Εικόνα

Η Zoom στο «μάτι του κυκλώνα» αλλά η ΕΕ δεν αλλάζει τις συνήθειές της

https://bit.ly/3er8awY

Η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή Zoom και τις ανησυχίες για το πόσο ασφαλής είναι, δίνει και παίρνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τα Ευρωπαϊκά όργανα να γνωρίζουν καλά το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να υιοθετούν μία κοινή γράμμή ως προς την επίλυση του
Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης έχουν λάβει το μήνυμα να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Ζoom για τις τηλεδιασκέψεις τους καθώς υπάρχει πλήθος καταγγελιών και εκθέσεων σχετικά με την ασφάλεια της εφαρμογής και τα προσωπικά δεδομένα που διαχειρίζεται. Πολλοί δεν συμορφώνονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Η χρήση της εφαρμογής εκτοξεύτηκε μετά την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται ή μένουν στα σπίτια τους λόγω της καραντίνας σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Ωστόσο, διάφορα reports, όπως για παράδειγμα αυτό της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης πριν δύο εβδομάδες, έχουν ρίξει φως σχετικά με τις δικλίδες ασφαλείας και τα προσωπικά δεδομένα που χειρίζεται η Zoom, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι τελικά η εφαρμογή.

Η συζήτηση αυτή φαίνεται ότι μεταφέρθηκε και σε επίπεδο ευρωπαίων αξιωματούχων, την ώρα που γερουσιαστές στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες, με εταιρείες όπως η Google και η SpaceX του Έλον Μασκ, να έχουν απαγορεύσει τη χρήση του App από τους εργαζομένους τους.

Το περιεχόμενο των ενστάσεων φαίνεται ότι ενστερνίζεται και η Ευρώπη, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν που επικαλείται το Politico: «Η Zoom δεν αποτελεί εγκεκριμένο εργαλείο προς χρήση από τις υπηρεσίες της Κομισιόν», κάτι που επιβεβαιώνει και η εσωτερική οδηγία που έχει εκδοθεί προς τα όργανα της ΕΕ.

Στον αντίποδα, το προσωπικό της Κομισιόν έχει λάβει την οδηγία να χρησιμοποιεί άλλες εφαρμογές όπως το Skype για τα κλειστά meetings του ή το WebEx για όλες τις άλλες επαφές.

Μάλιστα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα. Εκπρόσωπος του δήλωσε ότι η Zoom είναι ένα παράδειγμα «εξωτερικών λογισμικών που δεν έχουν πιστοποιηθεί ότι συμμορφώνονται με την προστασία δεδομένων». Οι συνεδριάσεις των επιτροπών κατά τη διάρκεια του lockdown έχουν πραγματοποιηθεί ως επί το πλείστον στην πλατφόρμα Interactio.

Ωστόσο, στην πράξη πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Zoom παρά τις ανησυχίες περί απορρήτου, επειδή «άλλα εργαλεία λειτουργούν λιγότερο καλά», σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Sophie in ‘t Veld.

Μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας το σύστημα του Κοινοβουλίου την Τρίτη το πρωί τελικά κατέληξε στο Zoom. «Περιμένω αυτήν την περίοδο να ξεκινήσει μια συνεδρία με το επίσημο σύστημα του ΕΚ» απάντησε σε e-mail.

«Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να μεταφέρουμε το βάρος της επαλήθευσης και της επιβολής της συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων στους ώμους των χρηστών… Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ασφαλών αυτοκινήτων και μη ασφαλών αυτοκινήτων. Οι αρχές θα διασφαλίσουν ότι πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες», είπε.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του Politico, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου αρμόδιος για τις τεχνολογίες πληροφοριών, Marcel Kolaja, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες.

«Αν πρόκειται για μια πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί με την υποχρέωση να παρέχει δεδομένα στην κυβέρνηση ή στις υπηρεσίες πληροφοριών – και όπου μπορεί να βρίσκεται στην αφάνεια για το τι συμβαίνει – αυτό είναι κίνδυνος. Όλοι όσοι μοιράζονται οτιδήποτε μέσω αυτής της πλατφόρμας πρέπει να το καταλάβουν αυτό », είπε.

Ένας εκπρόσωπος της Zoom είπε ότι η εταιρεία λαμβάνει πολύ σοβαρά την ασφάλεια των χρηστών.

«Ένας μεγάλος αριθμός παγκόσμιων ιδρυμάτων, που κυμαίνονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, έως τους κορυφαίους παρόχους τηλεπικοινωνιών, κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια, έχουν πραγματοποιήσει διεξοδική έρευνα στην ασφάλεια των χρηστών,των δικτύων και των κέντρων δεδομένων και έχουν επιλέξει με σιγουριά την εφαρμογή Zoom. Το Zoom επικοινωνεί με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και επικεντρώνεται στην παροχή των πληροφοριών που χρειάζονται για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με τις πολιτικές τους».

Ωστόσο, σε επίπεδο θεσμών και πράξεων, φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει μια γενική καθοδήγηση.

«Κάθε θεσμικό όργανο της ΕΕ επιλέγει ανεξάρτητα το σύστημά του και πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι εγγυημένη η ασφάλεια των δεδομένων. Φυσικά, αυτό το θέμα διερευνάται από το EDPS (το όργανο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της Ευρώπης) αλλά από όσο γνωρίζω δεν προβλέπεται επίσημη καθοδήγηση από την πλευρά μας προς το παρόν», δήλωσε εκπρόσωπος του EDPS.

via Blogger anatakti.gr

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s