Gallery

Δίνουν τα σπίτια τους από ανάγκη φτωχοί και τέως πλούσιοι

http://ift.tt/2t2VgME

Δίνουν τα σπίτια τους από ανάγκη φτωχοί και τέως πλούσιοι

Τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων ανά την Ελλάδα παραπέμπουν για πρώτη φορά σε αύξηση των τιμών των ενοικίων που κυμαίνεται από 10% έως 20% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Όσον αφορά τις λεγόμενες «καλές» εξοχικές κατοικίες που νοικιάζονται με την εβδομάδα ή τον μήνα, κυρίως στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, στις Κυκλάδες αλλά και το Ιόνιο έχει φέτος ανεβάσει ρυθμούς με σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης.
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E-Real Estates, το οποίο διαθέτει συνδεδεμένα κτηματομεσιτικά γραφεία σε όλη τη χώρα και καταγράφει τις τιμές μίσθωσης κατοικιών για όλη την περίοδο του καλοκαιριού μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η εταιρεία έχει επιλέξει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, εξετάζοντας τις τιμές ενοικίασης σπιτιών κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές, ήτοι βίλες με δύο υπνοδωμάτια, με ιδιωτική πισίνα ή κοινόχρηστη, σε κάποιο συγκρότημα κατοικιών.
«Για πρώτη φορά στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης παρατηρούμε αύξηση των τιμών μίσθωσης εξοχικών θερινών κατοικιών σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η άνοδος, την οποία καταγράφουμε εμείς, είναι από 10% έως 20% σε σχέση με πέρυσι και δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στους δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει στο «newmoney.gr» ο κ. Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου της E-Real Estates.
Από τους βασικούς παράγοντες ως προς τη διαμόρφωση της τελικής τιμής αποτελεί ο τρόπος πληρωμής, δηλαδή αν η κράτηση έχει πραγματοποιηθεί με προπληρωμή έως και 4 ή 6 μήνες νωρίτερα. «Στην περίπτωση αυτή, που δεν είναι καθόλου σπάνια για τους ∆υτικοευρωπαίους τουρίστες στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να εξασφαλίσει έκπτωση που ξεπερνά το 30% και να φτάσει ακόμη και το 60% σε περιπτώσεις κρατήσεων που μπορεί να γίνονται μετά το τέλος της προηγούμενης τουριστικής σεζόν. Μεγάλη μερίδα ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας έχουν κατά βάση επιλέξει τον τόπο των διακοπών τους από τον ∆εκέμβριο, περίοδο κατά την οποία βλέπουμε να πραγματοποιούνται και οι περισσότερες κρατήσεις», συνεχίζει ο κ. Μπάκας.
Μεγάλες διαφορές στις τιμές προκύπτουν και στην περίπτωση απευθείας µίσθωσης από τον ιδιοκτήτη – μια που πολλοί από αυτούς, με νόµιµες εξοχικές κατοικίες, έχουν πλέον τις δικές τους σελίδες στο Iντερνετ και διαχειρίζονται απευθείας τις µισθώσεις των σπιτιών τους. Στις περιπτώσεις αυτές η οικονοµική διαφορά που προκύπτει σε σχέση µε άλλα sites µίσθωσης -εφόσον η κράτηση γίνεται νωρίς- είναι σηµαντική προς όφελος του τουρίστα. Αυτό που επισηµαίνουν οι µεσίτες, ειδικά όσον αφορά τις πιο ακριβές κατοικίες, είναι το γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι ιδιοκτήτες ακολουθούν φέτος τον πιο… νόµιµο δρόµο, περιορίζοντας τις γκρίζες µισθώσεις. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί και οι περιπτώσεις υπενοικιάσεων: δηλαδή το φαινόµενο ο ιδιοκτήτης µιας βίλας να µισθώνει το σπίτι του σε έναν τρίτο, τρόπον τινά, διαχειριστή, ο οποίος αναλαµβάνει να του καταβάλλει ένα σταθερό µίσθωµα για συγκεκριµένη περίοδο που θα συµφωνηθεί µεταξύ των δύο πλευρών και να εκµεταλλεύεται και να διαχειρίζεται την κατοικία µε βραχυχρόνια µίσθωση σε τουρίστες για λογαριασµό του.
misthoseis 1
Η περίπτωση της Μυκόνου
Τη διαφορά όσον αφορά το κοµµάτι της µίσθωσης των κατοικιών την κάνει και πάλι η Μύκονος, που επιβεβαιώνει φέτος το καλοκαίρι περισσότερο από ποτέ ότι αποτελεί µια περίπτωση από µόνη της στην ελληνική επικράτεια! Με βάση τα στοιχεία της E-Real Estates, παρατηρείται ότι τη φετινή σεζόν το κόστος µίσθωσης για µια βίλα τεσσάρων ατόµων, (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) µε ιδιωτική ή κοινόχρηστη πισίνα, σε συγκρότηµα κατοικιών για το πρώτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου αγγίζει το κόστος του Ιουλίου, ειδικότερα σε περιοχές όπως η Χώρα της Μυκόνου, ο Αγιος Στέφανος, ο Ορνός, η παραλία Ελιά και τα Χουλάκια.
