Εικόνα

Φωτιά στο Μάτι: Νέα μήνυση κατά Δούρου, Ψινάκη, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικής και Λιμενικού

https://ift.tt/2NQENWT

«Μας εγκατέλειψαν όλοι» αναφέρουν συγγενείς οχτώ θυμάτων της φονικής φωτιάς της 23ης Ιουλίου και κάνουν λόγο για κακουργηματική έκθεση κατά συρροή και ανθρωποκτονία από αμέλεια

Μια ακόμη μήνυση για κακουργηματική έκθεση κατά συρροή αλλά και για εμπρησμό από αμέλεια κατά των Ρένας Δούρου, Ιωάννη Καπακη, Ηλία Ψινακη αλλά και κατά αξιωματούχων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, κατατέθηκε σήμερα στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, από συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική.

Τη μήνυση η οποία στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου, κατέθεσαν στην εισαγγελία 16 συγγενείς θυμάτων, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους κ. Αντώνη Φούσα.

Ειδικότερα, οι μηνυτές στρέφονται κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάνη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμόδιων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ αλλά και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των παραπάνω προσώπων για το κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια.

Κάνουν λόγο για εγκληματική εγκατάλειψη των δικών τους ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους είτε απανθρακώθηκαν είτε πνίγηκαν στη θάλασσα, όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τις φλόγες.

Η συγκεκριμένη μήνυση είναι, δε, η πρώτη που στρέφεται κατά των αρμοδίων του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν για εγκατάλειψη. Χαρακτηριστική είναι η τραγική κατάληξη μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα.

Η κόρη της, που είναι μια εκ των μηνυτών αναφέρει στην μήνυση: «Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των Λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο και πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Ακόμη, οι μηνυτές χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο τον ισχυρισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον οποίο η πυρκαγιά ήταν καταστροφή μικρής έκτασης, οταν μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 98 άτομα, έχουν καταστραφεί μεγάλες δασικές εκτάσεις και περιουσίες.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν και υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων και σε άλλο σημείο της μήνυσης σημειώνουν: «Δυστυχώς οι άνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια και τους Δήμους όσο και από την Πυροσβεστική και τη Αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά το νόμο αρμοδίους και υπευθύνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία».

Ακόμη, οι μηνυτές υποστηρίζουν:

– Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, πλατείες, κ.λπ. ξερά χόρτα.

– Δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρών φαινομένων και γεγονότων όπως και για πυρκαγιά.

– Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ότι την επόμενη μέρα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

– Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπει ο νόμος την προηγούμενη ήμερα της πυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δήμους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών». Και αυτό παρά το γεγονός ότι γνώριζαν την 23η Ιουλίου υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν ως τραγικότερο όλων το γεγονός πως παρά την προειδοποίηση για κίνδυνο μεγάλης πυρκαγιάς στην Αν. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τους μηνυτές, στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Σε δήλωσή του ο κ. Φούσας ανάφερε: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανούν τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της Πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».

via Blogger anatakti.gr

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s