ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ


Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Ο Δήμος Μαραθώνος έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού. Για τον λόγο αυτό έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στα τακτικά πολιτικά δικαστήρια, προσβάλλοντας κάθε απόφαση της κεντρικής Διοίκησης που αφορά την αδειοδότηση του έργου, έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α. Βορειονατολικής Αττικής είναι παντελώς εσφαλμένη και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και την υγεία των κατοίκων του Δήμου μας. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 4357/2011, που εκδόθηκε για το ζήτημα αυτό, άφησε σημαντικά περιθώρια για την επανεξέταση της χωροθέτησης του έργου αν αποδειχθεί η τεχνική ακαταλληλότητα της έκτασης που έχει επιλεγεί στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.
Κατόπιν της πρόσφατης Έκθεσης Ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από την οποία προέκυψε κατά τρόπο σαφή η ύπαρξη ρεμάτων στον χώρο όπου κατασκευάζεται ο Χ.Υ.Τ.Α. και η ακαταλληλότητα των εδαφών για τη χρήση αυτή, ο Δήμος μας εξουσιοδότησε τον Δικηγόρο Αθηνών Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου και την ειδικευμένη στα αντικείμενα αυτά Δικηγορική Εταιρεία του (Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας και Συνεργάτες) προκειμένου να υποβάλουν τεκμηριωμένη αίτηση προς τη Διοίκηση για την ανάκληση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και στη συνέχεια να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εφόσον η Διοίκηση δεν ικανοποιήσει το εν λόγω αίτημά μας. Η αίτηση αυτή έχει ήδη κατατεθεί στους αρμόδιους Υπουργούς και αναμένεται η απάντησή τους. Επίσης, έδωσε την εντολή στον ανωτέρω έγκριτο νομικό να υποβάλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει των νέων αυτών δεδομένων που προέκυψαν. Συγχρόνως, ο Δήμος μας υπέβαλε, δια του κ. Απ. Παπακωνσταντίνου, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και εμπλεκομένου στη διαδικασία χωροθέτησης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Χ.Υ.Τ.Α., καλώντας τον να ασκήσει ποινικές διώξεις. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στη δικάσιμο της 16ης Μαρτίου 2012 πρόκειται να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που άσκησε ο Δήμος μας προκειμένου να διακοπούν, έστω προσωρινά, οι εργασίες στον χώρο του Χ.Υ.Τ.Α.
Ο Δήμος μας, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών του και της σοβαρότητας του προβλήματος, καλεί τους κατοίκους του να ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ την καταγγελία που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατρανώνοντας έτσι το δίκαιο αίτημά μας να μη συντελεστεί το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα, το οποίο θα πληρώσουν ακριβά και οι επόμενες γενιές. Οι υπογραφές θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση εκ μέρους της του μεγέθους και της σημασίας του προβλήματος. Με την οργανωτική ευθύνη του Δημοτικού Συμβούλου κ. Νίκου Χρυσίνα, θα συλλέγονται από την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 έως την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 υπογραφές στα Δημοτικά Καταστήματα της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα, καθώς και στα Κοινοτικά Καταστήματα του Γραμματικού και του Βαρνάβα. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμπορευτούν στον δίκαιο αγώνα μας και να συμβάλλουν αλληλέγγυα και έμπρακτα σε αυτόν.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ

7 responses to “ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

  1. Ο κ. Λουίζος ζητάει λοιπόν κάτι σαν ψήφο εμπιστοσύνης και
    επιβεβαίωση ότι η τοπική κοινωνία συνεχίζει να υποστηρίζει
    και να απαρτίζει την »τοπική πυραμίδα».
    Επιβεβαίωση ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου »αξιολογεί» ότι
    με την επίδειξη της αιτουμένης απο τον δήμαρχο ενυπόγραφης-ονοματικής εκδήλωσης υποταγής έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από αυτά που θα χάσει »αν έρθουν τα σκουπίδια» σύμφωνα με τις ξεκάθαρες επιθυμίες των πολιτικών προισταμένων της πλειονότητας των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων της περιοχής.
    Ας ελπίζουμε να μικρό αυτό το ποσοστό αυτό που θα αποθρασσύνει
    ,εκ νέου, τους ανάξιων αντιπάλους μας και θα δυσκολέψει το έργο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ και των »ελαχίστων» που όλοι πλέον ξέρουν οτι είναι οι μόνοι που έφεραν τις πρόσφατες δικαστικές νίκες, και οι μόνοι εγγυητές για την τελική νίκη.
    Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ …..ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
    Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ

    Μου αρέσει!

