυτού του είδους οι εταιρείες.Η δήλωση των νησιών γίνεται στη φόρμα του Ε9 και η αντικειμενική αξία υπολογίζεται ως αγροτεμάχια της περιφέρειας όπου ανήκουν, αν κι αυτό αναμένεται να αλλάξει με σημαντική αύξηση των αξιών. Υπολογίζεται ότι περίπου 60 νησιά ανήκουν σε ιδιώτες, κυρίως εφοπλιστές.
Oμάδα εμπειρογνωμόνων έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ταξινόμησης όλων των ιδιοκτησιών, καθώς και την επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων για την τελική αξιοποίησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι πέρα από το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των ιδιωτικών νησιών εμπλέκεται και το υπουργείο Άμυνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Εσωτερικών.
Για τους ενδιαφερόμενους,οι παρακάτω ενημερωμένες πηγές και εταιρείες προσφέρουν πληροφορίες και τιμοκαταλόγους για νησιά προς πώληση αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.
(Από περιοδικό «ΦΑΝΤΟΜΑΣ»)
Share Share

Τα σχόλια δικά σας...