ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ»…

Πρόβλημα και με τις βιομηχανίες που λειτουργούν σε περιοχές για τις οποίες δεν προβλέπεται πλέον η συγκεκριμένη χρήση.
Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Διάπλατα ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στο Κτήμα Καμπά μετά από την άρση και του εμποδίου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πριν από λίγες ημέρες, το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι νόμιμες οι ρυθμίσεις που ορίζουν ζώνη εγκατάστασης του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής στο Κτήμα Καμπά και απέρριψε τον χαρακτηρισμό του ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτό πρακτικά δικαιώνει την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, η οποία προωθεί το έργο της ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στο Κτήμα Καμπά, λαμβάνοντας όμως κάποια ανταποδοτικά οφέλη.
Η «Ανατολική Ακτή» μίλησε με τον Δήμαρχο της Παλλήνης κ.Σπύρο Κωνσταντά για το μείζον αυτό ζήτημα, που έχει γίνει πολλές φορές πεδίο διαμάχης μεταξύ της δημοτικής αρχής και φορέων κατοίκων της πόλης.
Ο κ.Κωνσταντάς υπεραμύνεται των χειρισμών του και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο στην έγκριση, υπό προϋποθέσεις, του επίμαχου έργου τον περασμένο Ιούλιο. Χαρακτηρίζει δε ψευδή τα όσα λέγονται περί πλήρους αλλαγής στάσεως του Δήμου μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια.
Γράφει: ΜΥΡΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμόν 3179/2009 και 3181/2009 αποφάσεις του έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις των Δήμων Παλλήνης και Ραφήνας Αττικής που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 20.2.2003 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.
Το ΣτΕ έκανε δεκτό έναν μόνο από τους πολλούς λόγους που προέβαλαν οι δύο συγκεκριμένοι Δήμοι για την ακύρωση του από 20.2.2003 Προεδρικού Διατάγματος.
Ειδικότερα, οι δύο Δήμοι της Αττικής ζητούσαν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. του 2003 κατά το σκέλος που επέτρεπε «στις βιομηχανίες να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς χρονικό περιορισμό και να εκσυγχρονίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2965/2001 και τα από 31.3.1987 Π.Δ. χωρίς δυνατότητα επέκτασης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων».
Το Ε’ Τμήμα δέχθηκε τον ισχυρισμό αυτό των δύο Δήμων και έκρινε ότι η «διάταξη αυτή, δεν τίθεται νομίμως και συνεπώς είναι ακυρωτέα κατά το μέρος που αφορά την περιφέρεια των αιτούντων Δήμων ως προς την οποία προσβάλλεται το παραπάνω διάταγμα, δεδομένου ότι δεν ορίζεται εύλογο χρονικό όριο για την μετεγκατάσταση των βιομηχανιών που λειτουργούν σε περιοχές για τις οποίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του προσβαλλόμενου Π.Δ., δεν προβλέπεται πλέον η συγκεκριμένη χρήση».
Παράλληλα, οι αποφάσεις αναφέρουν ως προς την έκταση του κτήματος Καμπά στα Μεσόγεια ότι το κτήμα αυτό δεν αποτελεί πλέον γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά από το 2004 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και έχει οριοθετηθεί η ζώνη προστασίας του με την υπ’ αριθμ. 424/27.2.2004 απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Καμπά στα Μεσόγεια
Ο κ.Κωνσταντάς
Κωνσταντάς Το 2003 ο Δήμος της Παλλήνης προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, με πρωτοβουλία του προηγούμενου Δημάρχου. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντά, η προσφυγή αυτή ήταν «διφορούμενη», καθώς, όπως λέει ο ίδιος, περιλάμβανε δύο αντικρουόμενες προτάσεις.
Η πρώτη αφορούσε τις περιοχές κατά μήκους της Υμηττού-Ραφήνας και ζητούσε την κατάργηση της γεωργικής γης Γ1 και Γ2, διότι δημιουργούσε προβλήματα στην επέκταση του οικιστικού ιστού της πόλεως, καθώς και στην εκμετάλλευση των περιουσιών των πολιτών.
