Εικόνα

Ερχεται απόσυρση αυτοκινήτων;

https://bit.ly/2V0WhpA

 Το μέτρο ανακύκλωσης των παλαιών αυτοκινήτων με την επιδότηση νέων οχημάτων είχαν υιοθετήσει πολλές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τον κλάδο του αυτοκινήτου.
Κατά τη διάρκεια της ύφεσης που ξεκίνησε το 2008, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν τις πωλήσεις οχημάτων προσφέροντας κίνητρα μέσω του μέτρου της ανακύκλωσης των παλαιών αυτοκινήτων και την αντικατάστασή τους από νεότερα και να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα σαραβαλάκια τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφάρμοσαν πολλές χώρες και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά.

Γαλλία

Στη Γαλλία το μέτρο της απόσυρσης ξεκίνησε το 2008 και το κράτος προσέφερε 1.000 ευρώ για την διάλυση των αυτοκινήτων που παρήγαγαν περισσότερα από 160 γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο. Το μέτρο παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2009 και το μπόνους μειώθηκε στα 500 ευρώ.

Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μέτρου ήταν να πωληθούν 1,1 εκατ. αυτοκίνητα εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν μικρά μοντέλα όπως το Peugeot 107. Ωστόσο πολλά από αυτά είχαν κατασκευαστεί σε εργοστάσια εκτός Γαλλίας με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στα εγχώρια εργοστάσια αυτοκινήτων.

Γερμανία

Στη Γερμανία το σχέδιο της καταστροφής των παλαιών αυτοκινήτων περιελάμβανε έναν μπόνους 2.500 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο που οδηγούνταν στα κέντρα ανακύκλωσης με ηλικία τουλάχιστον 9 ετών. Η επιτυχία του προγράμματος ήταν τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα τις πρώτες εβδομάδες να έχει καταβληθεί 1,5 δις. ευρώ σε ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων που τα ανακύκλωσαν.

Η γερμανική κυβέρνηση αύξησε τις συνολικές επιδοτήσεις στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο τα οποία εξαντλήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν οι πωλήσεις να ανέλθουν σε 3,58 εκατ. οχήματα το 2009 καταγράφοντας άνοδο 23% ποσοστό το οποίο ήταν το τρίτο υψηλότερο που είχε καταγραφεί ποτέ στην γερμανική αγορά. Το 2010, ωστόσο, η ζήτηση υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 2008 και το 2011 η αγορά κατάφερε να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.

Ιταλία

Η Ιταλία επίσης είχε εφαρμόσει το 2006 ένα αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς μη ρυπογόνων αυτοκινήτων δίδοντας στους ιδιοκτήτες των ΙΧ που εκπέμπουν λιγότερα από 140 γρ. CO2 / χλμ. 800 ευρώ. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και μετά την κρίση ωστόσο μέχρι την λήξη του προγράμματος το Δεκέμβριο του 2009 το μπόνους αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ για αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερα από 120 γρ. CO2 ανά χλμ.

Το αποτέλεσμα του προγράμματος ήτα νοι πωλήσεις στην Ιταλία να καταγράψουν άνοδο – ρεκόρ και να ανέλθουν σε 2,49 εκατ. μονάδες το 2007.

Βρετανία

Η Βρετανία από τον Μάιο του 2009 οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων λάμβαναν 2.000 λίρες για να αποκτήσουν κάποιο καινούριο αυτοκίνητο ανακυκλώνοντας το παλαιό τους με ηλικία άνω των 10 ετών. Το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 400 εκατ. λίρες συνολικά εκ των οποίων το 50% το χρηματοδότησαν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Το αποτέλεσμα ήταν να χρηματοδοτηθούν πάνω από 400.000 οχήματα σε μόλις 10 μήνες.

via Blogger anatakti.gr

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s