  2. Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης 11 Μαρτίου 2012

    ΨΗΦΙΣΜΑ

    Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Γραμματικού –Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ, πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση στο Γραμματικό.

    Η συνέλευση έγινε στο καφενείο του κ. Χατζόπουλου καθώς οι κάτοικοι με φασιστικό τρόπο αποκλείστηκαν από το κοινοτικό κατάστημα (από τις 6 Μαρτίου είχε ζητηθεί ο χώρος από τη δημοτική αρχή (αρ. πρωτ. 4913/6-3-12) .

    Τη τελευταία στιγμή ο χώρος δεν παραχωρήθηκε με το πρόσχημα ότι είχε παραχωρηθεί στον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Χρυσίνα για εκδήλωση του.

    Όμως ο χώρος έμεινε κλειστός όλο το πρωί της Κυριακής 11-3-2012!

    Η συνέλευση καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά που είναι συνέχεια της αντιδραστικής στάσης της Δημοτικής Αρχής στις προσπάθειες της Επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ.

    Παρά τα τρία Δημοτικά Συμβούλια που προκάλεσε η αντιπολίτευση για το θέμα , η πλειοψηφία ποτέ δεν εξέφρασε ξεκάθαρα την καταδίκη της για το έργο και αρνήθηκε να αποδεχτεί οποιαδήποτε από τις προτάσεις της επιτροπής ή να στηρίξει οικονομικά τον αγώνα.

    Τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα όπως:

    1.η 101/18-1-2012 έκθεση καταπέλτης του Γεν Επιθεωρητή Περιβάλλοντος Π. Μέρκου, για τις παρανομίες του έργου, που βεβαιώνει ότι υπάρχει ρέμα εντός του ΧΥΤΑ Γραμματικού,

    2.η θετική αναφορά της απόφασης 4357/2011 του ΣτΕ που απαιτεί αν διαπιστωθούν ρεμάτα στο ΧΥΤΑ να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός του, και

    3.η διακοπή των εργασιών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μέχρι τη συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων στις 16/3/2012 ,

    ήταν αποτέλεσμα ΜΟΝΟΝ των ενεργειών ιδιωτών που με σκληρή δουλειά και προσωπικά τους έξοδα προκάλεσαν τις επιστημονικές μελέτες που στήριξαν αυτά τα αποτελέσματα.

    Ακόμη και σε πρόσφατη επίσκεψη στο Δήμαρχο για οικονομική στήριξη του αγώνα εισπράξαμε νέα άρνηση.

    Αρνήθηκε επίσης να αναλάβει ο Δήμος επανάληψη της προσπάθειας ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή.

    Η άδεια που είχαμε ως επιτροπή εξασφαλίσει, την τελευταία στιγμή και παράνομα ανακλήθηκε και ενώ βρισκόταν στο χώρο το γεωτρύπανο που ιδιώτες πλήρωσαν.

    Θεωρούμε ότι επιδιώκεται και ο οικονομικός στραγγαλισμός του αγώνα μας γιατί οι επιτυχίες μας δυσκολεύουν τα σχέδια τους.

    Η συνέλευση διατράνωσε την αποφασιστικότητα των κατοίκων για τη συνέχιση του αγώνα ιδιαίτερα τώρα που φάνηκαν ελπίδες επιτυχίας.

    Δύσκολα οι αντίπαλοι θα υποχωρήσουν από την υλοποίηση των σχεδίων τους.

    Με πολιτικές πιέσεις η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον εργολάβο μεθοδεύουν να υποσκάψουν τα αντικειμενικά στοιχεία που κερδίσαμε.

    Ο αγώνας απαιτεί συσπείρωση και συμμετοχή.
    Να στηρίξουμε ηθικά και υλικά τον αγώνα:

    – Για να ενισχύσουμε επιστημονικά την έκθεση του Γεν Επιθεωρητή Περιβάλλοντος Π. Μέρκου αναχαιτίζοντας τις αμφισβητήσεις της που παραγγέλλει η κυβέρνηση.

    – Για να προσβάλλουμε τις παρανομίες τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο .

    Λογ/σμός Εθνικής Τράπεζας 712/741103-04 στο όνομα Σπ. Μαστοράκος (ταμίας συλλόγου Σεσίου)

    Σας καλούμε σε αγωνιστική εγρήγορση :

    – Όλοι τη Τετάρτη 14-3-2012 6μμ, στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσουμε από τους δημοτικούς συμβούλους ιδιαίτερα τους έμμισθους να στηρίξουν τον αγώνα μας.

    – Όλοι την Παρασκευή 16-3-2012 στο Μονομελές Πρωτοδικείο για να απαιτήσουμε το σταμάτημα του έργου.

