Εικόνα

Και το ρωσικό Sputnik θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

https://ift.tt/2VvJF7p

Το ρωσικό Sputnik πήρε τη σκυτάλη από το BBC – Κάνει λόγο για «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα», που μιλούν «πάνω από 500 χωριά

Συνεχίζονται οι «φωτιές» που άναψε το BBC, που σε ρεπορτάζ του έκανε λόγο για καταπιεσμένη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα. Τη σκυτάλη παρέλαβε το ρωσικό Sputnik. Σε μακροσκελές κείμενο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, φιλοξενεί συνέντευξη και του ιδρυτή του «Ουράνιου Τόξου», Παύλου Βοσκόπουλου, που ισχυρίζεται ότι εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια ομάδα «αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών διεκδικεί την αναγνώριση της ως “Μακεδονική Μειονότητα της Ελλάδας”».

Το Sputnik αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που το 1995 είχε αναφέρει ότι το πρόβλημα γι’ αυτόν «ήταν να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν το κλειδί της ελληνοσκοπιανής διαφοράς».

Παλαιότερα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι η «Μακεδονική μειονότητα είναι μειονότητα φάντασμα. Είναι η μοναδική περίπτωση, από όσες εγώ γνωρίζω, όπου την μειονότητα την παρουσιάζουν τρίτοι, απ’ έξω από τη χώρα και όχι μέσα στην ενδιαφερόμενη χώρα.»

«Υπάρχουν περίπου 500 χωριά που ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα»

Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα».

«»Μη μιλάς παιδί μου, βούλωσέ το», έλεγαν αρκετοί γονείς στα παιδιά τους, όταν τα άκουγαν να τη μιλάνε» προσθέτει αναφερόμενος σε περασμένες δεκαετίες.

Αίτημα του «Ουράνιου Τόξου είναι να διδάσκεται στα σχολεία η «μακεδονική γλώσσα» εκεί που είναι ζωντανή. «Κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση», αναφέρει ο πρόεδρός του. «Δύσκολο είναι να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό ομιλητών. Αν βρεθείτε σε πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την «ανύπαρκτη» γλώσσα», προσθέτει.

Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «ο μέσος Έλληνας αγνοεί ότι υπάρχουν πολίτες στα Βαλκάνια που μιλούν για τη σύγχρονη μακεδονική ταυτότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σλαβική παράμετρο χωρίς να συνδέονται κατ’ αποκλειστικότητα με την αρχαιότητα». Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος αποτάσσεται την αρχαιολοτρεία λέγοντας ότι το κόμμα του πιστεύει ότι «η σύγχρονη μακεδονική ιδεολογία δομήθηκε στη μαγιά αναρχικών και σοσιαλιστικών ιδεών».

Πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ότι δεν υφίσταται μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

Ήδη, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 1991, «πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων παραμένει ότι δεν υφίσταται μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το ζήτημα προκάλεσε κόντρα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και της ΝΔ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι «ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν σλαβόφωνες ή δίγλωσσες οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά μειονότητα δεν υπάρχει» επισημαίνει στο Sputnik συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «αφού τα ποσοστά του καθιστούν την σχετική υπόθεση, μη συγκρίσιμη αριθμητικά με οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην Ευρώπη».

Το «Ουράνιο Τόξο καταδικάζει τον μακεδονικό εθνικισμό»

Ο κ. Βοσκόπουλος διεκδικεί, όπως λέει, δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις για το γεωγραφικό πρόθεμα της νεάς ονομασίας των Σκοπίων. «Είμαστε αντίθετοι στον εκατέρωθεν αλυτρωτισμό καθώς όταν ακούσει κάποιος και μαθαίνει για Βόρεια Μακεδονία, θα ρωτήσει τι συμβαίνει με τη Νότια Μακεδονία», επισημαίνει.

«Ως «Ουράνιο τόξο» καταδικάζουμε τον μακεδονικό εθνικισμό και όποιους βγάζουν αυτές τις βλακείες, χάρτες της μεγάλης Μακεδονίας. Τους καταδικάζουμε και θα τους πολεμάμε», προσθέτει.

via Blogger anatakti.gr

One response to “Και το ρωσικό Sputnik θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s