Το δεύτερο σκέλος της προσφυγής επιδίωκε το ακριβώς αντίθετο.Δηλαδή τον αποχαρακτηρισμό του Κτήματος Καμπά από Κ1 (ζώνη εγκαταστάσεως δευτερογενούς και τριτογενούς τομέας) σε γεωργική γη. Και οι δύο προτάσεις δεν έγιναν δεκτές από το Συμβούλιο Επικρατείας. Ειδικότερα, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι από το 2004 το εργοστάσιο Οινοποιίας Καμπά έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο και έχει οριοθετηθεί η ζώνη προστασίας τους. Σύμφωνα με το ΦΕΚ της 5η Μαρτίου 2004, στα κτίρια που χαρακτηρίζονται διατηρητέα και στην ζώνη προστασίας τους, επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις: Πολιτιστικές δραστηριότητες, χώροι συνάθροισης κοινού, εκθεσιακοί χώροι με κατάστημα, μουσείο οίνου και αρχαιολογικών ευρημάτων, χώροι εστίασης και αναψυχής, καθώς και τουριστικά καταλύματα μέχρι 40 κλινών.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντά, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δικαιώνει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιουλίου 2009 σε σχέση με τις διαδικασίες του κτήματος Καμπά. Η απόφαση πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία καθώς εκτός των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης, υπερψήφισαν από την Μείζονα Αντιπολίτευση η κα Λεβαντή, ο κ. Σμέρος και ο κ. Χατζησταματίου ενώ και η κα Ζινέλη και ο κ. Μερτζάνος ψήφισαν λευκό.Κατά ψήφισαν ο κ. Γκοτσόπουλος, οι κ.Μπουντουβάς και ο κ.Νάτσης.
Οι διεκδικήσεις του Δήμου σχετικά με το Κτήμα Καμπά είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του ποσοστού του κοινόχρηστου χώρου που θα περιέλθει στον Δήμο από 40% σε 50%, η δωρεάν μεταβίβαση στον Δήμο Παλλήνης πλήρως αναπαλαιωμένου του εργοστασίου Καμπά για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με περιβαλλοντικές δραστηριότητες, με μουσείο αρχαιολογικών ευρημάτων και ίσως ένα συνεδριακό κέντρο,με χώρο μουσείου οίνου και παράδοσης, παραδοσιακό καφέ, ταβέρνες, κάβες κρασιών και τη δημιουργία ενός οικολογικού αμπελώνα, 25 έως 30 στρεμμάτων, με σαβατιανό, που θα συμπληρώνει το θεματικό πάρκο. Ακόμα προβλέπεται η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών προβλημάτων, η αναπαλαίωση της Βίλας Καμπά,αλλά και η κατασκευή υπόγειου βιολογικού καθαρισμού.
Για τα 160 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων που ανήκουν στο Δήμο Παλλήνης, η εταιρεία οφείλει να εκπονήσει μελέτη ανάπλασης και να εκτελέσει τα έργα, ο δε Δήμος να φροντίσει για τη συντήρηση των πάρκων που θα κατασκευαστούν και θα ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Στον χώρο αυτό, ο δήμος θέλει να δημιουργήσει χώρους αναψυχής: πάρκο, παιδικές χαρές, αλλά και να συμπεριληφθεί και το εργοστάσιο, το σταθμαρχείο και η Βίλα Καμπά. Επιπλέον στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιουλίου 2009 τονίζεται η συνεργασία του Δήμου, της εταιρίας αλλά και Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Παλλήνης,ώστε να προτιμώνται και με ειδικό καθεστώς οι επαγγελματίες της πόλης.
Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντάς, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ίδιος μαζί με την κ. Λεβαντή, με τον Οργανισμό Αθήνας, ο δήμος στήριξε την απόφαση του Δ.Σ και κατέστησε σαφές ότι εάν δεν εφαρμοσθεί η απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα δώσουν την άδεια για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ή την λειτουργία του. «Προτιμάμε να έχουμε κάτι οργανωμένο, υπό τον δικό μας έλεγχο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντάς.
Ο Δήμαρχος της Παλλήνης ξεκαθαρίζει ότι σκοπός του είναι να δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο των Μεσογείων και όχι βιοτεχνικό πάρκο, όπως προβλέπεται από την ΖΟΕ.«Θέλουμε μόνον τριτογενή τομέα και αυτό εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Αθήνας», λέει ο κ. Κωνσταντάς.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση της χρήσης γης του Κτήματος Καμπά από ΖΟΕ σε ΠΟΑΠΔ(Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων), δίνοντας το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Ν. Ευρώπη στην Κάντζα. Επομένως πλέον εναπόκειται στην διάθεση της εταιρίας και του αρμοδίου υπουργείου ώστε να υλοποιήσει τις αποφάσεις και τις απαιτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται ο Δήμαρχος για την απόφασή του να προωθήσει το έργο, ο κ.Κωνσταντάς απαντάει ότι σέβεται όλες τις αντίθετες απόψεις. «Υπάρχουν αυτοί που έχουν προβληματισμούς, τους οποίους και σέβομαι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», επισημαίνει ο ίδιος.
