Εικόνα

Νέα έρευνα: Πόσο «τοξικές» είναι οι οθόνες για τα παιδιά;

http://bit.ly/2sb8adn

Ένας «πονοκέφαλος» λιγότερος για τους γονείς, αλλά μεγάλος προβληματισμός για τη διαχείριση της… νέας τάξης πραγμάτων
Κομπιούτερ, τηλεοράσεις υψηλής απόδοσης, κινητά, τάμπλετ, παιχνιδομηχανές… Οθόνες μικρές, οθόνες μεγάλες, ακτινοβολία…
Τα παιδιά και οι έφηβοι της εποχής μας έχουν ένα κοινό σημείο. Αφιερώνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον ελεύθερο χρόνο τους, μπροστά σε μία οθόνη. Το πάλαι ποτέ παιχνίδι στον δρόμο, αντικαταστάθηκε από το παιχνίδι στην οθόνη, με συνέπεια να προκύψουν νέες ανάγκες και νέα… προβλήματα.
Ωστόσο, η κλασική ατάκα των γονιών, για την κακή επιρροή που έχουν οι οθόνες στην υγεία των παιδιών τους, δείχνει να χάνει την… αίγλη της, κυρίως όμως την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία της, καθώς νέα έρευνα απέδειξε ότι οι οθόνες, δεν είναι «τοξικές» για τα παιδιά.

Ένας πονοκέφαλος λιγότερος, λοιπόν, για τους γονείς. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, οι οθόνες δεν απενοχοποιούνται για την επίδρασή τους, σε άλλο επίπεδο, στα παιδιά. Μπορεί να μην προκαλούν «τοξικές» συνέπειες, ενισχύουν όμως την αγχωτική συμπεριφορά και το στρες -κυρίως- των εφήβων. Ιδιαίτερα, δε, η έρευνα ανδεικνύει την έξαρση άγχους σε διπλάσια ποσοστά για τα κορίτσια, έναντι των αγοριών και ειδικότερα στην ηλικία των 14 ετών.

Η έρευνα του Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν τις οθόνες με «τοξικές» συνέπειες για τον οργανισμό των παιδιών. Το μόνο συμπέρασμα που έβγαλαν οι επιστήμονες, είναι ότι οι οθόνες αυξάνουν το άγχος και τον εκνευρισμό στα παιδιά, γεγονός που επιβάλει ένα μέτρο στη χρήση τους, με τους γονείς να καλούνται να θέτουν κανόνες.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία απ’ όλον τον κόσμο, καθώς συμμετείχαν πανεπιστήμια από κάθε γωνιά του πλανήτη, με ειδικό ερωτηματολόγιο που είχε δοθεί στα σχολεία της εκάστοτε περιοχής.

via Blogger anatakti.gr

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s