Εικόνα

Συνεχίζεται το δράμα με το Brexit: Δεν δεχόμαστε τη συμφωνία με την ΕΕ λένε οι Ιρλανδοί του DUP

http://bit.ly/2BnaHpm

Σε δράμα χωρίς τέλος εξελίσσεται το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας για το Brexit καθώς το
πρωί της Πέμπτης -λίγες ώρες πριν την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όπου η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης- το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ.
«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ», ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισαν.
Αναμένεται πλέον η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον που έχει ήδη κάνει στροφή 180 μοιρών αποδεχόμενος αυτό που αρνήθηκε λίγους μήνες πριν, ήτοι να καταστήσει de facto την Βόρειο Ιρλανδία έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λίγα λόγια ο διορισμένος πρωθυπουργός του ΗΒ δέχεται ότι η ΕΕ, μέσω του Δουβλίνου, θα έχει τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα της Ιρλανδίας.

Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος των βουλευτών στο κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο και ενδεχομένως μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει o Guardian μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγονται τρεις δρόμοι:

1. Να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερος συμβιβασμός από τον Μπόρις Τζόνσον μολονότι μετά από τρεις συαντήσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει ασαφές αν μπορεί να κάνει πιο πίσω η Ντάουνινγκ Στριτ

2. Να υποχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις απαιτήσεις του DUP. Δεδομένου όμως ότι στην ΕΕ υπάρχει ανησυχία για το πώς μπορεί να προστατευτεί η ενιαία αγορά από προϊόντα που διακινούνται χωρίς συνοριακούς ελέγχους είναι δύσκολο αυτό το ενδεχόμενο

3. Να υπαναχωρήσει το DUP την τελευταία στιγμή δεδομένου του αποσπάσματος στην ανακοίνωση ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου». Δείτε

via Blogger anatakti.gr

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s