Ο κ.Κωνσταντάς ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος προσπαθεί σε όλες τις περιπτώσεις να αποκομίσει τα ελεύθερων χώρων και παράλληλα να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της περιοχής. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ψευδείς τις κατηγορίες ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποκλείσει εξ αρχής το ενδεχόμενο επιχειρηματικής αξιοποιήσεως του Κτήματος Καμπά το 2007. Αυτό που απέρριψε το Δ.Σ σε συνεδρίασή του τον Οκτώβριο του 2007 και αργότερα η Νομαρχία, λέει χαρακτηριστικά, ήταν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών/Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ.) Τριτογενούς Τομέα στην θέση Κάντζα του Δήμου Παλλήνης (Κτήμα Καμπά), τονίζοντας τα σημεία που έπρεπε να επανεξετασθούν.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2008, ο κ. Κωνσταντάς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να ενημερώσει το Δ.Σ για τις εξελίξεις στο θέμα του Κτήματος Καμπά, καθώς και για τις προτάσεις που κατέθεσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Αθήνας.Τελικώς, ήρθε συμπληρωματική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έλαβε υπόψη τις αρνητικές θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και έτσι στις 8 Ιουλίου του 2009 το Δ.Σ αποφάνθηκε θετικά κατά πλειοψηφία.
Πάντως ο κ. Κωνσταντάς ξεκαθαρίζει ότι είναι ανοικτός σε κάποια καλύτερη πρόταση από την νέα ηγεσία του υπουργείου. «Θα είναι χαρά μας αν πει η νέα ηγεσία του υπουργείου ότι δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά. Αλλά στην θέση τους θα γίνει ένα μοναδικό πανμεσογείτικο πάρκο,το κόστος του οποίου θα το αναλάβει το υπουργείο. Σε αυτό το όνειρο συμπαραστεκόμαστε και θα είμαστε αρωγοί. Είναι ευχή όλων», καταλήγει ο ίδιος.
Οι αντιδράσεις των Συλλόγων Παλλήνης.
Οι Σύλλογοι της πόλης κατέληξαν σε ψήφισμα τον περασμένο Ιούλιου,όπου σημειώνεται η αντίθεσή τους για τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου στο Κτήμα Καμπά. Το ψήφισμα υπογράφουν 14 Σύλλογοι της πόλης και αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Επιθυμούμε να εκφράσουμε την κάθετη διαφωνία μας με το συγκεκριμένο εγχείρημα για την προώθηση της υλοποίησής του. Η προτεινόμενη ‘Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων’(ΠΟΑΠΔ),που μόνο παραγωγικές δεν είναι, δεν διαφέρει σε τίποτα ουσιαστικό από την παλαιότερη πρόταση δημιουργίας «Διευθετημένου Πάρκου Επιχειρήσεων», που έχει απορριφθεί στο πρόσφατο παρελθόν από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Σύμφωνα με το ψήφισμα των 14 Συλλόγων της περιοχής: «οι χρήσεις γης και η αξιοποίηση του χώρου των κτημάτων Καμπά οφείλει να είναι συμβατή με την παράδοση του χώρου και τις αρχές της βιωσιμότητας,σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται τόσο στις διεθνείς συνθήκες όσο και στο Σύνταγμα της χώρας μας (άρθρο 24). Το Δεκέμβριο του 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης έλαβε ομόφωνα συγκεκριμένες αποφάσεις, που ουσιαστικά ευθυγραμμίζονται με τις πιο πάνω θέσεις μας. Ακολούθησε αντίστοιχη απόφαση και του Ν.Σ.Απαιτούμε από τους αιρετούς να τιμήσουν και να υπηρετήσουν τις αποφάσεις αυτές, που οι ίδιοι έλαβαν για το κοινό συμφέρον.
Δηλώνουμε δε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης παρέκκλισης από αυτές τις –κοινής αποδοχής– αποφάσεις και να αγωνισθούμε με οποιοδήποτε νόμιμο μέσο υπέρ της προστασίας του φυσικού / οικιστικού περιβάλλοντος και της παράδοσης της περιοχής».
Tην Δευτέρα 28/9/2009 εκατό περίπου γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν στις αποθήκες Καμπά στην Κάντζα και διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παλλήνης, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου «Μαμούθ» στο κτήμα Καμπά. Στόχος της διαμαρτυρίας των κατοίκων ήταν, μεταξύ άλλων, να σταλεί το μήνυμα και στην νέα κυβέρνηση «ότι θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα και να αποτρέψει την δημιουργία ενός ακόμη εμπορικού κέντρου δίπλα στα σχολεία των παιδιών μας και σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας. Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν σταδιακά με στόχο την ακύρωση της απόφασης ή την προσφυγή μας στο ΣτΕ εάν τελικά οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πουν το ναι».
Share Share

Τα σχόλια δικά σας...