Οι πληρότητες στο νησί είναι φέτος αυξηµένες, εκτός από τη – δεδοµένη- περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου, όπου πλέον είναι ελάχιστη η διαθεσιµότητα, και για το δίµηνο Σεπτεµβρίου-Οκτωβρίου όσον αφορά τις βίλες που προσφέρονται για µίσθωση. Ενδεικτικά, µε βάση τα στοιχεία των µεσιτικών γραφείων που συνεργάζονται µε το δίκτυο της E-Real Estates για την πρώτη εβδοµάδα του Σεπτεµβρίου η πληρότητα στις βίλες στο νησί αγγίζει το 60%, ενώ λίγο χαµηλότερα του 50% κυµαίνεται το αντίστοιχο ποσοστό πληρότητας για την πρώτη εβδοµάδα του Οκτωβρίου. Πέρυσι στις αρχές Σεπτεµβρίου οι πληρότητες στις βίλες του Νησιού των Ανέµων ήταν λίγο χαµηλότερα του 50% και για τον Οκτώβριο κοντά στο 30%, γεγονός ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της ζήτησης κατά τη φετινή χρονιά. Σηµειωτέον ότι το θέµα της βραχυχρόνιας µίσθωσης κατοικιών ειδικά στη Μύκονο, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, είτε πρόκειται για παράνοµες είτε για νοµίµως φορολογηµένες δραστηριότητες, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις δηµιουργώντας µεγάλο προβληµατισµό και στους ξενοδόχους του νησιού. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και οι γνωστές πλατφόρµες µίσθωσης κατοικιών που τοποθετούν το νησί µαζί µε την Αθήνα και τη Σαντορίνη στις καλύτερες αγορές σε όλη την Ελλάδα. Με βάση τα νούµερα από την E-Real Estates, η πιο ακριβή τιµή µε την εβδοµάδα στο νησί παρατηρείται στην παραλία της Ελιάς, όπου η µίσθωση για επτά διανυκτερεύσεις σε µία βίλα 4 ατόµων (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) µπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει για τον Αύγουστο τα 10.000 ευρώ, ενώ στον Αγιο Ιωάννη το αντίστοιχο νούµερο ξεπέρασε τα 9.000 ευρώ. Στις σχετικά φθηνές περιοχές του νησιού συγκαταλέγεται ο Πλατύς Γιαλός, µε ένα εύρος τιµών από 2.900 έως 3.500 ευρώ τον Αύγουστο, και ο Πάνορµος στα πέριξ των 3.200 ευρώ για τον ίδιο µήνα επίσης.
misthoseis 2
Οι τιµές στην υπόλοιπη Ελλάδα
Ανοδος στις τιµές των ενοικίων, λόγω της αυξηµένης τουριστικής κίνησης, παρατηρείται και στους λοιπούς δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς σε όλη την Ελλάδα. Στις Σπέτσες και στη Σκιάθο σηµειώνονται οι υψηλότερες τιµές για τον Αύγουστο, µε τη µίσθωση για επτά διανυκτερεύσεις να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόµη και τα 4.000 ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη το αντίστοιχο νούµερο, µε βάση πάντα τα στοιχεία του γνωστού κτηµατοµεσιτικού δικτύου υπηρεσιών, είναι κοντά στα 3.300 ευρώ. Για τον Σεπτέµβριο οι τιµές µειώνονται στις ίδιες περιοχές κατά περίπου 40%, ενώ µείωση σε ποσοστό πάνω από 60% εµφανίζουν οι τιµές µίσθωσης για µία εβδοµάδα τον Οκτώβριο.
Η Σαντορίνη, η οποία είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που έχει εντείνει τις προσπάθειές της ως τουριστικός προορισµός προς την κατεύθυνση της επιµήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τείνει να εµφανίσει κοινά χαρακτηριστικά µε τη Μύκονο όπου, όπως προαναφέρθηκε, οι τιµές Ιουλίου και Οκτωβρίου συγκλίνουν. Η ανώτατη µέση τιµή του Οκτωβρίου, στα 2.100 ευρώ είναι στην περίπτωση αυτή η κατώτατη µέση τιµή του Ιουλίου, όπου οι τιµές στο νησί κυµαίνονται στα 2.100-2.500 ευρώ. Φαινόµενα Μυκόνου τείνει να εµφανίσει και το Πόρτο Χέλι: Οι τιµές στην περιοχή κυµαίνονται από 1.200 έως 2.400 ευρώ για τον Ιούλιο (επτά διανυκτερεύσεις) και φτάνουν έως τα 2.200 ευρώ τον Οκτώβριο.
Στον αντίποδα, οι πιο ελκυστικές τιµές ενοικίασης κατοικιών φέτος προσφέρονται στην Τήνο, όπου τον Αύγουστο η µίσθωση για µία εβδοµάδα αντιστοιχεί, κατά µέσο όρο, στα 1.200 ευρώ, όπως και στη Σύρο, όπου το αντίστοιχο νούµερο για τον ίδιο µήνα φτάνει τα 1.300 ευρώ.
Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα είναι από τις περιπτώσεις των νησιωτικών προορισµών που βρίσκονται σε άνοδο φέτος τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τις τιµές. Ενδεικτικά στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο η µίσθωση για µία εβδοµάδα ανεβαίνει στα 2.200 ευρώ, ενώ στη Ζάκυνθο αυξάνεται στα 2.400 ευρώ. Η Λευκάδα είναι πιο φθηνή και πέφτει στα 1.900 ευρώ τον Αύγουστο, τιµή που µειώνεται… εντυπωσιακά τον Οκτώβριο, στα 700 ευρώ για µια κατοικία 4 ατόµων µε πισίνα.

Της Στεφανίας Σούκη

via Blogger http://ift.tt/2tXwhPj

Advertisements

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s