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ- ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ
    oxixyta.blogspot.com

    Μου αρέσει!

  3. KAI KATI ΠΑΛΙΟ
    ΑΠΟ 24/02/09
    (ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ)

    Subject: Re: Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ, ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ …ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

    Όλα αυτά σας τα είχα προβλέψει εδώ και δύο χρόνια.

    Σας έχω μάλιστα περιγράψει γραπτά και με ακρίβεια τον μηχανισμό που παράγει αυτό το φαινόμενο.
    Θυμηθείτε σχόλιό μου για τα ΧΥΤΑ κλπ. με την φράση:
    » ……Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, ΒΡΕΣΤΕ ΤΟΝ….»
    …καθώς και όλα τα άλλα που στέλνω και ξαναστέλνω παντού με κίνδυνο να βρεθώ κατηγορούμενος στα δικαστήριά τους.

    Οι κάτοικοι της περιοχής σύντομα θα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τον οποίο ‘’κάποιοι’’ επέλεξαν αυτούς και την περιοχή γιά να κερδοσκοπήσουν με τα ‘’έργα’’ τους είναι επειδή τους εκτίμησαν σαν λίγους , αδύναμους και το κυριότερο με υπανάπτυκτη έως και ανύπαρκτη οικολογική αντίληψη.
    Αυτό δηλαδή που δυστυχώς φαίνεστε να επαληθεύετε με την αδυναμία σας να κάνετε ανακύκλωση αλλά και από τον τρόπο και τα άγονα κεντρικά επιχειρήματα και συνθήματα του αγώνα σας κατά της κατασκευής των ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-ΕΜΑΚ κλπ.

    Αναλογισθείτε τι ‘’ανάστημα’’ θα είχε ο κ. Κούκης όταν μιλούσε στις 15/01/09 ως προσκεκλημένος στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής αν είχε πραγματικά πετύχει να κάνει ‘’ανακύκλωση’’ στο Γραμματικό.

    Αναρωτηθείτε πόσο ισχυρό και ηχηρό θα ήταν το χαστούκι κατά αυτής της κρατικοδίαιτης ψευτομαφίας των σκουπιδιών και των σχεδίων της γιά τον τόπο σας, αν είχατε επιτύχει να κάνετε ανακύκλωση.

    Ευτυχώς όμως, αυτό που, πολύ ύποπτα, δεν ‘’κατάφερε’’ να κάνει κανένας από τους ΟΤΑ που κινδυνεύουν, το κατάφεραν ,για την Αττική, οι δήμοι Ελευσίνας και Παιανίας.
    Οι δύο αυτοί δήμαρχοι , έχοντας προφανώς σε επάρκεια ότι χρειάζεται, κάνουν ορθή διαχείριση των σκουπιδιών τους, με κάποιες δικές τους προσαρμογές ο καθένας, αλλά με συγκλίνουσες πορείες με τα επιτυχημένα παραδείγματα από την Ε.Ε.
    Οι επιδόσεις τους φτάνουν το 40% μείωση από την ανάκτηση-διαχωρισμό των υλικών συσκευασίας που φυσικά σημαίνει ότι το υπόλοιπο 60% να αποτελείται κυρίως από τα ‘’ζημώσιμα’’ δηλαδή αυτά που μπορούν να γίνουν ένα καλό κομπόστ έως και εμπορεύσιμης ποιότητας.
    Έχουν αρχίσει εδώ και λίγους μήνες τα απαιτούμενα, επικοινωνιακά, πιλοτικά (10-20%) προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης, που φυσικά και εύκολα πέτυχαν, και έτσι άμεσα θα στοχεύσουν στο 100% των νοικοκυριών.
    Το αναμενόμενο φυσικό αποτέλεσμα θα αποδείξει στην πράξη, πλήρως και πανελλαδικά, πόσο επίπλαστο είναι το πρόβλημα των σκουπιδιών που υποστηρίζει ότι λύνει ο υπάρχων-θεσμοθετημένος σχεδιασμός.
    Θα κάνει φανερό σε όλο και περισσότερο κόσμο το ολέθριο σφάλμα του υπάρχοντος θεσμοθετημένου σχεδιασμού του οποίοι είχαμε (αλλά και θα έχουνε…σκοπεύω) την ατυχία να είμαστε αποδέκτες.

    Αθήνα 24/02/09
    Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ

    Μου αρέσει!

