Π.Ε.Δ.Α. – Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αποφάσισαν οι Δήμαρχοι της Αττικής.

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2012

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αποφάσισαν οι Δήμαρχοι της Αττικής.
Η Αυτοδιοίκηση αντιδρά στις συνεχείς περικοπές δαπανών και στην απαξίωση των λειτουργιών της.
Συνεδρίασε σήμερα η Συνέλευση των Δημάρχων της Αττικής, μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με θέμα τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Τα βασικά σημεία που αναδείχθηκαν τόσο από την εισήγηση του Προέδρου Νίκου Σαράντη όσο και από τον μεγάλο αριθμό των Δημάρχων που πήραν το λόγο ήταν:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το μεγαλύτερο από κάθε τομέα του δημοσίου μερίδιο συμμετοχής στη μείωση δαπανών μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου. ηΗΗ συνολική χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό από 5 δις το 2009 μειώνεται σε λιγότερο από 2,5 δις το 2012!
Αυτό συμβαίνει ενώ οι Δήμοι έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες υπηρεσίες και λειτουργίες κρίσιμες για την καθημερινότητα των δημοτών, από την καθαριότητα μέχρι τα τεχνικά συνεργεία και από τα ΚΑΠΗ μέχρι τη συντήρηση των σχολείων.
Επίσης, η Αυτοδιοίκηση έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών του κράτους για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, υλοποιώντας σε κάθε γωνιά της χώρας προγράμματα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Η κατάσταση διαμορφώνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μετά το πάγωμα των προσλήψεων και τη μεγάλη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.
Όμως, παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές δεσμεύσεις, με έκπληξη και αγανάκτηση οι Δήμαρχοι είδαν πριν λίγες μέρες την κρατική χρηματοδότηση για το μήνα Μάρτιο να είναι μειωμένη κατά ένα επιπλέον 15%.
Ενώ την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο αβέβαιη η απόδοση στους Δήμους των 450 εκατομμυρίων Ευρώ που από λάθος σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν συμπεριλήφθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2012.
Είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος οι Δήμοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές υποχρεώσεις τους, να διακοπεί η λειτουργία των σημαντικών υπηρεσιών που παρέχουν στους δημότες.
Αντιδρώντας στην συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της Αυτοδιοίκησης, η Συνέλευση των Δημάρχων της Αττικής αποφάσισε:
*Την έκδοση ενημερωτικού δελτίου της ΠΕΔΑ που θα διανεμηθεί στους πολίτες από τους Δήμους.
*Να ενημερώσει για τις αποφάσεις των Δημάρχων της Αττικής την ΚΕΔΕ και τις άλλες ΠΕΔ της χώρας.
*Να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων.
*Να γίνει συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
*Να δοθεί Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και ώρα 13:00.
*Την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 12:00 να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Δήμων στην Πλατεία Κλαυθμώνος , έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τετράωρο κλείσιμο των Δήμων την ίδια μέρα από τις 11:00 μέχρι τις 15:00.
*Την Πέμπτη 29 Μαρτίου ώρα 14:00, νέα Συνέλευση των Δημάρχων της Αττικής.

Τα σχόλια δικά σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s