Gallery

Γωνία Διπύλου και Αγίων Ασωμάτων…

http://ift.tt/2um75T4

Γωνία Διπύλου και Αγίων Ασωμάτων...

Ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα κατασκευάσθηκε σε χρόνο ρεκόρ -μόλις οκτώ μήνες- με την μέθοδο ΣΔΙΤ λειτουργώντας ως παράδειγμα αριστείας στην αστική ανάπλαση
Για χρόνια, αν όχι και δεκαετίες, ήταν ένα ρημάδι, ένα γκρεμίδι, μια μικρή υγειονομική “βόμβα”, μέσα σε μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, ακριβώς στο σημείο που η Διπύλου συναντά την οδό Αγίων Ασωμάτων αλλά και την Λεωκορίου – σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Κουμουνδούρου.
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σήμερα, με πυρήνα ένα σύνολο από 6 ιδιωτικές κατοικίες – που κάποια στιγμή πέρασαν στην κατοχή του παλιού ΟΣΚ- δημιουργήθηκε ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα, όπου η παράδοση αυτής της πόλης – τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της- συνυπάρχουν με υποδομές που κυριαρχεί η τεχνολογία και η καινοτομία. Άλλωστε, ο ίδιος ο τρόπος κατασκευής του συγκροτήματος εμπεριέχει την καινοτομία. Το σχολικό συγκρότημα – ένα από τα 24 της Αττικής- έγινε με την μέθοδο ΣΔΙΤ και παραδόθηκε μέσα σε 8 μήνες. Ναι, σε χρόνο ρεκόρ με το κλειδί στο χέρι και με εξασφαλισμένη για τα επόμενα 25 χρόνια την συντήρηση του, την φύλαξη, την καθαριότητα κλπ. Και αυτό γιατί ο κατασκευαστής «μένει» μέσα όλο αυτό το διάστημα έχοντας ανά πάσα στιγμή τα συνεργεία του έτοιμα για δράση. Τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους, τις καθαρίστριες, τους φύλακες.

Αλλά, η καινοτομία δεν σταματά μόνο στα βασικά χαρακτηριστικά της ΣΔΙΤ. Το ίδιο το σχολικό συγκρότημα εντάσσεται στην κατηγορία των «πράσινων» σχολείων αλλά και στην κατηγορία των “έξυπνων” κτηρίων, όπου όλα γίνονται πάνω σε ένα πίνακα και με το πάτημα ενός κουμπιού.

Καινοτομία όμως μπορεί να λογισθεί και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκαν με τους περιοίκους – «τον κύριο Κώστα, τους δύο Βέλγους, τον γείτονα ξενοδόχο…», όπως μου είπε μηχανικός που γνωρίζει τα πράγματα από πρώτο χέρι- όλοι αυτοί που αγκάλιασαν το έργο, που αλλάζει τα δεδομένα στην γειτονιά τους, ενισχύει την ασφάλεια τους, αναβαθμίζει το περιβάλλον, προσθέτει αξία στις περιουσίες τους. Οι περίοικοι, λοιπόν, αλλά και η Αρχαιολογία που συνέδραμε αποφασιστικά με την στάση και τις πρωτοβουλίες των στελεχών της στο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Πλέον, στην γωνία της Διπύλου με την Αγ. Ασωμάτων (απέναντι από το Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη) και μέχρι πίσω την Λεωκορίου, βρίσκεται ένα μικρό αστικό διαμάντι που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεκάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, μαθητές ΑΜΕΑ. Οι τελευταίοι ήταν και οι τυχεροί καθώς το σχολείο που είχε επιλεγεί να μεταστεγαστεί αρνήθηκε με τις γνωστές «δημοκρατικές διαδικασίες»…

Κείμενο: Κώστας Τσαούσης / Φωτογραφία: Στέφανος Καστρινάκης

via Blogger http://ift.tt/2uV0gFe

Advertisements

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s