  4. ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ

    Γραμματικό 8-2-2012

    From: D.S.DAMASKOS [mailto:damaskosdimitrios@gmail.com]
    Sent: Thursday, February 09, 2012 2:16 PM
    To: U.R. Grammatiko
    Subject: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για σύναξη Δρχου 10-2-12 σχεδιο

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    της Επιτροπή Γραμματικού – Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ

    Ο Δήμαρχος κάλεσε σε κλειστή σύναξη, τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δ.Σ., το Συντονιστικό Όργανο Αιρετών Δήμου για το ΧΥΤΑ και τους Ν. Κούκη και Γ. Κόλλια, στο Δημοτικό Κατάστημα του Γραμματικού την Παρασκευή 10/2/2012 προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν και να συντονίσουν τις ενέργειες για το ΧΥΤΑ.

    Θεωρούμε απαράδεκτο να υποβαθμίζεται και να απομονώνεται από την κοινωνία η υπόθεση του αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ στα πλαίσια μιας τέτοιας σύναξης.

    Ιδιαίτερα όταν το θετικό πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που δρομολογεί επιτέλους ελπίδες για την αποτροπή του ΧΥΤΑ, ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα των προσπαθειών και των δαπανών, μελών της Επιτροπής και άλλων συμπολιτών μας .

    Όταν μάλιστα τόσο ο Δήμαρχος και όσο και ο πρώην κοινοτάρχης κ. Κούκης που καλείται στη σύναξη, αρνήθηκαν να συμβάλουν στις μελέτες και γενικά στις προσπάθειες τεκμηρίωσης των προσβολών του έργου που έγιναν από μεμονωμένους πολίτες και την Επιτροπή κατά των ΧΥΤΑ.

    Ειδικά δε ο κ. Κούκης προσπάθησε ακόμα και να αποτρέψει την δημιουργία αυτών των μελετών λέγοντας και το γνωστό ενώπιων
    πολλών μαρτύρων ‘’μελέτες έχουμε’’.

    Ακόμα χαρακτηριστικότερο είναι η μη συμβολή του στην λήψη αδείας γεώτρησης η οποία όταν γίνει (και θα φροντίσουμε να γίνει) θα αποκαλύψει πλήρως και χωρίς περιθώρια αντίκρουσης την απογορευτική για το έργο εγγύς υδροφορία.

    Την άδεια αυτή μας έδωσε μετά από πολλές γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις και δυσκολίες η κατά τα άλλα ‘’αγωνιζόμενη κατά του ΧΥΤΑ Νομαρχία.

    Και μας την αφαίρεσε με τριτοκοσμικό τρόπο και την τελευταία στιγμή ζημιώνοντάς μας και οικονομικά η Πολεοδομία Παλήνης.

    (σε αυτό φαίνεται ότι οφείλεται και η καθυστέρηση από την Νομαρχία στο να περάσουν οι καλλικρατικές αρμοδιότητες στην

    Πολεοδομία .Παλήνης που έκανε, κατόπιν σχεδίου, την ανάκληση).

    Σε όλα αυτά και ο Δήμος και ο κ. Κούκης δεν ήταν (και είναι) απλά απόντες αλλά ο δεύτερος έχει πει και το αχαρακτήριστο ‘’δεν χρειαζόμαστε καμία γεώτρηση …θα κάνει γεωτρήσεις ο εργολάβος’’.

    Καταλήγοντας,

    Στις σοβαρές αυτές εξελίξεις πρέπει να επιληφθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε συμπαράταξη με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς.

    Γι αυτό καλούμε, αυτή τη σημαντική στιγμή, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους άλλους που προσκλήθηκαν να μην συμβάλλουν στην συνέχιση της ‘’βαθειά οργανωμένης’’ διαχρονικής υποβάθμισης αλλά και υπονόμευσης της προσπάθειας κατά του ΧΥΤΑ, και να απέχουν από αυτή τη σύναξη.

    ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
    Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ
    Γραμματικό 8-2-2012

    Μου αρέσει!

  5. Αν/όσοι πραγματικά καταλαβαίνουν τον ρόλο που παίζει »ο Δήμος»,

    αν /όσοι μας εμπιστευεσθε και θέλετε να βοηθήσετε….

    να ξέρετε ότι χρειαζόμαι – χρειάζομαι επειγότως οικονομική βοήθεια.

    Πολεμάμε και πρόσφατα πλακώσαμε στις σφαλιάρες (σε δύο »περιστάσεις») μιά οικονομικά πανίσχυρη συμμορία ηλιθίων που την κάνουν να φαίνεται σαν αήτητο θεριό οι »διαχρονικοί αυτοδιοικητικοί» τους συνεργάτες.

    Λογ/σμός Εθνικής Τράπεζας 712/741103-04 στο όνομα Σπ. Μαστοράκος (ταμίας συλλόγου Σεσίου)

    Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ
    διπλ.μηχαν.μηχ.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια δικά σας...