Εικόνα

Οι οκτώ «χρυσοί» κανόνες για έναν επιτυχημένο γάμο

http://bit.ly/2T9phry

Αν έχετε δώσει όρκο αφοσίωσης με το άλλο σας μισό, είστε από τους τυχερούς της ζωής!
Αλήθεια, κρατάει το «για πάντα μαζί» ή μερικές φορές η σκληρή πραγματικότητα της ρουτίνας, οι υποχρεώσεις, οι διαφωνίες δημιουργούν εμπόδια; Η σχέση είναι όπως ένα λουλούδι… Όσο ασχολείσαι και το περιποιείσαι τόσο εκείνο ανθίζει.

Έπειτα από αμέτρητα mail πιστών αναγνωστών της στήλης Group Therapy, αποφάσισα να σας παρουσιάσω τους οκτώ «χρυσούς» κανόνες, που θα βοηθήσουν έναν γάμο να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

1. Σωστή επικοινωνία το Α και το Ω

«Τι είναι η αγάπη; Δεν είναι συμπόνια, μήτε καλοσύνη. Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει και αυτός που συμπονάει. Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει και αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας. Σμίγουν οι δυο και γίνονται ένα. Δεν ξεχωρίζουν. Το εγώ και εσύ αφανίζονται. Αγαπώ θα πει χάνομαι…» -Νίκος Καζαντζάκης

Στο ξεκίνημα μιας σχέσης, αυτό που φέρνει κοντά ένα ζευγάρι είναι η σωστή επικοινωνία. Στο πέρασμα του χρόνου αυτό μπορεί να χαθεί και τα προβλήματα να καταλήξουν… κάτω από το χαλάκι. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι παθητικός θύμος, συγκρούσεις και απογοήτευση.

Η ειλικρινή επικοινωνία -π.χ. μοίρασμα συναισθημάτων με το άλλο σας μισό, σας βοηθάει να οικοδομήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη σχέση. Παρεξηγήσεις, δυσπιστία ή αμφιβολία είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αποφύγετε, εφόσον υπάρχει σωστή επικοινωνία. Κάνοντας σαφές στον σύντροφό σας το τι θέλετε από τη σχέση, σχετικά με τις συναισθηματικές σας ανάγκες, θα σας βοηθήσει να αποφεύγετε πολλές διαμάχες, λόγω παρεξηγήσεων

2. Μην τρώγεστε με τα ρούχα σας!

Μερικές φορές, μια μικρή αφορμή αρκεί, για να πυροδοτήσει έναν καυγά. Η γκρίνια και η καταναγκαστική ιδιοτροπία, καθώς και οι υπερβολικές αντιδράσεις για μικροπράγματα, αποτελούν καταστροφικές συμπεριφορές που σαμποτάρουν τον γάμο.

3. Ρεαλιστικές προσδοκίες

Δεν ζητάω τίποτα λιγότερο, από το να με αγαπούν όσο αγαπάω… Μια τέτοια φράση γεννάει προσδοκίες -π.χ. να περιμένεις από τον άλλον να σε κάνει ευτυχισμένο, να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες σου. Αργά ή γρήγορα, οι προσδοκίες θα καταλήξουν σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς απογοήτευσης και σε εγωιστικές συμπεριφορές εκατέρωθεν, καθώς το άλλο σας μισό θα κουραστεί από τις ανεξάντλητες συναισθηματικές ανάγκες σας. Διατηρήστε θετικές, ρεαλιστικές προσωπικές και οικογενειακές προσδοκίες.

4. Ανιδιοτελής αγάπη

«Η αγάπη είναι μακρόθυμη και δείχνει καλοσύνη. Η αγάπη δεν ζηλεύει, δεν κομπάζει, δεν φουσκώνει από υπερηφάνεια, δεν συμπεριφέρεται άπρεπα, δεν ζητάει τα δικά της συμφέροντα, δεν εξάπτεται. Δεν κρατάει λογαριασμό για το κακό. Δεν χαίρεται για την αδικία, αλλά χαίρεται με την αλήθεια. Ανέχεται τα πάντα, πιστεύει τα πάντα, ελπίζει τα πάντα, υπομένει τα πάντα. Η αγάπη ποτέ δεν χάνεται.» -Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου στην προς Κορινθίους Α’

Το «κλειδί» για μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση, όπως ο γάμος, είναι η αγάπη άνευ όρων και από τις δύο πλευρές.

5. Ο γάμος είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ

Για να έχει διάρκεια ένας γάμος, θα πρέπει να έχει σωστές βάσεις -ναι μεν μετράνε οι όμορφες στιγμές, όμως ο πραγματικός μαραθώνιος, όπου κρίνεται η διάρκεια μιας σχέσης, είναι να υπάρχει πάντα σεβασμός και σωστή επικοινωνία.

6. Δεν είστε υπεύθυνος για την συμπεριφορά του συντρόφου σας, αλλά για την δική σας

Αν θέλετε να έχετε έναν καλό σύντροφο… τότε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Εάν είναι όντως το ιδανικό «έτερόν σας ήμισυ», τότε υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να ανταποδώσει.

7. Να είστε ομάδα

Εν σάρκα μία

Από την κλινική μου εμπειρία εδώ και αρκετά χρονιά έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: ορισμένες φορές, ακόμα και τα πιο αγαπημένα ζευγάρια θα διαφωνήσουν στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των τέκνων τους.
Οι γονείς, προς όφελος των παιδιών και της σχέσης, θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να έρχονται σε αντιπαράθεση. Όσο καλύτερα περνάτε στον γάμο σας τόσο πιο ευτυχισμένα παιδιά μεγαλώνετε.

8. Όπως το τάνγκο θέλει δύο, έτσι και ο γάμος, για να έχει διάρκεια, χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές

«Αν μιλώ στις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων αλλά δεν έχω αγάπη, έχω γίνει χάλκινο όργανο που ηχεί ή κύμβαλο που βροντάει. Αν έχω το χάρισμα της προφητείας και καταλαβαίνω όλα τα ιερά μυστικά και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη ώστε να κινώ βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, δεν είμαι τίποτα. Και αν δώσω όλα μου τα υπάρχοντα για να θρέψω άλλους, και αν παραδώσω το σώμα μου ώστε να καυχηθώ, αλλά δεν έχω αγάπη, δεν ωφελούμαι καθόλου.» -Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου στην προς Κορινθίους Α’

Ο γάμος σας στο πέρασμα του χρόνου θα αναπτυχθεί, θα εξελιχθεί. Θα πρέπει να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι να διαχειριστείτε αυτή τη διαδικασία με ωριμότητα, για να την κρατήσετε υγιή.
Μπορεί μια σχέση να ξεκινάει φλογερή και παθιασμένη, όμως η εδραίωση μίας δια βίου δέσμευσης δεν βασίζεται απλά σε ένα χαρτί… Βασίζεται στην αγάπη, την κατανόηση, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη σωστή επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και την ανιδιοτελή αγάπη, προκειμένου να αντέξει στη φθορά του χρόνου. Γι’ αυτό να είστε αληθινοί στους όρκους που δώσατε και να τους κάνετε πραγματικότητα.

via Blogger anatakti.gr

Advertisements

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s