Μήπως είσαι… Αϊνστάιν;

Γρίφοι, παράδοξα και σπαζοκεφαλιές αιώνων, που ταράσσουν αλλά κυρίως αναταράσσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δια χειρός… Αϊνστάιν, περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Τζέρεμι Στάνγκρουμ «Ο γρίφος του Αϊνστάιν».

Το 1905, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε τέσσερα άρθρα στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής» και τη διατριβή με την οποία απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Στο πρώτο από τα τέσσερα άρθρα εξηγούσε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, για το οποίο του απονεμήθηκε το Νόμπελ το 1921.

Το 1905 ο Αϊνστάιν ήταν μόλις 26 χιονών. Βέβαια μιλάμε για τον έναν και μοναδικό Αϊνστάιν, του οποίου η εξυπνάδα δεν συγκρίνεται και τα σημάδια της διάνοιας του είχαν φανεί πολύ νωρίτερα. Όταν ήταν παιδί ο Αϊνστάιν επινόησε ένα γρίφο και προέβλεψε ότι μόνο το 2 τοις εκατό θα μπορούσαν να το λύσουν.

Ο «Γρίφος του Αϊνστάιν», είναι ένα μεγαλοφυές πρόβλημα, που απαιτεί την ψυχρή εφαρμογή της λογικής και της πλάγιας σκέψης. Αλλά η λύση του δεν είναι παρά η πρώτη από πολλές προκλήσεις.

Όλα αυτά, και πολλά άλλα, συμπεριλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Τζέρεμι Στάνγκρουμ «Ο γρίφος του Αϊνστάιν». Μερικές από τις πιο γοητευτικές σπαζοκεφαλιές που έχουν επινοηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, από «Το Δίλλημα του Βιβλιοθηκάριου», και «Το Πρόβλημα της Ωραίας Κοιμωμένης» μέχρι «Πλάνη του Τζογαδόρου», το βιβλίο αυτό κρατά σε επαγρύπνηση τον εγκέφαλο με σκοπό την «κατανάλωσης» όσο το δυνατόν περισσότερης φαιάς ουσίας.

Συνδυάζοντας τα οικονομικά με τη φιλοσοφία

Ο Τζέρεμυ Στάνγκρουμ έχει διδακτορικό από την οικονομική σχολή του Λονδίνου. Είναι επιμελητής του φιλοσοφικού περιοδικού The Philosophers’ Magazine, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Τζούλιαν Μπαγκίνι το 1997.

Έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων το «The Little Book of Big Ideas: Philosophy» (Το Μικρό Βιβλίο των Μεγάλων Ιδεών: Φιλοσοφία) και «The Little Book of Big Ideas: Religion» (Το Μικρό Βιβλίο των Μεγάλων Ιδεών: Θρησκεία).

Στη συλλογή των βιβλίων του περιλαμβάνονται ακόμα οι «50 φιλοσοφικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα» του 2010 και το τελευταίο «Θα τρώγατε τη γάτα σας;» που επίσης μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τερζόπουλος.

Πληροφορίες: «Ο γρίφος του Αϊνστάιν» του Τζέρεμι Στάνγκρουμ, μετάφραση και επιμέλεια Ομάδα ΤΡΧ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τερζόπουλους.
Μήπως είσαι… Αϊνστάιν;

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s